Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz VeryByte #23099 üzenetére
180m kábel az oka, a Tplink 1043 elboldogult vele, a dreambox elé kellett egy switch, mert annak gyengus a hálókártyája. Amikor kicseréltem a routerem WDR3600-ra, nem jött össze a kapcsolat a Linksys-el, ezért az utólsó ponton, ahol még hozzáfértem a kábelhez, ismétlőnek betettem egy Dlink switchet is. Azóta megy, igaz már másik routerem van, de így hagytam.
-
duvi
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis segítséget/tanácsot kérnék.
Havernak kéne csinálnom egy asztali gép+smart TV+internet hálózatot.
A net kábelen jön a szomszéd lakásból, amit egy Linksys WRT160NL router biztosít. Van egy elfekvő 3com switch, amivel költségmentesen szeretné megoldani a helyzetet.
Össze lehet-e hozni az alábbi módon a hálózatot:
-A lakásba bejövő utp kábel menne a switch-be. Ebből egy patch kábel az asztali gépbe (Win7 64bit van rajta), egy másik kábel a smart TV-be (Sony KDL-40HX850 ). Mindkettő használna netet, de nem fontos, hogy egyszerre. Ezen kívül látnia kéne a TV-nek a Pc-n levő tartalmakat (filmet akar nézni róla), tehát közös hálózat kéne a két eszköznek.[ Szerkesztve ]
-
Locutus
veterán
Üdv!
Az mitől lehet, hogy ha kihasználom a netem maximális letöltési sebességét (kb 6 MB/s), akkor igen gyakran megszakad az egész, és pár másodperc kell mire újra van net?
Optikai kábelmodem -> E4200 -> gene-z alaplapi gigabites hálókártya a sorrend, persze kábelen.
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
nolika
senior tag
válasz Sixkiller6 #23090 üzenetére
Gyenge a hardver hozzá, cserélned kell a routert mindenképpen.
-
Sixkiller6
őstag
jó reggelt, van egy kis Linksys routerem otthon, faszán működik, teszi amit kell.
váltottam internet csomagot 120 Mbitre, és ha a routeren keresztül megy a net, akkor 40-50 Mb a max sávszélem, ha a gépre van dugva akkor megvan a 120...
ez mi lehet? ennyit nem bír átengedni magát? furcsa lenne- no es importante -
-
Topikgazda
-
Pharaoh
aktív tag
Hi!
Melyik lehet a gyorsabb és a stabilabb?
Egy 300Mbps N-es hálózat 3 falon át, vagy egy 500Mbps-s poweline kapcsolat egy megszakítón keresztül? -
BenQhunria
tag
Sziasztok!
Van egy Cisco e3200 routerem , ezt át tudnám valahogy alakítani külső antennássá?Titkok nélkül nincs biztonság,biztonság nélkül nincs győzelem.
-
amiklos
csendes tag
Olyan problémában kérnék segítséget, hogy van egy wifi-s internet, amit egy access pointon fogok be. Ez rá van kötve egy Switchre (De van egy routerem is). Asztali gépek kábelesen hogyan tudnak erre csatlakozni? Sürgős lenne.
-
Brumi
senior tag
Sziasztok!
Adott egy D-Link DIR-655-ös router, amire vezetéken rá van kötve egy NAS egy TV és egy noti. A router log-jában negyedóránként feltűnik egy üzenet, amit nagyon nem értek:
"A network computer (D45D42E6A256) was assigned the IP address of 192.168.0.110."
Az IP-címe folyamatosan változik, és persze ezt a gépet egyáltalán nem is ismerem. Tudtok abban segíteni, hogy ez mi lehet?
Van olyan üzenet is, amikor a hálózati gép neve üres...Előre is köszi!
http://www.flickr.com/photos/brumi/
-
LadaLord
aktív tag
válasz Gubek-Einste #23080 üzenetére
Köszi a tanácsokat mindenkinek!
A nyomtató beállításoknál nem találok a csatorna változtatására lehetőséget, szóval szerintem ez bukó...
Holnap lehet, hogy belepróbálom a másik gépbe a wifi kártyát, és ha jó lesz, akkor veszek abba is egyet, annyi belefér, hogy jó legyen...Köszi még egyszer!
Üdv,
T. -
Topikgazda
-
LadaLord
aktív tag
válasz Gubek-Einste #23078 üzenetére
A nyomtatót hogyan tudom átállítani? Azt nem találom... Ahogy állítom a router-t másik csatornára, mindig ment vele a nyomtató eddig...
-
Topikgazda
válasz LadaLord #23077 üzenetére
Tedd át az egyik eszközt az 1-es csatornára, hogy ne zavarják egymást.
Szerintem jó megoldás az adapter csere, a külső antennás típussal elvileg jobb lesz a vétel a távolabbi ponton mint a beépítettel.
Ha tetszik akkor vegyél a másik gépbe is egy ugyan olyan adaptertEgy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
LadaLord
aktív tag
válasz Gubek-Einste #23076 üzenetére
Hi,
Vélemény?
Gondolkoztam amúgy, hogy cserélem a routert... TV beruházás után az fog következni. Meg az is eszembe jutott, hogy a távolabbi gépbe kéne beletenni ezt a pci-os wifi adaptert, és úgy lehet, hogy jobb lenne a vétel vele, ebbe a gépbe meg a kis usb-set, mert itt közel van a router... De már úgy tetszik ez a két antenna itt a gép hátuljában...
Üdv,
T. -
Topikgazda
válasz LadaLord #23072 üzenetére
Gyenge, G-s a TP-Link 340GD, le kellene cserél egy újra, mondjuk megfelelő az általad kinézett 841N, szerintem jobb lenne a cserélhető antennás változat, a 841ND v8-at megvenni vagy az Asus N12 D1-t.
A TP-Link 723N adapter sem a legjobb, kicsi belső antennás típus. A helyzetet súlyosbítja, hogy több falon át kell vennie a jelet.
Ami az adapter programja mutat az semmit sem ér mivel nincsenek objektív mérő számok amikkel világosan érthető lenne a helyzet. Tedd fel a gépre az inSSIDer-t (van Android-os verziója is) vagy a WirelesNetView-t (portable) és linkeld be amit mutat és akkor meg tudjuk mondani, hogy mit kellene beállítani.
Azért csak max 20 Mbps jön át mert wifi csak ennyit bír a router mivel csak G-s és ezzel max 20-22 Mbps lehet elérni megfelelő körülmények közt. Ha veszel új, N-es típust akkor a max sebesség át fog menni.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
LadaLord
aktív tag
válasz madoxx #23074 üzenetére
Helló!
Köszi, próbálkozok akkor a csatornaváltással, talán lesz belőle valami... Jó ez az androidos app, köszi!
És akkor az szerinted mitől lehet, hogy a 30 mbit helyett (mert most látom, hogy befürgítették), 20 jön át wifi-n csak?Szerk.: még annyi, hogy az jó, hogy a nyomtatóm is mindig ugyanazon a csatornán van, mint a router? Wifi-n keresztül használom háózati nyomtatónak.
Üdv,
T.[ Szerkesztve ]
-
madoxx
aktív tag
válasz LadaLord #23072 üzenetére
Első kérdésre azt mondanám, hogy válts csatornát a wi-fi-nél, lehet a közelben ugyanezt használják és bezavar.
Ha van androidos eszközöd ez segíthet.
Második kérdésre pedig, hogy a routernek el kellene bírnia.
[ Szerkesztve ]
-
LadaLord
aktív tag
Helló Mindenki!
Segítségre lenne szükségem, ezért fordulok hozzátok, biztos fog tudni segíteni itt valaki...
Vázolom a problémámat: Adott egy asztali számítógép ami egy ilyen adapterrel csatlakozik egy ilyen routerhez. A gép viszonylag messze van a routertől, pár fallal odébb, de amikor megnézem a hálózat állapotát, nem tűnik úgy, mintha a jelerősséggel lenne gond. Ezt mutatja. A fő problémám az, hogy annak ellenére, hogy jó a jelerősség, nem akar tökéletesen működni a cucc. Van, hogy jó minden, és teljesen jól lehet netezni, de az utóbbi időben valami nem kerek... Van, hogy felcsatlakozik a hálózatra, de kb 5 perc múlva ledobja, és nem tudok csatlakozni újra, pedig látja a listában. És ha épp működik, akkor is 0,5-1 mbit-et mutat a speedtest a sebességre... A gépen Win 7 64bit fut. A net az 25 mbit-es UPC-s.
Szerintetek mi lehet a gond? Nagyon idegessít már, hogy nem akar azon a gépen rendesen működni a net...Egy másik kérdésem is lenne, de ez nem annyira életbevágó: Az én gépemben egy ilyen wifi adapter van. Egy szobában van a routerrel, de a speedtest szerint 20 mbit a net. Lehet, hogy azért nem jön át a teljes sávszélesség, mert a router nem bírja? Lehet, hogy egy ilyesmi routerrel megoldódna ez a problémám? Lehet, hogy ezzel megoldódna az első fő problémám is?
Bocsi, ha nem volt túl összeszedett a hozzászólásom, de most így jött ki belőlem.
Köszi előre is a segítséget!
Üdv,
T. -
pinnacle
nagyúr
válasz madoxx #23070 üzenetére
Köszi! Közben találtam egy összesített mobilinternet szolgáltató oldalt. Néha ilyen megjegyzés van. "no modem usage allowed" A Wifi hotspot, modemnek számít?
[ Szerkesztve ]
-
madoxx
aktív tag
válasz pinnacle #23069 üzenetére
Én úgy tudom a legtöbb helyen automata, de ha nemmi kaptunk a mobilnetes sim mellé manualt
Árban nincs francia tapasztalatom. Németben o2-t használtunk, de azt sem tudom mennyi volt, nem én intéztem.Szerk: közben pont hasonló témában válaszoltam egy másik fórumon.
Volt leírás, webes felületről kütyü konfig és öröm[ Szerkesztve ]
-
pinnacle
nagyúr
3G Wi-Fi HotSpot-ot szeretnék venni. Külföldön vennék bele mobilinternet adatkártyát, hogy ne kelljen roaming díjat fizetni. Én csak a Tp-Link TL-M5350-et találtam. Más nincs ezen kívül? Valakinek van ilyen kütyüje?
[ Szerkesztve ]
-
krealon
veterán
válasz madoxx #23064 üzenetére
Milyen router-rol van szo? (Marka, tipus)
Egyebkent ide tartozna a kerdes: Router gondok (kiemelt téma) -
madoxx
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék ötleteket kérni az alábbi probléma megoldására:
Adott egy pc, ami a netet a lan kábelen keresztül kapja, dhcp-vel.
Beteszek a helyére egy routert, a pc mac címére maskolva és nem kap ip-t.Ha beállítom static-ba a legutóbb kapott ip-t, akkor működik a router, osztja a netet stb...
Egészen addig amíg nem kapok másik ip-t.Van tippetek miért nem kapom meg az ip-t a routerre dhcp-n, ha ugyanaz a mac címe (maszkolva), mint a pc-nek (ami gond nélkül megkapja)?
Köszi
-
VeryByte
őstag
Sziasztok!
Tipp kéne, nem otthoni, hanem SOHO.
Picit bonyolult nálunk a hálózat.
Van 4 fix IP-nk, abból kettőt használunk.
Az egyiken csak VPN kapcsolatok vannak partnercégekkel, ezt egy Sonicwall szolgálja ki, nincs is ezzel semmi gond. Itt nincs egyéb publikus internet forgalom, kintről sincs beengedve semmi.
(Az, hogy a kijutás miért így van, annak tradicionális okai vannak. :-))
A másik egy egyszerű TP-Link TL-R600-as mögött ül. Ez a default gateway és ezen vannak megadva azok a routing szabályok, melyek a megfelelő irányokat a Sonicwall irányába terelik. És ez teljesen jól működik is.
De, a TP-Link-ben a lehetséges route szabályok száma maximum 15 (vagy 20, most nem nézem meg), és ez kevés, mert kéne még pár. (Idiotizmus, hogy az amerikai partner mindent idióta subnet-ekbe tesz, de ebbe nincs beleszólásom, emiatt ugyanoda rengeteg routing szabályt kell csinálnom.)Szóval felvetődött, hogy ezt a TP-Link-et lecserélném egy nagyobb tudású valamire, mondjuk egy Mikrotik-re.
Na de melyikre? Tudnátok javasolni a fentebbi felhasználásra valamit?
WIFI nem kell, viszont gigabit LAN és WAN igen. (LAN már most jó, ha van, WAN pedig a jövőre nézve.)
Előre is köszi.
"What is the most important thing in a woman?" - "The soul."
-
VeryByte
őstag
válasz aviator #23061 üzenetére
1. Nézd meg a direktben kötött gépen is a sebességet.
2. a wifi router-en kapcsold ki a DHCP-t ésne a WAN/Internet bemenetre kösd, hanem valamelyik kimenetre a 4-ből (ezek nem kimenetek, de ebbe most ne menjünk bele), és figyelj, hogy a vezetékes routerednek és a wifi routerednek ne legyen ugyanaz az IP címe.Amit csináltál az egy dupla NAT-olás, ami nem rossz, de azért felesleges.
"What is the most important thing in a woman?" - "The soul."
-
aviator
tag
Sziasztok!
Eszközöltem otthon némi módosítást az internet hálózatban, internet megosztással kapcsolatosan és adódott egy kis probléma. Az eredeti kialakításban egyetlen wifi router volt az internetforrás, viszont miután egy adott helységben a jelerősség nem bizonyult elégségesnek változtatnom kellett az elhelyezésén. Ennek megfelelően a wifi router helyére egy vezetékes került, mivel egy számítógép kábelen kapja a netet, a wifi router pedig bekerült az előbb említett helységbe, így a jelerősség megfelelő. A kialakítás: bejövő net kábel megy a vezetékes router bemenetére, annak az egyik kimenete pedig a wifi router bemenetére. Az internet jelszavas, így a vezetékes router PPPoE-re, a wifi pedig dynamic IP-re van állítva. A probléma pedig a következő: Az eddig (egyetlen wifi router alkalmazásával) 4-6 Mbps letöltési sebesség éppen, hogy eléri az 1-et az új konfigurációban. A wifit használó gépek esetén biztosan, a vezetékes gépet nem néztem még.
Nem tudom mi lehet az oka, várnék ötleteket, hogy szerintetek hol kezdjem a hibát keresni.
Előre is köszönöm a segítséget!
Ádám
-
Antibazsi
aktív tag
válasz Antibazsi #23059 üzenetére
Áh, közben találtam egy ph! cikket arról amire gondoltam. Ennek utánanézek jobban viszont ezzel lehet már el is kanyarodtam a topictól. De azért érdekel ha valaki tudja, hogy ennek léteznek e alternatívái?
Üdv, Balázs
-
Antibazsi
aktív tag
Sziasztok!
Otthoni hálózaton belül van lehetőség minimális késleltetéssel használni egyik gépen keresztül a másikat? Érthetőbben tudok otthoni felhő félét létrehozni? Konkrétan van egy ótvar régi laptop és van egy izmosabb mai pc. Van e arra megoldás,hogy a PC hardverét használva a laptonon játszak/HD filmet nézzek? Még a játék annyira nem is fontos, de a filmnézésnek nagyon örülnék.[ Szerkesztve ]
Üdv, Balázs
-
FishAir
senior tag
Igazándiból nem is tudom hová kellene ezt írni. Remélem jó helyen járok, ha nem majd valaki átrakja.
Szóval azt szeretném, hogy a nyomtatóm és a scannerrem etherwake-es legyen. A nyomtató hálókártyája sajnos nem tudja a scanner meg usb-s. Kellene egy olyan eszköz, ami tud wake-on lan-t, elektromos hálózatra csatlakoztatható, nem számítógép és olcsó. Ha lenne egy ilyen, akkor be lehetne dugni egy master-slave (ha a masterbe csatlakoztatott eszköz működik, akkor a slave-ekbe csatlakoztatottak bekapcsolnak és fordítva) elosztóba és minden meg van oldva. Várom az ötleteket.iDontcare
-
nolika
senior tag
Igen, bár ez a wifi ki-be nyomogatásnak nem látom sok értelmét. Alapvetően energiát akkor vesz fel a wifi chip ha az SSID-t (hálózati azonosítót) küldi el. Ergo 0,5-1W-nál többet nem fogyaszt. Ennyi erővel az a 2-3kHUF-fal drágább router többet eszik, mint a kisebbik Persze ez elvi kérdés. Számodra teljesen mindegy melyik routert választanál, kb olyan mintha egy átlagember 4dl-rel nagyobb hengerűrtartalmú gépjárművet vesz, A-ból B-be elvisz. Ha nem fogsz OpenWRT-t felrakni, akkor a kisebb is megfelelő választás.
VeryByte: Naja, az azért durva. De elegáns megoldás, szépen L2-ben elmanagelni az IPTV-t. De sztem 1000 háztartásból jó ha 1 ilyen működik.
Magnat: Persze ez így helyes!
[ Szerkesztve ]
-
Belba
őstag
válasz nolika #23053 üzenetére
Persze, persze, értem én...
Nem is veled van a hiba, hanem velem, én nem értek a dolgokhoz ilyen mélységekig...Most egyelőre tökölődöm a 1043-as és a 3600 között, mert gondolni kell arra is, hogy nem 1 évre vesz az ember ilyesmit, a 3600-as már a jövőbeli fejlesztésekre is fel van készítve...
Olcsóbb most 2-3 ezerrel többet áldozni a routerre, mint 1-2 év múlva újat venni...A 3600-as típusban nagyon tetszik a wifi ki-be kapcsológomb, pont erre (is) lenne szükségem!
Az asztali gépek kábelen mennek, minek menjen a wifi, ha nincs rá szükség?!
A wifit csak akkor kapcsolnánk be, ha a telefonokhoz (és majd tablethez) szükség lenne rá...Már rávetettem magam a két routeres (WR1043 és WR3600) topicra, kipuhatolom, hogy melyik is lenne a legjobb választás...
Nagyon köszönöm a segítségedet!...
< A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >
-
VeryByte
őstag
válasz nolika #23053 üzenetére
Én.
Ugyanis a ház egyik feléből kell a másikba vinnem két külön VLAN-t. (IPTV és NET, két külön ADSL-en, mert csak így tud jönni a megfelelő sávszél.)
Ráadásul az egészet EoP-n. (Ethernet over Power), hogy ne kelljen kábelt behúznom.
Van nálam állatság bőven."What is the most important thing in a woman?" - "The soul."
-
nolika
senior tag
Csak a teljesség kedvéért Próbáltam a kérdésedre választ adni, amit meg is adtam
A lényeg: Elég nektek akkor a TL-1043ND gyári szoftverrel. Bemész a boltba, megveszed, rádugod, a gyári egyszerű kezelőfelületen egy-két dolgot beállítasz, és kész. Nem kell tőle megilyedni. Csak szólok, hogy a TP-linknek van telefonos magyar ügyfélszolgálata is.
Sok szerencsét!
Magnat: Nopersze melyik az az elmebeteg állat aki L3-as switchet tesz otthonra
-
Belba
őstag
válasz nolika #23049 üzenetére
Kedves Nolika!
Nagyon aranyos vagy, hogy segíteni szeretnél, de megmondom őszintén, a beírásodnak a 90%-át nem értem...
OSI réteg, szegmensek, level, csomagok...
Igazából mi az itthoni hálózaton nem akarjuk egymás között megosztani a gépeket, különösebben nem szoktunk letöltögetni sem (egyedül a fiam tölt le időnként 1-1 filmet torrenttel)...
Nem akarom a nyomtatót sem hálózatba kötni...Nagyon tetszik a TP-Link TL-WDR3600 router, de pl. nem tudom mire használnánk a 2 db USB bemenetét...
Nem szeretném a programját sem buherálni openwrt-vel (látom a fórumon mindenki arra esküszik)...A switch-ben pont az tetszett a legjobban, hogy csak bele dugtuk a kábeleket, és működtek a szgépek, nem kellett semmit sem beállítani... Mind a három asztali gépre jött a maximális sávszélesség, oszt jónapot!...
< A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >
-
Belba
őstag
válasz Gubek-Einste #23048 üzenetére
Köszi!....
Máris olvasgatom a WDR3600-as topicot a fórumon, átböngésztem a vásárlói véleményeket és eddig több jót olvastam róla, mint rosszat...
Nagyon tetszik, hogy van rajta wifi ki-bekapcsoló gomb és a jövőre nézve készen áll a további sávszélesség bővítésre is...
A 1043-as 32 MB-os RAM-jához képest a 3600-nak 128 MB a RAM-ja...
És csak 2-3 ezer forinttal kerül többe!...Hát, akkor lehet, hogy ez lesz...
Nagyon köszönöm a segítségedet!...
-
nolika
senior tag
boccs, 180 megabitet átenged wan-on: performance.
Nem, egy switchben nincs automatikus védelem. A switch feladata hogy az OSI réteg Level 2-ben minden csomagot oda forwardoljon ahonnan éppen neki kell. Tehát ha a 1-es port számítógépe küldeni akar a 3-as portú számítógépnek, akkor egy instant összeköttetést hoz létre és átteszi a csomagot. Nem csinál semmilyen fajta menedzselést stb...
Ezzel szemben a router már Level 3-ban, tehát képes megvizsgálni a csomagot hogy melyik alhálózatból illetve honnan hova tart, kibontja a csomagot, szelektál stb....
Neked az a lényeged hogy az úgynevezett hálózati címfordítást végezze el. Röviden: 1 IP címről több számítógépet enged netezni, cserébe csak passzív kapcsolatod lesz. Olyan mint egy emeletes ház. 1 csengő 1 kijárat. Kifele mindenki oda megy ahova akar ( letölt ) viszont bemenni már tudnod kell melyik csengőt (számítógépet) akarod nyomni, vagyis ha külső kérés érkezik, akkor a NAT-os routernek meg kell mondani, hogy hova tegye azt a kérést. Ez a portforward. NAT-nak ez a hátránya, de az esetek 98%-ban nem kell aktív kapcsolat, illetve én pl most azt állítom be hogy ezek a portok automatikusan megnyíljanak NAT-PMP-vel. Így DC++ meg azok az alkalmazások amiknek aktív kapcsolat kell megnyitják maguknak a portot.
A NAT növeli a biztonságot, hisz egy tűzfalad lesz ami hardveres. Bármilyen külső kérés lepattan. Azonkívül rengeteg sok újdonságot dob, főleg a 1043ND routerrel, pl belső hálózati DNS szerver, nyomtató/fájlszerver, DDNS WAN portra stbstbstb.... openwrt oldalán el tudod olvasni.
Javaslat: Switch maradhat, hisz bármikor lehet növelni a hálózatot, nem nagy tétel. A router beszerzését ajánlom. N-es, gigabites, és nagyon baba. Most állítottam be a QoS-t, és nagyon jól működik!
Amúgy meg pont most keresek gigabites switchet
MOD: Aztamindenit, a kollega jól mondja: TP-Link TL-WDR3600-at vegyél 3000-rel drágább és kb 2x annyit tud... és ugyanúgy openwrt-s
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
A TP-Link 1043ND átengedni rendesen a 120-as netet, korábban ajánlották is a fórumon ezt a típust ehhez a nethez de most már az "utódját", a 3600 az amit ajánlott több okból is.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Belba
őstag
válasz nolika #23044 üzenetére
Nem tudom, ezt a switchet mindenki így használja : router nélkül... A Szolgáltató modemjéből ebbe jön be a net, és ez ossza szét a PC-k között...
Én úgy tudom, hogy ebben van valamiféle automatikus védelem (most keresgéltem a leírásában, annyit találtam, hogy "védi a hálózati forgalmat")..."... De amúgy a kollega jól mondja, 3 IP jelentkezik ki mert nincs NAT-olás. Na most kérdéses hogy a modem miként viselkedik. Láttam UPC kábelnél statikus/fix IP-s modemet, ahol csak egy egyszerű IP címet kap a WAN (szolgáltatói) hálózaton, a másik oldalon meg csak "kirakja a csomagokat"..."
Bocs, de ebből semmit nem értek!....
"... Javaslom hogy egy routert szerezzetek be, mondjuk egy TL-1043ND..."
Igen, én is ezt a típust néztem ki, ez a legolcsóbb gigabites router ami még megbízhatónak is tűnik...
Akkor ezek szerint te is azt javaslod, hogy a switchet dobjuk ki és cseréljünk gigabites wifis routerre?...
-
Belba
őstag
válasz Gubek-Einste #23043 üzenetére
Igen, valóban 3 publikus IP címet kapunk a szolgáltatótól...
Laikusként úgy gondoltam, hogy az egyik PC kábelét a switch helyett a wifi routerbe dugnám, és onnan menne (az egyik kimenetről) kábelen a PC-be tovább... És ha nincs szükség a wifire, akkor routert kiveszem, kábel megy egyenesen a PC-be, ahogy eddig...
Igazából te most azt javasoltad, hogy cseréljük le a switchet egy gigabites wifi routerre...
Csak attól félek, hogy az nem fogja csontmentesen átengedni a 120Mbit/s-ot, amit most a switch remekül átenged!... Vagy neked mi a véleményed?...
Mondjuk a TP-LINK TL-WR1043ND?... Ez elég megbízható?!...
-
nolika
senior tag
router nélkül switchbe dugtad a gateway-edet? Érdekes, nincs NAT és nincs tűzfal biztonsági szempontból aggályos.
Ha eddig így működött, akkor csak egyszerű "átdugással" lehet wifi routert csatlakoztatni a hálózatra úgy hogy a router switch részébe csatlakoztatod a kábeledet amit a gigabitesbe dugsz.
De amúgy a kollega jól mondja, 3 IP jelentkezik ki mert nincs NAT-olás. Na most kérdéses hogy a modem miként viselkedik. Láttam UPC kábelnél statikus/fix IP-s modemet, ahol csak egy egyszerű IP címet kap a WAN (szolgáltatói) hálózaton, a másik oldalon meg csak "kirakja a csomagokat".
Javaslom hogy egy routert szerezzetek be, mondjuk egy TL-1043ND. Ez is gigabites MIMO N-es és bírja egészen 150mbit-ig a WAN oldalt.
-
Topikgazda
Mivel csak az 3 publikus IP címet kapsz a FP120 mellé így mindenképpen az egyik gépet a router-re kell kötni, szerint mind a hármat, jobb állandóan rajta tartani mert eltart egy ideig az eszköz csere, ha nem kell a wifi akkor a legegyszerűbb azt kikapcsolni, de szerintem ezt sem kell.
FP120 net mellé gigabites router kell.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Belba
őstag
Hali!
Tudna nekem valaki segíteni?!...
Van nekünk egy TP-LINK TL-SG1005D gigabites switch-ünk, erről megy 3 db asztali gép...
Ebbe megy bele a UPC modemből jövő net (120 Mbit/s)...
Ez nagyon jól bevált nekünk, előtte volt egy wifis routerünk (amit a UPC adott) állandó gond volt vele, ráadásul a sávszélesség töredékét tudtuk csak kicsiholni belőle...Most viszont szükségünk lenne wifi-re is 1-2 mobiltelefonhoz és esetleg tablethez is...
Lehet olyat csinálni, hogy a switch egyik csatlakozójára egy wifis routert kötünk és onnan jutunk vezetéknélküli nethez?... Mivel erre csak időnként lenne szükség, lehet ezt csak akkor csatlakoztatni, amikor szükségünk van rá?... Vagy van kikapcsolható-bekapcsolható kütyü is?...
Valami olcsó, egyszerű megoldás (de azért biztonságos, titkosítható és védhető hálózattal!)?...< A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >
-
krealon
veterán
válasz sujgojo #23040 üzenetére
" tehat csak az a fo, hogy mind ket vege ugyanaz legyen."
Sajnos nem.
A szines - feher-szines kabelek alkotnak erparakat, ezeknek kell a fenti abra szerinti erintkezohoz csatlakoznia.
Ha nem a megfelelo csatlakozora kerulnek, akkor az erpark nem lesznek osszesodorva, igy antennakent mukodnek a kabelek es mindenfele kulso zavart osszeszednek. -
krealon
veterán
válasz sujgojo #23038 üzenetére
Azt is vedd legyszives szamitasba, hogy a PC-s halozati kartya sokkal kevesbe erzekeny a zavarokra, mint a routerekben levo.
Anno Digi-s bekoteseknel lehetett olvasni arrol, hogy rossz szinsorrend miatt csak PC-vel mukodott az internetkapcsolat es ujrakrimpeles utan megjavult a routeres eleres is.En az 568B kotest szoktam alkalmazni, mert a gyari patch kabelek is ezt a sorrendet szoktak hasznalni.
-
sujgojo
csendes tag
válasz krealon #23037 üzenetére
lehet, hogy nem voltam eleg egyertelmu. tehat 3 fele keppen raktam ossze a cuccot:
1. router nelkul hosszu kabellel: mukodik
2. routerrel rovid kabellel: mukodik
3. routerrel hosszu kabellel: NEM mukodiktehat a 2-3 kozott csak a kabel a kulonbseg, beallitasok nem jatszhatnak.
kontakt hiba vagy rossz krimpeles viszont lehet, mert en csinaltam. a ket diagram kozott mi a kulonbseg?
a szinek sorrendjere, nem figyeltem, csak arra, hogy uaz legyen mind a ket oldalon. remelem ez jo. most megneztem egy gyari kabelt es ott is ugy van. -
sujgojo
csendes tag
sziasztok,
van egy tp link 5210-em, ami ap/kliens uzemmodban megy es egy kb. 30meteres utp vegen van telepitve. ha siman radugom a pc-t, akkor megy a net. ha viszont routert teszek ra, es azon keresztul probalok netezni, akkor "WAN port unplugged" uzenet villog, es semmi nem megy. ellenorzeskeppen konfig valtoztatas nelkul probaltam 1meteres utpvel is, es ugy tokeletesen mukodik. tehat valami kabel hiba, szakadas vagy egyeb lehet,csak azt nem ertem, hogy akkor miert mukodik router nelkul? a kabel eleg tekervenyesen lett behuzva, lehet, hogy megnyaggatta a villanyszerelo.ugy tunik, mintha a ket szkoz nem tudna egymassal beszelni, illetve, valamiert a router (szinten tp) nem latja az apt. hamarosan veszek egy teszter megnezni, hogy mi a hiba.
ki lehet ezt esetleg valahogy parameterezni?
-
eastsider
nagyúr
válasz Intruder2k5 #23028 üzenetére
nem opció másik router...
előtte valami asus förmedvényt találtam be (gondolván hááátha, annyira gáz nem lehet) 15 percenként rebootoltaz az előző TP-link (az is valami hasonló volt amúgy) jóópár havonta kért egy rebootot, és ennyi volt. az belefér azért (najó a linksys otthon kb. áramszünetenként kap rebootot)
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz eastsider #23027 üzenetére
Vagy inkább én néztem el a vesszőket, pontokat, és így a hangsúlyt, utólag még egyszer elolvasva...
"másik TP-link routerrel is csinálta néha, de nem ennyire gyakran. kábelen"
Na de mindegy, próbáld meg a DD-WRT, vagy esetleg Gargoyle-t! De lehet jobban jársz ha ide is beteszel egy Linksys routert!
-
eastsider
nagyúr
válasz Intruder2k5 #23026 üzenetére
nem. kábellel nem jött elő, épp ezaz
(lehet elírtam, bocsi)a héten feltolok egy DD-WRT-t
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz eastsider #23025 üzenetére
"illetve én arra gondoltam, hogy valamiért nem szereti a routert a wifi adapterem"
De azt írtad, hogy kábellel is előjött már a hiba!"egyébként azért gondolom, hogy nem az én kliensem a hibás, mivel otthon a wrt54gl-vel (ddwrt) semmi gondja nincs"
Na ezért nem szeretem a TP-LINK-et! -
eastsider
nagyúr
jah igen, mondanom sem kell, torrent megy 3 laptopon (mondjuk csak ezen non stop), de bírnia kéne...
driver ehhez nem hiszem, hogy van frissebb, de megnézem... oprendszert most nem szeretnék telepíteni.
"legolcsóbb" megoldás egy dd-wrt, bár ahogy néztem van újabb stock fw is.de miért jó a többi kleinsen? -legalábbis a többiek nem szóltak még-
telón is jó volt... illetve én arra gondoltam, hogy valamiért nem szereti a routert a wifi adapteremegyébként azért gondolom, hogy nem az én kliensem a hibás, mivel otthon a wrt54gl-vel (ddwrt) semmi gondja nincs
egyébként 6 nap volt az uptime, hogy most rebootoltam.
menjek neki ddwrt-vel egyből, vagy próbáljam meg a gyárit?rebootoltam a gépemet többször is, de egyáltalán nem lett jobb
[ Szerkesztve ]
-
nolika
senior tag
válasz Intruder2k5 #23022 üzenetére
Pár napról van szó, addig feltételeztem hogy a gépek ki-be kapcsolódnak.
Lehetséges hogy a futó szoftveren valami túlcsordul. Ezért FW cserét ajánlom. -
MODERÁTOR
-
eastsider
nagyúr
adott egy TP-Link TL-WR841N router, amire wifivel csatlakozok notiról (intel wifi link 5300, win8) N-es szabványon. jelerősség max a windows szerint
pár nap után rettentően belassul a böngésző (chrome, de próbáltam mással is), torrent jó, de böngészni lehetetlenség. alig tölti be az oldalakat, speedtest 10/15-öt dobott 10ms-es pinggel a 30/20-as T-s optikás netre...
viszont!! amint rebootolom a routert minden helyreáll azonnal
a többi klienssel minden rendben (3-4 telefon, és 3 noti összessen)
mi lehet a gond? másik TP-link routerrel is csinálta néha, de nem ennyire gyakran. kábelen akkor jó volt. most ez nem megoldható
rakjak rá egy DD-WRT-t vagy mi legyen?
[ Szerkesztve ]
-
nolika
senior tag
válasz laca500 #23018 üzenetére
Kodek oldalon minden rendben?
Esetleg nincsenek erőforrászabáló processek?
Ha ezek nincsenek akkor az adatforgalmat kell nézni, hogy van-e kirívóan nagy használat, vírus stb. Ha ez sincs, akkor marad a további találgatás én akár az eszközre is ráfognám. De az azért nagyon ritka...
-
laca500
aktív tag
válasz nolika #22998 üzenetére
Köszi a segítséget.
Megmértem mind a két oldalon a sebességet. Film lejátszás közben mind két oldalon 35-60Mb az átviteli sebesség. Ennek elméletileg elégnek kellene lennie. Az érdekesség az, hogy pl. ma is kb. 1 órán keresztül akadás mentesen ment a lejátszás, aztán egyszer csak elkezdett akadozni, majd a hang teljesen elment. Viszont az átviteli seb. maradt 35-60Mb között. Nem jut eszembe semmilyen megoldás a hiba megszüntetésére. Valami ötletetek lenne? Elképzelhető, hogy a esetleg router nem bírja a hosszabb megpróbáltatást? Egy jobb minőségű megoldás lehetne? Csak találgatok![ Szerkesztve ]
Alaplap: MSI X470 GAMING PRO CARBON + VGA: EVGA RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X FTW3 Ultra + CPU: Ryzen 7 5800X + RAM: G Skill Aegis F4-3000C16-8GISB 16GB kit + SSD: Samsung NVMe 970 EVO + Táp: Cooler Master V750 Gold V2 + CPU hűtő: Be Quiet DARK ROCK PRO C1 + Ház: Be Quiet Silent Base 802
-
russel87
csendes tag
Köszönöm a válaszokat! Sokat segítettetek! hülyeséget kérdeztem lanon nincs mac szűrés!
[ Szerkesztve ]
-
krealon
veterán
válasz russel87 #23003 üzenetére
"ha routerem után bekötnék egy ugyan olyan típusú wifis router utp kábelen keresztül, akkor működne a dolog? Persze nem akarok két külön hálózatot, csak egyet. Amennyiben van rá megoldás, akkor azt hogyan kell beállítani?"
Switch / AP modban kell hasznalni a masodik routert
-
MODERÁTOR
válasz russel87 #23013 üzenetére
192.168.0.x tartományban, de lehetőleg nem 100-199 közt, mert azt osztogatja a DHCP klienseknek!
Túl bonyolítod a dolgokat, elmondtuk mit kel tenned! A másodlagos router LAN IP címét állítsd át 192.168.0.254-re, kapcsold ki benne a DHCP-t, és használd egészséggel!
Miután átállítottad a címet, már csak az új címen tudod elérni, ezen ne lepődj meg, még ha logikus is!
Hol van MAC szűrésed? UTP kábelen? LAN porton?
[ Szerkesztve ]
-
russel87
csendes tag
válasz Intruder2k5 #23012 üzenetére
Tehát ezen belül kell lenni Start IP Address: 192.168.0.100 End IP Address: 192.168.0.199 (ezt mutatja a routerem). Ha az első routerről csatlakozik egy gép lanon keresztül, akkor arra kell figyelni, hogy nehogy azt adja meg a másodlagos routernek. Ha jól értelmezem! Elnézést az értetlenségemért, de még most csinálok ilyen hosszabbítást először!
ja és a másodlagos routernek a mac címét be kell"tanítanom" az elsődlegesnek (mac szűrésem is van), hogy tudjanak kommunikálni?![ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
sebijani1982
senior tag
válasz russel87 #23008 üzenetére
Azonos tartomány kell most neked. Az előbbi példából, most: 192.168.0.254 legyen, a lényeg a 192.168.0. (a 4-ik szám bármi lehet 2-254 között, arra figyelj, hogy ne ütközzön egy másik gép IP címével, ami az első routerbe van kötve.) A DHCP kikapcsol, innen már működnie kell simán.
"Ob's stürmt oder schneit, Ob die Sonne uns lacht, Der Tag glühend heiß Oder eiskalt die Nacht. Bestaubt sind die Gesichter, Doch froh ist unser Sinn, Ist unser Sinn; Es braust unser Panzer Im Sturmwind dahin."
-
russel87
csendes tag
válasz Intruder2k5 #23009 üzenetére
Köszönöm a választ! Ha nem utp, hanem repearterként oldanánk meg, akkor ugyan ez lenne a menete?
-
MODERÁTOR
-
russel87
csendes tag
válasz Intruder2k5 #23006 üzenetére
Tehét a két routert összekötöm lant-lannal utp kábelel az elsődleges routerm ip címe192.168.0.1 a másodlagost átállítom egy másik tartományba. A másodlagoson kikapcsom a dhcp-t! továbbá mást nem kell beállítanom rajta, illetve a mac címeket tudni fogja?
-
sebijani1982
senior tag
válasz russel87 #23005 üzenetére
Ez most így kicsit furcsa megfogalmazás:
"... nem szeretnénk még plusz router venni!" "A második routernek... "Ezek szerint van 2 routered jelenleg? Én csak példaként írtam, hogy nekem egy TP-Link és egy Linksys routerrel is gond nélkül fut. Ezzel azt akartam kifejezni, hogy nem kell feltétlen ugyanolyan routert szerezned.
A MAC címeket nem kell szerintem betanítani, mivel a második router nem rendelkezik saját "tudattal" csak átveszi az első router adatait. Nem is tudsz a második router programjába belépni a böngészőn keresztül, ha be van dugva az első routerbe.
"Ob's stürmt oder schneit, Ob die Sonne uns lacht, Der Tag glühend heiß Oder eiskalt die Nacht. Bestaubt sind die Gesichter, Doch froh ist unser Sinn, Ist unser Sinn; Es braust unser Panzer Im Sturmwind dahin."
-
MODERÁTOR
válasz russel87 #23005 üzenetére
Nem kell! A második router IP címét állítsd az első router tartományába, de lehetőleg annak DHCP tartományán kívülre! Például 192.168.1.1 elsődleges router esetén a 192.168.1.254 tökéletes választás! Ezen kívül a másodlagos routerben a DHCP szervert kapcsold ki, így az IP címeket továbbra is mindenkinek az elsődleges router fogja osztani!
-
russel87
csendes tag
válasz sebijani1982 #23004 üzenetére
A router antennája nem cserélhető és nem szeretnénk még plusz router venni! A lefedés egy egész felső szintre összpontosulna! Akkor elméletileg a utp-és megoldás működhet! A második routernek be kell "tanítani" a mac címeket, amik az első routeren élnek?
-
sebijani1982
senior tag
válasz russel87 #23003 üzenetére
Szia esetleg egy antenna hosszabító kábel megoldhatja a gondot és még router sem kell, bár nem írtad mekkora távolságot kellene áthidalni. De mondjuk ha egy földszint és egy emelet lefedése a cél, akkor az antenna hosszabbítóval a plafon közelébe helyezve az antennát már elég jó jelet kaphatsz az emeleten is.
Ha az UTP-s megoldás tetszik, akkor pedig a második router egyik LAN protjába dugd be az első routerből jövő kábelt. Tehát LAN-LAN csatlakozás kell. Így elméletileg nem kell semmit állítanod a második routeren.
A WAN portot hagyd szabadon. Még ugyanolyan router sem kell. Nekem TP-link WR841 és Linksys 54G simán megoldja ugyanígy.[ Szerkesztve ]
-
russel87
csendes tag
Van egy TP-Link Wifis Routerem ki szeretném bővíteni a hatótávolságát. Az a megoldás nem jó, hogy veszek egy másik repeater routert, mivel ezzel megfeleződne a sávszélességem. A kérdésem a következő lenne, hogy ha routerem után bekötnék egy ugyan olyan típusú wifis router utp kábelen keresztül, akkor működne a dolog? Persze nem akarok két külön hálózatot, csak egyet. Amennyiben van rá megoldás, akkor azt hogyan kell beállítani?
-
nolika
senior tag
válasz daninet #23001 üzenetére
Elvileg minden bekapcsolás után megy az újrafelismerés. Ez már protokolláris szintű probléma. Számomra ilyenkor az volt a megoldás, hogy mindenkit azonos munkacsoportba raktam és egyértelmű hostnévkiosztást készítettem (windows munkacsoport és számítógépnév). Továbbá hálózatfelderítést is bekapcsoltam és a jelszómegosztást meg ki.
-
daninet
veterán
Üdv!
Van valakinek valami ötlete, miért "felejti" el a gépem a hálózatra csatlakozást. A gond pontosan az, hogy mind wifin, mind dróton egyszercsak már nem érem el a hálózati megosztott mappákat és gépeket. A gyógyír ilyenkor az, hogy jobbklikk a hálózati eszközön, diagnosztika, majd miután alaphelyzetbe állt egy pár napig ismét jó, majd ujra meg kell ezt csinálnom. Nem nagy dolog de kicsit fáraszt már.
Ha valakinek van valami ötlete mi okozhatja megköszönöm a tippet.
Atheros és Realtek hálózati eszközökről van szó (wlan/ethernet) W7 Pro x64 gépen. Driverek frissek, rendszer up-to-date.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Ulefone Armor 27T Pro - hőkamera mindenáron
- Trollok komolyan
- Hisense LCD és LED TV-k
- Autós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest