Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Male
nagyúr
"nem abba kötöttem bele, hanem abba, hogy szerinted mégis tartalmilag ekvivalens a kettő"
Ok. Az átlagember azt érti alatt, amit a jogi szöveg jelent, ezt próbáltam ott megfogalmazni... ezt pedig ne mond már, hogy nem kivitelezhető.
"félretájékoztatást nem lehet levédeni jogilag"
Tehát ha odaírják, hogy ez egy egyszerűsített változat a közérthetőség kedvéért, ami pontatlanul fogalmaz. Minden kérdésben a jogi szöveg a mérvadó, stb. ez semmit sem számít? Szerintem igen.... de nem értek hozzá. Viszont ha ez törvényi kötelezettség lenne, akkor nyilván ott meg is oldanák ezt."Csak legyenek konstruktív, és reális elképzelései. Eddig itt ilyet nem olvastam!"
Írtam kettőt, és mellé a nehézségét. Lehet, hogy nem ütötte meg azt a szintet, amit te elvársz, de mint infós, aki a joghoz nem ért, ennyire tellett. -
Male
nagyúr
""Egy közérthető szöveg szinte soha nem korrekt jogilag." - Pont ezért támadható is."
Akkor meg miért kötöttél bele abba, hogy jogilag szétszedhető a közérthető verzió, ha ez szerinted is így van
"Tippelj, hogy hányan perelnék szét például a Facebookot csak azért, mert a közérthető szöveg nem ekvivalens a normáls feltételekkel?"
Senki, ha ezt jogilag levédik... márpedig nyilván le tudják, hiszen nem azt fogadod el, hanem a szerződést... ez csak egy egyszerűsített magyarázat hozzá."Nem olvasom, de nem is problémázom a dolgon. Sőt, vállalom azt, ha a lustaságom / nemtörődömségem miatt jogsérelem ér."
Aha, te így jársz el, pont azért mert hosszú és jogi szöveg, lusta vagy elolvasni, értelmezni... akkor mégiscsak probléma, hogy ilyen, nem? Vagy mindenki viszonyuljon úgy hozzá, ahogy te? Senki nem várhat el ebben változást, mert neked jó így is?"Amerikában még a gatyát is leperelik róluk."
Lehet, nem hallottam még ilyen esetről..."ez még viccnek is rossz"
Ok, kiderült, hogy rosszul tudtam... nem vagyok jogász, korlátozottak az ismereteim ezen a téren."Definiáld a közérthetőség fogalmát!"
Azt mondanám, hogy amit egy átlagember megért... de nem tudom egyértelműen definiálni. Amúgy pontosan ezzel kezdtem:
"1: Törvény előírja (nehézkes, hiszen hogy definiálod azt, hogy közérthető)" -
Male
nagyúr
Pedig volt valami ilyen... de lehet, hogy rosszul tudom.
Elég OFF, bár kapcsolódik... tehát csinálok egy programot, amihez felhasználok egy LGPL-es könyvtárat. Ilyenkor a többi része a kódnak (amit én írok) lehet zárt, és adhatom pénzért, ha ezt feltüntetem? Mert nekem ez alapján nem egyértelmű.
[ Szerkesztve ]
-
Male
nagyúr
"Ha a jogászok szét tudják szedni, akkor a rövidített szöveg nem azt tartalmazza, mint a teljes szöveg. Szerintem ez triviális. Akkor miről is beszélsz?"
Egy közérthető szöveg szinte soha nem korrekt jogilag. Ha ez nem így lenne, akkor nem kellenének jogászok az EULA-k és hasonlók megfogalmazásához.
"Az 1000 oldalas szöveg meg legfeljebb 8-10, és nem véletlenül annyi."
Nyilván túloztam az ezerrel, de köss bele nyugodtan.Ja, értem, te minden szoftvernél, weboldal regnél elolvasol egy 8-10 oldalas jogi szöveget, azt értelmezed (ugyebár ezen akár hetekig is tudnak jogászok vitatkozni, hogy mit is takar, de neked ez nem probléma, fél perc alatt tökéletes értelmezést adsz)
Peres ügyei ebből meg többnyire gondolom nem magánszemélyeknek vannak... (azért, mert a facebook-tól az adataim eljutottak egy reklámcéghez, és most spamelnek, ritkán perel valaki...) az egyszerű verzió meg nem cégeknek szól.
"Miért a cégek felelőssége az, ha te nem tudsz értelmezni egy közepes nehézségű hivatalos szöveget?"
Jogilag jelenleg nem az. Én viszont elvárnám, hogy közérthető verzió is lenne.Egyébként szerződéseknél az ügyvéd el szokta mondani tömören, érthetően, hogy mit is takar a jogi szöveg... és ha ez alapján te aláírod, onnantól az ő felelőssége, hogy félretájékoztatott-e a szerződés tartalmát illetően. Szóval csak egy ehhez hasonlót várnék el.
"lehet azt az elvet követni, hogy a leghülyébbekhez lőjük be a szintet"
Mondtam én ilyet? A közérthető az nem a leghülyébb szintje.[ Szerkesztve ]
-
Male
nagyúr
Ez fogalmazódott meg bennem is már korábban. A csodás 1000 oldalas jogi szöveg legyen ott, jó lesz a jogászoknak vitatkozni majd, de írják már le mellé közérthetően, hogy mi van. Nem hiszem el, hogy nem lehet 10 mondatban összefoglalni az egészet, úgy, hogy a jogászok ugyan szét tudnák szedni, de az átlagember megérti... és azt érti alatta, amit valójában takar a teljes szöveg.
Persze ez nem érdeke a cégeknek sajnos...
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Latitude 5480 laptop (14FHD/I5-G7/8GB/256SSD/MagyarVilágítós/AkkuX)
- PS5 Lemezes 825GB - használt -
- Xbox 360 játékok,akár 1000ft-tól(részletek a leírásban)
- Playstation 3 játékok,akár 1000ft-tól(részletek a leírásban)
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest