Új hozzászólás Aktív témák

  • Gyulus76

    aktív tag

    Sziasztok!

    Úgy néz ki, a rendszer HDD-m lassan de biztosan az örök bitmezők felé araszol. Időnként már HDD hibával be se indult a gép. Most működik, de borzasztóan lassan éled fel a rendszer, és használat közben is beleőszülök, mire valamit sikerül dolgozni rajta. A rendszer néhány hónapja volt telepítve, akkor még azt hittem, valami teleszemetelte az elmúlt évek alatt, attól lassult be.

    A PC-m nem mai csirke, de 2007-ben egész korrekt vas volt. Több HDD is van benne, a rendszert tartalmazót a fentiek miatt ki kellene dobnom belőle. Bár a hardveres upgrade anyagi okokból kifolyólag még nem időszerű, egy SSD-t még azért ki tudok szorítani hozzá. Igazából akár az egyik adat HDD-t is beáldozhatnám rendszernek, de - mivel már 15 éve is azt vallottam, a szűk keresztmetszet sebesség szempontjából gyakran a HDD - arra gondoltam, SSD-vel talán valóban jelentős fejlesztést valósíthatnék meg további beruházások nélkül is, és élményszámba menne rajta a munka.

    SSD tapasztalatom nulla, a szoftvereim legálisak, az oprendszer viszont egyelőre csak XP.

    A kérdésem az lenne, milyen SSD-t ajánlotok XP alá? Lehet-e gondom ezzel az oprendszerrel, ha SSD-re teszem, vagy a TRIM támogatás hiánya ellenére is érezhető javulást tapasztalhatok majd sebesség terén? (És ezt nem a jelenleg haldokló rendszerhez viszonyítva értem, mert ahhoz képest egy 5400-as jó HDD is csuda jó lenne.) Feltelepíthető rá CD-ről az XP vagy csak klónozva fog összejönni?

    A rendszer partícióm jelenleg 50GB, ami bőven elég. Ehhez mérten úgy gondolom, egy 120-as SSD bőven megfelelne a célra. Egyelőre a Kingston V300-ast néztem. Lényegében ettől a gyártótól ez a legolcsóbb. A Kingstonban a pendrive-ok, memóriakártyák terén szerzett tapasztalataim alapján nagyon bízok, de persze nem tudom, az SSD-k piacán mennyire számítanak jónak.

    Csak az XP és a telepített szoftverek futtatásához érdemes ennél drágább SSD-t választani? Vagy ajánlanátok helyette valami mást?

    És még egy kérdés. Ha minden összejön, és segítségetekkel sikerül meglépnem ezt a fejlesztést, akkor jól gondolom, hogy a partíció eltolás helyes beállításához előbb a jelenlegi rendszerben célszerű erre alkalmas segédprogrammal (diskpar) partícionálnom az SSD-t? Ha jól értelmezem, az XP alapból nem jól csinálná, ezért feltételezem, nem okos lépés ezt a telepítőre bízni.

    Köszi előre is a segítséget!

Új hozzászólás Aktív témák