Új hozzászólás Aktív témák
-
gyikhus
tag
válasz lacibacsi #99 üzenetére
A profil kiválasztásánál nem kell aggódnod, úgy hívják, hogy MPEG2 Video Stream For DVD Architect (vagy valami hasonló, de a DVDA benne van)
Amúgy az előrenderelgetések rendkívül hasznosak!
A VGA nem befolyásol, csak a preview esetében számít. A beállításokat nézd át alaposan, mivel tudsz spórolni (pl. renderelés alatt perview kikapcs, dynamic RAM foglalást vedd le jó alacsonyra stb.) és amikor elkezdett renderelni, akkor tedd high priority-ba, az is sokat számít.
Ja, 100!!!A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
lacibacsi
addikt
Hali!
A Best/Good beállítással igazad lehet, legközelebb figyelek majd rá.
Most nem vagyok a saját gépem közelben, de hirtelen nem emlékszem, hogy hol lehet az Architect-hez tartozó profilt kiválasztani. Mert ugye van két lehetőség. Az elsőnél határozom meg, hogy milyen formátum legyen (ez esetben: mpeg2), majd az alsó legördülő menüben kiválasztom a ''DVD PAL'' lehetőséget. Ezek után van még egyéb, ahol kimondottan az Architect-re tudom állítani a kimeneti beállításokat?
Egyébként a fenti videómban nem volt semmi különleges effekt (3D, meg Particle meg különösen nem. Ezért nem értem, hogy miért tartott eddig. Mert az igaz, hogy nekem fele annyi RAM-om van mint neked, de a procim meg csak jobb egy jó nagy lépéssel. Ha jól tudom a videókártya meg nem jelent ebben az esetben semmit, bár egy Radeon9600pro-m van, tehát az sem lehetne hátráltató tényező.
A kezdetben kiírt 11 óra 20 perc valóban sok és tényleg a pillanatnyi állapot függvényében számolja a program, de a végeredmény (majd' nyolc óra) is rengeteg, ha a te számaidat nézem. Ráadásul minden egyéb háttérben futó alkalmazást ilyenkor ki szoktam kapcsolni, hogy a gépem csak a renderelésre ''figyelhessen''.
Tegnap még volt arra időm, hogy összeállítsak egy újabb, ezúttal 27 perces videót, amit ma este megpróbálok megcsináltatni. Kíváncsi vagyok, hogy meddig fog majd tartani....?!?!?
Addig is köszi a válaszod!
Üdv!
[Szerkesztve]Az öregséget onnantól kell számítani, amikor a punci már büdösebb a munkánál.
-
tommie
csendes tag
Sziasztok!
Én is kiegészíteném két kérdéssel a korábbit.
Az első egy banális dolog, nem találom a klippek paraméterei között a felvidel időpontját. Kellene a dátum, óra perc is. Biztos benne van valahol de egyszerűen nem lelem. Hol keressem?
A másik kérdésem, hogy van-e rá lehetőség, hogy külső audio szerkesztő nélkül egy audio klipben csak egy részletet szerkesszek? Vagy szét kéne darabolni és a darabokat egyesével szerkeszteni? Egyébként milyen audio szerkesztőt használtok? -
gyikhus
tag
válasz BigBadPlaYeR #92 üzenetére
A kodekkel elvileg nem lehet gubanc. Mármint ha a MainConcept-et használod. Egy különálló szoftvere is van a cégnek, én azt MPEG2 archiválásra használom és egyáltalán nem lassabb, mint bármi más.
A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
gyikhus
tag
válasz lacibacsi #91 üzenetére
Helló!
Az általad adott idő tényleg húzós.
Először is:
Ha DVD architect-tel kívánsz DVD-t gyártani, akkor érdemes a hozzá tartozó MPEG2 profilt használni (meg a hozzá való ac3-ast is, így a DVD a. hamar végez).
Mellesleg a BEST beállítást a referencia csak fényképek használatánál javasolja, ezért szerintem a fényképes részt (ha különálló) érdemes előrederelni és úgy a normállal.
A renderelési sebességet mellesleg a következők befolyásolják:
3D animált videósáv
Particle effektek (pl. sunburst)
sok mozgást tartalmazó frame-ek.
Mellesleg a hátralévő időt a pillanatnyi sebességre vonatkozik, tehát elég pontatlan. Ott, ahol sok az effekt, ott megugrik, ahol meg szinte 1-1-ben copy-zik, ott lecsökken.
Amúgy nekem átlag egy 1,5-2 órás komplett anyagot szokott 4-6 órán át renderelni (konfigomat lásd a helyén)A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
gyikhus
tag
Értelek, a rés az valójában a preferences-ben beállítható metódus. Én media managert nem használok, szimplán a broweser ablakból dobom fel a cuccokat, úgyhogy ez a módszer nem tudom a MM-ben műxik-e.
Ha dupla kattintással adom a videóhoz a file-t, akkor elvileg automatikusan a legvégére illeszti, olyan paraméterekkel, ami a beállításokban található (pl. fade transistion, 6 frame, stb...)
Ha felhúzod a file-t a sávra, akkor oda teszi, ahova csak akarod. Ez lassabb, de szabadabb.A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
lacibacsi
addikt
válasz BigBadPlaYeR #92 üzenetére
Szia!
Az a helyzet, hogy én mindenképpen DVD-t akarok csinálni a filmjeimből, amihez viszont .wmv, vagy a tömörített .avi nem igazán jó. Tehát mindenképpen mpeg2 tömörítés kell. Ha ezután egy HQ minőségű DVD-t csinálsz, akkor ebből lehet legjobb minőségben összerakni a lemezt.
Egyébként a video-val végül 7 óra 45 perc alatt végzett a Vegas, az előre jelzett 11 óra 20 perc-cel szemben. Ami önmagában ''látványos'' gyorsulás, de összességében nagyon sok még így is.
Szóval attól tartok, hogy a gépem kénytelen lesz éjszakázni a továbbiakban, mert ez a próba is meggyőzött arról, hogy nem érdemes visszatérnem az Ulead-hoz (bár a 10-es verziót még nem ismerem, de nem hiszem, hogy tudna annyit, mint a Vegas).
Végül: ''családi videóba mi kell még?''. Nem tudom mióta foglalkozol videószerkesztéssel, de magamból kiindulva azt kell mondjam, hogy eleinte nekem is elég volt a fade-in/fade-out. Aztán kicsit szebb áttűnést szerettem volna... később video-effekteket is pakoltam bele... majd a feliratokat szerettem volna egyre dögösebbé tenni... stb., stb...
Szóval: minél többet foglalkozol a dologgal, annál jobban nőnek a saját magaddal és a ''teremtményeddel'' szembeni igényeid. Ezért váltok most én is a Vegas-ra. Később pedig... ki tudja mi lesz még később, de lehet, hogy nem a Vegas a végállomás...
Üdv!
lacibacsiAz öregséget onnantól kell számítani, amikor a punci már büdösebb a munkánál.
-
Arnold2
őstag
Két kérdésem is lenne.Most kaptam meg a Vegast és nem találok rajta fogást.
-Van egy TVből felvett mpg fájlom,hogy tudom megvágni?Eddig 2 dolgot próbáltam,de rendre eltünt a kép.
-Hogy tudom kissebbé tömöríteni a videóimait különösebb veszteség nélkül (értsd minimális veszteséggel kép/hang)?
Sürgős lenne!
Köszi! -
BigBadPlaYeR
senior tag
válasz lacibacsi #91 üzenetére
A rendereléssel én is sokat szívok (lásd. 89-es hozzászólás) de én 4 féleképp rendereltem le egy 45 perces kisfilmet.
WMV -ben VBR -el: 12,5 óra alatt
WMV -ben CBR -el: Szintén 12 óra alatt.
AVI -ban XviD-el Single passosban: 2,5 óra.
AVI -ban XviD-el 2 Passosban: 2 x 2,5 óra.
A videóban sok effekt nincs, csak feliratok meg fade in/out (családi videóba mi kell még?) de azért... szal nekem az jött le, hogy a WMV kicsit gyengén tömörít, ráadásul az XviD-es sokkal szebb és tized annyi idő alatt csinálja. Ráadásul a film mérete is kb a felére csökkent.
A lényeg a lényeg: Még csak most ismerkedek igazán a Vegas-al én is, de én arra tippelnék, hogy maga a codec ilyen lassú. De biztosra nem tudom. Egy hozzáértőbb biztos okosabbat tud mondani, csak gondoltam elmondom a tapasztalataimat, hátha valaki tanul az én... hmmm... hibám/bróbálkozásomból."Furcsa, hogy az ember milyen keveset ér el, ha nem is próbálkozik."
-
lacibacsi
addikt
Sikerült megszerkesztenem az első igazi Vegas-os videómat.
25 perc, amiben 15 db klip található a beépített áttűnésekkel összefűzve.
Végig aláfestő zene szól és van benne 6 felirat is, plusz a végén 15 kép, szintén áttűnési effektekkel összefűzve.
Gondoltam, hogy megcsinálom belőle a dvd fájlt. Beállítottam az mpeg2-t és PAL DVD-t, a minőséget legjobbra vettem, majd hadd menjen.
Ekkor egészen ledöbbentem, amikor jó 20 perces számolás után azt írta ki, hogy a renderelés várható időtartama kicsivel több, mint 11 (tizenegy!!!) óra!!!!!!!
Nem mondom, hogy szuper erős számítógépem van, de úgy gondolom, hogy egy AMD A64 3000+ és 512MB Dual DDR-nek azért ennél gyorsabban kellene végeznie.
Már csak azért is, mert az Ulead-nak a legvadabb effektezéssel és mindenféle feliratokkal, kép-a-képben dologgal is x percet legfeljebb 2,5x ideig tartott renderelni.
Biztos, hogy a Vegas nagyobb tudású (és ugye már félprofi kategóriájú), de azért ezt egy kicsit soknak találom.
Ezzel kapcsolatban szeretnék a tapasztalataitokról kérdezni:
Meddig tart egy ilyen jellegű renderelés. Vagy valamit elrontottam a beállításoknál? Hogyan tudnám lerövidíteni ezt az időt, úgy, hogy ha majd elkészítem a DVD-lemezt akkor se legyen minőségvesztés?
Köszi minden segítséget!Az öregséget onnantól kell számítani, amikor a punci már büdösebb a munkánál.
-
BigBadPlaYeR
senior tag
Üdv!
Máris felmerült bennem egy újabb kérdés: A Vegas-ban lehet-e ''backup''-ot csinálni a beállításokról? Amiket pl. a Preferences-ben meg a Toolbar-ban machináltam? Vagy ha újra felteszem, mindent állíthatok be újra? Én kerestem, de nem találtam, hogy lenne benne ilyen, pedig pl. Kerio-nál is nagy segítség.
Előre is köszi a választ!
[Szerkesztve]"Furcsa, hogy az ember milyen keveset ér el, ha nem is próbálkozik."
-
BigBadPlaYeR
senior tag
Üdv mindenkinek!
A Vegast már régebb óta ismerem, de cska mostanában kezdtem el igazán használni, mióta lett firewire kártyám, így már meg tudom vagdosni a videókat.
De nem ezért írok Olyan gondom lenne, hogy nincs elég helyem tömörítetlenbe kimenteni a videókat (pár percesnél nem gond, de vannak ilyen 45 percesek is), hogy aztán virtualDub-al tömörítsek videót és hangot is. Ezért közvetlen a vegasból próbálkozok, de az nem viszi valamiért se a Fraunhoffer MPEG Layer 3-t, se a LAME MP3-at. az Xvid-et meg a DivX-et igen, bár én az előbbit használom.
Egyenlőre úgy oldom meg, hogy a hangot tömörítetlenben hagyom és miután kész, a virtualdub-al csak a ahngot tömörítem. Szóval a dolog megoldható, csak hát engem zavar. Tudom, milyen bajom nincs még
Előre is köszönöm, ha valaki tudna valamilyen megoldást adni.
Minden jót mindenkinek!"Furcsa, hogy az ember milyen keveset ér el, ha nem is próbálkozik."
-
tommie
csendes tag
Köszönöm Gyikhus!
Mégegyet kérdeznék.
Ha a klippeket egyesével rakosgatom egymás után akkor gyakran előfordul, hogy fél kockányi vagy esetleg teljes kockányi ''rések'' maradnak a két klipp között. Teljes kocka esetén nincs hiba, manuálisan összébb húzom. Ez esetben az mondjuk gondot okoz, hogy ha van egy 1,5 órás, több mint 200 klippes filmem akkor ezt a műveletet túl gyakran kell végigküzdeni. Ezt lehet valahogy automatizálni? Tehát, hogy a klippek közti ''réseket'' automatikusan kivágja.
A másik esetben ha csak fél kockányi a ''rés'' akkor cinkesebb a dolog mert egymásra kell húznom a két klippet ami picit érezhető lesz a felvételen.
Azért gondolom, hogy ezek a ''rések'' könnyedén eltávolíthatóak mert ha az összes 200 klippet kijelölve, egyszerre húzom át a media managgerből akkor sehol nem lesz ''rés''.
Kicsit körülményes vagyok de remélem érthető
Jó hétvégét nektek -
gyikhus
tag
válasz lacibacsi #85 üzenetére
A boris-ok jó plugin-ek, de szerintem túl bonyolultak ahhoz, hogy jobban teljesítenének mint mások.
Nézz utána szerintem a Debugmode WAX 2.0-nak, nekem nagyon bejött (bár fagyásra hajlamos, legalábbis nálam)
Amúgy meg felmész a Boris honlapjára, és ha onnan letöltöd a trial-t, akkor e-mail-ben kapsz mellé trial szériaszámot, amivel fel tudod rakni. Asszem 14 napig jó.A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
gyikhus
tag
Hali!
A szellemkép valószínűleg a félképek simítása miatti asszinkron miatt keletkezhet. Esetleg az ilyen szélsőséges estekben deinterlace? Mármint hogy kirendereled úgy, hogy ne félképezzen, akkor elvileg összeteszi és nem jelentkezhet ez a probléma.
Mondjuk az eddigi anyagaimnál nem okozott ez problémát, de mint ahogy te is jól írtad, ez szélsőséges...
A másik. A félkockányi különbség azért lehet, mert a két klippet nem egymás után, hanem egymásra (transistion, azaz átfedés használatával) A hirtelen váltásoknál a 6 képkocka tapasztalataim szerint a jó, amúgy meg olyanra csinálod, amilyenre szeretnéd.
Mindezt a properties-ben beállíthatod, hogy mi legyen a default, bár szerintem érdemesebb manuálisan csinálni, igényesebb lesz az anyag.
-Multimédia CD - szerintem erre a DVD Authort használd. Asszem abban CD-t is lehet alkotni (bár nem 100%)
A normál TVn az tűnik el, ami a TV Safe Region-on kívül van (a preview-ben látszik)
Ha olyan az anyagod, hogy számít az is (pl homlokok...) ami ezen kívülre csúszik, akkor javaslatom, hogy az egész track-et kicsinyítsd le (persze az arányok megtartásával) annyira, hogy pont benne figyeljen. Én megmondom őszintén, a letterbox-ot nem használom.A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
lacibacsi
addikt
Hali!
Még valami eszembe jutott:
Bár nagyon lelkes, de mégis csak kezdő vagyok Vegas programmal kapcsolatban, de piszkálja a fantáziám, hogy a DVD-n lévő Boris FX és Boris Graffiti programokat hogyan lehet életre kelteni. A telepítéskor valami számot kér , de bármit írok be csak nem akar tovább menni. Tud valaki segíteni ebben? Hogyan tudnám használni ezeket?
Köszi!Az öregséget onnantól kell számítani, amikor a punci már büdösebb a munkánál.
-
tommie
csendes tag
Hali!
Ez az interlace nagyon bejött, köszönöm Gyikhus! Bár így van néhány mozgókép ami szellemképes, de legalább nem csíkos
Azonban kérdeznék még:
-Ezt a szellemképet tudom korrigálni? Konkrétan egy repülő sirálynál jelentkezett tehát elég szélsőséges felvételről van szó (gyors mozgás, auto fokusz nagy gondban mert a tárgy kicsi, ellenben a háttér nagyon változatos).
-Ha a media managgerről egyesével viszem a klippeket a time-linre (lehet, hogy máshogy hívják, arra gondolok ahol az általad említett fóliás metódusban rakom egymásra a feliratot, képet, hangot) akkor két klipp között pici, félkockányi szünetek vannak néha, amik apró villanásokat csinálnak a filmben. Autómatikusan ki lehet ezeket szűrni, vagy nekem kell figyelnem, hogy mindig összefésüljen a réseket?
-Ha multimédia cdt szeretnék írni akkor a korábban mpeg2-be renderelt filmet ismét rendereli (szintém mpeg2-be). Ez a kissebbik baj, mert után vmi hibakóddal elszáll és nem írja meg a lemezt.
-Vagy hagyjam az egészet és mpeg2-es tömörítés után használjak egy DVD író progit?
-Az utolsó kérdésem, ha a renderelésnél a NO LETTERBOX mezőt üresen hagyom, akkor szép teljes képernyős felvételeket kapok, ha kipipálom akkor a két széle le van vágva. Ennek gondolom a nagyképernyős tvknél van jeletősége. Ha én nem használom ezt a funkciót akkor egy normál tvn el fog tűnni a kép széle?
Nagyon köszönöm az eddigi segítséged, remélem ezúttal sem viszem túlzásba
Tom -
lacibacsi
addikt
Helló!
Hát, ez így elsőre elég összetett folyamatnak tűnik, főleg, hogy munkahelyen vagyok és nincs előttem a program, de estére kipróbálom a technikát...
Köszi szépen. (Azért ha gondom van, még kérdezek)
Üdv!Az öregséget onnantól kell számítani, amikor a punci már büdösebb a munkánál.
-
gyikhus
tag
válasz lacibacsi #81 üzenetére
A velocity envelope egy igen hasznos, ugyanakkor eléggé automatizált folyamat. Én a következőt javaslom:
-Először is a hangsávot és a videó sávot ne tartsd csoportban. (Kijelölöd és ungroup) ha ez megvan, akkor tetszőlegesen tudod változtatni a hang és a kép hosszát, méretét stb.
- Aztán ne a velocity envelope-ra támaszkodj, hanem kezeld manuálisan a dolgot. Tehát szedd szét a videót aszerint, hogy mikor milyen sebességre van szükséged (kurzor, S gombbal tudod bontani)
- A CTRL lenyomva tartásával told össze/húzd szét a gyorsítani/lassítani kívánt szegmenseket. Láthatod, hogy ezzel a mozdulatsorral a hangsáv hossza nem változik.
Javaslatom, hogy először csináld meg a képet, aztán jöhet a hang bepozícionálása.A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
lacibacsi
addikt
Hali!
A következő dologgal nem boldogulok:
Szeretnék olyan klippeket készíteni, amelyek gyorsabban, illetve lassabban ''forognak'', mint az eredeti. A video gyorsítására/lassítására ott van az ''insert velocity envelope '' lehetőség. Ez nagyon jó csak a hangsáv hossza (sebessége) nem változik ennek módosításával. Megoldásként azt tudom csinálni, hogy a hangsáv tulajdonságainál a hosszát felülírom olyan mértékben, amilyen mértékben változtattam a video-n. (Például 20%-ot gyorsítottam, akkor 20%-kal rövidebbre veszem a hangsáv hosszát.)
Ez majdnem tökéletesen működne, csak az a baj, hogy az átszámításnál jelentkező tizedesek miatti kerekítés egy 4-5 perces filmnél már igencsak látványos hangcsúszást eredményez.
Kérdésem tehát:
Hogyan tudom a video és hozzá tartozó hangsáv sebességét egyszerre, egyenlő mértékben változtatni?
Köszi minden segítséget!Az öregséget onnantól kell számítani, amikor a punci már büdösebb a munkánál.
-
gyikhus
tag
válasz Lev Andropov #79 üzenetére
Ezt két módon tudod elérni.
Az első, és lényegesen egyszerű az, ha a szövegdoboz tulajdonságaiban a background opacity csúszkát 100%-ra veszed, ezzel teljesen átlátszó lesz a háttér.
A másik, ha a szöveg külső progiból vett animáció, vagy kép, akkor Chroma Keyer effektet kell rábökni és megadni a háttér színét.A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
dummy68
csendes tag
válasz Lev Andropov #77 üzenetére
video track fölé csinálsz meg1et.kurzorral oda állsz ahova kellene a text.aztan insert/text media. szoveget beirni meretezni formázni, majd a placement fülre kattintva elhelyezni a képernyőn.a video feletti tracken megjelenő dobozt meg lehet huzigáli olyan hosszura amilyen hosszu szoveg kell. ennyi
[Szerkesztve] -
Lev Andropov
senior tag
Szasztok lenne 1 kérdésem!
Vegasban, hogy lehet azt megcsinálni, hogy video alatt egy szöveget akarok kiiratni a képernyőre? Pl megy egy film és a bal alsó sarok ba egy feliratot 2 sec-re ! THANKS -
gyikhus
tag
Lehet, h későn reagálok, de a továbbiakban is hasznos lehet (Neked, v bárkinek) hogy nem kell újrarenderelni ilyenkor a videót a forrásanyagból, hanem elég a kirenderelt anyagon ''még 1x átmenni'' úgy, hogy a reduce i.lace flicker be legyen pippantva.
-
tommie
csendes tag
Hali!
Ez az interlace nagyon bejött, köszönöm. Bár így van néhány mozgókép ami szellemképes, de legalább nem csíkos
Azonban kérdeznék még:
-Ezt a szellemképet tudom korrigálni? Konkrétan egy repülő sirálynál jelentkezett tehát elég szélsőséges felvételről van szó (gyors mozgás, auto fokusz nagy gondban mert a tárgy kicsi, ellenben a háttér nagyon változatos).
-Ha a media managgerről egyesével viszem a klippeket a time-linre (lehet, hogy máshogy hívják, arra gondolok ahol az általad említett fóliás metódusban rakom egymásra a feliratot, képet, hangot) akkor két klipp között pici, félkockányi szünetek vannak néha, amik apró villanásokat csinálnak a filmben. Autómatikusan ki lehet ezeket szűrni, vagy nekem kell figyelnem, hogy mindig összefésüljen a réseket?
-Ha multimédia cdt szeretnék írni akkor a korábban mpeg2-be renderelt filmet ismét rendereli (szintém mpeg2-be). Ez a kissebbik baj, mert után vmi hibakóddal elszáll és nem írja meg a lemezt.
-Vagy hagyjam az egészet és mpeg2-es tömörítés után használjak egy DVD író progit?
-Az utolsó kérdésem, ha a renderelésnél a NO LETTERBOX mezőt üresen hagyom, akkor szép teljes képernyős felvételeket kapok, ha kipipálom akkor a két széle le van vágva. Ennek gondolom a nagyképernyős tvknél van jeletősége. Ha én nem használom ezt a funkciót akkor egy normál tvn el fog tűnni a kép széle?
Nagyon köszönöm az eddigi segítséged, remélem ezúttal sem viszem túlzásba
Tom -
gyikhus
tag
-
dummy68
csendes tag
Feltelepítettem az sp -t a .NET hez. Probléma lehet még az acemega codecs pack esetleg? Ezt azért használom mer kapcsiból elintézi, hogy a virtual dub kezelje a dv fájlokat is. Enélkűl a regisztribe való matatással lehet csak a panasonicdv codec-kel ugyanezt elérni, és annak már xp telepites lett egyszer a vége.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
gyikhus
tag
A kérdés jó, eddig nálam a divx/xvid nem, csak a Quicktime rendetlenkedett, de az is megoldódott valahogy...
Én a .NET-re gyanakszom, nézz utána, hogy azzal minden rendben van-e. Nálam biztos működést a .NET service pack jelentette, bár lehet, hogy összefüggés nincs, csak gyanú...A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
dummy68
csendes tag
sziasztok. codec problémám van a vegas 6b-ben. konkrétan rajta kivul minden lejátszó windows mediaplayer, mediaplayer classic, és a virtual dub is lejátsza hibátlanul a divx és xvid fájlokat. Ő csak azt irja:'' stream couldn't be determined'' hangra képre egyaránt.
vajon miért? holott kódólásra felkinálja az adott codecet.honnan olvasa be a codeceket a vegas?
[Szerkesztve] -
gyikhus
tag
Halihó!
Már egy előző hozzászólásomban közkinccsé tettem egy történetet, ami szerintem - a hsz.-od alapján - sokat segíthet Neked is.
A csíkozást az valójában a két félkép elmosódása okozza. Ugye a DV nem egy egész képet rögzít, hanem csíkozva felet, amiből aztán fésűszűréssel (interlace) állítja elő az egészet. Ha nem figyelsz oda, akkor ez látszódni fog az anyagodon is.
Erre egyszerű a megoldás. A klippekre egyenként propertes -> ott pedig a ''Reduce interlace flicker'' kipipálása és már meg lesz oldva a probléma. Előfordulhat ugyan, hogy a preview ablakban/monitoron továbbra is csíkoz, de ez a végtermékben már nem fog megjelenni.
UI.: Van egy nagyon hasznos script a Vegashoz, a FlickerBuddy, amivel, ha kiejlölöd a videóklippeket (minden egyes különálló részt a videó sávodban/sávjaidban) akkor egyszerr lehet bekapcsolni a reduce i.l. flickert.
Itt megtalálható:
[link]A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
tommie
csendes tag
Azt hiszem kezdek ráérezni a használatára de még mindig nem látom át az egészet.
Most hétvégén volt időm játszogatni vele, sikerült megvágni, feliratozni, zenésíteni egy jó kis kirándulás felvételét.
A gondom az, hogy bármilyen formátumba renderelem (még ha DV-s avi-ba is) az amúgy elmosódott mozgóképek (ahol a kamerát vízszintesen mozgatom) becsíkozódnak.
Olyasmi mintha pixelesednének de csak vízszintes csíkokra bomlik fel még az amúgy nem túl gyors de közeli kép is. Az eredeti felvételen nincs ilyen gond, ott a szokásos elmosódás látható.
Ez a csíkozás nagyon zavar, tudok ezen segíteni valahogy? -
tommie
csendes tag
válasz lacibacsi #66 üzenetére
Gyíkhús írta:
''A felirat milyen formában van? A vegassal csináltad, v valami képből származik?
Ha vegas gyártmány, akkor nézd meg a background-ot és az opacity-t (vagy transparency-nek hívják, már nem emléxem) told le a csúszka aljára.
Ha kép, akkor Chroma Keyer a hátterére és kész.
Ja, és a legfontosabb, hogy a videó fölötti track-re kerüljön (mondjuk 1-es a felirat, 2es a film) a felirat!
Animáció: vagy track motion kell neked (az egész sávval tudsz buherálni, függetlenül a felirattól - persze azt is) vagy pedig az event motion-nal (csak a feliratot mozgatod)
Én az előbbit javaslom, ott is a 3D motion használatával.
Esetleg kisebb animációkhoz a transition effekteket is használhatod, kombinálgatva őket elég jó (és főleg árnyalt) mozgásokat lehet létrehozni.'' -
lacibacsi
addikt
Hali!
Egy konkrét kérdésem lenne:
Hogyan tudom mozgatni a feliratokat?
Ilyenre gondolok, hogy úsztatás alulról felfelé (stáblista), jobbról balra (fényújság), stb...?
Valahogy nem lelem a módját?Az öregséget onnantól kell számítani, amikor a punci már büdösebb a munkánál.
-
lacibacsi
addikt
Helló!
Nem is tudom. Ezek sem rossz dolgok, de nekem valami más rémlik. Na majd pontosabban utána nézek (valahol meg van otthon egy elmentett oldalon az a fél infó, amire most emlékszem). Arról nem is beszélve, hogy igen drága játékszerek ezek.
A magyar kezelői felület meg azért lenne jó, mert az angolom minimális és bár tényleg nagyon szuper terjedelmes manual van a programhoz, azt mégiscsak el kellene tudnom olvasni Ugyanakkor igazad van abban, hogy az alapvető dolgokat können betanulja az ember és már nem is kell nézni, hogy mi van odaírva, de én szeretm a programok rejtett nyalánkságait is kihasználni...
Köszi a válaszod.
[Szerkesztve]Az öregséget onnantól kell számítani, amikor a punci már büdösebb a munkánál.
-
gyikhus
tag
válasz lacibacsi #63 üzenetére
Hali!
Ismerős a kérdés, az Ulead-et (is) volt szerencsém látni, mielőtt Veg. user lettem...
A plusz DVD-t illetően én egy olyannal találkoztam egyelőre, amin a DVD Architect-en kívül egy sound library volt, komplett hangeffektekkel, kiváló minőségben.
Ezen kívül - és szerintem Te erre gondolsz - külön csomagként van a Vision Series, ami loop-okat, animációkat tartalmaz.
http://www.sonymediasoftware.com/visionseries/default.asp
A magyar kezelőfelület - ami engem illet - még megfontolás tárgya. Amit sikerült rajta megtanulni, azt használom anélkül, h elolvasnám a gombot... Amit meg nem... nos, a manual ölég precízen elmagyarázza a dolgokat, másfelől meg ugye a puding próbája a megevés. De szerintem a kolléga, aki ideírta a címet tud neked közelebbit mondani.A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
lacibacsi
addikt
Sziasztok!
Még csak most ismerkedem a programmal, de nagyon szuper (legalábbis az Ulead után)....
Egy kérdésem lenne: Ha jól tudom van valami bónusz DVD a programhoz (nem a Vegas 6+DVD-re gondolok, amin rajta van az Architect, meg egyebek, hanem valami más). Tud erről valaki valamit? Mi van rajta pontosan? Érdemes beruházni rá?
És mégegy kérdés: A magyar kezelői felületet megrendelte közületek valaki? Korrekt az ügyintézés? Belevághatok én is?
Köszi a válaszokat!Az öregséget onnantól kell számítani, amikor a punci már büdösebb a munkánál.
-
gyikhus
tag
Ez teljességgel változó, attól függ, hogy mit hogy szeretnél láttatni. Kicsit próbálj úgy gondolni a sávokra, mint egymásra fektetett írásvetítő fóliákra - a legfelső kitakarja az alatta lévőt és így tovább...
Hangnál már más a helyzet, ott minden szól, ott a sorrend már nem annyira lényeg (legalábbis szerintem)A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
gyikhus
tag
Szívesen, hajrá. A feliratok pozícionálásánál - ha TV-re szánt az anyag - akkor a Safe region-okat használd a preview-nél, különben kicsúsznak a képről.
Még egy apróság: ha a default text editorját használod a Vegasnak, akkor az nem igazán tudja néhány betűtípusnál kezelni az ékezetes karaktereket. Ekkor a megoldás:
- használd a (legacy text) résznél lévő szöveggenerátorokat - kevesebb effektezést tesz ugyan lehetővé...
- a karaktertáblából tudsz copy/paste-elni, az is megtesziA dzsungelben minden ehető. Te is.
-
gyikhus
tag
A felirat milyen formában van? A vegassal csináltad, v valami képből származik?
Ha vegas gyártmány, akkor nézd meg a background-ot és az opacity-t (vagy transparency-nek hívják, már nem emléxem) told le a csúszka aljára.
Ha kép, akkor Chroma Keyer a hátterére és kész.
Ja, és a legfontosabb, hogy a videó fölötti track-re kerüljön (mondjuk 1-es a felirat, 2es a film) a felirat!
Animáció: vagy track motion kell neked (az egész sávval tudsz buherálni, függetlenül a felirattól - persze azt is) vagy pedig az event motion-nal (csak a feliratot mozgatod)
Én az előbbit javaslom, ott is a 3D motion használatával.
Esetleg kisebb animációkhoz a transition effekteket is használhatod, kombinálgatva őket elég jó (és főleg árnyalt) mozgásokat lehet létrehozni.A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
tommie
csendes tag
Hali
Vegasban képtelen vagyok a feliratot úgy rárakni a filmre, hogy a film menjen és jelenjen meg előtte a szöveg.
Csak addig sikerült a dolog, hogy a felirat megjelenik és a felirat háttere felülírja a filmet.
Segítsetek kérlek, biztos vmi banális hibát követek el.
Utána szeretném animálni is a szöveget de ezt sem sikerült beállítanom. Ezt merre keressem?
Sajnos a manual nem segít a problémámon, ha úgy csinálom a feliratot ahogy ott van, felülírja a filmet. -
tomej
aktív tag
Hi Gyik! Kicsit volt időm a vegasra, de egy dolgot sehogy sem találok: Ha importálsz egy állományt, hogy lehet scene detection-t csinálni rajta, avagy másképp: van mondjuk egy 1 órás mpeg-ed aminek a jelenetei közt úsztatást, stb. akarsz csinálni. But how? Gondolom, hogy van ilyen funkció, mert manuálisan egy kicsit lassú lenne.
-
ROEL
csendes tag
A Vegas 6 hungarian UI 0.091 még béta, de a Video Capture kivételével teljes körű és tökéletes fordítás.Az ára csak 2500 Ft, nem sok, mindenki megveheti.
Ráadásul 1-2 héten belül kész az 1.-es verzió, amelyben a video capture is teljesen le lesz fordítva.
Más lehetőség, hogy magyar nyelven használld a Vegas 6c-t, nem igen van.Esetleg nekiállhatsz magyar kezelőfelületet készíteni hozzá.Garantálom, hónapokig is eltarthat.DVD Architect 4.0 HUI és Vegas 7 HUI : http://www.roel-film-productions.eu
-
gyikhus
tag
Javaslatom, a következő (kicsit macerás, de beválik)
- ne optimized módban csináld meg, hanem rendesen, legyen annyi, amennyi csak lehet (de prepare módban!)
- Utána csinálj belőle egy ISO-t és pl. Daemon Tools-zal vagy Nero Image Drive-val mappeld be meghajtónak
- Ereszd rá a DVD Shrink nevű progit.
- Ha kész, akkor írd ki.
Menni fog, nekem is voltak az optimize-val problémáim, de ez megoldotta...A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
ROEL
csendes tag
Igen, van.A Vegasban az S billentyü lenyomásával tudsz vágni.Ezt megtalálhatod az Edit menüben is: Split
A videódból kivágott jeleneteket tetszés szerinti sorrendbe teheted.
Viszont talán magyar nyelven könnyebben meg tudnád tanulni a Vegas kezelését.Nézzd meg ezt.
http://www.vegas.roel-filmproduktion.de/DVD Architect 4.0 HUI és Vegas 7 HUI : http://www.roel-film-productions.eu
-
ToBeY
nagyúr
Vegas tud-e olyat,hogy van 3db video file-om és én azt tetszés szerint vágom össze.Tehát pl 3 file-ból kivágok egy 10mp és azt beillesztem az első darab 20mp után.Majd miután a 3filet összevágtam 1 fileként mentem el a 3-at!?
-
papaya
senior tag
helló .. nekem olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lehet kb . 1,5 órás filmet kiírni a dvd-re ?? amúgy most jelen pillanatban DVD Architect 3.0-mal próbálkozom...
Alapba a cucc (dv kamcsiról bedigizve) olyan 5,5 Gb. Na most van egy ilyen funkció hogy ''Optimize Dvd...'' ezzel átalakítja (94%) 4,4 Gb-ra a filmet. De a probléma az hogy még így sem engedi kiírni De MIÉRT NEM
mi az hogy csak 60 percet enged , hogyan lehet akkor több órás dvd filmet kiírni ???
please help me ! -
ROEL
csendes tag
Megjelent a Sony Vegas 6 c változatához a magyar felhasználói felület!
A Vegas 6 Hungarian UI - ról bővebb információ itt található:
http://www.vegas.roel-filmproduktion.deDVD Architect 4.0 HUI és Vegas 7 HUI : http://www.roel-film-productions.eu
-
gyikhus
tag
Elméletileg ha fotó van az anyagban, akkor rendereld le best quality DVD-n. Az a legtöbb esetben megoldás. Ha nem - és ugye feltételezzük, hogy TV-re szánod az anyagot - akkor elég jól el lehet játszani a szélekkel a TV safe region-hoz viszonyított méretével (a videó anyag illeszkedjen a safe region széléhez, míg a kép a remegő szélei nyúljanak ki ezen - házitákolmány, de bejöhet)
-
ToBeY
nagyúr
Egyébként nem tudjátok hogyan kéne regisztrálni mpeg2 vegas 6ban?Van valami tipp jöhet e-mailben
-
ToBeY
nagyúr
Nos mivel újoncok vagytok,megsúgom nektek hátha nem tudjátok hogy ez nem warez site!!!
-
gyga
senior tag
megtudhatom honnan szerezted? én az 5-öst használom és szivesen kipróbálnám a 6-ost is.
A kisebbség is számíít, teszkó.
-
ToBeY
nagyúr
Mind1 amennyire nekem kell videot vágni és tömörítgetni állítgatni arra jó a Vdub is és az nem szivat legalább!
-
gyikhus
tag
Csak hajrá! Csak vigyázz, előfordulhat, hogy a default template-t akarja használni, azt ne engedd, mert nagyon lecsapja a minőséget. DVD PAL az már jó, a BEST-et meg csak akkor használd, ha nagyobb felbontású anyagok (pl. 720x576-nál nagyobb képek ) vannak vmelyik sávon. Különben csak időpocsékolás!
-
gyikhus
tag
Ez akkor játszik szerepet, amikor TV-n jeleníted meg a DVD-t, tehát pontosan olyan eszközön, ami használja a 2 félkép összefűzését.
Jó tesztje ennek vagy az újraírható DVD, vagy ha Radeon-t használsz, akkor a DVD player (én spec. a WinDVD-t használom, ezt tudom, hogy jól elkapja)ben ki/bekapcsolni a hardveres mpeg2 dekódert. (már nem emléxem melyik fülön van, de ott köll lennie) Ha a két kép közt nincs különbség, akkor nincs gebasz, menni fog a TV-n is. (90%) Illetve a DVD Architect is kidobja, ha remeg a kép, de én még mindig a DVDRW-nél maradnék.
Amúgy ártani nem árt, hogyha a kész anyagra rápipálod a Reduce interlace flicker-t. Igazából nem kerül semmibe (egy pipa az egész/klipp) úgyhogy veszteni valód meg nincs.A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
ToBeY
nagyúr
Ez nem ismeri az mpeg2 Felvett klippet meg akarom nyitni erre nyavajog valami pluginért....
-
gyikhus
tag
Bár nem használok xvidet, de ha van fönt kodek akkor minden további nélkül. Rendereléskor válaszd ki az avi-t és utána a legördülő listából az xvid-et. Nálam minden telepített kodeket lát.
Ha nem, akkor rendereld ki DV-ben (az a leggyorsabb viszont qrva sok hely kell neki) és utána tömörítsd xvid-del - bár ez macera és nem hinném, hogy szükséged lene rá.A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
ToBeY
nagyúr
Vegasban lehet pl mpeg2-ből xvidbe kódolni?
-
gyikhus
tag
Megnéztem otthon, és hiba nélkül beilleszti.
Hogy nálad mi lehet a hiba, nem tudom, csak ismételni önmagamat: néha van X aktás dolog a képbeillesztéseknél...
Amúgy tanácsként még annyi, hogy nézz körül a neten, hátha valami custom script megoldás a problémádra.A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
gyikhus
tag
Megnéztem a manualt, aszerint mindent kezel, beleértve a TGA-t is. A termék demó? Mert ha igen, akkor azért nem fogja vinni (mint ahogy .mov -ot se viszi pl.) de ha regelt, akkor elvileg gond nem lehet, csak a technika ördöge. (lásd előző hozz.szólásomat)
Mindenesetre megnézem este Neked.A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
gyikhus
tag
Én TGA-kat nem, csak TIFF-eket használom, és elő szokott fordulni, hogy nem ismeri fel őket, legtöbbször akkor, amikor az transparency layer-t is használ.
A logikájára nem sikerült rájönnöm, hogy mi szerint nem látja, de megoldásképpen, ha tp. layerre is szükségem van, akkor PSD-ként mentem Photoshop-ból, vagy ha erre nem, akkor 100% quality JPEG ként használom.
Ha ez nem megoldás, este megnézem a TGA-t.A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
reewer
aktív tag
hmm a progi nem ismeri a tga fileokat?? valami ilyesmit irt ki nektek megy?
Si vis pacem, para bellum.
-
reewer
aktív tag
Hi
Szeretnem felrakni a progit és ezt irja ki:
''Vegas requires Microsoft .NET Framework version 1.1 and .Net Framework version 1.1 Service pack 1.''Si vis pacem, para bellum.
-
gyikhus
tag
Elvileg sajátjaként használja a MainConcept kodekjeit, amik MPEG téren szerintem nagyon jók. Más kodekkel igazából nem foglalkozom, a DV kameráról az anyagot tömörítetlen formában tárolom, aztán a ''vegasított'' végterméket írom ki DVD kompatibilis MPEG-ként.
-
tomej
aktív tag
Igen a felsorolt programokat én is majdnem mind kripróbáltam, a premeiere-hez könyvet is vettem, de meglehetősen túlbonyolítottnak találtam, míg a pinacclét túl egyszerűnek. Ezért kezdem el nézegetni a vegas-t, első ránézésre arany-középútnak tűnik, bár hangsúlyozom, hogy még csak az install-ig jutottam el, többre még nem volt időm, no meg kinyomtattam az elébb a mánuelt színesben.
Még egy kérdés: gondolom DV kamerád van... A vegasnak vannak saját DV codec-jei, vagy egyéb codec-et használsz? -
gyikhus
tag
Hali!
Szerintem mindenféleképpen érdemes a Vegasba beleugranod. Mielőtt én is ezzel dolgoztam volna, kipróbáltam szinte mindent: Premiere, Pinnacle Studio, Intervideo,Cyberlink, Ulead termékek de valahogy egyikkel sem sikerült annyira hamar zöld ágra vergődnöm, mint az SV-vel.
Átláthatóbb és dinamikusan lehet vele dolgozni, mint bármelyik hasonyszőrű programmal. Hogy bonyolult... nos ez igaz, de az szóljon mellette, hogy egy profi progi attól profi, hogy sok mindenre alkalmas. Nem akarok kampányolni, de az SV alkalmasabb inkább arra, hogy kicsiben kezdj dolgozni (egy-két effekt stb.) és utána tanulj bele, míg pl. a Premiere-nél már ahhoz is mélységeiben kell ismerned a programot, hogy elkezdj vele bármit is csinálni.A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
gyikhus
tag
Ja, még egy nagyon fontos dolog!
Ezzel én jól megsz*vtam, és csak okulásul szolgáljon a történet:
Egy kb. 2 órás anyagot készítettem úgy, hogy a dig. kamera/VHS inputokat (amik uncompressed AVI-ban voltak) MPEG-be dolgoztam át Vegassal. Aztán ezeket a fejezeteket egy filmmé újrarendereltem (a kész anyaggá) ami szintén MPG. Utána irány a DVD pörk, minden gyönyörűen rendben volt, viszont az asztali lejátszón a gyors mozgásoknál (pl. gyors transistionok, gyors mozgások stb.) berezgett a kép, hullámosak lettek az amúgy egyenes dolgok, szóval a statikus ill. lassú mozgásoktól eltekintve kissé nézhetetlen lett az anyag. Gépen persze továbbra sem volt semmi gond.
A sok szívást nem ecsetelem, de a végeredmény, amire NAGYON érdemes odafigyelni, amikor MPEG-gel dolgozol. A klippen jobb klikk, tulajdonságok -> Reduce interlace flicker checkbox legyen bekapcsolva! Ezzel az interlace-es problémák kiküszöbölhetők!A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
gyikhus
tag
Hi!
A Vegas erre úgy igazából nem képes, kirenderelheted az anyagodat DVD kompatibilis formátumba (MPEG sablonok vannak benne dögivel) de kimondottan DVD-t nem tudsz vele készíteni. Erre való a DVD Architect társszoftvere (szintén a Sony gyártmánya) Ezzel elég tisztességesen lehet szerkeszteni DVD-t, menüvel mindennel.
Vigyázz a PAL-NTSC különbségekre, mert bár az Architect nem annyira kényes, mint pl. a TMPEG szoftverek a felbontás stb. tekintetében, azért el tud szöszölni tisztességesen azzal, hogy átkonvertálja a PAL-t NTSC-re és fordítva...A dzsungelben minden ehető. Te is.
-
Lotusz
tag
udv, nagyon fontos kerdesem lenne:
vegasban hogy tudom kimenteni a cuccot dvdbe?? fontosThe greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist.
-
cadarn
tag
BigBadPlaYeR leírása olvasd el mielőtt kérdezel!
[ Módosította: RoyalFlush ]
''Ez kizárt dolog mert nem tudom!''
Új hozzászólás Aktív témák
● BigBadPlaYeR leírását olvasd el, mielőtt kérdezel
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Indiana Jones and the Great Circle kód - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest