Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gargouille
őstag
válasz thomatox #26937 üzenetére
Van amikor történeti okokból vagy szükségből így van, ez teljesen érthető. Általában inkább biztonsági okokból nem szokás Windows szervereket közvetlenül kinatolni vagy erre használni. Ha van például egy Mikrotik router előtte, akkor azon szépen fel lehet konfigolni mondjuk egy SSTP VPN szervert és akár RADIUS-al összelőni a DC-vel és akkor AD-ból is tudnak a VPN kliensek authentikálni.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
addikt
válasz thomatox #26443 üzenetére
Kérdés, pontosan milyen Windows szerver licenceid vannak és mennyire akarsz legális lenni.
A WIndows Standard szerverek általában 1 hyperv host és ezen a vason futó 2 guest aktiválást engednek. Az essential licencek ettől korlátosabbak.
A VMware 7 hardver szinten limitál, elvileg nincs guest gép limitáció. (meg persze sok feature nincs benne a free verzióba)[ Szerkesztve ]
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
Gargouille
őstag
válasz thomatox #26443 üzenetére
"A Vmware jobb, mint a Hyper-V?"
Erre nehéz lenne objektív választ adni, kicsit olyan téma ez is mint a Windows vs. Linux vagy az Intel vs. AMD, szóval nagyrészt hit kérdése. Üzemeltettem sokáig mind a kettőt, a magam részéről inkább Hyper-V párti vagyok, de amennyire látom a többség meg a VMware felé húz.
Ha tárgyilagosan akarom megközelíteni, akkor mind a kettő tökéletesen alkalmas arra, amire kitalálták, tehát ha választani kell közöttük, akkor inkább a konkrét megoldandó feladathoz kell megnézni, hogy melyik az alkalmasabb. Ha nincs semmi extra igény és a környezet sem kényszerít ebbe vagy abba az irányba, akkor a választásnál az is szempont lehet akár, hogy melyikhez van meg a kompetenciád, praktikáid stb. a későbbi gördülékeny üzemeltetéshez.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
bolvar
senior tag
válasz thomatox #26413 üzenetére
Én most raktam össze picit hasonlót, csak suliba segítettem be.
Pfsense alá ment dhcp vpn, dns tovább van lökve a szolgáltató felé, nem szarakodok itt vele,
vmware alatt meg dc, file, terminal, nexon a pénzügyesnek, wsus meg unifi linuxon.
Egy t620 vason dual xeon 128gb memória(erre volt pénze a sulinak), a terminal egy ssd raid-en van annyi, a többi meg raid5-ön.
5 perc alatt lelehet frissíteni, nyalván delayel, a cégeknél úgyis kiderül ha megborul valami egy frissítés utánA jó lányok azt mondják: NEM! A rosszak azt, hogy: HOL? :)
-
addikt
válasz thomatox #26440 üzenetére
"Tudja a felhasználói VPN -t is, bár csak úgy működött, ha ő maga a radius server, ha a Server2019 -et állítottam be radiusnak, úgy nem ment,"
Itt valószínűleg a tűzfal és a szerver közötti összekötés nem ment. A szerveren kell általában létrehozni egy usert amit a tűzfalon az LDAP beállításoknél megadsz. Ezzel behitelesít a tűzfal a szerverre és lekéri a user listát, elvégzi a userek hitelesítését. Ennek azért utána kell olvasni rendesen, ez nem a next-next-finish kategória.Mivel csak azzal a disk kapacitással tudsz gazdálkodni ami a szerverebe van (nincs külső storage, vagy NAS eszköz) így én mindent virtuális lemezre tennék. Felpattintanék egy ingyenes VMware-t a fizikai szerverre, arra bedobálnám a guesteket, és Veeam-mel menteném a cuccot.
VAS tekintetében mindenképp SSD-t javaslok, a virtualizáció tekeri rendesen a háttértárat, HDD-vel lassú lesz. Szerver méretezésre vannak nálam okosabbak de én így számolnék:
- a Win2019 DC+fájlszerver+print szerver esetében 8-16 GB elég lehet,
- a win2019 adatbázis tekintetében szintén a 8-10 GB elégnek tűnik mert kevesen használjátok és felételezem MS SQL Expres-t használtok ami proci és RAM korlátos, a MySQL-nek nem tudom mennyi kellhet
- a Linuxra nem tudom mennyi kell, de mivel kevesen használják 8-10 GB oda is elégnek tűnik.
Tárhely tekintetében te tudod mennyi kell. Talán a fájlmegosztás mehet HDD-re is, de az adatbázis és az oprendszerek mind SSD-n legyenek.Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
addikt
válasz thomatox #26413 üzenetére
A VPN-t én biztos nem tenném a DC-re. A tűzfal eszköz nem tudná lekezelni? Milyen VPN-t használsz?
Az SQL és a fájl megosztás nem annyira jó dolog együtt.
Én ezt tenném:
Szerver 1: DC, print szerver, fájlszerver, unifi controller
Szerver 2: összes adatbázis
Szerver 3: node.js
A VPN-t pedig tűzfalon megcsinálni AD szinkronnal.Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
addikt
válasz thomatox #26404 üzenetére
"Lesz a közeljövőben máshol egy szerver csere, oda menne hyper-v, meg rá kb 3 virtuális gép, 2 windows server, meg egy linux, oda nagyjából milyen vasat ajánlotok? Kb. 20 felhasználó van."
Akkor a fő telephelyen lenne 1 fizikai szerver amin futna 3 virtuális gép? A Windows-os szervereket nem lehet összevonni? A linux gondolom email szerver.
Milyen oprendszert használ a 2 Windows szerver? Milyen feladatokat lát el?Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
Gargouille
őstag
válasz thomatox #26388 üzenetére
Ez a vas így 8G rammal meg hdd-vel (cpu-ról nem beszélve) elég harmatos lesz virtualizáláshoz. Mi használunk pár ilyen gépet másodlagos backup szervernek ügyfeleknél, tragédia a teljesítménye. Legalább egy SSD-t bele kell dobni az oprendszernek, akkor el fog rajta futni, amit szeretnél, de hyper-v -re így sem ajánlanám.
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- Androidos tablet topic
- Milyen GPS-t vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- Politika
- Nagyrobogósok baráti topikja
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- GAMER Ryzen 5 3600 / RX 6600 XT 8GB / 16GB DDR4 / 512GB NVME / Beszámítás / Garancia
- Dell Latitude 3490 laptop (14/i3-G7/8GB/128SSD/AkkuX)
- Meta Quest 3 128gb +kiegészítők! (Garanciális)
- Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG LED facelift, új vezérlés, sérülésmentes
- Dell Latitude E6330 laptop (14/i5-G3/8GB/320HDD/MagyarVilágítós)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest