Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
A második kép linkje rossz.
-
osztraksajt
őstag
Inkább ha hívogatja a rendszerrutinokat akkor lehet necces, a 6502 nem olyan egzotikus processzor azért, elég sokmindenhez használták akkoriban. Csak hogy kisebb neveket említsek az atari 800, Commodore VIC-20, de a C64-ben és a is ugyanilyen utasításkészletű proci dolgozott.
-
félisten
Sosem értettem hogy a programozók hogy tudnak assembly-ben írni komolyabb dolgokat.
Halál komolyan ezzel a szintaktikával írják kézzel? Vagy van valami ami pl. C-ről fordít ilyenre és azt simítgatják?[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
floatr
veterán
Vannak stratégiák, amivel viszonylag egyszerűen lehet észben tartani a kód struktúráját. Az egyik legegyszerűbb, ha követed valamelyik fordító mechanizmusait, és használsz valami strukturált tervezést. Nem annyira nagy varázslat, a gyakorlat csodákat tesz az ember agyával.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Okés. Köszi az infót!
Én már a magasszintű eseményvezérelt nyelvek és a rémvörkök világában tanultam programozni, és így sejtésem sincs, hogy hogy oldották meg régebben pl. a grafikát, vagy az egész játék ütemezését.
Azt hiszem hétvégén utána olvasok a témának, hátha valamit tudok hasznosítani belőle. A mai erőforrás-pazarló programozási gyakorlat nekem nem tetszik..[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
moha21
veterán
Biztosan innen van : [link]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
MCBASSTION
aktív tag
"ráadásul még a Mechner által készített másolásvédelemmel is meg kellett birkózniuk"
lol a fagyi visszanyalt xD
windows7sins.org
-
FlekkeN
aktív tag
Amikor assemblyt tanultam az egyetemen a tanárom azt mondta: meg kéne tanulni minden programozónak, hogy lássák hogyan is működnek ténylegesen a háttérben dolgok.
Úgy vélem igaza is van, mert az assembly tanulása sok mindenre megtanít és egy újfajta mélyebb szemléletet ad. Tudni fogod mit fog csinálni a gép az utasításaiddal és könnyebben eligazodsz közöttük. Egy saját fordító írása se árt valamikor az életed során, ha programozó vagy.
-
Egyetértek. Én is írtam ezt-azt assemblyben (16 éves koromban, még a múlt évezredben, 486-oson ), és jó tapasztalat volt. Igazán azokat tekintem programozónak, akik elboldogulnak vele (még ha ma már az OOP is a menő).
A Prince meg jó dolog, respect
(Különben, ha eljött volna hozzám a csóka, szívesen adtam volna neki 5,25" meghajtót, meg egy floppykábelt - bár, ha Apple II formátumú lemezeken van a cucc, akkor, lehet, hogy mégsem )
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
buherton
őstag
A nagy BME-n már nem tanítják az assembly-t az ifjú programozókank. Barátnőm viszont éppen most tanulja és teljesen ki van halva, hogy miért kell ezt megtanulnia . Én is tanultam, de én használom is, mert hobbim a mikrokontroller programozás.
A sok jump teszi am átláthatatlanná, meg nagyon erősen ajánlott a kommentezés.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
-
moha21
veterán
Azért én sikeresen írtam már asm-ben is olyan végtelen ciklust ami nem akart az lenni, tehát fagyhat az is _: >
Szigorúan csak vicceltem !
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
-
-
azbest
félisten
"az tette különösen érdekessé a történteket, hogy nemrég egy mrsid nicket használó fejlesztő elhatározta, hogy a játékot portolja C64/C128-ra, és ez nem kis feladat volt, mivel a Prince of Persia egy ma már egzotikusnak számító platformra, az Apple II-re készült, így a forráskód hiányában a szakember nem tudott tökéletes munkát végezni."
Mondjuk ahogy nézem szinte minden akkori platformra portolták: [link].
-
Jester01
veterán
Az assembly jó közelítéssel a gépi kód emberi fogyasztásra alakított változata. Mint ilyen, az összes natív kódot generáló C fordító gyakorlatilag assembly kódot készít. Sok fordítóprogram konkrétan is ezt teszi és odaadja egy assemblernek. Amelyik nem, általában attól is el lehet kérni az assembly kódot.
Manapság desktop vonalon a tipikus programok nagyon kis része készül kézzel írt assemblyben. Ezek olyan teljesítmény kritikus kis komponensek amit a fordító valamilyen oknál fogva (például párhuzamosítás) nem tud optimálisan előállítani. Például videó vagy egyéb adattömörítő algoritmusok, titkosítások.
Mikrokontollereknél általában vagy a kevés memória vagy az órajel szintű pontosság igénye miatt használnak assembly kódot. Manapság viszont már ezek a kis csipecskék is egyre okosabbak és egyre inkább a magasabb szintű nyelvek kerülnek előtérbe, jelesül a C, de a .net micro framework is (!).
Tipikus processzoron az assembly maga egyébként nem nehéz csak körülményes. Tulajdonképpen ez az egyik legegyszerűbb programozási lehetőség. Azt szoktam mondani, olyan mint a lego (tm). Van néhány egyszerű építőelem, amiket ötletesen összekapcsolva bámulatos dolgokat lehet kihozni de már egy viszonylag egyszerű dologhoz is elég sok elemre lehet szükség.
Jester
-
A igazi programozó -ból idézve : "Amit nem lehet megcsinálni C-ben, azt meg lehet csinálni Fortraban. Amit nem lehet megcsinálni Fortranban, azt meg lehet csinálni assemblyben. Amit nem lehet megcsinálni assemblyben, azt nem lehet megcsinálni."
[ Szerkesztve ]
-
GhanBuri Ghan
őstag
A forrásokat tartalmazó lemezekre minek másolásvédelem? Ha illetektelen el tudja olvasni, akkor már régen rossz, viszont a munkát megnehezíti.
-
GhanBuri Ghan
őstag
Ha van olyan fordító, amelyik lefordítja a cimkéket értékekre, akkor már nem olyan vészes.
Mondjuk azt szokni kell, hogy rossz esetben, ami egy sor C-ben, az akármennyi is lehet assemblyben (pl. kifejezésben tömb értékadás), de egy idő után ez már automatizmus.
Az assembly is támogatja a librarykat, szóval a jobban sikerült rutinokat csak egyszer kell megírni, és később már csak hivatkozni kell rá.
A simítgatás annyiban igaz, hogy már nagyon régóta csak a legkritikusabb részeket írják meg assemblyben, a nagyja mehet bármelyik magasszintű nyelven. -
válasz GhanBuri Ghan #20 üzenetére
Utóbbi rendben is van. Hogy ablakokat pakoljon ki valami a kápernyőre, az nem egy kritikus dolog, de a cucc, ami a háttérben számol, már nem biztos, hogy baj, ha gyors
-
buherton
őstag
válasz GhanBuri Ghan #20 üzenetére
AVR-nél a címke helyére az adott utasítás sorszáma kerül. AVR-nél az indirekt címzés vagy 20-30 utasításba kerül . Elég jó programméret növelő. Interruptnál mag van adva, hogy a memória terület mely részére fog ugrani, és oda kell tenni egy jumpot, és már lehet is írni a megszakítást . Azért egyszer megnéznék egy teljes körű ethernet vezérlés assembly kódját .
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
julius666
addikt
A nagy BME-n már nem tanítják az assembly-t az ifjú programozókank.
Ezt meg honnan vetted? Kell mikrokontrollert assemblyben programozni BSc-n mindenkinek, még beadandó is van belőle. Nyilván annyira mélyen nem másztunk bele a dologba, de betekintésnek elég volt. Konkrétan volt még ennél is "hardver közelibb" programozás, hardverleíró nyelven (Verilog) kellett FPGA-t programozni.
-
julius666
addikt
Valójából ahol tényleges teljesítmény kell ott sem kell több C++nál/C-nél többnyire. A fordítók elég jól kioptimalizálják a normálisan megírt kódot. Olyan előfordulhat hogy bizonyos kódrészek tényleg nagyon sokszor futnak és valami trükkös módon assemblyben okosabban is megoldható mint amit a fordító generál, de akkor is inline assembly és csak az adott részt kell megírni lényegében.
Nyilván a mikrokontrollerek területe egy külön világ.
-
-
dabadab
titán
Ahhoz, hogy jo C kodot irjon az ember, nem kell olyan nagyon mely assembleres felkeszultseg, sot. Az ilyen nagyon alacsony szintu optimalizaciot mar jobb rabizni a compilerre (ilyen szempontbol az Intel C compileret szokas emlegetni, mint nagyon jol sikerult darabot), foleg ugy, hogy siman elofordulhat, hogy A es B megoldas kozul az egyik processzoron az egyik, a masikon meg a masik gyorsabb.
Egyebkent - hogy ontopikodjak egy kicsit - beleneztem a PoP forrasaba es nagyon tiszta, nagyon szep, jol kommentelt forras, orom olvasni.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
-
Jester01
veterán
AVR-nél az indirekt címzés vagy 20-30 utasításba kerül
Mit ittál? Vagy mit is értesz indirekt címzés alatt? Tekintve, hogy van LD: Load Indirect from Data Space utasítás.
Azért egyszer megnéznék egy teljes körű ethernet vezérlés assembly kódját
Hardver függvényében kézzel sem kunszt megírni. Épp a múltkor nézegettem ezt a chipet, igen kellemesnek tűnik. Kis leírás hozzá, mellékelt C példakóddal (ha akarod fordítsd le assemblyre: avr-gcc -S)
Jester
-
julius666
addikt
Ez tény, nem is állítottam az ellenkezőkét. Csakhogy valójából nem olyan sok ilyen típusú emberre van szükség, erről szólt a hozzászólásom.
Az jó dolog ha az informatikus látott/kódolt már assemblyben (főként mert adott esetben jobban belelát a hardveres világba és ez magasabb nyelveken való sebességoptimalizálásnál is sokat segíthet), de sokat felesleges vele nyúzni ha nem abba az irányba menne tovább. Sokkal több értelme lenne a deklaratív nyelvek/szemlélet erőltetésének.
-
válasz julius666 #30 üzenetére
Persze, ez igaz
Alapszinten viszont legalábbis tudja, hogy mi az, és egyszer borzadjon el tőle, hogy meglegyen a kellő tisztelet
És azt kell tudatosítani, hogy akármilyen csillivilli PHP kódot ír, az alatt is tulképp. ez dolgozik, mert az is valamilyen hardveren fut .Mutogatni való hater díszpinty
-
buherton
őstag
válasz julius666 #23 üzenetére
Melyik szak? Mert én a mérnök infóra gondolok.
Remélem tudod, hogy az FPGA-t konfigurálni szokták, ugyanis nincs benne hagyományos értelembe vett programtár/memória, hanem CLB, IOB, DCM és társai vannak amiket konfigurálni kell.
(#29) Jester01: Én bűnöm, hogy nem írtam bele, hogy az indirekt szórakozás C-ben történik.
Hmm nem is olyan rossz .
-
Jester01
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Star Wars Outlaws teszt
- Kupon kunyeráló
- Háztartási gépek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Azonnali fotós kérdések órája
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- World of Tanks - MMO
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest