-
IT café
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr Bond 007
őstag
válasz MasterMark #7343 üzenetére
Lehet neked már más anyagot használtak/ másik beszállítót. De azért ne menjünk már át ebbe a balkáni senkiházi stílusba..
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz MasterMark #7340 üzenetére
Nem ez a szakmám, de azt még én is tudom hogy a kínai gyár olyan műanyagot csinál neked amilyet akarsz. Kb egységenként nagyon max is 20-50ft lenne a difi és megcsinálják neked olyanból ami nem fog soha be sárgulni. Legalja ezen spórolni. (ezt már anno ps5 borításánál kismilliószor ki tárgyalták) Airport extreme routerem 10+ éves és még most se sárga. Pedig az is a meleg és a forró határán volt mikor üzemelt. Most már csak tartalékos.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Nekem tök mind1, de ne én kérjek már elnézést mert szóvá teszem hogy az új korában 35k-s ap (ami előállításilag nagyon ráhagyva is került kb 1-2k-ba) le sz@rrágtak 5ft-ot és emiatt sárgul. Meg amúgy a teteje is finoman egységesen de be van sárgulva új korához képest. Kb mint a bóvli fehér zománc 3-4 év után.
[ Szerkesztve ]
-
-
Mr Bond 007
őstag
Arra még az er3 is bőven elég (ipsec-en kb 200mbitet tud), ha csak nem akarsz gyors vpn-t. Vagy ha a szerveren/nason (nem tudom mire kapcsolódnak) tudsz vpn-t futtatni az még egyszerűbbé teszi. Ha mindenképpen a routeren futtatnád, akkor viszont tudni kéne a protokollt is, mert nagyon nem mind1.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz _Dumber_ #6880 üzenetére
Tudtommal egyáltalán nincs már benne.
Ubi eu store is írja: "In case a PoE injector is needed to power the device, compatible type can be purchased separately."[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz #68270080 #6244 üzenetére
A szolgáltató a saját eszközeit figyeli a végpontokon, hogy ha bármi gondod van, meg tudja nézni hogy mi a helyzet. (pl ha felhívod őket hogy lassú/akadozik a neted, hogy nézzen rá?)
Meg ahogy MasterMark is írta, kell egy hivatalos átadási pont, ameddig az ő felelősségük, ami meg azután megy már a tiéd. Ezek a jogi értelmezések miatt is fontosak. (Meg valahol bizonyítaniuk kell nekik is hogy ha rossz a routered akkor ne rajtuk verjék el a port a szolgáltatás kimaradása vagy a garantált sávszél meg nem léte miatt.)
Nem véletlenül van ez így ahogy.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
-
Mr Bond 007
őstag
Srácok! Unifi Ap Ac Lite-al file másolás 45-50MB/sec-el jónak számít?
-
Mr Bond 007
őstag
válasz sanzi89 #4067 üzenetére
Mind3 porton 3gbitet tud egyszerre átnyomni. Pppoe nettel is simán tudja az 1000/1000Mbitet. A sima 8 portos edgerouter-hez képest lite, (amikor megjelent még csak edgerouter lite, edgerouter poe, edgerouter, és edgerouter pro volt) nem az átlag routerhez. Nem mellesleg az ára miatt lett nagyon sikeres. Ezt a tudást mikor megjelent, nem kaptál sehol máshol ennyiért. Meg azóta se nagyon.
Valóban nem mai csirke, de tudja amit tudnia kell, és mivel neked csak alap dolgokra kellene, így megfontolnám ha szűkös a büdzsé.
Az edgerouter 4 2x drágább, azt akkor venném ha kell valami extra kiegészítő szolgáltatás, pl gyors vpn, vagy bonyolult tűzfal szabályok.[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Ez sajnos nem a márka hibája. 1,5 hónapig ültek ram modulon más helyen is.
-
Mr Bond 007
őstag
válasz szpeti40 #3940 üzenetére
Ami szívatós lehet hogy első be konfigolásnál a pc-nek amire dugod, legyen fix ip-je pl 192.168.1.12 és az alhálózati maszk 255.255.255.0
Ha lefutott a firmware frissítés, akkor a wizzardal szépen be tudod konfigurálni.Egyébként az edgerouter lite sokkal erősebb (nyers cpu erőben nem, de hardveresen többmindent gyorsít így összességében erősebb) az x-nél, én megnézném azt is. Igaz ahhoz kell switch is.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz MasterMark #3697 üzenetére
Gyorsan rendeltem is egy meanwell-t ha menni fog 0-24-ben akkor legyen normális minőségű. A külső wd merevlemez tápja annyira nem bizalomgerjesztő, de addig kibírja. Köszi még 1x! Most nem jött volna jól anyagilag egy új router vásárlása.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Közben találtam egy 12v 2A adaptert amivel most megy hibátlanul.
-
Mr Bond 007
őstag
Köszi a tippeket!
-
Mr Bond 007
őstag
válasz MasterMark #3691 üzenetére
Nem nagyon értek hozzá. Nincs ilyen itthon. Lehet valahol venni?
-
Mr Bond 007
őstag
válasz MasterMark #3688 üzenetére
Este azt vettem észre hogy elment a net. A készülék azóta ha be van dugva eléggé ciripel. A lan portok néha felvillannak 1 másodpercre de kb halott.
Nagyon rottyon van a családi kassza, úgyhogy erlite vagy usg jöhet szóba ubnt vonalon.[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Hát úgy hozta az élet hogy tegnap beadta a kulcsot az erlite-om kb 5 év után. Nem tudom mit vegyek most helyette. Erősen agyalok hogy usg legyen-e. Kérdés hogy vajon bírja a digi gigás netjét? Vagy veszek megint erlite-ot.
-
Mr Bond 007
őstag
válasz MasterMark #3653 üzenetére
Nincs. Pedig ideje lenne már.
-
Mr Bond 007
őstag
válasz MasterMark #3623 üzenetére
Majd ha kijavítják ezeket, akkor frissítek. Ráadásul nekem még csinált cifrábbakat is az új 2.x firmware. Dpi bekapcs esetén érezhetően visszaesett az teljesítmény.
1.10. akármi, csak nem tudom most fejből mi a verziószáma.[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Cirbolya_sen #3621 üzenetére
"[Performance] - Throughput degradation by 5-10% when comparing with v1.10.x firmware with older kernel
[DPI] - Sometimes DPI is reporting wrong rx/tx counters
[Offloading] - On Cavium-based routers (ER, ER-Pro, ER-Lite, ER-PoE, ER-4, ER-6P, ER-12, ER-Infinity) small percentage of packets are randomly reordered. This issue was fixed in v1.10.0 firmware but it reappeared since v2.0.0 because of new ethernet driver."Én inkább passzolom. Jó még az az 1.10
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Azt nézi hogy milyen a kapcsolat minősége (erőssége). Volt alkalmam felmenni a unifi hálózatra egy óccó usb-s wifi stick-el ( 1200Ft-os 150Mbites N-es) és egyből bezuhant az experience mert a jelerősség is számít. (2 szobával odébb volt, gyenge jellel) Stabil 97 körül volt előtte, aztán 57%-ra esett.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Ha van nas (feltéve hogy qnap/synology/asustor) akkor nem kell cloud key.
Nekem a unifi ap ac lite pl az íróasztalon van a plafon felé fordítva és simán teríti a házamat. Nem azt mondom hogy nem lenne sokkal jobb ha a mennyezetre tenném, de így is hozza lazán az előző router teljesítményét ebben a tekintetben. Ezért se raktam fel végül a plafonra. (na jó lustaság is.. )
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Dißnäëß #2553 üzenetére
Ez inkább profibbnak mondható, hasonlóan a mikrotikhez. Prémium alatt ha a stabilitást megbízhatóságot és a teljesítményt érted, akkor az. Viszont ezekhez érteni kell, be kell tudni állítani és ki is kell tudni választani a megfelelő komponenseket. (nem olyan horror nehéz, de kicsit bele kell mélyedni a dologba, a kiválasztásban meg itt segítenek)
-
Mr Bond 007
őstag
Szerintem is kár volt edgerouter 4-et venni, mikor az erlite még a gigás netet is csípőből lekezeli. Komolyan nem értem miért ragadt be itt ennyire sokaknál. Én max akkor venném ha olyan szolgáltatás kellene ami miatt ki kell kapcsolni az offloadot. Na akkor valóban van értelme, vagy ha nagyon gyors vpn kell.
-
Mr Bond 007
őstag
Akkor meg egy olcsóbb switchet vennék, (nekem pl 5 portos tp-link sg105van 5-6k körül) egy unifi ap ac is bőven jó, kb 27k és egy edgerouter lite ami kb 32k (a digi 1000 miatt én csak ezt ajánlanám, ha sima upc lenne, akkor az edgerouter x vonal is jó) Nekem konkrétan ez van otthon, és 2 éve hibátlanul teszi a dolgát. Qnap nasom van, azon fut a controller, így nem szükséges vezérlőt venni (cloud key).
És ez a felállás is bőven bőven jobb mint az általad említett mikrotik. Ha ezt a tudást mikrotik cuccal akarod, az már árban is ott lesz ha nem több. (de inkább jóval több)
Ha később bármikor kevés lenne bármelyik komponens, akkor gond nélkül cserélheted pl nagyobbra a switchet vagy hozzá rakhatsz több ap ac lite-ot ha nagyobb lefedettség kell. (router biztos nem lesz kinőve, ha csak nem hoz a digi 1000mbit fölötti csomagot, mert akkor már 10gbit-es cuccok kellenek majd, de az embertelenül drága lesz még évekig hogy megérje. Max cégeknek.)[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Vagy ha költséghatékonyság kell, akkor 1x edgerouter lite (esetleg edgerouter 4 ha gyors vpn vagy egyéb extra kell)
Unifi ac wifiből a pro ha tényleg kell a leggyorsabb wifi (de nekem pl a lite is bőven elég), bármilyen switch igény szerinti port mennyiséggel (az edgerouter portja nem erre van, abba csak a switch meg a bejövő net megy) egy normálisabb 5 portos switch kb 6-7k
Nasra meg felrakod a unifi controllert, (Synology és Qnap tuti támogatja) így nem kell cloud key amin a vezérlő fut.
Ennek a felállásnak az a hátránya hogy a routert és a wifit külön kell bekonfigolni, és kell külön áram konnektor a unifi ac eszközöknek a poe injektorhoz (az olyan hogy bedugod a konnektorba és poe-t ad a lan kábelnek, tehát az ap-hoz 1 kábel kell ugyanúgy, csak menet közben kell még egy ilyen eszköz amit amúgy ingyen adnak az ap-hoz ha nem az 5-ös csomaggal veszed meg), cserébe viszont nagyságrendekkel olcsóbb mint az előttem lévő kommentben felvázolt megoldás. (ami viszont teljesen unifi rendszerű így átláthatóbb és egyszerűbb a piszkálása. Más kérdés hogy én kb csak fw frissítésre lépek be a rendszerbe, mert már kb 2 éve bekonfigoltam mindent, és azóta csak megy ahogy kell.)
Ja és a mikrotik hap ac2-t már az edgerouter lite is legyalázza tudásban. Nekem is az van gigabites digivel, de még sosem tudtam kiakasztani, nem is értem itt a topikban miért akarnak rengetegen edgerouter 4-et erőltetni az emberekre. (az már otthonra totálisan overkill)[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Cirbolya_sen #2073 üzenetére
Cpu terhelést nézz akár a guiban, miközben töltesz! Mondom én hogy valami nem kerek az erlite-al mostanában.
-
Mr Bond 007
őstag
Edgerouter vonalon az újabb firmwarekkel valami nálam nem kerek. Amikor be van kapcsolva a dpi olyankor a cpu terhelés kiakad mintha megszűnne az offload (pedig több mint 1 éve nem nyúltam a konfighoz, még portot se kellett nyitni) Hiába tettem fel a 7-es után a 8-as végű legújabb fw-t azzal is ugyanez. Azt hittem az ünnepi terhelést nem bírta a digi, de amint kikapcsoltam a dpi-t vissza állt a normál teljesítmény és a minimális cpu terhelés. Előtte bekapcsolt dpi-vel is hozta ugyanezt az er lite.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Neked mind2 jó választás lehet, nekem pl digis gigás netre edgerouter lite, egy 5 portos (neked mehet több is ha kell) buta switch és egy unifi ap ac lite van. Unifi controllert tudsz futtatni a nason (én is a qnapomon futtatom) így nem kell venned unifi cloud key-t bármelyik is a befutó. Azt nem tudom hogy a vlanhoz kell-e managelhető switch, mert én nem használok. Vagy vehetsz unifi security gateway-t unifi switchet(ez drágább mint a sima, de managelhető) + wifi ap-t. Ez utóbbit könnyebb managelni, kicsit egyszerűbb átlátni is. Edge vonalon sokkal többmindent tudsz gui alól állítani (még többet a console-ban). Ha nem vagy annyira jártas a hálózati dolgokban én unifi-t vennék a helyedben. Ha nem kell a vlanhoz unifi switch akkor kb egálra jön ki az áruk.
Ma már én is unifit vennék, de anno kb 2.5-3 éve még az edge vonal sokkal többet tudott. Többek közt csak az kezelte a gigabites pppoe-t. Mára a unifi vonal is szépen felzárkózott tudásban. (bár néhány dologban még mindig vannak hiányosságai)
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz #19482368 #1916 üzenetére
Hardveres gyorsítás nékül 150-200 megabitet tud pl diginél a pppoe plusz terhelése miatt. Offload-al viszont ki se lehet hajtani még digivel se. Nem értem mi a gondod az offload-al, én azzal használom már lassan 3 éve. Max akkor kerülendő ha olyan szolgáltatás kéne ami üti. Offload mellett lazán kitolja a full gigabitet úgy hogy a cpu terhelés 8 és 12% környékén ugrál. A 4-esnek semmi értelme ha csak nem akarsz valami nagyon cpu intenzív szolgáltatást is futtatni. (de ha olyan über igények vannak akkor a pfsense inteles box-al sokkal jobb ennél)
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz MasterMark #1884 üzenetére
Na bazz! Ezt nem tudtam.
-
Mr Bond 007
őstag
-
Mr Bond 007
őstag
Ha elindítod a scannelést, az eltart egy darabig, és addig nem is fog látszódni/válaszolni a controller felé a wifi cucc. Ez normális! Csak várni kell. (Ilyenkor teljes spektrumon körbenéz, ami miatt nem tud közben kapcsolatot is fenntartani. Ha végzett, vissza kell mennie normál állapotba, és meg fog jelenni az eredmény a controller felületén.) Viszont ha újra adoptálást kér akkor ott valami nagyon nem kerek.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Cirbolya_sen #1754 üzenetére
Na igen! Ez a magyar realitás. Nem a 0-ról az egészet újra.
Ez max otthon működik, de ha valaki átmegy a milyen routert vegyek topikba, látni fogja hogy a legtöbb ember kb 25-30-at áldoz az egészre kompletten nagy ritkán 50-et. -
Mr Bond 007
őstag
válasz #19482368 #1748 üzenetére
Szerintem az emberek nagy többségének halál felesleges unifi rendszert vennie. (Nem véletlenül a vállalatokat célozzák ezzel a családdal.) Még Amplifi-t is. Inkább a power userek mint akik többségében ide járnak ph-ra. Na nekünk talán már igen. (de még én se tudnám magamank megmagyarázni miért érné meg ekkora összeget beleönteni az itthoni hálózatba, ha töredékéből is megy atom stabilan edgerouterrel, buta switch-el, és unifi ap ac-val)
Ja! És sosem turkálok cli-ben.
32-ért vettem az edgerouter lite-ot, 30k körül a unifi ap ac lite-ot, 5k-ért meg egy 5 portos tp link switchet. Hónapokat elfut kikapcs nélkül és soha! sem állt meg a rendszer. Csak firmware csere/áramszünet miatt lett újraindítva/lekapcsolva. 2 unifi-ból is végül elég lett nekem 1, a +1-et is adtam.(ezért nem számoltam) Nason futtatom a vezérlőjét. Na puff gányolás[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Azt is fontos tisztázni hogy a cloud key nem csak azért kell hogy be konfigold, hanem azon fut a vezérlő. Tehát ha minden funkciót ki akarsz használni akkor számítógépen is 0-24-ben mennie kell a vezérlőnek. (nem volt szó róla de ha van nas-od akkor azon is futtatni tudod, így meg tudod spórolni a cloud key árát)
-
Mr Bond 007
őstag
Vagy veszel Amplifi-t ha nincs szükséged nagy dolgokra, csak gyors és stabil netet akarsz (nagyon sok feature ebben is benne van és sokkal könnyebben kezelhető). Majdhogynem olcsóbbra jönne ki egy komplett unifi rendszernél. 120 körül indul a 3 egységes csomag. (1 router+wifi 4db gbites porttal, és 2db range extender) Csak konnektor kell a range extendereknek. (később ha még bővítenéd akkor csak extendert kell venni hozzá és minden plug and play)
Vagy ha többet akarsz tudásban, (értesz hozzá) azt is teheted amit itt sokan mások is (én is), unifi gateway helyett veszel edgeroutert valami olcsó switchet és 2 unifi wifi eszközt. (nem kell cloud key, és egy alap switch árban töredéke a unifi switchnek). Annyi hogy így pár dologról le kell mondanod, ugyanakkor otthonra ezek nagyrésze amúgy se kell.
-
Mr Bond 007
őstag
Baromság! Mindenképpen érdemes bekötni az újabb szabványok kábeleit ha éppen lehetőség van rá. (felújítás előtt, építkezés közben stb) Akár többet is párhuzamosan. Nem hiszem hogy lesz rá ingerencia szétbarmolni mindent újra, ha majd eljön az idő.
Teljesen logikus és okos döntés, nem mellesleg ahogy fentebb is említették nem tétel az aktív eszközök árához képest.
Nasok legtöbbje már felkészített, vagy eleve rendelkezik 10gbites porttal csak egyelőre ez még nem azon az áron van amit a hétköznapi emberek is megengedhetnek maguknak otthonra (kivéve aki dolgozik vele). Ugyanakkor ez így volt a gigabites hálózatnál is anno, és aki előre gondolkodott az még most is mosolyog x év távlatából. Pont emiatt is hülyeség nem ugyanezt tenni és előre látóan a későbbi bontogatás kábelcsatornázás és önszivatás helyett most letudni. -
Mr Bond 007
őstag
Hát nem tudom.. Nekem az ac lite nagyon szépen lefedi a házamat és a környékét is. (kisméretű téglából épült családi ház) Pedig nem is a plafonon van, hanem csak a monitor mögött az íróasztalra letéve.
Volt már d-link tesztgyőztes ár érték bajnok range extender is ugyanott (nemzetközi tesztekben a legmagasabb lefedettséget tudta), meg airport extreme, de nem vettem észre sok különbséget.[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz killerjohn #1402 üzenetére
Ez itt konkrétan erősen user error lesz..
Először is: Ezek nem otthoni usereknek való eszközök (minimális hálózati tudást igényelnek), ha nem akarsz utána olvasni, akkor nem neked való. Pl az egyik szerinted problémára: azért nem frissíti tovább az ap-t mert a cloud key xy verziójáig támogatja a rajta lévő firmware-t ezért csak akkor engedi újabbra telepíteni ha a cloud key biztosan kezelni tudja. (józan ésszel bele gondolva tök logikus védelem, hiszen akkor meg azért sírná tele mindenki a fórumokat hogy hová tűntek az ap-k miután újabb firmware került rájuk. ) Nyilván ennek az az oka hogy feljesztik és bővítik a funkciókat, amiket nem tud lekezelni a régebbi unifi vezérlő.
1) a UI nulla. NULLA. Minden szart konzolból kell csinálni, és lerohad az agyam. Nade ezen lépjünk is túl.
Edgerouter lite-on remélem volt annyi gógyid hogy felraktad a legújabb firmware-t különben elhiszem hogy semmit se lehet grafikus felületen beállítani. (amúgy kb mindent be lehet ami normál felhasználáshoz kell) (user error pipa)3) nem lehet domain filtert hozzáadni a routerhez ????????????
De lehet! (user error pipa)5) a leghalványabb elképzelésem sincsen, hogy hol (router CLI? CK-n nyitott debug console az AP-hoz?) lehetne megnézni 200 órányi linux kiképzés és gyártóspecifikus manual olvasás nélkül, hogy egy adott url miért tölt be ennyire lassan.
Áruld már el mi a pék f---nak tettél be edgeroutert egy unifi hálózatba, ha egybe akarod cloud key-en keresztül vezérelni az egészet, és miért nem Unifi Security Gateway-t?! (USER ERROR!)Siránkozás helyett utána kellett volna olvasni dolgoknak, és nem össze kóklerkodni a dolgot.
Érdekes módon nekem ugyanez a felállásom van otthon, és 2 családi házzal odébb is tökéletes wifim van uac lite-al
Kezdetnek mondjuk le kéne szállni a magas lóról és befejezni a saját magad lejáratását, mert ezekről a bajokról szerintem 100%-ban TE tehetsz. Javaslom kezd az Edgerouter frimware frissítésével...
Ha normálisan kérdezel akkor pedig segítünk majd..[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz MasterMark #1396 üzenetére
Nem annyira jellemző, ugyanakkor a műanyag házas erlite-ok nem épp a legjobbak voltak minőség szempontjából. ( sokaknak usb és ram hiba is volt)
-
Mr Bond 007
őstag
válasz bekes.andras #1198 üzenetére
Gigás digit az erlite is bőven kiszolgálja. Ubi kb 100-150 kliensig ajánlja. (ebből a szempontból nem tudod már azt se kihajtani még 1000/1000Mbit-el se)
A vpn már viszont megfogja, kb 100-150 megabitet tud. Ha ez kevés, vagy akarsz még valami cpu igényes extrát akkor az edgerouter 4 kell. (esetleg ha a digi majd emeli a feltöltést akkor vpn-nél később jól jöhet majd az edgerouter 4)[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Nem lehet hogy több lan csatlakozó van a nason? Engem is így viccelt már meg hogy a qnapon 4 lan csati van és a 2 alsó helyett a 2 felsőbe dugtam vissza a lan kábeleket mikor hazajöttem, így a dhcp szerver nem ugyanazt az ip-t osztotta nekik amit kellett volna, mert másik mac cím volt. Emiatt semmi se működött.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz funkboom #1161 üzenetére
Edgerouter lite bőven elegendő a gigás digihez is, ha viszont fontos a villámgyors vpn akkor ahogy fentebb is írták: Edgerouter 4. (más kérdés hogy ennek sincs sok értelme ha csak nem folyton otthonra másolsz kintről, mert vissza irányba 200mbit a limit aminek nagyrészét az edgerouter lite is ugyanúgy tudja)
Nincs értelme továbbá magadat szívatni az optikával (szerintem nem is engedik meg szolgáltató oldalról), amúgy sem fogod észrevenni a különbséget helyi hálózaton (ha csak nem másolsz Terabyte-okat minden nap) és mocskosul megdrágul az egész. Simán tedd az edgeroutert az ont mögé, onnantól meg gigabites kábelen mindent!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Watercolour #914 üzenetére
Az adatmennyiséget kliensenként mutatja a csomagfigyelő is. Minden ip-nél/hostnál külön külön látod. [link]
Akkor el is dőlt
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Watercolour #911 üzenetére
Gigabites digire tökéletesen elegendő egy erlite 3 is. (10-20 eszközt meg se fog érezni) Van csomagfigyelő is, de a titkosított forgalmat nem tudja monitorozni.
Ha nagyon erős cucc kell akkor meg Er4 esetleg ha nagyobb kontrollt szeretnél akkor pfsense valami erősebb inteles vason.[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz MasterMark #759 üzenetére
Erlite 3 jóval erősebb, és sokkal nagyobb tartalékokkal rendelkezik (jövőbeli funkció bővítések tekintetében nem elhanyagolható). Én mindenképpen azt raknám gigás net alá ha belefér a költségvetésbe.
Bár az erx is tud már elvileg kezelni gigás tempót, egyszerre a le és feltöltést nem képes kihajtani pppoe-n. (ha pl növekszik a digi és 1000/1000 lenne, máris elvérzik ha egyszerre kell a le és feltöltés, míg az erlite lazán kihajtja azt is)Pont ezért is amíg nem kell gigabites sebesség fölé menni, az erlite mindent lekezel normál otthoni/kisvállalati környezetben is. Az új edgerouter 4 is totál felesleges ha csak nem kell az extra teljesítmény. (pl vpn)
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Core2duo6600 #672 üzenetére
Én úgy tudtam hogy nem. 2 lehetőség van mikor 1 wan és 2 lan van ugyanarra a hálózatra, de akkor ugrik az offload, meg 1 wan 2 lan és 2 külön hálózat. (itt most a 2 wan 1 lan forgatókönyvtől tekintsünk el)
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Ha jól be vannak konfigolva akkor mehet ez is meg az is előre. Inkább funkcionalitási és kényelmi okok alapján szoktak választani.
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Cirbolya_sen #405 üzenetére
Akkor tegyél már meg annyit hogy megírod melyik edgeos verzióval történt ez, mert lehetséges hogy megkapta a hardveres pppoe kezelést is. Régebben 100% hogy nem tudta és emiatt a gigás digis netet se bírta kihajtani.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz shtirley #395 üzenetére
Nézd meg hanyas verziónál bugzik a Unifi, és le tudod szűrni melyiket kell használni hogy jó legyen. Én vmelyik 5-ös verzióról tudok aminél konkrétan hibás volt az offload. De nincs usg-m úgyhogy passz. Elviekben a hardvernek tudnia kell, és a szoftvernek is.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Core2duo6600 #331 üzenetére
Bármelyik. Nekem is a gép tetején van, bár elvileg jobb a lefedettség ha a mennyezetre van felszerelve.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Spórolós topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Facebook és Messenger
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Megnyitotta kapuit a hardvercsárda
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Wharfedale 5.1 hangfal szett eladó + Yamaha RX-V440 6.1 erősítő
- Új Zsír Lenovo ThinkPad X13 G4 Üzleti Laptop 13.3" -40% i5-1335U 10Mag 16/256 FHD+ Intel Iris Xe
- HP OMEN 15-ek0007nh - i7-10750H, RTX 2070 8GB Max-Q, 16GB DDR4 RAM, 256GB M.2 SSD - WIN 11 - 1ÉV GAR
- MSI Gamer PC: i7-6700K // RTX 2060 // 16Ram // 512Gb SSD
- ASUS VIVOBOOK S14 S433EA - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 PRO - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest