Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Miracle
senior tag
hat igen, ez eleg durva pelda. mint tudjuk, nem minden softver el-hal a nagy cache-ert, de azert van nyilvan sok, ami jol profital a 9Mbol egyutas vagy tobbutas rendszerrol legyen is szo.(most eszembe jutottak a CAD/CAM alkalmazasok, amik hirhedten zabalnak mindenfele memoriat, es etvagyuk korlatlan, de az itanium sajnos nincs jelen ezen a piacon )
értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió
-
Power
senior tag
ok.
Persze, a cache még csak bonyolítja az MP-t.
Ott a 6M-nél régi fordítóval mért értéke szerepel.
Ennél érdekesebb is van:
HP Integrity rx1620-2 (1.6GHz/3MB Itanium 2):
SpecFP: 2692/2692
By comparison 9MB version gets this:
SpecFP: 2712/2712
Ebből az tűnik ki, hogy azonos órajelen(+azonos órajelen) majdnem ugyanannyi a 3M és 9M teljesítménye, pedig árban elég nagy az eltérés.
Az egészben csak az a turpisság, hogy 3M-nél az FSB és a DDR órajele is magasabb.
Szóval csak azt akarom mondani, hogy a processzor teljesítményére nagy hatással van az egész hw+sw környezet.
[Szerkesztve]Power
-
Miracle
senior tag
akkor elbeszeltunk egymas mellett, IMC alatt a hozza kapcsolodo SMP megoldast, a koherens HT reteget is oda gondoltam.()
a Cachet meg nyilvan ezen celbol teszik bele, csak mondtam, hogy nem ultimate megoldas.
a sebessegvisszaesessel kapcsolatban pedig rosszul emlekeztem, nem lett lassabb a a nagyobb cache, csak epp nem lett semmivel sem gyorsabb egy uj forditoval(es nem 9M vs 6M hanem 6M vs 3M) es itt a link is : Bővebben: linkértelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió
-
Power
senior tag
1.Nem ismerjük a memória távolságát, amely döntő jelentőséggel bír a késleltetést illetően.
HT szolgál a processzorok közötti kommunikációra, ennek hiányában az itanium kénytelen az amúgy sem gyors rendszerbuszát használni.
Nem vitattom az IMC szerepét, de alapvetően a HT az ami az opteront igazán alkalmassá teszi a többprocesszoros környezetben.
4 core SPECint_rate2K Base
Itanium 2/1600 72.5 (9MB)
Opteron/2400 67.7
2 core:
Opteron/2400 35.8
Itanium 2/1600 33.2 (3MB)
1 core:
Opteron/2400 18.2
Itanium 2/1600 16.8 (3MB)
8 processzornál már a HT sem olyan fényes, úgyhogy ezért jön a HORUS.
az IMCt szerintem nem tudja kompenzalni a nagyobb cache. sot!
Pedig csak azért raknak bele nagy cache-t, hogy ne legyen kiéhezve.
legujabb intel forditoval nehol gyorsabb a madison6M mint a madison9M!!!!!!
link?
A többiről majd később, most vár a melóPower
-
Miracle
senior tag
Ezt csak az Intel allitja, egyreszt az EPIC tenyleg VLIW
nem VLIW. az utasitasszavak 3 utasitast tartalmaznak, es van emlekeim szerint vagy 5 fele utasitasszo(utasitasok tipus alapjan) es ezeket DINAMIKUSAN PARHUZAMOSITJA, ergo nem VLIW.
az EM64T meg csak azert van, mert az AMDnek volt kepe eloallni kett igen siraly processzorcsaladdal, raadasul a masodikkal szo szoros ertelmeben elvette az itanium megcelzott piacanak tobb, mint a 90%at, muszaly volt lepnie ra, de nem technologiai okok miatt szuletett 64bites x86os processzor az intelnel.
es hogy jon most ide a 32bites kod? egy szoval nem emlitettem ia32 kodot itaniumra. en ia64 kod ujraforditasarol beszeltem itanium generaciovaltaskor.
mert TE nyilvan ertesz hozza, es nem kell magyaraznom, hogy VLIW processzrook eseteben a programokat ujra kell forditani a processzor minden generaciojara, ha ertelmes sebessegnovekedeset akarunk elerni, kulonben az ujabb generacion meg a lassulas sem elkepzelhetetlen.értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió
-
dabadab
titán
Jo, akkor kapcsold ki a caps-lockot, es olvasdd el ujra a hozzaszolasom Az elso ket mondatomat nyilvan nem kell komolyan venni, Den hozzaszolasara volt egy vicces cafolat[*] - a ''leveres'' meg nyilvan uzleti szempontbol ertelmezendo, mivel itt megiscsak a Transmeta penzugyi gondjairol lenne szo.
''es nem VLIW, hanem EPIC. ezert nem kell ujraforditani processzorcserekor a kodot ertelmes teljesitmeny kicsikarasahoz.''
Ezt csak az Intel allitja, egyreszt az EPIC tenyleg VLIW, csak nyilvan par dolog mashogy van rajta, mint a '70-es evek cuccain, masreszt meg a 32 bites kodok eseten ''ertelmes'' futtatasi sebesegrol beszelni az eros tulzas. Ha nem igy lenne, akkor nem kellett az EM64T-vel elorukkolniuk (az Itanium mag kb ugyanannyi tranzisztorbol allhat, mint a P4-e).DRM is theft
-
Miracle
senior tag
Az IMC hiányát a nagy L3 valamint a közeli memória enyhíti.
akkor hogy magyarazod, hogy 1 itanium elken 1 opteront lebegopontos teljesitmenyben nagyon, fixpontos muveleteknel meg egy kicsit, de 4 es 8 utas rendszereket tekintve mar teljesen egyertelmuen az opteronok a gyorsabbak? az IMCt szerintem nem tudja kompenzalni a nagyobb cache. sot! a legujabb intel forditoval nehol gyorsabb a madison6M mint a madison9M!!!!!! a cache nem ultimate megoldas.
Az EPIC is ugyanolyan korlátokkal bír, mind RISC -> utasítás szinten már nincs gyorsítási lehetőség.
az OK, hogy az epicnek is megvannak ugyan azok a korlatai, de az adott utasitascsomag-tipusok kozott sokkal egyszerubb feladatta valik a din.parhuzamositas, mint ha utasitasonkent kellene azt vegezni, mint minden mas architekturaban(nem csak mert ugyan annyi atomi egyseg parhuzamositasa tobb muveletet jelent, hanem mert ezen csomagokat egyszerubb szabalyok alapjan lehet egyszerre raengedni a pipera). tehat ugyan az a korlat megvan, de szvsz tagabb, mint sima RISCek eseteben.
Tehát marad sok-sok mag.
agreed.értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió
-
Power
senior tag
Talán inkább a HT miatt, mint az IMC.
Az IMC hiányát a nagy L3 valamint a közeli memória enyhíti.
Nem lesz IMC vagy 2007-ig Itanium fronton.
Én még nem írnám le, az Opteront a helyedbe. Lesz még meglepetés.
Az Itanium már rég elbukott volna, ha az intel gyermeke volna.
Az EPIC is ugyanolyan korlátokkal bír, mind RISC -> utasítás szinten már nincs gyorsítási lehetőség.
Száll szinten EPIC-nél csak a CMT fog menni.
Tehát marad sok-sok mag.
[Szerkesztve]Power
-
Miracle
senior tag
ehh ehh jo helyen jarok latom ;)
sajnos ma minden modern processzor szuperskalar, kezdve PProtol(IB RS6K, SSvalamennyi, ...) minden gyartotol, van, amelytol mar hamarabb. mielott leirod, hogy el van cseszve a szuperskalarsag, NEZZ UTANA VAJON MI A FRANCOT JELENTHET!!!
amugy az I2 tenyleg leveri az athlonokat, csak 4utas rendszereknel fordul a kocka, de ott is csak az athlon IMC-e miatt. az I3 mar szinten IMC-el ellatott proci lesz, ott mar semmi eselye nem lesz semmilyen x86 procinak, h akarmennyi processzorral versenyben maradjon.
es nem VLIW, hanem EPIC. ezert nem kell ujraforditani processzorcserekor a kodot ertelmes teljesitmeny kicsikarasahoz.értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió
-
dabadab
titán
''szvsz a codemorphing-al lett elrontva minden. kellett volna egy rendes fordítót írni, amivel forráskódból lehettett volna rögtön natív vliw kódot fordítani''
SZVSZ a szuperskalar architekturaval lett elrontva minden. Kellett volna egy rendes fordítót írni, amivel forráskódból lehettett volna rögtön natív VLIW kódot fordítani, es igy az A64-et nem verte volna le az Itanium.
Hopsz, ez pont forditva tortent. Lehet, hogy a dinamikus optimalizalasnak megis van vmi letjogosultsaga a statikussal szemben? Minden bizonnyal van. Szerintem remek dolog az, ha nem kell mindent ujraforditani egy uj proci kedveert, foleg akkor, ha olyan cuccokat hasznal az ember, amihez nincs forras, vagyis egy (akar mar megszunt) ceg kedvetol fugg az, hogy az uj procin is fog-e futni az adott program, na meg hat futas kozben kiderulhetnek olyan dolgok is, amik forditasi idoben nem (mert pl a feldolgozott adatoktol fugg, hogy hogyan kell optimalizalni egy adott helyetn).DRM is theft
-
L3zl13
nagyúr
Egy ideig használtam transmetás notit. (Pontosabban tabletet.)
Rajta XP tablet edition, accesst használtam rajta. Semmi gond nem volt a sebességével. Órajelének kb megfelelő P3/Celeron teljesítményét hozta.Aki hülye, haljon meg!
-
PapaMaci
őstag
Pont amire használom, az a tesztek szerint is az erössége!
Viszont ugy hallottam, hogy az 5600-as gyengébb volt sokkal a 5800-asnál. Az meg hogy lehetne gyorsabb, tejesen szubjektiv... Mindennél lehetne gyorsabb valami
Lényeg, hogy boldog Transmeta felhasználo vagyok.
[Szerkesztve]...mint az közismert...
-
Den
veterán
mint mondtam bizonyos területeken jól szerepeltek, de mint pc, amivel sokféle dolgot csinál az ember, úgy lassú. én is akartam venni c1-et de végül ez gtartott visza, tesztek szerint is lassú, és fanatikus hívek szerint is lehetne gyorsabb, úgy várták az új codemorphing szoftvert mint a messiást.
de még ez is belefért volna, ha cserébe valami kiugró akkuidőt produkál, de az is csak átlagoswww.simson4t.hu
-
PapaMaci
őstag
Erre csak azt tudom mondani, hogy mielött megvettem volna, összemértem a 600-as PIII-mal, és ugyan azt a fájlt ugyan azzal a progival a PIII 62s, a crusoe 32s alatt számolta ki. Nekem ez elég meggyözö volt.
Az biztos,a hogy a PentiumM, meg a Centrinos tech jelentösen alátett, viszont én szivesen látnám még a Transmetát, ha nem is PC-ben, hanem PDA-ban. Szerintem kár lenne érte, ha temetni kellene!
[Szerkesztve]...mint az közismert...
-
Den
veterán
a gond az hogy legtöbbször a vele egy órajelü celeronokat sem hozza, max pár speciális területen, viszont cserében nem olyan hű de nagyon takarákos, egy ulv p3 hozza azt az üzemidőt mint egy transmeta, a transmetás gépeket gyártó cégek is visszatértek az intel procikhoz
www.simson4t.hu
-
LordX
veterán
A célszegmensben a teljesítménye elég lenne a procinak, csak hát ''sajnos'' nem sokkal utána kijött az Intel a Pentium-M-el, ami földbe döngölte... Az ULV P-M-ek ha nemtévedek kb azonos fogyasztásúak, de jóval gyorsabbak, mint a TM Crusoe-k voltak. Efficeonnal szemben nem tudom, hogyan állják a sarat..
Miracle: Bocs, csak kicsit felb@****m az agyam, hogy leteremtettál.. Szerintem csak te nem gondoltad, hogy ennek a proci technológiájáról beszéltem..
Egyébként, nézd meg légyszíves a TM honlapját, mindenhol VLIW-nek írják az architektúrát.. -
Miracle
senior tag
1:ne keverjuk a szavakat, mindegyiknek megvan a maga jelentese, es nem veletlenul, minden nemu kommunikacio egyik alappillere az, hogy azonos szavak (retegtol fuggoen tobbe kevesbe) azonos dolgokat jelolnek.
2: nem abba kotottem bele, hogy mire milyen szot hasznalsz, hanem abba, hogy a VLIW felepites oregebb, mint a RISC (ergo qrvara nem uj) es abba, hogy tulhaladja az ia64et, hiszen ez meg epp forditva igaz. es ezeket fenn is tartom.értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió
-
félisten
Semmi gond nem volt a Transmeta procik teljesítményével, a célszegmensben bőven elég lett volna ez a sebesség is.
Bővebben: link
Viszont tele voltak gyártástechnológiai problémákkal, több alkalommal is volt hír arról, hogy nem tudják szállítani a potenciális vevőknek a procikat.while (!sleep) sheep++;
-
PapaMaci
őstag
Öhöm...
Ugy éreztem ebbe bele kell szolnom.
Milyen ''lassuságrol'' beszélünk itt???
Van egy gépem TM5800 867MHz-es procival 256MB RAMmal, 8MB-os VGA-val, és szivesen elviszem egy PIII összehasonlito tesztre, ha akarjátok! Nem mondom, hogy megverné, de nem is maradna le mögötte, az biztos! Szoval attol tartok, kevesen ismerik testközelböl a TM procikat, mint ahogy ez kiderült a Bővebben: link topikomban is, amikor venni akartam. Nagyon szivesen megmutatom bárkinek a gépet....mint az közismert...
-
LordX
veterán
Oh, bocsánat. Szóval:
''utóbbi idők legnagyobb technikai újítása volt a processzorok világában a Transmeta Crusoe / SajtosTallér Pro(tm) / nevezd-ahogy-akarod architektúra''
Leszarom, hogyan hívják. A véleményem akkor is az, hogy az utóbbi idők egyik legjobb újítása van a Crusoe-ban és az Efficeon-ban.
És légszíves ne terheld a PH! szervereit azzal, hogy lebaszol másokat, mert egy szó helyett egy másikat használt. -
Miracle
senior tag
igaz, a power sorozat meg versenyben van. de ha eleg lenne egy recompile, akkor a workstation piac jelenlegi egyetlen jelentekeny szereploje a SUN mar nem lenne versenyben, es sokkal jelentosebb piaci reszesedessel rendelkezne az ilyen-olyan szerver-piacokon is, es nem csak a felso kategoriaban ,,tevekenykedne'', mint azt most teszi(igen kis hatekonysaggal ).
-
Power
senior tag
Úgy néz ki talán a Sony segít valamit rajtuk.
Power
-
Power
senior tag
Te aztán kiosztod a népeket
Valóban sokkal előrébb tartana, az itanium, ha ilyen létezne, de azért nem lennék biztos abban, hogy sz*rrá vert volna mindenkit.
Az itanium elméleti teljesítménye valóban kiváló, de a gyakorlati alkalmazások esetén már korántsem olyan fényes, főleg ha a sok processzoros gépeket vesszük.Power
-
Miracle
senior tag
ez nem x86 kovetesrol szol, annak a processzornak van nagy piaca, es ott volt piaci res, amit betolthettek volna. most gyarthatnanak MIPS kompatiblis processzort is, es akkor meg mindig rendesen el lennenek maradva az utolso, most mar kb 6 eves SGI MIPS processzortol. ezek a magok soha nem a nagy teljesitmenyrol szoltak.
-
Miracle
senior tag
Ha kulonbozo architekturak kozott eleg lenne egy recompile, akkor az itanium mar szarra vert volna mindenkit a szerverpiacon, es valszleg desktopon is. de nem eleg. a portolas sokkal bonyolultabb dolog.
nativ architekturaval meg 0 eselye lett volna szoftverbazis kiepitesere.
[Szerkesztve]értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió
-
Miracle
senior tag
akkor tisztazzunk egy-ket dolgot.
a VLIW nagyjabol a RISC-el egyidos processzor architektura, de nagyon rugalmatlan, es a valosagban joval nehezebben hasznalhato, mint az elobbi ketto, nem veletlenul bukott meg minden VLIW processzor.
az EPIC pedig a VLIW tovabbgondolasa, es _NAGYON_JO_ architektura, a VLIW legtobb hianyossagat JAVITJA, es raadasul eletkepes.
ezert megkerleh, hogy ha nem ertesz hozza, akkor NE TERHELD A PH! SZERVEREIT A HULYESEGGEL!értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió
-
Den
veterán
tudom hogy a codemorphing volt a koncepció lényege, mert az volt az elképzelés hogy így könnyű megkapaszkodni a piacon, mert minden program, oprendszer fut rajta. De ez a koncepció szemmel láthatóan nem jött be, tehát (szvsz) váltani kellett volna.
Azt is tudom hogy alacsony fogyasztásra lett tervezve, de a lassúsága nem állt arányban a takarékosságával, tehát emellett a fogyasztás mellett kellett volna több teljesítményt kicsikarni.
ha nagy órajellel akartak volna nagy teljesítményt kicsikarni, még tovább csökkent volna a fogyasztáselőny. akkor meg semi értelme, kevesn vesznek meg csak azért egy új procit mert zseniális a felépítése, ha az semiben nem nyújt igazán többet a jól megszokottaknál.www.simson4t.hu
-
LordX
veterán
Azt kifelejtetted, hogy a Crusoe és Efficeon direkt erre az emulációra lettek kifejlesztve. Szerintem ez a cucc nem azért volt lassú, mert volt ez a codemorphing, hanem mert noteszgépekbe, hiperalacsony fogyasztásra, alacsony órajelre tervezték.
Lehetett volna belőle csinálni magas órajeles, teljesítmény-optimalizált verziót is, de nem ez történt. -
Den
veterán
az oké hogy bármilyen proci szimulálható, de mégis csak egy emuláció, ahol ciklusom mennek el a fordításra. egy prociból a maximumot natív kóddal lehet kihozni. linuxot lehet fordítani x86-ra arm-ra mips32-re stb, épp ezért tud elfutni a pcmen meg a routeremen is. szvsz meg lehettet volna írni azt a fordítót a transmeta procikhoz és akkor az lett volna a nyerő.
egy proci emulációja mindíg lasabb mint maga az emulált proci, szvsz codemorphing-al esélye sem volt megverni az x86-os procikatwww.simson4t.hu
-
rATdrAgOn
senior tag
Hmm... szerintem a codemorphing az csucs dolog, csak elbasztak a dolgot.
Ui, ha elerheto aru fejlesztoi rendszereket adtak volna ki, akkor mar regen nem x86-al lenne kompatibilis a cucli. Van egy viszonylag bovebb doksim a dologrol, meglatasaim szerint _barmilyen_ processzor szimulalhato lenne rajta, igen jo hatekonysaggal.
Csak elb*sztak a marketinget, meg bealltak a sorba az x86 kovetok koze.
Szerintem.A pC vajommi?! A kindoz vajommi?! A szittyozium.hu jó. Amigát használok, commodoreos (c)(r)(tm)-al. Meg nextgent. Meg bármit. :D
-
Den
veterán
szvsz a codemorphing-al lett elrontva minden. kellett volna egy rendes fordítót írni, amivel forráskódból lehettett volna rögtön natív vliw kódot fordítani, és máris linux alatt olyan teljesítménye lett volna hogy csak a hülyék nem ezt használják...
www.simson4t.hu
-
LordX
veterán
Szomorú ezt olvasni.. Szerintem az utóbbi idők legnagyobb technikai újítása volt a processzorok világában a VLIV architektúra.. Mindenféle RISC, CISC, IA64, x86-64 architektúra elbújhat mellette..
Csak hát lassú volt, és nem volt marketingelve.. -
747
senior tag
kegyetlenul el lett baszva itt a marketing, pedig igeretes technologia volt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Linux kezdőknek
- DIGI kábel TV
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Politika
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- OpenMediaVault
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest