-
IT café
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Mr Bond 007 #314 üzenetére
Uccsó bekezdést elírtam de már nem tudok szerkeszteni, na mind1.
Ettől függetlenül amúgy lehet őket kombinálni is, nekem is otthon edgerouter lite-om van, meg egy unifi ap ac lite adja a wifit.
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Core2duo6600 #312 üzenetére
Unifi-nak főleg akkor van értelme ha olyan ap-router-switch kombót használsz, mert akkor egy felületen állítasz be mindent. Ebből következik hogy bár működnek külön külön is, de főleg egy vezérlő szerver (lehet futtatni: nas, pc, virtuális gép, vagy kis hardveres kütyü amit unifi cloud key-nek hívnak) ami összefogja és konfigurálja őket. Ezen keresztül nagyon kényelmesen és átláthatóan lehet mindent beállítani. Ezért hívják software defined network-nek.
Az edgemax család sokkal fejlettebb szoftveres eszköztárral rendelkezik, de nem lehet őket összefűzni (bár már készül rá a szoftveres vezérlő az unifi-hoz hasonlóan). Cserébe viszont sokkal jobban testreszabható és hamarabb kapja meg az új feature-ket mint a unifi család. Szerintem egyáltalán nem igaz hogy parancssorban kéne konfigolni, ha csak nem olyan funkciók kellenek amik otthonra/kis céges hálóra sosem kellenek. A gui-ja is sokkal fejlettebb és ma már mindent elérsz amire szükség lehet egy átlagos hálózaton.
(Amúgy unifi-ban is lehet parancssorban bűvészkedni, mert van pár funkció ami az edgemax vonalon már a gui-ból elérhető míg unifi-nál csak parancssorban lehet beállítani. )Szóval a lényeg hogy ha minden eszköz ubis lesz, akkor lehet unifi-t választani (könnyebb beállítani kevésbé jártas embernek is), de ha csak a routert akarod tőlük, vagy komolyabban akarod testre szabni, akkor az edgemax a jobb választás jelen állás szerint.
Érdemes átnyálazni ubi odalán a community résznél KATT a unifi vagy edgemax-ra kattintva a stories-t átnyálazni. Rengeteg példát lehet látni melyiket mire használják. (bár van néhol hülyeség, de többnyire értelmesek )
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Cirbolya_sen #309 üzenetére
Most megnéztem a pdf-et a honlapon amiben leírják a specifikációkat és ott úgy írják az első 2 port a router port a másik 3 pedig switch port. Ez alapján jónak kell lennie.
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Cirbolya_sen #307 üzenetére
Vagy igen, ez is lehet baj, viszont amit beidéztél azért nem jó mert az er-x úgy elvérzik gigás digivel mint a huzat. Elég egy normál switch is. Sajnos nem találkoztam még élőben erpoe-vel nekem úgy rémlik az egyben switch is tud lenni, tehát tud veszteség nélkül is 1 hálózatot több portra kitenni csak nem mind1 melyik csatlakozóra konfiguráljuk. Mintha az Eth 2-3-4 össze is lenne kötve hogy azok a switch portok. (aztán lehet hülyeséget beszéltem és csak azt jelenti hogy azok képesek poe-re)
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
A hardver kb ugyanaz, viszont szoftveresen ha több kell a szokásosnál már macerásabb. Az edgerouter szoftvere sokkal okosabb már gui szintjén is. Viszont egy otthoni vagy átlagos felállásban sokkal kényelmesebb konfigolgatni az unifi controllerben. Akinek nem tudta a gigabitet az visszaküldte és a csere készülék már simán vitte.
-
Mr Bond 007
őstag
Synology-ra is van unifi controller. (vagy dockerben is futtatható ha x86-os cpu van a nasban)
Poe injektort adnak a Unifi eszközök mellé, 2db-nál még sztem belefér hogy azok adják a kraftot neki. Így elég egy sima nem managelhető switch is mindenhez. Routernek pedig én is Edgerouter lite-ot javasolnék, esetleg Usg-t ha nem kell semmi xtra és így egy helyen lehet az ap-kat és a routert konfigolni.Itt ki tudod próbálni milyen: KATT
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Sajna nekem csak telefonom van max amivel le tudnám tesztelni. Főleg Chromecast miatt vettem hogy bírja a streamelést. A többi eszközöm mind n-es még. Teszteket érdemes nézni.
3x3 mimo biztos hogy jobb a kérdés csak az hogy az eszközök támogatják-e mert különben nem sok értelme van, csak ha nagyon sokan akarják kis területen megterhelni.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Ac lite se annyira gyenge lefedettség tekintetében a konzumer cuccokhoz képest. Otthonra az is bőven elég szokott lenni. Anyagi okokból én is azt vettem, és nem bántam meg. Az általad említettek azért jobbak, de cserébe annyival drágábbak is, és nem feltétlen fogod kihajtani a többlet tudásukat ha csak nem több tucat ember nyüstöli egyszerre a netet.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
És ezen most azért fontos lovagolni kommenteken át mert... Miért is?
Nyilván egy D-linket máshova vesz az ember mint egy ilyen routert. Akinek Ubis router kell és 500+ megabites pppoe net van annak lite-ot kell vennie. Akinek dhcp-s annak meg x is elég. Ennyi. Az hogy más gyártónál ez máshogy megy, azzal nem tudok mit csinálni, ne nekem írjatok hanem nyissatok topikot ubi fórumán, majd a mérnökök elmagyarázzák miért van így.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Multibit #269 üzenetére
Pedig ugyanez van az Edgerouter Lite-nál is, ha kikapcsolom a pppoe gyorsítást már csak 150-200mbitet tud amúgy meg full gigabitet. Lehet az Edge Os felépítése miatt is. (Vyatta linuxra épül) Ezért is írtam hogy teljesen felesleges összemérni mert más rendszer fut rajtuk, más szolgáltatásokkal.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Mr Bond 007 #267 üzenetére
Közben túl léptem a szerkesztési időt: Neked ezek a cuccok annyira nem valók, mert érteni kell hozzájuk és aki laikus annak csak a szívás lesz vele. Számodra inkább az otthoni típusokat ajánlanám, mert úgysem fogsz és akarsz élni ezeknek a flexibilitásával. Javaslom hogy inkább erre nézelődj: KATT (téma összefoglaló rész is)
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Multibit #264 üzenetére
"Arra már nem emlékszem (link most nincs meg), hogy PPPoE, vagy csak DHCP, de mindegy is"
Pont hogy ez nem mind1, mert az X is kihajtja a gigás netet ha csak dhcp.Azt meg tök felesleges összehasonlítani hogy melyik hogy teljesít, mert itt a szoftveres körítés is teljesen más. Ahogy ugyanazon hardveren is másképpen teljesít egy adott gép ha másfajta rendszert futtat. 3-400 körül hoz ha jól rémlik pppoe nettel. Ennyit simán elvisznek az extra funkciók és a másfajta rendszer.
-
Mr Bond 007
őstag
válasz smallmer #260 üzenetére
Természetesen router mögé. Lehet poe képes routert is használni ha kevés az ap (Edgerouter poe), vagy ha több darab kell akkor lehet kapni csomagban is őket, de poe adapter nélkül (elvileg olcsóbban), olyankor a router mögé megy egy poe switch ami ellátja őket árammal is. Nem kell annyi konnektort beáldozni, és ha áramtalanítani kell vmelyiket azt távolról is meg lehet tenni a menedzselő felületen át. Ha csak 1 darab kell akkor meg routerbe bedug, majd poe adapteren keresztül kapja az áramot.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Mr Bond 007 #247 üzenetére
Annyit kell csinálnod hogy az original porthoz is ugyanazt írod be mint a forward to port részen van.
-
Mr Bond 007
őstag
Talán mert a teljes létező port tartományt (original port oszlop) 1 portra irányítottad az első szabályodban. Onnantól mit akarsz még ha már az összeset kiosztottad? Gondolom ezért is sárga a másik 2. Nincs itt semmi gond, csak user error... Eleve nem tanácsos ilyeneket csinálni biztonsági okokból. Nem nyitogatunk ész nélkül portokat, csak ami ténylegesen kell is.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Cirbolya_ #233 üzenetére
Ez a baj. Mindent a proci számol, nem megy a hardveres gyorsítás. Ezért mondjuk hogy kell mellé switch is ha több eszköz is megy ugyanarra az alhálózatra. 4-5 ezerről indulnak az 5 portos switchek. Bármelyik gigabites jó hozzá. Ha viszont nem gond hogy külön alhálózatra kerül az ap és a gép, akkor mehet úgy is. (pl ha csak telefonnak kell net)
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Mr Bond 007 #208 üzenetére
Annyival jobb most a helyzet hogy 400Mbitet már ki tud préselni, nem úgy mint régebben mikor még nem volt hw natolás és maximum kb150/150Mbit-ig jutottak az x-ek pppoe-s internettel.
-
Mr Bond 007
őstag
válasz gerokrisz #206 üzenetére
Várj! Most esett le, neki edgerouter x van. Digis gigás nethez az kevés, mert nem tudja a pppoe protokoll hardveres gyorsítását. 1000-es digis nethez edgerouter lite kellene. Az edgerouter x az csak normál dhcp-s netnél tud gigabitet. Olyan nálunk jelenleg tudtommal nincs. Pont emiatt is írtam már rengetegszer a topikban hogy mindenképpen a lite-ot ajánlom digire. Upc-nél tökéletes az x is.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz JTAGSHOP #193 üzenetére
"Valami még nem kerek, mert a skype például nem kapcsolódott...gondolom a tűzfal mindent megfog alapértelmezésben - kivétel a böngészés."
Hát nem tudom, nekem nincs nyitva semmi a skype-nak, mégis jó minden.
Port forwardnál kell nyitni, ha kell valami.Ez is ugyanúgy működik mint az összes többi router, nincs olyan hogy letilt mindent. Ott valami el van rontva.
Több dinamikus dns-t is lehet megadni, csak custom-ra kell nyomni. KATT
A linken keresd a [Release Notes v1.7.0alpha2]-t! Ott van az első kép a példával.[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Új ubiquiti weboldalon ott van (főoldal unifi rész, unifi security gateway pro (az asszem megfelel az edgerouter pro-nak, és a unifi security gateway az meg a lite-nak hardverileg) hogy a lite kb 200 userre a pro 2000+ userre is elég. Persze ez helyzet és erősen konfig függő is.
Ha otthoni hálóra kell, akkor a lite is bőven bőven elég mindenre ahogy bon is írta.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Igmp snooping inkább a switchekbe van implementálva. Ubiquiti-nál a router az ténylegesen csak router. A sima consumer termékek meg router+switch+wifi-ből állnak (hiába csak 1 doboz). Az edgerouter is csak akkor tudja (sok berhelés után) ha teljesen switch módban használod, ergo nem router hanem switch lesz belőle (aminek kb 0 értelme van)
A unifi switchek és az edgemax switchek tudják. (de otthonra az áruk miatt nem nagyon van ezeknek értelme, érdemes nézni egy olcsóbbat ami tudja)
Egyébként már jelezték többen is hogy szeretnék ha bele raknák az edgerouterekbe is. KATT (Bár ahogy látom itt is csak az er-x és az erpoe esetében lehetséges mert azok tartalmaznak switch-et is)[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz _Dumber_ #169 üzenetére
Firewall/Nat fül, majd Firewall Policies, majd ott vagy létrehozol, (Add ruleset) vagy a meglevőhöz hozzáadod (action gomb és ott edit ruleset majd add rule) Minden protokollra block-ot adsz és így az adott időszakban nem forgalmaz semmit a megadott ip-re/ipk-re vagy mac címre/címekre.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Az erlite a legbiztosabb választás ha belefér az árba mert akármilyen net is kerül alá upc/dig 1000/1000Mbit-ig mindennel megbírkózik.
Amit még sokan nem tudnak hogy nem szeretik ha kikapcsolgatják őket pl esténként. Ezek erősen sarkítva linuxos pc-k ahol 2 magos cpu 512mb ram és 4gb-os pendrive (a hdd) van a dobozban. Emiatt se szeretik ha menet közben csak úgy kihúzogatod. (mondjuk sokan megcsinálják pl én is ha éjszaka vihar van ) Érdemes leállítani a gui-ból és csak akkor kihúzni ha belefér az időbe nehogy sérüljön a filerendszere. (volt aki több ezerszer eljátszotta már és semmi gondja, de azért benne van a pakliban) Amúgy meg csak ott kell hagyni és stabilan teszi a dolgát hetekig hónapokig, hiszen erre találták ki.
Egyetlen egy negatívuma a pendrive amire a rendszer dolgozik. Régebbi sorozatoknál elég kókány pendrive került beépítésre (ezek már 2-3 éve kifutottak, az újaknál már nincs ilyen) ezért néhány embernek megmakkant a cucc. De olyankor sincs gond, csak venni kell egy pici 4/8gigásat és van leírás hogy kell rátolni a rendszert. Kb 1 óra alatt meg lehet csinálni és minden megy tovább. Bővebben itt
De ha most veszed téged ez már nagy valószínűség szerint nem érint. (azért néha megesik 1-2 szerencséssel)[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Nem keverted, az ugyanaz. Deep packet inspection aminek az adatait a Traffic Analysis fülön látod.
Mikor kihozták még nem működött ha ki volt kapcsolva az offload. (edgerouter pro-nál régebben csinált fura dolgokat az offload ezért sokan kikapcsolták) Aztán 1 firmware frissítés után már megcsinálták hogy menjen úgy is. Simán be lehet nézni, ha nem követed a fejleményeket ubiéknál. Csomó olyan dolog megoldódik meg eltűnik ami még deal breaker volt pár hónapja.Pl az edgerouter x is elég szépen alakul. Most már lazán megy gigabites nettel is ha nem pppoe a kapcsolat hanem sima dhcp. (pl ha upc meglépi a gigát akkor lazán vinni fogja)
Az előző firmware frissítésnél még elvérzett volna az 500-as upc csomaggal is, ma már simán ajánlható. -
Mr Bond 007
őstag
Már miért ne lenne traffic analysis offload mellett is? Az mindig is működött mellette. Nagyon régen amikor behozták 1 verzió lépésig csak akkor nem működött ha kikapcsoltad az offloadot.
Edgerouter lite is bőven elegendő a gigás nethez és 10-20 klienst is csípőből kiszolgál. Neki szerintem az is bőven megfelel ha csak pár kliens lesz a hálózaton. Több kliensnél vagy ha vpn kiszolgálás is kell, ott már tényleg jól jöhet a pro.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Semmi extrát. Az edgerouter sorozat tűzfala 1-2 fejlesztési ciklussal előrébb jár. Pl.: a unifi család még csak most kapja meg a dpi alapján történő tűzfal szabályozást a gui-ba. Egyedül akkor van értelme az usg-nek meg az usg pro-nak ha több tucat unifi eszközöd van (switch, access point )mert úgy már megéri a könnyebb konfigurálás miatt. Kis hálózatnál vagy ha spéci funkció kell, akkor az edgerouter sokkal jobb.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Voip ha jól láttam már nem támogatott benne. (külön controller lett annak is)
A dedikált voip port is sima lan lesz/lett (nem tudom implementálták-e már, mikor legutóbb néztem a köv fw verzióra ígérték ami elvileg kint van)Mindenképpen sokoldalúbb és többet tud az Erlite grafikus felületen is. Az usg is tudja ezeket, de ott parancssorban kell szüttyögni. Egyetlen előnye hogy be lehet tenni a Unifi controller alá a többi unifi eszközzel, így egyszerűbben lehet őket menedzselni kevésbé hozzáértőknek. A felárat semmiképpen sem éri meg.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Megjelent az 1.9.0-s firmware Changelog
Erőteljesen kupálódik az Edgerouter X
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz pbalintka #146 üzenetére
Nem vagyok biztos benne hogy ez arra vonatkozik amire mi gondolunk. Lehet pppoe szervert is indítani a routeren, és lehet csak annak a csomagjaira áll ez. De jó lenne ha valaki le tudná tesztelni, mert akkor már digihez is bőven elég lehet egy X a lite helyett normál használatra.
-
Mr Bond 007
őstag
-
Mr Bond 007
őstag
válasz gerokrisz #139 üzenetére
Miért nem lehet használni?
Nekem mondjuk megvan stabilan a 900+ le (fel meg mindig) de erősen tartomány függő is hogy hova kaptál ip-t a diginél. (volt hogy moderm restart segített mert 700 fölé az istennek nem ment, de ez csak 2-3x volt)Másrészt meg totál felesleges a qos gigabites netnél (ha csak nem intézménynél vagy sok sok klienssel akik neteznek ezerrel), nekem legalábbis soha sem kellett még. Nem tudtam még 2 pc-vel torrenttel sem kiakasztani úgy hogy ne töltsön be rögtön a weboldal vagy a youtube videó mialatt lagmentesen multiztam az xboxon úgy hogy ki volt maxolva a le és feltöltés is.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Gigabites switchek kb mind azonosak tudásra. Ha csak nem akarsz managelhetőt (ha nem tudod mi az akkor nem akarsz ) megfelel bármelyik nevesebb gyártó terméke. Nekem pl ennek az 5 portos változata van már több mint 1 éve KATT
Szerintem nem kell offba tenni, úgyis alig mozog a topik. 1-2 post ide vagy oda nem sokat oszt/szoroz.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz _Dumber_ #124 üzenetére
Elvileg sok poe képes cucc megnézi hogy igényli-e a portra dugott eszköz a tápot és aszerint kapcsolja be/ki a poe módot. Bizonyos eszközökön lehet állítani. A nagyobb unifi/edgerouter eszközökön így van, de az x-et nem tudom. Ha lehet kapcsolni a poe módot akkor rá lehet dugni, egyébként nem.
-
Mr Bond 007
őstag
válasz _Dumber_ #108 üzenetére
Közben kicsúsztam a szerk időből:
Ha minden igaz roaminghoz és komolyabb funkciókhoz majd unifi vezérlő is fog kelleni, de ahogy írtad van nas, akkor arra fel lehet dobni akár docker konténerbe (qnap és synology is viszi) vagy virtualizálva linux/bsd alá felrakva (qnap-nál). Elvileg a synology-nak biztosan lesz gyári appja Ubiquiti cuccokhoz (nvr és unifi vezérlők) a beépített app store-ból. (írták hogy a Ubiquiti-val közreműködnek) -
Mr Bond 007
őstag
válasz _Dumber_ #106 üzenetére
Kábelnet hogy kapcsolódik? Sima dhcp (mint upc) vagy pppoe (mint digi)? Ha utóbbi akkor mindenképpen a lite ajánlott, mert az X 100-150Mbit környékén kidöglik majd 100%-os proci terhelés miatt mert nem kezeli a pppoe-t hardveresen. Ha sima dhcp-n kapod a netet akkor jó az x is, de szigorúan a legújabb firmware-el mert abban kapott hardveres natolást.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Mr Bond 007 #104 üzenetére
Találtam videót is: KATT
-
Mr Bond 007
őstag
Egész hálózatra tuti lehetséges: KATT
Traffic analysis-nél kikeresed az adott oldalt/szolgáltatást majd a nevére kattintasz és create new category. Aztán a tűzfal beállításoknál erre a kategóriára kell drop szabályt adni. Ott vannak a fenti linken a képek, bár valamiért rossz sorrendben rakta ki a srác.
-
Mr Bond 007
őstag
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Krugszvele #88 üzenetére
Csak ezt találtam: KATT (bár ez az edgeswitch-re vonatkozik, van átfedés)
Meg ezt: KATTElvileg vyatta az alapja, ezért lehet ezek is jók lesznek: KATT
Ha specifikusan kell valami, akkor nagy valószínűség szerint a fórumon már másnak is kellett, és ott lesz a megoldás. Érdemes ott is turkálni, rengeteget lehet tanulni más szívásából.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Leírtam többek közt ezt is a legutóbbi privát üzenetben:
"A dhcp osztja az ip címeket amiket a services fülön érsz majd el a dhcp alrészen. View leasesnél látod a klienseket meg az ip-jüket ott a map static ip-re kattintva véglegesítheted így fixen ugyanaz marad az ip-je."Dashboard részen (főoldalon) a pppoe kiválasztásával majd az actions gombra és a configra kell ütni és ott be tudod írni a felhasználónevedet/jelszavadat.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Kijött az 1.8.5 KATT
-
Mr Bond 007
őstag
Hogy érted azt, hogy letérdelteti a pppoe?
65. postban itt fentebb a gigabites netből 120/120 jött át amíg nem lett bekapcsolva a hardveres pppoe gyorsítás.
Addig csak a processzor nyers ereje csinált mindent. Az edgerouter x cpu-ja bár erősebb valamivel mégsincs benne pppoe hardveres gyorsítás ezért kb 150-200Mbit-ig lesz képes routeolni egy pppoe-s netet. Míg a lite teljes gigabitet is áttol gond nélkül. Ezért nem látom értelmét az X-nek mert azt a pár ezret sokkal jobban megéri kifizetni a Lite-ért.[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Lite-nak kell egy switch is ha több cuccot tennél rá ugyanarra az alhálózatra. Elég oda egy sima nem menedzselhető switch is. Az hogy hány portos legyen azt te tudod annak függvényében hogy a jövőben kellhet-e több. (nem nagy összeg egy gigabites switch)
Viszont arra is érdemes gondolni hogy ha egy combosabb nas lesz beépítve és sok kliens lóg majd rajta akkor kellhet majd link aggregation (össze csatolja a lan portokat így akár 4 gigabites elérés is lehet majd a nas irányába értelemszerűen 4 lan port felhasználásával. De itt már menedzselhető switch is kell ami ezt támogatja.) Érdemes ezeket most átgondolni nehogy a közeljövőben hardvert kelljen cserélni mert alul lett méretezve.[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Van még azért jó pár dolog amit az x nem tud. Pl a pppoe kapcsolat is letérdelteti. (digis netnél rögtön kellemetlen tud lenni)
50/50-et azért elvileg röhögve el kell bírnia, de annyival nem olcsóbb amennyivel többet bír a Lite, és persze az időtállósága se lesz sok ha emelkedne a sávszél.kraftxld: Mehh! Ott vagyok a 2. post végén. Valamit reportoltam, csak már nem tudom mit.
Egyébként nem szokás ubiéknál .5-ös verziókat kiadni. Van mit javítaniuk, de reméljük nem lesz ebből rendszer ezek után..
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Grafikus felületen is be tudod állítani. Config tree-nél ki keresed az ipv4 offloadot, és be kell írni hogy enable majd accept.
szerk: Ja közben látom már megtaláltad. Csak acceptet kell nyomni (mindegyiknél egyenként ha több is kell) ha pedig nem emelkedik a sebesség akkor restartold a routert!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Power led alatt van a reset gomb. Én már csakazért is megpróbálnám 1.6-os fw-el. Ha úgy is xar akkor vissza gari vagy mehet hapróra. De előtte még írnék egy picit keményebb (de azért kultúrált) hangnemű postot a topikjába ubnt fórumon. Volt már hogy ennek hatására kicsit összekapták magukat és megoldották.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
-
Mr Bond 007
őstag
Kijött az 1.8.0 Edge Os.
Letöltési linkek és a változások listája: KATT[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
-
Mr Bond 007
őstag
Bakker! Azt hittem közben megoldódott csak nem írtál ide vissza!
Próbáld meg az ubi hivatalos fórumán! KATT
Ott fent vannak a mérnökök is akik csinálják a cuccokat meg írják a firmware-t. (a nevük mellett ubnt logó van)
Rengeteget lehet tanulni, mindenki nagyon segítőkész a másikkal, szóval nagyon jó a közösség.
Mivel a cég nem tart fent telefonos helpdesket, ezért ott adnak supportot. Általában pár perc alatt oda bök valaki valamit. Érdemes felnyomni a config fileod tartalmát is (csak ne felejtsd el a külső ip címedet kivenni ) Valaki átfut rajta és mond rá valamit mi a gond. Max 1 nap és reagálni szoktak.[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Gondolom már nem aktuális a kérdés, de most találtam meg a topikot, és hátha másnak is felmerülne:
Tudtommal az Edgerouter X vpn-el csak 40Mbit környékét tud. (kb semmit se tud hardveresen gyorsítani, ellenben az edgerouter lite-al ami majdnem mindent tud offloadolni, ezért hiába gyengébb a cpu-ja, teljesítményben lehagyja az X-et meg az otthoni routerek 90%-át is)
Az edgerouter lite hardveresen is tudja gyorsítani a vpn-t, ha jól rémlik 110mbit környékét tud.
Az edgerouter pro meg ha jól rémlik 880Mbit-et is tud. (screenshoton láttam, sajnos nincs ilyenem )[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Külpolitika
- Asszociációs játék. :)
- Windows 10
- Mozilla Firefox
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Autós topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Így javít a Honor AI a szuperzoomos képeken
- További aktív témák...
- Wharfedale 5.1 hangfal szett eladó + Yamaha RX-V440 6.1 erősítő
- Új Zsír Lenovo ThinkPad X13 G4 Üzleti Laptop 13.3" -40% i5-1335U 10Mag 16/256 FHD+ Intel Iris Xe
- HP OMEN 15-ek0007nh - i7-10750H, RTX 2070 8GB Max-Q, 16GB DDR4 RAM, 256GB M.2 SSD - WIN 11 - 1ÉV GAR
- MSI Gamer PC: i7-6700K // RTX 2060 // 16Ram // 512Gb SSD
- ASUS VIVOBOOK S14 S433EA - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 PRO - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest