Új hozzászólás Aktív témák

  • gordonfreemN

    addikt

    válasz qdak #3575 üzenetére

    Van az adó meg az illeték. Adózni akkor kell, ha 5 éven belül eladja (legalábbis vételnél biztos, szerintem öröklésnél is), illetéket akkor kell fizetni, ha tulajdont vagy tulajdonhányadot szerzett.

    Itt van a tulajdonszerzésre vonatkozó lényeg:
    Csere esetén az elcserélt lakások értékének különbözete után az illeték mértéke 4%.
    Lakás 1 éven belüli vétele és eladása esetén a két lakás értékének különbözete után 4% illetéket fizet a magánszemély
    Magánszemély lakástulajdon cseréje és vásárlása esetén, ha a másik lakástulajdont a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon forgalmi értékénél kisebb, akkor illetéket nem kell fizetni.
    Magánszemély több lakástulajdon cseréje, illetve egy éven belül több lakástulajdon vásárlása, értékesítése esetén, az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakáscserével, lakásvásárlással szemben – a szerzést közvetlenül megelőző vagy követő, azonos jogcímű – a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező egyetlen cserét, értékesítést lehet figyelembe venni. Ha a magánszemély a további lakáscseréivel, lakásvásárlásaival szemben az előbbi feltételeknek megfelelő, további lakáscserét, lakásértékesítést nem tud igazolni, e lakáscserék, lakásszerzések illetékkötelezettsége az általános szabályok szerint alakul.

    Ha eladjátok, akkor az SZJA-t kell utána fizetni, amennyiben nincs 5 éve a tulajdonában. Sajnos azt nem találtam most hirtelen, hogy ha ugyanez az eladási ár bekerül egy másik ingatlanba, akkor is kell-e adózni.

    ¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

Új hozzászólás Aktív témák