Új hozzászólás Aktív témák

• Vision

veterán

válasz Ferdzsoo #367 üzenetére

Uuu, végigolvastam, nagyon kemény. Ez a csávó amúgy nem közgazdász, hanem egy vállpénzügyes üzleti diplomája van. De ez lényegtelen is, monetáris makrót szerintem nem tanult, különben nem mondana ilyen állatságokat. De akkor csak néhány fantasztikus részlet:

Pont úgy működik a Bitcoin, ahogy egy államnak működnie kéne: transzparensen, kiszámíthatóan, megbízhatóan.

VERSUS

Először is, csak olyan pénzt fektessenek be a kripto világban, amit nem probléma ha akár teljesen elbuknak.

De akkor menjünk tovább:

A bitcoin szerintem egy pénzügyi vallás.

Ebben legalább egyetértünk.

Közgazdászként én is azt gondolom, hogy nem a quantitative easing a jó megoldás.

Oké, igen. Nem ideális megoldás, a jegybankok kényszerpályára kerültek, rekord alacsony kamatok börtönébe zárták magukat. De nagyon úgy tűnik, hogy működik a dolog. Az infláció nem szállt el, az elmúlt évszázad legnagyobb konjunktúrája zajlott le az utóbbi években.

A jelenlegi pénzrendszer hosszú távon matematikailag nem fenntartható, a végtelenségig való eladósodás a bizalom teljes megszűnéséhez, és ezzel a pénz összeomlásához vezet.

A kettő között nincs összefüggés. Az államok nincsenek végtelenül eladósodva, a magánszemélyekét szigorúan szabályozzák. Szóval akkor miért is nem fenntartható a dolog?

Pont ahogy a pengővel is történt 1946-ban, amivel egyébként világrekorderek vagyunk, azóta sem volt olyan hiperinfláció sehol a világon, mint nálunk. Napi (!) 200%-nál is magasabb értékromlással kellett számolni 1946 augusztusában.

Ja, egy vesztes háborút követő hiánygazdaság miért nem elég jó magyarázat a hiperinflációra? Hogy lehet az, hogy a forint bevezetését követően stabilizálódott az árfolyam? Akkor már mégsem volt rossz a pénzrendszer?

Egyébként a valóságban nem volt ekkora hiperinfláció nálunk, hiszen a készpénz régesrég kizáródott már a gazdaságból. Persze nyilvántartották a termékek árát, ebből számolták ki ezt a napi 200%-ot, de ez egy fiktív érték volt.

...vagy hogy csak a háborúkban történik, hiszen ma is van ilyen, most épp Venezuela küzd ezzel.

Igen, és pont véletlenül Venezuelában nem egy ostoba kommunista diktatórikus rezsim regnál, ugye? A hiperinfláció oka ott is a hiánygazdaság.

Jó, nem is folytatom. Ez a cikk részigazságokkal van tele, kellően demagóg ahhoz, hogy az olyan laikusokat megtévessze, amilyen te is vagy. Röhejes, na!

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák