Hirdetés
-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
válasz kuyarashi #28492 üzenetére
Van betűjele a meghajtónak? Pl.: Z:? Map network drive-nak hívják angolul, fogalmam sincs magyarul hogy fordították
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Alex91
félisten
válasz kuyarashi #27223 üzenetére
Ja, akkor ezert kérdezted, hogy bexarik-e?
Nem tudom, hogy mennyiert adjak, de nagyon olcsonak kellene lenni, hogy megvegyem... Regi cpu, keves ram.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
félisten
válasz kuyarashi #27214 üzenetére
A RAID1 elvben két párhuzamosan futtatott szóló lemez, amelyek tehát önmagukban is életképesek.
A titkosításról nem sokat tudok mondani -- ha megvan a kulcs (nem a jelszó!) akkor elvben feloldható az eszközön kívül is, de erre gyártóspecifikusan kell rákeresned.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Biga123
addikt
válasz kuyarashi #27210 üzenetére
Esküvői Szolgáltatók Szakmai Eszmecsere ..
Azabaj hogy emberünknek lövése sincs semmiről de egyből a nas-okat savazza
Amúgy én már költöztettem nasból nasba lemezt formázás nélkül, ezt is támogatja sok készülék. Konkrétan a qnap 231 ből kivett lemezeket tettem át qnap 251+ ba.
De amúgy ha nagyon kell az adat akkor egy ugyanolyan keret ugyanolyan FW lvl en simán bármikor működő megoldás lehet. De ahogy itt mindenki is írja a Raid1 nem véd meg mindentől aki ezt gondolja az nem nézett utána a témának minimálisan se .---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
félisten
NAS-okban 0/24-re tervezett HDD-ket ajánlott használni, de ez semmilyen hatással nincs azok szabványosságára.
A NAS-ok triviálisan megformázzák a használatba vett HDD-ket (felteszik a rendszert), de nem a fájlrendszerük egzotikus.
A továbbiakban ezért a kiolvasásuk sem rejteget semmi extrémet.
Ha az adatok a fájlrendszer alapértelmezett szintjén vannak, rajtuk, egyszerű segédprogrammal akár Windows alól is simán olvashatóak.
Ha viszont már csíkozás, sőt, titkosítás van, akkor bizony szakértelem és megfelelő eszközök kellenek/kellhetnek. Titkosítás esetén meg a kulcs sem árt, ha megvan.
MaCS
-
Alex91
félisten
Ezert irtuk, amit irtunk...
A RAID1 jo, ha kiesik az egyik lemez, de nem ved meg mondjuk egy villamcsapastol, vagy esetleg egy zsarolo virustol... Ha nagyobb biztonsagot szeretnel, akkor backup kell a NAS-rol.
Ertem en, hogy kiveszed a lemezt, azt beteszed a PC-be. Ha szerencsed van, akkor valami estleg olvassa a file rendszert, amit a nas hasznal. (Nem lehetetlen, baxtattam mar en is NAS-bol kiszedett lemezt.)Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Egon
nagyúr
Ez azért ennél jóval összetettebb kérdés.
A Windows alapból nem támogat Linuxos fájlrendszert, a NAS-ok pedig max. a külső, USB-n rákötött merevlemez tekintetében szokták megenni a Windows által alapból kezelt fájlrendszert. Viszont segédprogrammal jó eséllyel egy Ext4-es partíció gond nélkül beolvasható (más a helyzet, ha egzotikusabb fájlrendszert használsz).
Ha másik NAS-ba akarod rakni a diszket, az jó eséllyel törölni akarja majd, az igaz, de ilyenkor a megoldás leginkább az asztali PC.
Mivel - mint előttem többen is megírták - a NAS önmagában nem elég a biztonságos tároláshoz, hiába tükrözöd az adatokat, kell még (legalább) egy offline, lehetőség szerint offsite mentés, főleg munka jellegű felhasználás esetén, így a kérdés relevanciája szerintem elég csekély.[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
félisten
válasz kuyarashi #27204 üzenetére
Ha a NAS romlik el, az adatmentés esélye attól függ, hogy mennyire komplex a HDD-k adatszerkezete. Ha nem alkalmaztál titkosítást, akkor elvben mennie kell, de csíkozott struktúra esetén komolyabb tudás és macera árán.
De ne feledd: amint Alex is írta, a NAS-on belüli redundancia NEM biztonsági mentés.
MaCS
-
félisten
-
Borisz76
veterán
válasz kuyarashi #27204 üzenetére
Nem....Igen.
Ext4 az általános forma amit linux alatt alapból látsz.
Win alatt megoldható.HA 1 lemezről van szó biztosan.
RAID ( több lemez , tömbben ) már bonyolíthatja.....esetleg nem is lehetséges.....ezt nem tudom 100%-ra mondani.Amúgy a meghibásodás esélye tényleg annyi mint egy PC-nek.
Alaplap, CPU , memória , tápegység, RAID vezérlő ... és az operációs rendszer szoftver , ami ugye egy linux alapú speciálisan több lemez kezelésére fejlesztett program.A Synology topikban olvastam mostanában több hozzászólást is , hogy a 2010-s NAS-t cserélnék.....eddig jó volt de már elavult....
Szóval 10 évig használták.....és 10 év a szoftveres támogatás is a Synologynál !Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Alex91
félisten
válasz kuyarashi #27195 üzenetére
Synology ds 220j, Qnap TS-230, ha masra tenyleg nem lesz hasznalva. A gyorsasag kis file-oknal kerdeses, de szerintem a pendrive-os modszernel osszessegeben gyorsabb lesz.
Bar az egyik gepen is csinalhatsz file megosztast, azt akkor meg nas se kell...[ Szerkesztve ]
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest