Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Proci85
senior tag
válasz chipi89 #10009 üzenetére
Mondanám, hogy pfsense és akkor tök jó rendszert kapsz,de ezen a CPU architektúrán nem igen megy. Ez a gond ezekkel a single boardokkal, hogy ha az adott architektúrát nem támogatják, akkor örülhetsz ha van rá egy rendes linux és azon kell kézzel összefaragnod mindent amit akarsz. Hozzáteszem, megoldható és közben sokat tanulsz. Szóval szerintem annyi, amennyit az általad linkelt listában találsz.
-
Proci85
senior tag
válasz orbitalion #9998 üzenetére
Dobd fel a kérdésedet nyugodtan.
Én egy ilyen online monitoring rendszert csináltam, igaz ardino alapokon, de Rpi-n még több minden könnyebb is. Szerver, web GUI oldalon is szerintem többen is tudunk segíteni. Nem baj az, ha kicsit mélyebb vizekre is evezünk, kilépve a media centeres témákból. Az Rpi attól sokszinű. -
Proci85
senior tag
Akkor az RPI-re teszel VPN klienst ami helyi hálózaton van a kamerákkal. A PI-vel felcsatlakozol egy VPN szerverre aminek fix IP címe van (ez lehet a lakásodban lévő tomato router is akár) és a VPN kliensek látják egymás hálózatát.
Így otthonról beírod a távoli kamera ottani helyi hálós IP címét és otthon a foteledből látod. VPN-en átjön minden. -
Proci85
senior tag
válasz Feralheart #9977 üzenetére
Megoldható amit mondasz, de a korrekt megoldás a VPN lenne.
-
Proci85
senior tag
Sztatikus feltöltődés. PC-nél is előfordul, hogyha menet közben dugod be az USB pendrive-ot, LEÁLL a gép. Ott konkrétan olyan volt a padló, hogy állandóan kisültél + földelési hiba lehetett a gépnél. Ilyen finom elektronikai eszközöknél egy kis túlfeszt tüske is zavart okozhat az erőben
Alapból menet közben nem is kellene taperolni a raspberry-t. -
Proci85
senior tag
Sziasztok
Próbáltam több mobil töltővel is meghajtani a Pi-t, de az 1-2 mérőpontokat nézve 4.74, 4.84 V körüli feszültségeket mértem. 5V még SD kártya nélkül, üresjáratban sem volt.
Melyik táp ajánlott, ami korrekten kiadja az 5V-t és tartani is tudja?ui. több topikhoz hasonlóan egy bevezető hsz hasznos volna az ehhez hasonló ismétlődő kérdésekre. Próbáltam keresni az ajánlott tápokat, de nem találtam.
-
Proci85
senior tag
Sziasztok
RPI-hez melyik touchscreen-t javasoljátok? 2.8-3.5"-osból sok van ebayen. Állítólag több féle elektronikával szerelt van, melyhez más-más driver szükséges.
Egy bevált, könnyen szerelhető típust keresek 3.5" körüli méretben. Ha van jó áron nagyobb, az is jöhet.
Köszönöm! -
Proci85
senior tag
Sziasztok
Raspberry PI-hez melyik most a legstabilabb USB-s DVB-C vagy DVB-T vevő?
Jól értem, megoldható az, hogy LAN-ről nézzem (és váltsam) a csatornákat a tvheadend szerver oldali sw segítségével?Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Esetleg jó lehet az FDH Kft is
-
Proci85
senior tag
Sziasztok
Többször hivatkoztok firmwarre, de nem tudom,h hogy fogalomzavar van vagy tényleg egy, a linux kerneltől eltérő dologra gondoltok?
A Raspberryhez létezik olyan, hogy firmware ami az alaplapon futó belső kódot frissíti? Tehát azt a kódot, ami nem az SD kártyán van? -
Proci85
senior tag
Sziasztok
Egy időben mértétek a különböző SD/micro SD kártyát Raspberryben nyújtott sebességét.
Akkor az egyik legjobb ár/érték arányú ez volt: [link]
Nem tudom van azóta jobb?[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz wassermann #7390 üzenetére
Érdemes és lehet is védeni. Zener, varisztor, le/felhúzó ellenállás GPIO-ra.
-
Proci85
senior tag
Beszerzési forrásnak jó lehet még:
MODEL A+CAM: http://fdh.hu/products/665190
MODEL B: http://fdh.hu/products/586365
MODEL B: http://www.hestore.hu/prod_10032155.html -
Proci85
senior tag
Jack the Ripper Bot - házilag elkészíthető robot DVD rippeléshez
[...] A Raspberry Pi-ből és 3D printelt alkatrészekből álló robot automatikusan pakolja egyik oldalról az optikai korongokat az olvasóba, majd a rippelés befejeztével abból eltávolítja és szépen feltornyozza a másik oldalon. [...]
-
Proci85
senior tag
Sebaj, azért jó stuff, köszönet jár érte, hogy megosztotta és nem kötekedés. Mentségére szóljon, a külföldi linken is kitakarásra kerültek a belső címek, és ezzel megvezették. Persze mi tudjuk, hogy ennek közlésével nem csökken a hálózat biztonsága
Részemről köszi, tetszik![ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Nem tudom, csak találgatok, de az sd kártyát nem usb oldalról kezeli le? Az usb-nek linuxon van egy olyan tulajdonsága, hogyha nincs használatban, akkor suspendeli magát. Pár éve sokat szívtam ezzel, mert eltüntette még az usb billentyűzetet is
Erre volt egy sysctl utasítás ami lebeszélte az usb suspendről. Esetleg itt érdemes szétnézni vagy hasonlót keresni az sd kártyáért felelős modulnál. -
Proci85
senior tag
-
Proci85
senior tag
A nice csak prioritást ad a programnak, de ha rendelkezésre áll a kellő erőforrás, nem korlátoz.
Konstan 50% CPU-ra a következőkkel korlátozhatsz:
1. cpulimit nevű program, használata:Linux Limit CPU Usage Per Process
2. ulimit[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz wassermann #6067 üzenetére
Ultrahang+sükettség google találataiban nem hozott eredményt, de ttételezzük fel, hogy így van.
Léteznek kombinált mozgásérzékelők a biztonságtechnikában. PIR mozgás érzékelő és "RADAR" (= ultrahang, dopler effektus) van egyesítve. A kettő "ÉS" vagy "VAGY" kapcsolatba hozható, így növelhető a jelzés megbízhatósága. Hogy ezek folyamatosan mennek-e vagy szakadosan, nem tudom, de hogy legalább másodpercenként mintavételeznek, az tuti, hiszen figyelniük kell a terepet.Egyébként otthoni, főleg beltéri mozgásérzékelőre a PIR teljesen oké. Sőt, némi ügyességgel le lehet utánozni a nagy riasztó gyártók 4 állapotú, 2 ellenállásos, ún. DEOL bekötését, és a központi oldalon különbséget tudsz tenni: szakadás, rövidzár, riasztás, szabotálás között. Arduinoban pl. ezt valósítottam meg.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz wassermann #6032 üzenetére
Ha szabályosan leállítod és indítod, akkor szerintem kapcsolási számtól függetlenül is stabil maradna
Amúgy, ha read-only -ba kapcsolod előtte a fájlrendszert és úgy húzod ki, kevésbé sérülékeny.
Persze annyi erővel már a halt parancs is beleférMás: szivet melengető hír: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
A nagyobb kártya előnyös a wear leveling miatt. SSD-nél is ezért kell 2x akkorát venni, mint amekkorára szükséged van. Egyébként is a béka *** alatt az SD kártya árak, 2-4-8-16GB majdnem mindegy. Nem is tudom kerül-e 3 ezer forintba a 16GB-s sandisk amit múltkor rendeltünk itt páran.
[ Szerkesztve ]
-
-
Proci85
senior tag
válasz PistiSan #6021 üzenetére
Igen le tudod menteni, de fontos, hogy ekkor ne írj rá, mert inkonzisztens lesz a mentésed állapota. Magyarán a mentésed eleje és a vége nem ugyanarról az állapotról fog történni.
Hogy tudod ezt elkerülni? A logolás gondolom egyébként is offolva van az SD kártya miatt, tehát ciklikusan elvileg semmi nem írja a fájlrendszert.
Ezért kiadhatsz egy ilyen parancsot: mount -o remount,ro /
Ez read-only -ba kapcsolja a fájlrendszert, tutira semmi nem fogja tudni írni. Jöhet a dd-s mentés, lesz egy jó konzisztens, bármikor működő fullos mentésed a rendszerről.
Ha végeztél: mount -o remount,rw / -
Proci85
senior tag
válasz UsagiYojimbo #6019 üzenetére
Backup szinkronban tartására nagyon jó, gyors.
A boot rekordot azonban nem menti le, erre két lehetőséged van.
1. dd if=/dev/sda of=/bootrekord.bin bs=512 count=1
+ rsync az összes többi fájlról.2. dd if=/dev/sda of=CÉLHELY bs=1M
célhely=SAMBA vagy NFS megosztás valahol másik gépről, esetleg nagy pendrive mappája ahova az egész SD kártyát 1:1-ben lementi és bármikor vissza tudod tölteni 1:1-ben boot rekorddal együtt.
-
Proci85
senior tag
-
Proci85
senior tag
válasz vzoltan #6007 üzenetére
Ja értem, akkor más értelmezésben használjuk a szót. Nálam a gyári az is, ami adott megvalósítás alapját, eredeti ötletét adta
Amúgy nekem csak a front-end és a közvetlen sql-be addoló php rész kellene. Arduino-ról fog futni, így a python rész másként lesz megoldva.[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
-
Proci85
senior tag
"Illetve ha jól tudom, akkor ezen van grafikus felület is, ami nekem szintén nem kell."
A graf. felüelt indulása letíltható, mi több eltávolítható.
"a router új IP-t osztott neki, így már a port-forwarding sem működik:S"
Ez nem a rendszer hibája.
Ha tudod az eszközöd MAC címét, a routerben állíts be hozzá static-dhcp-t. Így ha feljön az a MAC, mindig ugyanazt a beállított IP-t osztja neki a router.A raspbian tökéletes rendszer az RPi-re, jobbat ne is keress. A debian alap miatt számtalan csomag elérhető a repoból, folyamatosan fejlesztik, van mögötte közösség. Akkor szivatnád magad, ha nem azt használnád
Tessék jobban megismerkedni a linux alapjaival, mert nem a rendszerrel van baj, hanem a te linux ismereteiddel[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz lord.lakli #5823 üzenetére
Szünetmentes táp:
Van egy kitüntett "központi" sorcsatlakozó, Sima dupla sorcsatlakozó, köznyelven "csoki" +/- megy ide.
Ide bejön a napelem üresjárati 18V-ja, de előtte DC-DC konverterrel stabil 13.8-ra csökkentem, diódát tettem a végére, hogy a napalem éjjel ne legyen fogyasztó és beküldöm ebbe a sorcsatiba.Aztán van egy kapcsolóüzemű táp, 13.8V-ra van állítva, ezt közvetlen a sorcsatiba kötöttem.
Ebbe a sorcsatiba bemegy az akkumulátor, ami innen kapja a 13.8V töltő feszültséget, áramszünet esetén ide táplál.
Ebből a sorcsatiból kimegy 2 eres vastag vezeték, amire 3A -es DC-DC konverteren keresztül stabil 12V-ot juttatok a fogyasztók felé (kamerák, DVR, stb).
+ megy még egy 13.5V körüli feszültség be a házba diódával a riasztó akkumulátorára. A dióda azért kell, hogy a riasztó akkuját csak töltse, áramszünet esetén a riasztó akkuja ne táplálja vissza az előbb felvázolt rendszert.
Erről a házba bejutattot feszültségről még pár motyót ellátok, pl. mozgásérzékelős lápcsővilágítás.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz lord.lakli #5819 üzenetére
Célhardver. DVR kamera rögzítő (20 ezer Ft-s kategória, de FTP-re is tud feltölteni) + 6-7 ezer Ft-s kamerák.
Konkrétan:
- Genesis Pro Gpro-6404SDF DVR. Bevált, jól teszi a dolgát, néha kicsit beszaggat on-line nézéskor, de szerintem közben rögzít is az 5400 RPM-es vinyóra. Böngészőből menedzselhető + távirányító van hozzá. 2 féle tömörítési beállítás. Egyik HDD-s mentésre, másik on-line nézéshez. Értelemszerűen az utóbbit lebutítod.- ASEC AST-D2420 vandálbiztos IR dóm (bevált, nagy érzékenységű, éjjel ezért világos, de kissé zajos, még OK)
- VisioTech VTC-1834S infrás kamera (bevált, kevésbé erősíti fel a jelet, kicsit sötétebb az előzőnél, viszont nem zajos, tiszta képet ad este is)
- Neon F-1000 infrás kamera (bevált, kb olyan a képe mint a vandálbiztos dómnak.)Olcsó kategóriásak, sokat nem kell ezért tőlük várni, de egy szúk 50-esből kihozható egy low-tech 4 kamerás rendszer.
Kábelnek az ethernet tökéletes. 2 szálon táp, 2-n a videójel megy.[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz sanchomuzax #5811 üzenetére
2x10W, +2 még itt van lent a műhelyben. (+ 100W-osat is beszereztem, de idén már nem igen kerül fel).
Egy esetleges tolvajok által generált "áramszünet" idejére segédtápnak gondoltam a biztech rendszer alá (riasztó, kamera rögzítő). Meg néha tényleg áramszünet van és ez nem tesz jót a DVR-ben lévő vinyónak.
A DVR 2.5"-os vinyóval 12V-on 400mA-t eszik, tehát 5W körül. Kamerákkal együtt nincs 10W összesen.
A riasztó is kb 5-10W-ot fogyaszthat max. az érzékelőkkel együtt.
Zselés akkuk helyben + autós ólom akku van bekötve kicsit távolabb.vzoltan: ez nagyon komoly! Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Jelentem az 1wire DS18B20 szenzor nálam jól vizsgázott.
Szobából indul egy ethernet kábel a ház melletti műhelybe (15 méter).
Előtte még a felette lévő padláson ketté ágazik: egyik megy a műhelybe, másik egy mellette lévő helységbe (szobától számítva 20 méter).
Mindkét végpontra 1-1 DS18B20 került.
Ez egyelőre csak teszt volt, de jól látszik, hogy csavart érpáron jól megy 20 méteren is és csillag elágazásban is. Természetesen további szenzorok kerülnek ráAnnyiból offtopik, hogy perpill egy arduino hajtja, aminek a tápját a műhelyből küldöm fel ugyanezen az ethernet kábel 2 szálán. Akku+napelem+13.8V-ra állított táp trió gondoskodik a szüntelen tápellátásról. Persze nem csak ez megy róla. Másra kell az üzemfolytonosság.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Egynek itt érdemes megvenni, lehetőleg többen összefogva: http://www.hestore.hu/prod_10032155.html
-
Proci85
senior tag
válasz tamas1985 #5663 üzenetére
"Találtam egy ilyen leírást de szerintem ez túl bonyolult nekem , meg azt sem értem hogy mi célt szolgál DS1307 Real Time Clock breakout board kit "
Mint a PC-ben a "BIOS elem". Valós idejű óra ketyeg benne, elem tartja életben akkor is, ha Rpi offolva van.
Nagy pontosságú valós idejű óra, amit be tudsz állítani, időnként lekérdezni, bármikor.
Ez zajlik le miután beállítottad 1x a RTC-t:
Rpi bootol, lekérdezi az időt RTC-től, ettől kezdve Rpi maga számolja az időt, de kézzel bármikor tudsz oda és vissza is szinkronizálni.
Rpi-t offolod.
RTC tovább ketyeg.Leginkább offline módnál van értelme, ha neten vagy, ntp-ről tudsz időt szinkronizálni Rpi-nek, nem kell hozzá elemes RTC.
-
Proci85
senior tag
válasz McSzaby #5635 üzenetére
Van olyan is, hogy melyik legyen az elsődleges.
A /proc/..../cards/card0
card1
elnevezéssel kilistázza a látható hangkártyákat és megadható, az adott hangkari modul felhúzásakor, hogy melyik legyen az elsődleges (index=0)
Nézz rá ilyen irányban is. Lehet, hogy ez lesz a gond. -
Proci85
senior tag
A tűz egy kicsit komolyabb téma, így túlmutat a DIY kategórián.
Készre szerelt analóg füst érzékelőket találsz a különféle riasztós shopokban. Előnye, hogy nem kell eldöntened, hogy mi a füst, hanem a gyártó már beállította helyetted. Így ha az jelez, akkor tényleg füst van és gond. A jelzés általában a tápvonal megterhelése vagy egy külön szálra kapcsolt terhelés (2 vagy 4 vezetékes).
A CO mérés már ennél is dúrvább téma. 9 ezer körül van gyári CO érzékelő amiben bízhatsz. 900 Ft-s ebayes CO érzékelőt nem vennék, mert szinte tesztelni sem tudod. Színtelen, szagtalan viszont hamar fejfájást, hányingert, halált okoz. Nem játék, de gondolom ezt te is tudod.Hőmérséklet érzékelővel, hősebesség érzékelővel, láng érzékelővel, füst érzékelővel ha nagyon akarsz még éppen el lehet játszani, de nagyon alaposan teszteld ki ezeket a filléres ebayes termékeket, mert gyanítom inkább játékra, mintsem éles használatra lettek tervezve (zavarérzékenység, működési paraméterek, stb).
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz Proci85 #5603 üzenetére
webcam téma: 1-3 Mpixeles USB-s webcamokat kapni 5 ezerért, ez meg ugye egy 5Mpixeles. Persze kérdés milyen optikával. Elvileg jónak kell (illene) lennie.
És még1: kint 3x annyit keresnek, mint idehaza. Nekik ez aprópénz cukorkára
A fejlődő országokban nem tudom mi a téma meg mennyiért tudják nekik adni, venni, de sok orszában ez tényleg ingerküszöb alatti árkategória.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz V.Stryker #5600 üzenetére
Nagyon sok kütyüt ebayen meg tudsz hozzá venni töredékéből, mint azt az Rpi-s webshopok kínálják.
Jellemzően bolti ár/3 áron.
Amúgy nem a TV meg a multimédiára lett kihegyezve a téma. Azt már a közösség dobta mellé és lovagolta meg a témát.
Alap minimal gépnek, programozáshoz minden fullosabb kiegészítő nélkül alkalmas.
A marketinget inkább a közösségre hajtó üzletek csinálták.[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Az új termékek között nem, régit meg az egyes hibái miatt + gari hiánya miatt talán kevésbé ildomos venni.
Ha 512MB-s B verzió kell, érdemes megnézni a hestore.hu elektronikai webshopot, mert
- nagyobb (3-5) tételben vásárolva olcsóbb -> fogjatok össze páran
- 10.000 Ft felett ingyen posta -
Proci85
senior tag
Soros: max232 szintillesztő IC+néhány kondenzátor amit az adatlap kér és ezzel a mikrovezérlőt össze tudod kötni közvetlenül a PC-vel.
Ha nincs PC-n soros portod, akkor egy usb-soros átalakítót kell venni, a max232 vele is menni fog.Táp: USB-n 5V-t kap, táp csati oldalról bejövő tápot 5V-ra stabilizálja. Kis cuccoknál 7.5V betáp elég neki, nem melegszik legalább (hisz 7,5-5V=2,5V*befolyó áram=elfüttőtt W) kevésbé melegszik.
Ha már ethernet, GSM kommunikáció is bejön a képbe, oda 9V betáp kell, hogy stabilan tudja belőle tartani az 5V-t.
Arduinohoz egyébként van 4x1.5V-os elemtartó, arról is elmegy, ha nagyon muszáj. -
Proci85
senior tag
Ha tutira akarok menni és komolyabb vezérlésre használnám majd később, akkor ilyen fém dobozokba tenném.
A linken lévő 205x255mm 1867 Ft.
Kellő árnyékolást biztosít a megbízható működéshez + van annyi hely, hogy akku és egyéb kiegészítők, kütyü-mütyük is elférjenek mellette. Falra szépen felszerelhető, oldalt perforált kitörhető nyílások vannak, ahol ethernet kábel, táp, adat buszok vezetékei bemehetnek.
Tudom ajánlani bárkinek aki komolyan gondolja a témát.
Egy arduinos rendszer nekem is egy ilyenben ketyeg a műhelyben. -
Proci85
senior tag
Háznak ezt javaslom.
Nagyon szép, igényes kivitelezés. A csavaros robosztusabb, strapásabb. -
Proci85
senior tag
Hasznos infók a most érkezett Pi-vel kapcsolatban:
A hestore webáruházban kapható Raspberry Pi,
- Samsung memóriás
- cpuinfo: '000e' => 'Model B Revision 2.0 512MB', (Sony) gyárában készült.Érdemes hozzánk hasonlóan többen összefogni és nagyobb tételben vásárolni, úgy olcsóbb.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Sziasztok
Hallottatok olyanról, hogy bizonyos linux disztrók nem szeretik az Rpi Hynix rammal szerelt példányait? Ugye van Samsung, Hynix, esetleg további gyártók példányaival szerelt Rpi.
Próbáltam utánakeresni, de nem találtam konkrétan erről szóló bejegyzést. -
Proci85
senior tag
válasz V.Stryker #5449 üzenetére
Legjobb az alapokat ellesni valahonnan, ha sosem programoztál még, hogy legalább mi az a deklarálás, értékadás. Tömb, ciklus.
Emellett nálam nagyon bevált a meglévő kódok felhasználása átírással, itt-ott belenyúlással. Készen látod a megoldásokat és késöbb az ott lévő trükköket felhasználva össze tudod legózni magadnak. -
Proci85
senior tag
-
Proci85
senior tag
Ha valakit érdekel 10.900 Ft-ért Rpi B 512MB-s verzió vadi újan, írjon privit. Nekem kell 1, de többnél már ennyire kedvezményes az ár.
-
Proci85
senior tag
válasz wassermann #5428 üzenetére
Linux fut rajta, SD kártyát olvas, felszökhet a load, CPU, stb ami belassítja a többi processzt.
Hiába akkora a kraft, ha van ami megfogja. Ha mást sem csinál a cucc, csak mintavételez akkor tuti nincs gond. Minden más esetben fenttartásokkal kell fogadni a mintavételezés eredményét.
Ráadásul a CPU sebessége egy dolog. Többen panaszkodtatok, hogy a GPIO-n kezelt LCD-k rosszalkodnak a pontatlan időzítések miatt. Mikrovezérlőnél sosem hallottam ilyet.
Amúgy is kár freki mérésre egy Rpi-t elpazarolni, amikor 3-4 ezerből max megvan, de ha ügyes az ember a lényegi része egy mikrovezérlő meg egy kis marék alkatrész és már teszi is a dolgát pontosanAbban látom a buktatót, hogy egy magasabb rétegben lenne megvalósítva a cucc, holott ilyen időkritikus dolgokat, mint a freki mérés, jobb hardverközeli nyelven és eszközökkel -> mikrovezérlő.
De mondom: meg kell nézni, ki kell próbálni és kielemezni kritikus szemmel.
[ Szerkesztve ]
-
-
Proci85
senior tag
válasz UsagiYojimbo #5354 üzenetére
Igazad van, ezt én sem néztem még: USB offolás után is tápot ad...
Ha még is muszáj az auto off, akkor leállításkor gpioról indított trigger jel, majd az egy 555-s timer IC-vel késleltett relés lekapcsolás eredményeképpen valósítható meg. Kicsit nyakatekert és nem is biztos, hogy mindig jó, mert a késleltetést bőven rá kell hagyni, hogy mindig biztonságosan le tudjon állni a Pi, még mielőtt offolódna alatta a táp. -
Proci85
senior tag
válasz V.Stryker #5350 üzenetére
"Másik alap kérdés, hogy ez a firmware ez most hol van? rendszer függő? teszem azt, raspian alatt felfrissítem, akkor ha átteszem a raspbmc memóriakártyát, akkor azon a régi firmware lesz vagy az új?"
Firmware-nek hívják, de valójában csak a jellege az, mert apró kód apró hardvert (Rpi-t) működteti.
Valójában a Linux kernelét értik alatta, ami 50 kilós linux szervereken is ugyanúgy ott van, kernel=rendszermag = apró 1-3 MB-s kód, amit a grub/lilo/stb rendszerbetöltő betölt a gép bekapcsolását követő néhány másodpercben, ezután mászik rá a kártyán lévő rendszerre (rasbian, raspbmc).
A kernel nagy csomó drivert tartalmaz és szükség esetén automatikusan betölti, ha talál arra illeszkedő hardver elemet. Mindig fut, jó a magyar rendszermag fordítás. Ez motorizálja az egészet _minden_Linuxban.Tehát kérdésedre konkrétan válaszolva: mindenképpen az SD kártyán van és az adott Linux rendszerhez illesztve. Alapjaiban mindenhol egyforma, de disztribúciónként vannak eltérések, amit az adott renszer (pl. raspbian) fejlesztői tettek bele, így nem 100%-ban csereszavatosak. Amelyik rendszerben lefrissítetted, ott friss, másik SD kártyán marad a régi.
Tudtommal az Rpi kártyán nincs semmi extra firmware ami frissíthető lenne, csupasz, mint egy alaplap. Max egy láthatatlan BIOS szerű cucc van microkód jelleggel, ami feléleszti a HW elemeket és bootolható eszközt keres SD/USB slotban. De ebben javítsatok ki, ha tudtok konrétabb infót.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz V.Stryker #5343 üzenetére
"Hülye kérdés, de szoftveresen ki tudom kapcsolni a szerkezetet..bekapcsolni csak táp el - táp vissza móddal lehet?"
Erre van egy jó ötletem, szerintem működőképes.
Arról van szó, hogy a tápot egy relén keresztül vezeted be. A relé vezérlését (bekapcsolását) pedig egy nyomógomra teszed, ami tápot ad neki. Ha megnyomot a nyomógomot, a relé tápot kap, meghúz bekapcsolja a Pi-t. Mitől marad úgy a relé? A relé "vezérlő" lábaira (amivel bekapcsolod) rákötöd a Raspberry USB-ből kijövő 5V-t.Mi történik? Gombot megnyomot, relé bekapcsol, áramot ad a Pi-nek. A pi bekapcsol és usb-n tápot ad a relének. Ettől kezdve elengedheted a gombot, öntartóvá válik.
Ha szoftveresen lekapcsolod a Pi-t, megszűnik az USB-n lévő 5V -> lekapcsol a relé -> áramtalanítódik az Rpi.
A bekapcsoláshoz ismét egy nyomógombot kell megnyomni.
Magyarán van egy PC házakon lévő power gombod és automatikus áramtalanításod, némi trükkös megoldással[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz UsagiYojimbo #5314 üzenetére
Az mpeg2+VC1 kodek licensz átszámítva ~1300 Ft. Ha ezzel mindenevő válik a kicsike, azt hiszem nem pénz érte
Max annyi, hogy mivel serialhoz van kötve, érdemes előtte átgondolni, hogy_azt_a példányt szeretnéd-e majd e célra használni.[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz V.Stryker #5288 üzenetére
GPIO: open-collectoros kimenetek szerintem (OC), tehát tápra vagy földre húz, relével óvatosan, védeni kell a GPIO-t a visszalökő áramtól (dióda kell!), bemenetet érdemesebb neten megnézni. Valszeg viszi a sima kontaktot, de jobban szeretheti, ha egy ellenálláson keresztül pozitív feszültségre (3.3V?) vagy GND-re kötöd.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Sziasztok
Országon belül hol kapható manapság legolcsóbban Raspberry Pi B?
Úgy látom csendben felkúszott kicsit az ára pár ezresel a különféle Pi-re szakosodott webshopokban.
Legutóbb FDH-tól vettem 11.000 Ft körül. Azóta weboldalukon sem látom. -
Proci85
senior tag
válasz sanchomuzax #5229 üzenetére
autoclean a letöltött .deb csomag fájlokat törli, amikből feltelepültek. Mivel már feltelepültek a .deb feleslegesen foglalja a helyet -> autoclean paranccsal törölheted.
az autoremove helyett jobb a --purge autoremove pedig a feltelepült, de függőségek nélkül maradt csomagokat törli.
Pl. egy program telepítéséhez kellett x csomag is. A programot később uninstalláltad, de a miatta feltelepült x csomag fent maradt. Nem kell már semmihez. Az autoremove ezeket nézi át és törli le.Ergó, mindkettőnek van haszna.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Vedd ki az SD kártyát és tedd be linuxos gép alá, ott olvasható az ext4 fájlrendszer vagy windows alá tedd be, de akkor vadássz hozzá olyan (pl.totalcommanderhez való) plugint amivel olvasni tudod a linuxos fájlrendszereket win alatt.
Ott átnézheted a beállításaidat.
/etc/sshd
/etc/passwd
/etc/shadow
fájlok frissítési idejét kell figyeljed, történt-e módosítás. -
Proci85
senior tag
Hopp, ebből meg lesz valami jó: Érkezik a Wayland Raspberry Pi-re
Ezek után akár rendes destkopnak is bátrabban használható.[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz sanchomuzax #5076 üzenetére
Linuxon a xrandr-t nézd meg. Azzal szoktak képernyőt több monitor stb témát piszkálni.
Talán ezt segít
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz wassermann #5058 üzenetére
Én 80-100Mhz-re levettem. Teljesen jól működött, de dúrva méréseim szerint nem fogyasztott számottevően kevesebbet.
Pár hét múlva lesz időm, majd megmérem mA-re pontosan a fogyasztását tipikusabb frekik esetén + megpróbálni kikapcsolni az ethernet és egyéb kimeneteket. Hátha segít valamit.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ryzen 7 5800X / RX 6700 XT / A520M / 16GB vagy 32GB RAM 3600MHz / 256GB + 1TB M.2 SSD / 750W GOLD
- Eladó 2020 Apple Mac Mini M1, 16GB RAM, 256GB SSD
- Minőségi GARANCIÁS Gamer PC! Ryzen 7 5700X/RX 6700XT/16GB RAM/1,25TB SSD
- Gamer PC: Ryzen 5 5600X // RTX 4060 Ti // 32Gb Ram // 1Tb SSD
- Panorámás Gamer PC! i7-8700/GTX 1070 Ti 8GB/16GB RAM/512GB+128GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest