Hirdetés
-
IT café
Socket AM4 topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sgt. Chris
aktív tag
Épp most néztem a múlt hónapban jött ki a legutolsó, fel is frissítem rá és akkor már azzal sem kell vesződnöm.
ASUS ROG Strix B350-F, AMD Ryzen 5 1600, 2*8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, ASUS RX470 4GB STRIX, Samsung EVO 970 250GB+Adata SP920 128GB SSD, 1TB+2TB WD HDD, FSP Hyper 600W
-
varmi2
nagyúr
válasz Sgt. Chris #2247 üzenetére
Nem lehet gond elvileg. Csak a biost kell frissíteni.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
Sgt. Chris
aktív tag
Üdv! Egy ASUS B350-F Gaming lapba tervezek egy 5700x vagy 5800x-et, érdeklődnék, hogy lehet buktatója? BIOS a legújabb...a lap támogatja az ASUS weboldala szerint. Nem szeretnék meglepődni, vagy új lapot venni... egy 1600-ast váltana.
ASUS ROG Strix B350-F, AMD Ryzen 5 1600, 2*8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, ASUS RX470 4GB STRIX, Samsung EVO 970 250GB+Adata SP920 128GB SSD, 1TB+2TB WD HDD, FSP Hyper 600W
-
pandras83
őstag
AM4 lapcsere szérián belül
MSI B350 PC Mate, szolgált 6 szép évet. Még lesz feladata a fiam gépében, amit jövőre tervezek összerakni. Volt benne R5 2600, R5 5600 és R7 5700X3D, GTX 1060, 1070 és 4070. Talán az 5600-al fog majd újra szolgálatba állni. 6 év összegyűlt sz#rát pucoltam ki a vrm környékén, tettem a bordák alá új Gelid hőpadokat és raktam bele új elemet.
Hail to the Budget KING
A tisztogatás: A régi padok máltak, peregtek, tényleg rájuk fért a csere. A chipset bordát kicsavaroztam ugyan, de semmilyen feszegetésre nem akart eljönni, nem akartam letépni a chipsettel együtt, maradt ahogy volt. Bár lehet hogy oda kélt volna el leginkább a friss paszta, de inkább hagytam minthogy kárt tegyek benne.
Friss thermal pad a borda alatt (először cseréltem alaplapon, nézzétek el ha kilóg, gondolom nem okozhat gondot, max szedi majd újra a koszt)
Ami váltotta, maradva AM4-en és szérián belül:
MSI B550 A-ProAz 5700X3D-val nehezen barátkoztak össze, a legfrissebb beta uefi-vel konkrétan fel sem ismerte, de az 5600-al bootolva már tudtam régebbire flashelni és azóta minden ok, bitang jó kis lap. Ha valaki megnézi a bejegyzést és van tippje, hogy mi történhetett, azt megköszönöm. Került bele Szegény Ember Stalker 2 SSD-je is.
[ Szerkesztve ]
Cyberfuck Patchrunner
-
ron8
senior tag
Francba ti mindig meggyőztök hogy költsek többet
Akkor inkább várok egy jo 5600-ra -
ron8
senior tag
Sziasztok! Kicsit össze vagyok zavarodva segítsetek! Néztem sok benchmarkot de nem tudom eldönteni hogy melyiket éri meg jobban megvenni: 2700X vagy a 3600-at? Ezek használt áraik nagyjából azonosak lennének..
-
raveinT
tag
Köszi a válaszaitokat!
Igen, nekem is nagyon bejön az AM4 platform, azért nem is tervezem még évekig a váltását.
Vsz bevárom már az 5xxx-es rtx szériát, aztán az vagy lenyomja a 4070 árát vagy veszek egyet használtan hvaprón, aztán ha nagyon alulteljesít az 5600 miatt, elgondolkodom az 5700x3d-n (nem tudtam, hogy nincs nagy difi közte meg az 5800x3d közt, aztán úgy voltam vele, elmegyek a maxig amit az am4 tud).
-
pandras83
őstag
válasz raveinT #2234 üzenetére
Az 5800X3D szerintem két év múlva sem fogja megérni a felárat, hacsak nem esik drasztikusan az 5700X3D közelébe. Utóbbi best buy az AM4-en maradó gamereknek. B350-ben tökéletesen megy nálam a 4070-el pcie 3.0-án, 4x8 gb rammal 3200Mhz-en. A pcie 3.0 lehet hogy pár fps-el kevesebbet jelent, de nem is hiányzik a mindennapi gamingben. Amikor már csak az a pár fps kellene, hogy ne recsegjen valami totálkárosan, már valószínűleg AM5-ön, vagy talán már AM6-on vagy Intel oldalon leszek.
Akárhogy is lesz, az AM4 számomra legenda. 2018-ban 22.000 Ft-ért vettem a lapot, amibe most tettem X3D cpu-t.
X370-be pedig egyáltalán nem overkill az X3D, írj pontos típust és pm-ben segítek utánanézni a dolgoknak ha igényled.
