Hirdetés
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
Topikgazda
Régen használtam már DSM-et., nekem ugyan ott rémlik, ahol a teljes gyári visszaállítás is volt.
Akkor sajnos passz.Ha már XPeno... Újraflash-elt pendrive-val kvázi újra tudod rakni az egészet és ha migrálhatónak ismeri föl a lemezeket, akkor nem lesz adatvesztésed.
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
gyugyo79
addikt
Próba:
Dockerbe minden tárolót leállítasz elvileg elég csak a DDSM ha van de inkább legyen minden, Virtual MM -et törlöd ha van. A virtuális gépeket meg tudod tartani és amikor vissza rakod megmaradnak amikor minden jól működik ... Ha ezek megvannak ki tudod venni az Open vSwitch -et (VezPult->Hálózat->Hálózati interface-> Kezelés) NAS újraindítás. -
gyugyo79
addikt
Az LE -nek van már wildcard ra megoldása csak a Synologyba nincs beépítve.
De szerintem találsz megoldást ha a Synology + ACME v2 + Let's Encrypt + Wildcard szavakkal keresel.
Én talán a rediten láttam megoldásokat.szeitzj
jlesage/mkvtoolnix[ Szerkesztve ]
-
lewisfm
aktív tag
A duckdns.org DNS beállítása Synology NAS-on, képekkel illusztrálva:
Így néz ki, ha már hozzá van adva a duckdns beállítás:
Konfigurálás
A testreszabás alatt fel kell venni egy új DNS konfigurációt, ha ez még nem történt meg:
Aztán hozzá lehet adni a DNS beállítást:
[ Szerkesztve ]
-
seger
addikt
Na a probléma igazából nem is próbléma! Mindössze csak annyi volt, hogy próbálkoztam valamivel, ami a guest fiókot autómatikusan engedélyezte...
Figyelmen kívül hagytam...
Viszont pont ezért volt a jelenség!
Ha a fiók engedélyezett, akkor ha beírod a \\ipcím, vagy hálózaton tallózod ki a nast, ha a vendég fiók aktív, akkor kilistázza a megosztott mappákat, és amihez a vendegnek joga van, megtudja nyitni, amihez nincs, ahhoz jelszót kér... teljesen logikus!!!
Ha a vendég fiók tíltva van, akkor már a nas tallózásakkor, vagy a \\ipcim után egyből kéri az azonosítást!!Hát csak ennyi volt!!
-
gyugyo79
addikt
Én pld. A official -t használom mióta megcsinálták. Az mondjuk nálam frissül azóta is gond nélkül a konténeren belül, de a /config az ki van rakva a NAS nálam erre használt mappájába amire be van állítva amúgy egy mentés biztos ami biztos a Tautulli meg ide menti is az adatbázisát a beállított időnként + ebben tartja az éleset is. Szóval ha a konténerrel történik is valami az adatbázisban a legrosszabb esetben is max 3 napot bukok (mert annyi időnként mentődik).
Viszont ha neked ez nincs megcsinálva akkor javaslom, hogy csináld meg DE előtte mentsd le az adatbázist ! Ezt ha bemész a beállításokba akkor a Help & Info résznél le tudod menteni -> Database File: /config/tautulli.db <- ez egy link amiről letölthető. Így a / configba majd később vissza rakható még akkor is ha bármi hiba történik ... Mondjuk ezt amúgy is csináld meg bármit is próbálkozol majd, mert leállítás utána, ha frissül a konténert is előfordulhat meglepetés ha csak a konténeren belül tartottál mindent.
Szerk.:
Természetesen a -> Configuration File: /config/config.ini -is mentsd ...[ Szerkesztve ]
-
őstag
Kiváló választás! Könyvelő iroda esetén érdemes SHR-be/RAID1 rakni a lemezeket telepítéskor, és akkor kvázi mindkét diszken ugyanaz lesz (redundancia). Érdemes még vagy rádugott lemezre rendszeres mentéseket készíteni, vagy venni felhőben tárhelyet, és oda szinkronizálni a fontos adatokat (a NAS mindkét funkciót tudja).
The Amiga, Born a Champion
-
őstag
Hyper backup jó erre, igen, én is azt használom. Vagy másik megoldás, hogy vesztek még egy NAS-t (az nem kell ilyen jó legyen, elég mondjuk egy 120j), és arra Cloud Station ShareSync-kel valós időben kitükrözöd az adatokat, és ha mondjuk maga az eszköz pusztulna el, akkor rögtön tudnának tovább dolgozni az emberek a tartalék eszközön. Kicsit lassabban ugyan, de azért menne a meló. Vagy a kettő kombinációja, tükröztök is, és mentetek is.
@szpeti40: Amíg még használtam, addig SHR-t használtam. Ahogy AiRLAC írja, rugalmasabb, könnyebben bővíthető igény esetén.
[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
Amennyiben az a 2x3TB WD RED az EFAX -os verzió, akkor azt inkább ne válaszd. 6 TB és alatta vagy a régi szériás EFRX -et vedd vagy az új szériás 'Red Plus' -t (ez szintén EFRX - gyakorlatilag "régi-új"). Avagy az egyszerűség kedvéért Seagate Ironwolf -ot - azt is inkább 4 TB -os méretben - árban sokkal jobban megéri (alig drágább).
WD Red -et (EFAX -ot) 8 TB és a felett lehet érdemes. Azok jók ...
@AiRLAC
A Seagate dehogy tüntette fel "ősidők óta" az SMR/CMR tényét a consumer HDD -ik adatlapján. Nem emlékszünk a kirobbant botrányra - nem volt olyan rég ...
A Seagate a WD -vel meg a Toshiba -val egyetemben a consumer HDD -ik adatlapján egyáltalán nem tüntette fel ezt. A vállalati szférába szánt HDD -ken igen - de ott kivétel nélkül mindenki feltüntette (ez ott komoly elvárás). Egyébként a WD Red -ek adatlapjaira hamarabb felkerült ezen jelölés - a Seagate és a Toshiba is kénytelen volt lépni a kirobbant botrány és e miatt ...
-
őstag
Rajta van a Synology kompatibilitási listáján. Én amúgy mindenhol APC-t használok, mivel azok biztosan jó és megbízható UPS-ek.
Viszont a 3 TB Red-ből melyiket akarod venni? Csak mert a sima 3 TB-os valószínűleg SMR, ami RAID esetén kerülendő. Szóval vagy 8 TB-osat kell venni vagy nagyobbat, hogy CMR-t kapj, vagy WD Red PRO-t. Elvileg lesz majd egy WD Red Plus is, ami jó, csak szerintem ez még nem kapható.
@dkess: Eh, megelőztél.
[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
Nagyon szívesen.
Hogy fájdítsam kicsit a szíved - 8 TB és a felett ( [link] ) minden EFAX -ban (ezek mind CMR -esek) 256 MB RAM van. A 14 TB -os EFFX -ben pedig egyenesen 512 MB ...
Továbbá ezek pl. jellemzően szekvenciális átvitel terén 210 MB/s felett döngetnek (CMR és 5400 RPM -es létükre) és ezt a gyakorlatban is tudják. Ezek már más dimenzió ... A 3 TB -os EFRX 147 MB/s és 64 MB cache ...
Pont az SMR (nem a CMR) miatt kell a cache - már kis méretben is (írási műveletekhez elsősorban) ...
Szerk.: Az EFRX -ek CMR -esek (ez jó) ...
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Ez nem olyan bitszintű tükrözés, mint mondjuk a RAID1, hanem fájlszintű, szóval jó lesz. Ha mondjuk backupolni akartok a 120j-re, akkor érdemes nagyobb lemezt venni bele, mint 3 TB, gondolva a növekményre. De vehetsz 220j-t is, két lemezzel, és az egyik lemezre tükrözöd a fő NAS-t, a másikra meg mondjuk napi backup-ot csinálsz. De vehetsz két darab 220+-t is, akkor meg csak kinevezés kérdése, hogy melyik a primary és melyik a secondary, mindkettő tökéletesen el tudja látni ugyanazokat a funkciókat.
@dkess: Már hetek óta csak erről a négy új NAS-ról olvasgatok, hidd el minden különbséggel tisztában vagyok, ezért is írtam, nekem csak a processzor az érdekes, a többi érdektelen. Sajnos nem találtam olyan tesztet ami például virtualizálás során összeveti a két processzort, de nem gondolnám, hogy az erősebb számottevően erősebb lenne. Mégis csak 10W-os atom procikról beszélünk.
A ventilátor pedig azért lehet szempont, mert 720-asra több panaszt olvastam ebből a szempontból, a 220-asra pedig nem. Hiába ugyanaz a ventilátor. De simán lehet, hogy a 220-asra csak azért nincs panasz, mert később jött ki, és még nem használják annyian.
-
dkess
őstag
A karórám is "7x24 órás üzemre van kitalálva" mégsem akarom mindenáron beszerelni NAS -ba. Ezzel arra utalok, hogy ez (a 7x24 órás üzem) csak egy szempont, de Purple esetén az "előnyök hosszú sora" ezzel véget is ért ...
A 3 TB helyett tényleg 4 TB -ban gondolkodnék. Alig drágább. EFRX -et is könnyebben találsz, ha ezt a két méretre keresel. Úgy egyébként a Seagate Ironwolf szintén ajánlható alternatíva ebben a mérettartományban ...
-
blakey
titán
Purple-t használok évek óta és 2 különböző NAS-ban voltak/vannak, sokkal jobban teljesítenek, mint a Red. A Purple csendesebb, nem kell foglalkozni a fejparkolás mizériával (ha még nem oldották meg Red esetében) és tökéletes NAS-ba. Többször leírták a szakértők, hogy normál HDD-ként viselkedik ha nincs folyamatos "rögzítésre" fogva. Szóval nem értem az ellenségeskedést iránta amikor a "Milyen HDD-t" topikba meg inkább Purple-t ajánlanak mint Red-et.
ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
dkess
őstag
Mindenekelőtt pont a linkeiden mindjárt az elején van olyan bolt ahol 2000 Ft bruttó kisker különbség van a két méret között. Persze az is igaz, hogy vegyes a felvágott - van olyanra is példa amit írtál ...
Egy kicsit 'blakey' -nek is szól a válasz. Itt most egy (Synology) NAS topikban vagyunk - nem HDD ajánlgatós topikban. A kérdés is erre irányult (NAS felhasználás) - ráadásul céges környezetbe.
Azaz, ha mindenáron 5-10 éves Barracuda, Archive modelleket meg a Green/Purple vonalra "bólogatás" kell, akkor át lehet fáradni a HDD ajánlós topikba. No meg, ha a kizálólagos és egyetlen szempont , hogy a legolcsóbb legyen (ezt sosem értettem, akkor meg minek kell érdeklődni) akkor azt kell megvenni azt kész. Hidd el nekem ott minden sz@rra lelkesen bólogatni fognak. Tudom.
Azzal a részével sincs semmi bajom, ha saját részre valaki azt vesz. Mindenki azt csinál amit akar. Azonban ezzel a lelkesen ajánlgatós részével ott a gond, ha mondjuk 2 év múlva beüt a krach, akkor esetleg az illető legfeljebb megvonja a vállát. Avagy még azt sem ... No és a cégnél? Ott meg nem biztos, hogy annyira őszinte lesz az a mosoly ...
Igen, az is szempont, hogy NAS -ba és jellemzően NAS jellegű felhasználásra - tiszta szívvel és ebben a NAS topikban - az ember olyan HDD -t ajánl amit a gyártója is annak gondol (akár továbbá amivel pozitív saját és szélesebbkörű tapasztalat van). Amire viszont a gyártója úgy gondolja, hogy nem jó - azt meg nem ajánljuk oda. Ez meg az én véleményem ...
Red és Purple kérdéskör. Nem ugyanoda tervezték ezeket. Nagyon nem. A fejparkolásos dolgok meg kb. a lőtéri kutyát sem érdeklik. A Purple persze elsősorban szoftveres oldalról más, de ez tulajdonképpen elég lényeges dolog. Végtelenül leegyszerűsítve az adatbiztonsággal kapcsolatos dolgokban különböznek (ami viszont NAS jellegű felhasználásban azért nem sokadrangú kérdés). A Purple -t surveillance -re tervezték. Nézzük meg mik is a lényeges szempontok:
- ami a lényeg, hogy - akár kismértékű, de - folyamatos írás menjen, lehetőleg úgy, hogy a lehető legkevesebb dolog akassza meg. A visszaolvasás annyira nem is lényeges - ezen a felhasználási területen ez elég eseti dolog is lehet akár,
- adatbiztonság, teljesítmény és terhelhetőség vagy éppen "RAID üzem" nem annyira szempont. Az első pont gyakorlatilag mindent "felülír" ...Lahetséges NAS használat Purple tekintetében, amit esetleg ajánlani is lehetne. Ez leginkább igen speciális forgatókönyvek esetén tehető meg tiszta szívvel. Például nézzük meg a következőeket: van mondjuk egy 4 HDD -s NAS -unk. Van néhány biztonsági kameránk, melynek a videóit rögzíteni szeretnénk. Itt ugye folyamatos rögzítési igény van illetve egy bizonyos idő után (GDPR) töröljük. Arról megnézni vagy kimásolni valamit csak "esemény" esetén akarunk egyébként nem piszkáljuk a dolgot. A tárhely igény is lehet jóval kevesebb, mint amit a NAS -unkon használunk.
Például ilyenkor megfelelő lehet egy olyan felállás, hogy egy 3*10 TB RAID5 WD Red/Seagate Ironwolf és mondjuk egy 4 TB WD Purple, mint mondjuk egy 4*8 TB RAID5 WD Red/Seagate Ironwolf (vegyük észre, hogy a "hasznos tárhely" mindkét esetben közel 24 TB). Árban és felhasználásban is előnyökhöz jutunk, ha a Purple -re megy a kamera mentés:
- Például este (munkaidőn kívül, ha a céges példánál maradunk) a "nagy tömb" el tud menni akár hibernációba és csak a kis Purple "zümmög" magában. Magánhasználatnál is előny, ha pl. egy szobában alszol a NAS -al (ami nem ideális, de tény, hogy sokak vannak így),
- szó nélkül tudsz eltérő beállításokat vagy akár filerendszert is használni a két kötettel kapcsolatban. Például a Purple -nél kikapcsolod a DSM -ben az 'Adatintegritás ellenőrzést' (mert itt minek legyen) és BTRFS -t sem kell használnunk (mehet pl. az EXT4). Ugye a nagy általános NAS felhasználású tömbödnél meg lehet az előbbi mellett szeretnéd használni az utóbbit is.
- ugye, ha ledöglene a Purple (vagy bármi egyéb történne az adatokkal), akkor senkit nem érdekel. Csere és az élet megy tovább. Rugalmasabb is a dolog: amennyiben mondjuk lenne hirtelen kétszer annyi kamera és kellene még hely, akkor csak ezt az egy Purple -t cseréled nagyobbra és kész ...Meg, hogy ismételjem magam valamivel olcsóbbra is jössz ki. Továbbá - csak - surveillance -re én sem feltétlenül pazarolnék NAS HDD -t ... Oda tökéletes (a gyártója szerint is) a ---- dobpergés ..... még mindig dobpergés ..... és .....TÁDÁMM --- a Purple ...
-
zex
aktív tag
Ha valakit érdekel a válasz, akkor itt olvashatja:
https://prohardver.hu/tema/xpenology/hsz_19984-19984.html
Új hozzászólás Aktív témák
- Új állapotú HP,FullHD IPS,i5 8250,MX150 2/4GB DDR5 VGA,Magyar vil.bill,8-16GB DDR4 RAM,SSD+HDD
- Asus Rog Ally (2023) + Xg Mobile 3080 RTX
- Samsung Galaxy S10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Lenovo Thinkpad P14s Profi Tervező Vágó Notebook -50% Ryzen 7 Pro 7840U 32/1TB 780M Graphics 4GB!
- -60% Új, bontatlan Soflow SO X elektromos roller
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest