- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Házimozi belépő szinten
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
válasz
stellaz #17198 üzenetére
Az angol bizony reménytelenül átléphetetlen. Az első nyelv, amit informatikusok tanulnak, az az angol
Lévén temérdek sok szakmai környezet van ellátva doksival, ami neten jó minőségben van fent, magyar nyelvű könyvekből meg jót még csillagászati áron sem kapsz, vagy vannak a tanfolyamok (amik szintén nem olcsóak), vagy van az autodidakta angol, és akkor ingyen van a szakmai tananyag.
Mondjuk pont 8 évesen talán még épp korai, de hamarosan már valók lesznek neki az olyan játékok, mint a wow. Kezdeti angol tanulásra az egyik legjobb környezet. Annyit kell csak tenned, hogy nem tiltod el a játéktól.
-
coco2
őstag
válasz
stellaz #17194 üzenetére
Vannak direkt tehetség gondozó iskolák, de azok csillagászati áron adnak szolgáltatásokat. A másik lehetőség, hogy 12 alatt még jobb, ha önszorgalomból, könyvekből, internetes példákból tanul. A versengés és társai (olcsó iskolai környezet, szakkörök, kisebb versenyek) majd 12 után.
-
stellaz
veterán
Sziasztok!
Tanácsot kérnék. A kisfiam sokat játszik a scracth-el, tutorialokat néz, egész bonyolult dolgokat (3D játékok) is megcsinál, nagyon szereti, minden nap csinál valami új projektet, főleg játékokat, de animációkat is. Most lesz 8 éves. Szerintetek érdemes lenne valami logischool vagy hasonló programozós helyre elvinni, vagy teljesen elég, ha otthon scrathcel és tutorialokból tanul önszorgalomból? -
coco2
őstag
-
pmonitor
aktív tag
válasz
pmonitor #17191 üzenetére
Jaah! De ezt úgyis tudod. Idézet tőled:
>Annak, hogy egy programnyelv jó-e vagy rossz, egy csomó szempontja lehet, nem csak a futásidőben nyújtott teljesítmény. Hiszen, ha így lenne, akkor nem lenne feljövőben a Python, a PHP már vagy egy évtizede ki kellett volna, hogy haljon, a javascriptről nem is beszélve
Tehát saját magad is beismered, hogy a js a leglassabbak között van.
-
coco2
őstag
válasz
martonx #17189 üzenetére
Had találjam ki. Az extra libek ha támogatnak high-level komponenseket, mint pld egy adott sql táblára egyben edit form keresés / editálás built-in minden és hasonló finomságokat mindezt 1-2 programsorban leírhatóan, ahhoz szerver oldali modulok tartoznak, amik mind node alá vannak kitalálva. Szólj rám, ha elnéztem volna. A tanácsokért természetesen hálás vagyok.
-
martonx
veterán
"Webassembly-t nem pont a sebesség miatt találták ki? És pont az a gyenge pontja
Ejnye, mi történt?" - az történt, hogy a webassembly tök gyors, meg csili-vili, éppen csak egy dolgot nem tud: DOM-ot manipulálni, ami a böngészőben lássuk be, elég nagy hiányosság.
Így aztán lassú, mint a szar, mihelyst javascript helyett akarod használni, hiszen szerencsétlennek, mindenért a javascript motort kell abajgatni, hogy ugyan rendereld már ki ezt, módosítsd már át azt...
Amellett, hogy a js natívan fut a böngészőkben, a Webassembly-nek még egy pár Mbyte-os futtatót is le kell húznia, ami érthetően nem tesz jót a pageloadnak.
Szóval szar lett, na.
Admin screenekhez, dashboardokhoz azért elég jó tud lenni (már ha a gyerek betegségeket pl. normális hot realod sikerülne kinőni), ahol nem gond, ha plusz 2 másodperc az oldal betöltési ideje, és nem dőlünk a kardunkba, ha nem atom gyors a renderelés, és az ember semmiképpen sem akarja javascripttel (vagy a még fájdalmasabb typescripttel) beszennyezni a kezét."egyszóval alkalmazás fejesztéshez sebességet adna" - pont erre való a vuejs, angular, react és a hozzájuk létező libek.
-
coco2
őstag
válasz
martonx #17184 üzenetére
Webassembly-t nem pont a sebesség miatt találták ki? És pont az a gyenge pontja
Ejnye, mi történt?
Egyébként meg gyakorlatias segítség az lenne, ha valami szerver + kliens oldalas lib segítene olyat csinálni, hogy c# sdk-val definiálok logikai szintű komponensekből összeollózott weblapot, formokat, talán még webes fizetéshez is legyen valami támogatás - egyszóval alkalmazás fejesztéshez sebességet adna. Ha olyat adni nem tud, és ígyis-úgyis mezítlábasan végig kell vakerásznom az apró részleteken mindenestül, akkor minek csesszem tele a tech stack-et semmire kellő kukás vacakokkal?
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
"core sdk kliens oldali támogatottság"
Web forms nincs, megszűnt, vége hála istennek.Ha azt érted a szokásosan zavaros kérdésed alatt, hogy mennyi támogatást ad az ASP.NET Core a html rendereléshez, akkor a Razor kimondottan hasznos! Viszont manapság erre már nem is a backendet szokták használni, hanem angular, react, vue javascript rendszereket.
Én php-vel semmilyen projektnek nem állnék neki, ha c#-al is lehet. És nem is feltétlenül azért mert gyorsabban lesz kész a projekt (php-s kókányolásnál biztos, hogy nincs gyorsabb), hanem a kód minőség, karbantarthatóság, szerver erőforrás kímélet miatt.
-
coco2
őstag
Asp core-t nem kísértem figyelemmel, mennyi működőképes támogatás van hozzá webformos alkalmazáshoz. Utolsó emlékem kb évtizedes, hogy asp-hez volt valamennyi fél-automatizált form kezelés, de még kézileg kellett belenyúlni a html-be és hasonlók. Aki képben van mind php projectekről, mind a core sdk-ról, tudna valami gyors összefoglalót írni róla, milyen mértékű a core sdk kliens oldali támogatottság?
Példa. Szerver oldalról formokat kell leküldeni, user választásokat visszaolvasni, file-okat letölthetővé tenni, pdf-et generálni, emailt küldeni. Website egészben, a szokásos dolgok. Nulláról indul egy project mezítlábas php kontra asp core sdk (nulla extra framework támogatás). Referencia gyanánt php-ban mondjuk elkészülne egy év alatt a kerek szám kedvéért (nagyobb project). Hasraütés-becsülve és egyforma csapat képzettséget feltételezve core sdk-val mennyi lenne? Több / kevesebb / ugyan annyi?
A tippeket köszönöm.
-
coco2
őstag
válasz
Ryan_Sanchez #17177 üzenetére
Php mail(), a linkelt oldalon van kód példa. Ha tesztelnéd saját gépen (és windows alatt vagy), van wamp szerver. Ahhoz nem kell tárhely, helyi gépen futni fognak apache, php, mysql. Chrome meg gondolom van telepítve, "http://127.0.0.1/proba.php" - ha "proba.php" került a www mappádba teszt alkalmazásnak.
-
Ryan_Sanchez
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni email küldéshez weboldalról.
Van egy egyszerű, statikus weboldal, sima webtárhelyre feltöltve.
Ezen van egy html form, amiről email szeretnék küldeni.
Tudom, ez már szerveroldali backend kódot igényel, szóval szükségem lesz egy webszerverre.Találtam egy php kódot (nem tudok php-be programozni). Ez valid, hogy ilyen egyszerű? (most a validálást hagyjuk)
Amiket még találtam kódokat, mindegyikhez állítani kelett smtp kiszolgálót, felhasználónév + jelszó párossal.
Hogyan lehetne megoldani a legyszerűbb és modernebb módon?Előre is köszönöm!
<?php if(isset($_POST['submit'])){ $to = "email@example.com"; // this is your Email address $from = $_POST['email']; // this is the sender's Email address $first_name = $_POST['first_name']; $last_name = $_POST['last_name']; $subject = "Form submission"; $subject2 = "Copy of your form submission"; $message = $first_name . " " . $last_name . " wrote the following:" . "\n\n" . $_POST['message']; $message2 = "Here is a copy of your message " . $first_name . "\n\n" . $_POST['message']; $headers = "From:" . $from; $headers2 = "From:" . $to; mail($to,$subject,$message,$headers); mail($from,$subject2,$message2,$headers2); // sends a copy of the message to the sender echo "Mail Sent. Thank you " . $first_name . ", we will contact you shortly."; // You can also use header('Location: thank_you.php'); to redirect to another page. }?>
-
coco2
őstag
válasz
Sokimm #17174 üzenetére
A webapi annyi, hogy érkezik egy html get kérés, és az kap valami text-et válaszba. Hogy az a html kérés egy asp core szerver app-ba futott-e be a wines gépeden, vagy valami linuxos php szerverre, annak semmi köze ahhoz, hogy milyen sql szerver van a kiszolgáló alkalmazás mögött.
És főleg nem a Microsoft felépítését kell megértened, de ha nagyon kell, itt egy extrém rövid összefoglaló indulásnak
A html / css A kliens oldalon megjeleníthető (renderelhető) dokumentum, amit statikus file-ként tölt le a webböngésződ a szerverről. Azoknak megint csak nincs közük ahhoz, hogy egy webes get futásához végrehajtható kód kell (böngészős webes alkalmazás esetén az jellemzően javascript, .net-es kliens alkalmazás esetén valószínűleg c#).
Webapi kiszolgálót írhatsz .net környezetben, igen.
A .net a windows gépeken win 7 óta alapból az os része (hmm, lehet már vistán is megvolt? azt nem tudom). Ha van egy windows szervered, és egyáltalán 64 bites, megígérem neked, hogy a .net már települve van rajta.
Ha az angollal nincsen problémád, mondjuk folytasd az olvasást valami gyorstalpaló webapi example-el.
-
martonx
veterán
válasz
Sokimm #17174 üzenetére
Szia!
Én meg a kérdésedet nem értem. Ha Web API-t akarsz, akkor hogy jönnek ehhez css, meg html file-ok?
A web api tisztán szerver oldal. Konzolba beírod:
dotnet new webapi
és voilá, nem kell feltételezni, meg érdeklődni, hanem megnézni, hogy milyen kiinduló kód generálódik
Hogy szerverre kell-e .net "csomag" (amit inkább SDK-nak vagy Runtime-nak illik hívni programozói körökben), az a kód publikálásodon múlik, több lehetőség is van. Van, amikor kell, van amikor a buildelt, deployolt kód magába foglalja a runtime-ot is.
Én mostanában docker image-re szoktam rá, hogy ekként publikálom, így garantáltan bármilyen futtató környezeten elfut (AWS, Azure, Heroku, bármi, ami docker image-et tud futtatni). -
Sokimm
senior tag
Sziasztok!
msSQL alapú, webapi-t szeretnék készíteni, de nem értem a microsoft felépítését.
A solution tartalmaz minden css és háttér html file-t de hogy kell a .net részt (core?) ebbe a gondolatba betenni?
A szerver oldalon nem csak univerzális html/css és egyéb file-ok vannak, hanem valami .net környezet igényű is? Ha objektum orientáltan akarnék (C#) mögé logikát építeni, akkor az is win alapú .net keretrendszerben futna? (kell a szerverre a kiszolgáló .net csomag?) -
tiborvácról
friss újonc
Androidos firefoxhoz szeretnék saját kiegészítőt készíteni.
Desktopra régen volt olyan addon, amivel egyszerűen javascripteket tudtam futtatni a böngészőben, de ez az androidos változatban már nem elérhető.
Nagyobb baj, hogy olyan leírást, oktató anyagot sem találok, amiből kiderülne, kifejezetten androidos firefoxra hogyan lehet saját kiegészítést írni. Úgy gondolom, ha nem térne el a desktop verzióhoz használttól, akkor nem lenne ekkora a különbség a desktopon és a mobilon elérhető addonok közt.
Annyit találtam, hogy ha már kész van, hogyan lehet felrakni.
Valami tipp, hol keressek dokumentációt hozzá?Egyébként első menetben, csak annyit akarok, hogy cookie-kat tudjak olvasni és törölni, mivel a desktop cookie managerek egyike sem érhető el mobilra, de ez csak mellékszál.
-
coco2
őstag
@Drizzt: Köszönöm a linket, végignézem rajta a lehetőségeket.
Más.
Időbecslés. Scrum és társai.
Alkalmazás 5 menü csoport alatt kb 25 almenü, azok alatt talán 200 use case-nyi funkcionalitás, legalább 60 alkalmazás form. Hasraütve azt mondanám legalább 500 embernapnyi munka az alkalmazás nulláról megírása (meg amennyivel még több). Azt kellene végig screenelni (form terveket), és a hozzájuk tartozó folyamatokat átlag 2 embernapos részletekre bontani (méretek fél naptól max 5 napig). Egyes részetekre gondolkodási idő legalább negyed óra számítható rá (valószínűleg 2-3x át lesz fésülve).
A kérdés az, hogy olyan terv dokumentációt legalább elégséges formai követelményekig (csak cégen belüli használatra) elkészíteni mennyi idő lehet? Aki gyakorlott scrum környezetben, tud ilyesmire becsülni tól - ig értéket?
-
Drizzt
nagyúr
-
coco2
őstag
Gondolkodom rajta, milyen tool lenne igazi a refaktoring műveletekhez. Debug build target esetén van egy symbol tábla, ami jegyezni tud minden osztályt, minden függvényt, minden változót. Egy alkalmazásban ha akármekkora, durván 100k symbol-nál nem lesz sokkal több, és annyi még memóriában jegyezhető. Mondjuk 2 breakpoint az alkalmazásban, egy indításra, egy leállításra, és a kettő között a debug folyamat jegyezne minden függvény és változó hozzáférést. Nem sorrend kell, hanem egy lista, hogy a symbol-hoz volt-e hozzáférés, vagy sem? És adni egy jegyzéket a végén, hogy a lefutott folyamat mely erőforrásokat használta. Refaktoringnál az alkalmazás funkcionális szétbontásához ritka segítség lenne egy olyan intelligens debug tool. De persze az álmok nem szoktak valóra válni a mai világban, szóval továbbra is nézek lehetőségek után, mi az, ami valóság, és segíteni tud a semmihez képest?
-
coco2
őstag
Refaktoring téma. C++ legacy project.
Van egy olyan 3-400ezer soros mákostészta, amilyet még az életbe nem láttam. És nem csak sok, hanem a szerkezete is trágya. Azt gyanítom, nincsen meg az, hogy vannak alap osztály réteg, arra felépítve további rétegek és úgy tovább, hanem körbehivatkozások vannak helyette. Public osztályváltozók vannak statikusan (alkalmazás induláskor létrejönnek global-ok, és az alkalmazás végéig megmaradnak, illetve az alkalmazás leakel folyamatosan, óránként 1 giga ram elfogy), amik közül mintha mindegyik egy külön use case-hez tartozó funkcionalitás hálózathoz tartozna, és csak tévedésből lennének közös osztályban.
Még mielőtt kimondom rá, hogy reménytelen, jól jönne valami kód analyzer tool, ami VS project-ből fel tud venni osztály listát, lekutatni mindegyik osztály mindegyik függvényéből a kimenő hivatkozásokat, és mutatni tud nekem egy grafikus ábrát, amiből kiderülhet, ha mégiscsak van valami egyenesre fésülhető adatmodel, vagy bizonyítottá válik a tény, hogy körbehivatkozások vannak, és olyan mértékben, hogy azzal épelméjű időn belül semmit sem lehet kezdeni.
A project-be szerkezetileg be van húzva 4 másik előfordított project is .lib-ként header-ökkel. VS 2019 működőképes projectet fordít, a működőképessége még megvan - az emberi áttekinthetősége veszett el. És ofc dokumentáció semmi.
Létezik valami tool arra, hogy a fenti esetről valami függőségi ábrát gyártson nekem grafikusan? A VS céges licence, fizetős tool-okat is el tudok érni szükség esetén.
Minden tippet köszönök.
-
sisi22
aktív tag
Ha mar csv felmerult az elobb:
Libreoffice-ban hogyan lehet kiszamolni, hogy ket datum kozott hany nap a kulonbseg?
Angol libreoffice calc, datum mezok magyarra allitva, azok szepen mukodnek, de a harmadik mezoben a kulonbseg szamitasara allandoan "value" hibauzenetet kapok. -
Hege1234
addikt
Üdv,
olykor előfordul, hogy a vtt rész nem található (-HU Forced) a manf.mpd fájlban
ilyenkor persze hibát dob:Traceback (most recent call last):
File "i:\python text join\text join.py", line 13, in <module>
vtt = vtt[0].strip()
IndexError: list index out of rangea try expect-et, hogyan kell erre alkalmazni, hogy ne írjon error-t
csak írja, hogy nincs meg és folytassa a folyamatot?import re
import sys
http = open("manf.mpd").read()
link = re.findall("<BaseURL>(https:\/\/.*)</BaseURL>", http)
link = link[0].strip()
id = re.findall("<BaseURL>(videos/.*)</BaseURL>", http)
id = id[0].strip()
vtt = re.findall("[a-zA-Z]+-HU\sForced.*[^?.].*[^?.].*[^?.].*<SegmentTemplate media=.(.*vtt)", http)
vtt = vtt[0].strip()
vtt = re.sub("(.{8}).vtt", "1.vtt", vtt)
sys.stdout.write('\n')
print(link+id+vtt)
print(link+id+vtt, file=open("link-hu-forced.txt", "w"))
sys.stdout.write('\n') -
zsolti_20
senior tag
Köszönöm szépen a gyors választ. Nem hittem volna, hogy egyszerű .csv file tud ekkora bonyodalmat okozni. Ma délután megnézem a Microsoft.VisualBasic.FileIO.TextFieldParser, meglátjuk mit tud.
Köszi!
Szerk.: most látom jött még két új válasz. Ezek alapján már ki is rajzolódott előttem a megoldás. És ráadásul VBA. -
sztanozs
veterán
válasz
zsolti_20 #17159 üzenetére
Beimportálod, és megnézed, hány oszlopa van
Sub CSV_Import()
Dim ws As Worksheet, strFile As String
Set ws = ActiveWorkbook.Sheets("PO Data") 'set to current worksheet name
strFile = Application.GetOpenFilename("Text Files (*.csv),*.csv", , "Please select text file...")
With ws.QueryTables.Add(Connection:="TEXT;" & strFile, Destination:=ws.Range("A1"))
.TextFileParseType = xlDelimited
.TextFileCommaDelimiter = True
.Refresh
End With
End Sub -
coco2
őstag
válasz
martonx #17160 üzenetére
Nem elég jó az sem. Bizony állapotgépet kell rakni a sorokra, és karakterenként értelmezni. Néha a \ az escapelés, és \" vagy \, csak sima karakter, nem vezérlő. Néha a duplázott karakter az escape és "" vagy ,, csak karakter. Ahol a , a cella elválasztó, ott "-tól "-ig az burkolva egy cella, ha akárhány , van benne. Például lehet egy sor ilyen:
cella1,"cella2,\"szöveg1\,szöveg2\"",cella3
Az csak 3 cella (egy belső felesleges, de nem szabálysértő escapeléssel).
C++-ban állapotflagekkel kell sorfolytonos karakter értelmezővel egyesével nyalogatni a karaktereket, és lesz vagy 4-500 sornyi a program, mire std vector lesz a szöveges sorból.
@zsolti_20
C# alatt van rá külön osztály Microsoft.VisualBasic.FileIO.TextFieldParser, de az csak dotnet alatt. -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék .csv filet ellenőrizni hogy mennyi oszlop található benne. Sajnos nem találom a megfelelő és legjobb logikát hozzá.
Angol excelt használok így a az elválasztó nálam a vessző "," és nem pontosvessző mint a magyar verzióban ";".
Az eredeti terv az volt, hogy megszámolom mennyi vessző van a .csv fileban, és ez alapján meghatározom az oszlopok számát.
Ezzel csak az a probléma, hogy elképzelhető hogy a cella tartalma mondjuk "a,b", ebben az esetben lesz egy extra vesszőm, de tartalmilag nem számít új oszlopnak.
Ti milyen logikával oldanátok meg az oszlopok számolását? -
coco2
őstag
Edit: egy kicsit ostoba a helyzet
Be tudok lépni a távoli gépre, de nem tudom oda másolni a *.pub file-t. Sftp felületet nem érek el azon a gépen. Amit elérek, az máshová megy.
Továbbra is keresek grafikus klienst git-hez win alá, ami tud jelszót menteni helyi gépre a távoli dolgoktól teljesen függetlenül.
-
coco2
őstag
válasz
pelyib #17150 üzenetére
Ssh, de nem git, külön szerver. Van parancssorom, ha az kell (git bash). Konkrét példának okáért adok egy clone-t:
git clone ssh://<enyemnev>@<ip_cim>:<port>/<path>/<projectnev> <helyimappanev>
Kérni fogja a jelszót. Mit tudok neki beállítani, hogy ne kérje?
A SourceTree-t megnézem.
@dabadab:
A "public key authentication"-t nem tudom hogyan kellene értenem.
-
cattus
addikt
Parancssor esetén ha SSH azonosítást használsz (GitHub, GitLab, Bitbucket tud ilyet, más eddig még nem használtam), akkor nem kell jelszót megadnod.
Grafikus kliensek közül én egyedül a Gitkraken-t használtam egy kicsit, aztán visszatértem a terminálhoz, de emlékeim szerint az megjegyzi a bejelentkezési adataid.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Gitáros topic
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Filmvilág
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 6800 16GB +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Nagyon kedvező áron!Eladó Synology DS923+ Alza Gari 2027.10.23-ig
- Enermax Maxtytan 750W Titanium Moduláris Tápegység
- Cooler Master MWE Gold V2 1250W Moduláris Tápegység
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest