Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Sorozatokkal kapcsolatos gyakori kérdések és alapvető tudnivalók.
Mi az a "SPOILER", miért van szükség a spoiler jelzésre / formázásra (spoiler gombra)?
Spoilernek számít a cselekmény részleteinek vagy egészének a leírása. Különösen fontos a spoiler jelzés, ha valami váratlan, megdöbbentő fordulatot, eseményt stb. írunk/lövünk le (például: XY szereplő meghalt), mert nem szeretnénk elrontani mások szórakozását.
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
A nyomozó (Tracker) [D+, feliratos]
Mintha nem írt volna róla senki még?! Mondjuk sokat nem lehet írni róla. A magyar címmel ellentétben nem egy nyomozóról szól, hanem egy "jutalomvadászról", aki eltűnt személyeket vagy egyéb dolgokat kutat fel a felkínált jutalom reményében (ami azért gyakran kapcsolódik valamilyen bűncselekményhez). Egy epizód egy eset, de van egy eddig nem túl izmos háttérszál a főhős saját családjában lappangó rejtély(ek)ről. Nem igazán újszerű, nem különösebben mély, és nem is körömrágóan izgalmas, de egy fárasztó nap után kikapcsolódásnak pont jó (YMMV). Természetesen woke, de egészen finoman adja elő.
''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz Miklós315 #61969 üzenetére
(Devs) (Nem annyira válasz, inkább elmélkedés, de persze egyfajta válasz azért... )
"Irdatlan fantasy-blöff (nem sci-fi)."
Ezt azért lehet vitatni. Ha a teleportálást úgy tálalják, hogy a mágus nyitott egy portált, akkor fantasy, ha viszont Scotty felsugározza Spock-ot, akkor sci-fi. Ebben a sorozatban minden tudományos körítésben van tálalva, szóval ha valami, akkor inkább sci-fi. IMHO. A sci-fi viszont attól fantasztikus, hogy túllép az aktuális tudományos konszenzuson, akár úgy is, hogy nem tűnik reálisnak. Pl. (teleportálás): Tigris! Tigris!"teljes nonszensz (
(az extrapolációs túlzást hagyjuk...)"könyörgök, mi módon számolja ki - milyen betáplált adatból
Ezt szerintem a naprendszerrel lehet szemléltetni, ha valakinek idegen a koncepció. A bolygómozgásokdeterminisztikusak, amire szép példa, hogy ha ismerjük az égitestek pontos helyzetét, akkor pl. előre meg tudjuk mondani évszázadokra előre, hogy hol és mikor lesz napfogyatkozás. Sőt, visszafelé is számolhatunk, és így meg tudjuk mondani, hogy mikor voltak régen, történelmi időben napfogyatkozások, vagy egyéb csillagászati jelenségek (ami gyakran segít is bizonyos történelmi események pontos datálásában). A naprendszer arra is példa, hogy hogyan működik az "extrapolálás": mivel az égitestek (a bolygók pl.) befolyásolják egymás mozgását, ezért már néhány égitest mozgásából ki lehet számolni, hogy hol van a többi. Például így fedezték fel a Neptunuszt és a Plutót, már jó előre kiszámolták, hogy létezniük kell, és azt is meg tudták mondani, hogy hol kellene lenniük, és később valóban sikerült is őket megtalálni a megjelölt helyeken. (Manapság így működik az exobolygó vadászat: általában ott sem látjuk magukat a bolygókat, csak kikövetkeztetjük, hogy ott kell lenniük (pl. egy adott csillag színképének periodikus változása alapján).) A sorozat alaptézise,
hogy a világ determinisztikus, azaz ha kellő pontossággal meg tudjuk mérni egy kezdőállapotát (lásd a hatszögletű kísérleti berendezést a döglött egérrel), és elegendő számítási kapacitással rendelkezünk, akkor ki tudjuk számítani bármilyen későbbi vagy akár korábbi állapotát is. Ez jelenleg egyértelműen sci-fi, mert jelenleg biztos nem tudnánk ilyet csinálni. Laikusként kétféle problémába ütközünk: matematikaiba és fizikaiba. A matematikai rész azt takarja,
mint a három-test probléma, amit az azonos című sorozat remélhetőleg elmagyarázott.) A sorozat ezt úgy oldja meg, hogy felteszi,hogy egyrészt nyilvánvalóan nem rendelkezünk elegendő számítási kapacitással, hogy akár csak a földi időjárást le tudjuk modellezni, másrészt vannak olyan matematikai problémák, amik rosszul modellezhetőek (pl. kaotikusak, mint az időjárás, vagy hogy megépíthető egy kvázi "végtelen" kapacitású kvantumszámítógép. A kvantumszámítógépek már ma is léteznek kezdetleges formában, és azzal kecsegtetnek már most is, hogy számos korábban megoldhatatlan probléma megoldható lesz általuk. A sorozat rögtön az elején utal is erre, hogy pl. a titkosítások, mint az RSA vagy az ECC pillanatok alatt törhetők kvantumszámítógéppel. A fizikai rész nehezebb ügy,
legalábbis egy laikusnak, mint én, mert szerintem a pl. a határozatlansági reláció eleve kizárja, hogy pontosan meg tudjunk mérni bármit, hogy legyen egy kezdőállapotunk, az EPR-paradoxon meg azt mondja, hogy kvantummechanika tényleg valószínűségi alapon működik (azaz nem determinisztikus). Ezt a részt a sorozat szerintem kissé homályban hagyja (vagy nem figyeltem eléggé), de lehet, hogy a folyamatosan lebegtetett sokvilág-interpretáció, pont erre akar megoldás lenni. "Másik nagy probléma az önellentmondás..."
(Itt nem sikerült megértenem, hogy miben is állna az önellentmondás: .)a gépezet pont azt demonstrálta, hogy szimulálható a fizikai világ ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
(Devs)
"lehetett volna 3 résszel rövidebb" / "Filmnek jobb lett volna, feszesebben előadva."
Én nem éreztem hosszúnak. (Nem mindig a cél a lényeg, az odavezető út is számít. IMHO. Avagy érdemes-e elolvasni a Száz év magányt, ha 8 oldalban össze van foglalva a 111 híres regényben...)
"Viszont a
szálnak volt jelentősége? Lily cselekedetét befolyásolta?"kémes Ez adta az alapkonfliktust, így került Lily a képbe. Ezt én jelentősnek érzem... A következő pár rész pedig éppen arról szól, hogy Lily miként reagál. (De lehet, hogy nem értem a kérdést.) A szál pedig visszaköszön később, amikor a
Lily-t. Az akkor elhangzó párbeszéd szerintem kimondottan fontos a későbbi történések szempontjából."hajléktalan" megmenti "
, hogy elmenjen a Devs-be?"Jamie és Kenton halála miért kéztette arra Nyilván
, hogy mi fog történni.bosszút akart állni. Vitt magával egy pisztolyt. Kenton nyilván nem izgatta, de a Devs most vette el tőle a második kedvesét úgy, hogy Katie és Forest tudták (És/vagy: már az első barátja halálakor is tudni akarta, hogy miért. És nyilván most sem érzett másként. És választ nem kaphatott máshol.) "
cselekedete? Miért?"Stewart Stewart-ék aznap befejezték a munkát. Ergo tudták, hogy rájuk többé igazából nincs szükség, így nem vonatkoztak rájuk a szabályok, és/vagy már nem volt túl nagy jelentősége. Azaz ők is megnézték, hogy mi fog történni aznap. (Ezt Stewart el is mondta Forest-nek.) Stewart minden bizonnyal látta, hogy mi történt(történik) Lyndonnal, a barátjával, és nyilván azt is látta, hogy mi fog történni a zsilipnél. Azért ácsorgott ott, hogy végignézze, mint egyfajta igazságszolgáltatást. Amikor pedig nem az történt, akkor a saját kezébe vette. Ezért mondta, hogy "meg volt írva." "Aztán bejön a
tézis."Deus/Isten Nem érzem, hogy ennek bármi köze lenne a
.valláshoz Kb. ehhez tudnám hasonlítani.(Leon Lederman írt egy könyvet az Az isteni a-tom címmel (The God Particle). )(Tömény atomfizika, amúgy. Viccesen.) (Igen, tudom, hogy két és fél éve volt. )
[ Szerkesztve ]
''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz radi8tor #78595 üzenetére
Azért tud fura lenni: [kép] , függetlenül attól, hogy mennyire remek színésznő valaki, mint pl. ND. [forrás] De tudom, hogy kicsit merev vagyok a feldolgozások tekintetében.
-
senior tag
válasz KISDUCK #78274 üzenetére
Nyilván nem ezen múlik, hogy valami jó vagy nem jó. (Az pedig általános szabály már nagyon régóta, hogy fehér férfi főhős főnöke csak nő vagy fekete lehet (optimális esetben mindkettő). )
-
senior tag
válasz negyven2 #78270 üzenetére
Nő a főnök, nők az írók, nők a producerek, változatos etnikumú a szereplőgárda, szerepet kapott benne nem bináris színésznő, stb. Mitől lenne ez woke?
-
senior tag
válasz Bad Pritt #77245 üzenetére
Én nem vagyok SW fan, bár az eredeti trilógiáról szép emlékeket őrzök (nem mint sci-fi-ről, hanem mint meséről). Prequel trilógiából pl. csak az elsőt láttam.
"inkább végigolvasol 100 véleményt, minthogy megnéznéd magát az anyagot és magad alkotnád meg a sajátodat?"
1. Ritkán ülök le a tévé elé, de a mobilt bárhol lehet b.zerálni.
2. A vizualitás nagyon erős és maradandó élmény. Más olvasni arról, hogy mennyire szétbarmolták pl. a TWOT cselekményét, mint végignézni. (Utóbbi egyszerűen sokkal nagyobb trauma. És nehezen felejthető.)
3. A filmkészítőket egyetlen dolog érdekli: hányan nézték meg. Teljesen mindegy nekik, hogy akik megnézték élvezték-e vagy sem. Ha mindenki megnézne mindent, hogy a saját szemével lássa, hogy milyen sz.r (hátha mindenki más téved), akkor legvacakabb film is blockbuster lenne. És akkor miért törekednének arra, hogy jó dolgokat csináljanak?Nekem nem jött be az első öt perc. Ha ebben a sorozatban így mennek a dolgok, akkor inkább nézek valami mást. Ha egy hónap múlva mindenki arról fog áradozni, hogy megérte végigszenvedni az elejét, mert a vége az valami elképesztően csodásra és felemelőre sikerült, akkor majd lehet, hogy folytatom.
-
senior tag
válasz Bad Pritt #77242 üzenetére
Én csak az első öt percet láttam (a főcímig). Viszont végigolvastam egy csomó cikket róla, meg az IMDB-n kb. 100 user review-t. Amit kb. mindenki szid, az a párbeszédek, meg úgy általában a történetvezetés (valahogy nem következnek egymásból a dolgok), meg hogy nehéz azonosulni bárkivel a szereplők közül. De már az első öt perc is számos helyen előkerült, hogy ezt miért kellett, meg mennyire átverés ez a trailer-hez képest. (A showrunner elmondása szerint nagyon tetszett neki a
felütése, és akart valami hasonlót. Ami azért durva, ha ilyesmik mentén épül egy sorozat.)Breaking Bad A fanok amúgy elvileg azt nem szeretik, ha az új alkotás átírja a játékszabályokat. Tehát ha a Jedivé váláshoz évtizedes kemény tanulás szükségeltetik, akkor az valahogy nem áll össze, hogy valaki talál egy fénykardot, a következő jelenetben pedig nem a saját lábát vágja le, hanem a világ leghatalmasabb erő-használóját (majdnem). Vagy ha a "köztársaság" fénykorában járunk, akkor a Jediknek valahogy többnek kellene lenniük, mint egy csapat fogalmatlan szétszórt tinédzsernek (ezt loptam). De ugye már az első öt perc sem stimmel, mert ha valaki betartaná a játékszabályokat, akkor nem igazán írhatna ilyen jelenetet. (Ilyen színész párosítással meg pláne...)
-
senior tag
válasz Rigormortiis #77098 üzenetére
1. Mert aki arra számít, hogy láthatja a kedvenc jeleneteit a könyvből élőben, az csalódni fog, mert a sorozatban semmi nem úgy történik, mint a könyvben (ami véletlenül hasonlít, az sem, hiszen a szereplők tök máshogy néznek ki, más az előtörténetük, a motivációik, stb.).
2. Aki meg elengedné ezt, és próbálná élvezni az új történetet, azt meg irritálni fogják a hasonlóságok: mi ez a marhaság az extra ta'verenekkel, miért kellett a feministák által is értékelt férfi-nő dinamikát woke idiótaságokká torzítani, miért kellett lecserélni a szépen felépített fejlődéstörténeteket mary-sue mozzanatokra, stb.''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz Bad Pritt #77074 üzenetére
A The Wheel of Time-nak (a könyvsorozatnak) komoly rajongótábora volt annak idején, internetes közösségek elemezték a történéseket, aminek egyes nyomai máig megmaradtak, lásd pl. WOT FAQ. Nekem is tetszett, de megértem, hogy van akinek nem.
És ez megint az a mozgóképes adaptáció, aminek vajmi kevés köze van a forrásként szolgáló műhöz.
-
senior tag
válasz dokee78 #76984 üzenetére
Ezeknél egy (esetleg két) rész egy ügy. Viszont a Life-ban van egy háttér nyomozós szál is, ami végignyúlik az egész sorozaton (az első évadban eljut valahová, és a másodikban is.) Plusz van valamennyi szappanoperás jelleg mindkettőben, azaz ajánlatos sorrendben nézni (nem egy C.S.I.).
-
senior tag
válasz dokee78 #76951 üzenetére
Ezek régiek, de hátha:
Life (Életfogytig zsaru)
Perception (Észlelés)
(Kertévés felhozatal, a második kissé limonádé, de a sajátos nézőpontja valamennyire ellensúlyozza.)''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
Csakhogy nem vallásos értelemben (a görög eredetű szó), inkább segítőt, követőt, kísérőt jelent. Tanoncot, tanítványt kevésbé. Ugyanakkor nyilván akarnak a szóhoz valami mélyebb (plusz) jelentést társítani, ezért is választották (a kevésbé gyakori) acolyte-ot. Ilyen értelemben viszont magyarul sem választhattak egy hétköznapi szót. Az akolitust persze nem mindenki ismeri, szerintem, de ha sikeres lesz a sorozat, akkor majd megtanulja... (Ha meg vannak vallásos áthallásai a szónak (az SW világában), akkor meg pláne adekvát lehet.)
-
senior tag
válasz stellaz #76632 üzenetére
Akit esetleg érdekel a Devs: Megnéztem, a Disney+-on szinkronosan van fent (legalábbis az első rész...)
Life: Amikor az izé elkezdte
, akkor én úgy döntöttem, hogy nekem ez horror. (Az IMDB egyetért velem, ha ez számít. )szadizni a legénységet ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz stellaz #76623 üzenetére
Ahogy nézem, a Devs elérhető, megfontolom. (Bár gondolom feliratos, és azt nem szeretem, de ez legalább rövid. És miliő sem biztató (programozók).) A For All Mankind engem nem vonz.
A Ted Chiang novella a csőben van, csak még nem jutottam el odáig. Így a "megmásítást" nem tudom igazából véleményezni, bár a film alapján nem látom, hogy lett volna ilyen. (Amúgy meg bizonyos értelemben alapvetés: már az ókori
történetek is erre alapultak: hiába ismerjük a"jóslós" , nem lehet megmásítani.)jövőt Az Élet c. fílmet egyszer elkezdtem nézni, kb. a 10 centis növekedési fázisig jutottam, aztán inkább kikapcsoltam. (Eddigre kiderült, hogy nem sci-fi-t nézek, hanem horrort...) Az Európa-rejtélyről nem is hallottam, de az sem elérhető. Amúgy filmekből még lehetne összeszedni jobbakat, pl. District 9, vagy ha már
, akkor a Deja vu (ami csak marginálisan sci-fi, és ősrégi, de nekem friss élmény.)"déjà vu" ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz Tyler Durden #76614 üzenetére
A térség: Szerintem a könyvsorozat jó, érdemes elolvasni (de ez nem garancia arra, hogy neked is tetszeni fog, lásd jelen hozzászólás végét).
A sors magunk ellen való kihívása: Nem nagyon tudnék olyan mozgóképes feldolgozást mondani, ami jobb lenne, mint a forrásául szolgáló (hosszabb) irodalmi alkotás. (Talán a Csillagpor, de azt sem mondanám jobbnak, inkább csak kellemesebb a tündérmese, amit csináltak belőle. És az is elég rövid.) De igazság szerint manapság már nem szoktam megnézni az általam jónak tartott könyvekből készült (rossz ) feldolgozásokat, ami nagy érvágás, mert manapság a "büdzsé" javát ilyenekre költik (mint pl. az Alapítvány, Az idő kereke, a Periféria, vagy az apropóul szolgáló Térség). Ami igazán meglepő, hogy a kimondottan rossz könyvekből készült feldolgozások is még rosszabbak lesznek, lásd pl. Sötét elmék vagy az Útvesztő trilógia.
Jó sci-fi sorozatok (mozgóképen): Nincs nagy rálátásom, de én még jót nem láttam. Van pár alkotás, ami tetszik (bár nem igazán jók, mint sci-fi): Időbevándorlók, Feledés, Érkezés, Utazók, stb. (Annó nagyon tetszett az Alfa holdbázis, de nem merném újranézni. )
#76615 Ellia: Szerintem az Az idő gyermekei borzalmas. A végső architektúra egyelőre a könyvespolcomon vár... (Sajnos az író sem garancia mindenre, lásd pl. a háromtest trilógia vs. Hangyák és dinoszauruszok...)
-
senior tag
Sorozat készül a Száz év magányból, íme az első előzetes
(Nem tudom, hogy ezekről a vállalkozásokról olvasva, miért mindig a 100 híres regény zanzái ugranak be. )
-
senior tag
válasz Tigerclaw #76333 üzenetére
(A háromtest-probléma)
Lépcső projekt:1. Nincsenek "űrhajók", egyszerűen az interkontinentális ballisztikus rakétákat használták, azok definíció szerint olyanok, amik eleve kilépnek az űrbe, és a nagyhatalmak jelenleg is több ezret tartanak belőle raktáron. 2. Az indításokat ki lehet számolni, és nyilván akár évtizedekkel korábban indították azokat, amik a legtávolabbra mentek. 3. A szondán nyilván nincs navigációs fúvóka (meg üzemanyag) - pont az a lényeg. A szükséges finomhangolást a rakéták végzik el, azaz amikor a rakéta látja, hogy jön a szonda, akkor szükség esetén módosítja a saját pályáját, hogy optimális pozícióban történjen a robbanás.
(A könyv alapján (3. kötet).)''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz paatrick #76077 üzenetére
(A háromtest-probléma)
a könyv szerint pl.Űrhajón élni nem annyira egyszerű. Az űrben sem feltétlen végtelen az erőforrás, és ha van is, nem feltétlen egyszerű kiaknázni. Speciálisan a trisolaris esetén az a gond, hogy a kaotikus viszonyok miatt elég üres lehet a rendszer, eredetileg 16(?) bolygó volt, de abból már csak egy maradt, a többit felfalták a napok, és a maradék bolygónak is ez lesz a sorsa, emiatt kell költözni. ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz Yodamest #76074 üzenetére
(A háromtest-probléma)
1-3. Ezeket a kérdéseket kimondottan a netflix-nek kellene feltenni, ők találták ki, a könyvben nincs ilyesmi (mint azt már előttem írták.)
2. A könyv szerintnincs féreglyuk, antianyag meghajtású relativisztikus telepes űrhajók vannak, amiket először fel kell gyorsítani, majd le kell lassítani. Az üzemanyagot pedig az űrből gyűjtik be kis mennyiségben, ezért nagyon lassan tudnak csak felgyorsítani, így pedig csak a fénysebesség 10-15%-át érik el az utazás közepére (amikor is kezdődhet a fékezés.) A
írtak pedig jelenleg inkább a képzelet birodalmába tartoznak nem a tudományéba.sophonokról ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz paatrick #75970 üzenetére
A
a Netflix "invenciója" - láthatólag jól mutat a promó fényképeken meg az előzetesben, de amúgy valóban se füle, se farka. A könyvbenszemüveg nincs is ilyenről szó (legalábbis az első kötetben), ott a játékot teljes egészében emberek fejlesztik (az FTM), és csak földi technológiát használ. (A célja pedig a tagtoborzás.) Idegen technológia azért sem lehetne, mert pont az a lényeg, ugye, hogy az emberiség ne jusson új technológiákhoz. Időzavar:
(A könyv szerint. )A Trisolaris kicsit több mint négy fényévre van. A kezdeti rádióhullámoknak ezért oda vissza ennyi idő kellett. A Sophonok majdnem fénysebességgel érkeztek, az is kb. 4 év. Viszont miután ideértek, a kvantum összefonódás révén azonnali információcserét tudnak bonyolítani a Trisolarison maradt párjukkal. Azaz lehet rajtuk keresztül élő "telefonbeszélgetést" folytatni. Kommunikáció:
A Sophonok elemi részecskék, ezért arra képesek, amire egy elemi részecske: pl. fényt tudnak hagyni egy fotólemezen, vagy felvillanást okoznak a retinán. Emiatt az emberek a szemükben látják a (fénylő) szöveget a kommunikáció során. A könyvben. De ez nem lenne méltó egy részenként 20 milliós sorozathoz. Megszakítás:
(A könyv szerint.)Nem megsértődik az "úr", hanem fél. [ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz koncsik #75960 üzenetére
Nem tudom, hogy wareznek számít-e, de a YT-on a "three body tencent" kifejezés visszaad egy csomó részt, pl. az elsőt. (Viszont csak angol felirat van.)
-
senior tag
válasz abridabri #75909 üzenetére
(A kínaiból fél részt láttam, a netflixesből semmit.) Internetes beszámolók szerint pl. a Ye Wenjie történetszál nagy része kimaradt (pl. hogy (durva spoiler)
), emiatt a motivációk kissé lógnak a levegőben. (Persze mivel összevissza mazsoláznak a könyvekből, lehet, hogy a második évadban pótolnak pár dolgot.) Egyesek szerint kulcs mozzanat lenne volna a biliárdasztalos jelenet. Wang Miao teljesen hiányzik. Stb. stb.meggyilkolja a férjét és egy másik embert ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz Janaboy #75914 üzenetére
Könyv:
A trisolarisiak gondolatolvasók, azaz a szemtől szembeni hazugság nagyon nehéz, hiszen azt "mondják", amit éppen gondolnak. A megtévesztés létezik. ("Pl. a világunkban dúló háborúkban az ellentétes oldalon álló felek képesek álcázni magukat, de ha az ellenség gyanakodni kezd az álcára, és konkrétan rákérdez, akkor általában képes kideríteni az igazságot.") Az is elhangzik, hogy a technikai eszközök elvileg lehetővé tennék a hazudozást is, csak ez nagyon idegen az általános beidegződéstől.) ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz KISDUCK #75912 üzenetére
Ez a baj azzal, amikor elrugaszkodnak a forrástól: szétesik a mű belső logikája... (Könyv:
)A játékot az emberek csinálták, nem kaptak hozzá technológiát máshonnan. A megfigyelések és kísérletek manipulálása pedig nem igazán hazugság. A csaj pedig férfi. ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
(A háromtest-probléma.)
Utánaolvasgattam a neten: a kínai sorozat sem teljesen hű adaptáció, bevezettek új szereplőket, a politikailag kényes részeket kihagyták. A Netflix adaptációban semmi sem passzol: sem a szereplők, sem a történések, de még csak a három kötet sorrendisége sem nagyon. És már a könyveknél is eltér a kínai és az amerikai kiadás, szóval abszolút alátámasztott a szerző pesszimizmusa a szemben...z emberiséggel A Netflix verziójában elég unszimpatikus, hogy a cselekmény helyszínét is áthelyezték, mert a könyvek történései zömmel Kínában játszódnak, azaz nem mellékesen bepillantást kapunk a kínai történelembe és a hétköznapokba is.) A Netflix multikulti megközelítése fura módon nem tűnik politikailag korrektnek emiatt, mert simán bele lehet látni hátsó szándékokat abba, hogy mi maradt kínai, és mi nem. Lásd még: [link] . Ez különösen érdekes annak fényében, hogy pl. aThe Great Wall-t (A nagy fal) meg komolyan támadták amiatt, hogy mit keresnek fehérek egy kínai történetben, pedig ott alapvetően még csak nem is
szerepben voltak...pozitív ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
Ha úgy tekintjük, hogy pl. a Vissza a jövőbe egy az egyben az A holnap határa, akkor végül is mondhatjuk, hogy igazad van. (Amúgy az A függetlenség napja (film) és az A háromtest-probléma (könyv) egyáltalán nem hasonlít egymásra. De elképzelhető, hogy a Netflix-es interpretáció hasonlít az A függetlenség napjára, de ezt gondolom majd a sorozat vége után lehet kijelenteni. (Mivel én nem fogom megnézni, ezért erre majd nem én fogok tudni válaszolni. ))
-
senior tag
válasz Tigerclaw #75745 üzenetére
Az Alapítvány eredetileg trilógia, három (mai szemmel) vékonyka kötet (200-250 oldal). Összevetésként mondjuk a Térség kilenc vastag kötetet (530-600 oldal). Hogy az alapítvány trilógiát "szinte senki sem olvasta végig", az pedig egy elég merész állításnak tűnik...
-
senior tag
A múlt árnyékában (Σώσε με (2022)) - AXN
Nyolc részes görög sorozat. Mindenhol írják, hogy 1. évad, de ez egy lezárt történetnek tűnik, szóval ha lesz is második évad, nem valószínű, hogy ezt a történetszálat viszi tovább. A sorozatjunkie-től tudjuk, hogy egy könyv adaptáció, műfajára nézve krimi, bár a hozzászólások között felvetik, hogy szappanopera. Nos, nagyon halvány elképzelésem van a szappanoperákról, de nem hinném, hogy ez az. Kriminek végül is krimi, de ez semmiképpen sem a Sherlock Holmes-féle zsáner. Szerintem leginkább egyfajta dráma, csupa defektes szereplővel, egy nyomasztó, lepusztult, kisvárosi(?) környezetben, amit feltehetően szándékosan a képi világ is tükröz (bár ebben lehet, hogy szerepe volt a 4iG VHS minőségre butított kábeltévé szolgáltatásának is, kockásodással, és kimaradozó hanggal). A krimi szál végül is működik, de én eléggé elvesztem a megjegyezhetetlen nevek, és szociális háló bugyraiban, így inkább csak sodródtam az árral. (Az ilyen tartalmak kívül esnek a komfortzónámon.) Végül is végignéztem, de ha előre tudom, hogy mi vár rám, akkor nem kezdek bele. (Ami, persze, nem feltétlen a sorozatot minősíti...)
-
senior tag
válasz negyven2 #73838 üzenetére
Engem a plot jobban emlékeztetett a 96-os sorozatra (amit nem láttam), mint a 05-ös filmre (amit láttam, de nem különösebben tetszett). Persze nyilván a sikeres film lesz az előzmény, nem egy elkaszált sorozat.
-
senior tag
válasz Janaboy #73828 üzenetére
Gyors keresés alapján az érintettek saját mérései alapján arányaiban a disney kétszer annyi ilyen tartalmat gyárt (41%) mint a netflix (22%). Mennyiségileg kb. azonos (mert a netflix több tartalmat gyárt általában). [Források: index, cikk.]
-
senior tag
(Az idő kereke)
"hogy terveznek a 16 könyvvel"
Apróság, de 14 könyv van, meg egy előzmény, mi a 16.? Noha nem láttam a sorozatot, de végigolvastam egy nagyon hosszú elemzést arról, hogy hogyan és miért változtatták meg a könyvekben írt történetet. Ennek alapján az lehet a "terv", hogy vásároltak 12 ezer oldalnyi ötletet (cselekményszálat, karaktert, neveket, stb.), amit felhasználva összeraknak egy fantasy sorozatot, és addig nyújtják, amíg a nézők érdeklődése tart. Hogy hasonlítson a könyvekre, az nem szempont. (Ez elég általános gyakorlatnak tűnik, pl. a "Varázslók" c. sorozat ugyanígy készülhetett, ahogy néztem. És az itt elhangzottak szerint ilyen az Alapítvány, a Periféria, stb.)Igazából lehet találni egy csomó cikket arról, hogy hogy készült (már ha valaki pl. szereti tudni, hogy hogyan készült az étel, amit éppen fogyaszt...), sőt mindenféle obskúrus fan oldalakon lehet találni B. Sanderson interjúkat is a témában. (Nem sokat, mert mintha nem rajongana a témáért...) Pl. hogy egyszer megreklamálta, hogy egy adott jelenet azokkal a szereplőkkel nonszensz, amire az volt a válasz, hogy de csak így lehet összehozni az adott forgatási napot...
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz KISDUCK #73202 üzenetére
Korábbi olvasmányaim alapján nekem az jött le, hogy átlagemberként pusztán filmekből nyelvet tanulni nagyon nehéz (főleg nulláról), és nagyon kevéssé hatékony. Haladó szinten lehet hasznos idegen nyelvű tartalmakat fogyasztani, de akkor sem mindegy, hogy mit és hogyan.
-
senior tag
válasz KISDUCK #73177 üzenetére
Nem csak neked szól a kérdés (de neked is): aki pl. végignézte az Időbevándorlók c. sorozatot eredeti nyelven, az a végére mennyire beszélt jól norvégul és/vagy óészaki nyelven? (Nyilván annál érdekes, aki korábban nem beszélt. )
-
senior tag
válasz dellfanboy #73101 üzenetére
AK - Alapítványi kor, GK - Galaktikus kor. Ezek időszámítások. (A sima évszámok a Gergely naptár szerintiek - legalábbis egy alternatív idővonalon... )
-
senior tag
válasz negyven2 #68976 üzenetére
Poker Face S01E01-04
Négy rész után vegyesek az érzéseim. A Columbo már régen volt, de emlékeim szerint ott csak magát a gyilkosságot láttuk, itt viszont a gyilkosságok motivációját is egy "mini" filmből ismerjük meg, ergo van olyan epizód, ahol az epizód fele a felvezetés, és csak a második felében jelenik meg a főhősnő, aki majd igazságot szolgáltat. Ez viszont szerintem hol működik, hol nem. A második epizódban pl. működik, ott a végére az egészből kikerekedik egyfajta (színházi értelemben vett) tragédia. A harmadik-negyedik részben ez szerintem nem állt össze, a bevezető filmecske egyszerre volt vontatott, és összecsapott.
Másik lényegi különbség, hogy emlékeim szerint a Columbo-nál a felső tízezer köréből kerültek ki az elkövetők, itt viszont lepukkant díszletek között küszködő lepukkant szereplőket látunk, ahol az sem okoz igazi katarzist, ha győz az igazság.
A nyomozós rész tulajdonképpen rendben van, bár az igazi kihívást nem az esetek összetettsége jelenti, inkább az, hogy a főhősnőnknek ezt utcáról beesett idegenként kell végigvinnie. Ezt a részt eddig ügyesen megoldották. Viszont ha valakit elsősorban a nyomozós szál érdekelne, az feltehetően szenvedni fog az epizódok elején.
Szegény férfiaknak ebben a sorozatban sem jut sok babér, pláne, ha fehérek. (Mondjuk senkinek se nagyon.)
-
senior tag
válasz Ryder62 #72722 üzenetére
Jelen tudomásunk szerint
az egész világegyetemben egyformán néz ki, viszont aa kövek, a sziklák és a homok feltételezhetően jelentősen különböz(né)nek egymástól. Ha tehát a cselekmény egybioszférák játszódik (kopár tájon ), akkor a filmesek megspórolhatják azt, hogy ténylegesen el kelljen utazniuk egysivatagban, hegyvidéken , helyette megcsinálhatják a felvételeket aidegen bolygóra , senki nem fog rájönni néhány helyi lakoson kívül. Gondolom. (Pár néző persze el fog töprengeni azon, hogyFöldön , de ők nem sok vizet zavarnak.)egy kopár bolygón hogy alakul ki a földihez hasonló légkör ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz bobalazs #72699 üzenetére
Nekem bejött. Ez a rész nyilvánvalóan abszurd volt, és ehhez nézőként sokkal könnyebb viszonyulni, mint amikor komolyan veszik magukat. Nem mellesleg az ember eltöprenghet magáról a műfajról. (Sajnos zeneileg kb. a harmada volt értékelhető.)
BTW, egy kis nosztalgia (borzalmas minőségben...)
-
senior tag
válasz NeoPampalini #72442 üzenetére
Irigyellek. Részemről elég frusztráló, hogy csupa olyan "flagship" produkció készül manapság (TWOT, Periféria, Térség, Alapítvány stb.), amik önmagukban lehet, hogy szuperek, de adaptációnak pocsékak. Azaz SF&F kedvelőként kb. krimisorozatokat tudok nézni a streaming csatornákon. (Bocs, muszáj volt kiírnom magamból. )
-
senior tag
válasz NeoPampalini #72436 üzenetére
Beleolvastam pár recap-ba. Szóval ha másik címet kapott volna, meg átnevezték volna a karaktereket, senki nem feltételezné, hogy a sorozatnak bármi köze van a könyvekhez. Egy csomó jogdíjat megspórolhattak volna!
-
senior tag
válasz S e t h #72144 üzenetére
Sok-sok éve olvastam egy lányregényt (YA), ami egy óriási telepes űrhajón játszódott (benne mini bioszféra, ami a telepesek generációinak otthont ad az utazás idejére), és aminek a gonoszok megszabotálták a hajtóművét, aminek következtében a 40 éven keresztül 1G-vel gyorsuló űrhajó azonnal megállt, mint a szög, és mozdulatlanul lebegett, körülötte
.rózsaszínűen gomolygott a nebula, amit korábban éppen átszeltek, pont mint a köd a folyóvölgyben egy szeles őszi este Bevallom, ezen én akkoriban jót mulattam, de azt hiszem illene bocsánatot kérnem az írónőtől, mert most a saját szememmel láthattam az Enterprise-t, ahogy lassan repül, és
. (S2E6) Mindig tanul az ember.körülötte gomolyog a rózsaszínű (színjátszós) nebula ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz negyven2 #72098 üzenetére
Azt én is olvastam, hogy most nem jelentettek be Mo-ra vonatkozó áremelést, de pl. arról sem mondtak semmit, hogy hogyan lesz a megosztás kezelve. Szóval a mostani bejelentés hiánya nem jelenti azt, hogy egy hónap múlva ne jelenthetnék be. Akár.
Az alacsony árakat én (legalábbis részben) a hazai (il)liberális torrent szabályozásnak tudom be. Azaz még mindig jobb, ha valamennyit fizetünk, mint ha semmit. Viszont ez addig tartható, amíg valamit azért hozunk a konyhára, ha átcsap a dolog veszteségbe, akkor alighanem lesz emelés. Vagy kivonulás.
-
senior tag
válasz negyven2 #72095 üzenetére
A Disney+ 2022. június 14-én indult, furcsa lett volna, ha 4 hónap múlva árat emel. Viszont éppen ezért én ebből nem következtetnék arra, hogy idén ősszel sem fog.
-
senior tag
Szerintem egy 200 éves sztori is tud működni: ott van pl. a Büszkeség és balítélet (1995), amit elég jól fogadtak a népek, pedig meglehetősen földhözragadt (könyv hű) adaptáció. Az Alapítványnak megvan az az előnye is, hogy még mindig nem a múltról, hanem a jövőről szól (legalábbis mintha még a "telepes világok" koráig sem sikerült volna eljutnunk, nemhogy a birodalomig.)
Én persze hajlamos vagyok elfogadni, hogy a XXI. századi ember már kizárólag akciófilmeket tud befogadni, de akkor nem kellene erőltetni az olyan történetek megfilmesítését, amik nem azok. És mindig lehet abban reménykedni, hogy a visszafejlődés egyszer csak megáll, vagy akár vissza is fordul.
-
senior tag
válasz OPiiPO #71944 üzenetére
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az Alapítvány trilógiát az elmúlt nyolcvan évben még senkinek sem sikerült filmvászonra vagy képernyőre adaptálnia, bár sokan szerették volna. És kb. ennyi, ami ebben a topikban elmondható róla.
-
senior tag
válasz DrTechnoid #71110 üzenetére
Film: A varázslótanonc - nem kapott túl jó kritikákat, de szerintem nézhető.
Film-sorozat: A hobbit (a gyűrűk ura "előzménye") - ezt sem dicsérik, de nekem tetszett (a gyűrűk urához nem tudom viszonyítani, mert azt nem láttam.)
Sorozat: A varázslók - ez nem tudom, hogy milyen, nem fogom megnézni (nem rontom el a könyvélményt (Lev Grossman trilógiája)).''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz lezso6 #70803 üzenetére
Ez egy "fan video", vagy mi. Kleopátra egyiptomi uralkodó volt, származására nézve pedig görög (görög az anyanyelve). Viszont van egy irányzat (afrocentrizmus), miszerint Egyiptom "fekete" volt (vagy legalábbis nem fehér, ergo fekete), ezért "helyreigazították" a történetet: megcsinálták a fekete változatot. Ráadásul nem fikcióként tálalják, hanem dokumentumfilmként. Ezzel persze sikerült vérig sérteniük két országot: Egyiptomot és Görögországot. Plusz azokat, akiknek nem igazán tetszik, hogy a "szubszaharai" régió magának követeli Afrika északi részét is.
A megvalósítás eléggé harmatos, ezért mint vizuális alkotás nem különösebben érdekes, normálisan érdektelenségbe fulladt volna. Viszont a felhergelt görög és egyiptomi társadalom (plusz arab szimpatizánsaik), biztos ami biztos revansot vesz a sorozaton. A nyugat nem mer beleszólni, mert azonnal megkapná a rasszista (kolonialista) bélyeget (ezért nem nagyon látni a kritikák között ismertebb (nyugati) orgánumokat).
Egyiptomiak amúgy odáig mentek, hogy villámgyorsan összedobtak egy másfél órás ellen dokumentumfilmet, amit a sorozat premierjével egyidőben feltettek a youtube-ra...
-
senior tag
válasz Rigormortiis #70703 üzenetére
Bocs, hogy itt lázítok, de olvasd el könyvben. Ott legalább be lesz fejezve, meg nem lesz átvariálva a cselekmény, meg a szereplők, és a fejedben elképzelheted nem low budget módon is.
Nemrég nekem is azt tanácsolták itt, hogy inkább olvassak: így Amazon Prime előfizetés helyett inkább beszereztem A perifériát könyvben: a felénél járok, és egész jó.
-
senior tag
válasz lezso6 #70685 üzenetére
"És mi lenne, ha röviden leírnád, hogy miért?"
Kidobna a Topikgazda vagy a HÁZIGAZDA, hogy szétoffolom a topicot.Kálmánék azt állítják, hogy a nyelvek szerkezetét vizsgálva a nyelvészek nem találtak olyan kritériumot, ami alapján a nyelveket valamilyen módon rangsorolni lehetne. Az, hogy valami egyszerűbb vagy összetettebb, az nézőpont kérdése. Pl. a magyarban csak háromféle igeidő létezik, szemben az angollal, ahol 12. Ugyanakkor ha a ragozást (személy, szám, tárgyas/tárgyatlan) is figyelembe vesszük, akkor angolban alig lesz változás, magyarban viszont már több mint ötvenféle igealakot számolhatunk meg. Persze ezzel sehol sem vagyunk a kivunjo nyelvtől, amiben kb. félmilliót.
Ennél egyszerűbben is lehet okoskodni: tetszőleges szöveg lefordítható magyarról angolra, és fordítva. Persze adott esetben más nyelvtani szerkezeteket kell használni: igeidők helyett időhatározókat, ragozás helyett szórendet, stb. Ez pedig azt jelenti, hogy a nyelvtani rendszerek ekvivalensek: egyik sem lehet egyszerűbb vagy összetettebb.
A szókincs természetesen más: az attól függ, hogy mire használják a nyelvet. Magyarul kevés dolgot lehet elmondani a dzsungelről, ezzel szemben egy bennszülött nyelven nehéz bankügyeket intézni...
Megjegyzések:
* Az angolnak ezer éve még egész pofás igeragozási táblázatai voltak.
* A magyarnak pár száz éve még egész pofás igeidő gyűjteménye volt.
* Elvileg a magyar is abba az irányba halad, mint az angol, csak utóbbi messzebb jutott, persze nem olyan messze, mint a kínai, például.''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz mephi666 #70675 üzenetére
"egyébként annyival komplexebb a nyelvünk az angolnál, hogy ezt pont jól ki lehet használni a filmek szinkronizálásánál"
Szerintem erre Kálmán László csúnyán összevonná a szemöldökét (ha élne ). Sajnos nincsenek kevésbé komplex nyelvek...''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz Rigormortiis #70639 üzenetére
Az idő kereke (The Wheel of Time)
A tél szíve a 9. könyv (a 14-ből).Az kimondottan jó, hogy nem tudod felidézni a sztorit, mert akkor nem zavar, hogy teljesen átírták. A neten van egy csomó spoiler arról, hogy mik a főbb eltérések, pl. én ezeket olvastam régebben:
* How Amazon's 'Wheel of Time' is different from the books
* Wheel Of Time: All Book Changes In Season 1 Explained
(A cikkek nem mindenhol pontosan interpretálják a könyvet (IMHO), és egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy ezzel bármilyen értelemben jobbá tették volna történetet. Azt elfogadom, hogy a könyvet nem lehet egy az egyben átültetni, mert drága lesz, vagy nem filmszerű, de egy csomó olyan módosítást is csináltak, ami egyszerűen értelmetlen (ki lehet ?), vagy zagyva (extra ta'verenek), vagy egyenesen felrúgja az egész koncepciót (életkor, családi állapot, stb.))újjászületett sárkány Valami eldugott fórumon olvastam, hogy (állítólag!) Sanderson már megbánta, hogy eladta a jogokat. Most rákeresve persze olyan cikkeket találni, ahol éppenséggel méltatja a sorozatot -- csak ő sem tekinti adaptációnak... ("[...] I view this as a new turning of the wheel. It's not an adaptation of the books to me; it's an adaptation of the NEXT time these people are living this story." [forrás])
-
senior tag
válasz volandy #70529 üzenetére
Halvány esély még lehet, mert kaszát sem kapott hivatalosan. (És azt sem tudom, hogy mennyire megbízhatóak ezek az oldalak.)
-
senior tag
válasz volandy #70523 üzenetére
(Alaska Daily)
Érdekes lezárást kapott, mert feldobták ugyan a potenciális folytatás irányát, de nagyobb cliffhanger nem maradt. Itt azt írják, hogy a második évad valószínűtlen, mert szerették ugyan a nézők, de áttörést nem hozott. Kár.''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz Bad Pritt #70405 üzenetére
Ha az űrhajó Moszkva felett jelenik meg, akkor a fogadóbizottság fehér lesz, mert az északi féltekén élő emberek alkalmazkodtak a mérsékelt égövhöz. Ha Nairobi felett jelenik meg, akkor a fogadóbizottság fekete lesz, mert ott meg olyan emberek élnek akik a forró égövhöz alkalmazkodtak. Ha Asunción felett akkor mindenki mesztic lesz (mert a bevándorlók és az őslakosok mára elkeveredtek). Ha pedig a Ceres felett (v.ö. Térség), akkor olyan fogadóbizottság lesz, akinek a testalkata az alacsony gravitációhoz való alkalmazkodás jegyeit mutatja. Ha pedig New York felett jelenik meg, akkor a fogadóbizottságnak el kell magyaráznia, hogy azért vagyunk ilyen "sokszínűek", mert elraboltuk az őslakosoktól a területeiket, aztán másik kontinensről raboltunk rabszolgákat, persze azóta mind felvilágosultunk, és már mindenki egyenjogú, de persze annyira nem, hogy keveredjünk is egymással.
Azaz egy pillanatig nem zavarna, ha mondjuk a
mind feketék lennének hegyes fülekkel, vagy az ázsiai emberekre emlékeztetnének (persze hegyes fülekkel), vagy akár a kék különböző árnyalataiban pompáznának (hegyes fülekkel), de hogy egyszerre vannak európai kinézetűek, meg ázsiai kinézetűek meg afrikai kinézetűek belőlük, az nálam magyarázatért kiált. (Valójában már az is, hogy miért humanoid mindegyikük, emberi fogazattal, de azt esetleg hajlamos vagyok belátni, hogy a "három és fél méter magas színész(nő)t keresünk három szemmel, és legalább 12 db csáppal" felhívásra senki nem jelentkezett a castingon. A CGI meg drága, tudom.)Romulánok (Én SF&F rajongónak tartom magam, ami a könyveket illeti, de nézni a zsánert általában csalódás. )
-
senior tag
válasz Bad Pritt #70401 üzenetére
A woke jelenlegi értelmezés szerint leginkább azt jelenti, hogy "túltolják". Azt elfogadom, hogy nem tolták túl extrém mértékben, pl. vannak fehér férfiak benne. (Akik persze érzékenyek (sőt érzelgősek), bizonytalanok, stb., némelyik még gyáva is, szemben a kemény, bátor, határozott, független, gyakorlatias nőkkel.)
Az "űropera" wikipédia címszó ugyan felsorolja a Star Trek-et is, mint archetipikus példát, de ezen nem fogunk összeveszni. Én azért nem érzem őket sci-fi-nek (annak ellenére, hogy hivatalosan azok), mert kevésnek érzem bennük a sci-t, azaz a tudományt. Az való igaz, hogy a Star Trek sokkal több tudományos fogalmat lapátol bele a plot-ba, csak én nem érzem, hogy ezek összeállnának valami konzisztens egésszé. Pl. az enterprise-nak van "impulzus" meghajtása, eddig oké. De hogyan csinál olyan manővereket (bukófordulók, és társai) az űrben, mint egy vadászgép a földi légkörben? (És ha már ilyesmikre is van szánva, akkor biztos, hogy a legcélszerűbben lett megválasztva, a hajó alakja?)
De ennél sokkal közönségesebb történéseket sem értek igazán. Ott van pl. a 7. rész. Abban pl.
távolról detektálják, hogy egy kalózhajón van 31(?) kalóz, akik 200 túszt tartanak fogva. Ezért kb. tízen átteleportálnak, hogy kiszabadítsák őket (se sisak, se légzőkészülék, se fegyverzet, csak pár "pisztoly"). Majd amikor felbukkan a 30 kalóz, egyetlen lövés nélkül megadják magukat. Közben pár szedett-vedett kalóz elfoglalja az enterprise-t, ami elvileg egy csúcstechnológiás hadihajó. Mindezt úgy, hogy kb. észre sem veszik (még nem találták volna fel a mozgásérzékelőket?). És persze a hajón szolgáló leglogikusabb elmét simán átveri egy olyan szereplő, akiről az első pillanattól sütött, hogy valami rosszban sántikál... És akkor visszakanyarodva a woke-hoz: Az, hogy minden felkeresett bolygón a helyi uralkodó életformák világosabb és sötétebb bőrű (esetleg "ázsiai" antropológiai jegyeket hordozó) rasszokra oszlanak, akik teljes harmóniában élnek egymással, miközben nyilván nem keverednek egymással (mert akkor a bőrszín egységesen valami közepesen sötét árnyalat lenne), az vagy egy kozmikus véletlen, vagy valami olyan mély, a világegyetem szerkezetébe kódolt törvényszerűség, amit jelenleg nem igazán vagyunk képesek ésszel felfogni.
-
senior tag
válasz Bad Pritt #70380 üzenetére
"[...]Strange New Worlds egyáltalán nem woke nightmare"
Gondolom itt a hangsúly a "nightmare"-en van. Mert woke-nak nagyon is woke, már ha valamennyire is helytálló az elképzelésem arról, hogy mi is az, hogy woke."top sci-fi a jelenlegi mezőnyben."
Az SNW-n kívül nem láttam eddig más Star Trek sorozatot (pár filmet igen), de én ezt inkább űroperaként kategorizálnám, (pont úgy, mint az SW-t). Az Orville (pár rész alapján) sikerültebb koncepció, mert az nem veszi komolyan magát (még ha egyes részek által körbejárt problémák véresen komolyak is). YMMV.''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz negyven2 #70135 üzenetére
De ez egy ilyen műfaj. Ez nem egy elemző cikk, amire az újságíró kapott egy hetet vagy egy hónapot, hogy tájékozódjon, bújja a könyvtárakat, szólaltasson meg szakértőket, stb. Ez egy másik orgánumban megjelent cikk (előírás szerint rövid) szemlézése, amit csak angol nyelven minimum 30 másik sajtóorgánum is feldolgozott teljesen hasonló stílusban és terjedelemben a Yahoo-tól a Breitbart-ig (oké, utóbbi kicsit sajátságos stílusban...) Holnapra lesz még ugyanennyi.
A kritika pedig nem azért nem jogos, mert ne lenne adott esetben igaz, hanem azért, mert olyasmit kér számon, ami a műfaj kereteibe nem fér bele.
A címmel kapcsolatos kritikáról továbbra is azt gondolom, hogy kötekedés. "Az amerikaiak alig harmada nézte végig A Gyűrűk Ura-sorozatot" - hogyan kellene úgy megfogalmazni, hogy rövid legyen, ne legyen semmitmondó, és semmilyen jogászi csűrés-csavarással ne lehessen félreérteni, ha az ember nagyon elszánt? (Ha azt mondom, hogy "az amerikaiak háromnegyede túlsúlyos", akkor kire gondolsz? A venezuelaiakra?) A cikk szövegében amúgy egyértelműsítve volt, hogy az USÁ-ról van szó.
A "heti egy sorozatepizódot néznek az emberek" meg azért vitatható bon mot, mert 1) lehetnek sokan, akik tényleg (pl. én), 2) nem csak ez a három sorozat létezik a világon, azaz nem az a kérdés, hogy meg lehet-e nézni három sorozat epizódot egy héten, hanem hogy a korábbiak mellett marad-e idő még három új sorozat elkezdésére. (Amúgy szerintem is béna a felvetés a Telex részéről, és az eredeti cikkben nem is szerepel, ráadásul feltételezi, hogy az átlagos néző mind a három streaming szolgáltatásra előfizet...)
A "Prime Video a vezető szolgáltatás az USÁ-ban" nem a Telex agyszüleménye. Az erről szóló cikk szintén szemlézés, ez esetben a Deadline-é, de még csak nem is a Deadline találta ki, hanem a Parks Associates által publikált anyagban szerepel, ami egy a streaming területen állítólag "jó hírű"-nek számító piac-kutató/elemző cég. (Ránéztem a honlapjukra, pár ezer dolláros árszinten árulnak tanulmányokat, meg periodikákat.) Egyetértek, hogy itt kicsit félreérthető volt a kontextus (a linkelt cikkben írják, hogy ennek az állításnak mik a korlátai), de az utolsó bekezdés(ek) a telex cikkek végén a "mit írtunk erről korábban", ami elég sután néz ki néha, mert az érthetetlenségig sok linket próbálnak belezsúfolni zanzásított szövegbe. Oké, hogy kattintásszám, de valahogy kevésbé félreérthetően kellene művelni.
Lóügyben egyetértünk. Az állatokat nem ártana védeni, de nem elsősorban a túlszaporított háziállatokat kellene minden határon túl. És kimondottan vicces, amikor egy film végén (amiben kb. végig embereket szadiznak és gyilkolásznak, állatok sehol) kiírják, hogy "a forgatás során egyetlen állat sem sérült meg".
-
senior tag
válasz negyven2 #70119 üzenetére
Mit szólna ezekhez: [link] , [link] , [link] , [link] , stb. (Amúgy kösz a linket.)
A sorozat pedig alighanem sokkal nagyobb bajban lesz amiatt, hogy kinyírtak egy lovat: [link]
-
senior tag
Sokkal többet nem tudtunk meg belőle, szerintem. Amiben "winnie"-nek igaza van, az hogy a telexes cikk nem teljesen precízen emeli át a forrás cikkben elhangzottakat (de nagyjából azért igen). Amiben nincs igaza, hogy nem veszi figyelembe, hogy ez a cikk egy "átvétel"(?), azaz itt a szerző csak a forrás cikkben elhangzottakkal tud "dolgozni", így nem lehet rajta számonkérni olyan információkat, amik ott nem találhatók meg, pl. hogy hogyan is kellene értelmezni a cikkben szereplő számokat. (Plusz az átvételre vonatkoznak egyéb megkötések is, pl. terjedelmiek. Amennyire tudom.)
Sajnos a tweet-ek csak kritizálnak, de nem igazán mondanak semmit arról, hogy akkor mégis mit kellene még tudni a témáról, vagy a tévesnek minősített infok esetén mi lenne a helyes (pl. akkor ki a legnépszerűbb streaming szolgáltató Amerikában?) Illetve szerintem vannak benne simán kötözködések is már a végén (pl. "Mert a nézők heti 1 sorozatrésznél többet nem néznek?", "milyen lenne, ha egy nemzet minden harmadik lakosa végignézné!")
-
senior tag
válasz markknight #69969 üzenetére
(Halo, 1. évad.)
Viszonyítás kérdése az egész: ha a mandalorian-hoz hasonlítom, akkor ez egy szuper sorozat... Az akció pedig meglehetősen szűkmarkúan mért, párbeszédekben meg helyt lehet állni sisak nélkül is. És persze akcióhoz sem mindig vesznek sisakot. De a mélypont persze nem ez, hanem amikor mindenki a lehető legostobábban viselkedik, aztán meg jön a csodálkozás. Sajnos a legizgalmasabb küldetést (nagyon spoiler: ) egyáltalán nem mutatják, az a fantáziánkra van bízva. (Sajnos az enyém ehhez túl szegényes.)50 kilós csaj egy szál pisztollyal ellopja az egy szem idegen űrhajót egy idegen bolygón egy katonáktól hemzsegő bázisról? ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz Janaboy #69935 üzenetére
Valahányszor előjön ez a téma mindig lelövöd, mielőtt feltehetném az alapkérdést, amire máshol eddig nem sikerült megtalálni a választ. De talán majd legközelebb...
-
senior tag
Azért lássuk be, manapság nem lehet egyszerű a szereposztást kisakkozni. A LOU-t nem láttam, de most nézem a Halot (7. résznél járok), aminek főhőse, horribile dictu, egy fehér férfi. Ezt persze valahogyan ellensúlyozni kell, szóval lássuk kik veszik körül: az osztagtársai (két fehér nő, egy fekete férfi), a felettesei (parancsnoka egy fekete férfi, az ő felettese egy fekete nő, akinek a felettese/vetélytársa(?) egy fehér nő), a zseniális tudósok (egy fehér nő meg a félig fekete lánya), a fiatalkori barátja (egy fekete férfi), a "
" társa (egy fehér nő), a pártfogoltja (különleges képességbeli ) (ázsiai lány). Ja, meg akésőbbi segítője? (fehér nő(!)).mesterséges intelligencia Hogy milyen szerepek jutottak még fehér férfiaknak? A tudós nő középszerű beosztottja, a velejéig gonosz bolygókormányzó, bűnözők, bakák.
Amúgy nincs ezzel bajom, kedvelem a sorozatot, inkább csak viccesnek találom a jelenséget.
-
senior tag
válasz Bad Pritt #69700 üzenetére
Viszont legalább javítgatnak dolgokat... D+-on pl. a Shang-Chi-ben a magyar szinkron csak az angol szövegre vonatkozik, a hosszú kínai nyelvű betéteket eredetiben, felirat nélkül élvezhetjük. (Amúgy sokkal misztikusabb lesz tőle a film. ) A The Mandalorien S1E5-ben a magyar szinkronnál a hang el van csúszva a képhez képest. Stb. És ezek nem három hete ilyenek, hanem hónapok, vagy akár a kezdetek óta.
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #69636 üzenetére
Fikázásról nem volt szó. Remélem. Azt próbáltam felvetni, hogy a regény és az adaptáció között már azzal elkezdődik a divergencia, hogy a színészek nem passzolnak bele a szerepbe (még akkor sem, ha törekednének rá, hát még ha direkt eszközölnek változtatásokat). Ettől viszont változnak a karakterek, a köztük lévő viszony, stb. Engem ez zavar, és ennyi.
Azért teljesen nem lehetek egyedül: annak idején Tom Cruise is kapott pár pikírtebb megjegyzést, hogy nem igazán testhezálló neki a 195 centis 110 kilós Jack Reacher karaktere.
-
senior tag
válasz Bad Pritt #69628 üzenetére
Nem. Csak mikor előzetesen nézegettem a JustWatch-on, hogy miket lehet nézni a SkyShowtime-on (külföldön), akkor a(z eléggé semmitmondó) The Magicians címről nem asszociáltam a könyvre(*). Most, már a SkyShowtime alkalmazásban, megnéztem az epizód listát, és akkor jöttem rá, hogy az általam már korábban olvasott könyvből készülhetett. Pontosabban amennyire az egymondatos epizód tartalmakból következtetni lehet, ez egy olyan sorozat, ami az említett könyvből emelt át szereplőket, környezeti elemeket, és akár epizódokat is.
(*) Több hasonló című könyv is lehet, pl. a Magician Feist-től (amit szintén olvastam) - remélem azt sem filmesítik meg...
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #69615 üzenetére
A Bobby-t játszó színésznő 1,80 magas, és noha múlt századi, avítt normák szerint nem illik hölgyek súlyát latolgatni, én nem hinném, hogy akárcsak megközelítené a 100 kilót. Ennél nagyobb baj, hogy nem nézem ki belőle, hogy egy kocsmai stílusú, összeakaszkodós verekedés során lenyomna egy tagbaszakadt, csupa izom férfiembert...
A Naomi-Jim párossal pedig az a fő gond, hogy így egy teljesen szokványos párnak néznek ki, pedig egy abszolút szokatlan földi férfi - övbéli nő párosnak kellene kinézniük, ami folyamatosan emlékeztetné a nézőt, hogy az emberiség megosztottsága (és rasszizmusa) továbbra is megmaradt, csak már nem bőrszín, hanem testalkat alapján történik a skatulyázás. (És a többi szereplővel is némiképp hasonló a helyzet.)
És noha a sorozat készítői nagyon büszkék a sokszínű szereplőgárdára, az imdb szerint kizárólag földi születésű színészeket választottak, sehol egy övbéli, vagy akár csak marsi származású szereplő...
Ami a könyvadaptációkat illeti, én tudatosan kerülöm őket (legalábbis azokat, amiket olvastam, és tetszettek), ami erősen szűkíti manapság a választékot (Alapítvány, TWOT, stb.) (Sajnos pár napja jöttem rá, hogy az eredetileg még a JustWatch-on kinézett az A varázslók sorozat is az, szóval az is kuka. )
-
senior tag
válasz Tasunkó #69608 üzenetére
Ezzel szemben tematikája miatt beleesik az "agyatlan poszt-apokaliptikus izé" kategóriába, ami az elődjeit elnézve szintén nem különösebben jó ajánlólevél. (De nem láttam, szóval ez biztos jó. )
-
senior tag
válasz Komplikato #69605 üzenetére
Nekem az összes szereplő furcsa egy kicsit (hozzátéve, hogy csak IMDB-n láttam őket): Robertának (Bobby) nem egy két méter feletti, több mint 100 kilós amazonnak kellene lennie? Naomi nem egy két méteres csaj hosszú hajjal és keleties vonásokkal? Stb. Aki nem olvasta a könyveket, annak erősen javasolt, mert ezekből a könyvsorozatokból készült forgatókönyveknek van egy kis 111 híres regény fílingje... (Legalábbis számomra, aki csak olvasok róluk.)
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Bad Pritt #69585 üzenetére
A nyolc és fél hetes béta időszak harmadik hetében járunk, szóval még javulhat. És beszámolók szerint javul is. Ezt személy szerint nem tudom megerősíteni, mert én még nem futottam össze problémával benne. (Az eddigi három sorozat epizód alatt. )
-
senior tag
válasz Janaboy #69465 üzenetére
"Azóta ki is derült, hogy az esetek többségében Pascal ott sem volt a Mandalorian forgatásain, a dublőrei alakították Din Djarint, ő meg utószinkronizált." [forrás] Bocs, ha közismert, én annyira nem vagyok képben filmes dolgokban...
(Én nem nagyon passzoltam össze a Mandalorian-nal, de biztos van benne valami, ha ennyire népszerű.)
-
senior tag
válasz lezso6 #69022 üzenetére
Vegyünk egy pár megyényi vidéket, X-et egy fiktív kontinensen, amely 3-4 ezer éve el van zárva a világtól: elkerüli az összes fontosabb útvonal, lakói egyszerű parasztok, akik földművelésből és állattenyésztésből élnek, maximum a megyehatárig merészkednek el némi cserekereskedelem miatt, hozzájuk pedig évi egy-két alkalommal látogat el idegen (vándorkereskedő, mutatványos vagy valami eltévedt utazó). Az elzártság miatt persze kb. mindenki ugyanúgy néz ki, azaz kb. ránézésre meg lehet mondani, hogy valaki X-ből származik. Mindenki, kivéve főhősünket, aki másképpen néz ki: mikor pár társával útra kelnek (és persze útközben folyton folyvást rácsodálkoznak arra, hogy máshol, másmilyen az emberek kinézete, viselkedése, öltözködése, harcmodora, stb.), szegényről folytonosan azt hiszik, hogy máshonnan származik, a történet egy dramaturgiailag fontos pontján pedig komoly bajba is kerül, mert nem hiszik el neki, hogy tényleg X-ből jött.
Nos, ez a történet amerikai sorozatban úgy néz ki, hogy X ugyan továbbra is a világtól elzárt térség, de valamilyen misztikus okból, abszolút vegyes népesség lakja: mindenféle bőr-, haj- és szemszínű népek, magasak és alacsonyak, vékonyak és robusztusak, stb. Hőseink itt is útra kelnek, persze a rácsodálkozás (jé, délen feketék az emberek) elmarad, és persze a dramaturgiailag fontos pont sem jön el a történetben.
-
senior tag
válasz Bad Pritt #69012 üzenetére
Ha nem értelmes, nincsenek céljai. Ha alá van rendelve az evolúciónak, akkor persze arra szelektálódik, hogy terjedjen (különben kihalna). Ez persze távolabbról szemlélve nézhet ki úgy, mint egy "cél". És ez a cél magyarázhat is bizonyos "viselkedési formákat" pl. azt, amit leírsz. Viszont nem feltétlen magyaráz másokat. Tehát hogy a terjesztésen kívül milyen egyéb tulajdonságai vannak (pl. erőszakossá teszi-e a megfertőzött egyedet, vagy sem), az véletlenszerű is lehet. A másik probléma, hogy egy frissen átugrott patogén eléggé megjósolhatatlan, hogy hogyan viselkedik; az evolúció persze optimalizál, de ahhoz hosszú idő kell(ene). Az eredeti patogén pedig nem hasonlít a filmbélire (mondom ezt úgy, hogy nem láttam), azaz az emberre ugrás során lényeges mértékben változott, ha pedig változott, akkor egyéb tulajdonságairól sem tudhatunk semmit.
-
senior tag
válasz #42308056 #69010 üzenetére
Ha a
nem értelmes, akkor nincsenek céljai.kórokozó Ott van pl. az ebola. Neki nem az lenne a célja, hogy jól terjedjen és fennmaradjon? Akkor minek öli meg a fertőzöttek többségét? ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz #42308056 #68925 üzenetére
Az elején még minden új: ismeretlenek a szereplők, újszerű a közeg, még nem világosak a szabályok. Pár rész után konszolidálódik a helyzet, a nézők pedig már ráérnek nüanszokon is agyalni. Ha adaptáció, akkor a kezdeti kisebb gikszernek vélt elhajlásokról ilyenkorra derül ki, hogy valójában egy alternatív történetbe illeszkednek, ami egyre növekvő mértékben frusztrálja a "fanokat".
Ehhez nem kell feltétlen sorozat sem: nemrég néztem az Alitát, aminek az első fele teljesen rendben van, mert ott az ismeretlen környezet, meg a főhősnőt övező rejtély. Aztán a film második felében jön a "százszor látott" kliséhalmaz kissé más köntösben. (Ami megbocsátható, ha számunkra kedves klisékről van szó, de megbocsáthatatlan, ha nem. )
-
senior tag
-
senior tag
válasz Golyo69 #68913 üzenetére
(A rendkívüli - Extraordinary)
Én három rész után szüneteltetem. Egyfelől elég nyomasztó az egész miliő, másfelől a csajok még elmennek, mert ők jóravaló fehérnépek, akik kínos vagy fura szituációkba keverednek, de a srácoknál simán az a humorforrás, hogy értelmi (és érzelmi) fogyatékosok. (Ez nem a chaplini, hanem a stan és pan-féle humor, ami nekem mindig is kevésbé jött be.)''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz proci985 #68832 üzenetére
Ez egy olyan oldal, ahol regisztrált felhasználók szavazhatnak (értékelhetnek). Egy csomóan arra is veszik a fáradságot, hogy az 1-es vagy a 10-es értékelés mellé írjanak valami dehonesztálót vagy ömlengőt. Szóval engem meglepne ha itt valami nagy és általános és tudományos fegyver lenne bevetve...
Amúgy a Last of Us 4. része most éppen 7,8-on áll, ami egy tizeddel rosszabb, mint amin a 3. rész áll (már napok óta). El sem merem képzelni, hogy mi lehet benne...
-
senior tag
Mármint a normálist, vagy a rendkívülit? Mert ha "szokatlan" szavazási aktivitást észlelnek, akkor egy alternatív súlyozási algoritmust használnak, ami titkos. Mondjuk matematikai problémának érdekes: kell hozzá egy csomó film, aminek "szokatlan" a szavazási aktivitása, és figyelni kellene, hogy azoknál időben hogy változnak a szavazatok, és a belőle kihozott tizedestört (az értékelés). Viszont nem biztos, hogy lesz egyértelmű megoldás... Ref: [link]
-
senior tag
válasz Tasunkó #68783 üzenetére
Vagy igen, vagy nem. "If you don’t want to see more LGBTQ+ themes in The Last of Us, we’d suggest you turn off now." (Nem tudom, szabad-e itt angol szöveget idézni, de kb. azt jelenti, hogy ha nem szeretnél több LMBTQ+ tematikával szembesülni, akkor jobban teszed, ha most abbahagyod a sorozatot.) Forrás (spoiler?): [link] (Nem ismerem az orgánumot, nem tudom, ez tipp, remény vagy bennfentes infó. Mindenesetre a második évad elé mindenképp nagy reményekkel néznek.)
Számomra ennél érdekesebb, hogy miközben az elején még arról ment az áradozás, hogy mennyire hű az adaptáció, most egyre több helyen olvasom az alkotók azon nyilatkozatait, hogy de hát ez egy film(sorozat), nem lehet elvárni, hogy egy számítógépes játék forgatókönyvét kövesse. (Pedig a "nem játékosok" számára ez lett volna benne a pláne.)
-
senior tag
Én arra gondoltam, hogy eredetileg ez a szinkronnal kapcsolatos egyik ellenérv kifigurázása, azaz hogy a szinkron miatt különböző sorozatok különböző karaktereinek ugyanaz a hangja. A Mandalori (gondolom) azért jó választás, mert ott a színészből nem sok látszott, így kevésbé nyilvánvaló, hogy ugyanarról a színészről van szó, ezért hiába nézzük eredeti nyelven, ott is felléphet ugyanez a jelenség.
Irigylem azokat, akiknek ez problémát okoz. Azt hiszem a Dr House-ban volt szinkronhang csere egy adott epizódnál: én már a második mondatnál nem tudtam felidézni, hogy milyen volt az előző...
-
senior tag
válasz paatrick #67979 üzenetére
Nekem ez nem mond semmit, de másnak hátha hasznos (szerintem nincs benne spoiler, de hátha valaki érzékenyebb):
[forrás]"Egyrészt nem nyújtották el a játék sztoriját több évadra. Mert a The Last of Us világa amúgy lehetővé tenné, hogy újabb szereplőkkel, helyszínekkel és mellékszálakkal évekig rotyogjon alacsony hőfokon, mint a Walking Dead. De a sorozat kilenc epizódja teljesen feldolgozza a játékot, sőt még annak 2014-ben megjelent kiegészítőjét, a Left Behindot is – és ez így sokkal hatásosabb, mintha a történet felénél egy cliffhanger ígérné be a második évadot. Amit a játék elmesél, azt így, egyben kell elmesélni, így tud csak katartikus lenni a befejezés." ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
válasz Tasunkó #67826 üzenetére
Asimov a könyvet, illetve az alapjául szolgáló novella sorozatot 1942-től kezdte írni - akkoriban kicsit más volt a "tempó" meg az izgalom. A történelem "kiszámíthatóságának" problémáira pedig a könyv is kitér. De ez gondolom irreleváns, mert ahogy hallottam, a könyv csak apropó, a sorozat történetét nem Asimov írta, azaz végül is mellékes, hogy az eredeti könyv(ek) jó(k)-e vagy sem.
-
senior tag
Ebben a topic-ban pontosan mit kell érteni lore alatt? (Kánon? "Világ"? "Hagyomány"? Visszakerestem az összes előfordulását, de mintha nem is egyforma értelemben lenne mindenhol használva.)
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #66973 üzenetére
Történet(ecske) azért akad bennük. A többivel nem tudok vitatkozni, mert nem értek hozzá. Én (az infláció, a háború, meg a klímaváltozás árnyékában) beérem annyival, hogy mosolyt csal az ember arcára.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz #42308056 #66819 üzenetére
Eddig nem volt történelmi személyiség, egy átlagos pszichopata(?) gyilkos volt. Most, hogy film készült róla, amit százmilliók néztek meg, amiről a világ minden sajtóorgánuma beszámolt, valóban az lett. És mint olyan, példakép is.
Ha a Netflix annyira fontosnak érezte a témát, gyárthatott volna egy fiktív karaktert is.
-
senior tag
válasz VágniValó #66795 üzenetére
Én már az elsőt sem értettem. Mármint miért kell konkrét gyilkosokról filmet forgatni? Nem kellene inkább kiradírozni a nevüket az emlékezetből? [link]
-
senior tag
válasz lezso6 #66053 üzenetére
A Wheel of Time olyan szempontból érthető választás, hogy a könyvben helyi szinten a férfiak és nők egyenrangúak, globális szinten meg tkp. nőuralom van (aminek persze az a végső oka, hogy
). Olyan szempontból meg érthetetlen, hogy a könyv részben arról szól, hogy hogyan tér vissza ebbe a világba a "toxikus maszkulinitás" (v.ö.nincsenek férfi aes sedai-jok (~varázslók), csak nőiek , vagy a főhős (a könyvé) történetszála).fekete torony Az persze sokat elmond, hogy a sorozat készítőinek az enyhe nőuralom kevés volt, így pl. sikerült a (férfi) főhőst kvázi mellékszereplővé lefokozni, vagy ott van pl. a ta'verenséggel való kavarás. (Ami bizonyos értelemben öngól - lehet, hogy tényleg nem olvasták a forgatókönyvírók a könyvet?) (Disclaimer: továbbra sem nézem a sorozatot, csak elolvastam miről szól.)
-
senior tag
És akkor most jött el az a szürreális helyzet, hogy vitatkozni próbálok valakivel, aki látta a sorozatot, miközben én meg nem láttam. De ha már a sorozatok tele vannak ilyen sületlenségekkel, akkor miért ne utánozhatná ezt a valóság?
Szóval az első epizódból elvileg az derült ki, hogy
a hulkká válás valójában egy teljesen hétköznapi történés, ami egy normális ember életében nem okoz nagyobb törést, mint az első üveg sör elfogyasztása. Az emberiség egyszerűen peches volt, hogy az első hulk pont egy olyan emberből lett, aki nem csak alapvetően problémás (= férfi), hanem idegbeteg(?) is, düh kezelési problémákkal, és akinek csak ötvenéves korára sikerült úgy ahogyan felnőni, bár pont az első epizód mutatja, hogy még így is infantilis maradt. (Ami jogi részről felveti (ha már az ügyvédeknél tartunk), hogy miért is nem áll bíróság előtt egy teljes város szétveréséért, ha az átlagembert már egy kocsma szétveréséért felelősségre vonják...) Nem mellesleg kaptunk egy triviális módszert
, nem tudom, hogy a sorozat foglalkozik-e ezzel a szállal, és ha nem, akkor miért nem...további hulk-ok gyártására ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
-
senior tag
A Love and Thunder-re sem szántam rá magam, pedig Thor eddig is egy eléggé széteső karakter volt, szóval elférne, hogy most éppen
(ha igazak a kritikák.)pojáca A passzolás nem stílus kérdése, hanem arról szól, hogy az elmesélt történetnek, a felépített világnak kellene lennie egy belső koherenciájának (logikusnak és működőnek kellene lennie.) Tehát ha a Star Wars ep. IV-ben az az alapállás, hogy jedi gyermekkorban kezdődő, évtizedes képzés után válhat valakiből, a fénykard suhogtatásban pedig ellenfél nélkül is kihívás, hogy az ember ne vágja le a saját lábát, akkor az ep. VII-ben nagyon furán veszi ki magát, hogy valaki talál egy fénykardot és kardpárbajban rögtön lenyomja vele a létező legerősebb jedi mestert, aki nem mellesleg gyermekkora óta tanulta a szakmát...
A hulksággal hasonló a helyzet: eddig volt egy képe az embernek, hogy mit is jelenet hulk-nak lenni, és ennek mond ellent a sorozat, plusz B.B.-ből is
lesz (állítólag), ami, ugye, visszamenőleg kérdőjelez meg sok mindent. És ha jól értem, más karakterek is erre a sorsa jutnak...pojáca ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''
Új hozzászólás Aktív témák
● a spoiler formázás a topikban elérhető. A használatával kapcsolatban olvasd el a téma összefoglalót az oldal tetején!
● Ha spoilert észleltek egy hozzászólásban, akkor a moderátoroknak tudjátok jelezni a modkerben. Linkeljétek be a problémás hozzászólást és írjátok le, mit kellene spoilerbe tenniük.
● A topicban tilos a warez mindennemű formája!
Ennek értelmében nemkívánatos témák:
- filmek, sorozatok torrent- és egyéb letöltőoldalakon való fellelhetősége
- ki, mit, hogyan, mikor, milyen minőségben warezolt magának
- a különféle release-ek, illetve az azokat készítők munkásságának kitárgyalása
- másolási és egyéb védelmek kikerülése, rip-készítés, letöltött tartalmak konvertálgatása, szerkesztése
- World of Tanks - MMO
- Elite: Dangerous
- Mikrotik routerek
- Asszociációs játék. :)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gyúrósok ide!
- 2024 - Már fut a Steam téli vására (PC)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AliExpress tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest