-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
veze
őstag
válasz misimagaki #712 üzenetére
megoldható
én már csinaltam ilyet szintén egy P-3-as géppel egy asus tusl2-c lapban
meg olyat is hogy egy P-2es gépbe aminek nem volt jo az USB -je pci-os usb kartyat tettem.. azt is felismerte és kezelte a frenaas -
veze
őstag
válasz misimagaki #720 üzenetére
igen, usb 2.0 ás kártya volt
és SATA 1-es kártya (mert ugye sima pci foglalatos, és olyan csak sata 1-et támogat a sata 2-es kártyák pce1-es olyan slot meg nem volt a lapon
valami SILxxxx chipes kártya nem tudom most fejböl de most is benne van otthon egyik gépben,
a freenas meg 0.7x verzio volt -
misimagaki
aktív tag
válasz misimagaki #723 üzenetére
Ilyet találtam:
SpeedDragon Serial ATA + Raid kártya PCIPCI foglalatba illeszthető Serial ATA + Raid kártya
Chip: SIL3112
Portok: 2 x SATA II
Raid 0/1 támogatás
Murphy mondja: "Ha nem megy erőltesd, ha eltörik, akkor úgy is ki kellett volna cserélni."
-
veze
őstag
válasz misimagaki #723 üzenetére
sztem én is azt telepitettem... 32 bitest
járt asus tusl2-c lapon sata 1vezérlökártyával sata 2-es vinyoval
aztan Asrock P2-es lapon is volt abban volt az USB2.0-ás kártya..
mind ösrégi cuccok és kb két honpja sincs hogy probaltam öket
de sokat fogyasztottak a lapok igy is kb 50w...
igy tartosan nem hagytam üzemben
pedig a freenas nagyon bejönne nekem... -
veze
őstag
válasz misimagaki #724 üzenetére
pl ez?
de mint irja ez is Sata1-es (adatátviteli sebesség: 1,5 GB / sec csatornánként
)
idönként hajlamosak a termékleírásnál csusztani a webáruhazak (ilyet láttam pl edigital oldalan) ahol 3GB/sec nek irtak hasonlo kártyát.. összeadva a két csatorna sebességét....
a SATA II sebességre képes kártyák PCI express slotba vannak csak ( ilyen kártyám is van) -
veze
őstag
válasz misimagaki #727 üzenetére
nekem freenas-al a wake on lan is müködött..
fix Ip + a routerben felvettem a hálokatrya MAc címet stb (linksys wrt54gl fw: dd-wrt)
de ez már nálam a többi géppel müködött korában is, igy nem volt nehéz a beállitás, csak ugyanugy csináltam
ha régi a lap és nem integrált a hálókártya, hanem ugy teszel bele egyet, akkor valszeg kell neki egy wake on lan kábel amivel az alaplapra bekötöd, különben nem fog müködni
ez igaz, a szük keresztmetszet a hálozati csatolo..[ Szerkesztve ]
-
veze
őstag
válasz misimagaki #730 üzenetére
wake on lan topicban irtam már összefoglalot , nekem hogyan sikerült.
de az az igazsag hogy eléggé routerfüggö és csak a sajatomat tudom..
Ip címhez ugye nem lehet rendelni mert ha nem megy nincs neki
én tudok az egyémben MAC cimhez rendelni és tud a router magic packet csomagot küldeni
de pl külsö weboldalról csomagküldéssel nem tudtam inditani, pedig elküldte ugyan, kiirta.. de mégse indult. erröl olvastam is valahol, hogy nem biztos hogy a beállításokkal van a gond ilyenkor. egyszerüen vannak olyan szolgáltatok akik nem engedik az ilyen csomagok küldését.. ezt forumban olvastam valahol. nem tudom mennyi ennek a valosagtartalma, de nekem nem müködött a vélhetöen jo beállítsok ellenére.
viszont el tudom érni anetröl bárhonnan a routerem. és oda belépve már simán tudom ébreszteni
bár ez a téma már itt oFF ugyhogy elnézést érte.. -
joe2005
senior tag
válasz misimagaki #764 üzenetére
Igazából nem tudom milyen oldalra gondolsz? Én ezt a progit használom NAS-nak felépített gében.
"Have you tried turning it off and on again?"
-
maci25
aktív tag
válasz misimagaki #764 üzenetére
Ha jol emlékszem a gép ip cime/a mappa amibe raktad az oldalt. Valahogy igy 192.168.1.2/probaoldal.
-
Alex91
félisten
válasz misimagaki #778 üzenetére
Belso halon elered?
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
veze
őstag
válasz misimagaki #778 üzenetére
bekapcsolod a web publishing fülön , adsz neki olyan portot ami nem tiltott nálatok, hozzáadod a könyvtárat (pl public) abba könyvtárba feltöltöd a kész html oldalt.. és kb ennyi
routerben portforwardot csinalsz az engedélyezett portra, aztan elérés: IP cimed:port/public
vagy dyndnsreged:port/public ( ha a példánál maradok) -
Alex91
félisten
válasz misimagaki #781 üzenetére
kisbetu-nagybetu?
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Alex91
félisten
válasz misimagaki #784 üzenetére
Hogy a megnyitando fajlnevben nincs-e nagybetu
-
veze
őstag
válasz misimagaki #783 üzenetére
én ugy tudom hogy a 80-as port a http:// , a 8080 a https:// hez tartozik. és nem keverhet be..
megcsinaltad igy? [link], ha igen akkor belső hálón igy érheted el: (az én esetmben)
http://nsa210:portszám/public/
külső hálozatból:
http://xxx.dyndns.info:portszám/MyWeb/public/
és valami.html néven töltöd fel
nekem működik.
Zamery: ilyennel mértem, gyártó Globaltronics gmbh & co KG, Hamburg /Germany és a tipusa: GT-PM-04[ Szerkesztve ]
-
hamikike
tag
válasz misimagaki #821 üzenetére
Sajna hosszú, kb 15 oldalas fordítás a transmission telepítéséről, DNS323-ra. Viszont nem tudom hova feltenni (ennyire nem vájkáltam a lehetőségek után, gondoltam valaki ad egy tippet). Mellesleg ha képet lehet, fájlt miért nem?
[ Szerkesztve ]
-
veze
őstag
válasz misimagaki #823 üzenetére
tedd fel a data.hu-ra..
aztan mindenki elérheti akinek kell -
veze
őstag
válasz misimagaki #826 üzenetére
feltételezem arra gondolsz hogy maga a nas-on futo linux csomagolja ki..
mert egyéb módon lehet..
ha windows alapu rendszerröl kezeled, akkor a zip állományokat ki tudod tömöriteni a nas meghajtójára..akár ugyanabba a könyvtárba is, de ebben az esteben ugye a windows (illetve pl winrar) végzi a kicsomagolást, csak ott fogja mint fájlt elhelyezni..[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz misimagaki #831 üzenetére
[link], mondjuk ezt a My Book World-re csinaltam, tehat megoldhato .
De lehet egy scriptet is irni, ami automatikusan kitomorit. Van akik ezt csinaltak...
-
misimagaki
aktív tag
válasz misimagaki #951 üzenetére
Sikerült megoldani.
Ez kellett hozzá:
Restart issues and permissions
meg ezek:
Permissions
[link]Murphy mondja: "Ha nem megy erőltesd, ha eltörik, akkor úgy is ki kellett volna cserélni."
-
Zamery
senior tag
-
gprspeter
senior tag
válasz misimagaki #955 üzenetére
Egy D-Link DNS-320 NAS-t vásárlását tervezem...
Melyik a legjobb lemez beállítás, ha nem akarom tükrözni?
Standard, JBOD, RAID 0? -
need
addikt
válasz misimagaki #990 üzenetére
nem olvassa mivel küldtem neki már 2 mailt is..
küldtem priv üzit is semelyikre nem reagál..
nem tudom tisztában van e vele hogy ki írja az oldal amikor ide eszi a fene..!
Na meg.. a lejaszto.hu oldal áraihoz képest kb. 1.500 Ft-tal olcsóbb..!
Szerintem felejtős ez a hirdetés.. nagy a gyanúm hogy kamu..D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
Alex91
félisten
válasz misimagaki #1077 üzenetére
A CPU 15W-ot eszik...
IMHO egy jo kis Atomos konfig fogyasztasa alapban.
Synology Atommal, 4 lemezzel ugy 60W-ot kajal, ez is nagyjabol ennyi lehet (esetleg valamivel tobb).
-
gg72
veterán
válasz misimagaki #1846 üzenetére
Igen, ezért is döntöttem úgy, ahogy azt pár hsz-szel korábban írtam is, hogy egy win server 2008 r2 lesz a gépen + utorrent és távoli asztali kapcsolattal kezelem majd a nagy gépemről. Szerencsére a win-hez hozzájutok a munkahelyem által.
-
need
addikt
válasz misimagaki #2437 üzenetére
ha minden feltétel adott pl. minden csatoló 10/100/1000 gondolok itt a sz. gép hálózati kártyájára.. akkor a nas háló kártyájára...annak is 10/100/1000
akkor elképzelhető hogy a kábel a ludas..!de majd jön úgy is valami hülye...aki erre azt mondja úgy is hogy ez nem így van...!
D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
need
addikt
válasz misimagaki #2443 üzenetére
engem is simán átba*tak az első üzletbe..a kábellel...rá is volt arra írva hogy Cat 6 utp.. de egy kicsit jobban megnéztem volt még rajta az a szó hogy crosslink..!
ha ez a szó szerepel az nem jó mert ott fel van cserélve két érpár.. vagy 1 a fene se emléxik már rá.. elmentem a sylverbe és ott vettem normális kábelt..azóta megy minden...!D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73
-
Pali79
aktív tag
válasz misimagaki #2441 üzenetére
Na pont ezért váltottam OMV-re. Sokkal jobb sztem mint a freenas. Meg a Freenas 8 hw igénye: 4 GB ram??? ki a fene hallott már ilyet?
-
vitezlejszlo
őstag
válasz misimagaki #2481 üzenetére
Köszi az infókat, szétnézek ott is! Illetve majd reportolok ide is, hogy mizu
Laca
-
Pali79
aktív tag
válasz misimagaki #2481 üzenetére
A Freenas fejlesztőinek hozzáállásával komoly gondok vannak (sztem). Ráadásul támogatása és szolgáltatásai is igen elmaradnak az OMV-től.
-
veze
őstag
válasz misimagaki #2498 üzenetére
ilyenem van nekem is.. és teszi a dolgát már egy ideje, jól
nas meg egyebek mindennel tele van dugdosva..aminek meg elég a 100M , meg már nem jutott hely ebben az a routerbe van dugva merthogy az olyan csak nálam is (linksys wrt54gl)[ Szerkesztve ]
-
veze
őstag
válasz misimagaki #2500 üzenetére
nálam jól.
de amikor vettem egy ujabbat kaptam elöször, fekete színű volt, és azzal volt bajom. pl a zyxel nsa210-et egyszerüen fel sem ismerte..hiába dugtam bele..a többi gépet igen, de ezt az egyet nem. visszavittem kaptem ezt a régebbit fehér színűt, ez jó azóta is
cat 6-os kábelek vannak, de én nem cserélgettem az 5 vagy 5e-s kábeleket ki, hanem semilyen nem volt és ilyeneket vettem -
hati
addikt
válasz misimagaki #2498 üzenetére
Nekem is ilyen van, gond nélkül megy.
-
veze
őstag
válasz misimagaki #2655 üzenetére
bár van egy zyxelem, de egy proba erejéig feltettem egy gépre a openmediavault, egész korrekt, frissiti magat, leszedi a legujabb csomagokat.. stb
freenast is probaltam korábban de ez most jobban bejött -
veze
őstag
válasz misimagaki #2658 üzenetére
Ha telepited válaszd az expert módot ( a második sor lesz, text expert ha jol emlékszem)
egész jól és szájbarágósan előad mindent a telepítő ( magyarul is ha kell)
Transmissiont a csomagokból tudod hozzáadni telepités után már webes felületről. de letölti beállitja stb magátol nem sok dolgod lesz a telepítéssel, kb 2 kattintásSzab02: tartok tőle hogy hackelés nélkül az 50-80 vagy korlátlan torrent futtatás nem fog menni egyikkel sem .
Zyxel-el hack után biztos hogy megy. 250 is ment már nálam egy időben. -
veze
őstag
válasz misimagaki #2660 üzenetére
a beépitett gyári szoftver+kliensel?
vagy már maga tett fel rá valami okosítást... -
koszanova
csendes tag
válasz misimagaki #2655 üzenetére
Na, lejött OMV, feltelepítettem. De hogy jutok be a webes felületen? Amit megadtam root jelszot, azzal nem enged be, sem omv/omv, se, openmediavault/openmediavault, sem admin/admin, sem ezek kombinációi nem hatják meg. Fut Vmware--en a rendszer, csak nem jutok be. Ötlet?
Más: ez tényleg egy Debian?
Egyetlen dolgot nem találtam meg, mégpedig hogy egyből tükröznék két vinyót neki. Látta a két vinyót telepítéskor, de csak install volt. Hol mentem félre?
Jól összehasonlítanám freenassal. Aproró: frenas. Lejött a 7-es, feltelepült, raid, minden tuti. transmission elindult, hibátlanul tette dolgát. Alapvetően nem rossz.He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.
-
misimagaki
aktív tag
válasz misimagaki #2699 üzenetére
Megtaláltam. Lehet:
Minimum Requirements
i486 or amd64 platform
1 GiB RAM
1 GiB HDD/DOM/CF/USB Thumb Drive used as OpenMediaVault system drive.NOTE: The entire disk is used as system disk. The disk can not be used to store user data.
1 HDD for data storage
koszanova: Azért nem engedte, mert: The entire disk is used as system disk. The disk can not be used to store user data.
Szerintem itt az nem megy, mint a szervereknél, hogy a telepítés elött megcsinálod a RAID tömböt, és utána arra telepítesz. Ez home cucc.
Persze ha az alaplapi RAID vezérlővel tolod alá a tömböt akkor esélyes, hogy felmegy rá a rendszer, de azt a tömböt nem a NAS oprendszere kezeli.
Felnyomod pendrive-re csinálsz róla egy image-t, és ha elszáll a drive, akkor visszanyomod rá. A beállításokat meg mentésből - ha szüksléges. Legalább is a Freenas-nál működik.
Én pendrive-t cseréltem alatta.[ Szerkesztve ]
Murphy mondja: "Ha nem megy erőltesd, ha eltörik, akkor úgy is ki kellett volna cserélni."
-
misimagaki
aktív tag
válasz misimagaki #2702 üzenetére
-
Pali79
aktív tag
válasz misimagaki #2702 üzenetére
"Telepítéskor kiválasztható melyik lemezre telepítse a rendszert, nem?
A leírásokban így láttam. Akkor meg mindegy, hogy rá van dugva, vagy nincs.
A disk managmentben a telepítés után hozzá adhatók a lemezek szerintem... De majd kipróbálom...."Lehet, hogy így kéne működnie de én is szívtam egy csomót, míg egy kolléga megsúgta, hogy húzzam le a lemezeket csak az maradjon amire telepítek. Ez lett a megoldás! Csak a pendrive, arra a rendszer és utána lemezek rádug és mindenki happy!
-
misimagaki
aktív tag
válasz misimagaki #3045 üzenetére
Vagy a NAS-on kell átállítani a portot, ha lehet, és akkor nem kel buzerálni a routert.
-
veze
őstag
válasz misimagaki #3046 üzenetére
Én a nast állítottam át mert a routerem is el kell érnem kintröl
meg a nason futo egyép dolgokra ugy is kellett portforward, így aztán csakegyel több lett, hogy a 80-at is másra tettem -
bozsozso
őstag
válasz misimagaki #3142 üzenetére
Köszönöm a választ mindenkinek.
-
Pali79
aktív tag
válasz misimagaki #3143 üzenetére
Köszi, de ez nagy. Kb fele ekkora kéne!
Nálam jól működik csak az indulásnál valamire rákérdez, de már nem emlékszem mire.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG V30 - vezércsel
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Politika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hálózati / IP kamera
- Milyen monitort vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Autós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ITX félgép - Aorus B550i Pro AX - Ryzen 7 5700x - 32GB G.Skill 3600 - Samsung 500GB 980 Pro - ELADÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest