Új hozzászólás Aktív témák
-
somasz
addikt
Fűt is annyit egy ilyen lámpa, hogy elég meleg legyen a magoknak a csírázáshoz? Idén elkúrtam és igen kis százalékban keltek ki a magok, gondolom mivel nem voltak túl meleg helyen. (éjszaka a fűtés lekapcsol és visszaesik a hőmérséklet a lakásban)
Jövőre ki fogom rakni az előszobába és folyamatosan világítani fogom. Mi a legjobb csíráztató megoldás, ha egyesével szeretném a magokat csíráztatni jövőre és nem szeretném kettőnél többször átültetni?
Ki fogjátok ültetni fixen a kertbe őket vagy maradnak cserépben? Féltem őket a viharoktól.
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
petipetya
nagyúr
Jövőre így csinálom majd a palántázást a topicban kapott tanácsok hatására, így neked is ezt tudom tanácsolni:
Poharanként kettő helyett egy mag kerül majd a földbe. Azt mondjuk nem értem, hogy ha a pohár valami földben lebomló papírból van, akkor nem bomlik le a benne lévő palánta földjétől? Mindenesetre ilyen vékony falú műanyag pohárban lesznek, és a cserépbe való átültetés során csak simán levágom majd a poharat, a föld egyben marad és úgy teszem át a cserépben lévő földbe. Végül kap majd egy kiadós locsolást.
Nálam végig szobában maradnak, mert itt nagyjából mindig azonos hőmérsékletű levegőben vannak. Illetve panel révén amúgy sem tudnám hová tenni őket. Egyébként a csírázás alatt még nagyban fűtöttek, így jól érezték magukat a radiátor közelében. Szellőztetés közben viszont mindig beljebb raktam őket. Kb. 1-2 hétig esténként olyan 4 órát egy erős fényű olvasólámpa alatt voltak a palánták, amely jelentős mennyiségű hőt is termelt. Ebben semmi tudatos nem volt, de jövőre több fényfürdőt kapnak majd.
Persze ez függ majd az idei terméstől, hogy egyáltalán megéri-e csinálni.
[ Szerkesztve ]
"nincs rá lezsóidő"
-
somasz
addikt
válasz petipetya #555 üzenetére
Ezzel a lebomló papírral szoptam egy kiadósat, a kis műanyagból sokkal jobban kibújtak. Mondjuk lehet, hogy túllocsoltam őket. Mindegy, ez a tanulóév
Ok, jövőre mennek a radiátorra kis tálcán.
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
upsyka
aktív tag
sziasztok
kicsit elmaradtam, csak sok a meló...
én jövőre úgy tervezem, hogy jiffy korongba csíráztatok radiátor tetején, ebből könnyebb az első átültetés ilyen 0,5L pohárba, majd mikor már szép nagyok mennek az 5-6 literes vödörbe/cserépbe a végleges helyre! világításból én is 6500k-s Philips kompaktot használok, szeretik nagyon.
sajnos az első eresztésemet korán és rosszul ültettem át és azokból szerintem nem lesz semmi, de a második session szépen fejlődik[ Szerkesztve ]
Nem vagyok én kertész,hogy gyökerekkel foglalkozzak...
-
tybsen
addikt
Megneztem az alairasod, komolyak a kepek meg ugy az egesz termesztes eppen multkor vettem "hegyes erospaprikat" meg harom chilit es mindegyik csalodas volt, egyaltalan semmi csiposseg (a chili epp csak egy kicsit), nem is ertettem mi van.
Na mindegy majd ranezek még a blogodra
-
upsyka
aktív tag
válasz petipetya #561 üzenetére
csak annyi, hogy nem földel együtt ültettem át, hanem leszedtem a gyökerek körül és valószínű közben megsértettem a fiatal gyökérzetet és most nem nagyon nőnek a második ültetésem, amit még nem szedtem szét sokkal szebbek, azokra 1-2 héten belül kerül sor a végleges helyükre, tanulva a multkori hibából!!
Nem vagyok én kertész,hogy gyökerekkel foglalkozzak...
-
bzoley
veterán
válasz petipetya #565 üzenetére
No hát azért nem ott locsoltam
Egy tálcán voltak, óvatosan leemeltem, úgy kényelmesebb volt. Locsolni ritkán kellett, de azért naponta meglestem őket.Úgy néz ki, ha lassan is, de a jobbik tucat növöget. A két nagy jalapeno már nyolc felé kezd elágazni, és napok óta lesem, mikor pattan ki az első virág. A kisebb jalapenok is már közel vannak az első elágazáshoz, egy "csillagot" már látok. Van még három habanero, és két jolokia, amik még a tíz centitől is messze vannak, de egymás hátára növesztik a leveleiket.
A hanyagoltabb tucat eléggé visszamaradottnak tűnik a többihez képest, de legfeljebb nem lesz mit elajándékozni, nekem bőven elég lenne a másik tucat, bár egyelőre csak a jalapenokon látom, hogy talán jók is valamire.
Parik is szépen nőnek. Jövő héten, ha sikerül támasztékot építeni, kiültetésre kerülnek. Némelyik palántadőlés jeleit mutatta, így a paprikákkal együtt megpermeteztem Dithane-nel.
Sajnos eperrel csak harmincig jutottam mielőtt a kutya megette a keltetőt -
dkpisti
tag
Sziasztok! Belevágtam énis az erőspaprika ültetésbe a macskapőcsű paprika és a moruga scorpion közé keresek (erösségben) valamilyen fajtát habaneron kivül mit ajánlotok (panelba),esetleg ha szegeden van valakinek megfelelő magja dobhatna pü-t köszi
-
petipetya
nagyúr
Valami történt, mert a hétvégén szinte az összes (kicsik és nagyok egyaránt) palánta tetején plusz hajtások jelentek meg, amelyek ugyanúgy néznek ki mindegyik esetén.
"nincs rá lezsóidő"
-
kmisi99
addikt
Én olyan 5 napja ültettem el a bhut jolokia magjaimat, már látszanak itt ott kb 1mm es kis zöld hajtások ami szerintem nem dudva mert az már 1cm re megnőtt. Viszont kegyetlen erő lakozik benne csupán a magok zacskóját megnyalva csípi a nyelvem annyira mintha egy magyar erős paprikába harapnék.
[ Szerkesztve ]
-
kmisi99
addikt
válasz petipetya #572 üzenetére
Pár napig kinn voltak majd jött viharosabb idő most egy fénytől zárt helyen vannak mert a magnak ugyan mindegy kap e fényt majd ha már 2-3mm re előbújtak akkor mennek az ablakba vagy a kertbe a cserepek ha jó az idő. Szerintem jövőhéten már ez már meg is lesz. Anyum házi komposzt földjében vannak ültetve lehet ezért ennyire turbósan nőnek.
Akinek már termett paprikája annak a kibújástól számítva hány hónap volt míg szüretelhetett? Kb 2 hónap?[ Szerkesztve ]
-
petipetya
nagyúr
-
bzoley
veterán
Egy részletes blogon amit láttam, három hónap volt amíg levirágzott, és apró zöld paprikák jelentek meg. Az enyém most két hónaposnál kicsit idősebbek, és most kezdenek majd virágozni. Bár ezek jalapenok, a jolokiák még sehol sem tartanak.
Petipetya:
Biztos számít a föld is, de a mag még inkább. Mennyire életképes, stb. -
petipetya
nagyúr
Ez alapján az 1 hónap alatt kikelt jalapeno és a soha ki nem kelt habanero magjaim elég vacakok lehettek. Sebaj, jövőre biztosabb forrásból szerzem be őket.
Idén egyszerűen csak megláttam a magokat az ebay topicban és gondolkodás nélkül rendeltem belőlük.
[ Szerkesztve ]
"nincs rá lezsóidő"
-
bzoley
veterán
válasz petipetya #577 üzenetére
Hasonlóan jártam el én is. Legközelebb azt is meg kell nézni, honnan érdemes vásárolni. Mondjuk hét napra minden fajta kibújt(jolokiából nem mind), de még ez sem garancia, hogy nem fertőzöttek, vagy betegek. Főleg amilyen nyamvadtnak némelyik kinéz nálam
Az eper sikerült nálam felemás módon. Az egyik fajta szépen elkezdett kibújkálni, a százból kb. ötven, amíg a kutya el nem pusztította a többit, a másikból viszont idáig egy darab sem kelt ki. Mondjuk epret nevelni macerásabb. -
bzoley
veterán
-
Packersbay
tag
Sziasztok!
2 kérdésem is lenne a második félig off,remélem ez nem gond.
Kiültettem a Trinidad scorpion moruga-mat egy cserépben és elkezdett sárgulni néhány levele,ez mitől lehet szerintetek? Minden másnap locsolom.
Az off kérdésem pedig az lenne,hogy muskátlit is ültettünk ki balkonládába. Itt az lenne a gond,hogy a bimbók mielőtt kinyílnálnak elszáradnak. A leveleivel semmi gond azok szépen nőnek csak virágot nem akar hozni. Ez is rejtély számomra:-)
Remélem van ötletetek!
Saját házi akácméz eladó! Dell laptop alkatrészek eladók!
-
petipetya
nagyúr
válasz Packersbay #581 üzenetére
Itt nincs off, csak fel nem tett kérdés. Sajnos egyikre sem tudom a választ, mert egyrészt nálam a szobában vannak a paprikák, másrészt nincs muskátlim.
[ Szerkesztve ]
"nincs rá lezsóidő"
-
Soriano
tag
válasz Packersbay #581 üzenetére
A paprikák nem lehet, hogy megégtek egy kicsit? A kiültetés előtt szobában voltak? Szoktattad őket a kinti időjáráshoz mielőtt kiültetted?
-
x1port
addikt
Úgy látom komoly kis topikra találtam
-
Soriano
tag
válasz Packersbay #584 üzenetére
Valószínűleg ez lehet a gond igen. Bent a szobában sokkal kevesebb fényt kapnak még akkor is, ha ablakban vannak. Ha tudod, akkor szerintem vidd vissza és utána fokozatosan próbáld kiszoktatni őket, amíg már rendesen bírják kint.
-
-FreaK-
veterán
Barátnőm hozott egy közeli piacról palántákat, az eladó azt mondta hogy az egyikkel nagyon vigyázzunk mert az nagyon erős, Red Savina Habanero a neve, a többi nevét barátnőm nem nevezte meg, de ez a legerősebb. Sajna Jalapeno-ja nem volt.
Vettem gyorsan hozzájuk nagyobb ládákat és tőzeges virág földet,azt mondták a virágboltban hogy ez a legjobb ehhez, azok közül amijük van, el is ültettem őket. Viszont nagymamám azt mondta, hogy kint hagyhatom már őket a kertben, így a ládákban, szerintetek nem lesz baj? Kb 20-25cm magasak. -
bzoley
veterán
válasz petipetya #590 üzenetére
Kétszer, háromszor, de az időjárástól is függ, na meg a cserép méretétől. Én minden másnap locsolom őket, de ha látom, hogy nagyon kiszáradt a teteje, sűrűbben is kaphat. A paradicsomok vékony pohárban vannak, azokat muszáj naponta meglocsolni, igaz most hatot kiültettem a kertbe, velük már nem sok gond lesz.
-
-FreaK-
veterán
Ehh. Így már értem
Huh de jól hangzik, jövőre rendelek ilyet én is. Most számoltam össze a paradicsom töveket, 15 lett végül.
Tegnap ültettem be őket, és elég fonnyadtak jelenleg, úgy tudom hogy sok víz kell nekik, úgyhogy öntöztem megint őket, remélem magukhoz térnek.
A vásárolt chili palánták meg remekül vannak, teljesen magukhoz tértek, úgyhogy bizakodó vagyok.
A saját ültetésű palántákból pár darab növekszik szépen, persze még mindig elég kicsik, ezekből később lesz talán még valami termés. -
bzoley
veterán
válasz petipetya #594 üzenetére
Nah, megvan a kép. Kb. ezt a hat darabot terveztem megtartani, a többit elosztogatom.
Kíváncsi vagyok, elérik-e legalább az egy métert
Most, hogy kiültettem, jön egy hét növényrohasztó, moslék idő
[link]
A nagyobb jalapenok már hetek óta bimbóznak, de nagyon nem akarnak kinyílni a virágok. Szerintem bevárják egymást. Lassan a kisebbek is utolérik őket
[link] -
peter9228
aktív tag
A paprikákat nem ülteted ki? Én most gondolkozok rajta, hogy kiültessem vagy cserépbe tegyem őket. De szerintem kiültetem, jobban érzik majd ott magukat. Először úgy terveztem, hogy most a hétvégén, de megint jön a hideg, így nem merem megkockáztatni hogy kint legyenek éjjel is.
Új hozzászólás Aktív témák
- SEGA - MEGADRIVE 2 /// +196 játék // +3 eredeti vezérlő / antenna és A/V vezeték / használatra kész!
- Apple iPhone 14 Pro Max 256GB - független, 91%, Apple garancia
- Apple iPhone 14 256GB - független, 87%, Apple garancia, doboz
- Zephyrus G GU502DU 15.6" FHD IPS Ryzen 7 3750H GTX 1660 Ti 16GB 512GB magyar vbill gar
- Apple Iphone 13 Mini 128GB Starlight 3 Hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest