Hirdetés
- Programozás topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Nem nő a Facebook: csökken az aktív felhasználók száma, de pörög a metaverzum
- Facebook és Messenger
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- macOS PC-re
- Milyen routert?
- Windows 10
- Milyen switch-et vegyek?
-
IT café
Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz MasterDeeJay #12081 üzenetére
Aztán lehet hogy valójában még mindig működik, mert lehet anno jól megszerkeztették...
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz MasterDeeJay #12078 üzenetére
Valszeg amíg még bevolt dugva az ATX csati, addig még fent maradt a védelem eredetileg összezárt állapota, aztán ahogy kihúztad teljesen elengedhetett.
Ilyen esetekben mindig azt szoktam hogy minden külső-belső tápkábelt kihúzok, majd a power gombot 10-30 secig nyomvatartom, hogy az alaplapon minden kondenzátor, egyéb elektronikai elem teljesen elveszítse a töltését. Utána összedug.Az jó hogy van túlfeszvédős elosztód, mert sokan azthiszik hogy a szünetmentes tápegységek erre valók, pedig nem, azokban nincs elég erős túlfeszvédelem, arról külön kell gondoskodni.
Ha ennyi idős, akkor valszeg már tényleg meggyengülhetett a védelem hatásossága, ideje lehet lecserélni, csak az APC hosszabbítójáról sok a negatív tapasztalat, hogy erősáramú 230V-os szerelési oldala manapság nem túl jó minőségű.
De van az APC-nek sima fali aljzatba dugható aljzata, amire viszont nem hallottam panaszokat, aztán abba lehet dugni bármilyen normál hosszabbítót, vagy szünetmentes tápegységet.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
válasz Werkly #12053 üzenetére
Én ráírtam EVGA-ra, azt üzenték hogy az EU shopjuk egy ideje nem kapott ilyen kábelt és nem tudják megmondani mikor kap, mert ugye összevesztek NVDIA-val...
"
The EVGA PerFE 12 Cable you are looking for, isn't available in Europe at the moment and unfortunately, we cant't tell you until when this will change.
"
Esetleg eboyon rákereshetsz...Viszont itt a Hardverapro-n van egy kollega akinél a saját RTX 3090 TI-omhoz rendeltem, az egyedi méretre szabott, egyedi színezési igények szerinti (de akár lehet olcsóbb színezés is), továbbá ami a legfontosabb hogy 90-el elforgatott fejjel szerelt egyedi kábelt, mivel van gyakorlata, megbízhatóan ismeri hogy melyik EVGA tápnak milyen a PIN kiosztása...
Én megvagyok vele elégedve, szerintem minőségi a kábel és a PIN kiosztás is stimmelt, nem égett le semmi.Persze 30-50%-al drágább a nála gyártott kábel mint az EVGA gyári kábele, de az hogy lehet kérni felár ellenében 90 fokos fejet, hogy ne lógjon ki az oldallapba a kábelkorbácsod, szerintem simán megérős.
BTW sok videókártyához adnak a dobozában 3x8 pin --->12 pin átalakító kábelt, de az könnyen válik kontaktossá...meg van hogy kifelejtik, pláne ha használt piacon veszed.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz Henker2 #12050 üzenetére
Nem biztos hogy ugyanarra gondolunk az en megfejtesem:
2 db kulon kabelt hasznalj, mert 1 db kabelnek lehet tul sok a 300w max.
A masodik fejek a kabeleken azert vannak, mert meg mindig sok a regebbi gtx1080TI kartyak, amiknel eleg volt 1 kabelnek mind a ket fejet bedugni a vgaba.
A kabelen belul a csatlakozo fejek fel vannak fuzve, nem kulon agak.De jelezd ha nem erre iranyult a kerdesed...
Ha 3 csatis a vga, akkor a 3. csatoba mar dughatod valamelyik kabelennlevo masik csatit.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz hyperst #12014 üzenetére
arra próbáltam vele célozni, hogy amelyik 600K jelű, az éhes típus, minden generációnál, tehát 10600k, 11600k, 12600k...etc..
Tehát wattos teljesítmény terén az erősebb i7 és i9 procik van hogy energiahatékonyabb mint az i5, miközben ugyanazt a számítási kapacitást hozzák.
Tehát egy 600k procival van hogy utoléred az i7-es procit, cserébe nagyobb energia kell neki és olcsóbb mint az i7.
-
PROTRON
addikt
válasz hyperst #12012 üzenetére
Puding próbája az evés, összekell rakni így, aztán ha lefagyogat meg újraindul, akkor beszerzel egy pontosan ehhez a táphoz való pótkábelt ha ismerősnél nincs meg a szekrényben.
Gyártók között lehet eltérés, ezért nem mind1 hogy melyik gyártótól szerzed be.Adott generáció úgy szokott felépülni, hogy a **600K számítási tényleges teljesítménytől függetlenül OC esetén ugyanúgy max teljesítményt kér mint a ténylegesen legerősebb proci...
-
PROTRON
addikt
válasz hyperst #12008 üzenetére
De a 8 pin az valójában 2 db 4 pines-es csati, összeakasztva.
Tehát ha kettészeded, akkor azok 4 pinesek. Nincs meg a második kábeled a tápegységhez? elvileg kellett hogy kapjál hozzá, mert ha nem használtad fel mert előzőleg nem kellett a dobozban ott kéne legyen feliratozva hogy "EPS", vagy "CPU", azon ezt letudod csekkolni.
Milyen procival lesz? Mert lehet hogy 1 db 8 pines cpu csatival is fogod tudni használni, mivel a második 4 pin már a nagyobb teljesítmény igény esetén kell, meg főként overclock során...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz xrvman #12004 üzenetére
Direkt nem használok kompresszort PC takarításhoz, így nem tudok neked válaszolni hogy mire állítsd.
Neked kell tudnod milyen rendszered van, teljesen eltérő az ipari telephelyek fix rögzített lehetőségei, a nekem lévő aksis gépek, meg a 12V-ról üzemelők.
Ami nekem van aksis parkside, az úgy működik, hogy addig nyomatja a levegőt fix nyomással, nagy sebességgel, amíg a visszajelzés szerint a csővel összekötött fix rendszer, tehát pl bicikli gumiban fel nem épül a megadott pl 2,2 bar mért össz nyomás.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Mielőtt még túlzottan megnyugodik a kollega, akár vízszintesen is, elárulod hogy honnan gondolod hogy nincs akkora veszély? Mert azért az 500V-os kondikat amik hónapokon át tartjál a töltésüket sem nevezném veszélytelennek.
Szóval be tudod idézni a szakmai anyagot, ami alapján ezt a hszt írtad?Amúgy én lidl-is aktatáska formájú kombinált aksis kompresszor és légpumpa kombót használom, a légpumpa részét mert az kifejezetten gyenge...
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz SteveBathory #11995 üzenetére
Az a baj hogy minden táp belső elrendezése más és egyes alkatrészeik kinézete is eltér. Egy szakmabelinek fel se tűnik mennyi mindent vesz evidenciának, azokból amit egy kezdőnek egyesével megkéne mutogatni.
A hobby elektronika topikban szerintem biztosabb választ kapsz.
A gond azzal van hogy a kondenzátorok nagyon sokáig tudják tartani a töltést, ezek általában magas feszültségűek.
Más néven capacitors. De induktivitások is problémások.
De vannak átfedések kinézetben a veszélytelen és veszélyes elemek között.
Alapvetően minden ami nem a nyák, nem a trafó, de alakra négyzetes vagy hengeres az mind veszélyes lehet kézzel érintve. Persze a trafó is veszélyes, meg minden ami réz tekercsel van kívülről betekerve.A magas sebességgel érkező levegő fújás közben ráadásul elektrosztatikus problémát tud okozni. Inkább a kézfejnél szigszalaggal körbetekert szobafestő ecsettel illik bogarászni.
Esetleg nagyon gyenge légpumpával, amivel a matracot fújod, NEM KOMPRESSZOR!!!Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz CheGhost #11992 üzenetére
Mini ITX topikban is láttam az írásod, nem merek hozzászólni, nem akarok hülyeséget írni, ha itt nem kapsz választ, érdemes még a hobby elektronika topikban is érdeklődni.
Az én HDplex 250-es tápom esetében a 3.3V ág picivel a felső határ felett, 3.648V ad le, de nem kaptam nagyon segítséget, a gyártótól se hogy mi legyen.Neten sem írnak egyértelmű választ, de lehet hogy az SSD-k, különösen a PCIe slotba dugott SSD-k esetén probléma lehet ha a 3,3V-ág határérték felett ad le.
Az én 3,648V-omra annyit írt a gyártó, hogy azért ilyen magas, hogy ha több egységet, pl sata driverokat rágudok, akkor kompenzálja a több egység hirtelen induláskori felvételét, valamint a kábel hosszából adódó fesz esést.
De amikor visszakérdeztem hogy a PCIe SSD-ket nem károsítja-e mondjuk 3-4 év alatt, nem voltak hajlandóak állást foglalni.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz Citroware #11987 üzenetére
Szívesen vesszük ha készítesz statisztikát, veszel mondjuk 20 típust, típusonként 5 db-ot és a kövi 1 évben naponta tucatszor eljátszva random terhelés mellett lejátszod a mesterséges 10, 100, 1.000, 10.000 áramszünetet!
Akkor ki is van adva Neked a feladat, természetesen fizetést nem kapsz érte, de ha gondolok, fizethetsz nekem egy sört amiért kiosztottam Neked az ingyenmunkádat.
Dreher meggy-et kérek! Mikorra hozod meg? Már késésben vagy!Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Ez proci függő, így ha épp nem jár erre olyan aki ilyen szériájú procit használ, nem lehet egyértelműen megmondani hogy megúszod-e a tápcserét.
Elméletben elindulnia el kell mert 1 db 8 pin-es EPS is bír akár 384W-ot, csak max terhelés esetén lehet gond, hogy épp többet akar enni a proci és vagy leállítja magát a gép a hiba miatt, vagy menet közben lekapcsol.De vannak olyan procik amikbe bele van ültetve hogy addig nem indulnak el amíg nincs bedugva a második eps konnektor is, ezért kell olyan aki ilyen, vagy ezen szériából hasonló erős amd procit használ és megmondja a frankót.
Lelkileg felkészülnék arra a tápcserére, mert még ha el is indul nem biztos hogy hosszú távon maradéktalanul boldog lesz az élmény.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz zovifapp111 #11944 üzenetére
Na igen, mert szerintem a tápegység lehet hogy továbbra is kiszolgálja amit korábban megbeszéltetek vele, de ha a szoftverek egyoldalúan felrúgják a megállapodást és habzó pofára még 5%-al többet kérnek mint korábban, akkor bedurcizik.
Amúgy most még a 850 elég egy ideig az RTX széria váltásokra, aztán majd úgy is kelleni fog az 1k.
Amúgy milyen a régi táp? Lehet kisebb konfighoz még használható, vagy eladhatod ha jó minőségű, persze teljeskörüen tájékoztatva a vásárlót.
-
PROTRON
addikt
válasz zovifapp111 #11942 üzenetére
Nem lehet hogy mindig is határon hajtottad, de vagy újabb játékok eleve éhesebbek, vagy a beérkezett új patchek tették a korábban stabilan működő játékokat éhesebbé?
-
PROTRON
addikt
válasz Huvi00 #11938 üzenetére
A szakvélemény nem azon múlik hogy szépen kéred-e vagy sem.
Azon hogy szakember meg tudja-e vizsgálni élőben, személyesen rámérve ahol kell vagy sem.
Ezért írta hogy keress valakit, mert itt a forumon senki sem vállal ilyet, mert nem éri meg a munkaidőt. Annyiért szoktak ilyen vizsgálatot csinálni, amennyiért már új egységet veszel.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Üdv a topik lakóknak, mini-itx topikból érkeztem, Long shot de hátha:
Eddig a háziserver egy Inter-tech 200W nas pico-psu + led traforól üzemelt.
A server: Asus H310m, i3-8100, 2x4GB ram, igpu, M.2 rendszer NVME, meg pár SSD-HDD. 30-80W közötti terhelés.Szereztem egy 250W HDplex HIfi DC-DC, meg 230W Hp laptop ACDC kombót egyéb projekt miatt, de leakartam ellenőrizni így beszereltem a fenti szerverbe.
Elsőre tettszik hogy csendes, a fenti LED trafó coil whineol...dulván.
Aztán feltűnt hogy a BIOS szerint (és HWinfo szerint) is a 3.3V ágon 3.648V értéket mér, ami kívül esik a hivatalos tűrésmezőn.
Szétszedtem, visszaraktam az Inter-tech teljes összeállítást (mert az 12V tehát nem köthetem a 19.5 V ACDC téglára, kell a saját LED trafója), arról járatva 3,408V-ot kapok, ami határok között van.Mit tehet így tönkre ha egyáltalán tönkre tesz valamit a HDplex a 3.3V ág "magasabb fesz" értéke?
Hogyan tudnám ellenőrizni hogy lesz-e ebből bajom-esetleg javítani?
Lehet hogy nem jól érintkezett a 24 tűs kábel?
Még lehet megnézem majd hogy a rövidebb 24 tűs esetén is ilyet produkál-e(ugye két hosszat is adnak ami jófej HDplextől), csak 2 szétszedés este elég volt.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest