- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- ZyXEL NAS520 – felhős, kétfiókos NAS
- Milyen routert?
- VoIP telefonálás
- Batch programozás
- VPN topic
- AliExpress tapasztalatok
-
IT café
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
-
-
Nemo1
tag
Van egy áramlás érzékelőm [link] de nem tudom számít e, hogy melyik irányból folyik bele víz, számít ez egyáltalán?
Van annak jelentősége, hogy a hideg, bejövő oldalra teszem fel, vagy a kimenő meleg oldalra?
Nekem külső radiátorom van (Mora), gondoltam a házon belűlre csak fém adapterekből építeném ki a csővezést pl [link] tehát nem kerülne bele se merev se lágy cső.
Van ez ellen, vagy mellete javaslat, tapasztalata valakinek?
Ilyen állítható toldókban is gondolokodom [link] de amenyire én tudom ezeket inkább VGA kártyák összekőtésére szokták használni.
Nem lesz gond belőle, ha ezt én függölegesen építem be (a szívárgástól tartok), van ennek íránya, hogy hogyan kellene beépíteni egyáltalán, mindegy merről jőn bele nyomás? -
korcsi
veterán
Ha már a radiátor mennyiség, ventilátor fordulatszám, fogyasztás a téma kis kerülő megoldás.
Most egy 11700 meg egy 5700 mellé lett egy 360-as (pushba) és egy 280-as (pullba) 45mm-es radiátor, de minimumon kevés vont a ventilátor fordulat, így újra beüzemeltem a szabályzót, csak csőre rögzített hőmérővel és agresszívra beállítva, de szépen teszi a dolgát.
Van egy újabb típus is ebből a panelből, az le is tudja adott hőmérséklet alatt kapcsolni a ventilátorokat.referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
senior tag
Radiátor vadászathoz csináltam még régebben egy ilyet is:
Nincs automatizálva, majd egyszer ha már nagyon fájdalmas írni az értékeket.
Az adatok forrása a xtremerigs-es radiator roundup teszt.
üdv.: Boldog Ferenc
-
senior tag
válasz Pakmara #77260 üzenetére
Ebben nagyon egyet értünk. Kb. a legjobb kiindulási oldalak voltak.
Már többször is írtam, ha lenne helyem időm (és akár bevételem belőle - teszt hw, stb... nem pénz) akkor már rég csinálnám ezeket a "száraz" tényeken alapuló teszteket.Az hogy pl. az xtremeregisnél akvárium fűtéssel építettek olyan rendszert, ahol stabilan tudtak meghatározott hőt termelni és ezt a blokkokon keresztül átadni már egy zseniális megoldás volt.
Ugye itt változott annyit a történet, hogy a chipletes megoldásoknál már sokkal nehezebb szimulált mérést csinálni.Flow / Celcius témához ezt érdemes hozzá venni:
https://www.techpowerup.com/MartinsLiquidLab/MartinsFlowRateEstimator.htmlAquacomputer radiátor kapcsán amit sokszor elfelejtenek az emberek egy MoRa úgyan úgy kerek csöves rendszerű. Esélyesen ott lehet a kavar (vagy gyártási hiba), hogy másképp érintkezik és vezeti el a hőt a lamella rendszer egy normál lapos csatornás és egy az Aquacomputer kerek csöves radiátorán.
Pl. a lapos csöveknék forrasztva vannak a lamellák a csövezéshez, mig az Aquacomputer esetében (Airplex Radicalokról beszélek) már koránt sem vagyok benne biztos. Főleg, hogy mig a lamellák aluminiumból vannak, addig a csövek rézből.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz hackeeeee #77292 üzenetére
De átgondoltam, lehet végül majd összerakom szépen, és megkapja a proci is a blokkot, és bekerül 2 radi majd, csak akkor nem most fogom megcsinálni a build-et, hanem pár hónap múlva.
Velocity 1 mehet 1700-as lefogatóval, igaz? Annó majdnem vettem egyet, de végül mégsem..
Véleményem szubjektív...
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz TESCO-Zsömle #77291 üzenetére
Elvileg fér azzal nincs gond.
Az most is így működik félig meddig ahogy bent van, mert pushpullban van a vga aio-ja, így rálóg... De ezt még úgy tettem be, hogy nem vettem ki a felső lapot, de ugye azt is ki lehet..
De még gondolkozom erősen, hogy hogy legyen.. Hát ha 45, akkor maradna a 360, mert ahhoz megvannak az említett Fractal ventik.
Elvileg az EK-s 360-as radi kéznél van, csak ott a csövezés lenne kicsit macerás, keresztül. Vagyis, nem tudom, hogy lenne praktikusabb, de a proci aio-ja miatt valszeg hátul lenne a csövezés.
Azon is gondolkoztam, hogy a procira is tennék egy blokkot és levenném az aio-t, de 1 radi kevés lenne erre a célra.. venni most még nem szeretnék.. Ezért is hagynám bent az aio-t, még. Lehet majd valamikor egyszer fogom, de nem most..
Őszintén szólva azon gondolkozom, hogy a flow radinál, az aio-tól, hogy fog elférni.. de elvileg ha letolom teljesen, az also rekeszt kiürítve, akkor el kell, hogy férjen a cső. Szal elvileg nem lenne probléma.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz hackeeeee #77290 üzenetére
Felületre nagyjából a 280=360, úgyhogy a 420-as az kb 1,5x nagyobb, de ha befér, akkor van ebből 45-ös is, csak ugye ez szélesebb, nekem ventikkel már csak ez ment bele úgy, hogy ne legyen útban az alaplapnak.
sz: És így is ügyelni kell a szerelési sorrendre, mert ha a radi bent van, akkor már csak telekinézis útján tudom a CPU-power-t bedugni. Illetve az alaplap felől a radiátor csatlakozója csak kifele lehetett, mert különben ütközik az alaplappal.
Kellett eszközölnöm 2 vágást a felső tartólemezen a dugók miatt, egyik a bemeneti pont túloldalán egy hőmérő a másik a légtelenítésben segít.
Szóval volt vele matek.[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz TESCO-Zsömle #77286 üzenetére
Így sima, köszönöm!
Még annyi, hogy ebből így biztosan elég lehet a 30-as? Ad ennyit az, hogy szélesebb, a 360-ashoz képest?
Véleményem szubjektív...
-
Pakmara
őstag
válasz tibcsi0407 #77287 üzenetére
Akkor hajrá
Igen tudom, hogy tudnak torkosak lenni, de 700 W-re nem érdemes optimalizálni. (ill. végülis lehet csak tárca kérdése ) -
tibcsi0407
félisten
válasz Pakmara #77285 üzenetére
Alulra nem tudok már PP-t tenni, így sem férek hozzá az alaplapon több dologhoz sem.
Szerintem hátra már nem teszek radiátort, inkább egyszerűsítem az áramlást és a két pumpát beteszem.
A VGA egyébként felszalad 400-ra is, a proci is 300-ra, ha meghajtom. De egyszerre a kettő sosem megy csutkán.utdetailing.hu || Szakmai kérdésekre privátban NEM válaszolok.
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz hackeeeee #77284 üzenetére
Igen, ahogy a linken is látszik, egyik sarokban be, átellenes sarokban ki. Talán könnyebb kicsit a légtelenítése illetve nekem csövezni is kényelmesebb volt, hogy a ház hátuljában felment a cső a radiba és az elejében jött le, ahol amúgy a tartály és a szivattyú (meg a másik radi) is van.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Pakmara
őstag
válasz hackeeeee #77284 üzenetére
Van hogy jobban jön ki a bekötés ha átellemes oldalon tudod kötni.
tibcsi0407:
Móricka matekkal az egész:
TPU alapján A 6950 341W-ot, a 13900K 118 W-ot kér átlag game alapján. Ez szum 459 W.xtremerigs.net-en nincs 140/45-ös alpha radiról teszt de 60-as és 30-as duálról van. [link] [link] . A 60-as dual push 162 W (P/P 190W), a 30-as 151 W (P/P 177W ) mindezt 10 K deltaT, 750 RPM, 1 GPM mellett.
Neked lesz egy tripla 140/45 P/P-ben. A 45-ös legyen a 30-as és 60 teljesítménye között félúton. Szóval 183,5 W jön ki egy duálra, triplára cca 275 W. Meg alul egy dupla csak push. Ami még 156 W. Szum 431 W, nincs is olyan messze...
Kisebb tartály meg front P/P mellett alulra nrm tud menni P/P?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz TESCO-Zsömle #77283 üzenetére
Jahogy jah.
Hát, jelenleg úgy van, hogy az Aio freezer II 360 van elől, de mondhatni "koppra fent" mert nem vettem ki a burkolatot alul, és a hdd rekeszeket sem, de ha kiveszem, akkor mehet lentebb is akár, de sztem ettől is elfér a szélesebb.
Ő, ez x-flow miért "jobb" mint a "sima", itt az egyik oldal ki a másik be, vagy hogy kell elképzelni? Sry, csak ilyet még nem láttam, használva sem.
Véleményem szubjektív...
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz hackeeeee #77278 üzenetére
Nem csak lehet, azért mondom, mert nálam 2db 420-as van benne.
Bár tény, hogy a radik találkozásánál azért "vannak gondok" csatlakozás tekintetében. Azonban ha csak egy radiátorral számolsz, akkor egy 30-as X-flow oda tökéletes.Sub-Dungeoneer lvl -57
-
tibcsi0407
félisten
válasz Pakmara #77280 üzenetére
A VGA-n EK blokk van, de azért az is fog rendesen, hiszen elég nagy a felülete.
Igen, azért is akarok másik pumpát, mert akkor több 90 fokot is ki tudok dobni a rendszerből a fenti ábrám alapján. Akkor már a VGA-ra elég lenne 45 fokos is alulra, a mostani tartályról is kikerülne, mert szemből kötném rá a RAM-ot a kivezetésre, míg a bemenetet pedig a tartály tetejére tenném. Gyakorlatilag a RAM-on maradna az az egy darab 90-es könyök és a csövezés is sokkal szebb lenne.
Cserébe még az első radi is lehetne P/P, alulra nem férne egyedül +1 venti mert a 280-ast már nem nagyon szeretném jobban a ház vége felé tolni, valamint a légáramlat nagy részét fel is fogná.
Hátra ha beteszek még egy 140-est, az további áramláscsökkenést jelentene és a ház légáramlata is sokat romlana vele, ott csak ventit akarok.Nekem az Alphacool folyadék szépen összemocskolta a tartályt és a blokkokat is, elvileg clear, de van benne valami UV reaktív cucc, amitől kicsit kékes, így inkább kerülném a helyedben.
[ Szerkesztve ]
utdetailing.hu || Szakmai kérdésekre privátban NEM válaszolok.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz tibcsi0407 #77279 üzenetére
Az az alap koncepció, ill EK-t használtunk korábban is, köszi!
Véleményem szubjektív...
-
Pakmara
őstag
válasz tibcsi0407 #77275 üzenetére
Az alpha blokk az RX 6700XT-nél is nagyon restriktív. 6950XT+13900K azért az sok együtt. A P/P tuti segíteni fog neki. Ház manual alapján 420 front mellé 280 megy be alulra max., uh ezen már nem tudsz növelni (max ha 420 helyett bemenne egy dual 180-as, de lehet az P/P-ben nem biztos, hogy elférne, meg nem is túl gyakori méret sztem). Egy 140-est viszont tudsz még betenni hátra. Bár nem nagy felület de lehet többet hozna mint +egy D5. Jah és talán minél kevesebb 90-es adapter se árt ha ki van centizve az áramlás.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ilyen folyadékot esetleg használ valaki?
Alphacool Apex Liquid ECO - 1l (caseking.de)
Illetve, 360 esetleg 420-as radival elég lehet 1 liter, igaz?
EK Cryofuel-hez képest? Kb. ugyan az? Vagy van érdemi különbség.
Sry és köszi!
TESCO-Zsömle: Bemehet végülis, ha kiveszem a takarót, és letolom teljesen a 360-ast elől, igazad lehet.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
tibcsi0407
félisten
válasz TESCO-Zsömle #77276 üzenetére
Nekem is a flex segített a torrentnél.
-
tibcsi0407
félisten
-
senior tag
válasz tibcsi0407 #77259 üzenetére
Ha nem 100%-on megy az az egy pumpa, akkor nem értem miért kellene egy második.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
tibcsi0407
félisten
válasz Pakmara #77271 üzenetére
Most 6950Xt van már. Az első radit P/p-ra fogom alakítani így, mert ahhoz is lesz elég helyem. Az is segít a hőfokon.
Ezt a modot talán redditen láttam először. Nagyon komoly!Köszönöm, ez nagyon komoly és hasznos teszt! Ha nem dual top-ot használok, akkor is hasonló eredményre számíthatok gondolom, ugye?
Egyébként a VP755 a specifikációhoz képest meglepően szép számokat produkál.[ Szerkesztve ]
-
Pakmara
őstag
válasz tibcsi0407 #77269 üzenetére
Ízlések és pofonok. Nekem az aquasuite jött be, de szimpatikusabb hw hőfok alapján szabályozni. Nem látom értelmét vízhőre lőni. 13900K+3070Ti kombót kell hűteni? Ált. hamarabb jelentkezik radi felület limit mint áramlási sebesség limit korlátozó tényezőként. Mondjuk ezzel nem vagy kisegítve, több radit már nem tudsz bepréselni a torrentbe.
Apropo torrent, láttam hozzá egy moddingot a fractal oldalán: [link] . Valószínű nem mindnkinek tetszik, de nekem nagyon bejött. Monjuk enm egy olyan módosítás amivel egy fél délután alatt megvagy
-
senior tag
Single, Dual pump (D5, DDC, VPP755, stb) flow rates
Sajnos nem komplett, idő hiányában idáig jutottam:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/183KU8kNztojdVxXoq4hxkL9nfNQq3dNU_1xqtNbWF9M/edit?usp=drivesdk(Azok a sorok, ahol amúgy van érték, de a teljesítményben alacsonyabb értékeknél üres, ott nem volt mérhető az áramlás)
[ Szerkesztve ]
-
tibcsi0407
félisten
válasz hackeeeee #77267 üzenetére
A vízhőfok miatt hasznos igazából, ahhoz is csináltam ventiprofilt a Fancontrolhoz.
Szerintem is a két különálló D5 lenne a megoldás, azért is gondolkodom a tartály nélküli VPP755-ben Hátulra, ahogy skicceltem is.Ha jól láttam Fboldog fórumtárs körbejárta ezt a témát rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
Pakmara
őstag
válasz tibcsi0407 #77266 üzenetére
Ez alapján én továbbra is dobnám a szenzort :-) Sok hozzáadott értéke nincs szvsz. Ha mindeképp kettő akkor Dual D5-öt nehezen pakolnál el, szerintem jobb megoldás a két külön D5. A Hátsó mehetne csak tetővel, külön tartály nélkül.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz tibcsi0407 #77266 üzenetére
Ezért nem is akarok 2 körös rendszert.. alapból elég az Aio a procira.. Majd valamikor egyszer.. visszarázódni ez is elég lesz, szerintem.
Neked Alphacool Eisblock XPX Aurora Edge van a procin?
Véleményem szubjektív...
-
tibcsi0407
félisten
válasz Pakmara #77264 üzenetére
Sajnos csak az Alphacool szenzorom van, az pedig nem tudom milyen értéket ír vissza a HWinfo-ban, de az totális hülyeség, ha l/min lenne. Ha RPM-ben írja, akkor jelenleg 28 RPM, ez alapján az 75 L/h alatt van.
Szerintem mindenképpen kellene a dual D5, csak a kérdés, hogy egy dual D5 top, vagy két külön pumpa legyen a jó megoldás.
A procin Alphacool XPX Pro van, ami eléggé fogja az áramlást, valamint a másik két blokk is fogja valamennyire, így úgy érzem javulnának tovább a hőfokok, ha pofoznék tovább a rendszeren.Én is egy AIO-val indultam anno, aztán egyre több komponensre került víz, ami egyre több megoldandó problémát hoz magával.
[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz tibcsi0407 #77263 üzenetére
Tudom. De, kívülre nem szertném tenni, hogy ne tudja piszkálni a gyerek, ram nem lesz vizezve az tuti.. így, ha azt hűteni szeretném akkor 45 a teteje.. Alulra pedig nem tudok radit tenni. Szal ez marad..
A procin meg, gondolkoztam, de onnantól kb. duplázom a költségeket..
Van egy EK 360-as radim, csak nem tudom milyen vastag.. még a ryzen-es időkből.. azt megkeresem a héten, mert akkor spórolok, nem kell radit venni, ha az esetleg 45-ös..
Véleményem szubjektív...
-
Pakmara
őstag
válasz tibcsi0407 #77259 üzenetére
Mekkora most az áramlás (milyen fordulat mellett)? Kisebb tartálynál a 420-as radiból be tudna fentről menni a tartályba a cső, attól meg az új "nyomvonaltól" már szellősebb lenne szvsz plusz szívattyú nélkül is.
-
Pakmara
őstag
válasz fboldog #77254 üzenetére
Szvsz kb az egyik legjobb oldal a www.xtremerigs.net vizes mérések szempontjából. Kár hogy már nincs rajta friss tartalom. A coolingtechnique.com-al szintén ez a helyzet .
xtremerigsen (a linkelt táblában) tök jól lehet látni, hogy melyik radit mire optimalizálták. Pl HWLabs Black Ice csak Push, 750 fordulat mellett 120 W-al utolsó, ugyanez a radi P/P 1850 RPM-nél a top. Ami csalódás ez alapján az aquacomputer radi széria. 45-ös radik és kb nincs olyan tartomány ahol hoznák az átlagot. Miért lehet ez? Ennyivel rosszabbak a kör keresztmetszetű csövek miatt?
-
tibcsi0407
félisten
Sziasztok,
Azon agyalok, hogy az áramlásomon javítani kellene. A 3 blokk és a 2 radi mellett egy szem VPP755 látja el a feladatot.
Betennék még egy VP755-öt a rendszerbe a hátsó kifújó ventire, a jelenlegi tartályomat kisebbre cserélném, így egy kicsit szellősebbé válna a gépház első fele. Az első 480-as radira tennék még két ventit belülre is, alul neccesen férne el, de így a felső kettő okés lenne kisebb tartállyal.
A kör jelenleg:
PUMPA-->alsó 280-as radi-->proci-->első 420-as radi-->RAM-->VGA-->pumpaAz új kör:
Pumpa-->RAM-->VGA-->alsó 280-as radi-->új pumpa-->proci-->420-as radi-->pumpaGondolkodtam DUAL D5 top-on is, de azt drágább lenne kivitelezni, valamint oda ugyanúgy kellene egy tágulási tartály, hogy normálisan lehessen tölteni, légteleníteni. Cserébe a hátsó ventit nem foglalná el és kevesebbet kellene csöveznem. Viszont a jelenlegi csövezés gagyi, szúrja a szemem, két külön helyen lévő pumpával szebben meg lehetne oldani.
Vélemények?
[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz fboldog #77254 üzenetére
Ilyen ventim van 6 darab, ezt pakolnám rá, akkor 3-at, természetesen, amennyiben elég, de tenném pushpull-ba is akár, de 45-ös radival ez már nem fog beférni.. max ha leveszem a ramhűtést.
Venturi HP-12 PWM — Fractal Design (fractal-design.com)
Blokk, kb. 1-et találtam, ami a vga-ra jó, ezért ez lesz:
Alphacool Eisblock Aurora GPX-A Radeon RX 6900XT Toxic mit Backplate - Acryl + Nicke (caseking.de)
Köszi a segítséget!
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
senior tag
válasz varmi2 #77252 üzenetére
Szerintem marad a szokásos kérdés, minden a ventillátor sebességétől (és az áramlástól függ)
Vegyük ezt közelítő értékeknek (azóta minimálisat fejlődött változott a tech és delta 10C fokra számol - vagyis környezeti levegő vs vízhőmérséklet)
1 GPM = 227 LPH
Az említett két radiátor:
- ST30 1850 RPM mellett 328W hőt képes elvonni a rendszerből
- XT45 1850 RPM mellett 369W hőt képes elvonni a rendszerből
- XT45 1850 RPM Push/Pull mellett 403W hőt képes elvonni a rendszerbőlFontos, hogy az XT45 sokkal kevésbe folytja le az áramlást mint az ST30.
300-400W nem lehetetlen, csak a delta T, flow és a ventillátor sebesség a kérdés.
Itt látszik a két radiátor "flow" keresztmetszete:
Az sem derült ki, hogy milyen GPU blokkal szeretnéd használni. Pl. a klomplexebb Alphacool 6000 széeriás blokkok sokkal jobban fogják az áramlást (és pár fokkal jobban is hűtenek) mint pl. az EK blokkok (Vector és Classic ua. csak a látvány más).
Szóval kellemetlenül sok tényezős és határ értékes amit szeretnél.
-
veterán
-
hackeeeee
Jómunkásember
Sziasztok.
Egy 6900xtt szeretnek levizezni. A radival kicsit hadilabon allok, ugy nez ki hogy a memoriahutes miatt max egy 30mm-es radi fer el felul. A kerdes az hogy ez egy 400-450w-hez eleg lehet pushpullban? Alphacool st30-at vagy hpe-30-at neztem..
hazon kivulre nem tennem, hogy gyerekkompatibilis maradjon
vagy engedjem el a ram hutest, maradjon a sufni megoldas, vagyis venti a vga hatara, es legyen vastagabb radi? Ugy elvileg 60 is elfer siman
elore nem tudom tenni mert a freezer2 ami a procin van ugyan ezert nem fer el felul ill a vga melegét inkabb kifelé tolnam.
elore is koszi a segitseget
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
nagyúr
-
korcsi
veterán
válasz DroiDMester #77245 üzenetére
Elképzelhető, hogy a víz a saját súlyánál fogva nem folyik át a szűrőn (levegő szorul meg a szűrő alatt), így nem jut el a szivattyúhoz, az meg ilyen esetben szárazon jár?
Hellboy2387: a csövekbe van folyadék?
[ Szerkesztve ]
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
nagyúr
válasz Hellboy2387 #77243 üzenetére
semmi köze hogy DDC vagy D5, itt a ULTITUBE tartály ami bekavar, nekem is szokott ilyet csinálni valamiért nem veszi fel a vizet.
Lehet a tartály aljában lévő szűrő okozza(csak tipp)
előtte én is egy Aqualis D5-öt használtam, annál soha nem volt ilyen probléma, ahogy áramot kapott a pumpa már nyomta is a vizet!
az ULTITUBE tartálynál valamiért a szűrő alá szorul a levegő és nem tudja felvenni a vizet.
Próbáld meg megdönteni a házat hogy a tartály 45.fokba álljon és csak félig öntsd vízzel úgy egyből felkapja utána már menni fog!
-
senior tag
válasz Hellboy2387 #77243 üzenetére
A DDC erősebb mint a D5, csak más hűtést igényel és zajosabb, illetve sokaknál egy idő után meg-meg áll.
Amúgy teljesen ugyanazon az elven működik mint a D5, csak a rotor alacsonyabb és szélesebb.
-
aktív tag
válasz fboldog #77241 üzenetére
Nagyon érdekes amúgy, mert a ddc-m ahogy előttem is írták, ahogy áramot kap úgy nyeli a tartályt h kb. 1-2 másodperc és kapcsolni kell le feltőltésnél mert elfogy a folyadék, víztiszta folyadékom van, csak az rgb úgy világította meg
Weboldalkészítés, gyorsítás, fejlesztés, költöztetés
-
aktív tag
-
senior tag
válasz korcsi #77239 üzenetére
Amúgy mielőtt szétkapnál mindent, érdemes a tartály tetejére egy csövet bekötni és megfújni, szivni a levegőt (túlnyomás / vákum). Ezzel is elősegítve a légbuborékok elmozdulását. Persze közben menjen ám a pumpa maxon.
(Tuti működik, jártam már párszor így.)
Ugyanis, ha nem felülről őmlik a víz vissza a tartályba, akkor az első feltöltésnél simán befolyt a visszajövő ágba is folyadék és így egy lezárt szakasz jött létre, amit a D5 sem mindig tud kimozgati.
-
sfknasty
aktív tag
válasz korcsi #77239 üzenetére
Ugyanilyen Ultitube pro D5 Nextet használok és ha a szoftveresen alacsony fordulatra van állítva a pumpa,akkor azt a D5 Next elmenti és azon a fordulaton indul újraindítás után.Nekem sem forgatja meg a folyadékot alacsony fordulaton rendszer feltöltésnél.Ne kérdezd,hogy miért,de nem forgatja meg.Ilyenkor max fordulatra állítom,engedek kicsit a folyadékból,rátöltök megint és elindítom a pumpát.Egyből megforgatja a folyadékot.
[ Szerkesztve ]
-
korcsi
veterán
válasz Hellboy2387 #77236 üzenetére
Egyszer volt ilyen tapasztalat, akkor az új processzor hűtő műanyag elem volt hibás ami miatt nem volt semmi keresztmetszet az áramláshoz.
Szerintem egy D5-nek alacsony fordulaton ha nem is légteleníteni, de azért megforgatni meg kell a körben a folyadékot.
Amikor én töltök fel, maximális fordulaton akkor egy tartálynyi folyadékot (10x6- cm-es henger) pillanatok alatt bepumpál a körbe (1-2 másodperc).
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
sfknasty
aktív tag
válasz Hellboy2387 #77234 üzenetére
Milyen folyadékot használsz?Ha a Mystic Fog van a rendszerben,akkor én a helyedbe kukáznám.Nekem az előző rendszerben 3 hónap alatt kitisztult a folyadék és a benne lévő részecskék lerakódtak a csöveimre,blokkokra,distrora.Blokkokból még kitudtam takarítani,de a csövezés kuka,és a distro is helyenként foltos maradt.Azóta csak tiszta folyadékot használok.Soha többet színes folyadék.
[ Szerkesztve ]
-
sfknasty
aktív tag
válasz Hellboy2387 #77236 üzenetére
Azon a 2800-as fordulaton nem is fogja megforgatni a folyadékot.Állítsd maxra a fordulatot,ha kell akkor engedj le a folyadékból is.Jártam már én is így.
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
-
varmi2
nagyúr
válasz Hellboy2387 #77234 üzenetére
A 0 literrel ne foglalkozz. Nekem is 0-t mutat, mert nincs kalibrálva.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
aktív tag
Sziasztok gyors kérdés. Összeraktam ilyen próba rendszert az új pumpának hogy kiteszteljem a szoftverét a winbe. Viszont azt tapasztaltam h megy a pumpa minden menű belállítás üzemel. Ha nővelem a teljesítményt hangosabb stb. Viszont semmi nem történik ténylegesen a folyadékkal nem tudom a rendszert se feltőlteni. Ott a fordulat de nulla liter... gyors válaszokat megköszönöm.
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Aljasvip #77226 üzenetére
Én például nem tehetem meg, hogy cső jöjjön ki a házból, mert az az üzembiztosságot veszélyezteti. Macska van, szeret gumit rágcsálni.
Egyebek mellett a régi passzív (termoszifon) projekt is ezért került kukázásra. Amellett persze, hogy kb fél szekrény méretű lett volna...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
senior tag
Most, hogy megrendeltem az Enthoo Pro 2-t, természetesen bejelentettek olyan ház formát ami vízhűtés szemszögből érdekes lehet:
https://cte.thermaltake.com/
https://youtu.be/aDIn1l93abcüdv.: Boldog Ferenc
-
senior tag
válasz Hellboy2387 #77228 üzenetére
Csini.
A RAM felett átvezetett csövektől mondjuk végig futott a hátamon egy hideg érzés.
Amikor a vizes rendszer elkészülte után RAM tuningba fogtam, akkor volt egy olyan eset amin már a cmos reset se segített, ki-be kellett tenni egy modult. Na ott a választékos magyar nyelvet használtam, főképp magamat szidva. -
aktív tag
válasz Aljasvip #77223 üzenetére
Nekivágtam itt a lehetőségeknek. Jó lesz elvileg. Nagyjából összeraktam próbaképpen( maradék csővekből stb) majd a block-ok kapnak egy nagytakarítást mert a gpunál láthatok maszatok. Aztán rendelek új csőveket meg folyadékot. Aztán jelentkezem. De biztosan tudom h elfér a 2x 360 as radi majd a hőfokokra leszek kiváncsi.
-
senior tag
Szerintem is sokkal praktikusabb, ha egy ~65L egybe szerelt házikó helyett egy gépház + radiátor tömb + kacskaringózó csőhálózatot kell elhelyezni majd kerülgetni egy nappaliban/szobában...
Nézd úgy, hogy a hobbi belső építész kollégák ebben keresik a kihívást - ami nélkül ugye üres az élet.
A többi része még szubjektív.[ Szerkesztve ]
-
mozso
senior tag
Azt megkerdezhetem miert probaltok a leheto legtobb “nagy” radit bezsufolni egy zart hazba, emiatt sok radi van es jo nagy gephaz. Igy a hordozhatosag is kerdeses lehet azert.
versus egy nagy kulso radi, esetleg csapokkal, hogy levalaszthato legyen?
-
senior tag
válasz sfknasty #77219 üzenetére
Nagyon szép lett, grat!
Hellboy2387 #77216
A 140- és 120-as radiátorokat nehéz összevetni, de ha csak a felületet nézzük:
2x 140mm x 140mm = 39200mm²
3x 120mm x 120mm = 43200mm²Szóval elméletben a 3x120mm jobb, viszont a 140mm ventilátoroknak jelentősen jobb a légszállítása, és kisebb zajt is csapnak.
-
aktív tag
válasz Aljasvip #77215 üzenetére
Na úgynézki kaptam egy kölcsön kártyát matekozni. Találtam itthon egy erre megfelelő nemtudom mit aztán méregetés fúrkálás csavarozás stb. 1cm vastak műanyag szerűség. Nagyon stabil ahogy elnéztem gyári csavarokkal rőgzítve a házhoz és a 3 gyári csavarral rárőgzitve a riser kábel. Elnézve mivel ez tömör még jobb mint a gyári. Lefestem feketére aztán ennyi. Lehet építkezni bár még eskű a színe is hasonló
-
sfknasty
aktív tag
válasz Hellboy2387 #77220 üzenetére
Köszi. Hát ebből nem nehéz leengedni a folyadékot.Max fél óra alatt megvan.Ram cseréhez nem is kell pl.Az előző csövezésemet szándékosan megbonyolítottam,hogy minél több cső legyen és benne volt a distro is.Na abból nagyjából 2 órán keresztül engedtem a folyadékot és egységenként dugózgattam a portokat.Maxi szopás volt.Itt ha cserélnem is kell valamit,viszonylag hamar megvan.
-
aktív tag
-
sfknasty
aktív tag
válasz Hellboy2387 #77218 üzenetére
nálam jelenleg így néz ki a rendszer annyi változással,hogy változott a vga és kapott egy high flow next-et. Életem 3. építése.
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
válasz sfknasty #77217 üzenetére
Ma megpróbálom a kábeldolgot megoldani. Ennyi radival nem lesz gondod. A haveromnak is a od11 xl rog akváriuma van. Raktam neki alulra 360x60 oldalt 360x45 push-pull, felül 360x30 (ezek voltak akkor eladok ) 12900k meg ideiglenesen 1080 ti aorus van benne d5 alphacool pumpa-tartály kombó. Neki szépek a hőfokok és a pumpa ha jól emlékszem 3ason megy aminek még semmi hangja. Ekkora küzdelmem még nem volt h 3 radi bekötést szépen megoldani.
Vissza térve az enyémre nekem jó lesz ha 40fok alatt lesz a víz. Csak szépen elférjek ha felül van a 45mm es radi.Weboldalkészítés, gyorsítás, fejlesztés, költöztetés
-
sfknasty
aktív tag
válasz Hellboy2387 #77216 üzenetére
Szerintem hűsebb lesz,mint a Zalmanod.Annak a Zalman háznak nagyon rossz a szellőzése.Bár én is a sokak által nem kedvelt Lian Li akváriumot használom,de annó 2 radival(360x60 és 360x30)és oldalsó distroval,ami ugye elvett még 3 venti helyét,a nyári melegben sem volt 38C-nél melegebb a vízem.Ventik akkor fix 1200 ford/min-re voltak állítva.Ha 900 ford/min-re voltak állítva,akkor képes volt a víz 7-8 fokot is melegedni.Akkor 5600x-et és Vega 64-et hűtöttem szénné húzva mind a két hardvert.Kb 450W.Jelenleg is az akváriumot használom,annyi változással,hogy kikerült a distro és a vega 64 is,kapott még 1 360x30-as radit és plusz 3 ventit,a VGA pedig 6800XT lett,a Ddc pumpás distrot váltotta egy Ultitube pro 150 D5 Next.A vizem jelenleg max 4C-t melegszik úgy,hogy a ventik 850-900 ford/min-re vannak belőve.Annyira nem tragikus ez az akvárium,ha jól van megtervezve bele a rendszer.Nyílván nem veszi fel a versenyt a mesh házakkal,de amíg 40C alatt tartható a víz benne,addig nem zavar,hogy most 32C vagy 38C.Kiváncsi leszek,hogy nyáron milyen meleg lesz a vízem a házban a jelenlegi rendszerrel.
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
válasz Aljasvip #77215 üzenetére
A radiátor részét nem tudom hogy lehetne átmatekozni, hogy a 45 és 30mm es 360-as radi mennyiben különbőzik a te rendszeredtől teljesítményben, Alapjában a riser kábellel az a gond, hogy a 2ből 1 lyuk nem jó helyen van, picit hosszabb de be lehet hajtani úgy hogy jó legyen. hát 3d nyomtatni? nem is gondoltam rá, csak ezt valaki megtervezni, kinyomtatja lehet annyi mintha megvenném a gyárit Nagyon tetszik a ház, talán a kompromisszum most belefér hogy nem lesz nagyon hűs és nem tudok mindent szénné húzni
-
senior tag
válasz Hellboy2387 #77213 üzenetére
Nálam is 5600X és egy kis OC-val megfűszerezett Vega 64 volt a P600S-ben. Összesen kb 280W fogyasztásból jövő hő volt így a rendszerben játékok alatt.
Őszintén szólva, én sose néztem hány fokos a víz. A radiátor nem okádott meleget és a GPU is viszonylag hűvös volt, akkor jó. (na meg panelban a nyári 37°C-bán nehéz lett volna 40°C vizet csinálni)
A riser kábeled sehogy sem fér el ott? Vagy rövid?
Ha csak a talp kell, 3D nyomtatással is lehetne készíteni egy olyan alátétek. Nem egy bonyolult geometria, és csak annyi a dolga, hogy a VGA-t alátámassza, ne a hátlapon lógjon. -
sfknasty
aktív tag
válasz DroiDMester #77211 üzenetére
Nyilván show case,de nem vagyunk egyformák.Én szeretem a saját vacak,üveg akváriumomat is.
Egy kis off: LIan Li garanciális űgyintézés.
-Jeleztem a supportjuk felé,hogy találtam a ventillátoraim között 1db led hibásat,fotóval,számlával mellékelve.(tavaly is volt 3db,akkor a 3db helyett elküldték a számlán szereplő összes tételt. 4db 120mm és 2db140mm-est)Most annyit kérdeztek,hogy mennyi venti van a rendszerben?Írtam,hogy 10db 120mm-es.(idő közben vettem még hozzá)Ez volt dec.23-án.Január 2.-án megjött a Fedex futár egy 3kg-os csomaggal.Kibontottam és 10db venti volt benne.Mi a f...t csinálok én 25db (21db 120mm és 4db140mm-es) ventillátorral?
Nagyon kellemes csalódás már második alkalommal a garanciális ügyintézésük. -
aktív tag
válasz Aljasvip #77212 üzenetére
Szia. Nem terveztem push-pull-t, csak ha már beprobáltam a radit megnéztem a határokat. Egy 45mm-es 360as radi is elvan elől. Tehát 2x 360x45 az menni fog. Elvileg a vga riser igen rájöttem reméltem nem kel 23kért vennem 10kból meguszom vagy csinálok egy szép keretet a mostaninak vagy 33kért veszek riser kábelt hátul a 10/13as csőnek el kell férnie viszont az csalodás h az alaplapi lemez és az oldallap között itt sincs sok hely de legalább nagyon szép a megoldás amit csináltak az elvezetésre.
Mint írtam egy 5600x és egy 2080 ti van vizezve a 2080 ti oc 2140mhz a mostaniban ami lehet rossz beépítés is a 420x60as megy 280x30as radi melett 36-40fok a víz a 2db 360x45 remélem 1 sor ventivel jól teljesít majd.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Hellboy2387 #77199 üzenetére
Előre szerintem felesleges a push-pull, főképp ha az ott csak egy 30mm-es vastagságú radiátor. Ezzel máris nyertél +25mm-t.
Én anno azon is gondolkodtam, hogy hátulról hozom ki a csövet, ha muszáj:
De szerencsére a vertikális VGA miatt minden hely gondom megoldódott. A ~300W-ra nekem elég volt 2db 280x30mm.GPU bracket: ehhez a házhoz a Phanteks megoldása fog csak 100% passzolni. Adnak hozzá egy kis műanyag talpat a riser csatlakozó alá, amivel a Phanteks házakban a táptakarón kialakított furatokba tudod rögzíteni a riser-t. (lásd a korábban posztolt képemen)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
sfknasty
aktív tag
Ez a ház nagyon tetszik. [link]
-
Demo07
aktív tag
válasz fboldog #77202 üzenetére
Igen, bent van amit írtál, faragás nélkül.
Elől alpha 480x30 nexxxos V3, oldalt hw labs 480/30(csalódás, áramlása sokkal rosszabb mint az alphanák) faragni nem kellett, de volt vagy 20p mire kitaláltam hogyan fogom beforgatni a helyére, úgy hogy a kettő fitting felül van, és természetesen a hátsó részbe lett rakva, így az előlapi ventiknek a vezetékeit belülre kellett rakni, a side és a bottom radi között futnak.
Topba egy 360 hw labs x-flow(szintén rosszabb az áramlára mint egy hasonló alphanak), bottom radi meg egy Monsta 360.A 719-n egyetlen 1 lyuk faragás történt, az sem a radik miatt.
A venti vezetékeket mivel alul viszem el, az octo is táp mellett van, oda így volt a legrövidebb út, és ha nem is lenne bent alul egy monsta akkor sem látszana.Előtúrom a méréseimet, a helyet illetően, lehet még megvannak a fényképek is drive-on amit korábban még megosztottam.
Fittingből minden is kelleni fog, de abban tudom, hogy nem lesz hiba.Annyi adalék, hogy a front és a side radi közvetlenül egymás után van, a front elmenő ága egyből becsatlakozik a side bejövő ágába.
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
alul lesz a csati és egy 90fokossal fek kell hozni 1ik hátul a takaronál jön ki a másik pedig a vga lyuknál ha minden igaz. De még egyenlőre nem bontottam szét a mostani gépet. Még megy a matek.
Azt nézegettem hogy be lehet küzdeni előre a 420-as 60mm-est csak úgy hogy 5 ventivel mivel a táp takaró utban van, azt nem vágnám. viszont felülre meg 240-esből férel felül ami meg csak 30mm-es és hülyén nézne ki szerintem. A 280-as meg úgye hozzá ér a lap vrm-hez.
[ Szerkesztve ]
-
hpé
tag
válasz Hellboy2387 #77199 üzenetére
Első radit hogy fogod bekötni?
-
senior tag
válasz fboldog #77183 üzenetére
Újabb teória. Demo07, Varmi2 és Droid buildjeire alapozva.
Érdekes különbség, hogy míg Demo07 a 719-be "simán" berakott 4 radiátort (2x480, 2x360) addig Varmi2 és DroidMester a Pro 2-ben megküzdött és nem ajánlják.Doksiban van ez a jó kis belső méretezés:
Ez alapján:
- Előre 30mm vastag radiátort tesz az ember, akkor (510-25-30) 455mm marad a 360 radiátornak fent és lent., ha 45mm vastagot, akkor 440mm, 53 esetén (hw labs, oem builder) 432mm
- alul és felül hwlabs 398mm, szerelésre 57, 42, 34mm marad.
- alul és felül alphacool 391mm, szerelésre 64, 49, 41mm marad.Oldalsó radiátort a fotók alapján nehéz eldönteni. Viszont elméletben a Jayztwocents video alapján elfér a hátsó szerelési részen a venti.
Valaki megmérné, hogy mennyi hely van a hátsó részen egy ventinek?
-
aleister
veterán
válasz DroiDMester #77200 üzenetére
Jah, most látom. Bocsi!
Hellboy2387
Mi az inkompatibilitás oka?Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
Új hozzászólás Aktív témák
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Milyen autót vegyek?
- Háztartási gépek
- OLED TV topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Micro Four Thirds
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- 8 GHz felett ketyeg a G.Skill CSO-DIMM DDR5 memóriája
- További aktív témák...