Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
válasz ricsip #48195 üzenetére
Lehet, sosem volt Pi1-em, Pi2-vel kezdtem.
De az adatlapját megnéztem a BCM2835-nek és 1080p30-ig tud hardveresen H.264-et dekódolni. Kodi van Pi1-re (bár gyanúsan nem egy mai darab, tippre ez lesz az igazi akadály, mert a YouTube addon túl régi lesz).
Egy próbát megér.
Illetve YouTube stream van kisebben is, egy 360p-t vagy 480p-t csak elvisz, ha nem kritikus a minőség.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz wassermann #48178 üzenetére
Kár hogy mire ez tudni fog mindent addigra lesz Intel N250 is.
A kis monitor jobban felkeltette az érdeklődésem, mert nincs rossz áron, vetekszik az Aliexpress-esekkel, csak erre legalább van valamennyi QC és garancia.
Igaz itthon egyik se kapható még. -
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
válasz Vasti74 #47942 üzenetére
Én viszont kimondom, szerintem a Pi már igen messzire esett az edu vonaltól amire eredetileg született, főleg mióta az embedded ipari is rászállt.
Ellenben marha jó bizniszt felépített minden cég erre a DIY bütykölős vonalra, hogy áruljon hozzá addon-okat, és amire pár ember akkor is költ, ha amúgy nem lenne muszáj mert kész termék is van ugyanazon az áron vagy olcsóbban.És szerintem az ARM még mindig korlátoltabb az x86-64-hez képest, azóta ott is jelentősen olcsóbb dolgok megjelentek azonos vagy jobb teljesítménnyel. Mikor a Pi kijött még csak kb. az Atom-ok voltak.
Nincs ezzel gond, csak legyen tisztában vele az ember mielőtt fejest ugrik bele.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz Krisztianby #47903 üzenetére
Alternatív ötlet, ha van ilyesmi kéznél.
Home Assitant + smart socket + webszerver a Pi-n.
HA megpróbálja elérni a Pi-n futó webszerveren a végpontot. Ha nem sikerül feltételezi lefagyott és csinál egy powercycle-t a smart socket-en.(és ennek fénytörései, pl. ESPHome képes smart socket-re akár rá lehet konfigurálni ezt belsőleg, csak egy hálózaton legyen a Pi és smart socket)
-
-
DarkByte
addikt
válasz wassermann #47856 üzenetére
Vagyis már majdnem tud annyit mint egy x86-os mini PC /s
-
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
válasz Vasti74 #47818 üzenetére
Inkább az az elgondolkodtató, hogy egy nagyobb Pi 5 árából már elég jó kis Intel N100-as gépet lehet venni, ugyanolyan vagy jobb teljesítménnyel, és az egész ARM platformmal szórakozást ki lehet vonni az egyenletből. x86-64-re még mindig sokkal több minden van.
Szeretem a Raspberry-t, csak változott picit a piac mióta ezt az egész single board computer vonulatot meghonosították. Ők is drágábbak lettek, plusz a konkurens platformok is előálltak célirányos megoldásaikkal.
Aryes: tippre két dolog adja ezt össze. A Pi-re csak egyetlen memória chip-et tesznek, a nagyobb méret ezekből mindig drágábbak, mintha mondjuk dual channel lenne több kisebb, de arra nincs a Pi-n hely. A drágaság oka pedig a yield, nehezebb nagyobb chip-ből hibamenteset gyártani. (a kisebbek tipikusan a nagyobbak részben letiltott hibás változatai)
azbest: a radxa x4 tök jópofa, csak mondjuk szerintem teljesen felesleges a Pi form factor-ba erőltetni az N100-at. Nem praktikus, de legalább csak hátránya van
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Kíváncsi vagyok idén még érkezik-e a Pi 500. November lesz 4 éves a Pi 400, szóval időszerű lenne. Kaphatna egy beépített M.2 foglalatot.
-
DarkByte
addikt
Ha nem streaming-ről van szó, hanem lokális média szerverről kell filmeket lejátszani, a Kodi még mindig elég jól helytáll. Jelenleg nekem is össze rakva Pi4-el egy Kodi, bizonyos dolgokban még jobb is mint a Xiaomi Mi Box 3, pl. van rendes Dolby passthrough, mondjuk ez utóbbit nincs mivel kihasználnom jelenleg.
Moonlight-al egész fainul áthozza GeForce Gamestream-el a desktop PC képét is, ha le akarok huppani játszani a nappaliban. (igaz erre a Mi Box-on is ott a Steam Link app)
Szóval attól függ mire. De Netflix-re és társaira én személy szerint nem erőltetném a Pi-t. -
DarkByte
addikt
Egy időben biztosan volt, úgy rémlik próbáltam is, bár elég körülményes volt bevadászni, mert a Pi2-n amin próbáltam nem volt elég tárhely hogy leszedje a ChromeOS image-et és kibontsa belőle.
Illetve ha jól emlékszem továbbra is csak max. 720p-t engedett, mert ez csak egy szoftveres kulcs volt, nem a teljes értékű hardveres ami a TV boxokkal jön. (több Widevine level van)
Nem volt egyértelmű, de mintha ezt periodikusan frissíteni is kellett volna emiatt.Őszintén szólva nekem ehhez nincs türelmem, ha egy fáradt nap után lehuppannék filmezni, pont arra vágyok a legkevésbé hogy még foltozgatni kelljen egy eszközt hogy működjön normálisan. Tök jó dolog a DIY, de azért valahol én húznék egy határt praktikusság tekintetében.
Persze ezt mindenki döntse el maga.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz gjanner #47802 üzenetére
Netflix (és a legtöbb előfizetős streaming szolgáltatás, YouTube-ot kivéve) nem lesz rendesen Raspberry-n, mert nincs hardveres Widevine DRM kulcsa amit a Netflix elfogad. Teljesen mindegy milyen OS-el próbálod. Ha el is indul, max. SD felbontásban.
Végy inkább egy Chromecast with Google TV-t még az utolsó készletekből mielőtt váltja a drágább új.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz DarkByte #47800 üzenetére
Vagy talán valamelyik forgalmasabb online TV-s topikban, ha jól értem ez inkább live TV, az nem passzol a Netflix-hez.
Bocs, kicsúsztam a szerkesztésből.
-
DarkByte
addikt
Arch Linux ARM alatt esetleg valaki próbálta már az USB gadget (dtoverlay=dwc2) módot beüzemelni? Körülményesebb mint Raspberry OS-en?
Kellene nekem újabb Pipewire mint ami elérhető, és a legkézenfekvőbb lenne Arch-ot választani, mert azon kb. azonnal ott a legújabb.
Egyébként egy ilyen Type-C splitter-el tök jól működik az USB client mód a Pi4-el. Mondjuk aki erre ezt az ultra fényes kék LED-et tette, azzal napi 24/7-ben nézetném...
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Ha 4K-t nem is, 1080p-t szerintem még talán össze lehetne hozni, de elég limitált lesz. A trükk hogy kb. mindent a dispmanx rétegeivel kell megcsinálni és semminek nem szabad a fő proci és a GPU között rohangálnia, mert az veti vissza a teljesítményt. Pl. itt egy példa: [link]
És a videó dekódolást/enkódolást is teljesen a Broadcom GPU-ra kell bízni, nem szabad áthozni szoftveres kodekbe a CPU-ra.Viszont úgy látom a dispmanx és vc réteget fokozatosan kivezetik amúgy, Pi5 nem is tudom elérhető-e még. Kicsit kár érte, mert a Broadcom-os gyökerek miatt amúgy, hogy ez a proci eredetileg set-top-box-okba lett szánva, az ilyen OSD grafikák megjelenítése adott a chip-ben.
Anno tudtam ezzel szórakozni még pár éve, csináltam egy ilyen valós idejű PCM jel kódolót, és itt több layer van egymás felett ami összeadja a képet és ezek buffereit cserélgetem.
De egyébként amit azbest is ír, nem kell tőle csodát várni, egy modern iGPU képességeihez mérten ami a Raspi-ban van eléggé gyengécske, egy CUDA gyorsítás adta lehetőségekhez képest pedig különösen. A CasparCG-t nézegettem mennyi munka lenne átrakni Raspberry-re (az is ilyen streaming video compositor szerver), de kapásból ott elbukik hogy a megfelelő OpenGL ES szintet nem tudja a Raspberry ehhez.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Esetleg tudtok olyan Raspberry-hez való DAC HAT-ről, aminek van vonal szintű (pl. RCA) és fejhallgató kimenete is (jack, lehetőleg fejhallgató erősítővel) és van lehetőség szoftveresen váltani a két kimenet között? (tehát a nélkül hogy ki kellene húzni a fejhallgatót a jack aljzatból)
-
DarkByte
addikt
válasz azbest #33540 üzenetére
Az igazi Gigabit LAN-t itt már úgy kell érteni, hogy ez nem az USB chip-en át működik? Keresgéltem telefonnal reggel, de nem igazán találtam meg ezt az infót.
Amúgy majdnem tökéletes, két dolog picit szúrja az ember szemét:
- Micro-HDMI, lehet adapterezni (nem igazán látom a dual output előnyét, nekem teljesen jó lett volna ha marad 1 db normál HDMI)
- eMMC csatlakozó még elfért volna mondjuk a hátoldalonDe azért így végre tisztességes szintre megnőtt a málna
Valami rendes Android TV disztró lenne tök jó rá, amivel megy a Netflix 4K.
Na meg sajna gyanúsan VP9 hardveres dekódolás nincs. nem hogy VP9.1 HDR. :| De pont most van híre hogy talán lesz az Nvidia Shield TV-nek is 2019-es update-je, hátha majd az.
Apropó, egyáltalán tudhat ez HDR-t?diox: dobd be valami online JSON validátorba, pl. jsonlint és megmondja hol van szintaxis hiba.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz lord.lakli #32583 üzenetére
Szerintem azért de. Az egész Tiano Core UEFI réteg open source, és technikailag ott indult a kísérletezés amennyire követtem, hogy ezt átportolták a Pi-re, majd megpróbálták ARM-os Windows bootloader kompatibilissé tenni. Ez meglepően gyorsan ment, csak után a driver-ekkel volt a gond. Volt valamilyen kezdetleges USB driver, de folyton kékhalálozott és eldobálta az eszközöket. Most már van USB hub és Ethernet érdemében. Talán még a hang is működik, bár ebben nem vagyok biztos.
-
DarkByte
addikt
Igen, működik rajta az x86 WoW réteg. Volt is aki felszenvedett rá egy régebbi MS Office-t és futott.
Teljes értékű alatt arra gondoltam hogy ez nem az IoT edition.cigam: egy szóval nem állítottam hogy innentől kezdve ezt kell használni, vagy hogy bármi érdemleges mindennapi hasznosítása lenne a dolognak jelen formájában. Továbbra is proof of concept az egész, de meglepő meddig jutottak egy ötletből, és hogy lettek driver-ek.
Az meg nem tudom miért fáj egyeseknek, hogy valaki próbálkozik. Gondolom te a Hackaday-es cikkektől is sikítófrászt kapsz amikor valamit nem konvencionális (de érdekes) dologra próbálnak használni.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Teljesen elmebeteg hogy eljutottunk odáig, hogy egy teljes értékű Windows 10 feltehető a Pi-ra [link]
És még ezen mindig lehetne teljesítményben javítani, ha lesznek rendes IGP driver-ek is.
Persze nem gondolom, hogy bármilyen jól bejáratott Linux disztrót leváltana ami a laphoz van, de azért kalapom emelem a belefektetett energia előtt. -
-
DarkByte
addikt
Van bármi híre annak hogy mostanság kapunk új Raspberry verziót?
Most néztem hogy a Pi Zero 2015 novemberi, a Pi 3 2016 februári. Igaz a Pi Zero W most februárban jött ki, de az csak egy upgrade, nem egy új lap.
Lassan ideje lenne már valami új fő verziónak[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz perempe #21776 üzenetére
Mondjuk én jövőbe látóan inkább a legnagyobbat venném meg, hacsak nem ezt tervezed beépíteni valamibe és ezért számít a méret. De beépíteni szerintem badarság, akkor már próba NYÁK-ra összehuzaloznám a cuccot, ha nincs is kedvem panelt gyártatni vagy maratni. Nem kell ahhoz elszállt árú forrasztó páka, csak lehetőleg ne hevítse agyon a komponenseket.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Úgy látom Bang good-on konkrétan tényleg egy darab RPi3-mat tettek ki akciós áron.
We will bang, okay?
-
DarkByte
addikt
Érdekelne majd a tapasztalatod, és hogy mivel oldod meg rá a hálózatot. Nekem van egy ilyen SPI Ethernet modulom kínából amit még Arduino-hoz vettem. Nem valami óriási a sávszélesség amit tud, de webrádióhoz épp sok is lenne Valami olcsó I2S DAC kellene még és igazából minden adott egy konyhai zajkeltőhöz.
Egyébként van pár zenére kihegyezett disztró, mint a Volumio, vagy a RuneAudio.
Aktuális Adafruit videóblog pont ezzel foglalkozott most amúgy [link]
-
DarkByte
addikt
Megint van PiHut-on Zero. Nem tudom a Magyarországra szállítási zárolást feloldották-e azóta.
-
DarkByte
addikt
válasz vtechun #21265 üzenetére
Én biztosan nem mernék a lakásban otthon hagyni csak úgy egy ilyet bedugva
Még a kínai wifi-s LED égőt is áramtalanítom, csak "játszani" (próbálgatni, fejleszteni hozzá alkalmazást) vettem amúgy is. Ha majd komolyan gondolkodom intelligens világításban, akkor veszek szépen Phillips Hue-t és aludhatok nyugodtan. (most amúgy is lakást veszek, épp nézegetni kezdtem a wifi-s termosztátokat is)Ez a cikk biztosan megállja még most is a helyét: [link] már csak érintésvédelmileg is életveszélyesek ezek a cuccok. Hajszálvékony elválasztás a kis és nagy feszültségű rész között, atom pici helyre összezsúfolt elektronika, stb.
vtechun: igen, anyuéknál RPi2 van a gyári Raspberry táppal. Elviszi a saját tápjáról a Samu 1TB-os külső 2.5"-os vinyómat gyönyörűen. Mellesleg most már közel két éve megy náluk éjjel nappal, borzasztó vacak az áram szolgáltatás feléjük (áramingadozás, áramkimaradások) épp múltkor hallgattam, még nem cincog. Az olcsóbb tápok ezt az igénybevételt nem szokták itt bírni.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Leginkább azért, mert a Linux-os videó megjelenítés csak szoftveresen megy framebuffer-be. Ez kb. a létező legrosszabb sebességben. Emiatt úgy alapvetően a desktop Linux futtatás a Pi-n elég gyenge teljesítménnyel párosul. Nagyon lefogja a processzort a "rajzolgatás", másra pedig nem marad ereje, és a webböngésző motorok elég erőforrás igényes szoftverek amúgy is. Talán a legnagyobb baj, hogy a böngészőben lejátszott videót sem sikerül hardveresen gyorsítani, így az amúgy 1080p-t vígan dekódoló Videocore mag itt kihasználatlan marad és a videó pedig szaggat.
Legalább is RPi2-n még ez volt, de szerintem az RPi3 olyan sokkal nem jobb továbbra sem ebben.
Talán ha egyszer a Wayland projektből lesz valami gyakorlatban is használható, ami már rendesen rá tudja lökni a rajzolási műveleteket a GPU-ra, akkor majd jó lesz. De szerintem hamarabb lesz használható Android a Raspberry-re.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz Márton #21155 üzenetére
Fixme, de én úgy tudom a video core nem változott (Broadcom Videocore IV), csak a processzor lett erősebb. Ergo hardveresen pontosan ugyanannyi videó dekódolási képességgel bír mint a legelső Pi. Elég elavult már ez a SoC ilyen szempontból, lassan már nem is a H.264/AVC hanem a 4K H.265/HEVC és a VP9 dekódolás gyorsítása lenne amivel lépni kellene. Persze a Raspberry Pi-nek sosem volt elsődleges célközönsége a médialejátszót építők tábora, szóval szerintem erre még várni kell.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Megint kapható a Pi0 a PiHut-on, siessen aki akar.
Mod: upsz, látom lekéstem.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Aki használ Raspberry-t PiMusicbox-al, Volumeio-val vagy bármilyen más jukebox szoftverrel, meg tudja nekem mondani hogy ezek a szoftverek képesek-e kevert módon egy cloud szolgáltatás (pl. Google Play Music) és AirPlay vagy A2DP Bluetooth stream-et egyidejűleg megszóltaltani?
Amit szeretnék: zene lejátszáshoz ne kelljen a PC-re támaszkodni, ha kilövöm a gépet, vagy csak telefonon ügyködök is tudjon szólni zene. Ehhez össze akarok rakni egy Rpi-s setup-ot és rádugni a rádióerősítőmre. De ha pl. a PC-n játszom, akkor a játék hangja és a zene is tudjon egyidejűleg szólni (Windows-hoz van egy AirFoil nevű kliens program ami Airplay kompatibilis eszközre tudja küldeni a rendszer audio-t, vagy egy kiválasztott program hangját), ne kelljen váltogatni a Pi és a PC között. Sőt így még a fél szobát átszövő sztereo kábelt is ki lehet dobni az összeállításból.
Pi Zero-val igazából ki tudnám próbálni egy kis ütyködés árán, de hátha valaki tudja a direkt választ.
Márton: talán Raspbian alatt is Pulseaudio van, ha igen akkor a pavucontrol-ban megjelenik a társított Bluetooth hangeszköz mint audio kimenet és csak a zöld pipát meg kell mellette nyomni hogy az legyen az alapértelmezett hangeszköz (ha kihúzod a BT adaptert vagy kikapcsolod a hangfalat, visszavált a korábbi default-ra). Ha nem Pulseaudio van akkor nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Volt egy kis időm, és az FTDI FT2232H breakout board-ommal összehoztam a JTAG debug-olást a Pi Zero-hoz, a bare metal fejlesztést megkönnyítendően. Kissé meg kellett szenvedni érte, de most már működik
Több helyről kellett összeollózni hozzá infókat:
- Bootloader ami átbillenti a megfelelő GPIO tűket JTAG módba, ugyanitt a Pi GPIO tűk kiosztása is szerepel hogy mely JTAG pin-ekkel kell összekötni [link]
- FT2232H mini breakout modul lábkiosztása és különbség az én modulomhoz képest, majd megfelelő OpenOCD interface fájl megírása
- Raspberry target OpenOCD konfig fájl innen: [link]És Win10 alatt mindenféle driver-el szenvedés nélkül ment, hála a Zadig WinUSB driver-nek. Mellesleg a modul egyik csatornáját JTAG-nek használom, a másikat UART-nak egy időben, úgyhogy még a külön USB UART modulomra sincs már szükség.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz bogabi #20055 üzenetére
Az MVC elvileg egy plusz track a BD stream-ben. Mellette mindig van egy 2D AVC alap track és az MVC track tartalmazza a stereo különbözet információt a 3D megjelenítéshez. Ez alapján visszafelé kompatibilisnek kellene lennie az MVC-t nem ismerő lejátszókkal. Legalább is ha jól értettem amit legutóbb olvastam róla Wikipedia-n.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Itt az Apple válasza a Raspberry Pi-re [link]
-
DarkByte
addikt
Ma volt egy kis időm megint az Rpi0-val játszani. Felforrasztottam egy mikrokapcsolót a RUN tűkre, így most már nem kell kábelt ki-be húzgálni ha újra akarom indítani a gépet (reset).
Sikerült beüzemelni ezt a boot loader-t is: [link] Windows-on is szépen megy Cygwin-el. Így a teljes SD kártya cserélgetős esőtáncot le tudtam faragni, csak compile-olni kell egy új kernel.img-et, nyomni egy reset-et a Pi-n és már fut is.Majd ha lesz egy kis időm lehet blog-olok erről a bare metal programozásról, feltéve hogy van itt valaki akit érdekel.
-
DarkByte
addikt
válasz MaCS_70 #19303 üzenetére
A C64 azért használt egyedi csatlakozókat, mert akkoriban az ipari szabvány megoldásokhoz való kábelek (pl. a floppy-hoz eredetileg a IEEE-488-as párhuzamos interfész lett volna) drága és nagyon nehezen beszerezhető volt. Ezért döntött a Commodore úgy, hogy épít egy saját interfészt amihez közönséges 6 tűs audio/video csatlakozót használt fel, amit az akkori TV-k és videomagnók is előszeretettel alkalmaztak. Így ezek pótlása olcsó volt.
Arról, hogy e-mellett a C64 és a lemez kommunikációja még borzasztó lassú is volt, nem az interfész tehetett. Utólag számos fastloader megmutatta, hogy megvalósítható lett volna a nagyobb tempó még a hardver bugos VIA chip ellenére is ami végül maradt az 1541-es drive-ban, még úgy is hogy ismert volt a hibája már a VIC20-tól kezdve.
Egyébként ezek a sorozatos félrelépések a Commodore-t végig átkozták, lényegében a megszűnésüket is ez okozta.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
válasz artiny #18564 üzenetére
A kompozit kimenetet össze tudod kötni az EasyCAP-al, de elég gyenge minőségű képe lesz. Van egy kompozitből VGA adapter dobozom amit egyébként a C64-hez vettem, még Rpi2-vel összedugtam kíváncsiságból. Elég rondán torzulnak a színek és az apró szövegek olvashatatlanok. Persze attól függ mire kell. Illetve EasyCAP-em is van, STK1160 chip-es, de annak is kritikán aluli a minősége. A C64 nem standard S-Video jelével pedig nem is igazán tud mit kezdeni. Szerencsére nem volt valami drága, így nem akkora veszteség.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz totron #18490 üzenetére
Én most realtime OS irányban kutakodom a Pi Zero-mhoz. ChibbiOS-t néztem ki magamnak tegnap hogy kicsit jobban elmerülök benne. Vagy Realtime Linux, esetleg nyers vasra programozás. Ezek már olyan szintre hozzák a Raspberry-t mintha valami mikrokontrollerre fejlesztenék csak nyilván ez sokkal erősebb hardver. És a Pi Zero igazából ilyen célra is készült, valami más projektbe beágyazni.
Elég elvetemült ötletem van vele. Az 1541EMU projekthez hasonló valamit szeretnék csinálni ami képes cycle accurate módon emulálni a C64 floppy drive-ját és ehhez elég nagy pontosságú időzítések kellenek amit normál Linux alatt nem lehet megoldani. Persze tudom hogy ez nem kis feladat, de most még érdekel a téma. Direktben portolni nem hiszem hogy lehetne mert a forráskódjának több mint fele x86 assembly.
Remélem mindenki kikiáltott nem normálisnak ha elolvasott idáig Egyébként ismerve magamat szerintem nem lesz hozzá kitartásom egy ponton túl, de majd meglátjuk
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz Celtis #18478 üzenetére
NTSC DVD-k szinte kizárólag interlace-esek, raádásul 3:2 pulldown-os lejátszást igényelnek. A PAL DVD-k közül is számos, ahol 50Hz-es tartalmat akartak rávinni interlace-elt.
Koncert Blu-ray-ek az összes amivel eddig találkoztam 1080i-s volt szintén.
TV adás is inkább interlace-elt mint nem. Itthon még nem láttam legalább is progresszívet.A H.265/HEVC-el fog megszűnni ez a korszak, ott már csak progresszív kódolást lehet csinálni.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Sikerült ma erőt vennem magamon és felforrasztani a GPIO tüskesort a Zero-ra. Gondoltam itt az alkalom kipróbálni az ILI9341 alapú SPI kijelzőt is fbtft driver-el.
Mint látszik, működik. Viszont arra rá kellett jönnöm hogy a Zero kiosztása nem passzol valamelyik Raspberry verzióval, mert amit neten találtam valahol kiosztást az teljesen rossz volt. Még jó hogy nem kötöttem valami táp tűre olyasmit amitől meg is makkant volna a kijelző. A Pimoroni-s segéd papíron lévő GPIO kiosztás szerint viszont feléledt.
-
DarkByte
addikt
válasz azbest #18224 üzenetére
Sikerült egyébként az éjjel részben. Megcsináltam az Adafruit tutorial szerint Jessy Lite-al. Csak Windows 10-el volt egy kis bibi. Tévesen soros portnak ismeri fel, van egy ilyen bug, de leszedve ezt a driver-t és telepítve (az inf fájlra jobb gomb Telepítés) megjavul és megjelenik hálózati eszközként. Beteg hogy egyetlen dróttal lehet így üzemeltetni és használni SSH-n keresztül és még netet is lehet neki így osztani a host gépről. (igaz azt még nem próbáltam, mert fél 2 volt így is mire megcsináltam és le tudtam nyugodni hogy működik ) Bár azt olvastam hogy az RNDIS gadget driver Linux-on elég bug-os, mert mindenki alapvetően a CDC ECM-et preferálja, csak azt Windows-on elég nehéz beüzemelni, főleg a digitális aláírással varázslás miatt.
Meg fogom még nézni hogy a g_cdc driver-el mit kezd, elvileg akkor kompozit eszköznek kellene látszania és úgy soros portként és Ethernet kapcsolatként is elérhető, de szerintem ott megint a driver lesz a baj. Ezeket sose tudja a Windows rendesen magától telepíteni. Szóval lehet nem erőlködöm vele sokat, holnap lesz időm, felforrasztom a tűsort és úgy is van USB UART adapterem, azzal meg van oldva a soros port. Illetve az SPI LCD modulomat is szeretném most már beröffenteni amúgy is
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Pi Zero-val valaki próbálta már a g_multi gadget módot Ethernet + Serial konzol kombóval? Elég jó fejlesztői kombónak tűnik, egy kábellel el lehet érni a host-ról és kap internetet is.
Ha nem akkor megpróbálkozom vele
Mondjuk van itthon soros konzol kábelem is, illetve most láttam épp hogy UART felett Point-to-Point protokollal is lehet neki hálózatot osztani. [link] Illetve elvileg ha csak hálózati kártyaként látszik is át lehet rajta SSH-zni.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Nyomtatható GPIO szamárvezető létezik? Ha igen, nem veszélyes, nem tudja rövidre zárni a tűket a toner por mondjuk?
Egyébként alternatív Pi0 stock figyeló: [link]
Mobilra Twitter app felrak, és be kell lőni hogy szóljon ha ez a user új tweet-et tesz közzé.[ Szerkesztve ]
-
-
DarkByte
addikt
válasz szasanyi #17096 üzenetére
Szerintem nem fogod megbánni. Elég egyszerű beállítani. Anyuméknak raktam össze egy RPi2-t úgy hogy sose volt Raspberry-m előtte. Körülbelül egy óra alatt beállítottam, WiFi-vel, mindennel. Pedig nekik régi CRT-jük van, úgyhogy még bénáznom kellett a Kodi menüjében mire rendesen beállítottam a kép pozícióját. De ilyen HDMI-s kijelzőnél eleve nincs.
(Szerintem többet paráztam a 4 érintkezős jack-ből RCA kábelen hogy jó lesz-e, de végül egy Sony camcorder kábel jó lett hozzá. Két dugót igaz fel kell cserélni a TV-be dugva, de amúgy szépen teszi a dolgát.)
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
30 leszek áprilisban. Ezek szerint nekem szárnyalni kellene itt...
-
DarkByte
addikt
Jó lenne ha lehetne kapni ismét Pi0-át.
Egy fickó összehozta hogy az ESP8266-al működjön GPIO-n keresztül a WiFi. Van SDIO módja a chip-nek, amihez most már a legújabb hack szerint még a SPI ROM flash-t sem kell lekapni róla. Az RPi-n pedig egy minimális config hegesztéssel be lehet kapcsolni a GPIO-n az SDIO kezelést, a kernel automatikusan fel is ismeri és feltölti rá a szükséges firmware-t, majd látszik Linux alatt mint standard WLAN kártya. [link]Igaz az 1bit-es SDIO miatt maximum 20Mbit/s-et tud, de a legtöbb beágyazott projekthez ez több mint elegendő és az USB portok megmaradnak Kíváncsi vagyok ki gyártja először rendesen összerakott HAT-ként, bár házilag megépíteni sem egy nagy szám, pár drót gyakorlatilag és egy kis kézügyesség forrasztáshoz. Nekem is van itthon egy első generációs ESP-01 amivel kipróbálnám
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz szabi__memo #16803 üzenetére
Nem próbáltam, de úgy olvastam Raspberry fórumon hogy az már sok neki. Talán valami lebutított profillal kódolt fájlnál még elmegyeket.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz szabi__memo #16800 üzenetére
Hardveresen nem, szoftveresen igen, de ott maximum az SD megy vele (ezt egyébként teszteltem, H.265+Opus-os mkv-t szépen vitte a Kodi)
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz V.Stryker #16780 üzenetére
A VC-1 eléggé ritkán használt formátum Blu-ray-en. Körülbelül egyeduralkodó a H.264/AVC és idén jönnek a H.265/HEVC 4K Blu-ray-ek.
VC-1 lemezből a blu-raystats.com-on 751 darab van a listában, H.264/AVC-ből 3393 és van még 240 MPEG-2-es Blu-ray lemez 2011 és az előttről.
-
DarkByte
addikt
válasz vargalex #16681 üzenetére
Tudom hogy tudod, csak a kérdezőnek: igazából mindegy hogy melyikkel játssza le a filmet, mert fizikailag egy chip-ben van az egész hóbelevanc, elvégre SoC-ról beszélünk. Tehát ugyanaz a valami melegszik mindkettőtől.
Viszont a GPU dekódolás gyanítom hogy összességében kevesebb terhet ró a chip-re és energiagazdaságosabb (így kevesebb hőt is termel). Mindenesetre egy süni szerintem nem árt, bár anyuéknál az RPi2 most már lassan egy éve megy nélküle Kodi-t futtatva, kopp-kopp. Igaz nem tudom a kérdező mit és hogyan csinált a korábbival.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
Közvetlenül micro USB portba dugható WiFi adaptert keresgéltem a neten amikor is találtam egy ilyet:
Micro USB DVB-T EZTV HDTV dongle for android
Nem tudom mennyire szabványos az az antenna aljzat, lehet-e kapni hozzá IEC adaptert hogy normál koax kábelt rácsatlakoztasson az ember. De akár RPi Zero-ból lehetne vele mini DVB-T set-top-box-ot vagy headend-et építeni
Az is jó kérdés hogy driver szempontjából minek látszódik, lehet kedvez az Android-nak.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz envagyok #16470 üzenetére
Igazából akkor csak szoftver kérdése az egész, illetve egy RPi-vel kompatibilis Bluetooth dongle-t kell találni
Bár szerintem az autóban RPi működtetés tápfeszültség része továbbra sem triviális. Talán egy teljesen read-only rendszer fájlrendszerrel aminek nem számít ha kiugrik alóla a talaj. Mondjuk nem tudom az SD kártyák wear leveling algoritmusa belsőleg rendezkedik-e akkor ha csak olvasás történik. Talán nem.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz tupacamaru #16463 üzenetére
Honnan rendelted?
Egyébként most az avatárodról beugrott hogy mindkettőnknek volt VIA C9-es VXL thin kliensse. Az sem most volt Kár hogy nem találom a Hardverapró threadet.
-
DarkByte
addikt
válasz DarkByte #16459 üzenetére
Még ami eszembe jutott közben:
- Kore nem megy BT felett csak WiFi-vel. Ehhez WiFi AP-t kell csinálni vagy a telefonból vagy a Raspberry Pi-ből a kocsiban. Biztos van közvetlen BT-n keresztüli vezérlése is a Kodi-nak csak lehet nem fog tudni ennyit mint a Kore.
- A Raspberry Pi Zero kocsibeli táplálása sem triviális, indítózás közben kapjon elég feszültséget hogy tovább tudjon ketyegni, stb.
-
DarkByte
addikt
válasz envagyok #16449 üzenetére
Meg lehet oldani amit szeretnél, de szerintem nem éri meg a befektetett munkát, amikor közel ugyanennyiért kapsz egy Bluetooth-os fejegységet az autóba, ami még kihangosító funkciót is tud.
Már nem kapható, de nekem egy ilyenem van a kocsiban és bár én is gondolkodtam ilyesmiben, mostanra tuti nem szórakoznék Raspberry-vel. Ha mégis meg akarod csinálni, pár észrevétel:
- RPi Zero-n nincs audio kimenet csak HDMI-n mint írod. Vagy HDMI audio extractor-al vagy egy külön GPIO-ra csatlakozó HiFi board-al mennék neki, bár Lady Ada csinált hozzá leírást hogyan lehet a GPIO PWM részével visszaállítani a kihagyott hangkimenetet.
- Gyújtás adás, levételkor helyes boot és shutdown megoldása (különben SD fájlrendszer sérül); ehhez vannak autó képes UPS board-ok Raspberry-hez, de annyiba kerülnek mint a normál Raspberry.
- Ha nincs egy AUX bemenettel megáldott fejegységed, külön venni kell hozzá két utas erősítőt ami már magában sem olcsó. Annak is meg kell oldani a ki-bekapcsolását remote signal-al, amit alap esetben egy fejegység jelezne.
- Nem lesz kijelződ és műszerfali kezelőszerved hozzá; ha megfelelő a telefonról irányítás akkor kihúzható, de szvsz sokkal kényelmesebb a rádióról vezérelni a telefonon futó médialejátszót mint fordítva. Esetleg GPIO-n pár nyomógomb és egy háttérvilágítással rendelkező 2x24-es LCD modullal lehet pótolni, de ezt esztétikusra megcsinálni hogy ne üssön el a kocsitól házilag nem kis munka. Talán egy üres 1-2 DIN magas dobozba be lehet építeni az egészet, de amikor legutoljára kerestem ilyet alig lehetett neten találni.
- Nem lesz FM rádió, hacsak nem veszel hozzá külön modult; ha nem érdekel az FM rádió akkor nem érdekes.
- Ha pendrive-ról hallgatnál zenét, valamilyen módon aljzatot kell fúrnod egy USB aljzatnak.
- Bár valószínűleg közel egyedül vagyok ezzel, de webrádiót sem tudsz így hallgatni még A2DP felett ez teljesen triviális. Elindítod a telefonon a programot és szól.
Egyébként talán Kodi-val legegyszerűbb megoldani, ahhoz van egy elég korrekt távirányító program Android-ra [Kore]
[ Szerkesztve ]
-
-
DarkByte
addikt
válasz stopperos #16002 üzenetére
A kazánhoz nem tartozik vezeték nélküli termosztát? Mert szerintem biztonságosabb lenne annak a rádiójelét visszafejteni (vagy már meg is tette valaki) és csak a célhőmérsékletet módosítani. Úgy még akkor sincs gond ha a Pi lefagy, főleg a időzónákra van osztva a program visszaállása egy alapértékre.
Nem tudom milyen protokollt használnak a termosztátok.
-
DarkByte
addikt
válasz RoundRobin #15870 üzenetére
A PiHut-nál 3.5 font a szállítás EU-s országba. Az messze nem vészes szerintem.
-
DarkByte
addikt
PiHut-on
van még ahogyan néztemvolt még délután, de mostanra ezt is kifosztották. [link]
Végül nem rendeltem meg. Épp lakásvásárlás előtt állok és próbálok minden pénzszivárgásnak elejét venni. Holnap szerintem be se kapcsolom a számítógépet.RoundRobin: sokan még hisznek a csodákban. De az Allwinner-esek szerintem nem mostanság fognak megváltozni mentalitásban. [link]
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz RoundRobin #15840 üzenetére
Attól függ mire akarod használni. Szerintem ez egyértelműen az embedded vonalon érdekes, beleépíteni valamibe, pl. robot-ba, okos akármibe és a telepítés után gyakorlatilag külső periféria nem kell neki csak az USB-s táp. Ilyen áron elég komoly konkurencia lehet az Arduino-nak, még ha nem is realtime.
Azért kár csak, hogy a Broadcom SoC-ban még mindig nincs WiFi, mert egyébként az IoT piacon óriásit lehetne vele robbantani. Igaz, szerintem valahogyan meg fogják oldani az ESP8266-al összelinkelését. De a C.H.I.P. amihez hasonlítják szerepben tud WiFi-t, viszont azt az életben nem venném meg a múltbeli elég negatív Allwinner-es zárt kódú kernel blob-os tapasztalatom miatt.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Valaki talált még megvehető Raspberry Pi Zero-t vagy MagPi-t?
Én még 8 óra után nem sokkal láttam a hírt, de útra kellett kelnem. Mire bejöttem az irodába már kifosztották a hivatalos webshop-ot.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz wassermann #12045 üzenetére
Ez fura. OpenELEC-el kipróbáltam hogy mit kezd H.265/Opus kombóval és SD felbontásban simán vitte (HD-ban valószínűleg már nem). Fura hogy MPEG-2 szoftveresen pedig gondot okoz neki, meg kellene ennie reggelire. Ahogy tudom a DVD menükön a hardveres licensz se segít.
Az SDTV-nél még látom értelmét ha hardveres deinterlace-t is kapsz, de a DVD-k rendszerint progresszívek.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Lehet a tápod nem bírja. Nekem egy ilyen tápegységem van [link] ez gyönyörűen viszi az 1TB-os Samsung 2.5"-os külső vinyómat mindenféle extra nélkül. Még a WiFi adapter is be lehet dugva, ami szintén nem ment ahogy néztem az áramerősség emelés nélkül.
Én is OpenELEC alatt próbáltam egyébként, lehet másik image-ben máshol van a config.txt. Sajnos a bootloader működését még nem látom át, hogy pontosan ezeket a fájlokat mi szedi össze (a bootloader vagy a kernel).
RtgLaci: azt hiszem ezt már válaszolták korábban, és nemleges volt a válasz. A Pi-n nincs ATX standby szerű állapot mint a PC-ken. Egyszerűbb ha bekapcsolva hagyod folyamatosan.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Volt itt valaki aki készített OpenELEC-hez streaming mozgóképeket összekaparó plugin-t. Sajnos nem mentettem el és már nem találom, megtenné az a valaki hogy ír rám egy privátot? Vagy bárki más aki találkozott vele és ismeri a linkjét az is jó lesz. Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Szépen működik az RPi2 ezzel a WiFi adapterrel: [link]
Annyi hogy meg kellett növelni az USB portok áramát 1.2A-re mert egyébként nem indult el. Viszont így még az USB-s vinyó is rá lehet dugva, azt is szépen ellátja.Annyiban nem jó választás hogy túl széles maga a stick része így a mellette lévő portot leárnyékolja. Viszont ezekben a köröm méretű WiFi adapterekben már nem bízom, gyakorlatilag csak akkor mennek rendesen ha az AP-vel egy szobában vannak.
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- Külpolitika
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jövedelem
- Windows 11
- Milyen notebookot vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Gamer PC! Intel 14900KF / RTX 4090 / 64GB RAM / 4TB SSD / 1000W
- 2K GAMER PC-ASUS TUF B450/ AMD RYZEN 5 2600X/ RTX 3070/ 16GB/ 240GB SSD + 1TB HDD/ 700W GOLD
- Lenovo ThinkCentre M710q tiny gyári állapotú, Windows 11 Pro 27 % áfás 6 hó garancia (2025.06.30)
- I3 13100f, 16 gb ram, 1 tb nv2 igény esetén 6650xt
- GAMER PC! i7-7700 / RTX 2060 Super / 16GB / 240GB SSD / 2TB HDD / 600w! BeszámítOK!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest