Új hozzászólás Aktív témák
-
arnyekxxx
veterán
a legócskább falszerkezet a legócskább fűtéssel persze hamar behozza az árát csak akinek ilyen van annak nincs pénze felrakni a szigetelést. Aki meg ebbe a házba betett htarifás klímát (ami a szigetelés költségének töredéke) az máris 16évet lát ami a sohanemtérülmeg kategória. Modernebb falszerkezeteknél meg még durvább idők jönnek ki, ha én ez alapján döntenék akkor nem szigetelnék hanem klímát rakatnék fel.
Ha normális a hőszigetelésed akkor kár az utcát fűteni az ablakaiddal, meleg falszerkezet nem penészedik. Nekem öreg B30 fal 16centi fehér eps-el, műanyagablakok, klímafűtés, 21fok körüli belő hőmérséklet és semmi penész. Ugyanitt szigetelés előtt melegebbre feltolt léghőmérséklettel (kellett hogy elviselhető legyen a hőérzet a hideg falakkal) szépen zöldült a fal.
-
arnyekxxx
veterán
Jóideje vannak szigetelési támogatások mégsem ugrottak rá tömegek mert macerás meg csakabajvanvele. És annyira a régi nemrezsicsőkkentett gázár sem volt magas, hogy elérje a fájdalomküszöböt. Az áfacsökkentés eddig mindig annyit ért el, hogy az árak villámgyorsan visszaemelkedtek az eredeti szinte.
Egyébként tényleg nem tudom mi lenne jó megoldás, azt nem tartom annak, hogy egy 2millió piaci értékű kádárkockára az állam rárakjon a közösből 5milliónyi szigetelést és belerakjon 2millióért modern nyilászárót, azt sem, hogy az állam a közösből évente egymilliót beletoljon ennek a háznak a gázfűtésébe de azt sem, hogy aki benne lakik az megfagyjon. Nehéz a diktátorok élete.
A szaldókinyírással teljesen egyetértek. 10kw-os napelem mellett decemberjauárban még simán megfagysz és ha nincs szaldó akkor ugyanúgy fizetsz mint a katonatiszt és az áramot a hőerőművek fogják megtermelni.
-
Lortech
addikt
Felesleges a piaci áron való fűtést bármihez hasonlítgatni, mert aki szigeteletlen, elavult fűtési rendszerű családi házban él, az nem fogja tudni kifizetni a gázt, de ugyanúgy nem tud kigazdálkodni majd tízmillió forintot szigetelésre.
Pl. egy elképzelt 80-as években épült szigeteletlen, elavult nyílászáróval rendelkező kétszintes 120 nm-es családi ház normális kifűtése (20fok) mondjuk 60-80e havonta rezsicsökkentett gázzal. Ez 1millió, a rezsicsökkentés megszűnése után meg 5+millió lenne. Csakhogy sokan már a rezsicsökkentett összeget se tudták kigazdálkodni, ezért fűtenek minden mással, és nem fűtik fel az egész házat, csak egy részét, és nem egész nap, és nem 20 fokra. Na most nekik tök mindegy, hogy a gázt nem tudják kifizetni, vagy a felújítást, mert örülnek majd, ha az élelmiszert meg tudják venni a megnövekedett árakon, miközben nem fagynak meg.
Ilyen családi házból végtelen sok van vidéken, olyan háztartásokkal, melyek magyar átlag alatti bevétellel rendelkeznek. Ezek az ingatlanok pedig az elszálló rezsi miatt még kevésbé lesznek kelendőek, eddig se voltak azok.[ Szerkesztve ]
-
VinoRosso
veterán
Ebből látszik, hogy nem érted, miről van szó. Nincs a folyamatban semmilyen alku. Egyszerűen meghatározzák, hogy mennyit lehet fizetni a gázért a tőzsdéken. Magyarul ha jönne Dabdab corporation és azt mondja, hogy ő többet tud fizetni a gázért, mert mondjuk innovatívabb és alacsonyabbra tudja faragni a költségeit akkor nem tudja érvényesíteni a versenyelőnyét, a többi céggel szemben. Ez a klasszikus érv a hatósági árakkal szemben, ugye anno amikor tervgazd volt M.o-n ezzel érveltek a piacgazdaság mellett, hogy a tervgazd megöli az innovációt.
-
azbest
félisten
válasz
VinoRosso #231 üzenetére
Nem igazán érted a különbséget aközött, hogy országok szövettsége közösen mond max árat, együtt lép fel vásárláskor nyugati esetben. Tehát nem vesznek a tőzsdéről hiéna áron.
Itthon meg közpénzből - az adónkból fizetjük azt az állami vállalatnak, hogy pár ügyeskedő felveri az energiatőzsdei árat. Tudod, olyan felcsökkenés, mint az ötöd árú orosz gáz.
Tegnap volt egy jó beszélgetés, Holoda Attila [link][ Szerkesztve ]
-
VinoRosso
veterán
Olyan nagy átgondolást ez nem igényel, ez nem rakétatudomány. Ársapkát azért vezetnek be, hogy a piacon kialkudott ár alá nyomják valaminek az árát. Ha az így mehatározott ár piaci ár lenne, akkor a kettőnek azonos összegűnek kellene lennie, de nyilván nem az, mert másként értelmét vesztené az árplafon kifejezés.
Várj tudom kihagytam valamit, a nyugat-európai ársapkák azok piaci árak, mert ott minden sokkal jobbab, a magyar ársapkák meg nem piaci árak, mert itt semmit se csinálnak jól. Hogy erre eddig mem gondoltam, tök világos👍
-
válasz
arnyekxxx #149 üzenetére
mást nézünk?
ez akár hogy nézem, megéri, ha valaki nem halálos beteg
Nekem egyébként 2002-es, 4cm hungarocelles szigetelésem volt, erre került 2016-ban 8cm grafitos (tetőtérbeépítés lett és "fent" 12cm grafit került fel, így lent is lett lehetőség bővíteni...). Miután a ház alapterülete 69nm 100-120nm-re nőtt , az éves gázszámlám 40ezer forintal CSÖKKENT egyik követő évben - ami egyébként pont egy "20 éve leghidegebb télen" történt mérés.
Az ablakaim alsó szinten "elég borzalmasak", direkt, nehogy véletlenül penészedjünk. TUDOM hogy az sokmindentől függ, de köszönöm, nem kockáztatok, ismerve a lustaságom vs. szellőztetési igényt
[ Szerkesztve ]
-
válasz
arnyekxxx #145 üzenetére
Ha lett volna támogatás (a gázártámogatása helyett), talán belevág.
Emellé áfát kellett volna csökkenteni minden ilyen beruházáson vagy méginkább: visszaigényelhetőséget kellett volna nyújtani, akár feltételekkel.A végén biztos van az az árszint, ahol még egy hülye is belátja, hogy szigetelnie kell, hog y lépnie kell.... szép fokozatos emelgetéssel csak eljutottunk volna oda sokaknál
Fel kell tenni 10kW-ot és klímával fűteni.
Emellé le kellett volna cserélni az órákat okosra, ami mellett lehetne csucsidőben drágábban adni az áramot, rátolva az emberekre, hogy "jókor" fogyasszanak.
Szaldó-elszámolást is rég ki kellett volna nyírni.A passzív ház valóban nem út szinte senkinek, ám egy jól szigetelt ház szvsz "kötelező" mindenkinek.
-
nevemfel
senior tag
Csirkefarhát vs Iphone. Komoly dilemmák előtt állnak az emberek.
-
btprg
senior tag
válasz
Diabolis #217 üzenetére
"Ebben az országban ma újrakezdeni az életed szinte lehetetlen. Szerintem ez utóbbi a legnagyobb probléma."
Nem tudom más országban ez hogy van, de ez tényleg elég gáz. Nálunk, ha hoztál egy rossz döntést (pl. devizahitel), és az alacsony fizetés mellé jön egy több tíz milliós, folyamatosan növekvő hitel, egyszerűen nem lehet mit csinálni. Ha elárverezik a házad is, akkor soha vissza nem fizethető mértékű adóssággal lehetsz földönfutó, és örökre inkasszó lesz a bankszámládon...
Nem tudom külföldön van-e erre valami megoldás (magáncsőd?).
-
btprg
senior tag
"és most talán a vidéket fogja jobban hazavágni a közeljövő"
Hosszú távon sincs nagy jövője az "igazi" vidéknek, a falvaknak. Amíg azért laktak ott, mert gazdálkodtak, ott volt a földjük, olcsón volt nagy hely az állatoknak, addig jó volt. Manapság, mikor alig gazdálkodnak, állatot is egyre kevesebben tartanak, csak ott akarnak lakni, egyre nagyobb szívás lesz... Egyszerűen nem lehet hatékonyan ellátni ezeket a területeket. Ha 10 ezer ember lakik egy helyen, akkor sokkal kevesebb posta, bolt, rendelő kell, mintha ezek az emberek 20 faluba lennének elosztva egymástól relatíve távol. Ezért a falvakban épülnek le ezek a dolgok, aki ott él annak bármit csinálna autózgatnia kell egy csomót. És tipikusan nem home office-os informatikusok élnek ott, hanem szegényebbek, akiknek még nagyobb gond hogy mindenért utazgatni kell, idő, pénz. Lassú pusztulás vár ezekre a területekre, már most is jól el van öregedve a lakosság.
-
-
dabadab
titán
válasz
VinoRosso #211 üzenetére
Az piaci ár lesz mert beszerzési oldalon van?
Igen. A piaci ár attól lesz az, mert azt alkudják ki a piacon, ugye.A német intézkedésekkel kapcsolatban: az ördög a részletekben rejtőzködik. Gondolom magyarázhatnám azt, hogy micsoda különbség van aközött, hogy a rászorulók kapnak támogatást meg hogy mindenki vagy hogy a hatósági ár és a piaci ár különbséget ráverik a kereskedőkre vagy hogy a németeknél a profit megadóztatása az függ a profittól, szóval veszteséges cégekre nem vetnek ki extraprofitadót - de ha igazán érdekelne a dolog, akkor ezeket magadtól is tudnád, ha meg nem is akarod érteni, akkor meg nem is fogod.
-
depmod
aktív tag
Sokak most vásárolnak, mert attól tartanak, hogy később drágább lesz, szerintem ennek van alapja. A szolgáltatásoknál nem tudom mi lesz, akinek sok pénze van, az eddig is vett, eztán is fog. A szegény meg... Budapestiként mást látok, vidékiként megint mást, szakadék van az átlag között, de a pénz értéke ugyanaz, és most talán a vidéket fogja jobban hazavágni a közeljövő.
Inkább azt lenne izgalmas megtekinteni, hogy aki reggel felkel a egy ingatlanban, beül egy autóba, az a nevén van e, vagy csak a látszat, masszív adósságot görget maga előtt. Az, hogy sokan telefont is havi részletre vesznek, azzal villantanak, de kifizetni egyben nem tudja, mert arra már nincsen keret. Ha szétmegy a mosógép, lerobban a hűtő, tud-e egyből újat venni, vagy csak vakarja a fejét.Látszatvilág lett, sokak megengedhetik, ezzel nincsen baj, sőt, de nyílik az olló, az igazságvonat pedig robog felénk és kiderül, hogy a jónak és egzisztenciálisan stabilnak tűnő élet nem egészen az, amit mutat kifelé. Sokaknak moratóriumuk van, utazgatnak, vásárolgatnak, de előbb utóbb mindenért fizetni kell, és akkor majd beindul a sírás is.
-
Diabolis
aktív tag
Még egy apró gondolat (na jó, kettő):
1: Sokan úgy költik a pénzt, mint ha nem lenne holnap: Honnan tudjuk, hogy lesz? Bármelyik hír portál (nem, az origo nem az) azzal van tele, hogy #mindmeghalunk. Covid, majomhimlő, atomháború, válság, megfagyunk, nincs üzemanyag (mondjuk ez igaz). Akkor miért ne érezzem magam jól még ma? Megveszem az S22U-t, megyek egy kört a V6-al, elviszem az asszonyt kajálni. Holnap úgy is bárki megnyomhatja a NAAAGYPIROSGOMBOT, és megy mindenki a lecsóba.2: Tegnap számolgattunk Drágámmal. 10 éve még hazámat szolgálva (BV) kerestem netto 220 körül. Ő mint könyvelési asszisztens keresett 120 körül. Abból most konkrétan éhen döglenénk. Csak az albink volt akkor 100, egyéb fix kiadás cca 70. Kajára/rezsire maradt 170, amit azért ha szűken is, de be lehetett osztani.
Most 125 az albi, a rezsi fene tudja mennyi lesz (ugyebár a gázt is most módosították), a kaja ára az egekben. Hála isten, hogy azóta az asszony a dupláját keresi, én egy kicsit többet (nem is az állam fizet). De milyen lehet azoknak, akik a sokszor említett Szabolcsban laknak? Nem lennék a helyükben. Főleg télen, amikor még napszám sincs.+1= 3: A most 35-45 éves korosztály mindent megevett amit lehetett: devizaválság, munkanélküliség, stb stb stb. Valahogy mégis életben maradtunk. Viszont nem sok ismerősöm van a saját korosztályomban aki értelmes helyen tudott házat venni, szülői segítség nélkül. Főleg, ha volt egy-két rossz döntése. Ebben az országban ma újrakezdeni az életed szinte lehetetlen. Szerintem ez utóbbi a legnagyobb probléma.
-
g@bo
nagyúr
-
törölt tag
válasz
#25237004 #210 üzenetére
"Bedőlt a második legnagyobb amerikai mozihálózat"
Rájöttek az emberek, hogy otthonra is lehet vetítőt meg hangrendszert építeni.
-
Diabolis
aktív tag
Dobálóztok itt olyan márkákkal amiket hírből nem ismerek, és azt mondjátok nincs pénz... Jááájjjmoreee :D
Munkakörileg elég sokat járom a "majdnemnyugati" (Tatabánya környéke) élelmiszerboltokat. És bizony ott azt mondják, hogy a forgalom nem változott. Csak a darabszám csökkent. Értsd: ugyanannyit költenek az emberek, csak kevesebb cucc kerül a kosárba. És azért ez nem egy szegény környék, van munkahely.
Én csak azért vettem most sajtot mert akciós volt. Az olcsó trapista sajt 2700/kg. Figyelted? Olcsó!!!! 2700!!! Bakker, ennyiért régen jót kaptál. Amit hála isten most is megvehetnék, de a krvaanyja fizessen ki 5000 forintot egy kiló sajtra, amit két hét alatt meg kell ennem.
De én csak azt várom amikor bedőlnek a lakáshitelek. De úgy rendesen. Végre vehetek saját házat. A
-
VinoRosso
veterán
Nem értem a reakciót. Az piaci ár lesz mert beszerzési oldalon van?
Ráadásul:
A berlini vezetés vasárnap mutatta be legújabb, 65 milliárd eurós gazdaságélénkítő és szociális csomagját. A kormány ezen kívül csökkentette a hálózati díjakat, a rászorulóknak ársapkát vezetett be a gázra és a villanyra, valamint különadót vetett ki azokra az energiatermelő vállalatokra, amelyek a hirtelen drágulás miatt túl nagy profithoz jutottak az elmúlt hónapokban.
[link]
Hmm ... Mintha ezt már láttam volna valahol.Amúgy meg aki nem szeretne hatósági árat azt mi tartja viszza attól, hogy piaci áron vegyen benzint, gázt, áramot ne adj Isten csirkefrahátat?
-
törölt tag
Akik szerint "van itt pénz", "minden oké", mert látott tapasztalat nélküli/előrelátással nem rendelkező fiatalokat pénzt költeni vagy mert lát embereket autókat/házat venni (többnyire hitel) és lövése nincs róla mi felé haladunk (és nem csak Magyarország) gőzerővel, illetve hogy sokan már most milyen helyzetben vannak, az vagy szatyorban él vagy egyszerűen fogalma nincs a makrogazdasági helyzetről. Ebből adódóan teljesen felesleges vitatkozni velük/győzködni őket bármiről. Egyébként is max. fél-1 év, és nem is kell majd, rádöbbennek maguktól is.
Ezt Szabi következő mondatára így külön, mert pont kifejezetten vicces:
"Hordják az emberek talicskával a pénz a várkert bulikra, a bulinegyedbe 120 ezer megy egy el éjszaka, a plázák tele, és nem kiflivel a kezükben lézengenek az emberek, cinemacity, imax, teltházas "
Bedőlt a második legnagyobb amerikai mozihálózat
(ez a Cinema City anyavállalata)
Talán érzékelteti egy icipicit, hogy mennyit ér a személyes tapasztalat mondjuk gazdasági mutatókkal, statisztikai adatokkal, előrejelzésekkel, illetve magával a valósággal szemben.
Amit látsz és tapasztalsz Szabi, az egy lufi a kipukkanás pillanatában.[ Szerkesztve ]
-
nubreed
veterán
válasz
nyerek01 #205 üzenetére
iPhone 14 (128 GB) 449 990 forint
iPhone 14 (256 GB) 509 990 forint
iPhone 14 (512 GB) 629 990 forint
iPhone 14 Plus (128 GB) 499 990 forint
iPhone 14 Plus (256 GB) 559 990 forint
iPhone 14 Plus (512 GB) 679 990 forint
iPhone 14 Pro (128 GB) 569 990 forint
iPhone 14 Pro (256 GB) 629 990 forint
iPhone 14 Pro (512 GB) 749 990 forint
iPhone 14 Pro (1 TB) 869 990 forint
iPhone 14 Pro Max (128 GB) 629 990 forint
iPhone 14 Pro Max (256 GB) 689 990 forint
iPhone 14 Pro Max (512 GB) 809 990 forint
iPhone 14 Pro Max (1 TB) 929 990 forintApple Watch SE (40 mm, mobilnet nélkül) 129 990 forint
Apple Watch SE (44 mm, mobilnet nélkül) 144 990 forint
Apple Watch SE (40 mm, mobilnettel) 154 990 forint
Apple Watch SE (44 mm, mobilnettel) 169 990 forint
Apple Watch 8 (41 mm, mobilnet nélkül) 209 990 forint
Apple Watch 8 (45 mm, mobilnet nélkül) 224 990 forint
Apple Watch 8 (41 mm, mobilnettel) 259 990 forint
Apple Watch 8 (45 mm, mobilnettel) 274 990 forint
Apple Watch Ultra (49 mm, mobilnettel) 419 990 forint
AirPods Pro (2022) 124 990 forintKicsit megszaladtak azok a telefon árak...
-
nyerek01
tag
Ha kicsit befognátok a csirkefalhát zabálás közben és kevesebb sírás lenne itt akkor tudnátok a mai Apple Event megtörténtéről. Új Apple watch, új airpots és az új Iphone 14 bejelentésre került.
Aki lemaradt az élő közvetítésről az itt tudja bepótolni a zseniális eseményt: [Apple event]
[ Szerkesztve ]
-
g@bo
nagyúr
válasz
arnyekxxx #202 üzenetére
tudod cáfolni, h nem? mert akkor illene beszüntetni. egyen a csóró sertéscombit....
gondolom még neked is feltűnt, hogy lehet a farhát hatósági áras, de a többi termékre csodásan ráverték a kieső bevételt.
50-100% os kaja áremelést is látok, ahol nincs árstopi. hja, és nyugatabbra nem volt ilyen pofátlan rabóemelés, oly érdekes. már a durva euróval is érdemes, kint bevásárolni.
Új hozzászólás Aktív témák
it Az amerikai Best Buy szerint a fogyasztók a több évtizedes magasságokba rúgó infláció ellenére sem fordulnak az olcsó mobilok felé.
- Volt egy kis félreértés a OnePlus frissítési politikáját illetően
- Riasztó topik
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- Eredeti játékok OFF topik
- Képek és árak még be nem mutatott Motorolákhoz
- Megvan, mekkora akksi kerül a vékonyított S25-be
- Előrendelhető a Nothing Phone (3a) Pro
- Ez nem futótűz, inkább csak égés
- Fotók, videók mobillal
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- Yongnuo 85mm 1.8 (legújabb modell) - Sony E
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen1 - i7-10G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Meike 55mm 1.8 Pro objektív - Sony E
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i7-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Gen2 - i7-1165G7 I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I W11 I Cam I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest