- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Vezetékes FEJhallgatók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vicces, mert a QNAP szerint mindenki más a hibás, pl a router gyártója. Viszont kaptam egy jó(?) tippet: arp -a
Simán előfordulhat, hogy az TP-Link AX1800-assal van gond, a NAS-on kívül is van fix ip, de csak azt szoktam hálózatból elérni. Ráadásul V1-es, 2 éves az uccsó fw hozzá. -
válasz
juhaszmarci #71548 üzenetére
Hát ez szomorú. Akkor bejelentem hibára, hátha ...
Köszi! -
Multibit
nagyúr
válasz
juhaszmarci #71548 üzenetére
A QNAP NAS-ok is úgy működnek mint manapság a telefonok és a tabletek? Alapértelmezett a dinamikus MAC cím? Vagy ez egy bug? -
-
Multibit
nagyúr
válasz
magellan2600 #71545 üzenetére
az esztétika a lényeg
Akkor rossz topikban vagy -
magellan2600
tag
válasz
Multibit #71543 üzenetére
Jelen esetben az esztétika a lényeg, meg az, hogy telefonon a videós tartalom ne akadozzon, tehát jól mondja snyper990, igazából nincs szükség a legprofibb megoldásra. Én személy szerint a vezetékes megoldást preferálom, de ehhez itt a plafont és a padlót kellene keresztülfúrni, ezt meg megértem, hogy nem szeretnék.
@ snyper990: Közben megnéztem, routerként is tud üzemelni.
-
snyper990
őstag
válasz
magellan2600 #71542 üzenetére
Nem igazán vagyok otthon mesh hálózatokban, de szerintem simán ki lehet vele váltani a meglévő routert
#71543 Multibit: Tény, nem a legjobb megoldás. Viszont az emberek túlnyomó többségének nincs szüksége az elérhető legprofibb megoldásra. A legtöbben a kényelmet, sokan az esztétikát is fontosabbnak tartják a teljesítménynél. Nekik egy ilyen mesh tökéletesen megfelelhet
-
Multibit
nagyúr
válasz
magellan2600 #71542 üzenetére
Az alap probléma ez: Vezetékezés kizárva. Ha nem lennél ilyen merev, azt az 50-60 Mbps-t simán hozná két használt (AC) Unifi AP
40 ezerből megoldható.
-
magellan2600
tag
válasz
snyper990 #71541 üzenetére
Igen, ezt tudom hogy teljesen külön hálózatot hoz létre a Deco. Egyébként voltam ma felmérni a terepet, kábelmodemes megoldás van, tehát a szolgáltató csak a modemet adta, az arra kötött router már egy mezei TP link. Kb 80 m2-es ház, egy szintes. A falak sem túl vastagok, azt nem tudom, hogy miből vannak. Szerintem két AP lefedné az egész házat. Ha jól tudom, ezeknél lehet olyat, hogy az első eszközt routerként konfigolom, a másodikat AP-ként. Ezzel ki tudnám elvileg teljesen iktatni a jelenlegi routert, vagy túl sokat akarok?
-
snyper990
őstag
válasz
magellan2600 #71540 üzenetére
Az úgy oké. Csak arra akartam felhívni a figyelmed, hogy nehogy úgy számolj a mesh hálózattal, hogy majd kibővíted, „megtoldod” vele a már meglévő wifit
Amúgy lehet úgy konfigurálni a 2 wifi hálózatot, hogy ne zavarják egymást, főleg ha nincsenek túlterhelve a csatornák, de jobb kikapcsolni a szolgáltatóit, ha úgysincs rá szükség -
snyper990
őstag
válasz
magellan2600 #71538 üzenetére
Bekapcsolva hagyhatod éppen, de nem lehet bevonni a meshbe, nem lesz gördülékeny váltás a szolgáltatói eszköz hálózata és a mesh hálózat között
-
snyper990
őstag
válasz
magellan2600 #71536 üzenetére
Ugye beleszámítottad azt is, hogy ha egységes wifi hálózatot szeretnél, akkor a szolgáltatói eszköz wifije kiesik?
-
magellan2600
tag
válasz
snyper990 #71534 üzenetére
Mivel főleg telefonon használják a netet, így szerintem ha cca. 50-60 Mbit-et ki tudok hozni belőle, az már elég. Elsőre 2 AP-val kezdenék, ha ez nem elég, akkor bővíteném.
Erről a meshről esetleg van valakinek tapasztalata?
[https://www.arukereso.hu/router-c3144/tp-link/deco-m4-ac1200-gigabit-mesh-wifi-system-2-pack-p448949343/] -
snyper990
őstag
válasz
magellan2600 #71533 üzenetére
Szia!
Ha a vezetékezés kizárva, akkor más megoldás nem is nagyon van.
Kérdés a ház alapterülete, alakja és a falak anyaga/vastagsága. Ezektől függ, hogy hány mesh AP-vel lehet rendesen megoldani a dolgot, és hogy mennyibe fog kerülni.
40 ezerből valószínűleg nem a leggyorsabb hálózatot fogod tudni kiépíteni -
magellan2600
tag
Sziasztok!
Lehet nem jó helyre írok, igazítsatok útba, ha kell. Egy szintes házat kellene Wifivel lefedni. Egy darab szolgáltatói router van, ami kevés ehhez. Vezetékezés kizárva.
Mesh hálózat kialakítása gondoltam, TP Link Deco eszközökkel. Maximum 40.000 forintból kellene megoldani. Jó az elképzelés, vagy másfelé induljak el? -
MasterMark
titán
Csak off-ban, de ha a kábelt egy nem földelt aljzatba dugod, akkor nem lesz földelve az árnyékolás még ha rá való árnyékolt dugót is tettél rá. De ha meg nem árnyékolt a dugó akkor meg sehogy nem lesz földelve. Nem feltétlen gond rövid szakaszon, de hosszabbon okozhat érdekes anomáliákat, bár nem valószínű hogy azt amit leírsz.
-
oba
addikt
válasz
MasterMark #71529 üzenetére
Ezeket a kis kábeleket nem blankoltam le így nem tudom, hogy ez milyen. Csak ugye mentek be a csatlakozóba ahogyan kell és a fogóval össze van nyomva. A másik két helyiségben nem nyúltam a csatlakozókhoz azt is a szerelők csinálták, és ott rendben van. Itt azért raktam rá újat, hátha pont levágom a sérült részt a kábelből. Nem jött be. A T586B sorrendet használtam mindkét oldalán a kábelnek, szóval azzal nincs gond. Youtube videó alapján a földelést is úgy csináltam ahogyan elvileg kell, körbe van tekerve rajta az a fólia.
Szerezzek be akkor egy kábeltesztelőt? A laptopos teszt alapján én gyanítom, hogy tényleg a kábel lesz a szar, és mindkettő, mert a laptop itt mindkét kábelen csak 100mbites kapcsolatot tud, amint átviszem a másik két helyiségbe és bedugom a kábelt, azonnal gigabites lesz a kapcsolat, mindenféle beállítás nélkül, és a 250mbites letöltési sebesség is megvan. Ott is sima RJ45-ös csatlakozók vannak, és még a fólia is le lett vágva, úgy tették rá a csatlakozókat a villanyszerelők, és ugyanúgy csak jön ki a falból. Szóval kókány munka de mégis jól működik.
-
MasterMark
titán
A réz vezető a kérdés benne, a fali kábel tömör és nem illik rá szokásos dugót tenni közvetlenül, mert érintkezési problémák lehetnek.
Itt a felső a sodort, az alsó a tömör:
A bekötést ellenőrizted, hogy mindkét oldalt jól van bekötve? Nem összevissza? Ha földelt a kábel, akkor földelve is van ténylegesen?
Tesztelni kéne a kábeleket, az hogy mindkettő rossz inkább valami olyan problémát mutat, hogy valami nem jól lett csinálva, mint hogy mindkettőben elszakítottak volna valamit behúzásnál. (Persze az is lehet, hogy tényleg elrontották mindkettőt behúzásnál, csak szerintem kisebb rá az esély, mint hogy valami más a probléma.)
-
oba
addikt
válasz
MasterMark #71527 üzenetére
Tesztelőm sajnos nincs. Nem tudom hogy mi a különbség a tömör vagy a sodrott között. Szét kellett szedni a 4 érpárt, kettesével egymásba tekeredve, ha erre gondolsz. És még egy szigetelő fólia és vékony rézhuzal is van a belsejében. Annak utánanéztem és ez ilyen kültéri felhasználásra is alkalmas "földelt", szigetelt kábel elvileg.
Az a baj, hogy tavaly történt a padláson egy födémszigetelés, le van téve vagy 30 cm vastag szigetelő anyag, gyanítom, hogy a kábelek is az alatt futnak valahol, vagy fogalmam sincs hogy oldották meg, ott fent nem voltam. De nem a szigetelés után jött ez a gond hanem már előtte is ilyen volt, szóval nem azok a munkások csesztek szét valamit. Szóval a kábelcsere nem lenne egyszerű emiatt a szigetelés miatt. Bent a házban lehetne még kábelcsatornával egy új kábelt behúzni de az meg nem a legszebb látvány, pont ezért lettek a falba téve a kábelek hogy ne legyen ilyen. -
oba
addikt
válasz
Johnzy #71524 üzenetére
Hogy gondolod pontosan? Nincsen amúgy switchem.
#71525 MasterMark
Biztosan két kábel igen, mert itt voltam amikor behúzták. Nincs is aljzat amúgy, vagyis nincs rátéve a burkolat, csak jön ki a falból a két kábel. Itt valószínűleg az lehetett a gond hogy nem túl finoman bántak a kábellel amikor behúzták és megsérült valahol. A másik két helyiségben nincs gond. Az a bosszantó, hogy ahol az asztali gép van és két kábel is van, mindkettő szar. Tegnap visszavágtam a kábelekből bő 20-20 centit (hátha ott sérültek meg pont) és raktam rájuk új csatlakozót (van itthon RJ45 krimpelőm) de nem változott a helyzet. -
MasterMark
titán
-
oba
addikt
válasz
Johnzy #71519 üzenetére
Én is kábelhibára gondolok csak olyan hihetetlen, hogy pont az én szobámba jövő mindkét kábel szar lenne? Amúgy próbáltam laptoppal is itt nálam, ugyanúgy rossz. A másik szobában és a nappaliban viszont jó a laptoppal. A gépet nem vittem át oda de hát teljesen új gép, minden alkatrésze, pár napja raktam össze.
-
Johnzy
tag
Elsőre nagyon kábelhibának tűnik, de lehet maga a hálókártya hibája is.
Ha van otthon egy Switch-ed, érdemes berakni elé próbából, ha azon gigás lesz a link, akkor a hálókártya és a driver kilőve és 99%-ban kábelhiba lesz.
Én a kábel meghibásodására tippelnék, de próbáld ki.
Jól értem, hogy másik szobába is átvitted a gépet kipróbálni az ottani kábeleket? -
oba
addikt
Sziasztok!
Ha a gép a net kapcsolatot gigabites hálókártyával csak 100mbitesnek jelzi ki (250 mbites csomag mellett) akkor az csak a kábel hibája lehet? Win11 oprendszer, de win10 alatt is ez volt. Telekom szolgáltató, saját Sagemcom modemük, cat5e kábel. A nappaliban van a modem, és az én szobámba két utp kábel is jön, egy a géphez egy a set top box miatt. Utóbbi már nincs is, visszaadtam, így mindkét kábellel tudom tesztelni, de ugyanúgy csak 100mbit. Pár éve szerelték be a falba a kábelt villanyszerelők, padláson keresztül megy, nem értek hozzá, de nem lehet csak egyszerűen új kábelt behúzni a régi helyére. Ami fura, hogy a másik szobában lévó kábelen megvan a gigabites kapcsolat és a teljes 250mbit-es sebesség. Ugyanaz a kábel, ugyanakkor és ugyanazok a szerelők által behúzva. A nappaliban lévő 4. kábel is rendben van ami ott egy set top boxba megy, de direkt teszteltem, szintén rendben van. Csatlakozó csere volt már ezen a két problémás kábelen. Az eszközkezelőben a hálókártyánál próbáltam auto negotiationt és manuálisan gigabit full duplexet állítani. Megsérülhetett ez a két kábel, vagy mi lehet a gond szerintetek?
-
kenyerr
tag
Sziasztok!
Nemrég telepítettem 2db cudy wr3000 ax3000 routert. Frissítettem a legújabb elérhető cudy firmwaret mindkettőre.
A fő router megy is szépen, viszont valamiért a másodikat mesh-ben hozzáadta csak 5G WiFi backhaul-ként ismeri fel. Elvileg a cudy oldalán is írja, hogy amúgy támogatja ez a típus a wired backhault. Próbáltam a másodlagos routernek a wan és lan portjaiba is kötni, switchen keresztül és anélkül is de semmi siker.
Sajnos a két router elég messze van egymástól ahhoz, hogy wifin stabil legyen így a végeredmény azokon az eszközökön, amik a másodlagosra kapcsolódnak elég gyenge.
Van esetleg valami ötlet, hogy hogyan lehet ezt megoldani? -
Johnzy
tag
Néha előkerül itt a fórumon az a kérdés, hogy aki olyan NAS-t használ, amin két port van, akkor ott érdemes-e bekötni mind a két portot?
Nos, ehhez kell olyan switch ami ezt tudja kezelni, de ha csak pár ezer Ft-ért megvan meg + egy kábelért akkor miért ne!? Persze nagyon-nagyon ritkán jön elő ennek igénye, de ha már ki lehet használni, akkor mi tart vissza?
Hozzáteszem, hogy nem mindig tudja egy kliens, általában több végfelhasználó közt oszlik meg a link-aggregáció. Az alábbi példa esetében valami ünnepek alatti nyers "házivideós" másolgatás volt, két gépről, de jól jött:Ajánlom mindenkinek akinek van rá igénye!
-
BFeco
aktív tag
válasz
hdanesz #71502 üzenetére
Szia!
Gondolom Intel AC-7260 vagy 3160 a Wi-Fi kártya. Nálam (ügyfeleknél) több Dell és egy Asus ROG G771JW notinál is tapasztaltam ezt. Megoldás: új Wi-Fi driver (több típus is érintett). [link] (OneDrive)
Itt [link] írnak a hibáról és a megoldás (driver megosztás) is itt van."Azért van, mert volt egy hiba a 7260/3160 illesztőprogramban/firmware-ben, ami miatt inkompatibilis a WiFi 6 routerekkel. Az illesztőprogram utolsó kiadásában, mielőtt ezek az adapterek leálltak volna, kiadtak egy javítást erre a hibára. Ezért a probléma megoldásához rendelkeznie kell ezzel az illesztőprogram-kiadással. A szükséges illesztőprogram v18.33.17.1. A 21.10.1-es csomag kiadása tartalmazza.
A megszűnés (is) azt jelenti, hogy az Intel semmilyen támogatást nem nyújt ezekhez az adapterekhez. Ez magában foglalja a letöltések biztosítását sem. Szerencsére, amikor megláttam a megszüntetési értesítést, elmentettem ezeknek az illesztőprogramoknak egy példányát az archívumba. Jelenleg ennek az archívumnak egy része a felhőben van, és onnan letöltheti az illesztőprogram-csomagokat (Wireless és Bluetooth). Az archívum eléréséhez használja ezt a linket: https://1drv.ms/f/s!AtacZBU04mo-j-tQ34BdSDv6y1BFsg?e=7gn50T . Az almappák végső illesztőprogram-csomagokat biztosítanak a legtöbb megszűnt vezeték nélküli adapterhez.
Remélem ez segít,
...S
PS Mivel máshol megkérdezték, igen, kezelje párként a vezeték nélküli és a Bluetooth illesztőprogram-telepítő csomagokat, és együtt távolítsa el és telepítse őket." -
krealon
veterán
-
-
hdanesz
őstag
Sziasztok,
Remélem jó helyre írok.
Van itthon egy HG8147X6-10 Huawei eszközünk, amit a Digitől kaptunk az internethez.
Eddig minden laptop, telefon felismerte és kapcsolódott.
Most egy régebbi céges laptop (2017-es gép) nem látja egyszerűen a WIFI-t. Meg sem jelenik az elérhető hálózatok között.Mit kell átállítanom a router konfig oldalán? Dell Latitude E5540 a laptop. Elvileg minden driver az elérhető legfrissebb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 11
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest