- Nem örülnek a britek, hogy mindenki Google keresőt használ
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Windows 11
- AliExpress tapasztalatok
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- eBay
- Disney+
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
-
IT café
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madwe
nagyúr
Azért mielőtt valaki a 700 forintos m3 árral számolna mint világpiaci ár, ajánlom figyelmébe az alábbi grafikont, beállítottam forint/m3-re: https://olajar.hu/gaz-ar.html
ettől függetlenül egy x2, akár x3 nem elképzelhetetlen, de a x7 eléggé meglepő lenne szinte az összes szcenárióban... -
pjen
félisten
Azért erre is van megoldás. Szellőzőket kell vágatni 1-2 ablakba+szénmonoxid érzékelő. A C24 mehet akár 50 fokon is, max sűrűbben kapcsolgat. A kéménynek mindegy, hiszen bélelve van. Ellenpont: kondenzaciós kazán. Szerencsétlen esetben akár 2 milka azonnali kiadást jelent. Ha 20-30 évig tudtuk gond nélkül használni, én nem kukáznám.
-
GEPESZ66
veterán
A C24-nél kb.55 fokos az előremenő vìz.
Udvarról nyíló,a lakas többi részétöl független helyiségben van elhelyezve,innen nyílik a padlasfeljáró.
Nappali termosztát hőmérsekleten csak ritkan kell járatnom a kazánt, mivwl hetközben keveset vagyok otthon.
A szerelő azt mondta,amíg működik,ne cseréljem le, mivel az újak sokkal bonyolultabbak,s talán több gond is van velúk.
De lehet,hogy 1-2 év,s lecserélem. -
bugizozi
őstag
Igaz, elírtam, 60%-ra gondoltam.
A lényeg ami érdekel, hogy ha beszereltetnék egy ilyen hővisszanyerős szellőztetőt, akkor az segítene-e télen levinni a páratartalmat. (alapesetben sajnos ~70% körüli ha minden be van csukva)VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Frankie50
tag
-
Sz.L.
aktív tag
"Sosem írtam hogy bépített tetőtérnél ne lenne szerepe a páraáteresztő fóliának, ez miért jön elő újra és újra?"
Mert a beépítetlen tetőtérnél is ugyan az a szerepe, mint a beépített tetőtérnél.Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)
-
Sz.L.
aktív tag
A porhóval való érvelés, nem egy kósza gondolat, hanem egy műszaki/alkalmazási szempont a páraáteresztő fóliák esetén. (Mivel nem szeretnél utánanézni, így gondoltam leírom.)
A "tetőre mászkálás" érvet nem tudom hova tenni. Tényszerű megállapításokat tettünk, példákkal alátámasztva, amiket válaszként kaptál. Te fel tudsz menni a padlásra, és belülről tudod tologatni a cserepeket, sokan viszont ezt nem tudják megtenni a beépített padlástér/tetőtér miatt. Ez egy tény. Ilyen esetekben nem kell felmennie a tulajdonosnak, hanem szakembert kell hívni, aki szakszerűen javít, ha szükséges.
A felújítások első pontjai között kellene lennie a tető felújításának, a hozzá kapcsolódó szerkezeti elemekkel együtt.
Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)
-
balojazz
aktív tag
Oké. Tegyük fel, hogy laikusok vagyunk, fogalmunk sincs, mire való a páraáteresztő fólia a cserepek alatt. Mondjuk akkor fogadjuk el CSAK ÚGY, mivel újépítésű házakban mindenhol kötelező elem. Biztosan nem véletlen, megvan a maga jó oka. Ha megnézed az épülő, még nem befejezett cserepezésű házakat kívülről, vagy felmész egy ilyennek a beépítetlen padlására, belülről látszik. Én elfogadom. 50-60 éves Kádár-kockánál még sok minden nem volt kötelező: a műanyag 3 rétegű ablak, a szigetelés, a rézvezetélek, a 3 fázis, a műanyag vízcsövezés stb. Ebből nem az következik, hogy ezeket nem kell megcsinálni, hanem az, hogy régen nem kellett, most meg igen. Nem biztos, hogy annyira fontos, mint az alu vezetékek és az olvadóbiztosíték mellőzése, de fontos lehet.
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
Sz.L.
aktív tag
Úgy érzem, hogy ha bármit írok, akkor az úgy sem változtat semmin, hiszen nálad működik a dolog páraáteresztő fólia nélkül is. Szóval: "A páraáteresztő fóliának számos előnye van, érdemes utánanézned."
Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)
-
koko52
nagyúr
Megelőztek, leírták a páraáteresztő fólia lényegét.
Valamint, ha sérül egy cserép akkor szerintem jobb ha nem ázok át és éktelenkedik a plafonon egy nagy sárga folt, és festetek. Cserepet meg kívülről cserélik. Vicces lenne egy padlástér beépítésnél lambériát vagy gipszkartont szétvágni."Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Sz.L.
aktív tag
"Miért is jó a fólia a cserép alá? Úgy nem fog kiszellőzni a padlástér."
A páraáteresztő fólia pl.: megfogja a porhót és egyéb nedvességet, ami kívülről mégis bejut egy erősebb szélben.
Ki fog szellőzni belülről. Pont ez a páraáteresztő fólia lényege. (A párazáró akadályozná a kiszellőzést.)"A cserepek alatt semmi fólia és még sosem áztunk be. Az régen rossz ha azért kellene alá a fólia hogy ne ázzon be a tető."
Alap esetben nagy mennyiségű csapadék nem juthat be. A páraáteresztő fóliának számos előnye van, érdemes utánanézned.
"Ha sérült a cserép akkor azt cserélni kell, amit jóval egyszerűbb megtenni ha nincs ott fólia."
Általában kívülről is cserélhető.
-
Sz.L.
aktív tag
Jól számolod 30A-34A. Dugaszoló aljzat szintén 16A. Nem ajánlott a 3 villanyradiátor.
A Régi konvektorok, ha évente karban vannak tartva és nincsenek cserére érett állapotban, akkor semmi gond velük. Amennyiben parapetesek, akkor még biztonságosak is (természetesen ettől függetlenül ajánlott a CO jelző!). Ha csereérettek, akkor pedig Vara-FÉG-es konvektorok kompatibilisek a felfogatás szempontjából.
-
koko52
nagyúr
Szerződésem 2016-ban arról szólt, hogy inverter cseréig marad a szaldó. Mindenkinek így szólt egészen a támogatásos rendszerig. Akkor jött a 10 év ötlet és hogy eltörlik a régieknek. Érdemes volt bővíteni 22-ben, mert volt rá támogatás és onnan indult a 10 év. Szóval az eredeti élettartamból csináktak 10 évet, kreálták ezt a hisztit ami most volt, és most marad a 10 év "megmentésként".
Nekem tökéletes volt az invertrhez kötés, mert egyrészt javítható, másrészt egy matrica az egész. És kaptam mellé még 5db matricát. Harmadrészt soha senki nem nézi meg, milyen inverter van fent."Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
veterán
Tessék, itt egy precizebb kalkulátor.
Ebben is az jön ki, hogy az általad megadott szigeteléssel egy 20 négyzetméteres szoba fűtésteljesítmény igénye kb. 2 kW, de ha a legszuperebb szigetelést vesszük, akkor is kb. 1,5 kW.
Ebből nekem az jön le, hogy 42 fokos előremenő vízhőmérséklettel csak padlófűtéssel lehet 23,5 fokot elérni a szobában, radiátorokkal semmiképpen.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
veterán
Itt van egy radiátor hőteljesítmény-leadást számoló táblázat.
Ha beütöm azt, hogy a radiátorba 42 fokos víz megy bele (a visszatérő 35 fokos), a szobahőmérséklet 23 fokos, akkor egy 2600 mm hosszú (600 mm magas) lemezradiátor által leadható hőteljesítmény 0,51 kW.
Itt meg van egy fűtési teljesítmény igényt számoló táblázat.
Ezek szerint egy 20 nm alapterületű, 2,8 m magas, jól hőszigetelt házban lévő szoba hőteljesítmény igénye 2,2 kW.
Vagyis lemezradiátoros fűtés esetén az általad megadott előremenő vízhőmérséklet mellett az általad jelzett szobahőmérséklet esetén 4 db 2600 mm hosszú radiátorra van szükség ahhoz, hogy egy 20 nm-es szoba felfűthető legyen
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
amargo
addikt
15 éve, azaz 07'-08' környékén azaz pont, amikor a válság miatt minden iszonyatosan nyomott volt arról az időszakról van szó és hasonlítod azzal, amikor bődületes kereslet (lufi) éppen kipukkanóban van. 08' a lakás ért kb 8-9M most év elején 40M volt.
Én pont, hogy a mostani 200e/nm "olcsónak" találom (persze elindult egy fajta korrekció már a tavalyi pofátlan árakhoz képest..), de gyanítom ez a megfelelően megcsinált semmi extra ár.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Én csak annyival kiegészíteném ki, hogy minden háznál és családnál érdemes egyénileg mérlegelni, hogy melyik megoldás a megfelelő, mert egzaktul nem lehet kijelenteni, ha van gáz, akkor csak a kazán csere a gazdaságos vagy értelmes megoldás.
Nálam a vége olyan kb 15% lett végül az előző évhez képest. Nem változott semmit se a szokásunk se a ház az előző évhez képest. Idén a januári hónap extrém meleg volt, nálunk az előző évhez képest -100m3 volt kb (ez már önmagában majd 10%-ot jelent)
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
t72killer
titán
Igen, ha onnan indul a dolog, hogy be kéne vezetni a gázt, akkor szívás van, ennek az árát nálunk is csilliókig verték fel. Bár érzésre a hőszipka árak se egészen "természetes" szinten állnak.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
BlackJack21
tag
Azért elképzelhetetlen, mert Jürgennek jut oda-vissza mérős óra, Pistabának lehet nem vagy csak sokára. Többször lett említve itt a PH-n, hogy az óracserére milyen sokat kell várni, mert nincs megfelelő óra. A "sima" napelemes telepítéseknél is ez a probléma.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
-
313313
addikt
Nem, anyuékat is elkapták tavaly augusztusban, terv nélküli kazán csere majd 9 éve. Meg kokégának se bírták átvinni társasházban a falon ki a kémény.
Abkakoktól 2m kell, meg a szomszéd épülettől is 2 méter, illetve nem lóghat ki köztérre.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
Van elosztó (Démász) amelyik betűre pontosan nézi az inverter tipusát, leelenőrzi a kivitelezést és tart próbaüzemet, ha valami nem jó,nem veszi át
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
balojazz
aktív tag
Vevőként az alkudozás fárasztana, de nyilván valami olyasmit mondanék, hogy jó, napelem nélkül X-et ér, megveszem X + fél, de nagyonmax X+ egymilláért a 15-20 éves rendszert, de ennyi, mert másmilyet akarok, panelcsere lesz vagy bővítés, csökkent a hatásfok, öreg az inverter stb. Macera. Főleg akkor nem fizetnék érte sokat, ha a napelemtől függ a fűtési rendszer, mert akkor viszonylag újnak és hibátlannak kellene lennie. Emléxem 8-10 évvel ezelőttről, hogyan próbálták az egyik 10 emeletes háznál a napkollektort, a másik 4 emeletesnél a szigetelést drágításra használni, én meg hajtogattam, hogy nem érdekel, társasház, ha drágán adják, keresek olyat 100 méteren belül, ahol nincsenek ilyen szarok. Úgy is lett. Persze ma más a helyzet, de a lényeg átmegy így is. Vevőként egy nem-társasháznál a szigetelést nézném: 16 cm grafitos vagy 20 cm hagyományos alatti nem kell. A szigetelés fontos, a napelem viszont nem fontos. Ezt akarom kinyögni. Persze a jövőben lehet fontos, de eddig a napelemek történetében nekem még sosem volt fontos vagy kívánatos.
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.