Új hozzászólás Aktív témák
-
Exian
addikt
Sziasztok!
CPT.Pirk hívó szavára jöttem ide, mivel én is chilipaprika "termesztő" vagyok, persze csak nagyon nagyon (nagyon) mikro méretekben, jelenleg csak az erkélyünkön, de idén nem is veteményeztem, mert tavaly annyi lett darálva, hogy még mindig azt fogyasztom és még nagyon messze van a dunsztos üveg alja
Eddig csak ilyen áruházakban kapható, egyszerűbb, kis termésű díszpaprikákkal foglalkoztam, de ma begyűjtöttem pár érdekesebb, klasszikusabb fajtát is:
(Habanero Chocolate, Habanero Orange, Fatalii Red, Naga Viper, Jalapeno Jalafuego, és a sor legerősebbje: Trinidab Scorpion Moruga Red).
Pécsen a Pécsi Napok keretén belül az egyik standon árul egy helyi termelő, sokféle termést és szószokat is, nevet nem írok, nem tudom, mi itt a szabály, hogy lehet e termelőket reklámozni.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Ezek standos árak szerintem. Ahogyan az egyik kedvenc kézműves, házi sört főző cég esete: náluk, a főzés helyszínén (családi ház hátulja, kis kocsmával egybekötve) a csapolt sör helyben 150 Ft / korsó, eközben egyik veszprémi fesztivál standján 700!!! Ft volt a korsó (ugyanaz a tétel). Lehet, hogy ők is hasonlóan nyomják Nem mellesleg az ilyen standok általában nem olcsóak erre a pár napra (bérelni), azt is ki kell termelni valahogy plusz reggeltől estig 1-2 eladót megfizetni, nem olcsó mulatság ez szerintem. Ezeknek a lényege sokkal inkább a megismerés-megismertetés, utána már nyilván lehet közvetlenül a termelőtől sokkal kedvezőbb áron vásárolni nagyobb mennyiségben is.
Illetve szerintem nem vészesek az árak, én abból indultam ki, hogy neten 4-5 magot árulnak 400-500 Ft-okért sokan. Van, ahol grammra árulják a szárított termést ilyen 1200-1300 Ft / 10 gramm áron. Igaz, hogy az lehet, hogy tutira fajtatiszta termést fog hozni, ezek meg szinte biztos, hogy nem. Legalábbis ezt mondta a standos csajszi, hogy ha magnak veszem, ne ijedjek meg, ha nem lesz a termés ugyanolyan. Lehet akár teljesen más formájú és színű is Mivel együtt termesztik az összes fajtát, átporozódás lehetséges.
Egyébként a Jalapenóra azt mondta, hogy megfelelő az is magnak így is, persze szárítás után. De majd meglátjuk.
De ha valaki tud Pécsen más beszerzési forrást, ami esetleg olcsóbb kicsit, az is érdekel persze Akár ha van itt topiktárs, aki helyben van...
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
"Szerintem a jalapenonak is ugyanúgy teljesen be kéne érnie szép pirosra"
Valószínűleg igazad van, én is direkt rákérdeztem, hogy "ez így már érett?" - De azt mondta a csajszi, hogy igen, most van teljes érettségben, valami olyasmit mondott, hogy amikor már piros, akkor már "túlérett"
Nem tudom, majd kiderül. Azért ha van benne mag, nem dobom majd ki Egyébként meg felfűztem azt az egy szem Jalapenot, hátha beérik úgy teljesen, ha még nem lenne érett.
Kaptam citromsárga állapotú chilipaprikát (fajtája ismeretlen), a bácsi azt az instrukciót adta, hogy fűzzem fel így, citromsárga állapotban, és meglátom majd, hogy pár nap alatt mélypirosra érik! Nem hittem el, de valóban: nem kellett 4-5 nap, és gyönyörű piros lett minden darab (ő 10 Ft / db áron adta a piacon). Azt persze nem tudom, hogy magja érett lesz e, majd kiderül az is. Mindenesetre nagyon érdekes kis paprikák, nem láttam még ilyet, úgy néznek ki, mint a TV paprika, csak persze sokkal kisebb, viszont nagyobbak, mint a kis díszpaprika termései, viszont formára meg olyan. És durván erős.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
-
Exian
addikt
Bocsánat, ezek szerint nem voltam egészen világos.
Őrleményről van szó. Teljesen kiszárított termést daráltam, őröltem porrá. Mint a bolti őrölt pirospaprika Természetesen maszkban dolgoztam, mert elviselhetetlen az őrlés folyamata És szabad ég alatt...
Így már OK?
Vagy nem áll el így sem sokáig? Lehet bajom tőle, vagy mi gond lehet vele? Semmi minőségbeli eltérést nem tapasztaltam még, ugyanolyan az állaga, mint amikor daráltam (2014 december környéke).
És piszok erős!
Szóval világosítsatok fel kérlek, nem lehet sokáig elrakni őrölt paprikát? Én azt hittem, hogy akár évekig is eláll Még mindig annyi van, hogy a következő darálásig (2017 december-január környéke) simán kitart a jelenlegi mennyiségem az én fogyasztási szokásaimmal. Mivel idén nem palántáztam (egy árva tövem van csak), 2016 tavasszal fogok megint ültetni, de akkor nagy mennyiségben, szóval a következő őrlés az valamikor másfél év múlva lesz aktuális.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Átlátszó üvegben, de teljesen sötét, száraz helyen tárolom. Csak akkor veszem elő, amikor szórok belőle egy kicsit. Utána azonnal megy vissza a sötét pihenőhelyre
Ennek köszönhetően semmit sem veszített a színéből, ugyanolyan szép élénk piros, mint őrléskor. Na persze nem olyan mélypiros, mint egy bó'ti pirospaprika, hiszen én komplett daráltam, maggal, mindennel együtt, de szerintem így is szép színe lett.
Rendszeresen összerázom, tehát nem is csomósodik.
Akkor ezek szerint így eltárolhatom hosszabb ideig is?!
Egyébként nagyon picike mennyiségről van ám szó. El sem hinnétek... de annyira brutálisan erős (legalábbis számomra), hogy egyszerűen nem akar fogyni, annyira kevés kell, pedig majd' minden evéskor szórok egy kicsit. De eleve sem volt sok, amikor ledaráltam a majdnem teljes termésemet. Úgy kell elképzelni, hogy egy normál nagy mézes dunsztosüveg úgy negyedig "telt" meg. Most pedig egy ILYEN picike üveg van még majdnem tele a maradékkal (80 grammos paradicsomos üvegecske).
-
Exian
addikt
"A cukor, a méz természetes konzerválószer. "
Én a paprikák mellett a Pécsi Napokos standnál vettem tőlük szószt is. Eszméletlenül finom, nem sós, sőt, kimondottan édes, de az direkt édes-erős szósz volt. Nagyon szép sűrű, édes alapja van, gondolom az tartósítja, mert most így fejből nem tudom, de 2016 év vége feléig áll el a címke szerint.
Ma vagy holnap megyek még hozzájuk, mert veszek a bitang-durva-eszméletlenülerős, Carolina Reaper-ből készült szószukból is, az már nem édes, majd megkérdezem, mivel konzerválnak.
Annyi, hogy rá is van írva meg mondta is a csaj, hogy felbontás után hűtőben tárolandó, bár azt nem mondta, hogy úgy meddig áll el.
-
Exian
addikt
válasz szokeherceg #2493 üzenetére
A sima hegyes erős paprikáim szoktak így kinézni Pont így pirosodik az is. Én sajnos nem tudom megmondani, majd biztos lesz, aki tippel.
-
Exian
addikt
Eszerint az enyém is ilyesmi lehet.
Ezt paprika fa néven kaptam. Ahogyan tavaly is. Tavaly eszméletlenül nagyra nőtt, igaz, akkor szinte végig lakásban volt.
Most palánta kora óta szabadban nevelkedett, sokkal kisebb lett. Szándékosan húztam szét az ágait oldalra, hogy ne másszon olyan magasra, meg úgy tervezem, hogy megpróbálom átteleltetni, így majd visszafogom metszeni az ágait. Már most el kezdett fásodni a szára, de ez lehet, hogy minden chilivel így van?!
Sajnos idén ez az egyetlen tő chilim van, igaz, még ezt sem terveztem, ahogyan írtam korábban, annyi őrölt paprikám lett tavaly, hogy 2015-re nem terveztem ültetést, de apám meglepett idén is egy palántával
Arra még nem jöttem rá, hogy csak nálam ilyen aprók a termések, vagy ez ilyen? Igaz, apáméknak is mindig ilyen aprócska.
-
Exian
addikt
Lesz ami lesz, ha nem marad meg, hát akkor nem. Viszont úgy gondolom, hogy muszáj lesz visszametszeni, ez legalábbis a tervem.
Amúgy azt hiszem, hogy a kis fácskám apró termései megint jó alapot szolgáltatnak majd egy parádés őrleményhez, az előbb elmajszoltam egy fél darabot, először egyáltalán nem tűnt erősnek, aztán kicsit később jött az élmény Ölég bitang ez, azt kell, hogy mondjam! Sziszegtem percekig, pedig alig volt 1 centis a darabka.
-
Exian
addikt
Száradnak a mag alapanyagjaim
Tacskóban van kis zacsis chili mix, abból lett citromsárga meg piros habanerom (villanykapcsoló felett rögtön), máshonnan meg van csoki és narancs habanero. És sokan mások
Őszinte leszek, én most ettem először habanerot, eszméletlenül ízlik, nagyon jó íze van amellett, hogy erős. Kedvencem lett.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Hogy lehet azt nem szeretni?!?! Nekem abszolút a kedvencem, igaz csak most ismerkedtem meg vele, de az az íz... szerintem éppen, hogy nagyon szuper.
Esetleg sima chilipaprika fajták? Azok inkább paprika ízűek.
Mint pl. ez a kis fácskám.
-
Exian
addikt
Egyszerű a megoldás: az ő részüket add nekem, én minden további nélkül elfogyasztom, jóízűen
Bocsi...
Tényleg meglep, mert szerintem az egyik legjobb ízű paprika, én legalábbis nagyon hanyatt estem tőle, és elsősorban nem az ereje miatt, hanem már az illata... vagy csak más fajta, mint ami Neked van, nem tudom, de amit én vettem tőlük, az nagyon finom. Vettem tőlük csoki habanerot is, azt még nem kóstoltam, abból még csak szárításra vettem, majd veszek tőlük nyersen fogyasztásra is.
Piros és citrom habanerot meg a Tescoban vettem, azokat sem kóstoltam még. Nem is tudtam amúgy, hogy van citromsárga is belőle...
-
Exian
addikt
Köszi, csak vicceltem tényleg
Amúgy nekem is nehezen fogy, ahogyan már írtam korábban. Nekem eddig vegyes őrleményem volt, más formában nem dolgoztam még fel termést, illetve simán szárítva szoktam még (egybe) bedobálni pörköltbe, halászlébe, húslevesbe, aztán azt szoktam szétnyomkodni utána tányérban.
De az őrlemény nekem is alig fogy, pedig eleve sem volt nagy mennyiség.
-
Exian
addikt
Próbáltál már, vagy bárki más mondjuk folyékony (5%-os) borként használni tartósításhoz?
Én foglalkoztam borkészítéssel éveken át, a folyékony kén nagyon jól adagolható, kiszámítható cucc volt, nem tudom, ilyen célra is talán jó lenne. Persze a bornál elsősorban a cukor és az alkohol volt a tartósító, de a kén is kellett.
Én speciel sima savanyúságba is szoktam rakni borként.
-
Exian
addikt
Szokott lenni pedig nátrium-benzoát általában mindenhol, főleg most, hiszen lassan szezonja van a befőzésnek. Azt is szoktam rakni a savanyúságba. A kén inkább csak plusz, de ha valaki nem akarja évekre elrakni, talán csak kén is jó lenne, bár nem árt ha van benne cukor és/vagy só is. De igazából nem értek hozzá.
-
Exian
addikt
Na emberek:
"YOU WON: 100 Habanero Pepper seeds"
Ennyiért: "Approximately 232.44 HUF"
Ingyenpostával
De... Kínából jön, még az is lehet, hogy kínai csirke fog kibújni majd a magokból
Mindenesetre 100 mag nekem brutálisan sok, szívesen adok belőle, ha kér valaki.
ELVILEG narancs Habaneró bokorról származik...
-
Exian
addikt
válasz CPT.Pirk #2545 üzenetére
Hja, bocs, de dohányos embertől két dolgot nem kérnék: íz-szag véleményt és cigit
Nekem tényleg nagyon ízlik... valamelyik nap is belevágtam egy friss, ropogós, gyönyörű egészséges narancs habaneróba, és már az illatától oda voltam... és az az íz! Szerintem a legjobb. De persze ízlések és pofonok... vagy csak az én habaneróm volt különleges, nem tudom... sajnos nem saját termesztésű volt, az majd talán jövőre lesz, HA sikerül.
Kösz a lámpa tippet, nekem is szükségem lesz rá azt hiszem.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
És akkor most egy kis "önreklám"
Amint már talán van aki itt is látta, szeretek írni (azt nem mondom, hogy tudok is...), volt már pár hosszúúúú terjedelmű cikkem itt a Logouton is, de ezen kívül is írok több helyen.
Blogom kertészkedés témában volt nekem egy ILYENEM.
De ennek sajnos vége, el kellett adni a földet, pontosabban olyan szintű fejlesztés, befektetés kellett volna ahhoz, hogy életben tartsuk a dolgot, hogy azt nem tudtuk pillanatnyilag vállalni, azon a szinten meg nem akartam/tudtam leragadni, ahol voltunk, így inkább megváltunk tőle. EGY IDŐRE!
Így kert híján most otthon kertészkedem (panellakás 3. emelet, hurrá... meg itt-ott kisebb földecskéken), ehhez most (szept. 28-án) létrehoztam egy ILYET.
Itt fogom majd közzétenni ügye-bajos bohóckodásaimat "Cserépchili" témában. HA esetleg valakit érdekel...
És persze szívesen fogadok tippeket, tanácsokat, hiszen én most tanulom még csak ezt a "mesterséget", hiába csinálom már 6-7 éve, igazából nagyon kevés tapasztalatom van. Főleg, ami a fajtákat illeti, eddig gyakorlatilag csak cayenne meg ilyesmi fajtákat dugdostam el.
-
Exian
addikt
Segítsetek légyszi a beazonosításban.
Voltunk ma falun és kaptam egy kis cserepes paprikát.
Először lilák a paprikák, aztán bepirosodnak. Ami érdekes, hogy a levelei meg a szárai is lilásak, ilyen lila csíkok vannak a leveleken. Sőt, amikor még kicsi volt a palánta, úgy emlékszem teljesen lilák voltak.
Szóval, tudja valaki, hogy pontosan milyen fajta ez?
Kép:
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
-
Exian
addikt
Na, emberek, ETTŐL besírtam ma este.
Igazából úgy indult a dolog, hogy elkezdtem a már kellőképpen kiszáradt, felfűzött paprikáim kimagozását és felcímkézett papírborítékba való elraktározását a jövő szezonra.
De persze így lett egy kisebb adag száraz chilim (igazából ilyen sima piros, vékony, hosszú chilik, semmi extra). Fogtam hát, felvágtam ollóval kis szeletekre és bummbele, összehoztam a kedvenc chili receptemet és beledobtam az egész adagot (majd felrakom valamikor, tényleg szenzációs szerintem a recept).
Egy pöttyet erős lett. Ez amolyan a "postás kétszer csenget" típusú, de nálam háromszor is kolompolt, bevitelkor, gyomorban jó ideig, aztán nemsokkal... na, hagyjuk!
Igaz, raktam bele friss citrom habanerót is. Most jöttem csak rá, hogy a chili receptembe mennyire JÓL illik a habanero! Azt hiszem nagyon jól megy a köménymaghoz meg a paradicsomhoz. Egészen keveset raktam csak bele (egy egész habanerónak kb. a 10-15%-át), de a jellegzetes illata-íze belement, nagyon parádés lett.
És akkor ennek örömére a kedvenc színészem, kedvenc sorozatom kedvenc jelenete:
-
Exian
addikt
Itt az enyém, nem Szent Írás, de nekem ez évek óta bevált, bár ezt inkább sima savanyúsághoz szoktuk használni. Jalapenohoz valami mást fogok majd kitalálni.
Víz: 6 liter
20 %-os ecet: 9 dl
Cukor: 1,7 kg
Só: 20 dkg
Babérlevél: 4 db
Egész bors: 2 csomag
Mustármag: 1 csomag
Borkén: 3 dkg
Nátrium benzoát: 2 dkgEz nem főzős recepthez, hanem ebbe a felöntőlébe simán nyersen szoktuk beledobálni a mindenféle zöldséget. Ahhoz jó szokott lenni.
-
Exian
addikt
Én nemrég bukkantam rá egy konzerv savanyú Jalapenóra a közlekedési eszköz nevét viselő áruházláncnál
300 valahány forint (T betűs áruházban ugyanezt láttam 430 Ft-ért, tehát nem kérdés, hol veszem ezentúl is).
Ahogy írtam a blogbejegyzésben is, maga a felöntő lé íze nekem kicsit furcsa, de alapvetően nekem ízlik.
Erről a savanyúról van szó. De itt ahogy nézem, horror áron adják Azt hiszem a fent jelzett üzletben 330 Ft, de az biztos, hogy 400 Ft alatt volt.
-
Exian
addikt
válasz szokeherceg #2642 üzenetére
Próbálkozni bármivel lehet Azt alapvetően semmi sem korlátozza. Az eredményesség az már kérdés, bár nem azt kérdezted, csak hogy lehet e próbálkozni
"Viccet" félre téve:
Megfelelő fénnyel és hőmérséklettel szerintem bármelyik fajta életképes lehet.
Kérdés, hogy tudsz e biztosítani eleget és megfelelőt természetes úton. Hőmérséklet az egyszerűbb dolog talán.
-
Exian
addikt
válasz Dilikutya #2647 üzenetére
Köszi, ezzel még nem futottam össze, igaz, Sparban szinte sosem vásárolunk.
Szabad tudni az árát?
Megpróbálom szerintem, kíváncsi vagyok, hogy más e az íze, mint a Greenhouse verziónak.
Ja és ebben mekkora a töltőtömeg? A másikban 180gr, ha minden igaz, és az kerül ~350 Ft-ba legolcsóbb helyen.
Azt hiszem megtaláltam. A 330gr az nettó, vagy töltő tömeg?
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz jegenye77 #2656 üzenetére
Én is szereztem ilyet 2-3 hete
Bár ahogy nézem, az enyém csak 50g-os csomag volt és más alanyokkal.
El is raktam a kis tálcáját, annyira aranyos. Az alján neked is van Scoville skála? Azt csak most a napokban vettem észre
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
SZÉP!!!
Ehhez képest nekem egy kis kosárkányi termésem volt tavaly Idén meg csak 1-2 füzérnyi, igaz, mindössze 2db palántát nevelgettem, 2015-ben (lakásfelújítás és egyebek miatt) nem volt nálam sajnos termesztgetés.
De februárban telerakok minden négyzetcenti szabad helyet és tejfölöspoharat!
-
Exian
addikt
"Rendkívül csípős, kérjük az adagolásnál óvatosan járjon el"
Próbálta már más is? Én még csak kóstoltam, annyira nem tűnt elvetemültnek, de lehet, hogy csak megfogadtam az ajánlást és túl óvatosan jártam el az adagolásnál
(Egyébként csak a magok miatt vettem, tele van maggal, gondoltam, ha már ilyen brutálisnak állítják be, akkor megpróbálok 1-2 palántát ezzel is, hátha ez lesz a Godzilla a sorban Jó száraz tényleg az egész, hátha a magok is életképesek lesznek)
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Ismeritek ezt a kaját? (Olajban-fűszerekben érlelt-pácolt Camambert Sajt)
Én nagyon szeretem, de már évek óta nem csináltam. Úgy hívják, hogy hermelin (recept itt, ez alapján csináltam). Cseh okosság! Kizárólag sörrel fogyasztandó! Na, ebbe dobáltam pár apró, saját chilipaprikát.
A másik dolog, hogy megjöttek a rendelt Orange Habanero magjaim:
1-2 embernek ígértem, hogy küldök, amint megjött. Aki magára ismer, kérem, jelentkezzen, én sajnos nem tudok mindenkit visszakeresgélni.
Mint látszik a képen, küldtek ajándékba valami Safflower nevű magot is, amiből ilyen növény lesz:
Mire jó ez? Azon kívül, hogy bök?
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz tmogyorosy #2741 üzenetére
Csak ámulok és bámulok ezen a sok okosságon, én bevallom, soha, semmilyen tápanyagot nem használtam, max. ugyanazt, amit a sima szobanövényeimnek is, sima dísznövény tápot. Mást semmit. Mondjuk a termések méretével voltak is gondjaim, bár alapvetően is aprószemű chilikkel foglalkoztam eddig, jövőre lesznek nagyobb termés ígérő tételek is, majd kiderül, hogy mire jutnak, de szerintem fogok én is jövőre már tápanyagozni.
-
Exian
addikt
válasz gyuromoj #2821 üzenetére
Nem sokat kellett csak volna visszatekerned
Kiindulásnak szerintem nagyon jól összeszedte, én Gastrochiliéktől már vettem szószokat, a többit nem ismerem.
-
Exian
addikt
-
Exian
addikt
Srácok/lányok, mennyire vagyok elkésve a vetéssel? Egyszerűen nem volt még lehetőségem/időm elvetni a magokat. Mondjuk én amúgy sem szoktam túl korán, de ha jövő héten csinálom, még nem lesz túl későn?
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- PlayStation 5
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Megjelentek a Vivo telefonjai Magyarországon, ezek az induló árak
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Yettel topik
- Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Watch - időtálló
- Mini PC
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest