- Milyen routert?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Windows 11
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Windows 10
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Nem örülnek a britek, hogy mindenki Google keresőt használ
-
IT café
Wise díjak [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
vnorbi
aktív tag
A pricing oldal most is 0,77%-os díjat mutat. Amikor indítanál egy átváltást, akkor mást számol?
-
vnorbi
aktív tag
A Secure communication code be van kapcsolva a Wise fiókodban? Ha igen, akkor az általad megadott titkos kódszóval kell kezdődnie az e-mailnek, ha a Wise küldi. Ez még a nem névre szóló marketing levelekben is benne van.
Amit eddig megosztottál, abból eredetinek tűnik, én jelezném nekik, hogy valami hibásan működik a rendszerükben, és tegyék meg a szükséges lépéseket, hogy ne záródjon be a fiókod (mert ha a levél küldését kiváltotta valami hiba, még a végén a számlád bezárását is kiválthatja ugyanez).
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
Nem olyan helyen kell csinálni, ahol 10 tizedesjegy pontossággal kezelik a devizákat
Ezek a rendszerek jellemzően 2 tizedesjegy pontossággal működnek, a Revolut és az általam ismert bankok legalábbis biztos. A 10-es pontosság környékét olyan helyen látom, ahol van tört részvény vagy crypto, de ez a pontosság csak az ilyen termékekre szokott vonatkozni, az elszámoló deviza az 2 jegyre van kerekítve minden tranzakciónál.
-
vnorbi
aktív tag
válasz seolwon #8066 üzenetére
Kártyás vásárlással tudsz két tizedesjegy pontosságú terhelést indítani forintra is. Például feltöltesz 4000,79 forintot Revolutra a Wise kártyádról, ott átváltod a teljes összeget mondjuk euróra, és nem marad töredék forint egyenleged sehol. Hirtelen nem jut eszembe egyébként más megoldás, csak a Revolut, ahová ilyen formán át lehet vinni filléreket, és ott aztán el is tüntethető.
-
vnorbi
aktív tag
Van Lightyear topic itt a fórumon, és van két magyar nyelvű facebook csoport:
-
vnorbi
aktív tag
válasz werszomjas #7824 üzenetére
Amióta van lehetőség saját forint számlára utalni, azóta csak azt használtam. Nincs tökölés a bejelentéssel, közleménnyel, bejelentett pontos összeg utalásával...
Minden hónapban volt legalább egy darab néhány százezer forintos ilyen beutalásom a közelmúltig, nem szóltak miatta.
A régi közleményezős feltöltés a múltból maradt a Wise rendszerében (amikor még csak gyűjtőszámla volt forintra, egyedi nem), és ahogy mostanában volt erről szó, a számla nyitásakor a kezdő befizetéshez ha az utalást választja az ember, akkor ez van, majd utána kapja meg az univerzálisan használható forint számlaszámát.
-
vnorbi
aktív tag
-
vnorbi
aktív tag
A Wise drágán vált forintot euróra (0,88%). Lehet, hogy fölöslegesen bonyolítod, a bankodnál is kb ugyanannyiba kerülne, mint Wise-on keresztül. OTP-nél például 1% felár van alapesetben az árfolyamon, az utalás meg ugyanannyiba kerül forintból euróra, mint forintról forintra.
Ha olyan banknál vagy, ahol 2-3%-ot dobnak a középárfolyamra, akkor persze megérheti a plusz kör.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
Hogyan néz ki a 2%-os díjterhelése?
Üres Wise egyenlegre küldtem egy 100 ezer forintos Revolut feltöltést, amire azt írja, hogy 102 ezer forintot akart terhelni és 2 ezer forint a Wise díja. Aztán a tranzakció elutasításánál már az van, hogy 98 ezer forint volt a tranzakció. Ez a három összeg mind a Wise-nál látszik, Revolutnál csak a 100 ezer jelenik meg.
Ez a 98 ezres megjelenítés megzavar kicsit, de gondolom, olyan nem történhet, hogy a kereskedő (Revolut) indít egy terhelést fix összegre, aztán a Wise úgy dönt, hogy csak 98%-ot küld át belőle, a kereskedő meg elfogadja a kisebb összeget is. Ehelyett ha nincs meg legalább 102% a Wise egyenlegen, akkor elutasítja az egészet.
Reklamációba egyébként azt is be lehet írni, hogy a magyarországi ügyfelekre ez a tétel nem szerepel a Pricing oldalon (UK-nél ott van).
-
vnorbi
aktív tag
-
vnorbi
aktív tag
válasz Yager01 #5907 üzenetére
Akkor szoktam nézni ezeket, amikor éppen váltok, vagy valamelyik topicban feljön, hogy éppen hol mennyi. Vannak erről beírások korábbról, de nem annyira relevánsak a jelenre nézve, egy hónap alatt is simán átrendeződik a sorrend, ahogyan variálnak, de itt van néhány korábbi számszerűsített eset:
-
vnorbi
aktív tag
válasz Yager01 #5905 üzenetére
Ha a Wise-on történik a pénz átváltása, annak mindig van díja, nem lehet elkerülni. Nemrég emeltek is rajta, így igaz, hogy középárfolyamon vált, de ezért cserébe elkéri a 0,54% díjat. Máshol meg nincs díja az átváltásnak, cserébe a középtől rosszabb árfolyamot kapsz (ez igaz a Revolutra is, ha befizetsz Premiumra, akkor fix díjért korlátlan díjmentes átváltást kapsz, de az árfolyam a középtől náluk mindig rosszabb).
-
vnorbi
aktív tag
válasz #20238798 #5763 üzenetére
Én eddig azt hittem, hogy ezt a költséget az elfogadó oldal fizeti, nem a küldő (sőt, mint kibocsátó pénzintézet, talán még jutalékot is kap, ha az ő kártyáját valahol vásárlásra használják).
Revolut is felárat számít, ha üzleti kártyával akarnád feltölteni az egyenleget, mert nekik azt drága elfogadni, ZEN is sarcol a kártyával történő feltöltésért, mint ahogyan a Wise is mindig kért azért plusz pénzt, ha kártyáról töltötted fel a Wise egyenleget. Az merőben új dolog lesz, ha ők azért is pénzt fognak kérni, ha egy vásárlással "e-money"-t veszel valahol a Wise kártyáddal. A 2% pedig kifejezetten magas díj.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz abrtom87 #5293 üzenetére
Ez amúgy senkinek nem gyanús? Miért akar valaki fix forint összegért dollárt kapni a termékéért? Ha dollár kell neki, akkor miért nem dollárban határozza meg az árat? Helyett az egyik legjobban rángatott devizát választja. Miért nem mindegy neki, hogy honnan érkezik a pénz? Csak akkor ad szállítási kedvezményt, ha utalással fizetnek egy olyan helyről, ami nem bank.
Ez egy létező és működő üzleti modell? Vásárolt már valaki hasonló feltételek mellett, és meg is kapta a terméket?
-
vnorbi
aktív tag
Lehet, hogy megkapnád a forintot középárfolyamon váltással a Kincstárnál. Azért írom, hogy lehet, mert a Kincstár ezt a váltást MNB devizavételi árfolyamon végzi az üzletszabályzatuk szerint, de tudtommal az MNB nem jegyez devizavételi árfolyamot, csak közepet.
A Kincstári devizaváltás online nem elérhető szolgáltatás, személyesen, telefonon vagy postai levélben adhatsz olyan vételi megbízást, amiben forintos papír vásárlására az eurós egyenleged adod meg.
Ha ezt végigcsinálnád a Kincstárban, engem érdekelne, hogy milyen árfolyamot kapsz. Aznapit, másnapit, közepet, vagy tényleg van valami titkos MNB-s devizavételi árfolyamtábla.
-
vnorbi
aktív tag
válasz Sanyi.mTs #4652 üzenetére
Mi lenne, ha nemzetközi utalást indítanál forintból euróra, és a címzett a saját eurós Wise számlád lenne? Ha ezt engedi, akkor elvileg megmondja, hogy mennyi forintot utalj be az 1000 euróért, és azt majd az eurós Wise számládon írja jóvá. Ha elég okosak, akkor az utalást nem küldik már át a SEPA-n, hanem házon belül lekönyvelik.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
Ha azt a topicot nem akarjátok feléleszteni, akkor ott van még a FinTech - Financial Technology....
Ott kevésbé off, mint itt.
-
vnorbi
aktív tag
A 2-es körülményesebb. Azt választva "meg kell ágyazni" az utalás fogadásának a Wise oldalán, a bankod oldalán a megfelelő összeget utalni, és az utalás közleményébe beírni a Wise azonosítódat. Talán még arra is figyelnek, hogy ilyenkor egyeznie kell a Wise és a feltöltő számla tulajdonosának.
Az 1-est választva utalsz amennyit akarsz, közlemény lehet üres, nem kell bejelenteni a Wise-nak előre, és ugyanúgy megérkezik.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
-
vnorbi
aktív tag
válasz Nekem-8 #3866 üzenetére
Nekem valamiért a CIB rémlett, amelyik tud olyat, hogy egy kártya van, és állítgatható, hogy forint- vagy devizaszámlára terheljen. De lehet, hogy keverem valamelyik másik bankkal.
OTP-nél van devizaszámlám, adnának hozzá kártyát, de nem olcsón (~21 euró/év), úgyhogy ez nem feltétlenül érné meg (az ajánlott Raiffeisenes megoldásnak kb duplája).
-
vnorbi
aktív tag
válasz Nekem-8 #3864 üzenetére
Jó a megérzésed, ennek így nem sok értelme volt.
Ha forintod lett volna, és azt utalod a Wise-on keresztül, és ott váltod euróra, akkor nyerhettél volna az árfolyamon a bankodhoz képest.
Ha eurót utalnál váltás nélkül és van kártyád a CIB-es devizaszámlához, akkor Revolutot kellett volna használnod. Oda kártyás feltöltéssel ingyen megy a feltöltés, és ingyen megy a kiutalás. Csak ha még új vagy, akkor korlátos a kártyával feltölthető napi összeg, meg ha olyanja van, akkor dokumentumokat kér, hogy igazold a pénz eredetét, és esetleg addig nem férsz a pénzhez, amíg ez az ellenőrzés le nem zárul (ijesztőbbnek hangzik, mint amilyen, és ez azért nem gyakori).
-
vnorbi
aktív tag
válasz <Adamsky> #3561 üzenetére
Ha euróban akarod tartani számlapénzként, akkor a Wise a 15 ezer euró feletti részre évi 0,4% díjat számol fel.
Én vinném az államkincstárba eurós állampapírba, ha nem akarsz vele komolyabban foglalkozni. Fél év után már nyerő lesz, ha meg tudod hosszabb távon is tartani, akkor legalább az infláció ellen védve lesz.
Kapcsolódó topic: Mibe tegyem a megtakarításaimat?
-
-
vnorbi
aktív tag
Google Pay-t hol nézed? A https://pay.google.com oldalon nálam sem látszik egyik NFC-s fizetésre felvett kártya sem, csak az adott telefon beállításai közt mutatja.
-
vnorbi
aktív tag
válasz Fandango #3320 üzenetére
Az év elején volt ebben részem. Nem küldik automatikusan, hanem a lejárat előtt 30 (vagy 60?) nappal feljön a lehetőség a kártya megújítására az app-ban. Ha erre nem nyomtam volna rá, akkor nem jött volna új kártya.
@milu: Most a cserekártya díja 1700 forint. Március 22-től van ez, addig ingyenes volt (nekem még ingyen volt). Az igényléstől számítva kb 1 hét telt el, míg kihozta a posta. Úgy érdemes időzíteni szerintem, hogy még odaérjen a kártya a régi lejáratáig, de ne túl korán (az előző hónapban még ne), hogy az új kártya érvényességi idején ne veszíts hónapot a korai gyártás miatt.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz jbnd-007 #3287 üzenetére
100 ezer forint kártyás feltöltésérere csak a 460 forint díj van, amit a Wise kiír. Ha utalnád, az meg a számlacsomagod kondíciós listája szerinti belföldi bankon kívüli forint átutalási díjjal számolandó. OTP-nél tudtommal egyik csomagnál sincs külön tranzakciós illeték, ha a kondíciós lista 0,35%-ot mutat, akkor annyi, nincs +0,3%.
-
vnorbi
aktív tag
válasz sajtos365 #2867 üzenetére
Én a díjszabásban a rendelés előtt is azt láttam, hogy a cserekártya ingyenes, de ezt nehezen hittem el (ha az új kártyának van postaköltsége, akkor a csere miért lenne ingyen, ugye?). Az lehetett mögötte, hogy az első kártya még bizonytalan ügyfélnek megy, de a másodiktól már vélhetően aktív annyira, hogy a kártyahasználatok után megtérül a gyártás és postázás. Aztán az e-mail szerint ez megszűnik, márciustól már nem lesz ingyen kártya.
-
vnorbi
aktív tag
válasz sajtos365 #2844 üzenetére
Múlt vasárnap kértem új kártyát a január végén lejáró cseréjére. Tőlem nem vontak le érte pénzt, ma érkezett meg, aktiváltam is az appban, de még nem vásároltam vele. Az aktiválás után nem sokkal jött egy e-mail, hogy március 22-től a cserekártyákért 1700 forintot fognak kérni, de az addig leadott cserekártya-igényléseket ingyen teljesítik.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz Reverting #2773 üzenetére
Az utolsó infók szerint a TW forint számlaszámokra a Revolut nem tud utalni amiért belga SWIFT kód és magyar IBAN szám szerinte nem helyes egyszerre. Ha neked mégis sikerült forintot utalni, akkor valószínűleg nem jó (régi) számlaszámot használhattál, ami ezek szerint mostanra már nem működik.
-
vnorbi
aktív tag
válasz Shade45 #2653 üzenetére
Köszi, hogy megosztottad.
Legalább tudjuk, hogy nem lusták frissíteni, hanem ez nem is része a rendszerüknek. Nem azt ellenőrzik, hogy valódi magyarországi engedéllyel rendelkező banknál vezetett számlaszámra utalunk-e, hanem csak annyit, hogy az IBAN helyes-e, és az IBAN számban és BIC kódban szereplő országazonosítók egyeznek-e. (Lehet van még más is, de ebből a válaszból nem derül ki több).
Nem hiszem, hogy nekiállnak egyedi kivételeket felvenni (TW - HUF), a most még nem létező rendes IBAN-BIC ellenőrzést meg melós lehet lefejleszteni.
Ez alapján már én sem számítok rá, hogy Revolutról forintot fogunk utalni TW számlára mostanában.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz mike1334 #2640 üzenetére
Van mindenféle egyéb szolgáltatásuk (tőzsde, kripto, biztosítás...) amiknek a használatára rá akarnak majd venni. Meg apránként szűkítik az ingyenes csomaghoz járó ingyenes szolgáltatások limitjét (például pár hónapja még 1.850.000 forint volt a havi ingyenes devizaváltás kerete), ezzel terelnek a havi díjas csomagok felé.
-
vnorbi
aktív tag
válasz mike1334 #2638 üzenetére
Erre a Revolut a jobb jelenleg.
TransferWise kér 2000 forintot a kártya kipostázásáért, és ha devizában fizetsz, akkor 0,42%-ért vált.
Revolut ad virtuális bankkártyát ingyen, és náluk havi 350 ezer forintig díjmentes a devizaváltás. OTP-ből az utalás belföldi forint átutalás díjába kerül, de ha kártyáról töltöd, az ingyenes (gondolom, nem akarod megadni a kártyád adataid, mert pont azért kell ez a megoldás, hogy azt sehova ne add meg, úgyhogy marad az utalás).
-
vnorbi
aktív tag
Regisztrálni a sima pénzküldéshez is kell, de valóban az az olcsóbb, ha a regisztráció után még aktiváljuk a többpénznemű számlát is, és azt használjuk.
Amúgy a linkelt példa beállítás a 20 ezer euróval nem helyes, mert ez így nem veszi figyelembe, hogy pénzváltás is történik. A leírt esethez forrásnak forintot kell beállítani célnak pedig eurót. Így az jön ki, hogy a sima pénzküldés 144 forint + 0,49%-ba kerül, ha pedig a többpénznemű számla bevonásával megy az utalás, akkor 126 + 0,42%.
-
vnorbi
aktív tag
válasz David_DD #2634 üzenetére
A TranferWise forintos számlaszámra utalás belföldi utalásnak számít.
utalás indítása: A TransferWise hazai gyűjtőszámlájára utalsz be forintot, egyúttal megadva, hogy milyen devizában milyen számlaszámra szeretnél utalni. További teendő nincs, egyszer csak (valószínűleg még aznap) megérkezik a cél számlára a deviza.
többpénznemű számla -> utalás indítása: A saját egyedi számlaszámú TransferWise számládra utalsz be, ahol aztán megjelenik a belső egyenlegeden a forint összeg. Ezt a forint összeget átváltod a kívánt devizára és utána kiutalod (vagy a forint egyenleg terhére indítasz deviza utalást).
-
vnorbi
aktív tag
válasz K Norbi #2595 üzenetére
Akkor részemről passz. Nálam nem lehet megadni másodlagos telefonszámot. Olyat nem dob fel az app, mint amit mutatsz, és ha direkt elmegyek a személyes adataimhoz, ott is csak egy telefonszám rögzíthető.
Szerk:
Milyen "2-step login" van nálad beállítva? Nálam a mobil appos jóváhagyás van, de ha nálad az SMS kódos, akkor lehet amiatt akar második telefonszámot is, hogy ha az elsőt ellopják/elhagyod, akkor tudják máshová küldeni a kódot.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
Csak itthon van hétvége (vagyis ünnep), odakinn nincs. Az azonnali átutalás meg működik mindig (mondjuk az 5 másodperc helyett nálam a héten 14 percig tartott, mire megjelent az egyenlegen a beutalt összeg). Én vele nyittatnék TransferWise accountot HUF számlaadatokkal, és arra a számlára utalnék forintot OTP-ből, ő meg átváltja fontra, továbbutalja, vagy igényel bankkártyát a TW accountjához, ha az is jó, és ráér.
Azért írok utalást, mert 100 ezer forint kártyás feltöltés 460 forintba kerül, az OTP-s utalási díj pedig majdnem biztos, hogy ettől alacsonyabb (számlacsomagtól függően 0-350 forint között látom).
Nem próbáltam ilyet fonttal, ezért nem írom, hogy neked legyen TW accountod, és azon keresztül közvetlen fontot utalj az ő normál banki számlájára forintos feltöltésből, mert ha a váltás és a továbbutalás miatt ez nem azonnali, akkor lehet, hogy nem fér bele a mai napba, és tényleg hétvége lesz belőle.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
Vagy el sem kell indítani a feltöltést, hanem a díjellenőrzőben meg lehet nézni.
Ha minden jól ment a linkkel, az oldal úgy jelenik meg, hogy 100.000 forint kártyás feltöltésnek a díját mutatja.
-
vnorbi
aktív tag
Kipróbáltam, nekem működik az utalás OTPdirektből és a régi SmartBankból is az új TW számlaszámra. Tegnap nem néztem, lehet, hogy azóta frissítették a rendszerüket.
Ezt nem kifejezetten neked írom, hanem általánosságban, hátha érdekel valakit: portfolio.hu-s cikk néhány részlettel a fizetési rendszerünkhöz történő csatlakozásukról.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
Akkor nem feltétlenül baj, hogy elakad, mert ha valamiért nem belföldinek gondolja, akkor most ez a jobb megoldás, mint külföldi forint átutalásnak azonosítsák, és menjen rá a horror díjszabás (az én csomagomnál egy ilyen minimum 2770 forintba kerül).
Viszont az alapján, amit írtok (és a TW is ír a helpben), az utalás az AFR-ben közlekedik, tehát mégis belföldinek kell lennie, úgyhogy szólni kellene az OTP-nek, hogy ismerje fel a számlaszámot minden rendszerével, és megfelelően kezelje.
-
vnorbi
aktív tag
-
vnorbi
aktív tag
Érdekes, hogy rögtön két számlaszámot is kaptunk.
Az eddig beírtak szerint a saját magunknak indított feltöltéshez (ahol meg kell adni a közleményben az azonosítónkat) is különböző számlaszámokat látunk, és a saját TW-os HUF bankszámlaszámunk, amit másoknak megadhatunk, az megint más. Csak tesztelés céljából, hogy nem cserélték-e fel a kettőt, nálam ez a vége a saját magamnak indított feltöltéshez tartozó számlaszámnak: 92436507. Ez pedig a saját nevemre szóló számlaszám vége: 53367213.
Ha más is az 53367213-at látná a saját banki adatinál, az elég baj lenne
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
Nem próbáltam ki, de elméletben ezt ki lehet úgy cselezni, hogy megnyitod az USD számlát a TransferWise-on, és a vásárlás előtt te kezdeményezed a HUF->USD váltást a megfelelő összeggel. Így amikor a PayPal (vagy akárki) USD-t terhel, akkor lesz rá fedezet, és nem kell az automatikus váltásra hagyatkozni.
-
vnorbi
aktív tag
válasz UberMutant #1946 üzenetére
Reggel óta az Android 5-ösömön is elérhetővé vált, pedig nem volt TW app frissítés.
Nekem ingyen ajánlja a telefonszám alapján a küldést. Nem az a probléma, hogy kézzel rögzítetted a cínzettet? Mert nálam csak az az ingyenes, ami telefonszám alapján automatikusan került a listába. Ott van a Send gomb mellettük, ami után a local-t választva, és ott a gyors helyett az olcsó utalást választva 0 a díj.
-
vnorbi
aktív tag
válasz UberMutant #1944 üzenetére
Nem, az más.
Úgy nézem, ez telefonfüggő is egyelőre. Én két készüléken használom, mindkettőn 4.21.5-ös TW app van, de csak az Android 6-osomon jelent meg a "Let people find you" lehetőség a Settings menüben. Az Android 5-ösön nincs ott, nem tudom bekapcsolni, így nincs keresési lehetőség sem a telefonkönyv alapján, erről a telefonról nem tudok pénzt küldeni ismerősnek ingyen.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
A google play-en írnak róla az app újdonságai közt. Először engedélyezni kell az account beállításainál a kereshetőséget, aztán a címzettek közt indítani lehet egy szinkronizálást a telefonkönyv és a TransferWise között. Nekem ez kidobott két ismerőst, akinek a telefonszámát ismeri a TW is, és nekik valóban felajánlja az ingyenes utalást.
-
vnorbi
aktív tag
válasz merqree #1918 üzenetére
Nekem amikor forintot veszek fel TW kártyáról, akkor egy ideje a szokásos OTP automata mindig beszól, hogy a kártya angliai kibocsátású, ezért szerinte biztos font van mögötte, és legyen inkább az, hogy ő előbb átváltja a forint összeget fontra (kiírja az alkalmazandó árfolyamot és a font összeget), és így fontban terheli meg a kártyát, nekem meg forintot ad ki. Ez a képernyő akkor jön fel, amikor már megadtam, hogy hány forintot vennék ki.
Ezen logika mentén az eurós automata is megpróbálhat rávenni ilyenre, amivel az OTP járna jól. Nem szabad engedni.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz garcia66 #1653 üzenetére
Igen, ez általában így van minden banknál. Azt lenne érdemes tudnod, hogy a belföldi forint utalásnak milyen díja van a számlacsomagodnál, mert ha alacsonyabb, mint a TransferWise kártyaelfogadási díja (0,5%), akkor olcsóbban úszod meg ha beutalod a pénzt, mint ha kártyával fizetnéd be.
Amúgy olyan magas összeget akarsz utalni, hogy ha ezt egy tranzakcióban kell intézned, akkor a kártya nem lesz választható opció, csak az utalást fogja felajánlani a TransferWise. A 12 ezer forintos díj, amit néztél, az az utalásos befizetésre vonatkozik, ha ketté bontod, hogy mutassa a kártyás árat is, akkor már látod, hogy 24 ezer forint körül van a TW díja a teljes összegre (és ebben az esetben nincs költség a banki oldalon).
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
Szerintem egyszerűen kimaradtunk. Én böngészőben és az android app-ban (legfrissebb) is csak a régi IBAN-t látom. Meg azt is írták itt a topicban korábban (meg a blog bejegyzés is említi), hogy e-mailt is küldött a TW az új EUR számlaszámmal kapcsolatban, de én ilyen e-mailt nem kaptam.
Amúgy 2018 óta él a német IBAN számlaszámom, összesen 20 cent forgalmat bonyolítottam rajta eddig (ennek is lassan már két éve). Júniusig kivárok, ha addig véletlenül akarnék EUR-t fogadni, még bőven jó lesz a mostani számlaszám, aztán még lesz egy hónap, elintézni az újat, ha addig nem aktiválódik magától.
-
vnorbi
aktív tag
Ilyet nem támogat jelenleg a TransferWise. Azokban a pénznemekben, amikhez nem adnak egyedi banki adatokat (mint a forint), csak a TW account tulajdonosa tölthet fel pénzt.
Angol fontot viszont tudsz fogadni, ha megadod a harmadik félnek az ahhoz tartozó banki adatokat, ő regisztrál a TW-ra (nem kell neki sem kártya, sem borderless account), és az alap külföldre utalást választja. Magyarországról Angliába forint forrásból font számlára. Ez neki egy belföldi forint átutalás árába fog kerülni az OTP-nél (vagy kártyás feltöltést választ, ha az olcsóbb), meg valamennyit majd levesz magának a TW is konverziós díjként, de valószínűleg sokkal olcsóbban megússzátok, mint ha az OTP-ből közvetlenül utalná a forintját külföldre (magasabb utalási díj a külföld miatt + előnytelen árfolyamon váltás).
-
vnorbi
aktív tag
Azt tudom mondani, hogy hétköznap egy adott időpillanatban (amennyire ez lehetséges) hasonlítsd össze, hogy a TW és a Revolut kalkulátora mit ajánl ugyanarra a tranzakcióra. A Revolutnál várhatóan egy nagyon kicsit rosszabb árfolyamot kapsz, de ingyen van a váltás és utána az utalás is.
TW-ban egyébként jobban bízom, mint a Revolutban úgy általánosságban, ha csak kicsit van nyerőben a Revolut, akkor inkább a TW-t választom.
-
vnorbi
aktív tag
Nyáron utaltam magamnak utoljára így, de visszanéztem párat korábbról is.
Két eset volt megfigyelhető, vagy egy német vagy egy észt IBAN számról érkezett az euró. Amikor a német számláról jött (ez volt a gyakoribb), akkor az én nevem volt megadva feladónak (keresztnév vezetéknév sorrendben ékezet nélkül), és a TW londoni címéből az épület és az emelet került még mellé. Ha pedig az észt számláról jött, akkor a TransferWise LTD volt a feladó neve, és szintén a TW londoni címéből az utca és a házszám.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
A hirdetmény csak a forintos POS fizetéshez írja, hogy pénzfelvételnek fog számítani. Alatta az eurós POS fizetésnél már nincs ott ez a megjegyzés.
-
vnorbi
aktív tag
válasz kadabra #1034 üzenetére
A TBSZ áthelyezésén belüli lekötési átutalás lehet, hogy más szabályozás alá esik, mint a sima átutalás. Szóval ha van ez az idézett megkötés, akkor lehet, hogy mégis kell a TW (vagy más) hozzá. Valószínűleg azért is kötik ki, hogy a cél számláról korábban utalj a KBC-hez, mert így akarják ellenőrizni, hogy tényleg a te neveden van a számla.
Azt viszont nem tudom, hogy a TW utalás fogadásakor milyen név jelenik meg a küldő mezőben. A sajátod, vagy hogy TransferWise. Ebben lehet, hogy valaki tud majd itt segíteni a topicban, aki csinált már ilyet. Valószínű egyébként, hogy a saját neved lesz.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
Lehet, hogy ezeket a díjakat akkor most duplán bukod Visszaküldik a pénzt, és kezdheted elölről.
Nekem még a Revolut jutott eszembe. Oda töltesz fel forintot lakossági bankkártyával ingyen, átváltod dollárra és ingyen utalod tovább TW-hoz. Az összeg elég alacsony ahhoz, hogy ne akadj bele pénzmosásos vizsgálatba, de még így sem biztos, hogy odaér 2 napon belül (főleg, ha a hétvégét is számolják). És még itt is lehet, hogy a közvetítő bank nem adja oda a teljes összeget a TW-nak... Szóval ezzel az ügyeskedéssel még további bukó is összejöhet, úgyhogy jobban utána kellene járni, csak arra meg már nem biztos, hogy lesz elég időd.
-
vnorbi
aktív tag
A "Fix your transfer" az nem egy gomb, amire kattintva átírhatod az összeget az eredeti 3000-ről arra, ami odaért?
Ezt egyébként nem biztos, hogy a K&H csapolta meg, az USD utalásoknál szokott lenni közvetítő bank, ami nagyságrendileg kb olyan összeget vesz le, ami nálad is hiányzik.
-
vnorbi
aktív tag
válasz kadabra #1013 üzenetére
A banki adatokkal rendelkező pénznemekben lehet bárkitől fogadni pénzt. Ilyen pl az EUR, USD és a GBP. Amire én hivatkoztam, az azokra a pénznemekre vonatkozik, amelyekhez nem tartozik egyedi banki azonosító. Ilyen például a HUF.
Ezeket figyelembe véve az államkincstártól lehet a TW számlára EUR-t utalni, de forintot nem. Például nekem is volt már ilyen sikeres utalásom.
-
vnorbi
aktív tag
Magának fel tudja tölteni, de ilyen igény még nem merült fel, hanem csak az, hogy EUR-ban jelenjen meg valaki másnak a számláján. Emiatt én fölöslegesnek gondoltam, hogy saját Borderless Accountot is nyisson, de jogos, annak is kell működni, amit te írsz. Lehet, hogy azt könnyebb is átlátni.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz #75376384 #1006 üzenetére
Csak a biztonság kedvéért, hogy ne legyen félreértés: az ugye megvan, hogy technikailag egy belföldi (svájci) TW gyűjtőszámlára kell ilyen esetben CHF-et utalni, aminek megfelelő EUR-t fog eljuttatni a TW a nála megadott EUR cél számlára? Ez a konverziós utalás lényege, az teljesen másodlagos, hogy a TW-nak megadott cél számla egy TW számla.
Ha a belföldi CHF utalás neked nem ingyenes, akkor ott lesz egy költség, és a TW is felszámol valami díjat a konverzióért (ezt ellenőrizheted a kezdőlapjukon a kalkulátorral), de az árfolyam jobb lesz, mint ha bank váltaná, ezért olcsóbb is végeredményben.
Az egész művelethez neked regisztrálnod kell a TW-nál, hogy használhasd ezt a fajta utalást náluk, és ha magas összegről van szó, még személyi másolat feltöltését is fogják kérni.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz #75376384 #1004 üzenetére
Lehet bármilyen EUR számla a cél, akár apud TW-os EUR számlája is. Oda EUR-ként fog megérkezni, és nem lesz forintra váltva automatikusan. Ő átválthatja, vagy ha a kártyájával fizet bármilyen devizában, akkor lehet, hogy az majd az EUR egyenleget terheli, ha a terhelt devizában nincs egyenlege.
-
vnorbi
aktív tag
Szerintem ez ugyanúgy nem működik, mint ahogy forintot sem engednek más számlájára feltölteni.
Inkább a TW alap devizaváltós utalás funkcióját lehetne használni itt: a svájci számláról utalás a kedvezményezett EUR számlájára (mellékes, hogy az egyébként véletlenül TW-os számla), az átváltást meg a TW végzi az utalás során.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
Tényleg át lehetne menni a Revolut topicra, de mivel a TW-ra is érvényes, azért megemlítem, hogy vásárláskor abban a pénznemben megy a terhelés, amit a terminál küld. A terminálok pedig tudják, hogy mi a kártya elszámoló pénzneme, és ha nem figyelsz oda, akkor az eredeti pénznemről átváltja rossz árfolyamon a kártya pénznemére, ami Revolut esetén HUF, TW esetén pedig GBP.
Így lehet olyan, hogy neked van EUR egyenleged, Szlovákiában vásárolsz, a terminál észreveszi, hogy a kártyád alap pénzneme HUF, a terminál kezelője helyetted elfogadja, hogy forintban menjen a terhelés, a terminál átváltja a saját árfolyamán forintra a terhelendő eurót, megérkezik a forint terhelés a Revolut kártyára, az pedig az eurós egyenlegedből vált forintot, és abból fizeti a vásárlást.
Megtörtént eset, Revolut topic, talán most pénteken dobta be valaki.
-
vnorbi
aktív tag
Itt van annyi bonyolítás, hogy a HUF egyenlegnél meg azt írják, hogy csak magadnak tölthetsz fel pénzt, mástól nem fogadhatsz.
Az biztos működik, hogy előbb például euróra váltunk, azt utaljuk másik TW felhasználó számlájára, aki ott majd átváltja forintra, de ebben a körben kétszer lesz váltási díj.
Vagy van valaki, aki forintot tudott utalni közvetlenül egyik TW accountról egy másikra?
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz xy.zsolt #910 üzenetére
Lassan bennem is összeáll
Ha zárolva látod, akkor mégsem utalás volt, hanem kártyás fizetés euróban. Ebben az esetben legalább megspóroltad az euró utalás díját. Pár nap múlva azért nézz vissza, hogy mire lekönyvelik, nem változik-e az összeg. Állítólag a Raiffeisen azt csinálja, hogy ha itthon fizetsz euróban eurós kártyával, akkor csinálnak egy EUR-USD-EUR átváltósdit a végére. Ez a TW feltöltés viszont elvileg külföldi eurós vásárlásnak számít, úgyhogy remélhetőleg nem lesz konverzió, de az ördög nem alszik.
-
vnorbi
aktív tag
válasz xy.zsolt #907 üzenetére
Ha konverziós utalást csináltál úgy, hogy a TW EUR gyűjtőszámlájára utaltál a Raiffeisenből, és a célnak meg a saját TW AUD adataidat adtad meg, akkor azt elvileg a TW váltotta. Ez kb az az eset, amikor a saját EUR számládra utalsz be TW-hoz, és onnan egy második lépésben váltod át AUD-ra a pénzed.
-
vnorbi
aktív tag
válasz xy.zsolt #899 üzenetére
A TW-tól kapott ausztrál számla nem teljes értékű bankszámla. Csak Ausztráliából lehet rá utalni és csak AUD-ot, úgyhogy az itthoni EUR számládról jelenleg esélytelen, hogy oda közvetlenül utalj.
You can't yet receive International payments from outside of Australia, payments in currencies other than AUD, and transfers from Australian Superannuation Funds and Self Managed Superannuation Funds
How do I use my AUD bank details?
Szerintem az működhet, hogy az euródat a TW eurós számládra utalod be, és ott átváltod AUD-ra.
Szerk:
Ha eurós számlához kapcsolt bankkártyával töltötted fel az AUD egyenlegedet (tehát nem utaltál, nem használtad az AUD számla adatokat), akkor azt valószínűleg a Raiffeisen váltotta neked AUD-ra.
[ Szerkesztve ]