-
IT café
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
80hun
addikt
válasz NandorHUN #19720 üzenetére
A pencake alapzoomok között egyetlen kiemelkedő obi van a 12-32-es panasonic, köszönhetően a rövid átfogásnak.
A többi átlagos , a 16-50-es is átlagos obi. Nincs vele gond egyébként de nem kiemelkedő .
Rawban meg nem torzíthat mivel a torzításkorrekciót nem lehet kikapcsolni ennél az obinál a sony vázakonNekem volt egy 14-42 pencake olympusom azon se lehetett kikapcsolni a korrekciót.
Egy drónos vette meg és visszaírt hogy atyaúristen hogy torzít , nem gondolta volna de megoldja.A lényeg az összes pencake zoom torzít korrekció nélkül. Sima fizika.
Az meg hogy szídják az ő gondjuk, nem egy Pro obihoz kell hasonlítgatni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Dehogy, az a szakmaiságot tekintve sokszor egy viccoldal, bár szakmai lapnak álcázzák. Érdemes ezt elolvasni, összevetettem a Sony 16-50 és a Pana 12-32 képszéli minőségét azonos vízszintes látószögnél. A Sony annyiban volt előnyben, hogy raw feldolgozáson esett át (melynek során élesítettem), de a különbség elég látványos. Ha érdekel olvasd el a Sony A6000 ajánlómat is, sok gyakorlati tudnivaló, tesztkép található benne.
-
PuMbA
titán
"dpreview-en meg máshol is szidták rendesen, meg hogy raw-ban durván torzít. Tehát jpg az ok, mert ott a gép kijavítja a torzitást, de ha valaki raw-ot lő akkor betorzít (ott a kép)."
RAW-ban pont az a lényeg, hogy a nyers képet kapod meg, de ugyanúgy kijavíthatod rajta a torzítást, mint a gép a JPG-gel, hiszen a te kezedben van az irányítás RAW esetén... épp ez a lényege
[ Szerkesztve ]
-
konyi79
addikt
A 1650 az egyik létező legkisebb alapzoom aps-c-re. Ehhez kompromisszum a képminősége, ami leginkább a nagylátó végét érinti. 16mm-en alig rajzolja ki a szenzort, ezért erősen vignettál és eléggé taknyol a sarkokon. 25mm fölött már jól összeszedi magát, viszont hamar sötétedik.
Szóval messze nem hozza pl a Nikon 18-105 szintjét, de cserébe negyede sincs a térfogata.
Ha ezeket meg tudod érteni, nincs vele gond. -
80hun
addikt
válasz NandorHUN #19882 üzenetére
M.o.-n itt árulnak Patona akkut.
-
konyi79
addikt
válasz NandorHUN #19887 üzenetére
Aki tutira akar menni, Patonát vesz. Aki ráér kivárni, vagy olcsóbbat de relatív megbízhatót szeretne, akkor kínából DSTE. Mivel ezzel a válassza a fórumban mindenki boldogult és nem érte nagy csalódás, nem tudunk mást mondani. Biztos vannak még más, relatív megbízható utángyártott, de nem szoktuk senkinek mondani, próbálja már ki hátha...
-
Rapid136
őstag
válasz NandorHUN #19894 üzenetére
A Sigma elég jó ár/értékben, csak "gyengébb" a fényereje. Alig találni használtat, ahogy a másik kettőből se.
Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
konyi79
addikt
válasz NandorHUN #19893 üzenetére
Azért írtam, azokra a lencsékre van frissítés, amelyek régebbi megjelenésűek a PDAF vázaknál.
Persze, hogy van különbség. De tök más egy fix, mint egy zoom. Már használni. A 18-105 elég jó kezdő üveg (sokaknak végleg eleget ad). Szóval amíg nem tapasztalod ki, mi is kellene neked, addig ne nézegess Sigma fixeket. Könnyen lehet, ha tényleg kell a fényerő, az f2,8 is kevés lesz. Az a Sigma sor egy kompromisszumos budget sor, főleg a 18-105-ből nézve.
-
Rapid136
őstag
válasz NandorHUN #19896 üzenetére
Ha rajtam mulna minden kezdőnek adnék egy filmes gépet fix objektivvel...megtanulnák beosztani az expot
Egy fix obi képminősége elvben jobb bármelyik zoomnál és egy fényérték is számít a mélységélességben.
Zoom nélkül az ember megtanul más nézőpontokat keresgélni, mozogni kell ha adott a gyujtótávolság és az kreativvá teszi az embert.
És egy fix obi kisebb helyet foglal, esti sétához is elvihető a szett.[ Szerkesztve ]
Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Rapid136
őstag
válasz NandorHUN #19899 üzenetére
Ez elég kontraproduktiv dolog szerintem. Sajnos a jó obik kellenek a jó képekhez és a sikerélményhez, egy kezdőnek talán még inkább. Egy kezdő még azt várja hogy az első gépével (amire annyi pénzt áldozott) NatGeo szintű képek jöjjenek ki belőle. Egy haladó fotós már jobban kezeli egy adott objektiv gyenge pontjait.
Amúgy meg a használt piac hálás dolog, minimális veszteséggel lehet kiszállni a használt objektivekből.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
szaki1986
tag
válasz NandorHUN #19899 üzenetére
Nem ismerem a 16-50-et (se a 18-105-öt, ha már itt vagyunk), de ezt azért bedobnám ide. De akármelyik másik obira is rákereshetsz.
Nem azt mondom, hogy mindegyik kép hű meg ha, de azért van 1-2 elég jó közöttük.A lényeg, hogy ez megmutatja szerintem, hogy tök mindegy milyen obid van, nem az lesz a szűk keresztmetszet az elején ha nem tetszenek a fotóid.
Persze vannak témák amikhez jól jön ilyen-olyan obi (portréhoz fényerős tele, madarászáshoz komolyabb tele, makróhoz makróobi, stb.), de nagy általánosságban egy kitobiból is ki lehet hozni nagyon sok mindent.
Minden csak gyakorlás kérdése .https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
80hun
addikt
válasz NandorHUN #19906 üzenetére
XAVC-S
Ha úgy érzed hogy bajlódás a raw akkor fotózz jpegben
Sztem túl sokat akarsz egyszerre , imerkedj a géppel. Tanuld meg az alapokat és hogy mi mire van hatással.
Pl záridő, rekesz, iso , stb . Vagy mihez milyen beállítások kellenek.
És majd fokozatosan belemrűlsz. Nem megy egyik naprol a másikra -
konyi79
addikt
válasz NandorHUN #19906 üzenetére
XAVC-S a videó, de kelleni fog normális memóriakártya hozzá (ha nincs ilyen opció, keress a vázhoz frissítést). A felbontás rendes fHD (1920x1080), nem tudom az 1440 magas miért nyújtana jobbat, ne keverd, nem 1440p.
RAW képeknél utólag feldolgozni sokkal több a tartalék, de simán el lehet lenni jpeg-gel is. Színprofilokat tessék próbálgatni melyik szimpatikus (Neutral, cleat, autumn egész jók, de nem mind mindenre), bele is tudsz nyúlni mindegyikbe. -
KawaBazsy
aktív tag
válasz NandorHUN #19909 üzenetére
A 18-105-öt nem ismerem, nekem túl nagy, s elsősorban videós obi, tehát nem is lesz olyanom.
Anno egy Sigma 30/2.8-at szereztem be általános obinak, s nekem tökéletesen bevált. De a különbséget csak a kitobival szemben próbáltam. Én ezzel fotózom a tájképeket is, ill. éjszaka sokkal jobb színei vannak, mint a kitnek. 35 pénz volt használtan, ha nem válna be, ennyiért bármikor el is lehet adni. -
Rapid136
őstag
válasz NandorHUN #19909 üzenetére
Egy fényértéken már nem sok múlik, ha kevés a fény akkor az 1,8 se elég...
Iso-t lehet feltolni, viszont raw-ból jobban lehet zajtszűrni mint amit a gép csinál.
Akitől vettem a 2,8-ast, ő 1,8-ra cserélt de azt mondja igazából a Sony 35-öse még 2,8-on sem olyan éles mint a Sigma nyitva.
El kell dönteni melyik ujjad harapd... de a jó fotó nem feltétlen a tűéles pixelektől lesz jó[ Szerkesztve ]
-
konyi79
addikt
válasz NandorHUN #19918 üzenetére
Most nem azért, mert nyelvtannáci akarok lenni, de kb abban a szóban annyira a többesszám jele az "s" mint magyarban a "k" a szék vagy a tyúk szóban.
Egyébként a problémádra találták ki a cserélhető objektíves gépeket, azt teszed fel, amire szükséged van, vagy épp cipelni akarod. Ha el akarod vinni sétálni, tehetsz rá egy 20F28-at is.
[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
válasz NandorHUN #19922 üzenetére
MC11-el működik. Canon EF mountos Sigma objektívekre van tervezve: [link] Itt látod a támogatott objektívek listáját. Viszont ez az adapter használt piacon is 50-60e Ft körül megy.
Működik vele canon és tamron objektív is, de az A6000-el inkább a támogatott listáról érdemes választani a jó eredmény érdekében.[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
szaki1986
tag
válasz NandorHUN #19918 üzenetére
Ha olcsón akarsz kicsi, zsebrevágható obit, akkor sztem egy M42 adapter + egy 50mm 1.8/1.4-es obi egy jó megoldás lenne. Kb. 10 ezer Ft-ból megúszhatod (kicsit több, ha jobb obit nézel). Ez a legnagyobb előnye sztem a mirrorlessnek, hogy bármit rápakolhatsz. Én is ezért váltottam D5500-ról A7-re (a fókuszprobléma volt a másik indok, de ez most mindegy ).
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
szaki1986
tag
válasz NandorHUN #19926 üzenetére
Én régi, M42 menetes, manuál fókuszos obira gondoltam. Igen, nem lesz autófókuszod, meg a rekeszt is neked kell állítgatnod, de legalább megtanulsz talán kicsit fotós szemmel gondolkodni, és nem csak a gépre hagyatkozni. Én szerintem nagyon jó tanulóeszköz.
Jófogáson gyors körülnézve: adapter, 50 mm 1.8, 29 mm 2.8.
Ennél olcsóbban fényerős obit nem fogsz kapni. Ajánlom hispan oldalát is, hogy lásd, régi manuál obikból mit ki nem lehet hozni. Kicsit több odafigyelést, türelmet igényel ez a fajta fotózás (manuálozás, ahogy mondják) mint csak eszetlenül kattintgatni az autófókuszos géppel, de szerintem kifizetődő. Persze kinek mi a fontos...
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
konyi79
addikt
válasz NandorHUN #19961 üzenetére
Nyersnek pont az a lényege, mindent te állítasz utólag. A zajszűrést is.
A hosszú expo zajszűrés talán 1s feletti expónál megy, kettőt exponál. Szóval úgyis bemozdul, vagy állványra teszed. Ha már állvány, akkor meg valami tudatos már csak van a dologban, akkor meg minek kavarjon be. -
p_adam
addikt
válasz NandorHUN #19961 üzenetére
Elnézést, tévedtem, a hosszú idejű zajcsökkentés szerintem a RAW fájlokat is befolyásolja és valóban csökkenti a melegedési zajt (ha nem téveszti össze más információval), de cserébe dupla annyi ideig tart.
Ezek tényleg olyan dolgok, amiket legegyszerűbb kipróbálni és megítélni, hogy akkor most személy szerint melyik a jobb (vagy praktikusabb) -
mikrofon
veterán
válasz NandorHUN #20047 üzenetére
Mint ahogy írtam bármilyen szinten, bármelyik Sony vázban, csak akkor van szemfókusz, ha megnyomod vagy nyomva tartod a szemfókuszra kijelölt gombot. Kivétel az előző HSz-emben írt két automata mód.
A folyamatos szemfókusz a magasabb szintű vázakon is azt jelenti, hogy af-c módban ameddig nyomva tartod az erre kijelölt gombot addig folyamatosan élesen tartja vagy követi a szemet. Sőt sorozatlövéshez is belehet állítani, de akkor is nyomva kell tartani az érintett gombot is. Egyébként tapasztalatok alapján így van jól, hogy el van különítve. Így 5 különböző fókuszálási módot lehet 5 gombhoz rendelni és függetlenül használni módjuk az a7riii-n...
[ Szerkesztve ]
-
mikrofon
veterán
válasz NandorHUN #20079 üzenetére
Igen.
Tehát, Ha AF-C fókuszmód van kiválasztva akkor él a folyamatos fókusz. Ilyenkor ha a fényképezőgép felismeri az arcot, akkor fehéren be is keretezi. Ha ilyenkor a szemfókuszhoz rendelt gombot nyomva tartod, akkor bejelöli a szemet zöld négyzettel ha rendben a fókusz. Ameddig nyomva tartod a szemfókuszhoz rendelt gombot, addig zöld a kis négyzet a szemkörül, és csak el kell készítened a képet a "Shutter" gomb lenyomásával. A szem lesz éles.
Ha a követés is be van állítva, akkor azt jelenti, hogy folyamatos a fókuszod az AF-C beállítás miatt és még követi is az élesre állított szemet az AF rendszer, tehát a kis zöld négyzet a szem körül mozog a szemmel együtt, és csak el kel készítened a képet a "Shutter" gomb lenyomásával. A szem lesz éles.
Még annyi, ha ilyenkor nem a szemfókusz gombot nyomod, hanem a normál fókuszt, akkor a fej kereteződik be zölddel. Minden más ugyan úgy működik, mint az előbb. Ráadásul, ha ilyenkor látja és megtalálja a szemet, akkor arra élesít, annak ellenére, hogy nem keretezi be, és nincs visszajelzés, hogy a fejen most akkor mi is lett éles.Még annyit tennék, hozzá, hogy ez az a7RIII-n biztosan így müködik, az a7III-n még inkább (mert ennek még jobb a fókuszrendszere és az algoritmusa). Alatta tehát mondjuk az a6000-en nem tudom pontosan, hogy mi valósult meg ebből abban a "kezdeti" szakaszban....
[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
válasz NandorHUN #20103 üzenetére
Általában mindig a Standard a legnormálisabb, persze csak szerintem. Próbáltam a Neutral-t és annyira nem tetszett, a Portrait messze túlhúzott, stb.
Érdekes még az Autumn Leaves beállítás is tuningolva - különösen majd mostanában ha színgazdagság a cél, egyesek szerint kissé Canon-szerűbb színeket ad videóban (ott ahogy néztem megváltoznak a színek a JPEG-hez képest)
Érdemes az Fn menübe belerakni és a kiválasztó menüben a jobbra gombbal elő lehet hozni egyedi beállításokat a kontrasztra szaturációra és élességre. A zajszűrést szerintem érdemes kivenni vagy legalább alacsonyra állítani.
A fehéregyensúly, amit érdemes figyelni, mert akkor van gond, ha az elmászik, pl ha beltérben van belső és külső világítás is.Ha van tárhely, akkor én nagyon ajánlanám a JPEG+RAW beállítást akkor is ha egyáltalán nem érdekel a raw sose lehet tudni alapon, törölni utólag mindig lehet.
Mert ha tényleg van egy nem jól exponál, nem jó a fehéregyensúly, stb, de egyébként tök jó kép, akkor azzal rengeteg sok mindent helyre lehet rakni. Nagyon régen még nem ezzel kezdtem (meg volt olyan is hogy kapcsolgattam hogy ez most fontos, aztán meg elfelejtettem) és csak azt tudom mondani másnak, hogy ezt kerülje el, a legjobb többet hozzá se nyúlni.
Most utólag nagyon sajnálom, mert egy jópár képet sokkal jobban átdolgozhattam volna most. -
NandorHUN
addikt
válasz NandorHUN #20182 üzenetére
A szépszéghez hozzá tartozik, hogy még egyetemi magyar VPN-ről is be tudok lépni PC-mről, de itthoni IP-ről nem - természetesen így kamerából se tudok belépni.
Azaz SOny tényleg volt olyan kedves, hogy akikről tudja, hogy van acc-ja magyar regről annak az IPjét letiltja.Nagyon rendes tőlük, hogy nem elég hogy nincs support még ki is tolnak a vásárlókkal ilyen húzásokkal.
www.kamerapro.hu | FOTÓS TERMÉKEK SZÉLES VÁLASZTÉKA
Új hozzászólás Aktív témák
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Szólánc.
- Horizon: Zero Dawn
- Mass Effect sorozat készül az Amazonra
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Google Drive
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- iPhone topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest