-
IT café
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
user12
őstag
Szia
Igen kell egy router is. UDM, sima, Pro, SE, amit árban és teljesíményben megfelelőnek gondolsz. Switch akkor kell ha több portra van szükséged, mint amennyi alapból az UDM-en van, de ha nem használsz vlan és egyéb funkciókat, elég egy bármilyen kommersz L2 switch is.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
-
user12
őstag
Ezt nem is hallottam még. Azért ez elég gáz, hogy összeraknak egy jó eszközt és ilyen bakik vannak benne. Jó értem én, hogy az SFP porton tovább lehet vinni downlinken akár 10G-t is, de a fene egye meg, beleépítettek egy 8 portos POE (!) switch-et, szerintem ésszerűbb lépés lett volna egy harmadik 10G-s (akár az SFP-vel osztozó) linkkel bekötni a switch chipet.
Az 1Gbps a totál vagy duplex (tehát szimultán 1G rx és 1G tx) módon értendő?[ Szerkesztve ]
Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Durva….
Egyszer még régebben számoltam össze az itthoni “kis” hálózatunk fogyasztását, egy hgw, router, két switch, két ac-s ap és egy nas 60-70w körül kajál. Ez kb havi 2000 ft-os tétel a villanyszámlában. Jó nem egy eget rengető tétel, de nem is filléres tétel, pedig nincsenek is olyan különleges eszközök és nem is egy nagy hálózat.[ Szerkesztve ]
-
user12
őstag
Két AP-t simán elvisz, nekem az AC-LR és a mesh 3.5-3.5w-ot fogyaszt. Magának az eszköznek a fogyasztására nem emlékszem, de kb 3w körül van.
Nem tudom mennyit esznek a kamerák, azt kell eldönteni, hogy a 4 port elegendő-e. Ha nem, akkor 8-as vagy 16-os poe switch fog kelleni.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz galaktikus #9104 üzenetére
Ha nem feltétlen kell az új, érdemes lehet nézelődni a hardveraprón is.
-
user12
őstag
válasz galaktikus #9101 üzenetére
Attól függ. Össze kell számolni, hogy mekkora teljesítményre van szükséged wattban, és ha kevesebb, mint 42, akkor elég, ha nem, akkor nagyobbra van szükséged.
Pl ennek nagyobb az ún. power budget-ja, 150W-tal tudsz gazdálkodni ha az előző nem lenne elég.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz Janaboy #9082 üzenetére
A wireless uplink-et kapcsold be (site>services>enable wireless uplink vagy new ui esetén Settings > System Settings > Controller Configuration > Uplink Connectivity Monitor.).
Utána az ap beállításainál enable meshing és megkeresni az ssid-t, amihez csatlakoztatni akarod.https://help.ui.com/hc/en-us/articles/115002262328-UniFi-Network-Troubleshooting-Wireless-Uplinks
Hol akadsz el?
-
user12
őstag
válasz vitezlejszlo #9075 üzenetére
Network optimization vagy bármi más automatika nincs bekapcsolva a controllerben?
-
user12
őstag
válasz supercow #9035 üzenetére
Egyszer próbáltam az appos beállítást, még kb 2-3 éve, de nagyon-nagyon korlátozottak voltak benne a lehetőségek. Arra kifejezetten emlékszem, hogy a titkosításnál none és WEP/WPA2 volt a két opció és valamiért csak WEP-el szórta az SSID-t. Azóta nem is erőltettem ezt a módszert.
Lehet, hogy azóta javították az appot, meg kell nézni.[ Szerkesztve ]
-
-
user12
őstag
válasz JoceeHunt #8822 üzenetére
Hivatalosan egy pppoe felhasználó-jelszó egy időben egy eszközről jelentkezhet be.
Ezért kell előbb lebontani a kapcsolatot, hogy az UDM fel tudjon csatlakozni.
Majd ne lepődj meg, idővel újra vissza fogja írni a helyes adatokat az HGW (és még a mögüle csatlakozó eszköz IP címét is kiírja).Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz JoceeHunt #8820 üzenetére
A Connection Type maradjon PPP, és a Log-in-nál a @t-online.hu-s részt töröljem?
Igen vagy átírhatod a felhasználónév@t-online.hu -t valami felhasználóóóóóóóóó@t-online.hu kamu címre is. Üres vagy hiányos e-mail cím felhasználónévvel nem biztos, hogy engedni fogja az Apply gombot, Próbáld meg.
De akkor a cucc megkapja a netet a Telekom vonalon?
A HGW nem, a routered igen.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz WolfLenny #8799 üzenetére
Az uptime azt mondja meg, hogy a legutolsó újraindítás óta mennyi idő telt el.
Egyszer a cégnél egy 100+ napja üzemelő antennánál volt ilyen jelenség, a reboot megoldotta a jelenséget. A Fast roaming nincs bekapcsolva? Hitelesítés normál WPA2 vagy valami más (pl radius és társai)?Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz WolfLenny #8797 üzenetére
Szia
Le kellene szűkíteni, hogy hol akad el a csatlakozás.
Csak egy adott AP-nál áll fent ez a jelenség vagy mindnél?
A log alatt a mikrotik logot is érted? Érdemes volna pl a dhcp-t debug móddal beletenni, hogy befut-e a kérés vagy már az sem.
Az antennák uptime-ja mennyi? Firmware a legújabb vagy van mód a frissítésre?Úgy van,ahogy írod, hogy nem kötelező, hogy fusson a controller, de ha ilyen hibakeresési hadművelet van, azért nem árt ha van. Nincs semmilyen lehetőség futtatni? NAS, Raspberry, stb?
-
-
user12
őstag
Köszi
Nekem egyébként nagyon tetszik az alakja. Egyedül az tart vissza, hogy ha bekapcsol az ember ezt-azt a tűzfalban, plusz egy-két VPN kapcsolat és 500 Mbit körülre visszaesik. Nem mintha nem volna elég a mindennapokban, de valahogy belül mégis frusztrál(na).
A beillesztett intervlan-os mérés az magán az eszközön lehet ilyet csinálni vagy valamilyen cli-s segédprogi?
A wifijét teszteled már, hogy mit tud? Hasonló/egyenértékű egy különálló AP-hoz hasonlítva?Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz szpeti40 #8626 üzenetére
Szerintem egy polcon is el lehet rendezni ízlésesen az eszközöket. És valószínűleg jobban is fog kinézni, mint egy rack szekrénybe bezsúfolva egymás hegyén-hátán.
Nekem otthon esélyem sincs rack szekrényt felfúrni a falra, mert nem fér - eleve a szoba is kicsi, plusz az elrendezés, gázcső, villanyvezeték nyomvonala szinte ki is zárja.Nyilván nem olyan, mint, ahogy a nagy könyvben le van írva, de sokszor az élet írja a szabályokat.
-
user12
őstag
-
user12
őstag
válasz szpeti40 #8612 üzenetére
Igen működik.
És úgy néz ki, hogy jó is, mert lerugja a klienst arról az ap-ról, amire nincs lock-olva
(esetemben az ostoba kamera a benti ap-ra csatlakozott 1-es jelerősséggel, annak ellenére, hogy vele szemben ott van a kinti AP)Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz szpeti40 #8511 üzenetére
Tegnap frissült a controller, de nem találom az opciót.
Másnál megjelent már?
Egy másik hsz-ben rekop említette, hogy az ap-knek is frissülni kell majd a támogatáshoz
Most akkor mi az igazság?[ Szerkesztve ]
-
user12
őstag
válasz MasterMark #8541 üzenetére
Nem csatlakozik vissza. Marad a kintin, még akkor is ha jóval gyengébb a jel. Egy idő után aztán visszaáll - nem tudom pontosan ezt mi okozza.
Nálunk is chromecast meg pár okosotthon cucc van, ami érintett ebben, mivel helyhez kötött.
Majd meglátjuk, hogy milyen lesz.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz MasterMark #8536 üzenetére
Én kifejezetten várom.
A benti AP-n lévő eszközök előszeretettel átcsatlakoznak a kintire ha pl a benti szoftvert frissít.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz donat_sz #8525 üzenetére
Nekem a 2. gen AP-k jeleztek ma.
A honlap szerint a Flex mini is frissül(t) de az még nem szólt .Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Sziasztok
Frissülnek/tek a switch-ek 5.75.6 verzióra, az USG 4.4.56-ra, és a 2nd gen Cloud key is kap frissítést
RC channelen vannak a frissítések egyelőre.[ Szerkesztve ]
-
user12
őstag
válasz devil-k #8461 üzenetére
Name - valami név
Enable - engedélyezni
Port - választott port száma
Forward IP - a torrentező munkaállomás IP címe
Forward port - vagy ugyanaz, mint a Port mezőben megadottAjánlott 50000 fölötti pontot választani, azt már nem szkennelik, nem támadják.
Értelemszerűen a torrent kliensben is ugyanezt a portot kell beírni a megfelelő rovatba.[ Szerkesztve ]
-
user12
őstag
válasz szpeti40 #8422 üzenetére
Szia
Ha kimérted és működik, akkor jó. Vedd figyelembe, hogy lesznek még további tárgyak a házban (ajtó, szekrények, stb), amik befolyásolhatják a jelerősséget, terjedést.
Én így helyezném el az antennákatpiros - 2 ap esetén
kék - 3 ap eseténA folyosóra nem raknám, nagy lesz a visszaverődés/elnyelés a főfalaknál.
Vakolás, festés nem befolyásolja a további jelerősséget.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz szpeti40 #8369 üzenetére
Szerintem nem tud passzív poe-t. Nekem az 5 portos változat van, az legalábbis nem tud.
A 8-150W más, ott tudsz váltani poe+ és 24V között.Tápláld meg olyan "közönséges" fekete tápfeladóval, mint amit az access point-okhoz adnak.
[ Szerkesztve ]
-
user12
őstag
Teljes mértékben egyetértek veled!
Viszont neki + felújítás előtt állóknak egy jó tanács: ha lehetőség van rá, mielőtt be lesz burkolva a mennyezet, egy fotót lőjön, hogy hol futnak a csövek, kábelek - nem lehet tudni, hogy a későbbiekben mikor jön jól.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz szpeti40 #8346 üzenetére
Úgy mondtad, hogy gipszkarton lesz a menyezeten is. Abba vagy raksz gipszkarton tiplit vagy azzal a fém konzollal szereled fel, amit adnak hozzá.
Elég ha rövid, max 30-40 mm-es csavarokat használsz, nem több 10 kilogrammot fog tartaniRendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz frekivalto2 #8237 üzenetére
Szia
Gateway kell hozzá. Ez elemzi a forgalmat.
Enélkül csak azok a statisztikák látszódnak, amiket jelenleg is látsz.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
"Jó, hát manapság titkosítás nélküli wifit használjon az akinek két anyja van, az LG meg menjen az anyjába, ha tényleg ez a probléma."
Persze, de mivel érdekelt, hogy mi lehet a gond, kipróbáltam minden lehetséges variációt. Egyébként egy huszárvágással megoldottam azáltal, hogy kábelen csatlakozikRendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz ArthurShelby #8123 üzenetére
Azért egy 300k-s AP már nem otthoni kategória...
Az LG (és gondolom más okostv is) nem azért dobja el a wifi-t, mert Unifi vagy bármi más, hanem azért mert a WPA2 titkosítás "sok" neki. Ezt több fórumon is olvastam és otthon is kipróbáltam. Titkosítás nélküli wifi hálózaton tökéletesen megy. Nem antennafüggő.
-
-
user12
őstag
Lehetséges, hogy ez a routerboard lassabban indul el, mint az USG, és nem kap megfelelő címet?
Igen simán lehetséges. Lehet, hogy boot után még vár DHCP-re és addig a DHCP proxy se tudja tovább adni a címet vagy vannak boot előtt/alatt lefutó script(ek), stb.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
A szünetmentes nem nagyon tudja leállítani az Unifi eszközöket (sem).Ha jól emlékszem az edgerouter-ben se volt rá lehetőség.
Bizonyos NAS-ok pl alapból támogatják az USB-s szünetmentest, ott van lehetőség beállítani, hogy x perc akkus üzem után kapcsoljon le.
A megoldás az lehet, hogy veszel egy viszonylag nagyobb teljesítményű szünetmentest (>1000VA), a gatewayt, a modemet és a CK-t biztos, hogy fogja tudni üzemeltetni minimum 1 óráig, de inkább tovább.
Még azt tudom elképzelni, hogy hálózati interface-el rendelkező UPS snmp paranccsal leállítja bizonyos akkus üzemidő után vagy x % kapacitás elérését követően.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz adika4444 #7980 üzenetére
Ízlések és pofonok. Azért a Mikrotik se tökéletes
Régebben hardware design-ben nagyon gyenge volt, az első műanyaházas típusokat még újonnan szét kellett szedni és pl bordát ragasztani a cpu-ra, mert hajlamos volt megfőni. Nekem anno az RB600-at vagy kétszer fel kellett újítani, mert olyan gány kondenzátorok meg csatlakozók voltak rajta gyárilag.
Vagy az AP-k ugyanolyan beállítás mellett más gyártókkal szemben min. 20%-kal alább maradtak teljesítményben/jelerősségben.
Mára szerencsére sokat javult a helyzet minden téren.Ha szerencséd van és összeállnak az eszközök, akkor ahogy írtad is, stabil, de ha nem akkor fejre is állhatsz, nem fog menni, mert a Capsman stabilitása nagyban függ a fw verzióktól és az eszközök board-jától is.
Ennek meg ez a gyermekbetegsége.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Ha nagyjából középre le tudod rakni, szerintem simán lefed ilyen területet az AC-M.
Attól függ milyen épület a lovarda. Ha vastag vályogfalak vannak, azoknál elég jól meg tud torpanni a jel. Lehet érdemes volna egy jelismétlőt elhelyezni vagy PtP kapcsolattal megoldani azt a részt.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Könnyen leszűrheted a hibát. Amikor nem akar csatlakozni, dugd be kábelen. Ha ott kap IP címet, akkor valószínűleg wifi driver hiba lesz. Ha ott se, akkor Windows driver vagy TCP/IP stack gebasz van.
Esetleg az eseménynaplóban is megnézheted, hátha oda is ír be hibákat.[ Szerkesztve ]
-
user12
őstag
-
user12
őstag
Unifi router/gw-ek esetén ugye két opció van IPS és IDS - ha jól tájékozódtam egyik a Prevention (megelőzés), másik a Detection (felismerés).
A hétköznapokban van különbség a két mód között? Pl throughput, biztonság terén, stbRendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Köszi az infót!
Az jó volna, mert így egy UDM-el ki tudnám váltani a jelenlegi router+switch-et.
Persze az ár függvénye. Ha 2-300e ft környékén nyit, nyilván annyit nem ér. De ha a jelenlegi UDM-P árában lenne, meggondolandó, sőt!Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz MasterMark #7699 üzenetére
Manuálisan állítsd be a csatornát.
-
user12
őstag
válasz MasterMark #7695 üzenetére
Milyen AP?
Nem lett mozgatva vagy nem került mellé/elé valami, ami visszaveri a jelet?Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz MasterMark #7692 üzenetére
Állandóan vagy csak néha felugrik?
Lehet, hogy valamelyik kliensnek beesik Rx/Tx rate-je és próbál újra csatlakozni.A neighbouring access pointot is megnézheted, hogy nem-e mozog a közelben mobil hotspot, mobiltelefon, stb, ami forgalmaz vagy szkenneli a frekvenciákat.
-
user12
őstag
válasz noorbertt #7626 üzenetére
Alapvetően nincs jelentősége, hogy milyen IP tartományt használsz.
Én is sokáig 10.0.0.0/24 tartományt használtam otthon, de amikor próbáltam az IPTV-t összehozni a saját belső hálózaton, ott ütköztem akadályba ez miatt, mivel a szolgáltató is használ 10.0.0.0/16 (vagy /8) hálózatot valamelyik route irányba - és pont az én tartományba eső címet kellett meghivatkozni kifelé is.
Az UPC régebben ha jól emlékszem a 172.xxx.xxx.xxx magántartományból osztott IP-t a modemeknek.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Szia
Az, hogy IP címet kap vagy nem kap az eszköz, az a routeren múlik. Kábelen se oszt IP-t?
Ezek a beállítások így vannak:
Auto-optimize settings: off
Airtime fairness: off
Wireless uplink: offController, firmware a lefrissebb?
A csatornát se tedd auto-ra, hanem RF scant csinálj és megmutatja, melyik csatorna szabad. Kézzel arra állítsd lehetőleg 1-6-11 közül valamelyikre.
A controller-ben a clients fülön megjelenik az eszköz, amikor kér és még nem kap IP-t?Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Igen ez igaz.
Én azt gondolom, hogy az USA-ban elég jól megy a sales (és valószínűleg ez húzza az egész céget), az EU piac elvan, de azt is inkább a nyugat EU viszi.
Sokkal több vevőre tehetnének szert ha csinálna egy középkategóriát, amivel becélozná az átlag otthoni felhasználót és tenne rá egy hasonló árcímkét, mint az Edge eszközökre. Szerintem sokkal többen vennék az Ubit is, mert ebben az ársávban (10-40e FT), aki advanced routert szeretne egyedül a Mikrotik van, ami ilyen. Azt meg vagy szereti valaki vagy nem. Azt meg nem hiszem el, hogy ennyi eladási árba ne férjen bele egy az UDM-hez képest szerényebb (pl ER-X, ER-L teljesítményű) eszköz Unifi-vel.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
Megszüntette az Ubi az Edge vonalat. Ettől függetlenül úgy gondolom - meg mintha írták is volna -, hogy security javítások jönnek majd ki rá, csak új eszköz ilyen márkanév alatt már nem lesz.
Ettől függetlenül jó és megbízható eszközök.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
user12
őstag
válasz b.roland82 #7532 üzenetére
Ennyi beállítás elég neki.
Nekem az ER-4-el (igaz az kicsit erősebb, de jelen esetben ez lényegtelen), minimum 900-950 megvolt mindig.
Én még megnézném az Edgerouter nélkül is közvetlenül a HGW-n mérve.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
Új hozzászólás Aktív témák
- E-roller topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OTP Bank topic
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Kipróbálható a One UI 7 a Galaxy S24 FE készülékeken
- Fotók, videók mobillal
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Xbox Series X|S
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Wharfedale 5.1 hangfal szett eladó + Yamaha RX-V440 6.1 erősítő
- Új Zsír Lenovo ThinkPad X13 G4 Üzleti Laptop 13.3" -40% i5-1335U 10Mag 16/256 FHD+ Intel Iris Xe
- HP OMEN 15-ek0007nh - i7-10750H, RTX 2070 8GB Max-Q, 16GB DDR4 RAM, 256GB M.2 SSD - WIN 11 - 1ÉV GAR
- MSI Gamer PC: i7-6700K // RTX 2060 // 16Ram // 512Gb SSD
- ASUS VIVOBOOK S14 S433EA - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 PRO - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest