Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szasanyi
félisten
Két kérdésre szeretnék választ, ha van olyan hozzáértő / tapasztalattal rendelkező aki tud ezekben segíteni:
- hol van megbízható hely, ahonnan jó áron rendelhető Raspberry Pi 2 Model B KIT? Itt elfogyott de ebay is jó lehet ha nagyon jó áron és megbízható eladótól lehet rendelni.
- van-e olyan oldal, esetleg vki letudja-e írni (szájbarágósan, lépésről lépésre) mit és hogyan kell csinálni ahhoz, hogy egy minden tekintetben kifogástalanul (és lehetőleg a legfrissebb verzióval) működő médialejátszót kapjon a kezdő felhasználó? (nyilván az összeszerelt, működőképes eszköz birtokában)
Az igazság az, hogy továbbra sem győzött meg teljesen ez az eszköz mert sokan sok dologgal szívtak, kínlódtak amit nem szeretnék. Ha a fentiek egyértelmű és kielégítő segítséget kapnék akkor megpróbálkozom ezzel, ha nem akkor asszem passzolom.
-
őstag
Sikerült megoldanom a problémám miszerint az LGLK530-as TV-men távirányítási módot és egy HDMI>hdmi+spdif adaptert használva későn jelent meg a kép illetve nem ment rendesen a cec (ez amúgyis kicsit megbízhatatlan). A megoldást egy egy usb infra vevő hozta melyet a Harmony távirányítóval irányítok, és így még több funkciót is el tudok érni a távirányítóról kényelmesen mint cec-el, amit kikapcsolva már rendben működik a kütyü, a tv bekapcsolásakor egyből van kép és a bizonytalanul működő cec-et is száműztem, toshlink leválasztó is szuperül működik, simán átmegy rajta a dd, dts hangsáv is, így nem kellett plusz hangkari a rpi-hez.
[ Szerkesztve ]
-
caris1
tag
válasz Asztee #16497 üzenetére
Ez kell neked: OpenELEC Configuration Addon.
We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.
-
Asztee
aktív tag
Sziasztok !
(megint én ! )Egy másik problémám a frissítés. Nekem még az OpenELEC 4.2.1(?) van fenn Gotham 13.2(?)-vel. Úgy érzem ideje lenne frissíteni egyet a rendszeren. Az lenne a kérdésem, hogy meg tudom-e oldani valahogy úgy,hogy a beállításaim megmaradjanak ? (menük, skin-ek, adatbázisok, telepített add ons, belinkelt könyvtárak,hálozati meghajtók)
Lehet frissíteni, vagy másoljak ki néhány könyvtárat+file-t és rakjam fel szüzen a frissebb verziót és utána meg visszamásolgassam a cuccokat ? Ha az utobbi ,akkor melyik könyvtárak/file-ok fognak kelleni ?
Köszi megint !''A világon 10 féle ember létezik : az egyik ismeri a kettes számrendszert a másik nem."
-
Asztee
aktív tag
Sziasztok !
Digitális hang problémáim/kérdéseim (is) lennének :
HiFi Digi+-t (I2S) valaki próbálta már ? Valahol itt olvastam,hogy valami nem hivatalos OpenElec kell hozzá. Müködik frankón ? Minöség ? Megbizhatóság ? Szoftver ? Az én erősítőm csak DD5.1-et tud. Ez a kütyü tud lefelé konvertálni vagy azt az XBMC setup-jában be lehet állítani ? És a HDMI-n attól még átmegy a hang a TV-re ?
Az'tán még ott van pl. az a lehetöség is hogy a HDMI jelből szedjük ki a digitális hangot valami ilyesmivel. Erre valaki azt írta,hogy akkor viszont a CEC nem müködik. Ezzel kapcsolatban is aktuálisak az előző kérdéseim (minőség, DD5.1-re alakítás,stb) és az jutott eszembe,hogy a CEC-es problémára egy HDMI Y adapter nem lehetne megoldás !?
A válaszokat előre is köszönöm.[ Szerkesztve ]
''A világon 10 féle ember létezik : az egyik ismeri a kettes számrendszert a másik nem."
-
Laca0
addikt
válasz pivi.l #16494 üzenetére
Köszi! De nincs billentyűzetem, hdmi-cec-en vezérlem. De közben mobilról már sikerült a némítás feloldása.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Laca0
addikt
válasz crissprivat #16482 üzenetére
Beírtam a config.txt-be a hdmi_force_edid_audio=1 sort. Továbbá a rendszer beállításoknál átváltottam profi módra így elérhetővé vált a hangbeállításoknál a digitális hang továbbengedése és a dts. Ez így az 5.0.8-on működött, de 6.0-án nem.
Rajtam kívül másnak is van ilyen problémája?Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Laca0
addikt
Sziasztok!
Boldog Karácsonyt mindeniknek!
Szükségem lenne egy kis gyorssegélyre: Openelec 6.0 jobb felső sarkán egy piros áthúzott hangszóró ikon van és nincs hang. Hogyan lehet a némítást levenni?Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Zebu
addikt
válasz crissprivat #16484 üzenetére
Nekem sincs bajom a passtrough-val. Erős0tő szépen megkap mindent. Nekem Yamaha van rajta
361-et cseréltem, ég is Föld a különbség...
-
Laca0
addikt
válasz crissprivat #16462 üzenetére
Az 5.0.8 egy kis mókolás után simán viszi az 5.1 DTS-t is passtrough módban! A HD hangok nem mennek csak át HD-ban.
A 6.0 Openelec-el viszont nálam nem megy csak analóg módban. Úgyhogy javaslom, hogy maradj egyenlőre az 5.0.8-nál.Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Zebu
addikt
Kodi 15.2-ben ki lehet kapcsolni valahogy a next chapter funkciót? egyes filmeknél restart-ol a kodi ha ez bent van.
-
wassermann
Topikgazda
Hello, az internet-elérésed sávszélessége és egy PI2 hálózati vezetékkel a routered-re kötve tökéletesen megfelel a feladatra. Egyetlen dolog csak, hogy a routered-nek ki kell engedni a netre a PI-t, hogy apukád elérhesse a filmeket külföldről. De vagy fix IP-t kell kérned a net-szólgáltatódtól vagy pl. a NOIP . COM--on kell regisztrálnod, hogy valamilyen (pl: otthoni_files.com címen) elérjen mindig.
[ Szerkesztve ]
-
Celtis
veterán
válasz envagyok #16470 üzenetére
Azt tudod ugye, hogy a Pi analóg hangkimenete elég zajos. Tehát amellett, hogy iszonyatos munkát beleölsz a végeredmény sem lesz valami fényes.
Használd a telefonodat bluetooth streamelésre. Csak egy BT vevő kell az autórádióhoz meg egy földhurok leválasztó, anélkül ugyanis zúgni fog. Megjegyzem ez a probléma a Pi esetén is jelentkezne.
Én ilyen vevőt használok többet is, igaz nem autóban. Nagyon bevált. -
DarkByte
addikt
válasz envagyok #16470 üzenetére
Igazából akkor csak szoftver kérdése az egész, illetve egy RPi-vel kompatibilis Bluetooth dongle-t kell találni
Bár szerintem az autóban RPi működtetés tápfeszültség része továbbra sem triviális. Talán egy teljesen read-only rendszer fájlrendszerrel aminek nem számít ha kiugrik alóla a talaj. Mondjuk nem tudom az SD kártyák wear leveling algoritmusa belsőleg rendezkedik-e akkor ha csak olvasás történik. Talán nem.[ Szerkesztve ]
-
Dragbajnok
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Samba server beállításához OSMC alá.Tegnap még simán ment a megosztás gyakorlatilag semmit nem kellett állítani csak ahogy a logoutos medialejátszós leírásban is van telepítetem a sambát.Utána reggel megnéztem hogy van e update a rendszerhez és talált egy két dolgot és lefrissítettem.Na azóta nem megy a megosztás.Nemtudom hogy az update miatt vagy attól függetle.Próbáltam újraindítani is de nincs változás.próbáltam azt is hogy letöröltem és úraraktam a Sambát de azsem segített.Ötlet esetleg? -
berobi78
tag
válasz berobi78 #16402 üzenetére
Sziasztok, vettem egy ilyen dvd lejátszót, hogy bele építsem a pi-t, és a külső winchestert. (kemény jó magyar ezres volt )
Ami külön tetszik benne, hogy van az elején egy USB csatlakozó, és egy SD kártya nyílás.
Arra van ötlete valakinek, hogy milyen kábellel/adapterrel tudnám megoldani, a pi és az usb/kártyaolvasóból kijövő kábelek összekötését?
A kártyaolvasó mondjuk nem létszükséglet, mert ritkán venném ki (soha?) az sd kártyát a pi-ből, az USB-t meg lehet, hogy megoldom egy sima usb hosszabító kábellel, de ha van ötlet, akkor felhasználnám ezeket a kábeleket. Köszi.
-
Zebu
addikt
Noobs multiboot default oprendszer beállításra senkinek sincs ötlete?
-
envagyok
veterán
válasz DarkByte #16459 üzenetére
Annyit szeretnék tul. képpen, hogy a CD-s rádiómban van aux in, szóval rátenni a pi-t, telepítve rá a kodi-t vagy runeaudiót, vagy volumiot, majd vhogyan bluetoothon irányítani mi szóljon a benne lévő sd kártyán lévő anyagokból. A jó minőség fontos lenne.
Találtam olyan hardver kiegészítőt (hat), ami elvileg leolvassa a can bust, így kormányról irányítható.
De az drága. Viszont van can bus kiolvasóm bluetoothos, elvileg ha a pi rácsatlakozna, akkor figyelhetné a kormány, és magnó parancsokat. -
tupacamaru
veterán
válasz DarkByte #16467 üzenetére
Pimoroni-ról rendeltem. Igen, volt, régi szép idők.
Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................
-
ZS3NI
őstag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyen járok-e kérdezni jöttem. Lett egy ipad air2 a családban, amit a fater használ. Külföldön szeretne filmet nézni, de csak 16 gigás, szóval rámásolni nem tudom a filmeket. Arra gondoltam, hogy bekötnék itthonra egy media streamer valamit, amire ő rá tudna kapcsolódni. Külső HDD-re feltudom másolni a filmeket, ő pedig ott wifin keresztül nézné. 20\4-es netem van. Ez elég hozzá?
Megoldható? Ha igen, akkor erre a raspberry ideális lenne? 24\7 mennie kell, külső hddt meg pörgetni. (ehhez van külső áramforrásos tokom).
[ Szerkesztve ]
IDDQD ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-
DarkByte
addikt
válasz tupacamaru #16463 üzenetére
Honnan rendelted?
Egyébként most az avatárodról beugrott hogy mindkettőnknek volt VIA C9-es VXL thin kliensse. Az sem most volt Kár hogy nem találom a Hardverapró threadet.
-
ice9
tag
Megvettem a pi2-t. Eddig mindent be tudtam loni rajta kiveve a kodit ( raspbian). Szaggat a kep, szetesik, valamikor csak hang van. Felpattintottam egy openelec-et egy masik kartyara de a szindroma ugyanaz. Kulso vinyorol probalom jatszani ext4-re formazva egy 8gb-os amyagot. 2A tap. Valakinek van otlete? En kifogytam. Meg egy masik vinyoval fogok probalkozni. Mp4-et siman viszi.
-
Clever0
senior tag
Erre is jó a Rasberry Pi: Peter Sunde megépítette a tökéletes másológépet
[ Szerkesztve ]
-
tupacamaru
veterán
válasz tupacamaru #16300 üzenetére
Befutott a Pi Zero ma, a mult héten hétfőn rendeltem meg.
Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................
-
crissprivat
senior tag
Hali.
Csak annyi lenne a kérdésem,hogy az 1es pí gond nélkül megbirkózi 1.4es HDMI kábelen keresztül 5.1-es hang kiadásával? OpenELEC 5.0.8+Kodi[ Szerkesztve ]
Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248
-
DarkByte
addikt
válasz DarkByte #16459 üzenetére
Még ami eszembe jutott közben:
- Kore nem megy BT felett csak WiFi-vel. Ehhez WiFi AP-t kell csinálni vagy a telefonból vagy a Raspberry Pi-ből a kocsiban. Biztos van közvetlen BT-n keresztüli vezérlése is a Kodi-nak csak lehet nem fog tudni ennyit mint a Kore.
- A Raspberry Pi Zero kocsibeli táplálása sem triviális, indítózás közben kapjon elég feszültséget hogy tovább tudjon ketyegni, stb.
-
DarkByte
addikt
válasz envagyok #16449 üzenetére
Meg lehet oldani amit szeretnél, de szerintem nem éri meg a befektetett munkát, amikor közel ugyanennyiért kapsz egy Bluetooth-os fejegységet az autóba, ami még kihangosító funkciót is tud.
Már nem kapható, de nekem egy ilyenem van a kocsiban és bár én is gondolkodtam ilyesmiben, mostanra tuti nem szórakoznék Raspberry-vel. Ha mégis meg akarod csinálni, pár észrevétel:
- RPi Zero-n nincs audio kimenet csak HDMI-n mint írod. Vagy HDMI audio extractor-al vagy egy külön GPIO-ra csatlakozó HiFi board-al mennék neki, bár Lady Ada csinált hozzá leírást hogyan lehet a GPIO PWM részével visszaállítani a kihagyott hangkimenetet.
- Gyújtás adás, levételkor helyes boot és shutdown megoldása (különben SD fájlrendszer sérül); ehhez vannak autó képes UPS board-ok Raspberry-hez, de annyiba kerülnek mint a normál Raspberry.
- Ha nincs egy AUX bemenettel megáldott fejegységed, külön venni kell hozzá két utas erősítőt ami már magában sem olcsó. Annak is meg kell oldani a ki-bekapcsolását remote signal-al, amit alap esetben egy fejegység jelezne.
- Nem lesz kijelződ és műszerfali kezelőszerved hozzá; ha megfelelő a telefonról irányítás akkor kihúzható, de szvsz sokkal kényelmesebb a rádióról vezérelni a telefonon futó médialejátszót mint fordítva. Esetleg GPIO-n pár nyomógomb és egy háttérvilágítással rendelkező 2x24-es LCD modullal lehet pótolni, de ezt esztétikusra megcsinálni hogy ne üssön el a kocsitól házilag nem kis munka. Talán egy üres 1-2 DIN magas dobozba be lehet építeni az egészet, de amikor legutoljára kerestem ilyet alig lehetett neten találni.
- Nem lesz FM rádió, hacsak nem veszel hozzá külön modult; ha nem érdekel az FM rádió akkor nem érdekes.
- Ha pendrive-ról hallgatnál zenét, valamilyen módon aljzatot kell fúrnod egy USB aljzatnak.
- Bár valószínűleg közel egyedül vagyok ezzel, de webrádiót sem tudsz így hallgatni még A2DP felett ez teljesen triviális. Elindítod a telefonon a programot és szól.
Egyébként talán Kodi-val legegyszerűbb megoldani, ahhoz van egy elég korrekt távirányító program Android-ra [Kore]
[ Szerkesztve ]
-
Flowtation
őstag
-
wassermann
Topikgazda
válasz Flowtation #16454 üzenetére
Itt találsz egy hatalmas listát arról, mi jó és mi nem: [link]
-
szasanyi
félisten
válasz Flowtation #16454 üzenetére
Majdnem válaszoltam, hogy JBL Studio 250P de aztán láttam, hogy az h és nem s.
-
Flowtation
őstag
Jó reggelt!
Erre tudnátok nekem válaszolni?Köszönöm!
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
envagyok
veterán
Vmi ilyesmire gondoltam :
http://forum.linuxvillage.org/index.php/topic,65.msg264.html#msg264 -
envagyok
veterán
Pi zéró vételén gondolkozom olyan célból, hogy flac és MP3 zenéket játszak le kocsiban vele. Egyik kérdés az lenne, hogy i2s és usb dacok is mehetnek vele?
A másik kérdés: Megoldható hogy fejegységről vagy kormányról vezéreljem can buszon keresztül?
Esetleg mobilról bluetoothon lehetne vezérelni Bluetooth adapterrel?
Azért jobb a bt mint a wifi, mert kocsiban nincs router, csak direktbe lehetne használni.
Milyen programmal menne ez szerintetek? -
nagyúr
válasz FireKeeper #16447 üzenetére
Köszönöm
Csak azért kérdezem, mert pl. Kingston-okra sok a panasz...
-
FireKeeper
nagyúr
nekem sandisk class10-es van, azzal hibátlanul megy, de kétlem hogy akár a sonyval, akár bármelyik ismertebb márkával gondod lenne. az viszont nem árt ha class10 sebességű.
berobi78: alapból nem tudja de hdparm-mal megoldható. googli segít, még én se próbáltam.
[ Szerkesztve ]
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
nagyúr
Sziasztok!
Sony class 10-es microSD ajánlott Pi 2-be? Vagy csak Sandisk, vagy Samsung EVO?
-
berobi78
tag
válasz Celtis #16436 üzenetére
Most el van dugva (mondjuk nem a tv háta mögé, mert lapos tv lévén nem férne el winchesteresül ). Viszont nem valami ezer éves VHS magnóra gondoltam, hanem egy nem működő tuner/erősítő/dvd lejátszóra. Azokból azért vannak szépek.
A kijelzőt meg nem magamnak akartam, csak abban a leírásban volt, amire céloztam az előző hozzászólásomban. Egyszerűen nem találom, és gondoltam hátha valakinek ismerős lehet.
Akkor marad a tápelvétel, bekapcsolva nem akarom hagyni, mert átlagban kb hetente ha használom fél órát, akkor sokat mondok. 10 hónapos kis srác mellett ritkán lehet filmet nézni
-
szasanyi
félisten
válasz berobi78 #16431 üzenetére
Ebben a KIT-ben az a nagyobb táp van amire céloztál? Illetve mennyire fontos, vagy javít-e vmit ez a passzív borda ami ezen van?
-
Celtis
veterán
válasz berobi78 #16431 üzenetére
Inkább eldugnám a cuccot a TV háta mögé, minthogy valami VHS magnó dobozába tegyem. A kijelzőnek sincs értelme, pénzkidobás. Ott a Yatse helyette.
A Pi-t nem lehet kikapcsolni. A Kodi shut down ugyan kilép, de a Pi-t nem tudja leállítani, az ugyanúgy fut tovább, és ugyanannyit is fogyaszt. A legjobb ha állandóan be van kapcsolva. Ha mégis ki akarod kapcsolni, azt csak tápelvétellel lehet. -
Ultrazord
tag
hello
Újrahúztam az openelecet és rajta a transmissiont és mindent úgy csináltam mint korábban csak most nem hajlandó elkezdeni tölteni a samsung vinyóra. Tuti valami írási jog kell neki, ami most nincs beállítva!
Tudtok segíteni? Sudo parancsokat nem fogad el, és neten is keresgéltem sajna nem indul el a dolog.
-
szasanyi
félisten
Telefonos vezérléshez nem kell hálózati kapcsolat? Csak mert az nem lesz... hacsak nincs hozzá jól működő, olcsó USB WiFi.
Távirányító jó sok van, köszi a linkeket! A kártya törlése / felülírása célszerűbb azután, ha kipróbálásra került és minden működik nem kell visszaküldeni vmi hiba miatt, ugye?berobi78: nem a tévébe, hanem egy Pioneer 424 AV erősítőbe menne (kázi azon keresztül kerül a tévébe) akkor is működik?
[ Szerkesztve ]
-
berobi78
tag
válasz szasanyi #16429 üzenetére
Én első körben nem vásárolnék +1 távirányítót, ha van a tv-n HDMI-CEC, tökéletes a tv távirányítója a célra.
A nagyobb tápra sem sajnálnám a +700ft-ot, még ha most jó lenne az alap táppal, ki tudja, hogy a jövőben nem lesz-e szükség nagyobb áramerősségre.Erre valakinek van valami válasza? Úgy látszik túl sok kérdést tettem fel egyszerre
Vagy legalább az utolsó kérdésemre?
"Van megoldás a pi értelmesebb ki- és bekapcsolására? Mert most úgy van, hogy kikapcsolásnál KODI shut down, ez eddig jó, de egy újra bekapcsoláshoz a hosszabbító kapcsolóját kikapcsolom, - amibe be van dugva a pi tápja - majd újra be. Létezik ennél elegánsabb módszer?"
-
synar
őstag
válasz szasanyi #16429 üzenetére
1. a telefonos móka a Yatse ingyen van, próbáld ki, tetszeni fog, ezzel lesz teljes értékű média lejátszó a Kodi.
2. rádiós távirányító, [link], [link], [link]
3. Dual boot esetén eldöntheted induláskor, hogy az OpenElec, vagy a Raspbian oprendszer induljon, ami egy egyszerű linux, de nem kell ezt is feltelepíteni, ha nincs rá szükséged. Ha külön töltöd le az OpenElec image fájlt, akkor a mindenkori legfrissebbet teheted fel, a kapott kártyán nem biztos, hogy az van, de ettől persze használható az is.[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
válasz Celtis #16424 üzenetére
Most épp nem elérhető az oldal, de mintha úgy emlékeznék a jobbik, ajánlott táp van hozzá. Majd megnézem később, bár ez egy 2,5" niti HDD... úgy is sok neki? A telefonos móka annyira nem érdekel, de a távvezérlő igen! Lehet abból valamelyik, megfelelő típust itthon kapni vagy csak külföldről rendelhető? Esetleg típus vagy link jól jönne.
Azt sem értem a rajta lévő mitől nem jó nekem (mi az amire nincs szükségem), és persze azt sem mi az, hogy dual boot-os. Lehet, hogy egyesek számára nyilvánvaló válaszokat várok, de sorry mert ehhez egyáltalán nem értek. Ezért is inkább céleszközt kerestem csak azok amik jók, sokkal drágábbak. -
azbest
félisten
válasz vargalex #16427 üzenetére
Az újabb mali már mintha jobban állna ezzel. Bár nem vagyok benne biztos, hogy amit én láttam, az nyilvánosan elérhető verzió volt-e. Linux alatt az X támogatás miatt döcögős minden, opengl(-es) alatt már elég jól megy némelyik, ahogy a raspberry pi is. Ha majd idővel kikopik mindenhonnan a hagyományos X és elterjed az opengl alapú utódja, azzal az armos cuccok igen jól járnak.
-
vargalex
félisten
válasz azbest #16423 üzenetére
Szia!
Ez teljesen nyilvánvaló. Mondjuk én még nem láttam olyan board-ot, amin linux alatt rendesen ment volna a Mali. Vannak próbálkozások, de általában csak közösség által és nem igazán jók.
Az x éves MK808b-mben és a csaladban 3 db 2 éves tab-ban (már használaton kívül vannak, de egyébként működnek) is Mali-400 MP4 van már. Ezért nem értem a gyártókat, amikor még ma is azt mondják, hogy jó erős GPU-t szereltek a board-ra.[ Szerkesztve ]
Alex
-
azbest
félisten
Az astrometa tuner a legutolsó infók alapján még nem kezeli a dvb-c normát linux alatt. Csak a dvb-t része működik ott. Windows alatt viszont működik. Linuxra a mygica t230-at szoktam mondani, nemrég szóbakerült, ilyet használok raspberry-vel. Annak meg win alatt bizonytalan a C támogatása.
[ Szerkesztve ]
-
beti
csendes tag
[ Szerkesztve ]
-
Celtis
veterán
válasz szasanyi #16418 üzenetére
A külső HDD miatt inkább a 2,1-es táppal rendelném (700 Ft felár).
A TV-ddel valószínűleg nem lesz gond. Az LG Simplinknek hívja a CEC-et. Csak azt kell bekapcsolnod.
A Yatsee egy androidos applikáció, azt a telefondora kell telepíteni, ha távirányítani akarod a Pi-n futó KODI-t.
A KITben lévő SD kártyán rajta van az Openelec (=KODI+minimál Linux OS) viszont a KIT-ben lévő SSD duál bootos, amire szerintem nincs szükséged. Tegyél rá egy tiszta Openelecet.
1.OE6.0 képfájl letöltése
2. Kicsomagolás
3. A kicsomagolt img fájl kiírása az SD kártyára Win32DiskImager-rel
4. Kártyát Pi-be bedug és kész.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz vargalex #16407 üzenetére
Az ára miatt
Olyan soc-okra épülnek, amelyeket set top boxokba vagy hasonló helyekre szánnak. 5 dolcsi vagy még tttvesebb az áruk. Ja és ahová eredetileg szánták, oda bőven elegendő az a grafikus teljesítmény is.Az is előfordul, hogy az androidos kernel forkot használják a linux alá is az ilyen boardoknál. Pontosabban annak is a gyártó által mókolt változatát. Ezért szoktak leragadni régi 3.4 vagy 3.10 verziónál.
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
Úgy látom,hogy ha sok (legalább 2) okos ember kerül egy topikba, egy időben mindig ez van, mind1 milyen topik az.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz lord.lakli #16420 üzenetére
"Fájlrendszert én nem említettem, de te bele kötsz mit írtam"
Te azt említetted, hogy amiket felsoroltam, azok a linux előtt is léteztek. Tehát ebbe a te megfogalmazásod és az én értelmezésem szerint minden általam felsorolt beletartozik. Erre hoztam példának, az ext filerendszert, ami linux előtt nem létezett. Te nem említetted ugyan, de én igen, viszont te hivatkoztál a felsorolásomra.
"Régi, első linuxok is ext2-es fájlrendszerrel működtek, ugye?"
Nem, az első linux még a minix filerendszerét használta, ezután jött az ext majd az ext2,3,4, reiser, anyám tyúkja.. .
Vennék: 286-os (esetleg XT) alaplapot.
-
lord.lakli
őstag
válasz RoundRobin #16419 üzenetére
Gratulálok. Több példát mondtál, mint linux sajátosság (fájl rendszer, shellt, segédprogramokat, könyvtárhierarchiát). Fájlrendszert én nem említettem, de te bele kötsz mit írtam
A többi is tuti linuxban volt először, ugye? Régi, első linuxok is ext2-es fájlrendszerrel működtek, ugye?
Részemről lezárva, mindenben a mesternek van igaza. -
RoundRobin
aktív tag
válasz lord.lakli #16417 üzenetére
" mert ugye amiket írsz linuxnál, azok meg linux előtt pár évtizeddel is léteztek unix alatt."
Tévedni méltóztatsz. A linux előtt létezett ugyan a unix/system-V jellegű könyvtárszerkezet, amit linux fel is használt, lévén egy posix kompatibilis, unix tipusú operációs rendszert fejlesztett, azonban nem létezett ext2,3,4 filerendszer, mivel az a linux saját filerendszere. Linus Torvalds fejlesztése.
"Android linux/unix alapú, de önálló OS."
Az android az én fogalmaim és az általam tanultak szerint egyrészt nem önálló, mert akkor mi szükség is volna a linux kernelére, shellre, miegyébre, másrészt, nem tesz eleget az operációs rendszer kivánalmainak, ergo, nem is az.
A linux kernel, mint rendszermag architektúrájából következik (mivel mindent az csinál és ring0 fölött nem fut semmi ami a kernelmagtól független lenne (ellentétben mondjuk a mikrokerneles architektúrákkal)), hogy sem az android, sem más linux kernelt használó rendszer nem lehet egyben natív operációs rendszer is.Vennék: 286-os (esetleg XT) alaplapot.
-
szasanyi
félisten
No, akkor Te vagy az én emberem! Kicsit pontosabban, bővebben mit is kaptál és miket kellett megcsinálnod amid használni tudtad?
Celtis: azt a KIT-et néztem amit utólag (és már helyesen) linkeltem. A tévém egy 42LF652V szerintem mindent tud amit kell. A HDD egy külső, 2,5" Samsung M3 szvsz ezzel sem lesz gond. Gondolom ezt az említett Yatsee szoftot fel kell másolni / telepíteni valahogyan az SD kártyára, ugye? És ez mivel és hogyan működik?
lord.lakli: azt terveztem, és a hálózati funkciók pont a legkevésbé érdekesek számomra. Csak BD filmek és .flac zenék lejátszását tervezem, semmi mást (a többit PC megoldom).
-
lord.lakli
őstag
válasz RoundRobin #16416 üzenetére
Ha már ennyire kened-vágod, akkor úgy lett volna helyesebb, ha azt írod, hogy unix szerű, mert ugye amiket írsz linuxnál, azok meg linux előtt pár évtizeddel is léteztek unix alatt.
Android linux/unix alapú, de önálló OS. -
RoundRobin
aktív tag
válasz lord.lakli #16412 üzenetére
"Android nem linux, hanem linux kernelt használó, önálló operációs rendszer."
Hát, szerintem meg nem az, hanem egy grafikus framework, ami nem csak a linux kernelt használja, de a filerendszert, shellt, segédprogramokat, könyvtárhierarchiát is.
-
szasanyi
félisten
Bocsi srácok, valamiért nem lett jó a linkem de konkrétan a Raspberry Pi 2 Quad Core Suli KIT érdekel.
-
Celtis
veterán
válasz szasanyi #16411 üzenetére
Pontosan minek néztél utána? A linken nem mutat egy konkrét termékre.
Ha Raspberry Pi kit-re gondolsz, akkor azt neked kell összerakni. Bepattintani a NYÁK-ot a műanyag házba és rápattintani a tetejét.
Alapvetően egy KODI-t tartalmazó operációs rendszer kell rá. Vagy tartalmaz ilyen SD kártyát a kit, vagy te veszel SD kártyát, letöltöd az képfájlt/telepítőt (Openelec vagy OSMC), kiírod egy SD kártyára bedugog a PI-be és kész a médialejtászó. A saját telepítés szerintem jobb, mint egy előre mindennel telerakott SD.Ha a TV-d HDMI-CEC kompatibilis, akkor külön távirányítóval sem kell bajlódnod. Ha zenehallgatáshoz nem akarod bekapcsolni a TV-t, akkor ott a full extrás androidos távirányító app (Yatsee), de ha ragaszkodsz a fizikai távirányítóhoz, szinte bármilyen USB-s táv megfelel, tele van velük az ebay fillérekért.
A külső HDD tápigénytől függően külön tápellátást igényelhet. Egyébként csak rá kell dugni és látja a Pi
-
lord.lakli
őstag
válasz RoundRobin #16410 üzenetére
Android nem linux, hanem linux kernelt használó, önálló operációs rendszer.
(#16411) szasanyi: Médialejátszónak Raspberry Pi 2-t vegyél, azzal nem lesz gondod média tartalommal. Amit linkeltél inkább jobb ethernet, beépített wifi miatt otthoni home szerverhez jó.
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
Üdv srácok! Egy jó médialejátszó vásárlásában gondolkodtam, de nem tudok annyit fordítani rá amennyi egy valóban jó céleszközhöz kellene (pölö).
Hosszas hezitálás és óckodás után úgy döntöttem részletesen utána nézek, kérdezek ennek. Két egyszerű kérdésemen van hozzáértő, tapasztalattal rendelkező részére (konkrétan ezzel a szettel kapcsolatban):
- megvásárlást követően hogyan kapom meg ezt a kittet? (egyben, összeszerelve vagy alkatrészenként)
- beüzemeléskor mit / miket kell tenni ahhoz, hogy külső HDD-ről BD filmeket nézhessek és .flac zenét hallgassak?
Tehát első körben egyszerűen médialejátszóként kellene üzemelnie viszont annak egyszerűen és annak megfelelően. A többi lehetőség később kerülhet szóba, most csak ez lenne a lényeg. Köszi előre is! -
Clever0
senior tag
válasz RoundRobin #16408 üzenetére
A tabletjeiden biztosan nem Linux fut. Nem a HW nem tudja, hanem a SW nem használja ezen képességét.
[ Szerkesztve ]
-
RoundRobin
aktív tag
válasz vargalex #16407 üzenetére
Szia!
De aki nem médialejátszónak használja, annak jó alternatíva lehet, ha másért nem, az ára (4200-5500) miatt.
Egyébként hogy, hogy nincs a mali 400-ban hw gyorsítás? Én a multimédiás dolgokhoz full hülye vok, de az eddigi tabletjeim jó részében mali 400 volt és úgy hasítottak rajta a videók, mint vihar.
???Vennék: 286-os (esetleg XT) alaplapot.
-
vargalex
félisten
válasz RoundRobin #16403 üzenetére
Szia!
Sajnos olyan ez, mint a többi versenytárs. A Mali-400 (ráadásul MP2) miatt Linux alatt a grafikus gyorsítás felejtős. Márpedig valljuk be, a Pi-t legtöbben médialejátszásra használják.
Nem is értem, hogy 2015-ben miért kell egy már évek óta elavult (ráadásul Linux támogatás nélküli) GPU mellett dönteni.[ Szerkesztve ]
Alex
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ti milyen aktiv usb hubot használtok? Tegnap kiderült, hogy nem birja a plusz hangkarit a pi. De ha használni akarom az 5.1et akkor vagy erősítőt veszek vagy pi2-t, igy az aktiv hub lenne a legolcsóbb megoldás, ennyit bir a költségvetés.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
hunaqua
addikt
Milyen távirányítót használtok hozzá?
SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi
-
őstag
Hello
Raspbian alatt szeretnék használni RTL2832-es tunereket (SatPi), ám alapesetben nem tudja használni a Pi. A V4L-t viszont kernel header hiányában (4.1.7) nem tudom feltenni.
Én rontottam el valamit, vagy tényleg nincs más mód a tunerek munkára fogására?Köszönöm a segítséget!
-
RoundRobin
aktív tag
64-bites, szuperolcsó versenytársat kap a Raspberry Pi
Az 512 MB memóriával és 100 Mbps-es Ethernet illesztéssel felszerelt változatért ugyanis csak 15 dollárt (4300 forintot), az 1 GB memóriával és Gigabit Ethernet adapterrel rendelkező variánsért pedig csak 19 dollárt (5500 forintot) kell kifizetni -
A Kickstarteren nagyon jól áll annak a projektnek a finanszírozása, ami azt ígéri, hogy egy minden szempontból komoly versenytársat indít majd útjára a Raspberry Pi-vel szemben - a hobbisták és a miniszámítógépekre termékeket építő vállalkozások várható nagy örömére. A PINE A64 ugyanis gyakorlatilag a klasszikus Pi-énél kétszer erősebb hardvert adna fele áron az érintettek kezébe.
A méreteiben a Pi-hez rendkívül hasonló egység lelkét egy 64-bites, 1.2 GHz-en pörgő négymagos ARM A53 processzort, valamint egy kétmagos, 500 MHz-en működő MALI-400 grafikus áramkört magában foglaló chip képezi. Ezek mellé kiszereléstől függően 512 MB, illetve 1 GB RAM-ot szerelnek az alaplapra, egy 100, illetve 1000 Mbps-es Ethernet kapu, 2 darab USB 2.0 csatlakozó, valamint egy HDMI kapu és egy 3.5 mm-es jack aljzat társaságában.
A kütyü a Linux mellett képes az Android 5.1 verziójának futtatására is, ami szintén komoly plusz érv lehet mellette a Pi-vel szemben.
[ Szerkesztve ]
-
berobi78
tag
Sziasztok, van egy PI2-m amit média lejátszónak használok. Támadt egy olyan ötletem, hogy ezt, és a külső winchestert beépítem egy házba, ami jól mutat a tv alatt.
Van valakinek ötlete, hogy minek a dobozát lenne érdemes kibeleznem? Erősítő, dvd/cd lejátszó stb? A jófogást, illetve a vaterát már átböngésztem, egyéb oldal, amit érdemes lenne megnéznem?
Valamikor régebben rábukkantam egy olyan oldalra, ahol egy srác valami hasonlót művelt. Csak ő egy picit komolyabban, mert kijelzőt is faragott a pi-re. Viszont most nem találom. Tudja valaki mire gondolok, ha igen belinkeli ide?
Illetve, van megoldás a pi értelmesebb ki- és bekapcsolására? Mert most úgy van, hogy kikapcsolásnál KODI shut down, ez eddig jó, de egy újra bekapcsoláshoz a hosszabbító kapcsolóját kikapcsolom, - amibe be van dugva a pi tápja - majd újra be. Létezik ennél elegánsabb módszer?
Köszi
-
azbest
félisten
Ja, hogy nem kábeles adáshoz kell? Hát akkor dvb-t fajtából it9135 és realtekes is működik már jóideje. Openelec alatt csak bedugod és megy, mert benne van a támogatás. Hogy használd, ahhoz pvr backend és addon is kell, amiket a menüből lehet bekapcsolni. Tipikusan úgy néznek ki, ahogy linkeltem, de a szürkéből ez már vagy a negyedik fajta az évek során, ami kívül ugyanolyan.
Ha kikapcsolod a raspi-t, akkor áramatalanítás után kapcsolódik be. Nem olyan mint a pécé. Kevesebb, mint 1A a fogyasztása 5 volton, szóval 5W alatt. Persze pillanatra felugorhat többre, azért kell erősebb táp.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- Lenovo ThinkCentre M710Q Tiny PC (G4400T 2core 2.9Ghz, 8 GB DDR4, 256 GB Nvme, WIN10)
- Eladó Gamer PC! ROG RTX 3060 12GB/RYZEN 5 5600/32GB RAM/500GB SSD
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Eladó 2020 Apple Mac Mini M1, 16GB RAM, 256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest