Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• shtml

őstag

válasz Dave™ #57 üzenetére

Egy átlagos magyar zenebolt anyagánál azért már kicsit több van. ;]

"ennyit úgysem fogsz/tudsz meghallgatni, tehát számomra nem egy túl racionális megvalósítás"

Szerintem meg az egyetlen racionális megvalósítás, de nyilván másképp közelítjük meg a dolgot, talán az igényeink is eltérnek, mert:

Az online zeneboltok kínálata erősen könnyűzene-orientált, na de mit tegyen az, aki mást (pl. jazz, klasszikus zene) szeret(ne) hallgatni? És persze nem az unalomig ismételt felkapott darabokat.

Az online zeneboltok kínálata szinte kizárólag veszteségesen tömörített anyagokat tartalmaz, na de mit tegyen az, aki ragaszkodik az eredeti minőséghez? Főleg akkor, ha egy komplett album letöltésének ára megközelíti a CD árát.

Igen sok CD-t nem is lehet legális forrásból beszerezni, mert már nem árulják őket az üzletek és a kiadóknak sincs már belőlük, továbbá nem is adják ki őket újra. Ezek az ún. OOP, azaz out of print kiadványok. Ez mellesleg a jelenleg uralkodó szerzői (vagy inkább kiadói) jog egyik komoly visszássága, ui. a jogokkal rendelkező kiadó tetszése szerint bármilyen művet - amely pedig része az egyetemes emberi kultúrának - következmények nélkül kivonhat a piacról, azaz hozzáférhetetlenné tehet. Ennek ellenére persze keményen fellép és jogsértést kiált, ha valaki "illegális" forrásból szerzi be őket. A használtpiac (eBay és társai) meg ugye eléggé lutri, mert kaphatsz ronggyá használt, karcos stb. CD-ket is.

Az általam hallgatott jazz és komolyzenei művek többsége magyarországi üzletekben nem kapható, esetleg csak rendelésre. Ebből következően nincs lehetőségem belehallgatni e kiadványokba, na meg sok itteni üzletben ezt eleve nem teszik lehetővé. Például a "Hülye azért nem vagyok" boltban, ahol olyan speciális lejátszókon lehet csak belehallgatni a CD-kbe, amelyek minden trackből csak az első 30 másodpercet játsszák le, aztán ugranak a következő trackre. Hát ugye b@sszák meg!

Másik példa az Alexandra könyvesbolt üzlete a Körtér közelében (gyanítom, a többi sem jobb), ahol a sokezer forintos koncert-DVD-kbe sem lehet belenézni, mert még lejátszójuk sincs (állítólag). Pár hónapja akartam venni egy komolyzenei koncert-DVD-t, odamegyek a pulthoz, hogy szeretnék belehallgatni. A kislány mondja, hogy ezt nem lehet, mert nincs lejátszójuk, meg amúgy is, akik ilyesmit vásárolnak, azok már ismerik ezeket a kiadványokat. Szóhoz sem tudtam jutni ekkora bornírtság hallatán. Aztán kinyögtem neki, hogy akkor inkább letöltöm. Erre baromi csúnyán nézett rám és makogott valamit tisztességről meg az üzlet tönkretételéről. Hogy oda ne sz@rjak, az üzletet az ő idióta hozzáállásuk teszi tönkre, én meg akartam venni, de zsákbamacskát azért inkább mégse.

Talán elég ennyi is, így is eléggé felhúztam magam.:D

A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

Új hozzászólás Aktív témák