Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
k.t.a.
senior tag
Hali!
Azt néztem valamelyik nap, hogy az alaplapon vannak ugye diagnosztikai ledek, amik pl akkor világítanak, amikor tápot kap az alaplap, hiába nincs még bekapcsolva a gép. Azt kérdezném, hogy melyik az az ág? Meg szeretném csinálni a gépházat úgy, hogy amikor megy akkor kéken világít (ez már majdnem teljesen kész), ha ki van kapcsolva, akkor meg piros legyen.
A másik kérdésem, meg az, hogy a power led nevezetű tüskékre, mekkora terhelést rakhatok szerintetek? Csak mert arra gondoltam átalakítom a házam elejét, és nem lenne elég egy led power led-nek. Viszont ha az előbb említett tüskéket használom, akkor talán nem kell ellenállást a led mellé rakjak, mert ahogy néztem csak a led van direktbe rákötve a tüskékre. -
Stylewars_kp
őstag
Hi to all!
Az a kérdésem wan, hogy miért rázz a gépházam fém részei? ha kihúzom a 230w -ból akkor is rázz tovább is a gépház!(csak enyhén rázz)miért wan ez? előre is kössz!A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
rii
nagyúr
'' ......... most látom h van heggesztés topic is... átlibegek... ............'' bennem valszeg egy követőre leltél eme bátor tettedben ....
még nem tudom hogy lehet feltornászi a minusz 3-as IQ-mat hegesztés ügyben, de majd csak kikupálnak .... :-/piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
rlazol
veterán
köszönöm,
itt az idő h felhajtsak egy lakatos ismerőst! éljen a védőgáz... bár nem tudom mit jelent. De majd megtanulom.
stop, de buta vagyok, most látom h van heggesztés topic is... átlibegek... hátha...
[Szerkesztve]Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
fero02
nagyúr
Akkor a védőgázas lesz a nyerő téma.
Én azt mondom, h ezért ne vegyél méregdrága szakirodlmakat, inkább ismerkedj meg vmi öreg szakival, aki egy 2dekás páleszért bevezet a rejtelmekbe!
Egyébként nem olyan nagy cucc az egész, a védőgáz mindent elintéz helyetted! Az ívvel sokkal több baj van.
Mondom, elmész vmi lakatos ismerőshöz, 2-3 napot gyakorolsz és menni fog tuti!
Üdv! -
rlazol
veterán
köszönöm,
tk két normál ház fám vázát szeretném erősen átalakítani, egybedolgozni. A lefedés a szokásos rácsavart lemezes megoldás lenne, a szerelhetőség miatt.
beszerzéshez és az ajánlott irodalomhoz konrét linket tudsz adni esetleg? tudom, gugli a barátom, de én azzal nem lettem sokkal okosabb, nem tudom, hol a kályha.
[Szerkesztve]Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
fero02
nagyúr
Hy!
Hát ha nem akarsz marhaneház fázat akkor vékony lemezzel kell dolgoznod, tehát az ívheggesztés ki van zárva.
Marad a 2 másik könnyen elérhető módja: a végőgázas (azaz Co) és a láng.
Szvsz ezen a téren kezd el olvasgatni.
Még annyit, h a védőgázas berendezéssel jóval könnyebb dolgozni (megfelelően beállított gép esetén), mint a lánggal.
Üdv! -
rlazol
veterán
sziasztok, hegesztéssel kapcsolatban kérdeznék:
ahhoz, h egy ház alapjait jelentő vázat összehegesszek milyen felszerelés kell? Milyen könyvet-egyebet érdemes előtte elovasni?Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
GG888
senior tag
na, sikerült valamit összezárnom, szal elszállt a gyári potméter a padban, úgyhogy azzal töltötem el kb 2 órát, hogy beszereltem egy másikat. De várakozáson felül jóra sikerült...a hangfalról sajna még nem sikerült leoperálnom az előlapot. Viszont az éjjeli szekrényem fiókjában összerakatm egy gépet. Jah és csináltam a sima idekábelből (szalagos) körkábelt-olló és kábelharisnya segítségével-
pcmodding.hu | PC MODDING | Minden, ami modding, verhetetlen árak.
-
GG888
senior tag
illetve 62.5-ös (elfelejtettem 4gyel beszorozni :P )
-
And
veterán
-
And
veterán
Aminek az az oka, hogy a potméterrel v. ellenállással történő leszabályozáskor a ventilátor feszültsége szépen pulzálni kezd, mivel a venti impulzusszerű áramot vesz fel a tápból. Ha a ventivel párhuzamosan kötünk egy több ledből álló sort (meg áramkorlátozó ellenállást), és ezen a soron a feszültség a ledek eredő nyitófeszültségének közelében pulzál, akkor a ledek szépen villogni kezdenek. Amíg ezt a szinten felülről közelítjük, addig a ledek csak halványodnak.
-
GG888
senior tag
igen, másoknál én is ezt tapasztaltam. Mondjuk ezeket nincs értelme leszabályozni, mert ezek alapból olyan halkak, hogy no hang
-
GG888
senior tag
-
smog86
senior tag
Én azt szeretném megkérdezni hogy ha egy Ledes ventit potival állítgatok és minimumra akarom rakni a fordulatot akkor a led kifog aludni? Vagy csökken a fénye? Végülis egy kábelen vannak...
-
Batman2
őstag
Gondolom, párhuzamosan vannak a LEDek kötve, akkor csak az a teendőd, hogy beforrazstassz azonos színű, plusz LEDeket és kicsréled az előtét ellenállatot egy kisebb értékre, R=U/I képlet alapján kiszámolva, mivel tudod a bemenő feszültség és a LEDekt száma alapján szükséges áramerősséget. Lényeg az, hogy kb. 2X áramerősségre számold az ellenállást értékét, mert az általa átengedett áram kb. felét veszik fel a LEDek.
Egyetlen kérdés ezzel kapcsolatban, hogy az USB port alapesetben asszem 100mA-t tud leadni, de valamilyen módon 500mA-t is le tud adni max.
Ezt hátha And meg tudja mondani !
Üdv.:Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Batman2
őstag
Esetleg a hangerő szabályozó potit, ha nem eleve dupla (sztereo), akkor csréld ki egy dupla potira. A duplából az egyikre kötsd a hagerő szabályozáshoz a földet, a bemenő jelet, meg a kimeneti vezetéket, a másikra pedig egy kis áramkörrel, mondjuk egy egy tranyós erősítővel a LEDet (mivel a hengerő szabályozáshoz több kiloohmos kell rendszerint, amiről direktben már nem megy a LED), amit beleraksz a szabályozó gombba.
Üdv.:
[Szerkesztve]Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Batman2
őstag
Hi
Ha a PC tápegység +12V és -12V-os ágát használod fel a GND nélkül tápfeszültségként, akkor van +24V-od.
Csak arra kell figyelned, hogy ez kb. max. 0.5A-rel terhelhető a -12V-os ág korlátja miatt.
Másik lehetőség, hogy haszálsz egy step up átalakító ICt, a szükséges kiegészítő alkatrészekkel együtt, mint feszltségnövelő tápegységet, így is lehet 24V-od, +12V-ból és akkor ráadásul nagyobb teljesítményt is kivehetsz, főképpen a konvertered paraméterei korlátozzák a teljesítményt.
Üdv.:Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
GG888
senior tag
Hogyan tudnám azt megvalósítani, hogy az 5.1-es hangrendszeremen a mélyládán a hangszabályzó gombba rakjak egy ledet és értelem szerűen az halványodjon, vagy erősödjön a hangerőtől függően? nagyon érdekes: a mic bemeneten is jön ki levegő erős basszusnál
-
GG888
senior tag
Ha van egy olyan ventim amin nincsen 3.kábel (az amelyiktől tudom, hogy mennyin pörög pl.) akkor arra valahogy rá lehet műteni azt. Mert a ventiszabályzóm csak sípol, mivel szerinte 0-án pörög.
van egy revoltec lightpadom is, kék színben. most felszedtem az aljáról a borítást és egy nagyon érdekes dolgot találtam megpróbálom körülírni mi lehet az:
szóval ez egy ilyen kör alakú valami. Az egész USB-ről kapja az áramot (tulajdonképpen csak 2 vezeték megy bele ).
Szóval bemegy egy piros és egy fehér vezeték a piros egyenesen továbbhalad egy ellenállatba (gondolom én). Onnan egy továbbmegy és egy kör alakú nyákba jut. A nyákról kivezetékes indulnak, összesen 10 darab, ezekből 4re van kötve led. Tudok én ebbe még ledeket rakni? ha igen hogyan?
Természetesen egy külső körön halad a mínusz és ezáltal égnek a ledek, de ezt hadd ne kelljen ecsetelnempcmodding.hu | PC MODDING | Minden, ami modding, verhetetlen árak.
-
GG888
senior tag
aztán van nekem egy olyan bekapcsológombom, ami a BKV ZRt. támogatásával jött létre (villamosajtónyitógomb). Ez sajnos csak 24voltnál villanfel.<----honna kerítselk a gépbe 24voltot? ráadásul a bekapcsológombhoz. (vagy inkább felejtsem el?)
-
And
veterán
Nem jó a kép linkje, helyesen: [link], a leírása: [link].
Ez igazából nem is potméter, hanem egy ellenállásdekád: diszkrét értékű ellenállásokat kapcsolgat sorba, a kijelzésnek megfelelően. A pdf 15. oldalán lévő potméter pedig egy ''sima'' 10-fordulatú helipot, megspékelve egy mechanikus, áttételekkel hajtott kijelzővel, hogy látható legyen, éppen ''hol tart''. (Hasonló található a réges-régi, magyar gyártmányú EMG-1555 -ös oszcilloszkóp kettős időalap-modulján is.)
[Szerkesztve] -
GG888
senior tag
Van nekem egy Gigabyte 3D Aurora gépházam ([link]).
Namost szeretném az elején a ledeket kicserélni. Kékről pirosra, de kipróbálnám a zöldet is. Namost elég, ha csak átforrasztom a ledeket és kész is, vagy más-más feszt kell nekik adni? Ledcserével még nincs is akkora gondom, de az előlapi paneljén van egy kék műanyag lap felcsavarva. Ha amögé én berakom a piros ledeket, hát nem lesz vmi guszta (előre szeretnék bocsánatot kérni azoktól, akik imádják a lila színt).tehát hogyan tudnám azt megoldani? esetleg ha vam még valakinek ilyen háza, az tudna segíteni
előre is thx
mod: vki meg tudná mondani honna szerezhetek erős ledeket (mondjuk olyan erőset, mintha egy optikai egér lenne)
[Szerkesztve]pcmodding.hu | PC MODDING | Minden, ami modding, verhetetlen árak.
-
GG888
senior tag
tudja valaki, hogy ebben a kapcsolóban [link] hány volt szükséges a led működéséhez
-
GG888
senior tag
valamelyik szaki el tudná magyarázni, hogy ez a poti milyen elven működik?
mindig is inkább az analóg dolgok híve voltam, rengeteg kérdésem lenne, nem tudtam végigolvasni az eddighi összes hsz-t, remélem nem fogok olyat kérdezni, ami már volt
mod: a kép a dspsystem.hu-ról származik. Ott megtalálható a potméterek leírása is acrobat reader fájlban.
a 16. oldalon található ez a poti, a 15. oldalon lévő szintén érdekelne.
modmod:abszolút láma vagyok még elektronika terén, de kész vagyok a fejlődésre
[Szerkesztve]pcmodding.hu | PC MODDING | Minden, ami modding, verhetetlen árak.
-
GG888
senior tag
jah, bocs látom már írtál oda is
nézd végig a totyikot, hasznospcmodding.hu | PC MODDING | Minden, ami modding, verhetetlen árak.
-
GG888
senior tag
nekm windmill van a gépembe, nagyon meg vagyok vele elégedve, könnyű kezelni és szép is. Alapból be vannak harisnyázva a kábelek rajta. Aerocool powerwatch is szép, de kérdem én...olyan áron haználod-e az USb-s töltőket+ilyesmi. A memkártyabeolvasó alaplapra köthető usb protból áll, ami pinekre vanszétbontva. Ha nem sajnálsz rá 2 meghajtóhelyet, akkor hajrá (mondjuk én nem tudom, hogy a riasztási hőmérsékletnek minek hőmérő.[link]<-----itt találsz teszteket.
-
fero02
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #2962 üzenetére
Hy!
Barátomnál, aki onnan rendelte a stuffot láttam (asszem smartie progit használ), h külön lehet beállitani h mit vezéreljen... pl USB1, USB2.
De erre ne vegyél mérget, lehet keverem vmivel(bár nem hiszem) , szal inkább olyannak higgy, aki használja a progit!
Üdv! -
TESCO-Zsömle
félisten
Hi! Again!
TavIR-nak vannak ilyen USB-s LCD-féle kijelzői...
Tudja valaki, hogy mi van akkor, ha két, vag több kijelző van a gépre dugva?? (USB)
Mind ugyanazt mutatja, vagy külön-külön konfigurálhatók???
Piros háttérvilágításnál (ledcsere...) látszanak a feliratok??Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Hulk24
aktív tag
Hali!
Szeretnék a gépembe egy hőmérséklet figyelő és ventilátor szabályzós panelt! A házam Aerocool BayDream, 5 venti fér el benne. Kinéztem már egy párat,de kiváncsi lennék a véleményetekre!
1. Chromatic WindMill
2. Aerocool CoolWatch
3. Aerocool Power Watch
Melyiket válasszam?Melyik a jó?
Vagy esetleg van olyan panel ami venti szabályzós és esetleg kezeli a fénytechnikát is? Ilyen is érdekelne!
Köszi! -
Face82
csendes tag
Üdv mindenki!
Olyan elvetemült kérdésem lenne hogy normál asztali PCI-os kártyát hozzá tudnék e kötnivalahoyg a laptopomhoz...úgy értem kivitelezhető e egy PCMCIA->PCI átalakító.
Azt már tudom hogy visszafelé tehát PCI->PCMCIA létezik szépkis kártya formájában.
Előre is köszönöm a coputerguruk válaszait, és előre érzem a letolásokat. isFace
-
TESCO-Zsömle
félisten
íme a képek:
Kép1 (1024*768) [link]
Kép2 (1024*768) [link]
Kép1 (2048*1536) [link]
Kép2 (2048*1536) [link]
Az 1-es kép(ek)en az erősítő létszik, míg a 2-esen az erősítő némi jelöléssel...
A piros vonallal bekerített rész egy 5,25''-os helyre kerül, a sárga vonallal bekerített egy 3,5''-os helyre.
A kékkel kerített résznek egyenlöre nincs helye...
A ház egy (közismert) Chieftec Bravo nagytorony (BA-01B-B-B)Sub-Dungeoneer lvl -57
-
LukE
veterán
válasz TESCO-Zsömle #2957 üzenetére
lolmá, minek a 12V CD-> 230V AC resz? Egyszerubb behuzni a halozati feszultseget a trafoig. Ugyis csak a trafoig kell, utanna mar csak alacsony feszultseg megy...
''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
LukE
veterán
válasz TESCO-Zsömle #2955 üzenetére
nem. a halozatban 230V valtakozo aram van, azt le lehet transzformalni egy transzformatorral.
A PC tap meg egyen feszultseget ad ki, abbol sima transzformatorral nem csinalsz 24V-ot. 12VDC-bol 24 [/OFF](vagy akarhany)[/OFF]V DC-t csinalni eleg maceras. Legalabbis vannak egyszerubb modok is egy erosito taplalasara.
Vagy kerits egy auto erositot, azokba be van epitve a fesz. novelo resz is, es mukodnek kozvetlenul 12V-rol.''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
TESCO-Zsömle
félisten
Konkrétan az a cél, hogy a táp 1 12v-os ágáról müködjön, mert torroid trafó elhelyezése házon belül nem igazán tetszik faternak 220 miatt... (Bár kétségtelenül érdekes látványt nyújtana odabent...)
Az erősítő 2x40W-os, ami elvileg azt (is) jelenti, hogy felvesz hálózatról max 100W-ot, amit egy 12V-os ágnak lazán el kéne bírnia, szal teljesítmény-hiány nem nagyon léphetne fel... (500W-os Antec phantom Passzív táp) Mivel a táp csak akkor aktív, ha a PC is megy, az egyenlőtlen terhelés is ki van lőve....
Az meg, hogy 12V helyett mondjuk 24 kéne, megoldható más trafó(k) beiktatásával... -Sztem.- És mégse 220 szaladgál egy fém házban...Sub-Dungeoneer lvl -57
-
LukE
veterán
válasz TESCO-Zsömle #2952 üzenetére
forditas: szerintem ahoz elegge at kellene muteni a pc tapot, hogy egy erosito rendesen mukodjon arrol. Sot, lehet, hogy 1xűbb lenne keriteni neki egy masik tapot, mint a pc tapot athekkelni...
szerk: konkret erteket nem tudok. Merd le, hogy a trafobol mi jon ki
[Szerkesztve]''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
LukE
veterán
válasz TESCO-Zsömle #2946 üzenetére
tuti 12V-nal nagyobb feszultsegek (is) jonnek ki belole, ugyhogy ''csak ugy'' nem lehet radobni egy pc tapra.
''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
TESCO-Zsömle
félisten
-
törölt tag
válasz afterburner_ #2948 üzenetére
Hát, ha kapsz olcsón kék ledet. Utoljára én kb 70 FT-ért vettem őket.
-
afterburner_
őstag
sziasztok, elszállt egyik ventillatoromból az összes led valszeg tulfeszultseg miatt, kérdésem az lenne hogy érdemes venni 4 ledet bele, persze ha korrekt arban van vagy inkabb egy új venti?ami kb 1700 ft.
kéken világító ledre lenne szukségem 4 darabra
5mm vastag és 9mm a hossza.>>>>>>>> www.tintarendszer.hu <<<<<<<<
-
LukE
veterán
válasz NightRaven #2945 üzenetére
lehet nyugodtan, arra kell vigyazni (mint minden led eseten), hogy ne kapjon tul nagy aramot. Amit altalaban a sima 3-5mm-es ledek elbirnak, az 20mA.
-
TESCO-Zsömle
félisten
Üdv minden hozzáértőnek!
Érdekelne Orion SE 1025 rősítő kapcsolási rajza, vagy hogy milyen feszültségek jönnek le a torroid trafóról...
Két drót megy be a trafóba (gondolom 220V...) És 3 jön ki (két narancss. és egy sötét narancss. vagy barna...)
Szumma szummárum PC tápról akarjuk üzemeltetni!
Please help!!Sub-Dungeoneer lvl -57
-
NightRaven
csendes tag
Szervusztok!
Nem tudtok valamit a kék színű LED-ek lelkivilágáról? Elsősorban az érdekel, hogy szabad-e huzamosabb ideig multivibrátorral, vagy egyéb diszkrét veszültségforrással villogtatni. 16 LED-es futófényt szeretnék csinálni, és nemtom h nem mennek-e tönkre a LED-ek egy idő után. Gépbe lenne modding, kapcsirajzot, panelt, forrasztást meg ilyeneket meg tudom csinálni csak parázok tönkrevágni 16 darab kék ledet. mert, hogy ugyen nem kifejezetten olcsók az ilyenek (kb 300ft/db)... -
Zozzant
addikt
radiátort védőföldnek akkor sem használunk.
https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
törölt tag
[link]
Érintésvédelemről némi adalék
Még egy megoldás, dugaszolóaljzatba épített fi relé is kapható.
[Szerkesztve] -
-
törölt tag
válasz Zozzant #2940 üzenetére
Ezt is értem. a szabvány is írja, de kérdem én... mi van olyankor, ha pl a csőhöz neki van nyomva a gépház. Erre nincs biztonsági előírás.
Amúgy a kazánokat és a csővezetékeket szintén EPH-ra kell hozni, a gázcsövet szintúgy, ha nincsen, akkor át sem veszi a Kögáz. Másrészt. a gázcsőben lévő gáz képtelen meggyulladni, mert nincs benne a lobbanáshoz elegendő oxigén. tehát akár folyamatos szikraeső is lehet a cső belsejében. Csak akkor robban, ha a szikránál megfelelő arányban van oxigén, és gáz, ami a gázkoncentrációt nézve, kb 15-30% között van. Töményebb koncentrációnál szintén nem gyullad.
Még valami. Ha a gép zárlatos lesz, akkor levágja a biztit.Csak akkor nem, ha nincs rajta semmiféle földelés, mert akkor a kialakult feszültséget nincs ami levezesse. a biztosítékok pedig áramfelvételi határolók. Ha nincs földelve egy készülék, akkor soha sem ogja a biztit lenyomni, ergo veszélyesebb, mintha le lenne valamilyen módon földelve. Az érintésből adódó
áramütés mérséklésére egy jobb módszer a fi relé. Ez már miliamperek esetén lekapcsol.
Már akkor is, ha a nulla, és a védőföld vezetékét összezárjuk, mert mindíg van potenciálkülönbség, hiába van nullázott rendszer egy épületben
[Szerkesztve] -
Zozzant
addikt
válasz #96302336 #2937 üzenetére
arról pedig nem is beszélve hogy mi van a csőrendszer végén, kazán? az ugye földelve van, dupla potenciál, bumm.
megkérek mindenkit ne kísérletezzen azzal hogy védőföldnek használja a radiátort...
rendesen ki kell építeni a védőföldet, be kell húzni egy 3. drótot, nagy meló de ez van, tessék megkérni egy villanyszerelőt, adjon megoldást...https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
addikt
válasz #96302336 #2937 üzenetére
Hidd el nem vélettlenül írják rá a kazánokhoz adott papírokra, hogy a csövekre-radiátorokra tilos bármit is földelni. Valahol nem jó az érintkezés, eljuthat az áram a kazánhoz és ott elég csúnya munkát tudna csinálni.
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
Snitsky
csendes tag
Van egy Sunbeam Rheobus venti/neon szabályzóm. 1 kimenete 20 wattot tud leadni. Van 1 30 centis dupla revoltec kék neonom, és 1 10 centis dupla kék neonom. A kérdés, hogy ha a két pár neon ''gyújtóját'' rákötöm a Rheobusak 1 kimenetére, az elbírja e őket.
-
csapos2
addikt
lazydog, bundaas:
Köszönöm szépen a segítséget.Lelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
-
tag
válasz csapos2 #2931 üzenetére
[link] ''Szuperpozíciós gyújtó
Superimposed ignitor, Superpositions-Zündgerät
A nagynyomású kisülőlámpák begyújtásához szükséges feszültségimpulzus előállítására szolgáló
korszerű készülék. A nagynyomású fényforrásokhoz készült lámpatestek áramköreiben ma döntő
többségben ilyent használnak, ezek közül is az időtagos, elektronikus felépítésű szuperpozíciós
gyújtót. Az elvet blokkvázlat szinten az ábra mutatja be.
A gyújtókészüléknek három külső csatlakozási pontja van, N a nullavezetőhöz- vagyis a lámpa
fejének menetes hüvelyéhez, D az előtéthez, L a lámpafej középérintkezőjéhez csatlakozik
(menetes fej esetén), ezen a kivezetésen jelenik meg a gyújtó impulzus. Emiatt az ilyen gyújtót
korábban „hárompontos” gyújtónak is nevezték.
Az időtagos gyújtó a gyújtásképtelen lámpát néhány gyújtási kísérlet után nem próbálja tovább
gyújtani, a bekapcsolástól számított néhány perc múlva leáll. Ez a többi áramköri elem élettartamát
kedvezően befolyásolja.''Nincs elb@szva,csak másra lesz jó!
-
lazydog
addikt
válasz csapos2 #2931 üzenetére
HGL-fojtó néven emlegetik ezt a villanyszerelők, ha jól emlékszem.
A kondenzátor nagyságrendileg néhány uFarad (1-4,7 uF) 400V-os, nem polarizált típus.
A gyújtó amit én sem tudok hova tenni, mert ilyesmit csak fénycsőhöz szokás használni.Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
csapos2
addikt
válasz lazydog #2930 üzenetére
Üdv!
A soros fojtótekercset ezen a néven kérjem az üzletben is? Van valami paramétere amire figyelni kell?
Van ott egy kondenzátor is, annak milyen értékűnek kelle lennie?
És akkor még a gyújtóról ( ignitor ), kell infót szereznem. Rajta leszek. Vagy, ha te tudsz valamit, szívesen veszem a tanácsokat, segítséget.
Köszönöm szépen.Lelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
-
lazydog
addikt
válasz csapos2 #2926 üzenetére
Higanygőz lámpa, és kell ez elé is egy soros fojtótekercs.
A #2928 első link az előbbi lámpa kapcsolási rajza. Ami nem egészen világos, valami gyújtó (Ignitor) is van a rajzon. A második link egy hűtőventillátorral kiegészítve az előbbi. Itt az LCD- táp amit nem értek.
[Szerkesztve]Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
csapos2
addikt
válasz csapos2 #2922 üzenetére
Üdv mindenkinek!
Adva van egy ilyen fényforrás [link].
Azt szeretném kérdezni, hogy látott e már valaki ilyet és tudja e, hogy milyen alkatrészek kellenek hozzá?
Vagy, amit kétlek, csak egyszerűen csatlakoztatni kell a 230-ra?
Előre is köszönöm a segítséget.Lelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
-
Shadows
senior tag
srácok
van egy zalman 7000b ledes ventim csak a led fényerejével nem vok megelégedve hogy lehet az kicserélni??? valaki próbálta márCsak a cabriozás ad erőt és mindent elsöprő lendületet
-
csapos2
addikt
Kedves fórumtársak: syn7h37ic, And, lazydog
Ha tudtok kérlek benneteket segítsetek:
Egy saját magam épített projektorhoz kellene fényforrás. A fémhalogén ''izzó'' a jelölt, de nem tudom mi kell a működtetéséhez.
Köszönöm a segítséget.
[Szerkesztve]Lelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
-
And
veterán
válasz csapos2 #2919 üzenetére
Kicsit fogalomzavarosak ezek a kifejezések (a Te hsz-edtől függetlenül), úgyhogy próbáljuk meg átlátni:
- Kvarclámpa: eredetileg higanygőz lámpát takar, azokhoz meg kell előtét (egy fojtó vagy egy elektronikus ballaszt/előtét). Manapság viszont egyes halogénlámpákat - izzókat - is kvarclámpának hív a gyártójuk, gondolom a kvarcüveg bura (-> nagyobb UV-tartomány) okán.
- Izzó: mint bármelyik hagyományos villanykörtéhez, ezekhez sem kell semmilyen előtét. A sima halogénlámpák is izzók.
- Fémhalogén: mifelént ezt is izzónak nevezik, holott - legjobb tudomásom szerint - igazából nem az. Az angolban ''metal halide'' -nak hívják, és ezek is fémgőz-lámpák, akárcsak a higanygőz. A modern projektorok UHP-lámpája is fémhalogén, szintén igényel valamilyen előtétet.
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
HDD-nel siman az adatkabelt meg kell csapolni [link] #39. Egy leiras hozza: [link] (bar nehany vinyo nyugos, ha elnyiszaljak azt a vezeteket, mert inicializalaskor kuldenek/varnak valami jelet...)
ODD-k altalaban nem adnak eletjeleket az IDE kabelre, ott a ledet lehet viszonylag egyszeruen megcsapolni.''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
addikt
Sziasztok!
Tudnátok valami ötletet adni mit lehet egy régebbi géppel tenni,hogy ne legyen hangos?Most beraktam az asztalba(zárt mindenhol,elől ajtó)és sokkal halkabb lett de 47-ről felment a proci 59-re 2 óra alatt netezés közben és a ház tűzforró volt.Valami olcsón és könnyen megoldható dolgot szeretnék -
rii
nagyúr
azt nem lehet megcsinálni, hogy minden IDE-SATA eszközhöz LED-et rendelni, hogy villogjn aktivitás esetén?
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
tag
A védővezető pótlását(kijavítását) bizd szakemberre.Hiánya készülék meghibásodásakor akár halálos arámutést is eredményezhet! A radiátorod azért ráz mert minden nagyobb kiterjedésű fémhálózatot el kell látni valamilyen aktív érintésvédelemmel(eph,földelés,nullázás),köznyelven földelve van
[Szerkesztve]Nincs elb@szva,csak másra lesz jó!
-
REDeath
őstag
nem vagyok szakértő a témában, de mér ér sok ember egyszere a radiátorhoz és a géphez? tudom attól még nem egészséges a gépnek, de...
Szerencsére engem utoljára az áram kiskoromban baszot meg mior sima 24 voltnak való kis drótot dugtam a konnektroba mert kiváncsi volta mi lesz hát lett nagy csattanás, repülés hátra és szénnéégett kábel plusz ízzó kéz
Amúgy csomó haveromnak kamu földelése van a konnektorban!!!! mert a konnektroban van, meg a kábelben is csak épp nem végződik sehol
[Szerkesztve]Kodály mondta volt: "Legyen a zene mindenkié". en inkabb neki hiszek, mint az ASVAnak
-
törölt tag
Ha nem földelt a konnektorod, hanem sima, esetleg nincs bekötve, akkor az a jelenség lép fel, amit a köznyelv kúszóáramnak titulál. Ez azért jön létre, mert ha nincs a nagyfesz. rész földelve induktív fogyasztóknál akkor a fémházon is tud fesz. indukálódni. egy hosszabb vezetékszakaszon szintén. A pc. táp nagyon is induktív jellegű fogyasztó.
A megoldás: egy villanyszerelő, aki rendesen megcsinálja a ház/lakás földelését. Magyarországon a földelés a ''nullázás'', ami annyit tesz, hogy a villanyóránál a nulla, és a védővezetéket összekötik egy potenciálra. Ezzel elkerülhető, a kúszóáram kialakulása a készülékekben. Esetleg azt még megpróbálhatod, hogy 180 fokkal elforgatva dugod be a villásdugót a konnektorba. De ez nem mindíg jön be a kúszóáram ellen.
A föld jóságát igazából egy spec. műszerrel lehet mérni, de úgy is ellenőrizhető, hogy egy 220-as izzó kivezetéseit először a fázis-nulla közé dugod utána az egyik Lyuk és a föld közé. ha világít, akkor az a lyuk a fázis. a nulla és föld között nem világíthat.
Műszerrel is hasonló, a nulla és a föld között elméletileg nem mérhetsz feszt. GYk. néhány volt (5-10) lehetséges, ami a műszer inen nagy belső ellenállása miatt lehet mérni azért, mert már viszonylag rövid vezetékszakaszban is indukálódik némi feszültség, ami persze csak mikroamper nagyságrendű.
A lényeg, hogy a 220-as izzós tesztnél teljes fényerővel kell világítania fázis- föld között, és egyáltalán nem nulla-föld között.
Rossz kötés miatt szintén kialakulhat lebegő földelés.
Ha zavar, akkor a radiátort, és a gép fémházát összekötheted egy darab vezetékkel.
[Szerkesztve] -
addikt
-
KrAt
veterán
Sziasztok! Segítsen vmi nagyonszaki kéééérlleeekkk!!!!
Ma be akartam dugni a gépem hátuljába egy csatit, megfogtam a radit (támaszkodtam) majd a gépem tetejéhez ért az állam, és úgy megbaszott a gép (akkorát nem, csak úgy megijedtem ) hogy csak ugrottam
Azt jó, mérjük le.. Itt az eredmény: [link]
Akkor nézzük, táp lehúz, ugyanaz.. Mondom wtf??
Ok, akkor szépen lehúzok minden kábelt, nem ráz.. Hmm.. Monitort visszadugom, ráz.. Mondom monitor a szar, grat..
Kiszedem, lemérem csak a moncsit, nem ráz.. Akkor már csak nézek magam elé wft arccal.. Jó, akkor mi a szar? Táp nem, moncsi nem..
Fogok egy konnektor földjét, azzal megnézem a radiátort, 110V különbség.. Akkor már tényleg nem értem..
Megnézem a fázis-nulla: 228V.. Megnézem az egyik ''lyukat'' (mivel nem tudom, h nulla vagy föld) és az egyik luk kb 110V a földhöz képest, a másik kb 80-90.. Szóval a földömön fesz van.. Aminek nem szabadna lenni.
Az összes szobában jó, most tesómtól hoztam rázást egy hosszabbítón, azon üzemel a szobám
De ez így nemjó. Van 2 dugóm, mindkettő rossz.
Mi a rák lehet? Hogy csináljam meg? Amit azért nem is értek, mert az egyik dugómban kimértem ugyanúgy, h nem jó a fázis-föld és fázis-nulla különbség, erre nem is földelt a dugalj De amelyiken a gépem volt, mikor rázott, az földelt.. ÉS kb ugyanazok az értékek..
De ha nincs földem, akkor miért ráz a radiátor? Mert most hoztam egy tuti jó földelt áramot, és akkor nemráz, nincs is fesz különbség..
Nemértem
Ha tud, vki segítsen plz! Nagyon megköszönném!
Üdv: Atesz -
Mr-Pamacs
senior tag
Hy. Tettem fel a weblapomra [link] egy képet a félig elkészült billentyűzetemről. (Reg után, Publikus képek).
-
LukE
veterán
válasz pisti666 #2898 üzenetére
hat. ''sima'' ledet kb 20mA-nel tobbel nem illik meghajtani, de ha tobb 100 led lesz, akkor meg annyiva se, mert kiuti a szemed
Meg ha minden ledet parhuzamosan kotsz (ami azert nem ajanlott...), akkor is 500 led kb 10A-t sziv le. Egy auto aksi altalaban 40Ah-s, vagy meg nagyobb kapacitasu is, szoval meg igy is legalabb 4 oran keresztul vilagitania kell a ledeknek. Es ez sulyosan a legrosszabb eset volt.''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
And
veterán
válasz Winner_hun #2899 üzenetére
A ledek még mindig ''annyi amperesek'', amennyit beléjük engedsz. Minden érték szóbajöhet, ami az adott típusra megadott névleges maximumnál kisebb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Formula-1 humoros
- Motoros topic
- Óra topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- További aktív témák...