[ Szerkesztve ]
Cyberfuck Patchrunner
-
raveinT
tag
válasz Károly85 #2233 üzenetére
Igen, a legfrissebb BIOS támogatja azt is. Jelenleg egyebkent egy sima 5600 van benne egy gtx 1080-al párosítva. Csak tapogatózom, hogy ha esetleg 1-2 éven belül fejlesztenék, megúszható-e egy addigra már talán jóárú(bb) rtx 4070 + 5800x3d kombóval, vagy azok alá már kevés a lap és érdemesebb am5-ben gondolkodnom..
-
pandras83
őstag
-
br120
csendes tag
válasz IstvánLászló #2215 üzenetére
B550-es lapok nem fogadják a 2000-es procikat , X570-esek igen.
-
MaddeNNNN
őstag
válasz IstvánLászló #2226 üzenetére
Minek 850 wattos tap egy vgahoz ami 250w alatt eszik full loadon es egy 100w alatti cpuhoz?
boven eleg egy minosegi 650-es tap.To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
IstvánLászló
senior tag
A B550es lapot ajánlom, nálam nagyon jól teljesit..
Támogatja az AMD Ryzen™ 5000 és 3000 sorozatú asztali processzorokat, (nem kompatibilis az AMD Ryzen™ 5 3400G és Ryzen™ 3 3200G-vel) és az AMD Ryzen™ 4000 G-sorozatú asztali processzorokat.
A 3600x és RTX 2070 Super alá megfelelő...
A táp Seasonic Golg+10év gari, ajánlott - a vgéádhoz minimum 650W,vagy jobb,szerintem érdemes,legalább egy 850W-os tápot venned..[ Szerkesztve ]
Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
surgyi
senior tag
Sziasztok!
Maradt jó pár komponens polcon, s egy gépet raknék össze belőle. Alaplap és táp kellene csak. Ki milyen lapot ajánlana, ami egy Ryzen 3600x és RTX 2070 Super alá megfelelő lenne?
Előre is köszönöm a segítséget! -
varmi2
nagyúr
Oké, egyébként nem rossz konstrukció, ha külön vennéd mindet, akkor jobb teljesítményt kapnál, de jóval drágábban.
Nekem jelenleg egy 5600G van.Olcsóbban jött ki, de a320 itx lap van, ami a linkeltnél még gyengébb, méretre kisebb itx házam van, amibe nem lehet tenni vga-t, de a cpu hűtésből egy kicsivel nagyobb bele fért, jelenleg falból mérve normál használat mellett 30-40W között fogyaszt.Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
varmi2
nagyúr
Az a gond hogy a kinézett vga csak x8-at tud, de azt pcie4.0-ban. És a kettő között nagy a különbség. A pcie 3.0 1000 MB/s tud sávonkét tehátt x8 esetén 8000MB/s, a pcie 4.0 tud sávonként 2000MB/s, így az x8 esetén 16000MB/s, tehát jelentős a különbség, dupla, ez már visszább foghatja a vga-t.
75k az még korrekt ár is. Ház+táp+itx lap.
Ez az egyetlen komoly limit:
Supports MAX Height ≦ 54mm CPU Cooler[ Szerkesztve ]
-
varmi2
nagyúr
Igen. De sztem ennél van olcsóbb alternativa is. Bár, nem tudom, hogy mennyiért vennéd. A lap benne nem valami izmos, így a képek alapján. És még egy probléma. Az rx 6600 az pcie 4.0 x8 csatlakozóval van felszerelve, de a lap és a proci csak pcie 3.0-t tud. És azx8 miatt nem tudja majd kihajtani a vga-t az említett limit miatt.
-
lsc
nagyúr
Üdv
Egy ilyen [link] gép képes kiszolgálni egy 5700g-t ? Főleg a lap miatt kérdem, később kapna egy 6600 körüli videokártyát is.Az élet kegyetlen .
-
ron8
senior tag
Koszonom az ajanlasokat
-
MaddeNNNN
őstag
Ha a konfigodban lévő rtx 3070 alá menne, akkor egyszerűbb ha írsz egy összeget hogy mennyit szánsz rá és összerakunk ár/érték arányban egy jó konfigot.
Vagy átmész ebbe a topikba, elolvasod és kommentben kitöltöd az összefoglalóban található kérdés sort és a legtutibb konfigot fogják ajánlani neked.To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
MaddeNNNN
őstag
Nem gond segítünk szívesen.
Milyen házba menne? Mert jó lenen tudni hogy csak mATX fér bele, vagy belemegy rendes ATX méretű alaplap is.
Illetve újan akarod venni vagy használtan?[ Szerkesztve ]
To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
ron8
senior tag
Sziasztok! Tervezem 1 AMnégyes foglalatú lap beszerzését az olcsó kategóriában, viszont 20 és 25 000 Ft között is annyi választék van hogy muszáj a segítségeteket kérnem. Mivel rambol egyelőre csak keveset fogok tudni venni, igy nem lenne rossz a tobb foglalatos, de ahogy nezem a legtobb lapnal 2 foglalat van..
-
IstvánLászló
senior tag
válasz RocketSWET #2205 üzenetére
Asus TUF/ROG b550 most néztem és láttam a képet a lapodról.
Az én lapom: MPG B550 GAMING PLUS,VRM hűtőbordák is nagyobbak, és jobb minőségűek,mint neked,anomáliákat nem tapasztaltam,5700X fut tunnignélkül jó teljesitménnyel....
A VRM hűtőbordák is nagyobbak, és jobb minőségűek, 55 C-os csúcshőmérséklet,X570 lapok?
A válaszom: pontosan ugyanazt az erős VRM-et használja ugyanazokkal a valódi bordázott hűtőbordákkal.
A hőmérséklet mérésére digitális hőmérő K-típusú típusúhőelemekkel,hőelem figyeli.
A környezeti hőmérsékletetét a hőelemmel figyelheted, ennyit tudok most segíteni.Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
RocketSWET
csendes tag
Sziasztok! Asus TUF/ROG b550 és x570 lapok közül melyik rendelkezik VRM hőszenzorral? Van valakinek esetleg tapasztalata vele? Egy 5900x-et hajtanék vele és kíváncsi lennék, hogyan alakulnak a hőfokok. Ez a része nekem fura az Asus-nál, hogy nem tudom mérni a VRM hőfokot, így elvileg simán meg is lehet sütni.
Bizalom mindenekelőtt
-
sacren
junior tag
Erről van szó [link] jelenleg ez van am3 procimon.
[ Szerkesztve ]
-
sacren
junior tag
Amit találtam keret az 80mm széles 100 mm a két lefogató pöcök távolsága.A hűtőt nemrég vettem am3hoz xilence 402.
-
sacren
junior tag
Mivel most veszek majd egy am4 bolti lapot am3 helyére és nem tudom tartalmazni fog e am4 rögzítőkeretet toronyhűtőhöz
-
sacren
junior tag
Sziasztok!
Am4 keret méretei mik lennének?
Mivel találtam egyet de nincs ráírva am3 vagy 4 nem tudom eldönteni -
raveinT
tag
Több mint 1 év után jött egy beta bios frissítés az msi x370-hez, "- Fixed CVE-2024-36877 security issue."
Ez vajon mennyire fontos?
-
Teasüti
nagyúr
válasz Solicidium #2192 üzenetére
Amennyibe a platform váltás fog kerülni, annyiból évekig tudnád fizetni azt az extra 20 Wattot filmezés közben.
Ha játszani is szeretnél és nem egy 24/7-es üzemről beszélünk, akkor nem mindegy, hogy arra a pár órára 45 W vagy 65 W a csúcs teljesítmény? Amit úgyse fogsz látni, hacsak nem 16 szálon futtatsz vmit filmezés közben.
PBO-val meg lehet vágni, de nyilván annyit veszít is a boost órajelből.[ Szerkesztve ]
-
Solicidium
aktív tag
Sziasztok!
Mozizós ITX-es gépembe terveznék platformváltást s1150-ről. De mielőtt a kinézett AM4-es kombó ekként szolgálna, egy-két évet lehúzna a főgépemben (mely szintén s1150-en ragadt mindmáig), mellyel azért néha játszom.
A célom az hosszabb távú rendeltetését tekintve az lenne, hogy minél alacsonyabb legyen a proci fogyasztása, amellett, hogy azért kakaó is legyen benne (pl. majd esetleges dedikált Valheim szerverként nem árt a 6 magos proci). A kinézett példány így egy R5 5500 volt - mivel eltérő, 5600G-re hajazó felépítése folytán - alacsonyabb fogyasztású a tesztek alapján mint az 5600, a fele L3 cache egyes játékokban 25%-ot eredményező teljesítményveszteség meg az átmeneti időszakra egy stock 4790K után nekem szódával elmenne.
És a kérdés, ami miatt ide írok. A hozzá alapvetően kinézett lap egy B450-es korábbi modell (mivel van rajta optikai kimenet, Intel lan, komolyabb integrált hangkari, szóval egyéb újabb, pl. B550-es példányoknál jobban felszerelt, a kevesebb PCIe sávszél pedig nekem nem érvágás).
Láttam, hogy (talán az utóbbi BIOS kiadásokkal?) régebbi lapokra is megejelent az ECO mód, így felmerült bennem, hogy az 5600 fogyasztását is lejjebb lehetne nyomni, árban pedig nincs akkora különbség a sima 5600 és az 5500 között. A problémám az az, hogy nem tudom, minden lapban benne van-e a lehetőség és minden lapban ugyanazok a megadható fogyasztási keretek elérhetők-e (részemről a 45W volna prioritás)? Sajnos erről a Fatal1ty lapról csak régebbi BIOS-os videót találtam, ahol úgy láttam, nincs ilyen beállítás.
Ha mégsem volna ilyen beállítás benne, akkor PBO + Ryzen Masterrel megoldható a fogyasztáscsökkentés? Ezzel a problémám az, hogy only Windows, ha jól tudom.
Vagy újabb chipsettel (pl. A520 vagy B550) biztosabbra lehetne menni a megfelelő BIOS beállítás megléte tekintetében? Mik ezzel kapcsolatban a tapasztalatok? Esetleg más javaslatra, elképzelésre is nyitott vagyok.
Köszönöm! -
aktív tag
Sziasztok. Lenne ilyen lapom. [link] ECC ramokat esetleg valaki használ? Úgy hallotam működhet, a válaszokat előre is köszi.
Weboldalkészítés, gyorsítás, fejlesztés, költöztetés
-
-
mAtech
aktív tag
Helló!
Ryzen 5 5500GT procihoz az A520 alaplapos chipset elég lehet? Nem kell tuning. Max 1 db dedikált VGA menne bele később azt kész. Kb 3070 vagy azonos szintű AMD.
Köszi
Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...
-
Teasüti
nagyúr
Processzort cseréltem 5700g-ről 5800x3D-re. Nem tudom hol volt a szűk keresztmetszet pontosan, de megszűnt az audio probléma. Talán a nagyobb cache volt a kulcs. Talán hibás az 5700g. Vagy a GFX modul úgy van bekötve, hogy vmiért a PCIe sávok és az USB busz interferál egymással. Sose fogom megtudni a pontos okát. De így visszagondolva voltak USB panaszaim az első naptól kezdve évekkel ezelőtt is, csak akkor azt hittem az 5 méter kábelen nem elég stabil a jel. USB DAC random leválasztott néha. A monitor upstream USB-jének is megvolt a kedvenc hátlapi portja, ahogy a DAC-nak is. A többi portban instabilak voltak az eszközök. Lehet nem is a vezetékhosszal van a gond, hanem hardverhiba volt kezdettől fogva. Ez a 16 sávos VGA csak felnagyította lehet.
[ Szerkesztve ]
-
belaazallat
addikt
válasz Teasüti #2185 üzenetére
Üdv!
Én PCI-E-s dedikált hangkártyát használok, nekem ilyen problémám nincs. Igaz a 6600xt csak 8 sávot kér.
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
B550 chipset esetén másnál is előfordultak itt audio problémák ha a VGA 16 PCIe sávot kap? Van egy Gigabyte Aorus Master lapom és évekig 8x módban használtam egy SSD miatt az M2_B slotban. Kivéve az SSD-t VGA cserekor és 16 sávra váltva (új VGA megérzi a 8x limitet) játékok alatt a hang elkezdett pattogni. Mint mikor kifut a pufferből pár milliszekundumra folyamatosan. Frissítettem BIOS-t, ugyanaz. Próbáltam három különböző VGA-val, ugyanaz. A régi VGA-val is ugyanaz, ha 16 sávon üzemel. Meghajtók frissek mind.
Az egyetlen változó a BIOS-ban a panaszmentes és problémás állapot között a VGA sávelosztás. Gen3 módban üzemel a jelenlegi processzorral, de Gen4 módban is beszámoltak a problémáról. Vagy inkább úgy írom, hogy Gen4 módban számoltak be a problémáról és Gen3 volt a probléma megkerülése. De nekem Gen3-ben is problémás a hang. Az összes hangeszköz érintett: alaplapi hang, USB DAC, HDMI hang kimenet, minden. Ha microstuttering-el a játék és a frame time megugrik egy pillanatra, akkor arra az időre kihagy a hang is. LatencyMon szerint nem kéne komoly problémának lennie.Hasonló beszámolókat találtam gyártófüggetlenül:
[link] [link][ Szerkesztve ]
-
elttiL
senior tag
válasz raveinT #2181 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek a választ. Az egyel régebbi de magasabb kategórián a B450-et, az újabb, de gyengébben az A520-at értjük ugye? Én így értettem. Egyébként [link] illetve [link] és ezt váltaná: [link] . Véletlenül mindkettő Fatal1ty verzió. Az ATX lap és cpu hardverapró-ról van. Szépen muzsikál, csak nagy helyet foglal. (költözés lesz, és nemiogen lesz olyan sarkom, ahol csak a gép lesz, így minél kisebb helyen akarom letudni a pc-t. (túrom az itx ház hirdetéseket is, a meglévő Lian-Li házikómba [link] (amiben most a nem üzemelő nas van), nem fér be a vga (itx méretű vga-ra most nem váltanék, mert mindenféle váltás= többletköltség).
Akkor B450.
-
pandras83
őstag
-
raveinT
tag
Látatlanban: ha nincs olyan feature, amit az egyik tud a másikhoz képest, és kifejezetten szükségem van rá, akkor én előbb venném az egyel régebbi, de magasabb kategóriás lapot, mint az újabb, de gyengébbet, főleg, hogy a proci amit bele szánsz, nem különösebben profitálna az újabb lapból.
-
elttiL
senior tag
Üdv.
A520 vagy B450 chipset-tel vegyek alaplapot? Jelenleg B450-es van, ATX méretben, de váltanék ITX-re, mindkét kiszemelt lap kb azonos áron, azonos szolgáltatásokkal rendelkezik. Dedikált vga kerül bele, a processzor Ryzen 5 2600, ram 2x 8GB. -
senior tag
válasz kleinguru #2177 üzenetére
"windows megoldja rendesen?" -igen, erről híres.
Nem hiszem lehetetlennek, de szerintem az a tuti, ha mindent kézileg te magad frissítesz.tel: 7o-373-oo29 *** NO SMS!!! *** brit tudósok szerint 10 fogorvosból 8 az 2. ------- Idiocracy: 8 éve abszurd film volt, hamarosan valóság lesz??
-
addikt
Sziasztok!
Adott a konfigom az adatlapomon.Friss win 11 telepítés után kell feltennem AMD drivereket (alaplapi vga stb) vagy a windows megoldja rendesen
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
raveinT
tag
válasz NdrewSunix #2175 üzenetére
Szuper! A lényeg, hogy megoldottad
-
senior tag
válasz raveinT #2174 üzenetére
Nagy küzdelem volt, de csak kiderült mi okozza a problémám. Átbogarásztam a BIOS-t.
Még jó, hogy a rendszert is újraraktam közben így most pakolgathatom vissza a programokat stb. egyéb beállítások.
Szóval a Biosban az Erp Ready résznél a Disabled nem azt jelenti, hogy nem foglalkozik ezzel a lehetőséggel, hanem, hogy de.
Azonban, ha ezt Enabled (s4+s5) -re állítom, akkor már kikapcsol a gép teljesen. -
raveinT
tag
válasz NdrewSunix #2171 üzenetére
Ha esetleg még nem tetted, nézd át a BIOS összes menüpontját, hátha van valami energia gazdálkodási beállítás amit ha módosítasz, megoldódik. Ugyanezt érdemes lehet magában a windows energiagazdálkodás beállításokban átnézni.
Anno nekem is volt ilyen problémám még vagy 10 éve egy inteles géppel, de sajnos már nem emlékszem mi lett a megoldás - de meg lehetett oldani azt tudom.
-
senior tag
válasz belaazallat #2172 üzenetére
Szerintem nem, de valóban hasonló a jelenség.
Alvó állapotnál megmozdítom az egeret és elindul a gép, illetve a bekapcsoló gomb mellett villog a led. Leállítás vagy hibernálás esetében nem kel fel vagy villog a led. -
belaazallat
addikt
válasz NdrewSunix #2171 üzenetére
Üdv!
Biztos, hogy leállítod a géped, nem lehet, hogy csak alvó állapotba kerül?"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
senior tag
Sziasztok!
Szereztem használtan egy Asus X570 TUF Gaming Plus alaplapot. Egy R5 5600 cpu és GSkill 3600-as ramok vannak mellette, amelyeknek működésével nincs is probléma.
A gond ott kezdődik amikor kikapcsolom a rendszert ( Win 10), az le is áll ahogy kell, de az alaplapi pch ventilátor forog tovább, valamint habár a házhűtő ventilátorok pörgése leáll, de a led része tovább világít, mintha menne a számítógép, pedig nem.
Hiába várok vele akár egy órát is, ugyanúgy megy amíg a tápot ki nem kapcsolom.
Amit próbáltam eddig: másik táp, chipset driver frissítés, bios frissítés. Ezek sajnos nem oldották meg a problémát. -
brabbitz
tag
melegedni ezek nem fognak igazán, A520-ak többsége megfelelően el vannak látva normális VRM-ekkel. Továbbá OC-zni tudtommal A520-nál se lehet, szóval-e szempontból se lesz ezzel problémád. Annak nézz utána hogy BIOS-od megfelelő-e hozzá biztonság kedvéért.
Ha idővel találsz jobbat, azért egy 5800x mellé érdemes már B550-et rakni. Ha találsz normális áron. Az alaplapok árai elszálltak nagyon.
[ Szerkesztve ]
-
komi77
senior tag
Sziasztok!
Adott egy ASUS TUF GAMING A520M-PLUS II alaplap. Most, hogy használtan elfogadható áron kaphatóak Ryzen 7 5xxx procik. Az lenne a kérdésem, hogy ebbe az alaplapba érdemes-e Ryzen 7 5800x procit tenni? Csak játékra lenne használva. Melegedési probléma vagy más gond nem lenne az alaplappal?
Válaszaitokat előre is köszönöm!Szegény ember kézzel nőz.
-
-
Gstyler
senior tag
Még egy kérdésem lenne. AM3+on egy Thermalright MACHO 120-as hűtőt használok. Ehhez kell beszereznem valamit, hogy az új AM4-es lapra is rögzíteni tudjam?
-
MZsoltee
veterán
válasz Gstyler #2162 üzenetére
Gondolkodj el rajta, abban ha később fejleszteni akarsz, akkor ott van lehetőség és ott kezdődik teljesítményben, ahol az AM4-nek vége.
7500F/7600 80k körül
B650-es belépő lap 50-60k körül
2*16GB DDR5 6000mhz+ CL30- 50kA tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
Gstyler
senior tag
Gondoltam hátha az AM5 mellett ez már egyre olcsóbb lesz.
De persze pár ezer forint miatt felesleges várni, köszi! -
MaddeNNNN
őstag
válasz Gstyler #2160 üzenetére
AM4 platformra még mindig hatalmas kereslet van, így nem valószínű hogy számottevően esnének az árak. Persze bármi lehet, jöhet megint egy chip hiány, logisztikai fennakadás stb.
Ha össze akarsz rakni egy gépet szvsz nem érdemes várni hónapokat egy-egy alkatrészre hogy hátha majd most olcsóbb lesz 3 ezer forinttal.To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
Gstyler
senior tag
10 éves FX-em cseréjét fontolgatom (5600X+B550+32GBRAM lenne az új terv).
A dolog nem égető, ezért az árak tekintetében kérném a tanácsotokat.
Érdemes még várni? Esni fognak még vajon az AM4-es cuccok árai fél éven, éven belül?
(Ha számottevően nem, akkor szépen lassan elkezdeném beszerezni őket, de ha érdemes, akkor még tudok várni.) Előre is köszi -
MZsoltee
veterán
válasz brabbitz #2156 üzenetére
Nekem pl a brocken 3 hoz kellett 4 spec csavar és azzal volt jó. Az AM5 foglalathoz tartozó hutorögzítő keret ha jól emlékszem fix, nem lehet leszerelni, míg az AM4 esetében 2x2 csavarral volt rögzítve és le lehetett szedni. A CPU hűtőhoz tartozó spec keretet fel lehetett rakni, az AM5 esetében ez ugye nem tud működni és kellenek a csavarok.
A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
-
brabbitz
tag
válasz sanyek2 #2155 üzenetére
Szia! Konkrét választ sajnos nem tudok neked adni, de elvileg az AM5 teljesen egyezik az AM4-el, direkt tervezték így hogy az AM4-re tervezett hűtőket tudják használni AM5-ön is. Artic Freezer 33eSportom ráfért az AM5-re és jól hűt, de nem akarok neked false választ adni. Elvileg ha AM4-en jó volt a hűtőd akkor most is jónak kéne lennie
-
sanyek2
senior tag
Sziasztok!
Lehet elsiklottam felette, de mi a különbség az AM4 és AM5 felfogatás tekintetében?
Van egy Corsair H100i V2 hűtőm és csak AM4-ig van a támogatási lista.
Előszedtem a dobozát (De jó hogy semmit nem dobok ki) és benne van a lefogató kit, lemértem tolómérővel és a lyuktávolság egy az egyezik az AM5-ével.
Felfogatási magasságról tud valaki infót?
Vagyhogy van-e különbség egyáltalán?
Nem szívesen vennék emiatt másik hűtést. -
jeni
félisten
ha a távtartókat felcseréled?
tolómérővel mérve egyformák?
az lehet,hogy maga az SSD-k már laposabbak lettek.
alacsonyabbak lettek a chipek rajta.
u.i.:
cseréld le vastagabbra a thermal padot.
az is megoldás ha ráteszel külön kapható SSD hűtőt ha felette nincs semmi se.[ Szerkesztve ]
-
Tubica
senior tag
Sziasztok ! Segítséget szeretnék kérni Tőletek !
Van egy Aorus X570 Pro [link] alaplapom, amely kapott (végre) 2db M.2-es SSD-t.
Egy [link] Samsung 980-as és egy [link] Kingston SNV2S háttértár.Az alaplaphoz jár kettő darab hűtőborda a foglalatokhoz. Az ssd-ket szépen betettem. Jöttek a bordák és azt tapasztalom, hogy ami a processzor alatt van foglalat, ott a hűtőborda NEM ér hozzá az SSD-hez, ami pedig a PCI-e alatt van, ott meg éppen hogy csak valamennyire.
Mi lehet a megoldás ?
Gyári gappad/termál paddal van felszerelve mind a kettő borda.
Még azt néztem, hogy a csavar, ami van a bordán rajta, van egy távtartója (de gondolom az mindegyiknél így van)Segítségeteket előre is köszönöm !
Üdv. Tubica
Tubica: A tubásokra kitalált vicces meghatározás.
-
bobalazs
nagyúr
Új bios
RIME B450M-A II BIOS 4402Version 440215.76 MB2024/01/08
"1.This update includes the patch for the LogoFAIL vulnerabilities
2.Support graphics card with M.2 storage -
Fel
addikt
Sziasztok!
Akadt egy problémám a jelenlegi gépemmel. Az utóbbi időben akár hetente is előfordult, hogy újra kellett telepítenem a Win10-et, mert az éppen aktuális SSD, amire az os telepítve volt, egyszerűen összekakkantotta magát. Gyakorlatilag egyik napról a másikra már nem bootolt be, javítani nem lehetett. Az adott meghajtót a gépből kiszerelve, majd külső házba szerelve, és rádugva a laptopomra, szektorhibát dobott, majd a javítás után olvasható lett a drive. Sőt, visszarakva a PC-be újra bootolt róla a Win10, de általában egy-két indítást bírt ki így.
Tavaly február-március környékén raktam össze ezt a konfigot, bár igaz, hogy közben változott itt-ott. Első összerakáskor így nézett ki:
- Asus Prime B550M-A lap
- Ryzen 5 3600 proci
- 2x16 GB Kingston DDR4,
- Bitfenix Whisper M 450W táp
- Crucial P3 1TB-os M2.NVMe ssd (3D NAND, erre ment a Win10 első körben)
- Apacer 480 GB-os és egy SiliconPower 1TB-os sata ssd (pontos típusok nem mennek fejből.. az Apacer TLC, a SP 3D NAND chipes)Nyár végén beraktam a gépbe még egy M2.NVMe meghajtót (1 TB-os Crucial P2 TLC), ha már volt rá még egy hely... Ezt követően szeptember elején megpusztult a Crucail P3, de úgy rendesen, ahogy illik.. Egy fagyás, aztán restart és már a BIOS-ban nem is látszott az meghajtók listájában. Ez még külső házban kipróbálva nem kelt életre. Gariba vissza, de mivel ilyen már nem volt elérhető, így pénz vissza, és vettem egy szintén 1 TB-os, TLC-s, Patriot M2-s ssd-t. Gépbe vissza mikor megérkezett, de amíg garanciás dolog zajlott, felraktam a Win10-et az egyik SATA ssd-re. Egy idő múlva, olyan 2-3 hét körül, kezdődött a mostani hercehurca (szektorhiba - újratelepítés), de már újabb meghajtó nem pusztult meg fizikailag.
Októberben cseréltem videókártyát, a korábbi GTX1070-et, egy RTX4070-re, utána mintha gyorsabban jelentkezett volna a probléma (sűrűbben kellett újratelepíteni az os-t)..
Most legutóbb kipróbáltam, hogy az egyik M2 ssd-t kivettem, azóta mintha nyugodna az ügy... nem kellett még újratelepítenem.
Létezik, hogy ez az alaplap - processzor páros nem bírja a PCI-e sávokat megfelelően kiszolgálni? Gondolok itt arra, hogy sok neki a két foglalt M2 slot, a két SATA, és a VGA együtt?
-
rantotthusi
tag
Köszönöm a válaszod! Ezt is porbáltam és ugyna ugy sztereo a hang! mindent probáltam már mindenhol átkapcsoltam akar a driver akar a gépház 5.1-re es semmi, nem értem m it hagyok ki! Most volt lap váltásom ezelőtt is a régi lapon egyik win beálitás se segitett hanem egy külön másik program és nem értettem miért gondoltam az uj lapnál nem lesz ilyen gond, minden jol van összedugva nem értem!
-
jeni
félisten
válasz rantotthusi #2145 üzenetére
start - gépház- rendszer- hang
-
rantotthusi
tag
Sziasztok most vettem egy asus tuf b450 plusz 2-es lapot, 5.1-es hangrendszerem van, de sehogysem tudom beallitani hogy szoljon csak sztereoban jön a hang! Tudnátok valami megoldást erre? driver fent van a hangszoro és a driver beállitásoknál mindenhol 5.1 re van állitva minden és mégsem jo Nagyon Szépen Köszönöm a segitseget!
-
ricsip
addikt
A májusban nagykényelmesen decemberre ígért agesa 1.2.0.C csak olyan szokásos amd-s hazugság volt? A jónép ezen a héten pénteken kiveszi a 2-2,5hét szabiját, január 2. hetéig fű se fog nőnni nemhogy új agesa release.
-
-
brabbitz
tag
Sziasztok! Nem tudom mennyire illik ide a kérdés de ti tudtok olyan szakembert aki foglalkozik AM4-es alaplapok javításával? (Egy X470-es MSI lenne)
-
Str8 sk8r
őstag
...sziasztok...van egy B450i jelű konfigom...
[lap]...nem tudok szabadulni az athuzastl......mindegy...ebbe a lapba szeretnék minél újabb generációs procit...most éppen egy 3100 van benne de ha újabb lenne jobban örülnék...[ Szerkesztve ]
×o°”~`”°o× Jim ×o°”~`”°o×
-
senior tag
válasz Francia91 #2134 üzenetére
Aham...
Köszi az infót.
Bár, ha jól olvastam a 8 pines csatival 336W-ig el lehet menni, de nyílván kevésbé melegszik ha többfelé van osztva. Így már érthető.tel: 7o-373-oo29 *** NO SMS!!! *** brit tudósok szerint 10 fogorvosból 8 az 2. ------- Idiocracy: 8 éve abszurd film volt, hamarosan valóság lesz??
-
Francia91
veterán
Az csak a TDP, egy 5800X pl simán bevesz 160W-ot is PPT-vel, egy 5950X pedig a 240-et is. A 105 W mindenféle Turbo és egyéb nélkül van
A képen egy 5900X van eleresztve, láthatod hogy a 181W nem kottyan meg neki. Ahhoz már nem árt, ha van 8 pines tápcsatid[ Szerkesztve ]
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
senior tag
Sziasztok.
Jópár AM4-es lapon láttam, hogy raktak a 8 pines CPU tápcsati mellé még egy 4 pinest is.
Tudomásom szerint a legmagasabb TDP 105W körüli az AM4 prociknál.
Ennek fényében mi értelme a +4 pines csatinak?tel: 7o-373-oo29 *** NO SMS!!! *** brit tudósok szerint 10 fogorvosból 8 az 2. ------- Idiocracy: 8 éve abszurd film volt, hamarosan valóság lesz??
-
DravenMoral
senior tag
válasz Vertexis #2128 üzenetére
Pontosan.
Jelenleg nekem is egy B550-es lapom van, ezek bőven kiszolgálnak oc mellett is akár egy R7 5800x-et is.
Az R9 5900x-el már óvatosabban kell bánni, de átlag ember nem vesz ilyen procit.
A játékosok számára pedig ott az R7 5800x3D, amit vígan visz a lap komprumisszumok nélkül.Aki csak játszik, böngészik, torrentezik, filmezik a gépen, annak még egy jó pár évig bőven elegendő lesz egy Ryzen 7 5700x-es proci is.
-
Shin Chen
tag
válasz Vertexis #2128 üzenetére
Az AM4 hiába kifutó, az évek során egész kiforrott lett, az AM5 annyival nem tud többet hogy megérje és még sok gyerekbetegsége van, nem várnék a következő generációra.
MZsoltee #2127
Megfogadom a tanácsot, hahun körülnézek hátha, bár újonnan jobban örültem volna."A tudomány az vagy hülyeség, vagy az elit trükkös módszere az egyszerű emberek átverésére."
-
Vertexis
lelkes újonc
válasz Shin Chen #2126 üzenetére
Simán jó lehet egy B550 lap még évekig. 5600X vagy ha biztos ami biztos kapj el jó áron egy 5700X-et. Videókártya viszont semmi esetre se 4060! Használtan akkor egy 3060Ti/3070 vagy ha Radeon akkor 6700XT. Ramból pedig ha tipusnál maradunk akkor a [3600/CL16] verziót.
-
Shin Chen
tag
Skacok, 2023ban megéri újonnan AM4 platformra építeni? (szerk:2023/2024 )
Kb 10 éve nem volt diy konfigom, és nagy valószínűséggel ez lehet az utolsó. (Alig játszottam most kicsit újra belemerülnék)
-5600x
-MSI B550 Tomahawk
-MSI RTX4060
-DDR4 3200 cl16 G.Skill Ripjaws 32GB
(Persze plusz táp meg monitor meg perifériák)
Így jön ki a budget 450 körül.Ahogy nézem a Warzone, Cyberpunk, Starfield megy FHDban vagy 2k-ban beállítástól függően, nekem az bőven jó lenne, más nem mozgatott meg az utóbbi időben.
[ Szerkesztve ]
"A tudomány az vagy hülyeség, vagy az elit trükkös módszere az egyszerű emberek átverésére."
-
Vertexis
lelkes újonc
Sziasztok, bocsi az offért de nagyon nagy szükségem lenne sos-ben egy AM4 lefogatóra Délpest környékén vagy Dabas irányábába. Hátha tud valaki segíteni, megfizetem, köszönöm!
-
arabus
addikt
Akkor az Msi lap amit ajánlottak is tökéletes lesz számodra.
Semmilyen változást nem fogsz tapasztalni az x470-el szemben.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
arabus
addikt
Azt kérdezted melyik a legjobb lap a piacon.
Nem azt melyik a legolcsóbb.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
arabus
addikt
pl ez: [link]
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
sakto
őstag
Sziasztok
Egy 7900XTX és egy 5800x3D mellé melyik a legjobb alaplap a piacon.
Köszi -
varmi2
nagyúr
válasz Gabrikovics #2106 üzenetére
Északi híd nincs már am4-en, mind a prociban van. Már csak a déli híd van, ha lehet egyáltalán délinek nevezni 1db hidat.
-
arabus
addikt
válasz Gabrikovics #2104 üzenetére
Zen 2-őm is meglépte volna ha már akkor lett volna Hynix Djr chip.
A b-die nem tudott csak 4666 cl 16-ot.
Zen 3 simán vinné ezt.5600 van itthon csak a djr memókat eladtam már igy nem tudom kipróbálni.
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
Új hozzászólás Aktív témák
- Path of Exile (ARPG)
- Gamer headsetek a felsőkategóriából
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- OpenWRT topic
- EAFC 25
- BestBuy topik
- Apple asztali gépek
- Kiterjesztette az Egyesült Államok a kínai chipkorlátozásokat
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- További aktív témák...
- Beszámítás! ASUS ROG STRIX Z270-I GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! MSI H81M-E33 Alaplap H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Intel Desktop Board DH87RL alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Asus TUF GAMING X570-PLUS alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest