- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ghoosty
őstag
"csak itt most arról szól a történet, hogy lenne 100 ezer erőmű, aminek mezei honpolgárok a tulajdonosai."
Akkor abba kell hagyni a támogatást, majd szépen lejár az élettartamuk és bezárnak, (ha addig nem lesz változás) a probléma meg szépen megoldja magát fájdalommentesen. Amúgy azok a mezei honpolgárok meg a támogatások miatt részben nem a saját pénzüket kockáztatták, hanem a többi mezei honpolgárét is. Sőt, ha tényleg ennyire költséges a napelem fenntartása, akkor folyamatosan szívják el a többiek pénzét.
Amúgy én ilyen kicsi smart méretű elektromos autókra gondoltam. A környékünkön jár egy rendszeresen, nem tud 40-nél többel menni.
-
bambano
titán
"Az én véleményem az, hogy semmilyen erőmű ne kapjon támogatást, működjön piaci alapon": persze, csak itt most arról szól a történet, hogy lenne 100 ezer erőmű, aminek mezei honpolgárok a tulajdonosai. Nyilvánvalóan nem tudnak piaci alapon működni, pláne, hogy már a napelemek értékesítési ára sem piaci alapon lett meghatározva.
teljesen egyértelmű, hogy piaci viszonyok között ezeket a napelemeket soha nem szerelik fel. a japánoknak már az is teljesen egyértelmű, hogyha a piaci viszonyokat nem írják felül a sötétzöldek mániái, akkor nem kapcsolják ki az atomerőműveiket.
"De célzott felhasználásnak még így is alkalmas lehet olyan helyeken": célzott felhasználásra jelenleg szigetszerűen működő rendszereknél alkalmas, ahol nincs elektromos hálózat. autók töltésére szerintem alkalmatlan, de ezt ki lehet számolni: 1370W/négyzetméter a napállandó, 15% az átlagos napelem hatásfoka, max. 40-ig felmegy a legjobb, legkorszerűbb cuccok hatásfoka. az akksik töltésének hatásfoka 60% körüli. tehát egy négyzetméterből totálisan tiszta időben, amikor ezerrel süt a nap, kinyerhető nagyságrendileg 330W, úgy értve, hogy az már benne van az akksiban. a másik topicban emlegetett teslában a kisebbik akkupakk 56KWh-s, a nagyobbik 81 (ha jól emlékszem). A nagyobbikat nagyságrendileg 27 nap alatt tudná egy négyzetméter panel feltölteni.
szerintem egy alkalmazás van, ahol a napelem érdemben számba jöhet: a klíma. akkor kell a klíma, amikor annyira süt a nap, hogy a napelem is jól termel.
az áram ára mindig is társadalompolitikai kérdés volt nálunk, így arról piaci szempontok szerint beszélni elég nehéz.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Ghoosty
őstag
Az én véleményem az, hogy semmilyen erőmű ne kapjon támogatást, működjön piaci alapon. Az a szolgáltató, aki nem képes stabilan termelni, azt kötelezni arra, hogy biztosítson áramot arra az időszakra, mikor a saját erőműve nem termel. Mondjuk olyan szabályozással, hogy aki áramot értékesít az is köteles 99.0%-os sla-val szolgáltatni. Pl szerződjön más csúcserőművel.
Ebből következően, ha képes a szél/nap erőmű olyan áron termelni, amivel lehet kompenzálni a többi csúcs erőmű többletköltségét a gyakori ki-be kapcsolás és álló kapacitás miatt akkor életben fog maradni, ha nem képes erre, akkor nem.Ezt árnyalja a környezetvédelmi dolog:
A környezetvédelem miatti bizonyos többletköltség felvállalásával nincs bajom. Amíg ez a többletköltség egészséges mederben van és tényleg környezetvédelem van, nem pedig "szennyezés export". Sajnos ez utóbbit a túlságosan erős zöld lobbi mellett nehéz objektívan felmérni. De tételezzük fel, hogy a nap/szél erőmű tényleg csökkenti a szennyezést. A szennyezés csökkentés mindenkinek az érdeke ezért törekedni kell rá, akár bizonyos többletköltséggel is.
A redundáns kapacitás finanszírozása pont ilyen többletköltség. Ezt a többletköltséget a fogyasztóknak és a nap/szél erőmű tulajdonosoknak közösen kell vállalniuk. Ha ez 1,5-2 szeres energia árat eredményez, akkor véleményem szerint még nem alkalmas a technológia erőműnek. Ha viszont 10-20%-os árnövekedéssel megoldható, akkor kell. A lényeg, hogy a rendszer önfenntartó legyen, az ingadozó termelés miatti externáliák az ingadozó energia termelőnél csapódjon le (főként).De célzott felhasználásnak még így is alkalmas lehet olyan helyeken, ahol nem számít, ha fél napot áll és fél napot megy valami. Hirtelen csak házi felhasználás jut eszembe, meg esetleg vízszivattyúzás puffer tartályba, mondjuk öntözés céljából. Esetleg elektromos eszközök töltése pl elektromos/hibrid jármű.
-
bambano
titán
te mindenféle szolgáltatástól, szolgáltatótól sla-t vársz el. például a villanyászoktól azt, hogy egy évben max. 3 napon keresztül ne legyen áram, a többi napon 0-24 ott legyen a 230 V, 50Hz, 90 fokhoz erősen közelítő fázisszöggel a konnektorban. (a 3 nap az közelítőleg 99.0%-os sla).
na ezt sem a napelem, sem a többi megújuló nem tudja. ha nem tudja, akkor fel kell építeni a komplett infrastruktúrát nem megújulóból, és ha továbbra is forszírozod a megújulót, akkor napelemből is. vagyis duplán kell építkezned. valamelyik mindig kihasználatlan lesz.
lesz olyan időszakod, amikor a napelem képes kiszolgálni mindent, akkor le kell szabályoznod a hagyományost. lesz olyan időszakod, amikor nem, és akkor fel kell pörgetned a hagyományost. a hagyományosok rühellik, ha folyton rángatják őket, az igazán jó alaperőmű nem is szabályozható ilyen gyorsan.
mint a korábbi hsz-emben linkelt grafikon is mutatja, egy kis felhő, egy kis napfogyatkozás, a napelem rögtön felére vagy még lejjebb csökken. utána meg beindul. igen gyakori, hogy egy órán belül jelentősen csökken majd nő a teljesítménye. vagyis pl. a gázerőműveket egy órán belül kétszer kell megrángatni.
na ez az egyik oka, hogy a napelem totálisan használhatatlan komoly felhasználásra, amíg nem tudod normálisan tárolni az áramot.
és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az a rusnya nap, az bizony kora este lemegy. pont, amikor kezdődne az esti csúcs. és nem akkor zuhan meg a teljesítménye, amikor látod, hogy már sötétedik, hanem hamarabb. így az esti csúcsban már nem dolgozik. semmit nem ér.
arról most ne beszéljünk, hogy jelenleg társadalom és környezetvédelmi politikai okokból átveszik az áramot. ennek nem az az oka, hogy technológiailag az jó, hanem az, hogy nevelni akarják a lakosságot és erre veszteséget is áldoznak.
-
Ghoosty
őstag
Nem tudok egyszerre minden hozzászólásodra egyszerre válaszolni, így kiválasztottam az elsőt, de a teljes komment sorozatra vonatkozott a nem valósult meg és te igenis állítottad, hogy "ez bizony szíjjel fogja vágni az eu villamos hálózatát." Lásd a 121-es hozzászólás. Egyáltalán nem valósult meg.
Alapvetően értem, mi a bajod a dologgal és részben egyet is értek vele. Azzal is egyetértek, hogy nem szabad túl nagy %-ban bevenni az energiatermelési portfólióba, de azért a nem ér semmit elég túlzás.
-
bambano
titán
azt hiszem, kijelenthetjük, hogy az állításomban ígértek 100%-ban megvalósultak.
ugyanis két állításom volt:
1. pánikol a szakma. ez megvalósult.
2. a napelemek nullát érnek: [link] ekkora teljesítménycsökkenésre nyugodtan lehet mondani, hogy nullát érnek a napelemek.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
cinemazealot
addikt
1. Idézek magamtól: "...és még ha az elektromos fűtés jobb hatásfokú is..."
2. Idézek magamtól: "...és még ha az elektromos fűtés jobb hatásfokú is..."Egy szót sem említettem a gazdaságosságról. Gázzal csupán azért éri meg jobban fűteni kis hazánkban, mert jelen gazdasági helyzetben a gázfűtés vacak(abb) hatásfoka ellenére is egységnyi hőmennyiség előállítására szükséges gázt kisebb költségből meg lehet vásárolni.
-
KevinMulder
tag
válasz Apollyon #132 üzenetére
Az okosház is - legtöbbször - ph ház. Csak mondjuk a fűtésvezérlés kap adatot a szellőztetőtől, ami kap adatot a helyi meteorológiai állomásról, illetve egyéb helyekről. Az okosház nem attól okos, hogy telefonról tudod a lámpát kapcsolgatni, hanem hogy a benne lévő rendszerek tudnak egymásról.
Autós példa: a régi kocsiknál az indexet csak bonyolult relé és dióda rendszeren keresztül lehetett irányítani (váltókar + vészjelző gomb), míg a CAN-busznál elvileg kérheti a jobb hátsó ajtózár, hogy nyitáskor villanjon az index, mivel a buszon keresztül "látják egymást" (ez így eléggé pongyola és elnagyolt példa, pls ne kössetek bele) A háznál is így van. A buszrendszeren keresztül az egyes rendszerek látják egymást és a ház programjától függően tudnak "közösen" egy adott állapotra beállni. Ez egyrészt csökkenti is a kiépítési költségeket, másrészt pedig nem kell millió meg egy kezelőegységet megtanulnod és alkalmaznod. Az, hogy egy lámpát tudsz vezérleni a telefonoddal, csak egy mellékterméke ennek.
Itt a kérdés az eszközök feletti kontroll. Egy okosházban lehetséges az, hogy pl vihar esetén a szenzitív fogyasztókat a rendszer automatikusan kiiktassa. De emellett rengeteg egyéb beállítás és lehetőség is van. Energiában nem fogyaszt sokkal többet egy ilyen ház a passzív társánál.
-
Apollyon
Korrektor
válasz KevinMulder #131 üzenetére
Kicsit furán fogalmaztam valóban.
Szóval ha választani lehetne, én a passzív ház mellett tenném le a voksom, és csak utána foglalkoznék az "okosház" témával.
Régen jobban benne voltam a témában, már nem foglalkoztam vele egy jó ideje, de annyi megmaradt hogy energiafelhasználásból a ph a jó választás.
Szerintem sokkal fontosabb egy ilyen irányú fejlesztés és inkább ebben kellene előre haladni, szemben azzal hogy egy telefonon tudjam szabályozni a szoba fényerejét meg ilyen baromságok.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
KevinMulder
tag
válasz Apollyon #130 üzenetére
Nem teljesen értem, hogy mit mondasz.
A passzív ház az maga a ház struktúrájának, tájolásának, hőszigetelésének kialakítása. Ha ehhez van hozzáaadva a rendszerek kontrollja, akkor kapod az aktív házat. Tehát nincs - vagyis nem nagyon érdemes - aktív ház passzív ház alapok nélkül.
-
Apollyon
Korrektor
válasz KevinMulder #125 üzenetére
Hú, köszönöm a részletes leírást és a helyreigazítást.
Mindezek ellenére én azt mondom, hogy hosszabb távon szerintem hasznosabb mégis egy ilyen konstrukció, mint a cikkben is lévő fancy megoldás.
Gondolom még ez is fog fejlődni. Én inkább olyan vagyok, aki inkább a jövőre gondol, és passz, hogy évek-évtizedek múlva mennyire lesz kérdés, és gond az energia.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
MrSealRD
veterán
válasz KevinMulder #127 üzenetére
Aktív házakról és autnóm házakról hol lehet korrket szakirodalmat találni?
Te ilyesmivel foglalkozol?Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
KevinMulder
tag
Az ilyen házaknál talajkollektor + hővisszanyerős rekuperátort szoktak használni.
A talajkollektor miatt télen és nyáron is +5 fokú friss levegő jön be a házba, a hővisszanyerő pedig a hőenergiát kivonja az elhasznált levegőből. A rekuperátor egyben a párát is kivonja (néha pont plusz vizet kell párologtatni)
Mivel a rekuperátorban pollenszűrő is szokott lenni, így parlagfű virágzáskor is mindig friss, pollenmentes levegő lehet a házban.
Egyéb kérdés?
[ Szerkesztve ]
-
VIC20
őstag
válasz KevinMulder #125 üzenetére
,,...áthívta pár haverját sörözni: nem sokkal később a hőmérséklet lassan elindult felfelé."
Ha nők is voltak köztük, akkor ez természetes... Ha nem voltak, akkor nem természetes...
Egyébként ilyen durván leszigetelt háznál mit lehet kezdeni a felgyűlő párával? Ha nem szellőztetek, akkor felgyűlik, ha szellőztetek, akkor viszi/hozza a hőt, nem? Hogy is van ez? (Én nem tudom, még nem volt dolgom ilyen házzal, az egyes szám első személy csak általános alany akart lenni.)
-
KevinMulder
tag
válasz Apollyon #122 üzenetére
Éppen hogy a "passzívház" a "fejletlenebb".
A passzívház standard mindössze azt határozza meg, hogy mennyi lehet egy adott épület négyzetméterre eső maximális energiafogyasztása. Természetesen ehhez rengeteg szigetelés, rétegrend, légtömörségi praktika tartozik, de a lényege ez.
A passzív ház problémája pont a légtömörségben és a hőszigetelésben rejlik. Mivel nagyon lassan engedi ki a meleget, illetve lassan melegszik fel a kültérből, ezért sokkal finomabban lehet és csak szabad szabályozni. Tegyük fel, hogy a háznak van egy optimális komfort pontja, amikor mind a hőmérséklet, mind a levegő minősége, mind a páratartalom ideális.
Télen, egy átlagos családi háznál, egy 20KW-os kazánnak szinte mindegy, hogy 20 vagy 24 percig kell fűtenie óránként, hogy ezen a ponton tartsa a házat. Ha picit is túlfűti a házat (vagy hirtelen betűz a nap), akkor - mivel az gyorsan leadja a meleget a külvilág felé - perceken belül optimális pontra "esik vissza" a ház hőmérséklete. Így szakaszos üzemeltetéssel komfort ponton tartható a ház: a termelt és a külvilágba kisugárzott hőmennyiség mellett eltörpül az egyéb módon bekerülő "hulladékhő", így az nem befolyásolja a ház komfort pontját.
A passzív házak viszont lassan hűlnek ki és melegednek be: így ezen házaknál a külvilág felé sugárzott és onnan befogadott hőmennyiség már arányaiban akár meg is egyezhet azzal, amit a hűtésre/fűtésre fordít az ott lakó. Ezért itt már számít a "hulladékhő": mennyi hőt ad le a TV, mikor van mosás vagy sütés. Van egy olyan PH-s ismerősöm, aki síelésből hazajött a 19 fokos házába (ahol ki volt kapcsolva a fűtés) és áthívta pár haverját sörözni: nem sokkal később a hőmérséklet lassan elindult felfelé.
Nos, a PH-nál a fentiebbek miatt az a probléma, hogy sokkal finomabb szabályozást kíván, mert a nem tervezett hőforrások miatt könnyen túlfűthető az épület. Olyan, hogy egy PH minden pillanatban komfortponton van, nem létezik, vagy legalábbis nehezen érhető el. A házat egyszerűen nem lehet úgy megtervezni, hogy minden pillanatban - passzívan! - ezen a munkaponton tartsa a házat. Elég,ha az asszony sütit süt, rögtön borult az energiamérleg.
Ahhoz, hogy ezen a munkaponton lehessen tartani a házat, a fűtés/hűtés/légcsere eszközeit össze kell hangolni: pl ha a sütőt valaki bekapcsolja, akkor a légcserét magasabbra állítja a rendszer, ezzel is felkészítve a házat a plusz hőforrásra és a szagokra. Az aktív ház lényege, hogy a nagyon finom szabályozási igényeket nem külön-külön valósítja meg, hanem az egyes rendszereket összehangolva. Így csökkenthető az erre fordítandó energia. Az ilyen szabályozásokat integráló passzív házak az aktív házak.
Az aktív házakból is tovább lehet lépni: ezek az autonóm házak. Az autonóm épületek teljesen függetlenedni tudnak a "külső betáptól". Azaz teljes körű létfenntartást (áram, fűtés, víz, levegő- és szennyvízkezelés) képesek szolgáltatni, akkor is, ha a környékbeli infrastruktúra leáll.
-
MongolZ
addikt
De én most mi a sz*rt csináljak a grafikonjaiddal?
Nem tudod felfogni, hogy ezt a "én megmértem" dolgot már több ezren megcsinálták előtted? Gondolod, hogy nincs betervezve az a rendszerbe, hogy este sötét van?
Hogy lehet valaki ennyire korlátolt, mint Te, hogy nem fogja föl, hogy a napenergia nem a hagyományos erőművek kiváltására, hanem tehermentesítésére van kitalálva? Hogy ha eddig egy nap X-et fogyasztottak a gázerőművek, akkor ezek után nappal nem, vagy alig mennek, és délután/este kapcsolnak rá, emiatt 0.6X gáz fogyott? Spóroltunk? IGEN. Ez a lényeg. Kevesebb gázt kell vásárolni. Kezded kapisgálni?
Ennél egyszerűbben tényleg nem lehet leírni.
-
Apollyon
Korrektor
Okosház, jajdejó.
Én inkább a passzív házakat erőltetném ha már van keret a fejlesztésre. Márpedig a passzív ház inkább jelenti a fejlődést.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
bambano
titán
[link] ez bizony szíjjel fogja vágni az eu villamos hálózatát.
-
Ghoosty
őstag
válasz Fryskitt #119 üzenetére
Idézet a paksi erőmű honlapjáról:
"Például golyó alakú, moderátor nélküli fém U-235 kritikus tömege 49 kg. A Paksi Atomerőműben alkalmazott
üzemanyag kazettákból tiszta vízben legalább 7 darab kell az önfenntartó láncreakcióhoz, aminek a hasadóanyagtartalma kb. 33 kg."Tehát nincs annyi urántartalom, hogy meglegyen a kritikus tömeg. Ráadásul egy kazáttában nem is egyben van az urán. Gyakorlatilag lehetetlen, hogy egy helyre sűrűsödjön annyi urán, hogy meglegyen a kritikus tömeg.
-
Fryskitt
addikt
Úgy gondolom, hogy a láncreakció leállítása ha azon múlik, hogy relatíve csökken a kritikus tömeg, egy robbanás összehozhatja a radioaktív magot annyira, hogy elég nagy legyen az a kritikus tömeg ahhoz, hogy annyira felgyorsuljon a láncreakció, hogy fel is robbanjon. Végül is most is így működik a hagyományos bomba.
Ne vegyél élő nyulat Húsvétra! Az ilyenkor vett kisnyuszik 90%-a nem éri meg az egyéves kort!
-
bambano
titán
nehéz a hozzád hasonló writeonly fórumozókkal vitatkozni, akik konzekvensen keresztülnéznek minden olyan tényen, ami nem az ő állításukat vagy önigazolásukat támasztja alá...
"Valami baromságot olvastál, és most azt tejreszted.": mégegyszer utoljára megpróbálom: nem olvastam. saját magam mértem meg. a saját méréseim eredménye az, hogy a napelemes áramtermelés teljesítménye előre megjósolhatatlan, következésképp értelmesen tervezni nem lehet. vagyis széleskörű felhasználásra alkalmatlan.
a tény, hogy éjjel nem süt a nap, fel kellene tűnjön még azoknak is, akik beruháztak egy rakás pénzt és ezért nagyon fájna kimondani nekik, hogy marhaságot csináltak. Ezen kismértékben javíthat, hogy amíg nincs túl sok napelem az országban, addig a nagy energiatermelők és elosztók benyelik ezt a veszteséget, így a magánember látszólag jól jár. Amint tömegessé válik, rögtön be fognak keményíteni, hogy a házi napelem veszteséges legyen és ne zavarja az erőműveket. oh wait, mire is raktak mostanában környezetvédelmi adót...
tessék, itt van egy debreceni napelemes rendszer energiatermelése tegnapról, itt meg a mavir által mért fogyasztási és termelési adatok. nézd már meg, mi van délután 5 után mindkét grafikonon! Meg azt is megnézheted az áttekintő grafikonokon, hogy milyen szórású a napi energiatermelésük!
persze mondhatod erre, hogy baromság (pontosabban mondtad, kijelentő módban), de ezek sajnos a tények.
-
MongolZ
addikt
Rohadtul nem érted az egésznek a lényegét. Valami baromságot olvastál, és most azt tejreszted. Azt hiszed ez nincs beletervezve a rendszerbe?
Tévedés, a szénerőművek a legtehetetlenebbek. A gázerőművek a csúcserőművek, gyakorlatilag 1 pillanat alatt bekapcsolhatóak.
Magyarországon az átlagfogyasztás napszaktól függően 3-5e MW. A magyar termelés ebből 3-3,5e MW jellemzően. A telepített, elérhető teljesítmény kb. 9e MW. Ebből gázerőmű kb. 40%.
Ezek után szerinted marha nagy probléma a kapcsolgatás?
Nem, a napenergiának nem az a célja, hogy kiváltson erőműveket, hanem hogy függetlenítse az áramtermelést más országoktól.Nem, én nem a saját 3 napelemet nézem (mivel nekem nincs napelemem). Én Európát nézem, ahol érdekes módon évtizedek óta teljesen jól tud működni a rendszer.
-
Ghoosty
őstag
válasz Fryskitt #114 üzenetére
Nem viccnek szántam. Nem tud benne olyan a reaktivitás olyan szintet elérni, hogy, hogy nukleáris robbanás legyen. Se Fukusimában, se Csernobilban nem történt nukleáris robbanás.
De nyugodtan elmondhatod, hogy szerinted hogyan lehet egy nyomott vizes reaktorban nukleáris robbanást előidézni. -
x_o_n
veterán
azért csak ámulok hogy az eredeti cikktől megint hova voltak képesek emberek eljutni...
-
-
t-zotya
csendes tag
Én csak arra tudok gondolni,hogy milyen jó is lesz majd ha itt valami elromlik vagy az áram elmegy
-
Ghoosty
őstag
Ugye nem arra célzol, hogy a bombázás hatására atombombává válik mindegyik reaktor?
Mert ha igen, akkor ez egy óriási tévedés. Még szándékosan se tudsz nukleáris robbanást előidézni egy reaktorban.
Ráadásul még ha valami ismeretlen hatás miatt mégis sikerülne, akkor se gyalulná le és irtaná ki a kárpátmedencét. Összehasonlításképpen Japánra ledobott bombáknál 1-2km-es távolságban már voltak túlélők és nem védett bunkerekben. -
KevinMulder
tag
Nem kötelező pont a reaktortermeket telibe lőni. Elegendő az onnan elinduló kábeleket, illetve a hűtőtornyot kilőni. Az automatika minden apokalipszis nélkül lezárja - jobb esetben - a reaktorokat és a javítás sem pár nap alatt lesz kész.
Ha meg az az ultimate érved a napelem ellen, hogy Paksnak úgyis mindig mennie kell, mert ha nem megy, akkor amúgy is mindenki halott, akkor ész érvek mentén nehéz társalogni veled.
-
bambano
titán
válasz KevinMulder #107 üzenetére
átfogalmazom, mert nem értetted meg: ha paksot kilövik, nem az lesz a problémád, hogy áramkimaradás van, hanem az, hogy 4-6 atombombát robbantottak ennek a nagy medencének az aljában, amit a hőség és a nyomáshullám tökéletesen vízszintesre kigyalul.
nyugodj meg, az elszenesedett csontváz-darabjaidat nem fogja izgatni, hogy még áram sincs.
-
bambano
titán
válasz KevinMulder #105 üzenetére
Az tény, hogyha Paksot kilövik, az ország leáll. Csak nem mindegy, hogy hogy. Mert nem úgy fog leállni, hogy áramkimaradás, és akkor kicsit sötét van, hanem úgy, hogy jó nagyot pukkanik, és szép vízszintesre kigyalulja a környéket. Utána majd pukkannak azok az üzemek, ahol fontos lenne az áram, és azok is gyalulnak. Pl. tvk. ha a tvk-ban teljes áramkimaradás lenne, debrecen még repülne.
úgyhogy szerintem azzal nem érdemes foglalkozni, hogy Paksot kilövik, mert ha mégis megteszik, az már mvp (= MásValaki Problémája), nem a tied.
rendben, megértettem, hogy ez most egy átállás, amikor átállunk arról az időszakról, hogy éjszaka sötét van, arra, hogy világos.
-
KevinMulder
tag
Minden egyes "átállásnál" van olyan időszak, amikor a rendszer nem optimális.
Az egységes európai energetikai rendszernek is az (lenne) a célja, hogy ezek a rendszerek együtt tudjanak dolgozni, ne minden országnak kelljen mindent megoldani. Azaz pl a napsütötte Spanyolország napelemekkel generálja az áramot, Svájc meg elraktározza. Igen, utópisztikus, naív - még - de ebbe az irányba kell menni. Értelmesebb, mint a Hortobágy közepére gleccsertavat építeni.A másik ok a napelem mellett pedig az, hogy decentralizált. Ha eltekintünk a biztonságtechnikai leállításról (hogy ne kerüljön áram a vezetékre, ha szerelik), akkor egy napelemrendszerekkel felszerelt ország nem annyira érzékeny egy katonai támadásra, földrengésre, egyebekre. Per pill ha Paksot kilövik, akkor az ország leáll.
Lehet, hogy most több kárt okoz. Legalábbis úgy tűnik neked. De ez egy szükséges és átmeneti állapot.
-
Ursache
senior tag
válasz cinemazealot #31 üzenetére
"A gáz már sok helyen adott, és még ha az elektromos fűtés jobb hatásfokú is, alternatívának azért én megtartanám".
Tessek? Azt ne mondd nekem, hogy ha arammal futok, akkor jobba jarok mintha gazzal futenek... (geotermikust meg a tobbi zoldet most ne keverjuk ide).
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg
-
XbandX
tag
Nem értem a hisztid tárgyát. Mintha most szalajtottak volna egy villenerg. előadásról, ahol a vendégprof éppen egy talján varjú volt és telekárogta a fejed...
Igen, a probléma ismert és bizony nem ez lesz az első eset, hogy árnyék borul Európa tekintélyes részére (a napfényes órák száma teljesen kaotikus, tehát erre már a bevezetésnél odafigyeltek). Aki tudja felpakolja víztornyokba, vagy még magasabbra. Aki meg nem az majd izzítja a gázerőműveit, meg pénztárcáját. Pont úgy, ahogyan eddig is volt. Szerintem le lehet nyugodni a p...
...mert ez már erősen offtopic egy ideje...
"Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a Földön: emberek és magyarok."- Isaac Asimov
-
bambano
titán
nem szép dolog úgy csinálni, mintha a hátam mögött beszélnél.
"Európában és ezzel együtt Magyarországon áramfelesleg van.": mikor? ugye nem érted, mi az, hogy áramfelesleg, mi az, hogy egy atomerőmű reagálási ideje több nap, mennyi idő alatt változik a napelemek teljesítménye, stb? pedig ezt jó lenne átlátni, mert akkor megértenéd a lényeget.
ha elvonul egy kis felhő a napelemtábla fölött, már csökken a teljesítmény. ha ez több, mint 20 perc, akkor növelni kell a gázerőművek teljesítményét. ha ismét kisüt a nap, csökkenteni kell a gázerőművek teljesítményét. a szén és az atom ezt nem bírja lekövetni. ha jön egy kis napfogyatkozás, aminek belekerülsz a szélébe, és az áramtermelésed 10%-át a nap adja, akkor ott lenni kell tartalékban hagyományos erőműnek, amit arra az időre bekapcsolhatsz, amíg a nap nem süt. és pontosan ettől lesz ótvar az egész, hogy a gázerőműnek ott kell lenni, karban kell tartani, mert nem tudod, hogy a napból mennyi fény jön.
akkor lenne jó a napenergia, ha ettől le lehetne bontani pár széntüzelésű erőművet. de ezt nem tudod megtenni, mert a naperőmű este 6-ra leáll, amikor elindul a fogyasztási csúcs. hiába van több hektár napelemed, a széntüzelésűt vagy a gázerőművet be kell fűtened, mert a naperőmű pont akkor nem segít, amikor nagyon kellene. az atomot meg nem tudod kikapcsolni, amikor nem kell, de annyira nem, hogy évekig inkább kivilágították belgiumban az autópályákat.
próbálj már meg elszakadni attól, hogy van három napelemtáblád a tetőn, és arra gondolni, hogy gigawattokkal kell játszani egy nagyobb elosztóban.
svájc, az más tészta. ott vizet szivattyúznak fel a gleccsertavakba, és turbinákat hajtanak vele, ha szükséges. ott van értelme az egésznek, mert ha jól méretezed és jól hangolod össze az erőműveket, képes vagy maximálisan kihasználni a napenergiát is meg az atomot is. csak ott megépítik a völgyzárógátakat meg a csatornákat, ami ehhez kell, itt meg nem. így azután itt nullát ér az egész. és ugyanennyit, nullát is fog érni mindaddig, amíg nem lesz épkézláb módszered arra, hogy olcsón tárolj sok villanyáramot.
-
MongolZ
addikt
Én feladtam vele kapcsolatban.
Az egész Napfogyatkozás dolog túllihegett.
Importunk Keletről jön, ahol kb. 0 a napelem. Európában és ezzel együtt Magyarországon áramfelesleg van. Ha 0 lenne a napelemek termelése (ami a Napfogyatkozás alatt sem lesz igaz), akkor is röhögve lehetne pótolni a kiesett mennyiséget.
-
bambano
titán
köszönöm igen lekezelő véleményedet, de nem szorulok rá.
"ezért még inkább meglepő, hogy megalapozatlanul teszel téves megállapításokat.": számomra egyáltalán nem meglepő, hogy azok a hsz-eim, amik nem támasztják alá az elképzeléseiteket, nem tetszenek nektek. így jártatok."Elvileg minket ez nem érint, hiszen alacsony a megújulókból származó vill. energiatermelésünk, azon belül is rendkívül alacsony napelemekből származó.": hagy kérdezzem már meg: miért nem olvastad el az eredeti cikket, ha már linkelted? Az általam linkelt cikkből kiderül, hogy európában 10% fölött van a napelemes energiatermelés, ebből pedig "Managing this event on the world's largest interconnected grid is an unprecedented challenge for European TSOs. " tehát ez a legnagyobb összekapcsolt hálózat. következmény: minket is érint. kár kapálózni ellene, össze vagyunk kötve azokkal az országokkal, akikre árnyékot fog vetni a napfogyatkozás és sok napelemes energiát használnak. tehát számítani fog, a magyar erőműveket ugyanúgy meg kell majd pörgetni, hogy bírjuk (nemzetközi egyezmények szabályozzák, hogy mennyire lehet eltérni az 50Hz-től a terhelés miatt.), nem csak a svéd vagy a többi erőművet.
"Ezzel annyi a bajom, hogy megtévesztheted vele az ide tévedő tapasztalatlan olvasókat.": nem tévesztettem meg senkit, megtudták az igazság olyan szeletét is, ami eddig nem volt kibontva.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Nem csinálja ezt a visszafizetős dolgot. Saját magának termeli, hogy az éves elszámolásnál 0 vagy negatív legyen az előjel. Nem akart bele bonyolódni ebbe az eladom az áramot dologba.
Neki ez egy befektetés. 20-30 évig nem akar fizetni az áramért (ennyi a napelem élettartama kb).
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
Bohus
aktív tag
"a napelem nagyjából semmire se jó" - ilyen sarkalatosan megfogalmazott ostobaság kapcsán előre vizionáltam, hogy téged itt a földbe fognak döngölni. Nem ez történt, mindössze pár fórumtárs figyelmeztetett. Ez a következőkre utalhat: kevesen olvassák a cikket (és a hozzá kapcsolódó hozzászólásokat), elkanyarodott a téma és nem akarják ezt offtopic hozzászólásokkal hígítani, vagy egyszerűen nem értenek a témához.
Átolvasva a hozzászólásaidat meglepődve tapasztaltam, hogy vannak szakmaiságra utaló megnyilvánulásaid és széleskörű rálátásod van a problémakörre, ezért még inkább meglepő, hogy megalapozatlanul teszel téves megállapításokat. Ezzel annyi a bajom, hogy megtévesztheted vele az ide tévedő tapasztalatlan olvasókat. Nem lehet fekete-fehéren beszélni a témáról, vannak a fotovillamos energiatermelésnek előnyei és hátrányai is, fejlődik a technológia, változnak a piaci körülmények, rendkívül sok szempontot kell mérlegelni, hogy egyes részkérdésekben (pl. megtérülési idő, életciklus elemzés) véleményt lehessen alkotni, általános érvénnyel pálcát törni egy technológia (iparág) felett nem lehet.A napfogyatkozás kapcsán itt az eredeti cikk. Elvileg minket ez nem érint, hiszen alacsony a megújulókból származó vill. energiatermelésünk, azon belül is rendkívül alacsony napelemekből származó. Gondot az jelenthet, hogy jelenleg 20%-ban importra támaszkodunk, így van rá esély, hogy nálunk is gond jelentkezzen az ellátásban (de egy rekesz sört fel mernék rá tenni, hogy nem lesz).
A mavir-os tipped kimondottan hasznos, ilyenkor érdemes linkkel is ellátni, egyrészt hitelesebb az állításod, másrészt akkor nem kell nekünk keresni.Ha hasznos hozzászólásokkal szeretnéd gazdagítani a fórumot, akkor javaslom a jövőben kerüld az ilyen szélsőséges véleménynyilvánítást, ha mégis megteszed, akkor indokold is az állításodat.
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
Polllen
nagyúr
válasz kleinguru #34 üzenetére
2000 előtt pár évvel jelent meg. Hosszú távú egészségtani hatásáról nincs információ. Nem tudom, hogy milyen kutatások futnak ez ügyben. Remélem azért van néhány.
Magas SAR értékű mobilok (határértéken belül) pl. néhány embernél erősebb fejfájást okoznak. Szóval az említett 2G/3G/LTE mind mind hatással van ránk, csak nem tudjuk hogyan.
Van elméletileg mindenhol határérték és elméletileg nem lesz tőle bajod.Sokáig ugye a magasfeszültségű vezetékeknél sem gondolták, hogy nem egészséges alatta élni.
Reméljük a legjobbakat, de én sem laknék egy ilyen betonketrecben...
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
bambano
titán
amiatt, hogy az erőművek számára tervezhetetlenné válik a termelés, viszont nem tudod lekapcsolni őket, mert nem termelnek annyit a napelemek, mint amennyire szükség van. majd ha lesz hozzá tárolási megoldás is, pl. helyzeti energiaként (lásd attraktor) vagy belső energiaként (lásd olvadt sós erőmű), akkor majd jó lesz, de addig ez csak rontja a rendszer hatásfokát, miközben egyes emberek meg saját előnyüket húzzák belőle.
a napelem olyankor termel sokat, amikor nincs rá szükség (vagy olyankor se), amikor meg kellene a kraft, akkor csicsikálnak.
-
XbandX
tag
A matematikával az a baj, hogy egyértelmű. Ha mutatsz egy számítást, akkor igazából nem lesz min vitatkozni (max. a modellen, és ott igenis helye van a vitának...ellenben akkor ne gyere azzal, hogy valami bizonyíthatóan sz@r...).
Megújuló energiaforrásokból ezerféle van és ezekből ma már minden további nélkül össze lehet rakni egy olyan rendszert (az átmeneti energiatárolást és a dinamikus terhelésváltozást kibíró infrastruktúrával), ami képes ellátni egy-több országot. Aprócska bibi, hogy hazánkban kb. 2-3 Balatonnyi vizet kellene erre felhasználni (átmeneti tárolás céljából), az egész alföldet el kellene fedni napelemmel és minden maradék helyre szélmalmot kell telepíteni, meg kilyuggatni a földkérget. Jahm és kb. 4e ft lenne 1 kwh elektromos energia. Nem tart még ott a technológia, hogy ezt értelemesen meg lehessen csinálni, ám ettől még nem hülyeség.
"Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a Földön: emberek és magyarok."- Isaac Asimov
-
radi8tor
MODERÁTOR
Apámnak annyi napelem van a házán, hogy 2 éve semmit nem fizet ELMŰ-nek.
Túl kell méretezni és akkor az éves elszámolásnál negatív előjelű lesz a számla. (persze nem akar ő pénzt vissza, mert az bonyolultabb művelet - de 2 éve nem fizet a klímáért, hőszivattyúért, egész házért...)⭐ Stella
-
bambano
titán
válasz KevinMulder #85 üzenetére
tévedésben vagy, egyáltalán nem utálom a napelemet. a napelem egy nagy darab vas+homok tárgy. nincs mit utálni rajta. még az sem igaz, hogy a napelemeket imádó embereket utálom, egyszerűen vitatkozom a véleményükkel, mint minden hype-pal, amit zöldek terjesztenek és matematikailag bizonyíthatóan marhaság.
-
XbandX
tag
Bocs, de a kérdés az volt, hogy mi alapján különböztetik meg a többitől, ami átlépi ugyanazt a határt...vagy a világ ilyen szempontból fekete és fehér (tehát Ukrajna pl. fekete)?
-
XbandX
tag
Hogyan azonosítják a fekete áramot? A drót alapján a túlvéget hitelesítik vagy mi? Ha igen, akkor hogyan? Fura nekem ez dolog, ha mi mondhatjuk, hogy ez ám nem fekete, akkor bárki más is mondhatná és aztán szépen beletölti azt ami jön...
Nem kötekszem...tényleg kiváncsi vagyok...
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
ne terelj, még mindig nem válaszoltál a kérdéseimre.
"Ez hol érinti a nagy európai fogyasztást?": attól, hogy a Feröer szigeteken lesz teljes a napfogyatkozás, Európa többi részén részleges még lehet. Majd gondolkodj el azon, hogy neked fognak-e hinni az emberek vagy a szakértőknek. Nem tudod hitelteleníteni azt a cikket, hiába erőlködsz.
"Még egy teljes Napfogyatkozás mellett is közel annyi áramot termelnek a napelemek, mint borús, felhős időben.": ez egy zseniális csúsztatás, komolyan, fel kellene venni a vitatkozás közben elkövetett hibák közé (ha még nincs benne). Mert az kétségtelenül igaz, hogy napfogyatkozás alatt is közel annyi áramot termelnek a napelemek, mint borús időben. De nem erről volt szó, hanem arról, hogy mennyi áramot termel egy napelem napfogyatkozás alatt, a teljes tiszta időhöz képest? De elfogadom, azt is megbeszélhetjük, hogy a borús időben mennyi energiát termelnek a napfényhez képest, ez sem teljesen offtopic. Hint: rohadt keveset.
"Hidd el, tudom miről beszélek": nem hit kérdése. te meg fogadd el, hogy lehet neked akármilyen hited, ha nekem rendes mérésből származó adataim vannak (egyébként mindenkinek lehetnek, a sunnyboy cuccokhoz van központi grafikonozó, mai modern szóhasználattal élve: felhős... mondjuk pont napcellánál a felhős az kicsit érdekes szóösszetétel, de mindegy...), amik mást mondanak, akkor nem azon fogok agyalni, hogy rosszak az adataim, hanem azon, hogy milyen okokból beszélsz marhaságot.
-
MongolZ
addikt
Mondom még egyszer: az európai hálózatnak kb. köze nincs a 2015-ös Napfogyatkozáshoz.
De ha ennyire érdekel a téma, nézz utána, hogy mi történt 2013-ban, amikor Ausztráliát érintette a Napfogyatkozás. Ott a teljes fogyasztásnak a 10-25%-át adja a napenergia, időszaktól függetlenül. Az EU-ban mekkora ez az arány?
[ Szerkesztve ]
-
MongolZ
addikt
"áram tipikusan az a fajta jószág, amiből nem lehet szürkeimportot csinálni"
Elmagyarázom, mi a szürkeimport, jó? Az EU országai nem használhatnak fel "fekete" áramot. Azaz olyan áramot, amelyet a környezetvédelmi szabályok be nem tartása mellett állítanak elő. Viszont: pl. Magyarország megveszi ezt az áramot, majd tovább értékesíti Ausztriának (papíron). Magyarország csak megveszi, Ausztria meg megveszi és használja, de immár a Magyarországról vásárolt áramot.
Na EZ a szürkeimport. És Magyarországnak a paksi atomenergiánál kb. 30%-kal olcsóbb.Napfogyatkozás: 2015. március 20. Teljes 02 perc 49 mp Feröer, Spitzbergák
Ez hol érinti a nagy európai fogyasztást? Még egy teljes Napfogyatkozás mellett is közel annyi áramot termelnek a napelemek, mint borús, felhős időben.
Hidd el, tudom miről beszélek. Ez egy névtelen, szakmainak csúfolt fórum, ahol teljesen lényegtelen, hogy kinek a kije, vagy ki kicsoda az MVM-nél.
-
XbandX
tag
Ez mind nagyon szép eredmény, nem vitatom, hogy értenek a szakmájukhoz. A gond az, hogy az általuk hasznosított, nyílt technológiákra effektíve nincsenek hatással. Zárt és egyedi rendszerekben gondolkodnak és pont ezért olyan drágák. Ez hosszútávon ugyanoda fog vezetni, mint ahol most az autóipar tart: gyakorlatilag nincs előrelépés a felhasználói élmény tekintetében. Nem tudnak újat mutatni. Moduláris rendszerek már 40+ éve léteznek, csak a fizikai user interface lett csudálatosabb.
A szabadalmak ebben a világban szerintem már nem sokat érnek. Túl hosszú a bejegyzési ciklus ahhoz, hogy utána elég pénzt lehessen kihúzni belőle, mert a világ közben túl sokat változik. Ha megnézed azt a hatalmas listát, amit linkeltél, a legtöbb helyen ugyanazok a szabadalmak szerepelnek (mármint amik nem a fizikai kialakítást, hanem egy rendszert védenek). Ez is ugyanoda vezet. '9X-ban benyújtották az igényüket. 200X-ben megkapták, és azóta is ezen rugóznak, mert komolyabb rendszer- vagy koncepciószintű újításuk nem volt az utóbbi 10-15 évben (vagy legalábbis nem szabadalmaztatták).
Ha kialakul egyszer a dolgok internetje, a Crestron ezzel a hozzáállással szerintem lehúzhatja a rolót. Már ott kéne tartania, hogy Cloud (IaaS, PaaS, SaaS), meg IoT, meg kutyafüle, ha a marketing "bullshit" részét nézzük. Az autonóm, zárt rendszerek kora lassan véget ér, ami nem azt jelenti, hogy rosszabb, vagy jobb lenne ami most jön (nyílt, szabadon fejleszthető platformok), csak azt, hogy más. Aki pedig nincs erre felkészülve, az csak magára vethet...
Hangsúlyozom, mindez csak a saját vélelmem.
-
bambano
titán
Egyébként csak úgy mellesleg, hogy mennyire nem olvasod el (vagy nem érted), amit linkeltem: "Idén hol lesz Napfogyatkozás?": szerinted Európában hány villamosenergia-elosztó rendszer van? ha nem tudtad volna, megmondom: nagyjából egy. A kontinens gyakorlatilag (kevés kivételtől eltekintve) egy darab rendszer. Ha a németek telerakják az országukat napelemmel, az a mi rendszerünket is rontja. Pontosabban nem a mi rendszerünket, hanem mind az egy közös rendszert.
-
bambano
titán
"Mennyi ideig tart a Napfogyatkozás?": ott van a cikkben, nézd meg.
"Mennyire olcsó Ukrajnából a szürkeimport?": áram tipikusan az a fajta jószág, amiből nem lehet szürkeimportot csinálni"Nappal és nyáron visszatermelek, télen és éjszaka elfogyasztom.": és a kettő között pontosan mi történik? hogy ezt le merted írni, mutatja, hogy egyrészt lövésed sincs a villamosenergia elosztó rendszerekről rendszerszinten, másrészt önös érdekeid miatt ez a probléma téged nem is érdekel. majd fog, ha bedöntöd az egészet.
"Milyen kedvező felvásárlás???": ha azt nézzük, hogy rendszerszinten minél több áramot vásárol fel, az annál több kárt okoz, a tény, hogy egyáltalán felvásárolják és fizetnek érte, önmagában kedvező.
"Az ne zavarjon, hogy ez gyökeresen szembe megy az utóbbi 20 év tapasztalataival.": az állításom, miszerint este sötét van, nem az elmúlt 20 év tapasztalata. Egyébként valóban, ha azok által közölt tapasztalatokat nézzük, akik ennek terjedéséből élnek vagy már vettek ilyet, és kell az önigazolás, akkor ezekkel a tapasztalatokkal tényleg szembe megy. Ha pedig azokét, akik képesek nagyobb léptékben is gondolkodni, akkor meg nem megy szembe.
-
MongolZ
addikt
Na, belinkelted a szenzációhajhász oldalt, nagyon ügyes vagy, a legjobb, hogy még el is hiszed. Mennyi ideig tart a Napfogyatkozás? (tekintsünk el attól, hogy milyen butaságok vannak a cikkben, jó?)
Azt tudod, hogy Magyarországon mekkora a Naptól függő erőművek aránya? Mekkora a csúcserőművek aránya? Mekkora azoknak a kihasználtsága? Mekkora abszolút áramfelesleg van az európai piacon? Mennyire olcsó Ukrajnából a szürkeimport?
Nyugaton valóban több a napenergia részaránya, de ott sem fog okozni különösebb kimaradást, ebben biztos lehetsz. Legrosszabb esetben visszakapcsolják, visszafűtik a leálított (leállított??? pihentetett) erőműveket."mit csinálsz a napelemeddel este és télen, amikor nem süt a nap?"
Hogyhogy mit? Nappal és nyáron visszatermelek, télen és éjszaka elfogyasztom."és ha tudnád, hogy ezzel mennyi kárt okozol"
Na mennyit?"amíg ennyire túlzóan baráti az áram felvásárlási rendszere és amíg van rá támogatás"
Te tudod, hogy miről beszélsz? Milyen kedvező felvásárlás???
Itt, helyben a NETTÓ értéket MEGADÓZTATJÁK, úgy vásárolják vissza. Gyakorlatilag fél áron (sem). Ez aztán rettentő kedvező felvásárlási rendszer"mielőtt a vádaskodás elindulna, *NEKEM* vannak pontos, nem részrehajló és nem saját zsebtől függő adataim a napelemek hasznáról"
Aha... persze. Az ne zavarjon, hogy ez gyökeresen szembe megy az utóbbi 20 év tapasztalataival.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
hogy a legfrissebb példát mondjam: akkora napfogyatkozás lesz nemsokára, amikor a napelemek nullát érnek, hogy pánikol az európai villamosenergetikai szakma.
mit csinálsz a napelemeddel este és télen, amikor nem süt a nap?
"Így, hogy "oda-vissza pörgős" óra van, bőőőven kitermehetjük a fogyasztásunkat.": és ha tudnád, hogy ezzel mennyi kárt okozol...
a napelem addig éri meg, amíg ennyire túlzóan baráti az áram felvásárlási rendszere és amíg van rá támogatás. de mihelyst a napelem kikerül az "ezen keresztül nyúljuk az eu-s pénzeket" kategóriából, mehet is egy lendülettel a kukába. főleg, ha az általa okozott károkat végre nem a normális fogyasztókkal fizettetik meg, hanem azokkal, akik okozzák. apercben fogod te is leverni a napelemedet, ebben legyél teljesen biztos.
szerk: mielőtt a vádaskodás elindulna, *NEKEM* vannak pontos, nem részrehajló és nem saját zsebtől függő adataim a napelemek hasznáról. ugyanezt eddig senki másnál nem tapasztaltam.
szerk2: közben meglett
[ Szerkesztve ]
-
MongolZ
addikt
"ugyanolyan komfortérzett helyett kevesebbet fogyaszt"
HELYETT
ugyanolyan komfortérzett mellett kevesebbet fogyaszt
(kicsúsztam a szerkből, bocsesz)
Egyébként érdemes figyelni a trendeket: az emberek vékony csöveket akarnak, de közben meg berakják (a szerelési díjjal együtt) 3-400e-s puffertartályt a szivattyúval együtt... Aztán a végén kiderül, hogy nem is spórolt, és még az áramtól is függ... persze, esztétikailag sok esetben szebb a vékony cső (inkább el lehet rejteni, stb.).
[ Szerkesztve ]
-
MongolZ
addikt
Amit írsz, természetesen k*rvára nem igaz.
A napelem igenis NAGYON jó.
Ha globálisan nézzük: Valamennyire függetlenedünk a fosszilis erőforrásoktól, az importtól, stb.
Ha csak a magunkét nézzük: Így, hogy "oda-vissza pörgős" óra van, bőőőven kitermehetjük a fogyasztásunkat. Igen, a jelenlegi <20% hatásfokú napelemek mellett is, és remélhetőleg nemsokára itt a várva várt 40%.Néhány feltétellel.
Igen, ha önerőből fektetsz be, akkor a megtérülési idő 10-12 év. 50%-os támogatás esetén (ami eddig majdnem minden évben volt, idén igen nagy kérdőjel, hogy lesz-e) ez az időszak 5-6 évre mérséklődik, ami nem csak az iparban, hanem "otthon" is már megfelelő befektetésnek minősül (én 6 évet szoktam mondani határnak, de attól függ, hogy miről van szó). Arról nem is beszélve, hogy a Németországban telepített első napelemek már majd' 35 évesek, és köszönik, jól vannak, még termelnek, bőven az akkor várható élettartamuk után...
Azt persze figyelembe kell venni, hogy a dilettáns politikusok miatt egyszerűen nem éri meg többet termelni, mint amennyit fogyaszt az ember, illetve a "rezsicsökkentés" miatt kicsit kitolódott a megtérülési idő.
De ilyet mondani, hogy a napelem semmire nem jó... nevetséges.
(#63) KevinMulder: Csak és kizárólag a "spóroljunk" logika miatt nem képesek az önkeringetésre a mai vegyestüzelésű rendszerek. A régi szép időkben, amikor még nem voltak elterjedve a szivattyúk, ugyanúgy vígan üzemeltek ezek a rendszerek. Csak valaki kitalálta, hogy sokkal jobb a vékonyabb cső, mert 1. olcsóbb az anyag, 2. hamarabb felfűt. Csak arra nem gondoltak, hogy akkor hamarabb le is hűl, aminek következtében az emberben hidegségérzet támad, ezért újra bekapcsolja. Ezért van az, hogy hosszútávon a nagyobb tehetetlenségű rendszer ugyanolyan komfortérzett helyett kevesebbet fogyaszt. Mert az állandóan "langyos" rendszer kellemes meleget áraszt.
[ Szerkesztve ]
-
mufi
senior tag
válasz KevinMulder #65 üzenetére
Ha több víz kell akkor nagyobbra teszem a bojlert. Ha kevesebb, akkor kikapcsolom. Nehogy a rendszer mondja meg mikor lesz a legoptimálisabb időpont a tusfürdéshez
Vihar esetén nekem nem kell beárnyékolnom semmit, szerencsére normális gyerekkorom volt, és nem félek a vihartól, tudom kikapcsolni az áramot, kihúzni a tv készüléket a konnektorból.
Élni akarok egy házban nem vegetálni. Lassan a seggünket is kitörlik majd ezek az okos rendszerek de nekünk embereknek akkor sem lesz jobb, nem ettől leszünk boldogabbak.https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
bambano
titán
válasz KevinMulder #63 üzenetére
az én álmom az, hogy ez a napelem bármire is jó gondolkodásmód egyszer a helyére kerül az emberek agyában, értsd: rádöbbennek végre, hogy a napelem nagyjából semmire se jó. feltéve, hogy nem vagy napelem kereskedő.
-
Bohus
aktív tag
Nem vagyunk buták le-fel kapcsolni, de előfordulhat, hogy elfelejtjük lekapcsolni a világítást és elmegyünk otthonról. Ebben az esetben segíthet az energiamegtakarításban a jelenlétérzékelő, ami egy beállított időtartam után utasítást ad a világítás kikapcsolására. Vagy nem csak egyszerűen felkapcsolja nekünk automatikusan a világítást a rendszer, hanem szabályozza a fényáramot egy megcélzott megvilágítási érték eléréséhez. Nagyon sok funkciót be lehet programozni, amiről később akár meg is feledkezhetünk, az automatika teszi a dolgát.
Egy okostelefon az átlagember számára is megfizethető, és sokan megvásárolják akkor is ha a készülék tudásának csak tört részére van szükségük. Egy ilyen rendszernél viszont keményen fizetni kell minden egyes részfunkcióért, az átlag usernek nincs szüksége pl. áramkörönkénti fogyasztásmérésre vagy mondjuk a cikkben említett belépés loggolásra.[ Szerkesztve ]
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
MongolZ
addikt
válasz KevinMulder #65 üzenetére
Nem jó az a rendszer, amelyik központi helyről veszi az adatokat.
Helyi mérőegységre van szükség. Egyrészt azért, mert mi van akkor, hogy ha nem jön adat, vagy ha rossz adat jön, valamint ezek az időkép, meg met egy átlagos mutatnak az adott helyre, ami általában nem pontos. -
KevinMulder
tag
Azért, mert az optimális energiakihasználás érdekében az eddig egymástól javarészt független rendszereket együtt kell kezelni, csak úgy tud a ház egy optimális munkapontban lenni. Például a rendszer az idokep.hu előrejelzése alapján leáll a melegvíz készítéssel (a fűtés számára) és inkább visszatermel a hálózatba, ha úgy értékeli, hogy a szoláris nyereség miatt úgyis melegedni fog a beltér.
Vihar esetén behúzhatja az árnyékolókat, beriasztás esetén lekapcsolhatja a meghatározott konnektorokat (csökken a zárlat és lakástűz esélye), stb stb. A házat előfűtheti/előszellőztetheti mire visszaérsz síelésből, stb ...
Egy termosztát nem ennyire rugalmas.
-
MongolZ
addikt
Ez nekem is nagyon szúrta a szememet. Így van, gégecsőben gyönyörűen el lehet vezetni mindent, ráadásul szinte 100%, hogy nem a betonban fog futni a gégecső (max fődémnél), hanem belevésik. Innentől kezdve vakolatban megy csak...
---
"Az acél és a beton nem tesz jót a Wi-Fi és mobiltelefonos hálózatnak, ezért a házba a Pakedge erőteljes Wi-Fi elérési pontjait és a Wilson Electronics mobilhálózati erősítőjét telepítették"
Tapasztalataim szerint kb. sz*rt sem érnek. Nekem legalábbis a vb. koszorún (!!!) alig megy át a WiFi. Vb. fődémet meg sem említem. Viszont érdekes, hogy GSM jel egész jó, főleg ahhoz képest, hogy szüleimnél csak vb. gerendák vannak a födémben, viszont GSM jel néha nincs... 300 méterre laknak tőlünk.
"Huszonöt egyedi kapcsoló, három érintőképernyő, hetvenhét világítási áramkör és egyéb érdekességek 230 négyzetméteren."
Nekem is szobánként és a konyhában legalább 4, egyéb helységenként 2-3 világítási köröm van... 230 négyzetméterre vetítve 81, akkor az én házam is okos?
[ Szerkesztve ]
-
KevinMulder
tag
válasz cinemazealot #31 üzenetére
- Igazából a vegyes tüzelésű kazánnal sem sokat érsz, ha a keringető szivattyúd nem kap áramot. (Mint ahogyan a gázkazán sem fog menni). Áramszünettel csak a nem-vízteres kandallók kompatibiliesek (illetve a víztereseknél kell UPS-t használni, hogy leoltsák a kandallót áramszünet esetén.
- A párezer EUR-s kütyüket csak azért írtam, hogy lássuk, a ritkán előforduló áramszünetek kivédése vagy a pénz a fontosabb
- A dízel aggregátor helyett az első kérdés, amit meg kell vizsgálni, hogy egy adott áramszünetes időszakban minek kell FELTÉTELNÜL működnie. S ahhoz méretezni az egyebeket. Lehet, hogy egy speciális szigetüzemű napelemtábla (a nagy visszatáplálós mellett) ad annyi energiát, ami MINIMÁLISAN kell.
- Persze ha zombi apokalipszis túlélése a cél, akkor mások a sarokszámok
-
törölt tag
Azért arra nagyon kíváncsi lennék, mekkora az elektromos szmog a lakásban...
-
mufi
senior tag
De minek okosotthon? Olyan buták vagyunk, hogy nem tudjuk egyedül fel meg lekapcsolni a világítást?
https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
hirtelen csak ezt a panelt találtam, de nem a kora hanem a kivitelezés a lényeg.
a látszóbetont nem akarom védeni, komoly kivitelezés kell hozzá, faléc zsaluzással nem lesz látszóbeton, csak egy vakolatlan fal. Az meg hogy kinek tetszik, már a pap/papné kategória.Füle -> 9. BRSZK -> 2024. Június 22-23. (hamarosan beérjük a Fast and furious sorozatot)
-
VIC20
őstag
válasz cinemazealot #29 üzenetére
,,Számomra egy okosház az alábbi feltételeknek tesz eleget:"
Számomra egy okosház az alábbi feltételeknek tesz eleget:
1. (és egyetlen): Okos emberek lakják.
-
VIC20
őstag
válasz |DavidWoody| #11 üzenetére
,,Latszobetonnak hivjak es az egyik legszebb epiteszeti elem."
Ja, a cararai márvány ehhez képest vályogfal.
siti: Na, igen. De milyen idős (hány évtizedes) is a panelház - külső - fala? Mikor ugyanolyan idős lesz az a vadiúj - belső - ,,látszatbeton", akkor hogy fog majd kinézni?
[ Szerkesztve ]
-
-
VIC20
őstag
,,Huszonöt egyedi kapcsoló, három érintőképernyő, hetvenhét világítási áramkör és egyéb érdekességek 230 négyzetméteren."
A ház maga viszont randa, mint a bűn.
-
MaUser
addikt
válasz waithEard #26 üzenetére
Pff, ne is mond. Németeknél iroda kapcsán már ez a stílus megy vagy 10 éve. Az ember hétfőnként egy ködös reggelen az erét vágnál fel ahogy meglátja a kívül-belül szürke irodát. Egyszerűen elsőre baromi jól néz ki, de baromi gyorsan unalma lesz. Olyan mint pár éve a barna különböző árnyalatában tetszelgő szobák voltak, az is két év alatt kikopott és aki csinált magának olyat, hát részvétem, mert pár nap után szvsz baromi unalmas és monoton lesz.
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
Vesa
veterán
A beton különösen kedves a lakótérben, miután porzik keményen! Hiába kenik be mindenféle -egyébként mérgező- sz*rral, porzik akkor is. Kellemes lehet a tüdőnek ebben tartósan élni hosszabb távon...Idióták!
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
XbandX
tag
Srácok, szerintem nektek ez való :
http://esemenyhorizont.uw.hu/2009/letfilo/radiohul.htmlCsak aztán nehogy Hartmann-zónára lépjetek...
-
radi8tor
MODERÁTOR
"Az acél és a beton nem tesz jót a Wi-Fi és mobiltelefonos hálózatnak, ezért a házba a Pakedge erőteljes Wi-Fi elérési pontjait és a Wilson Electronics mobilhálózati erősítőjét telepítették."
Na ez sem egy élhető környezet. Kb olyan lehet, mint egy mobil adótorony mellett lakni.
⭐ Stella
-
DithenS
senior tag
Gondolom van egy tartalék akkumulátor sőt egy generátor is.
De ettől függetlenül hülyeség az ennyire bonyolult okosház,erre mondják az emberek hogy "enyhén túlzás"
Minek ilyen bonyolult,elég lenne a főbejárati ajtó mellé egy ilyen kis vezérlőpanel azt jóval,világítás fűtés redőnyök meg áramtalanításra bőven elég szerintem,többi meg csak baromság.
Egyszerű megoldásokkal is el lehet érni azt amire az emberek 80%-a megelégedne szerintem. -
bambano
titán
mi az, hogy pluszban? zabál egy kicsit a vezérlés, de visszahozza azon, hogy értelmesen kezeli a házat és spórolhatsz máshol.
például az elektromos klímával lehet spórolni, ha az árnyékolást meg a szellőztetést okosan intézed. vagy lekapcsolgatja utánad a világítást, stb.
szóval a havi villanyszámlád szerintem kevesebb lesz, akkor is, hogy maga a vezérlés fogyaszt.
-
fecus
őstag
Engem az is érdekelne, mit eszik egy ilyen okos ház plusszban áramból? Lehet, hogy tényleg luxus egy ilyen és nem a beszerzés ára miatt...
Amúgy tudtok olyan oldalt ahol foglalkoznak ilyesmivel magyarul? Szivesen raknék össze egy kisérleti cuccot. Van egy linux szerverem, ha az jó lenne hozzá."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
rudi
nagyúr
A Crestronnál 40+ éve foglalkoznak épület automatizálással, 450+ mérnökük van és rendelkeznek egy csomó szabadalommal ebben a témakörben, az egyik legnagyobb értékű magáncég a világon. Ott vannak minden elit amerikai épületben MS főhadiszállás, csúcs amcsi egyetemeken, Trump World Towerben, Pentagonban.
A saját tévéi és telefonja közötti kommunikáció normális megoldására képtelen Samsungnak vagy LG-nek beletelne "egy kis" időbe és pénzbe, mire bele tudta tenni az automatizálás ágazatba annyi mérnöki órát, hogy utolérje a Crestron kaliberű cégeket. Messze sokkal egyszerűbb lenne nekik megvenni valamelyiket, bár a Crestron éppenséggel nem eladó.
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
Bohus
aktív tag
Van létjogosultsága, az igények széles körét képes kielégíteni egy ilyen intelligens ház. Olyan igényeket is, amikről a felhasználóknak előzetesen esetleg fogalmuk sincs. Persze van akinek nincs is igénye ilyen extrákra, van aki tájékozott és élne is a lehetőséggel, és van aki igényli + meg is tudja fizetni - nyilván ez egy szűk réteg.
Épületautomatizálási feladatra családi házas méretben én a KNX-et preferálom. Robusztus, decentralizált rendszer, a felvázolt feladatok zömére ugyanúgy alkalmas, mint a cikkben említett rendszer.A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
XbandX
tag
Az X10 és minden póver lájn megoldás addig jó buli, amíg egy fázison vannak a kütyük és nincs semmilyen (alsókategóriás) "ripple" szűrő a jelútban.
Amúgy nekem tetszik a koncepció, de szerintem addig, amíg be nem áll egy nagyobb gyártó ebbe a körbe, addig csak "mókolt", egyedileg fejlesztett és egymással tökéletesen inkompatibilis megoldások lesznek a piacon (mert hiába az összes kommunikációs protokoll nyíltsága/egységessége, mindenki ráugrik a vendor-specific részére, hogy a max. 100-200 mérnökével övé legyen a világ...nevetséges). A nagyobb gyártó majd jól beleöl dollármilliárdokat a fejlesztésbe és különböző direktívák és szabványok módosításába (mert egy nagy tehetetlenségű dög az IT szektor ebből a szempontból), ezt követően előrukkol egy értelmes és használható megoldással, amiből előbb-utóbb essential szabadalom lesz és elkezdődhet a nyílt és értelmes fejlesztés.
-
x_o_n
veterán
Én nyáron pont festettem egy ilyen un.okos házat,az eszméletlen volt...ott is mindenhol ezek az érintő panelek voltak,sötétedő üvegek,földhő,napelem,napkollektor..eszméletlen kivitlezés
A legnagyobb sikert mégis az önmagát fertötlenitő robo wc és a kézmosó száritós fertötlenitős hyper kézmosó csoda aratta -
XbandX
tag
Hagyjuk már ezt a wifi telesugárzós marhaságot...
Erre van az FCC, az ITU és az NMHH. Ha meg occsón veszed, ne csodálkozz...Nem mellesleg, ha nem zavar, hogy a 2G/3G/4G/WiFi/Bluetooth 10mW-okkal sugároz a homloklebenyedtől 2 cm-re, akkor emiatt sem kell izgulni.
A nagyteljesítményű, szélessávú zavarás ellen pedig nem lehet védekezni, csak kábellel. Ilyen a fizika (és a katonaság). Gusztus dolga, hogy ki mit választ.
-
Muton
addikt
tök jó ez a ház, csak a külsejét, elrendezését elnézve qrvár nem az ahová egy nehéz nap után (vagy bármikor) szívesen hazajönnék. engem hosszabb távon biztos, hogy nyomasztana.
Muton#2316 - $z@r a drop >_<
-
Brada:D
tag
"Kell egy kis áramszünet mindenkinek"
Okosabb úgy leszel, ha okosabb ellenféllel játszol!
-
Pityu.
nagyúr
De jó majd még jobban szaporodni fognak a rákos betegek,itt aztán lesz jó kis wi-fi sugárzás,na meg jó kis elektor szmog
Milyen jó is lesz a jövő.[ Szerkesztve ]
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
addikt
Jó ilyen dolgokról olvasni.
Terveimben hasonló elgondolás szerepel, szigorúan az energiafelhasználás optimalizálása érdekében.Ezek után persze ott a kényelmi faktor is, de csak mint opcióra gondolok, nem pedig kizárólagos megoldásokra.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
cinemazealot
addikt
válasz KevinMulder #30 üzenetére
Örülök, hogy a törekvéssel nem vagyok egyedül.
- A gáz már sok helyen adott, és még ha az elektromos fűtés jobb hatásfokú is, alternatívának azért én megtartanám (persze kérdés, hogy hosszú távon ki van-e használva). Ugyanakkor ha árammal van megoldva a fűtés, egy áramszünet igencsak alátehet a téli harmóniának. Ez esetben egy vegyes tüzelésű kazán vagy kandalló mindenképpen előnyös lehet.
- Pár ezer EUR értékű kütyü tényleg csodákra képes, de lássuk be, Magyarországon vagyunk, kevesek számára elérhető.
- A dízel aggregátor valóban problémás lehet, ráadásul környezetszennyező is. Én valamilyen sűrített levegős vagy egyéb erőtárolós megoldással hajtott generátoros meghajtáson gondolkozom (persze egyelőre csak hobbi szinten).
- A WiFi-t is én mindig is csak kisegítő megoldásnak tekintettem (lehet, hogy azért, mert anno erősáramon végeztem). Ami jelentősen eltér a "karnyi vastagságú rézdrót" kategóriától, az számomra már komoly bizonytalansági faktorral terhelt. -
KevinMulder
tag
válasz cinemazealot #29 üzenetére
Mint ilyen - építés alatt lévő - "aktív" ház tulajdonosa, csak pár pontban egészíteném ki a kommentedet:
- gázt manapság már nem nagyon kötnek be ilyen házakba, mivel egyrészt magas a gázterv és a rendelkezésre állás díja, másrészt pedig árammal sokkal könnyebb lefedni a szükséges funkciókat. Csak sütéshez meg felesleges a vezetékes gáztbekötni.- az áram redundanciának is több szintje van: a belépő szint egy szimpla UPS, ami áramszünet esetén a minimális feladatokat támogatja (riasztók, navigációs fények, lekeringetés), a másik vége pedig egy leválasztó inverter, ami áramszünet esetén közvetlenül betáplálja az összes fogyasztót a napelem rendszerről (s ilyenkor a hálózat felé nem megy áram) Ezekre mind készen vannak a megoldások, csak a pénztárca szab határt (egy sima áramszünet esetén nem működő napelem inverter olyan 2000 EUR, míg MELLÉ egy leválasztó inverter olyan 5000-6000 EUR)
- dízel agregátort már szinte minden sarkon lehet venni, azonban ezek nem tudják rögtön átvenni a szerepet: kell pár perc melegedési idő. Emellett az üzemanyag tárolása is problémás lehet egy családi ház környezetben.
- normálisabb zombie apocalypse házaknál a tetőtérben lévő tartályba lesz gyűjtve/szivattyúzva a víz. Így - hála a gravitációnak - nem kell annak mozgatására energiát pazarolni. (Azt se felejtsük el azonban, hogy hosszabb áramszünetek esetén akár az is előfordulhat, hogy a szennyvíztisztító nem tudja átvenni a szennyvizet és a csatorna lassan telítődhet)
- wifinek a hátránya, hogy egy-két elég erős zavaróval meg lehet zavarni a házvezérlést.
-
cinemazealot
addikt
Számomra egy okosház az alábbi feltételeknek tesz eleget:
1. A lehető legkevesebb energiaráfordítással képes fenntartani a lakók és önmaga szükségleteit (pl. passzív ház, AAA energia osztályú fogyasztók stb.).
2. Valamelyik szolgáltató (villany, gáz, víz, telekommunikáció stb.) kiesése esetén képes az adott szolgáltatásokat ellátni. Pl.:
- áramszünet esetén a létfenntartáshoz szükséges rendszerek szünetmentes áramforrásról, generátorról stb. üzemelnek. Ennek tartalékát alternatív energiaforrásokból (pl. napelem, szélkerék) gyűjti.
- gázkimaradás esetén a fűtés, melegvíz szolgáltatás hőtárolós vagy végszükség esetén elektromos erőforrásból valósul meg.
- vízkimaradás esetén puffer tartályokból nyújt ivóvizet, vécéöblítésre vagy kézmosásra pedig újrahasznosított és tisztított esővizet kínál fel.
- telekommunikációs zavar esetén "HA" szintű tartalékot kínál fel egy másik szolgáltató/szolgáltatás személyében.
3. Amilyen "okos" szolgáltatást kínál, azt egészségesen kínálja. Pl. nem ipari WiFi antennákkal sugározza be az egész lakást és az elektromos vezetékek is árnyékolt csövezésben futnak.
4. És akkor innen jönnek az okos eszközök arzenálja, természetesen csak ésszel.Lehet, hogy ezek inkább a zöldház vagy passzív ház ismérvei, de szerintem a mai világban sokkal inkább szükség van az ilyen megoldásokra, mint arra, hogy a ház lakója a végletekig elbutuljon, eltunyuljon és kiszolgáltatottá váljon a sok "okosságnak".
-
waithEard
őstag
+1
Több ilyen lakóházban dolgoztam. Beton, üveg, valahol réz, króm. Volt olyan, ahol a csiszolt beton kád alatt megrepedt a födém, mert 3 tonnát nyomott a kicsike. az ára több millió volt, de nagyapám szebb disznó vályúkat öntött annak idején. (Igaz, ő nem polírozta fel.)
Van olyan érzésem, hogy hamar kimegy ez a divatból, és akkor a mostani büszke tulajok milliókért fogják eltűntetni ezeket a felületeket."The cold feel of my skin. I try to lose but always win." - M.D.B. - The Fever Sea (RégiHApró: 68 piros \ 0 fekete)
-
BatchMan
senior tag
-
BatchMan
senior tag
Köszönöm, sok jó ötletem nekem is van, csak felesleges szabadidővel állok hadilábon. Kis gipszkarton, gipsz stb...
A vetítő a plafonon lehet abban kör alakú micsodában. Mindenesetre elég pihent egy mechanika.
Nyáron szobaventilátor helyett is jó (Be-ki-be-ki-be-ki...)Amúgy van egy motoros vásznam (kell 230V ennek is), ami költözés előtt fenn is volt, akárcsak a vetítő, de az új helyen mindennek tökéletesnek kell lennie. A festő meg már elment...
-
kabar
senior tag
Számomra ez inkább azt mutatja, hogyan ne. Látványosnak látványos, annyi szent. Nekem olyan amerikai, a külsőségeknek szól.Az általam linkelt meg DIY. Ebben a topikban nem nyitnék vitát, melyik jobb, az oldalfeszített rolós vászon vagy a fix, arról sem, hogy nagy üvegtáblával a háta mögött milyen vetítési feltételeket lehet teremteni, hogy a hangról már ne is szóljunk. Csak azt hittem, hogy te is a PH-s topikban olvastad, ott meg ez volt linkelve. Gondoltam segítek, nem így lett.
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
rudi
nagyúr
Á, ez ijesztő! De közben megtaláltam azt a megoldást, amit mutatni akartam.
-
doooo
veterán
Miért nem használnak üvegbetont? az a menő..
-
kabar
senior tag
Itt van példának okáért egy
De ez csak a vásznat rejti el.[ Szerkesztve ]
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
BatchMan
senior tag
Nyílván drágább, mint a márvány
Menj el a Sagia Sofia-ba, ha szép építészeti elemeket akarsz látni! -
MrSealRD
veterán
Oké. Szerintem ízlés kérdése. Én szeretem az egyszerű minimalista dolgokat. De ez...nálam már határeset.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
BatchMan
senior tag
A meztelen betont én is utálom, mert igénytelen ipari környezetben szokták használni. Ipari emberként nekem más értékrendet sugall. (nem volt pénz/igény befejezni)
Ennek megfelelően gyűlölöm a 4-es metrót, olyan mint egy átadás előtti ipari beruházás...Otthon szívesen kábelcsatornáznék, de asszonykám egy egyszerű termosztátra is azt mondta, hogy kábelcsatornát látni sem akar. Még jó, hogy kapni RF-t. A vetítővel viszont nem tudunk zöldágra vergődni, mert én a plafonra raknám (+230V, +HDMI kábel), ő meg nem. Vetítő egyenlőre marad a pincében...
-
MrSealRD
veterán
Ez az ipari beton stílus tényleg meredek...
Kérdés, hogy egy adott új igény milyen könnyen adható a rendszerhez...
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
rudi
nagyúr
Nyilván itt sem csatorna nélkül tették be a kábeleket. Viszont a képeken asszem nem látszik, hogy a ház legtöbb (belső) része nincs vakolva, a nyers betont több helyen dekorációként használják (ez valami őrült divat, amitől nekem személy szerint borsódzik a hátam). A belső falakat spéci panelekkel takarják (már ahol takarják), na egy ilyen rendszerben eléggé kellemetlen, ha elmérnek valamit és újra kell kábel(csatornáz)ni.
-
rudi
nagyúr
Ezek az okos rendszerek mondjuk az USA-ban rendszerint szolgáltatásként működnek 24/7 támogatással, nem magyar módi szerint, hanem tényleg "az ügyfél a legfontosabb" szlogen szerint. Ráadásul nem éppen olcsó dolgok, ha para van, jön a lovasság, aztán megoldja (vagy nem) a dolgot.
-
azbest
félisten
"Fő alkotóeleme a beton és az üveg, ami igazán komoly kihívássá tette a Graytek munkáját, hiszen a szerkezetbe ágyazott vezetékek hálózatát már nem olyan egyszerű megbontani, ha egyszer beöntik őket."
Jobb helyeken kábelcsatornát tesznek a falba, nem csak úgy beöntik / bevakolják
-
bambano
titán
a kutyafáját, micsoda fejlesztés...
bemész a wireless bótba, megnézed a ubiquiti mfi rendszerét, vagy az okosotthon x10 kínálatát és simán összedrótozod magadnak, amit akarsz. ráadásul az x10 az a 230-as vezetéken működik, nem kell külön kábelezés.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
Dexar007
veterán
En csak arra tudok gondolni,hogy milyen jo is lesz majd ha itt valami elromlik.
Give me your cum,bull!
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Path of Exile 2
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- PlayStation 5
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Cyberpunk 2077
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.