Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
Legalabb valami elorehaladast lehet olvasni az adatkezelessel kapcsolatban.
essexboy
-
Mijo
tag
Ha jól értem (bár nem vagyok se jogász, se jogban járatos), akkor az a probléma, hogy az elfogadott EU-s irányelv, amihez a norvég törvények is igazodnak, kimondja, hogy EU-s polgárok személyes adatait nem vihetik külföldre a user tudta nélkül.
Ez a "tudta nélkül" kikötés felelősséggel csak úgy valósulhat meg, ha egyáltalán nem kerülhet ki az adat, a userre nem bízható a döntés.
Erre az Amazon felhője úgy van felkészítve, hogy választható melyik zónából foglalja a vasat a virtuális gépnek. A Google esetében nem tudom ez megoldott-e.
Viszont az említett Patriot Act fölötte áll a cégek bármiféle rendelkezéseinek, így hiába az ígérgetés, aki nem akarja ilyennek kitenni az ügyfeleit, dolgozóit, nem használhatja ezeket a szolgáltatásokat.
A fentebb említett leányvállalatos elképzelés még járható lehet, de itt is lehetnek bizonyos érdekütközések, amik miatt rizikós.
Üdv: Mijo''Mit csinálnak a Windows gépek klaszterben? Hát egymás reset gombjait nyomkodják mikor másik elszáll...'' by Xebi@sg.hu
-
wxppro
aktív tag
Hát, nem tudom, mijük van, de ha csak a fantáziadús filmekből indulok ki, amikben szokás szerint a jövőben egy cég uralja a világot, és aki nem annak dolgozik, az nyomorog, akkor elég sötét a jövő. És ugye mint tudjuk, a valóság mindig rátesz egy, de inkább több lapáttal a forgatókönyvírók bármilyen elmebeteg fantáziálására is...
micimacko: hát igen, manapság az információ=hatalom, és a pofakönyvnek van bőven adatbázisa...
[ Szerkesztve ]
-
edward2
addikt
Szerintem érdemes elolvasni. Kb. 1-1 oldal privacy policy meg a terms and conditions.
Őszintén nem értem melyik pont az amelyik bárki szemét szúrja. Különben egy prohardver.hu szabályzata is kb. ez a szint. Ilyen alapon ne regisztrálj sehova.
-
LordX
veterán
Az egy dolog, hogy a 80 különböző policy helyett csak egy darab van most, az nagyon is pozitív változás, viszont nem csak ennyi történt, hanem új dolgok is kerültek bele.. A cikkben említett emberek szerint olyan dolgok, amik nem frankóak.
A hisztit én sem értem, harmadik félnek még mindig nem adják ki az adatokat. Tényleg az a probléma, hogy adok valami adatot a Google-nek, és ő meg felhasználja akkor is, amikor másik szolgáltatásukat használom?
-
naxa
csendes tag
válasz Gadgetfan_ #19 üzenetére
"A 2011-es lista még nem jött ki."
erre gondol:
http://en.rsf.org/press-freedom-index-2011-2012,1043.htmlnekem személy szerint eléggé kijöttnek tűnik. de nem mélyedtem el a témában.
[ Szerkesztve ]
-
dajkopali
addikt
mivel a norvég eredetit én nem értem, a közvetítőkre hagyatkozom, és onnan egyértelműnek tűnik, hogy itt a céges szolgáltatásokról van szó - ahogy a dán példa esetében is, az állami szféra, a közigazgatás adatainak biztonsága miatt aggódnak
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
Tigerclaw
nagyúr
Ez az USA-ban csak akkor változhat meg, ha az EU-ban vagy több jelentősebb piacon kormányzati szinten tiltják majd ki nagyobb USA cégek ilyen szolgáltatásait, mint pl. az Amazon, Apple, Google, stb. Lehet hogy már a vásárlási szokások is személyes adatnak számítanak és akkor ez kibővül rengeteg USA beli webáruházzal.
Az hogy külön leánycéget alapítanak az EU kiszolgálására talán lehetne megoldás, de attól függ, hogy a cég bejegyzésének helye számít, vagy a tulajdonosi kör. Ha az utóbbi akkor nem jutottunk előbbre.
Maga a Patriot Act hibás vagy elavult. Anno a vörösök voltak a mumusok 50 évig, szeptember 11 óta meg a terroristák és ezzel igazolnak minden antidemokratikus törvénynek, pont mintha egy második hidegháború lenne.
Persze eközben mondjuk engem nem nagyon érdekel, hogy a személyes adataim az USA-ba kerülhetnek. Ha a magyar vagy EU-s hatóságok elérhetik az adatokat, mit számít, hogy még az USA is. (persze ez csak egy lehetséges dolog, hiszen az adatokat, csak erősen indokolt kérésre, valószínűleg bírósági döntésre kell átadni egy nyomozás során)
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Fecow
aktív tag
válasz dajkopali #22 üzenetére
Oké, pongyolán fogalmaztam. Szóval van-e arról egyértelmű információ, hogy honnan akarják kitiltani amennyiben a jogsértés továbbra is fennáll (és egyáltalán hol, kikkel szemben áll fenn).
-Az új ÁSZF-et a Google mutogathatja, de az csak az magánszemélyekre, illetve a nem Google Apps felhasználókra vonatkozik. Állami, kormányzati havidíjas cloud szolgáltatáshoz külön szerződés van, így itt hiába mutogatja az új ÁFSZ-t, mert semmi köze hozzá.
-Szerintem emiatt nem fogják megváltoztatni az adatvédelmi törvényt. Ha valami miatt külső hatásra megváltoztatják, az valószínűleg az EU-hoz való jogharmonizáció lesz inkább.Nyergeld meg a nagyot
-
mepet
addikt
válasz micimacko #23 üzenetére
A személyes adatok esetében.
De a cikkben főleg a céges adatokról volt szó.
Mert az usa nemzetvédelmi okokból norvég (vagy magyar) cégek bizalmas adatait (pénzügyi adatok, dolgozók adatai, fejlesztési tervek, eredmények) használhatják fel! Akár Norvégia (vagy Magyarország) ellen!
Ez nem csak adatvédelmi, hanem nemzetbiztonsági aggályokat is felvet! -
micimacko
aktív tag
A google lehet egyeduralkodó a keresőoldalak között, de mint mail szolgáltató nem akkora. Sokkal jobban lehet aggódni a nyavalyás Facebook miatt, ahol viszont mindenki a személyes adatait megadja fényképekkel teletűzdelve, napi személyes infókkal megosztva. Sokkal inkább veszélyes a Facebook, mint a Google. Ha már ennyire az adatvédelemről beszélünk.
"Az ördög elképedve állt, és érezte milyen ocsmány a jóság"
-
dajkopali
addikt
egyelőre sehonnan, csak az esélye van meg
valójában azonban két reális lehetőség van:
- a legvalószínűbb, hogy új ÁSZF-fel fog tárgyalni a Google, ha lesz folytatása az ügynek, és kiegyeznek, legfeljebb ajánlás szintjén fogják javasolni, hogy a norvég közigazgatásban lehetőleg európai cégek megoldásait használják
- megváltoztatják a norvég adatvédelmi törvényeket[ Szerkesztve ]
-
Fecow
aktív tag
Hát ez így elég semmitmondó nekem.
Ráadásul most az sem teljesen világos, hogy honnan is tiltják ki?Bizonyos források szerint csak az állami szektorból tiltják ki. Viszont pont új privacy policy miatt felkavart balhé miatt nyilatkozta a Google Enterprise megoldásokért felelős igazgatója, hogy a Google Apps for Education, Goverment, Businesses külön egyedi szerződés szerint van rögzítve.
Szóval kicsit zavaros a dolog, hogy most ki, mit, hol sért meg, és akkor most tulajdonképpen, honnan is tiltják ki.[ Szerkesztve ]
Nyergeld meg a nagyot
-
mepet
addikt
Nekem is google-s a céges emailom. Az usa hatóságainak semmi köze az adataimhoz, a (többek között személyes) leveleimhez meg abszolút semmi köze!
Remélem először náluk, aztán pedig nálunk is betiltják az egészet, mert tényleg felháborító a jelenlegi helyzet!
Mondjuk ennél a kormánynál esélytelen, hogy adatvédelmi ügyben történjen valami, hiszen ők maguk követték el a közelmúlt legeslegdurvább visszaélését...
-
Gadgetfan_
senior tag
"olvastátok, hogy a Reportes Without Borders listája szerint az USA Magyarország mögött van a 2011-es Press Freedom Index alapján? És még Hilary Clinton aggódik a mi sajtónk szabadságáért."
A 2011-es lista még nem jött ki. A 2010-es listán három hellyel az USA mögött vagyunk (a 23. helyen). 2003-2009-ig a "csúnya komcsik" alatt voltunk előttük egy-két hellyel.
"Otthon" az, ahol a telefonod magától csatlakozik a wifire
-
Penge_4
veterán
-
MaUser
addikt
válasz Tigerclaw #14 üzenetére
Ha akarnák ezt simán meg tudnák oldani. Más iparágakban elég gyakori, hogy jogi vagy verseny okokból egy, még csak nem is leányvállalati céget hoz létre egy vállalat. Pl., ha x cég kifejleszt egy technológiát és szeretné kvázi szabvánnyá tenni, ilyenkor létrehoz egy másik y céget, melynek élére a saját ember kerül (és persze szigorúan nem részvénytársaság, így biztosítva a kontrollt), de cég teljesen független az anyacégtől. Így a kellő jogi háttér és az anyacégtől való teljes szeparáltság biztosított (szerződésben védik). Ezzel mindenki jól jár: a konkurencia (másik állam) biztos lehet benne, hogy szerződhet az így létrehozott y céggel, mert az semmit nem szivárogtat(hat) az őt létrehozó x cég felé és a létrehozó x cég is örül, mert elérte amit akart, a szolgáltatását a konkurencia is használja.
A gond ott van, hogy ilyet nem hiszem, hogy elnézne bármely USA-beli cégnek a saját kormánya.Btw, olvastátok, hogy a Reportes Without Borders listája szerint az USA Magyarország mögött van a 2011-es Press Freedom Index alapján? És még Hilary Clinton aggódik a mi sajtónk szabadságáért....
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
wxppro
aktív tag
Hagyták (mindenki) a Google-t ekkorára nőni, most már kergethetik...
Már mondogatom pár éve, hogy ebből probléma lesz, de mindenki csak nevet rajta. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy van a Google, meg 7-8 milliárd ember, akin uralkodik...ja, meg ami még marad addigra a Földből... -
Tigerclaw
nagyúr
válasz Rickazoid #12 üzenetére
A külön EU-s szerverpark megoldható, sőt technikai okból amúgy is úgy csinálnák, de ahogy irtad, a törvényüket nem érdekli, hogy New Yorkban, vagy Bangladesben van a szerver, mert kötelező minden adatot átadni.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Tigerclaw
nagyúr
Anno a Kindle Fire megjelenésekor is ezt hozták fel problémának. Az abban lévő silk browser felhő-alapú és mivel a Patriot Act szerint akár az USA-ban, akár külföldön van egy USA cég szervere, kérésre rendelkezésre kell bocsájtani a tárolt adatait az USA hatóságai részére. Érdekes, hogy jelenleg is tárolnak EU állampolgárok adatait USA beli cég felhős szerverein és azok miatt nem aggódnak.
-
Rickazoid
addikt
Ha már szóba került a Patriot Act, felmerülhet, hogy ennyi erővel minden szolgáltatást meg lehet támadni, amiben adatok tárolódnak USA szervereken, akár csak ideiglenes vagy biztonsági másolat formában is.
Mondjuk ekkora cégek, mint a Google, könnyen megoldhatnák ezt a problémát, európai ügyfelek adatait Európában kellene tárolni és elkülöníteni az itteni szervereket az ottaniaktól. Bár lehet akkor meg az USA kormány perelne saját hatáskörben, biztos felkészültek erre is, hogy még hatékonyabb legyenmás államok megfigyelése és a politikai-, gazdasági nyomásgyakorlás saját céljaik érdekébena terroristák elleni harc.[ Szerkesztve ]
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
Sofian
őstag
"A Google képviselője végül felhívja a figyelmet arra a ropogósan friss információra, mely szerint Viviane Reding EU-s igazságügyi biztos végtelenül örül annak, hogy órákkal az új uniós adatvédelmi direktívák kihirdetése előtt a Google egy olyan lépést tett, mely teljesen egybeesik az európai elvárásokkal, és bízik abban, hogy a megkezdett utat folytatják..."
http://itcafe.hu/hir/google_google_privacy_data_sharing_adatmegosztas.html
-
anulu
félisten
nekem az egész Patriot Act-tel van bajom, ezért is mondom, hogy az a cég egyéb gaztettekre is képes, amelyik az USA-ban (is) jelen levő cloudban tárolja az adatait. MS tudtommal az egyetlen, ahol ki lehet jelölni, hogy melyik cloudon szeretnéd tárolni.
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
edward2
addikt
Szerintem a kommentelő kolléga arra gondolhatott, hogy ez a privacy policy van életben évek óta guglinál csak most egybeolvasztották az eddigi 60 félét.
Tudod attól ők még adatot cseréltek ám a siteok közt mert 60 féle szabályozás volt. Ezért nem is értem mi a felháborodás oka amikor átláthatóbb lett a rendszer.
Különben nem értem mi a gond. Nyílván egy cég saját alcsoportjain belül átküldi adatokat userről. Ez legyen a legkisebb gond. A facebook meg kiadja minden jöttment 3rd party fosoknak.
-
Narxis
nagyúr
-
Sofian
őstag
Mindig gyanúsnak tartom, hogyha egy szolgáltatás indulása után 3-4-5-6-7 évvel veszik észre hogy problémák vannak vele...
-
dajkopali
addikt
az open digital összefoglalójában:
To summarise, the Inspectorate found Google does not offer terms and conditions that meet Norwegian law, has no mechanism in place to offer local or customised Ts & Cs, plus the Inspectorate did not have access to sufficient technical information to show adequate data protection measures were in place to allow personal data to be exported to countries outside the European Economic Area.
-
Fecow
aktív tag
Most akkor mi is konkrétan az, amivel kiemelten a Google Apps sérti az európai, illetve norvég adatvédelmi törvényeket? Mert én azt látom, hogy ki van emelve a Google Apps, mint rossz, de panasznak csupán általános aggályokat (Patriot Act) látok. Egyébként a tegnapi privacy policy módosítás híre után, miután benyalt a kedves igazságügyi biztos is, különös pikantériája van ennek a hírnek.
Nyergeld meg a nagyot
-
bambano
titán
jó kezdés.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
anulu
félisten
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
Új hozzászólás Aktív témák
- Eltűntek a mobil GPU-k az AMD és az Intel útitervéből is
- Milyen videókártyát?
- Filmvilág
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AliExpress tapasztalatok
- PlayStation 5
- Építő/felújító topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Politika
- További aktív témák...
- HP OMEN 15-ek0007nh - i7-10750H, RTX 2070 8GB Max-Q, 16GB DDR4 RAM, 256GB M.2 SSD - WIN 11 - 1ÉV GAR
- MSI Gamer PC: i7-6700K // RTX 2060 // 16Ram // 512Gb SSD
- ASUS VIVOBOOK S14 S433EA - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 PRO - MAGYAR
- Nikon SB-900 professzionális vaku
- HP ProBook 640 G8 - 14.0"FHD IPS - i7-1165G7 - 32GB - 512GB - Win10 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest