Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• tildy

nagyúr

válasz WN31RD #2079 üzenetére

Szerk.: Itt szeretném felhívni a figyelmed arra, hogy igazából a ''katolikus'' szó is rendkívül sokféle és egymásnak sokszor ellentmondó hozzáállással, elvekkel, világnézettel rendelkező embert foglal magába, tehát a velük kapcsolatos általánosítások is szükségképpen jelentős mértékben pontatlanok.
    Pont ezt akartam írni. Itt van pl. Dalai Láma nevű katolikus fórumtársunk is. Abszolúte kilóg az emberek által a katolikusokról alkotott (negatív képből) . És semennyire sem hiszem, hogy kevésbé lenne keresztény mint kymco, vagy viszlát.
    Nem hiszem, hogy jó dolog egyik vagy másik csoportot kiemelni, főleg, hogy nem homogén egyik csoport sem.
    Amellett egyik csoport sem szent:

Losonczon 1608 körül háromezer
    lutheránus áttért a kálvinista hitre. Nem csoda hát, ha a
    testvérháború kiütött a lutheránusok és a kálvinisták
    között is.
    Az utóbbiak voltak hatalmasabbak s amazok
    templomainak nem akartak helyet adni. Egy helyen az
    egyességben mégis kaptak helyet a városon kívül, a
    kálvinisták azonban kikötötték, hogy a lutheránusok
    halottjaikat a városon keresztül csak énekszó nélkül
    vihetik és csak a város kapuját elhagyva énekelhetnek.
    Temetkezhetnek a városi temetôbe, de a szertartást refor-
    mátus pappal kell végeztetni!…

Az öt szegényebb „őskanton” ugyanakkor határozottan ellenzett minden újítást. 1531-ben háború tört ki a katolikus és a reformokat támogató kantonok között. Az ütközetben a katolikusok győztek, és Zwingli is elesett a csatatéren, a reformáció általa megindított svájci térhódítása azonban folytatódott.Forrás Wiki

Tudom, tudom, a katolikusok ''durvábban nyomták''.

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

Új hozzászólás Aktív témák