-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Nyugodtan fogadd, ott ez a standard, vagy lehülyéznek vagy kirögnek/kigúnyolnak egymás közt, de nyilvánosan leírva ezt. Mély tisztelet illeti a normális kivételeket azon a fórumon! Aki olvassa, úgyis tudja miről és kikről van szó, mindkét oldalon. (akikkel itt is találkozhatsz, ők ott is korrektek)
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
sz.balazs.95
veterán
válasz Kendek #23199 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm!
Olyan szinten sikerült a másolás, hogy még a legutóbb megnyitott lapokat is vissza tudtam hozni Firefoxban
Akkor most már nyugodt lelkiismerettel tudom kipaterolni a Windowst a ....-be a HDD-ről.
[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
válasz lev258 #23200 üzenetére
Mi abban a logika, hogy a GUI nyelvet magyarra állítom, és ez nem rántja magával a bill. kiosztást?
Tudom, bennem van a hiba, már sokadszor.cubix
Köszi a tippet! Azért használom a yumi-t, mert egy pendrive-ra ki tud pakolni rengeteg rendszert. (A beépített listája szerint ubuntu is szereti, de ezek szerint mégse)[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
veterán
válasz sz.balazs.95 #23202 üzenetére
Szia!
A sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
(feltételezem, hogy sda az eszköz) mit ad vissza?Meg akkor jó lenne egyebeket is megnézni (ubyegon2 írásából az ötlet):
sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
sudo hdparm -Tt /dev/sda
dmesg | grep -i --color ahci
sudo smartctl --all /dev/sda
cat /sys/block/sda/queue/schedulerÜdv. core2
-
sz.balazs.95
veterán
válasz Neil Watts #23205 üzenetére
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
0sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
[ 2.193058] ata5: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
[ 2.193094] ata3: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[ 2.193127] ata4: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)sudo hdparm -Tt /dev/sda
Timing cached reads: 8156 MB in 2.00 seconds = 4083.57 MB/sec
Timing buffered disk reads: 802 MB in 3.00 seconds = 267.18 MB/secdmesg | grep -i --color ahci
[ 0.424565] pci 0000:00:11.0: set SATA to AHCI mode
[ 1.700691] ahci 0000:00:11.0: version 3.0
[ 1.700959] ahci 0000:00:11.0: AHCI 0001.0100 32 slots 4 ports 3 Gbps 0xf impl SATA mode
[ 1.700963] ahci 0000:00:11.0: flags: 64bit ncq sntf ilck pm led clo pmp pio slum part ccc
[ 1.701746] scsi2 : ahci
[ 1.701841] scsi3 : ahci
[ 1.701922] scsi4 : ahci
[ 1.701996] scsi5 : ahcisudo smartctl --all /dev/sda
sudo: smartctl: command not foundcat /sys/block/sda/queue/scheduler
noop [deadline] cfq[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
veterán
válasz sz.balazs.95 #23206 üzenetére
Jónak tűnik, akkor ahogy nézem, figyeltél a szükséges eltolásra.
Üdv. core2
-
sz.balazs.95
veterán
válasz Neil Watts #23208 üzenetére
-
sz.balazs.95
veterán
Kérdés, ami felmerült bennem (bár most még nincs aktualitása):
Ha veszek új VGA-t, akkor annak mi a "szakszerű" cseréje?
Úgy értem, vissza kell állni nyílt driverre, majd az új kártyával újból beállítani a megfelelő zárt drivert, vagy elég a kártya kicserélése után foglalkozni ezzel?
-
veterán
válasz sz.balazs.95 #23210 üzenetére
Ha AMD-ről váltasz nVidiára akkor: Az Ubuntu zárt fglrx-ét deaktiválod, az leszed minden komponenst. ha végzett, gép leállít, berakod az új kártyát a másik helyére, gép indít, a zárt meghajtókból a friss nvidiás felpakol.
nVidia -> AMD-nél ugyanez fordítva.
Üdv. core
-
sz.balazs.95
veterán
válasz Neil Watts #23211 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy ha visszaállítom a nyílt drivert, akkor utána még kézzel el kell távolítani a Catalystot, vagy ezt magától végzi el?
[ Szerkesztve ]
-
sz.balazs.95
veterán
Azt hogy lehet beállítani, hogy a HDD-t automatikusan mountolja, bebootoláskot?
Illetve hogy lehetne megoldani, hogy a HDD megadott mappájára tudjak telepíteni Steam-ből?
Jelenleg ezt a hibaüzenetet adja, ha megpróbálkozom vele:Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
jimmy399
senior tag
Ha az ember egy alternatív operációs rendszer mellet is leteszi a voksát, lehet hogy elvárható hogy tudjon angolul legalább a GUI szintjén.
Nekem arch van gnome-val, nincs magyar nyelv, meg volt sok ablakos operndszer amit eleve angolul használtam mert béta volt és sebaj, de ez szigorúan csak magánvélemény.
--- N/A ---
-
sz.balazs.95
veterán
-
jimmy399
senior tag
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #23213 üzenetére
Nálam ez a Steam-es partíció az fstab-ban:
UUID=931bd1a0-6930-4258-b970-66bcd207a271 /media/Plus ext4 defaults 0 2 (értelemszerűen módosítandó)
Továbbá én úgy oldottam meg, hogy az eredeti Steam mappából csináltam egy oda mutató symlinket.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
MODERÁTOR
válasz sz.balazs.95 #23218 üzenetére
Igen, természetesen számít, hiszen az nem egy natív fájlrendszer. Nem csak a jogosultságkezeléssel van gond, de még lassabb is, ami a játékok betöltési idejét növeli.
<-ƘƘ->
-
veterán
válasz sz.balazs.95 #23212 üzenetére
(omgubunturól szedtem).
Ez a fül nálad hogy néz ki?Üdv. core2
-
sz.balazs.95
veterán
válasz Neil Watts #23220 üzenetére
Nálam ezek az opciók vannak (most nem vagyok gépközelben, így képet nem tudok róla küldeni):
fglrx-updates (ez van használatban)
fglrx
nyílt driverKendek: Magyarul a legegyszerűbb, ha csinálok egy EXT4 partíciót a Steamnek?
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz sz.balazs.95 #23221 üzenetére
Például (ajánlott), de bármi jó ami Linuxos (btrfs, extN, jfs, xfs, reiserfs). Persze ettől függetlenül lehetnek jogosultságbeli gondok (például root felhasználóról sajátodra kell állítani).
<-ƘƘ->
-
veterán
válasz sz.balazs.95 #23221 üzenetére
Akkor bekattintod a nyílt drivert, aktiválod, leállítod a gépet, berakod az újat, majd aktiválod az ahhoz való drivert.
Tudtommal egyéb teendő nincs.
Üdv. core2
[ Szerkesztve ]
-
sz.balazs.95
veterán
Szuper, köszönöm mindkettőtök válaszát!
-
válasz jimmy399 #23216 üzenetére
Nem, nem lesz az. Pont az ilyen kocka hozzállás miatt.(tanulj meg angolul, mé nem lehet F2-t nyomni induláskor, stb...)
Hány évük volt egy ilyen "apróságot" kijavítani? Live rendszerről van szó, ami többek közt "beetető", próbáld ki jó lesz ez funkciót is ellát(na).Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Tamy
senior tag
Régóta van egy érdekes problémám Xubuntu 14.04 LTS alatt: Ha hosszabb ideig magára hagyom a gépet, zárolom, majd amikor ismét használnám a megnyitott böngésző (Opera 12.x, Chrome) nem reagál semmilyen billentyűleütésre. Átváltok egy másik programra (leginkább a Krusader szokott lenni), ott tökéletesen működik. Visszamegyek a böngészőre, és innentől fogva ott is minden rendben. Cseréltem már billentyűzetet, és időközben komplett gépet is (ezzel a Xubuntut is újratelepítettem), de a probléma maradt. Mi okozhatja ezt?
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
lev258
veterán
Egyrészt értem a nézőpontodat, másrészt viszont vedd figyelembe azt is, hogy egy ideje már nincsenek nagyobb hivatalos magyar disztribúciók (legalábbis nem tudok róla). Amit te próbáltál, az egy gyorsan, de szándékuk szerint megfelelően beleintegrált magyar nyelvi támogatás az Ubuntuba. Ezzel a jószándék ellenére is előfordulhatnak hibák, amellett, ahogy nálad is kiderült, hogy néhány program nem úgy írja ki, ahogy kellene (belepiszkál).
A hagyományos Live így is tud annyit, hogy félig-meddig magyar, ha kiválasztod már az elején; ez elegendő ismerkedésre.
Tamy: log-okat kellene megnézni ilyenkor.[ Szerkesztve ]
-
válasz lev258 #23227 üzenetére
Értem én... szabadidőben kedvtelésből pakolja össze, és ez igazán becsülendő. De ez inkább a Canonical sara. Most nem tudom kipróbálni, de ha más nyelvet választok pl.farnciát (a live grafikus felületen), akkor is angol mararad a bill. kiosztás?!
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
SektorFlop
aktív tag
Hali, gondolom már unjátok mikor így kezdődik egy mondat. De nem vagyok egy nagy linux szakértő. Egy Ubuntu 15.10 szüttyög a gépemen, amire van telepítve egy MySql, Apache és PHP.
Problémám, hogy van egy public_html mappám és közvetlenűl oda is feljlesztek. Viszont néhány képet a kész weboldalam nem talál meg. Van hogy törlöm a fájlt aztán újra bemásolom máris működik.
Valaki tapasztaltabb tudna segíteni?
"Amikor már azt hittem kint vagyok, ezek mindig visszarántottak..."
-
stopperos
senior tag
válasz SektorFlop #23230 üzenetére
Fájl jogosultságok rendben vannak?
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
-
laszlohu
addikt
Esetleg próbáld ki a 15.10 - est, hátha, egy ideje problémamentesen használom, igaz a szoftvertámogatása csak fél évig tart ( nagyon érzékeny a képernyő felbontásra, nem minden felbontáson műkszik nálam).
Mivel új disztró, ezért újabb drivereket is telepít.
[ Szerkesztve ]
-
SektorFlop
aktív tag
válasz stopperos #23231 üzenetére
Igen-igen, mikor konkrétan a kép url-jét írom böngészőbe, jogosultságra panaszkodik. Viszont mikor egyszerűen rámentek egy képszerkesztővel, utána megjavul. Igazából tudom kezelni a problémát, csak a kiváltó okra lennék kíváncsi.
"Amikor már azt hittem kint vagyok, ezek mindig visszarántottak..."
-
Tamy
senior tag
válasz laszlohu #23233 üzenetére
Emiatt nem szeretném újratelepíteni, annyira nem zavaró, inkább csak furcsa. Logokat majd megpróbálok nézni, de ma pl. még nem csinálta, pedig elég sokszor hagytam magára hosszabb időre. Bár félek nem fogok látni semmit Most még az jutott eszembe, hogy ilyenkor azt megnézni, hogy a böngészőre vonatkozó billentyűparancsokra se reagál, vagy csak a szövegbeviteli mezőkbe nem tudok írni? Majd kipróbálom ezt is ha ismét előjön.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
sz.balazs.95
veterán
Mégiscsak van egy kis probléma.
Ma bekapcsoltam a gépet, és GRUB helyett egy villogó kurzort kaptamDon't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #23237 üzenetére
Ctrl+Alt+F2-re reagált? Újraindítás után is ez van?
-
törölt tag
válasz SektorFlop #23235 üzenetére
A probléma, hogy az "other" nem kap read jogot. Én egy script-et hívok folyton meg másolások után a www könyvtáramra (/home/$usernev/www)
sudo find /home/pm/www -type d -exec chmod 777 {} \;
sudo find /home/pm/www -type f -exec chmod 666 {} \;Ezzel írási jogot is adok, ami webfejlesztésnél jól jön.
[ Szerkesztve ]
-
válasz lev258 #23229 üzenetére
Live rendszer esetén ez érthető(most már direkt csak lemezről próbálkozom). Ma kipróbáltam 14LTS-el, és francia nyelvet választva is angol marad a bill.kiosztás. Szóval ez egyértelműen a Canonical sara.
Ez egy hibás koncepció. Szerintem.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
lev258
veterán
Ez mondjuk más dolog, de nekem eddig, ha telepítéskor magyar-t választottam, a kiosztás is mindig az lett a telepítés során és a későbbi rendszerben is.
Egyébként én már láttam olyan embereket, akik más nyelvet és más kiosztást szeretnek használni.[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz whbear #23242 üzenetére
Szintén. Szerintem nincs ebben semmi meglepő. Magyarul kell gépelni e-mailben, doksiban, fórumban, így nincs értelme váltogatni a nyelvek között és két kiosztást megszokni. Ráadásul nálam a laptop billentyűzet amcsi kiosztású, így dupla élvezet. De hamar megszoktam. Másik laptopom meg német billes.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
gvandor
csendes tag
válasz sz.balazs.95 #23197 üzenetére
Én ezzel oldottam meg (12. pont): http://ubuntu.hu/node/13573
Ubuntu 14.04 LTS (Unity)
-
Lathronos
őstag
válasz spammer #23243 üzenetére
100 éven belül a magyar nyelv annyira elkorcsosul vagy ki is hal, hogy jobb is ha mindenki megbarátkozik az angollal. Nem egy ismerősöm kérdezi folyton: hogy is mondják ezt magyarul? Én meg nézek ki a fejemből és meglepődnek a kérdésemen: ugye most csak szórakoztok? De sajnos nem.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Lathronos
őstag
válasz sz.balazs.95 #23246 üzenetére
Nem tettél be a meglévő mellé HDD-t vagy SSD-t? Ilyenkor gyakran kiakad a GRUB. Valamint egy lemezellenőrzés nem ártana ha HDD vagy SSHD van a laptop-ban vagy PC-ben.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Mtbsrác
senior tag
Lehetséges-e úgy lejelszavazni persze titkosítsa egy partíciót, hogy mikor belépnék(felcsatol) abba a partícióba mindig kérjen jelszavat? Akárhova is vinném a vinyót akármilyen rendszeren (ami ext4-et tud persze), kérjen jelszót? Kis gyerkőcök miatt lenne hogy netudjanak belekatatni a munkákba és véletlen se tudják törölni vagy bmit csinálni vele. Köszi.
-
spammer
veterán
válasz Lathronos #23245 üzenetére
"Nem egy ismerősöm kérdezi folyton: hogy is mondják ezt magyarul?"
Nálam is előfordul, főleg IT/Tech témákban. Aminek az az oka, hogy az ember angolul olvas doksit vagy néz videókat, így gyakran előfordul, hogy angolul tudja a kifejezést és a jelentését is érti, de a magyar megfelelőt (esetleg szakkifejezést) nem biztos, hogy tudja, vagy legalábbis nem ugrik be azonnal.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest