-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egon
nagyúr
válasz MaCS_70 #19999 üzenetére
Nekem még egy régi Zyxelem van (NSA320, még nem adtam el). Pl. szerettem volna, ha sosem állítja le a diszkeket (nem érdekel a plusz fogyasztás, viszont a vinyók élettartamát garantáltan csökkenti a felpörgés-leállítás). Ezt nem lehetett beállítani: 1 és 300 között lehetett paraméterezni az automatikus leállítást (percben megadva, ennnyi idő tétlenség után). A nullát nem fogadta el (jobb helyen ugyebár ez lenne a végtelen). Ez szerintem nem extra igény. Hogyan oldod meg a Zyxellel? Syno-nál simán 0-ra lehet állítani.
Ez csak egy példa. A torrent pl. pont nem érdekel: egyike vagyok azon elvetemülteknek, akik - annak ellenére, hogy rendelkeznek NAS-sal, továbbra is a gépen torrenteznek (persze hozzáteszem, hogy csak a feltöltés kedvéért sosem megy a gép: általában olyan helyről töltök, ahol nincs arányra vonatkozó követelmény). Ezen túlmenően, a médialejátszóm Jukebox funkciója egy csomó plusz fájlt hoz létre, azonos könyvtárban. Így két példányban kellene tárolnom a filmeket a NAS-on, legalábbis mondjuk a letöltés után még egy hétig. Ez nem túl szimpi (perpill. tele van a régi vas). Nekem egyszerűbb a gépemen kezelni a torrentet: a NAS-ra már csak a megtartani kívánt cuccok mennek."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
drmotto
őstag
Sziasztok!
Év elején tervezek egy új NAS-ba beruházni, ezzel kapcsolatban kérnék némi támogatást.
Amire használnám:
- médiatartalom lejátszása hálózaton keresztül, esetenként egyidejűleg 2-3 eszközön is.
- Képek, videók automatikus mentése több eszközről.
- Adattárolás (privát és munka anyagok)
- Online szolgáltatások használata pl. naptár
- Későbbiekben (kb év múlva) biztonsági kamera üzemeltetése
A Synology DS216j-t néztem ki erre a célra. Az első kérdésem rögtön az, hogy erre jó lesz-e nekem, esetleg van-e másik ajánlott, akár más márka is. 2 lenezest vennék mindenképp.
A második kérdés a hdd-re vonatkozik. Milyet? Még mindig a WD Red az ajánlott a nasokhoz?
A jelenlegi nasban itthon szintén egy 2 TB red van, azt áttenném ebbe, de csak második hdd-nek. Az okoz-e gondot, ha az új nasba egy nagyobbat veszek, és utána teszem át a kisebbet? Raidet gondolom így nem tudok csinálni.Köszönöm!
-
Hoffer
őstag
Sziasztok!
NAS-t keresnék elsősorban torrentezéshez, de a rajta tárolt adataim távoli elérésére is szükség lenne.
Mit tudnátok ajánlani?
Egy ilyen D-link megteszi erre a célra?Köszi
-
válasz Hoffer #20003 üzenetére
Kicsit vissza olvasol és rájössz, ha valakit csúnyán el akarunk küldeni, akkor a: Vegyél D-Linket kifejezés a használatos.
Szóval bármit, csak D-Linket ne!Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
fogtunder
nagyúr
a frissítési macera, meg hogy hol ez a szolgáltatás nem működött rendesen, hol az.
(#20002) drmotto: ha nem akarsz rá sok kamerát kötni, akkor elég a 216j. HDD-ből WD Red, vagy Seagate NAS részemről, de ha van rendes backup, akkor kvázi mindegy, mert az adatok nem vesznek el, a 3 év garancia miatt mondom ezt a két típust.
(#20003) Hoffer: D-Linket inkább ne, ZyXel NAS326 vagy Snyology DS216j. torrentben nem lesznek erősek, de ha nem vagy türelmetlen, akkor el fogják vinni a dolgot.
Mindenkinek boldog új évet!
[ Szerkesztve ]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
balazsovics
tag
Sziasztok!
Két kérdésem lenne Zyxel 326-tal kapcsolatban:
- ugye be lehet állítani, hogy lelője a vinyókat, ha nincs hozzáférés? Pár napos szünetek lesznek a használatok között...
- RAID tükrözésben használnám, milyen vinyót ajánlotok bele? WD RED (Gold)?köszönet!
B -
balazsovics
tag
válasz balazsovics #20008 üzenetére
Ja, még valami:
Raid tükrözésnél meg lehet azt csinálni, hogy ideiglenesen 1 vinyó kerül bele, majd később a másik?
Mennyire kell egyforma vinyókat használni? Elég a méret, vagy minden paraméterben egyezniük kell (remélem nem )? -
válasz balazsovics #20009 üzenetére
Zyxelnél passzolok, de a Synologynál meg tudod csinálni, hogy beraksz egy HDD-t és létrehozol egy védelem nélküli SHR (Synology Hibrid Raid) kötetet. Majd amikor berakod a következő HDD-t akkor hozzáadódik a meglevő SHR-hez és létrejön egy védett SHR kötet.
A másodiknak berakott winyó nem lehet fizikailag kisebb az elsőnél.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Istv@n
aktív tag
válasz balazsovics #20008 üzenetére
Hdd lekapcsolás beállítható.
WD RED jó, de én bármelyiket beletenném, amire 3 év gari van...
Ha raid-et szeretnél a méretük elég, ha egyforma, de ha bekerül a 2. hdd, mindenképpen formázza a régit is.
-
balazsovics
tag
Köszönöm, végül is az se baj, ha törli. Majd akkor rögtön 2 vinyót veszek, és akkor nincs gond.
Létezik, hogy "csak" sata2-es? -
Hoffer
őstag
-
fogtunder
nagyúr
válasz Hoffer #20018 üzenetére
ha egylemezest akarsz, akkor DS116 az, amit tudok ajánlani egyedül, de én a későbbi bővíthetőség jegyében kétlemezest venném.
a NAS326 vs DS216j témában egy örök dilemma, hogy megéri-e a Synology oprendszere a plusz pénzt, ez igazából attól függ, hogy ha túl akarsz lépni a ZyXel szoftveres keretein, akkor ott nem annyi lesz, hogy kattintasz egyet és települ a csomag. én első NAS-nak nem szoktam Synologyt ajánlani, hacsak a tervezett felhasználás nem indokolja, ami nálad nem áll fenn. ha nem használod ki a szoftveres többletet, ami a DSM-ben van, akkor csak kidobod az árkülönbséget az ablakon. távoli elérésre és töltögetésre a NAS326 bőven megteszi.
-
drmotto
őstag
Eszembe jutott még pár kérdés.
A Zyxel kezel ip kamerát?
Telepíthető például naptár, olyasmi mint a synology-ra?
Megéri a Zyxelhez képest majd dupla árat a synology?Elnézést hogy ennyit kérdezek (lehet hülyeséget is), de eddig csak a WD Mycloud-dal van tapasztalat, más komolyabb nassal nincs.
Köszönöm -
hotkar
aktív tag
válasz balazsovics #20013 üzenetére
"Létezik, hogy "csak" sata2-es?"
Létezik, ha régi firmware van rajta. Én is szívtam vele, de a legújabb FW (5.20AAZF.1) megoldotta a problémát.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Sziasztok!
Jártam már erre párszor, most azonban egy picit új területre mennék. A cégnél most egy DS214-es dolgozik. Nem mondom, hogy egy szélvész, főleg mióta kiváltotta a kollégáknál a dropboxot és arra tolják a dolgaikat, de nagy probléma nincsen vele, teszi a dolgát, frissül magától, van Letsencrypt, szóval anno telitalálat volt ez az ajánlás.
Viszont most készül egy saját belső szoftver, amit akár kívülről is el kell érnünk és kellene alá egy vas. A programnak nagy követelménye nincsen, egy sima virtualbox img, x86 és valamennyi ram, ami kell. Ez egyébként egy adatbázis a saját céges adatokkal, időközönként egy-egy "cron", később facebook chatbot futtatással. A kérdésem az, hogy szerintetek lehet 2:1-ben egy NAS, ami tud virtualbox image-et futtatni vagy ehhez inkább egy külön épített vas kellene? Ha NAS is megteszi, akkor milyet? Az image nem nagy, a tárolt adatok sem hiszem, hogy kilépnének a 2 HDDs limitből.
Hajnalék egy x86-os NAS felé, ami rendesen kezeli a virtualbox image-eket, jó lenne minden egyben, virtualizációval, mehetne továbbra is a saján ddns, stb., viszont olvastam olyat, hogy DSM6 és a virtualbox nem haverok. Qnaptól tartok (212p elég rossz élmény a DS214 után), Zyxel pedig elég fapados ehhez.
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
krealon
veterán
válasz drmotto #20020 üzenetére
"A Zyxel kezel ip kamerát?
Telepíthető például naptár, olyasmi mint a synology-ra?
Megéri a Zyxelhez képest majd dupla árat a synology?
Elnézést hogy ennyit kérdezek (lehet hülyeséget is), de eddig csak a WD Mycloud-dal van tapasztalat, más komolyabb nassal nincs."A Zyxel-ek a kb WD Mycloud szintjen vannak szoftveresen.
Ha a kamera kezelesen, egy NVR-hez (Network Video Recorder) haszonlo funkciot ertesz, akkor a valasz: nem. Ha az IP kamera tud FTP szerverre menteni, akkor hasznalhato a NAS tarolohelynek, de ez messze all a normalis "kezelestol".
Naptar es hasonlo fejlett szotvereket, csak FFP segitsegevel lehet a Zyxel-ekre telepiteni (pl OwnCloud), ami sokkal nehezebb, mint a Synology-n (nehany kattintas).A Synology-nal azert magasabb az ar, mert sokkal osszetettebb / fejlettebb szoftvert keszitenek a keszulekeikhez.
(#20021) drmotto
"Lemaradt, hogy melyiknek van stabil, jó androidos alkalmazása?"Ha ez kriterium, akkor a Zyxel kiesik a lehetosegek kozul.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20025 üzenetére
Mostani tesztkörnyezet a fejlesztőknél van még, egy asztali gépen fut ubuntu / virtualbox alatt. Szerintem elég lenne a kicsontozott linux, de pontosan nem tudom, hogy van-e valami spéci követelménye. Állítólag nincsen semmi extra. Végül is külön gép is jó lehet és akkor a routerből továbbdobom a portot mondjuk a külön kisgépre, a DDNS maradhat ugyanaz.
NASban kb. mi lenne az a vonal szerinted, ami szóba jöhet?
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
Mokefic
csendes tag
Sziasztok,
én is szeretnék beállni a NAS-felhasználók táborába. A külső winyóra másolgatás, meg a hurcibálása már az agyamra megy (ráadásul néha többször is megvan ugyanaz a winyókon).Amim van: TP-Link WR1043ND Router, Samsung TV, Vidanet 100-as csomag
Amit szeretnék: HD filmek/sorozatok letöltése és megtekintése. Hosszú távon persze majd biztonsági mentés is, emiatt két fiókos készüléket szeretnék.
A torrentnél (most rápillantva) 100 körül vannak a megosztások, de csak 10 aktív van engedélyezve. Fontos lenne, hogy akkor is tudjon menni a letöltés, ha épp nézek vmit és lehetőleg ugyanúgy leszánkázzon, mint PC-n. Na persze, ha ez így nagyon sokba kerülne, akkor beérem lassabb sebességgel is…
Olvastam a GYIK-ot, illetve itt a hozzászólásokat is, de nem sikerült egyértelműen rájönnöm, hogy mi kellene nekem.
Zyxel NAS 520 vagy Synology216 (j vagy SE, vagy sima Index nélküli) amiket így belőttem. Árban ezek úgy 50k körül vannak, amit kb rá is tudok szánni.
Nem vagyok egy szaki, úgyhogy fontos az egyszerű kezelőfelület, meg az Almás készülék támogatása előny, ezek alapján eddig úgy voltam, hogy Synology kellene, de néztem videókat és a Zyxel is támogatja az Almát, illetve a felület sem tűnt vészesnek, így megint nem jutottam előrébb.
WD Red-et javasoltok itt leginkább, ami nem tiszta számomra, hogy a most PC-ben lévő TOSHIBA (DT01ACA300 3TB 7200 RPM 64MB Cache SATA 6.0Gb/s 3.5") áttehető-e a NAS-ba. Vagy hamar meghalna? (Ha áttehető, akkor az adatok elvesznek róla?) Itt azért számít, hogy most kell egy WD-t vennem akkor, vagy ezzel is el tudok lenni a kezdetekben?
Mint írtam Samsung TV-vel szeretném használni, de az nem teljesen tiszta, hogy mi kell ehhez. Appot kell a TV-re letölteni (Plex?) és a TV a hálózaton át akkor látja a fileokat? Próbálkoztam windowson filemegosztással, viszont voltak feliratok, amiket nem olvasott be a TV, ha külső winyót dugtam a TV-re, akkor viszont beolvasta a feliratot is. Ilyen jellegű probléma előfordulhat NAS-nál?
Esetleg tudnátok linket ajánlani videóról, ami esetleg jobb betekintést nyújt a tényleges felhasználásról? (keresgettem, de lehet nem a megfelelő szavakkal tettem mindezt)
Köszi
-
fogtunder
nagyúr
válasz CactuS #20027 üzenetére
hát próbáltam a J1800 alapú TS-251-en linuxot virtualizálni, nem ajánlom senkinek, rohadt gyenge hozzá a hardver. ezért is kérdeztem, hogy milyen oprendszer, mert ha kellene alá egy asztali OS, meg csinálni a napi dolgokat, akkor a J és N szériás Intel procik erőforrásai felett gondolkodunk. ott meg olyan árak vannak dobozos NAS-ból, hogy szerintem nem éri meg.
alapvetően én is azt tanácsolnám, hogy vagy valami épített gép, vagy T20, Gen 8, egy SSD-re az OMV és a Virtualbox Image, a HDD-k meg maradnak tárolásra. egy asztali pentium már el kell, hogy vigyen egy full Ubuntut is, ha SSD-n van, akkor az adatbázis is gyors lesz.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Mokefic #20028 üzenetére
a 216SE semmiképpen sem ajánlott, iszonyat gyenge hardver.
ha jó mobilos appok kellenek almára, akkor én Synology irányba mennék, a QNAP sincs azon a szinten, mint ők, a ZyXel-hez nem volt mostanában szerencsém, de tippre ők sem. mondjuk jó lenne tudni, hogy pontosan mit értesz Apple support alatt, mert Time Machine pl. mindenre van, a hálózati megosztás protokolljai pedig teljesen platform függetlenek.
TV-n való lejátszásra az a legegyszerűbb, ha a NAS-ra raksz egy Plex szervert, a TV-re egy Plex klienst, aztán hadd szóljon. itt annyi a buktató, hogy ha a TV valamilyen formátumot nem támogat, akkor a NAS nem fogja tudni konvertálni neki, ahhoz minimum egy DS216+ kellene, de az meg nem ez az árszint. legrosszabb esetben, ha nem mennek rendesen a dolgok, akkor veszel egy média lejátszót, vagy raspberry pi-t és arra hagyod a lejátszást, én amúgy is ezt az utat támogatom személy szerint. Ez a feliratos marhulás valszeg DLNA eredmény, az egész szabvány tűzre való. ki kell sakkozni, hogy melyik DLNA szerver melyik TV-vel megy normálisan, külső HDD-ről azért jó, mert az direkt lejátszás. De a Plex a legegyszerűbb amúgy.
egy alternatíva lehet még, ha HDMI kimenetes NAS-t veszel, a QNAP és az ASUSTOR gyárt ilyeneket, akkor maga a NAS lesz a média lejátszód is, nekem egy QNAP TS-251 van a nappaliban, pár apróságot leszámítva elégedett vagyok vele.a valós felhasználásról nehéz videót találni, mert az többnyire nem a NAS-on történik, oda csak akkor lépsz be, ha állítani kell valamit, egyébként fel van csatolva hálózati meghajtónak és olyan, mintha a gépedben lévő merevlemez lenne.
a 7200-as HDD-nek nem lesz semmi baja, kicsit hangosabb lesz, mint egy WD Red és ennyi.
ha nem akarsz HDMI-t, akkor vedd meg azt a Synologyt, ami még belefér a keretedbe, én nagyon szeretem az ő rendszerüket, aránylag könnyen be tudsz lőni rajta mondjuk egy SickRage-t is, ami utána magától szedi a sorozat epizódokat, bemásolja a média könyvtáradba tölt hozzá feliratot, a Plex beindexeli, neked meg csak annyi dolgod van, hogy hazamész, bekapcsolod a TV-t és nézed.
-
Richvargas
tag
Sziasztok!
Kérem, segítsetek.
A szokásos kérdés: Synology vs. Qnap.
Viszont... amiért kérdem, hogy otthoni (mondjuk 4 db) kamerás rendszert is kéne rá tenni, tehát a normál nas funkciókon felül azt is kezelni kéne, ha lehet, táveléréssel.
2 fiókos lenne, a két funkció szétválasztása miatt, és persze ne túl drága.
Mit javasoltok?
Köszönöm szépen. -
krealon
veterán
válasz Richvargas #20031 üzenetére
Synology oldalrol a belepo szint: DS-216j + 2 kameralicec (56 + 2*18 = 92e HUF) + HDD
QNAP: TS-231 + 2 kam lic (68 + 2*18 = 104e HUF) + HDDGyakorlati tapasztalatom nincs, arrol majd a tulajdonosok tudnak nyilatkozni.
-
Patice
nagyúr
válasz Richvargas #20034 üzenetére
Syno-val jelenleg kettő kamera használata ingyenes, efelett licenszköteles, ha a Surveillance Stationnel akarod használni.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Atlantisz48
őstag
Sziasztok!
Egy NAS vásárlását tervezem, mit ajánlotok?
A szempontok:
Tudjak a TV vagy BluRay lejátszón LAN on vagy Wifin keresztül (az az hálózaton keresztül) 1080p-s (akár 20-25gb-os) filmeket lejátszani, a NAS-ban lévő HDD-ről. Lehessen tekerni, anélkül, hogy összeomolna vagy lefagyna a rendszer.
Legyen benne Torrent kliens. És Nas-ról a PC-re a másolási sebesség minimum 35mb/s.
Ha belefér a keretbe akkor USB 3.0. 1 HDD-s is jó, de ha 2, akkor nem gond
És erre a keret 50.000 forint, persze ha olcsóbb nem gond
Nagyon nem vagyok jártas Nas-terén, eddig routeren próbáltam ezeket megvalósítani, de csak erős kompromisszumokkal működött.
Előre is köszönöm.Üdv,
Zoli[ Szerkesztve ]
-
DM-Fan
nagyúr
Sziasztok!
Immár lassan 4 éve használok panasz nélkül egy D-Link DNS-320 (REV A) NAS-t. Az ismert zűröket (pl. hamar felpörgő és igen hangos ventillátor, viszonylag lassú - 20 MB/s körüli - írási sebesség) leszámítva nincs vele gondom, ezekkel együtt tudok élni. Számomra a torrent nem elvárás, csak PC-t, táblagépet, telefont, médialejátszót szeretnék kiszolgálni a router-re kötött NAS-sal, azt viszont stabilan, akadásmentesen, BD-hez szükséges sávszélességgel (tehát max. 50 Mbit/s). Ezt a DNS-320 teljesítette is. Most viszont kinőttem és szeretnék 4 fiókos megoldásra váltani.
Habár tudom, hogy a D-Link a gyenge NAS-gyártók közé tartozik és elég limitáltak a lehetőségek, amelyeket a készülékei kínálnak, nekem a DNS-320 tudása is elegendőnek bizonyult. Ebből kiindulva egyelőre kinéztem a DNS-340L-t, ami 4 fiókos és árban is elérhető (változóan, de úgy 60 eFt körül).
Kérdéseim:
- szerintetek a DNS-320-ból kiemelt 2 db HDD áttéve a DNS-340L-be fog-e működni újraformázás nélkül, adatvesztés nélkül, simán felmount-olva fogom-e látni az adatokat (nem voltak RAID-ben, sima single meghajtóként üzemeltek egymás mellett)?
- szerintetek érdemes-e a DNS-340L-et venni, avagy van vele kapcsolatban valami ismert hiba, known-issue?
- jobban megérheti-e egy szintén 4 fiókos Zyxel NAS542-t venni 50 eFt-ért? Vajon stabilabb/jobb/gyorsabb-e, és vajon fogadja-e/olvashatók-e vele a D-Link DNS-320 által megformázott és teleírt HDD-k?
- van-e hasonló árfekvésben valami más javasolt, ugyancsak kompakt megoldás?
- tegyek-e inkább egy másik, minőségibb gyártó (pl. Synology) által készített 2 fiókos készüléket a már meglévő D-Link mellé?Előre is köszi!
Get Moded!
-
Istv@n
aktív tag
válasz Atlantisz48 #20037 üzenetére
Szia!
Javaslom az összefoglaló átolvasását.... Egyébként a szokásos: Zyxel NAS326....
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20029 üzenetére
Hát igen, ez alapján én is azt érzem, hogy biztosabb a külön hardver. T20 és Gen8 között gondolom inkább a szimpátia dönt, nem? a T20 annyival drágább kb. mint amennyivel erősebb benne a hardver. Legalábbis, ha jól látom.
-
fogtunder
nagyúr
válasz CactuS #20040 üzenetére
igen nincs nagy különbség közöttük, talán a form factor, de az céges körülmények között gondolom annyira nem tétel. a garit érdemes még megnézni, mert az a HP-re már csak egy év alapból, ha a Dell a szokásos 3-at adja, akkor az lehet megéri már.
illetve még a szoftverrel kapcsolatban eszembe jutott, hogy az OMV ugye Debian alapú, szóval ha nem csak Ubuntun fut el, hanem Debianon is, akkor meg lehet spórolni a virtualizálást kompletten, asztali Debian, rá az adatbázisos szoft meg az OMV, aztán hajrá.
-
fogtunder
nagyúr
válasz DM-Fan #20038 üzenetére
attól függetlenül, hogy nem volt vele gondod (mondjuk a 20MBps az nem viszonylag lassú, hanem csigatempó), én nem ajánlanám egy újab D-Link beszerzését, inkább a ZyXel.
illetve elgondolkodnék a 4 lemezes NAS létjogosultságán is. nekem volt Microserverem a mostani 2 lemezes előtt, utólag nem volt sok értelme a dolognak, talán a RAID-5 csíkozás miatti sávszélesség növekménye volt hasznos, de csak nagyon néha. én inkább vennék egy normális két lemezest és bele valami nagyobb HDD-t, egy 6TB-os WD Red már érezhetően olcsóbb, mint 3 2TB-os és kb. annyiba kerül, mint 2 3TB-os. veszel egy új NAS-t, bele egy ilyet, áthúzod rá az adatokat hálózaton keresztül, aztán az egyik HDD még mehet bele, a másik meg jó lehet backupnak/akárminek. én személy szerint ezt csinálnám.
azt, hogy D-Link és D-Link között lehet-e költözni, nem tudom, csak abban vagyok biztos, hogy a Synology-nál megoldott a dolog, a D-Link supportnál lehet érdemes megkérdezni, de csak ezért én nem választám újra a márkát. ha másik gyártó eszközébe rakod át, akkor biztos, hogy minden törlődik.
-
Squirrel
őstag
Sziasztok ismet!
Kezd osszeallni a hazimozizashoz a rendszerem, viszont mostmar tenyleg elfogyott a tarhely, mindenkeppen be kell szereznem egy NAS-t. Kb. egy honapja jarom korbe a temat, majdnem meg is rendeltem karacsony elott a Zyxel NAS326-ot, de csak a WD Red megrendeleseig jutottam el, az eppen le volt arazva. Aztan olvasgattam meg kicsit es egyre jobban tartok azota attol, hogy semennyire nem ertek a halozati dolgokhoz, vajon mukodesre fogom-e birni a Zyxel-t. Mielott megrendelnem a kovetkezo napokban, lenne par kerdesem:
Amire hasznalnam, a teljes altalanos hasznalat: film, kep, zene megosztas, torrentezes.
Ket versenyzo kozott vacillalok, es megindoklom miert (arat illetoen itt ennyibe kerulnek, otthoni akciok sajnos nem erintenek):
1. Zyxel NAS326: arban kb. 29-30 ezer HUF, ajanlo alapjan mar pont megfelel az igenyeimnek, legolcsobb az ajanlott kategoriaban. Amitol tartok tole: mennyire felhasznalobarat egy olyannak, mint en, illetve mennyire hangos a ventije?
2. QNAP TS-231p: most ajanlanak ra 10% kedvezmenyt, igy kb. 54 ezer HUF. Amiert gondolkodok rajta: talan baratibb szoftver, halkabb mukodes, elvileg ebben az arkategoriaban a legujabb NAS, halkabb mukodes, erosebb gep.Kerdesem az, hogy a 2. versenyzore igaz-e valoban amit en gondolok, mert ha igen (halkabb, felhasznalobaratabb) akkor mar megeri nekem a felar ugy gondolom. Nappaliban lenne a router melle allitva, hogy szellozon rendesen, igy a hang is szempont. Egy 4 TB Red menne bele egyelore.
Koszonom ha valaki idot szakit ram.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Squirrel #20044 üzenetére
én 50-ért akkor már inkább egy Synology DS216-ot vennék, az SoC valamivel gyengébb, de nehéz megmondani, hogy mennyivel, ezek annyira speciális rendszer chipek, hogy a pusztán a magok száma és a megahertzek alapján nem feltétlenül érdemes összehasonlítani őket. amúgy jól látod, nagyjából szoftveresen van különbség közöttük és pont ez az, ami miatt inkább a Synot mondanám, az apró részletekben sokkal igényesebb a DSM, mint a QTS. a hangerőre sajnos nem tudok konkrétat mondani, mert NAS326-ot még nem hallottam élőben, de a tesztek nem nagyon kifogásolták emlékeim szerint a hangját.
az első konfiguráció mindenképpen igényel majd némi internet túrást, ha sose csináltál még ilyet, az alapok amúgy a ZyXelnél sem bonyolultabbak, inkább a későbbi bővítés extra modulokkal.
a szellőzést nem kell túlparázni, nekem bent van a zárt TV szekrényben, a lényeg, hogy legyen neki azért tér hagyva, ne centizve menjen be valahová, akkor nem lesz baj.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20041 üzenetére
Amúgy ez lehet nagyon hülye kérdés, de ez miben különbözik egy ilyen gép attól, mintha én tennék össze egy hasonló teljesítményűt? Megnézve a specifikációt, egy T20 PET203-ben semmim különlegeset nem látok.
-
fogtunder
nagyúr
válasz CactuS #20048 üzenetére
a Gen 8-ban van iLO rendszer, ami távmenedzsmenthez nagyon jó tud lenni, kvázi a boot-tól tutod távolról irányítani a gépet, illetve ECC RAM, ami azért nem létszükség. és asszem a T20 is ECC RAM-mal megy.
amúgy nem sokban, simán össze is lehet rakni valamit, egy értelmesebb B chipsetes alaplap, valami Pentium bele, pár giga RAM, egy normális táp, aztán hadd szóljon. mindezt egy Suppressor F51-be, hogy a betörők ne akarják elvinni
-
DM-Fan
nagyúr
válasz fogtunder #20043 üzenetére
Köszi a választ!
"mondjuk a 20MBps az nem viszonylag lassú, hanem csigatempó"
Nem 20 megabit/s, hanem 20 megabájt/s az írási sebesség. Tudom, még ez is elég lassú, de nekem speciel az elég.
"illetve elgondolkodnék a 4 lemezes NAS létjogosultságán is."
Az nekem jó volna, mivel helytakarékossági szempontból praktikus, illetve a router-em portjai közül is csak egyet vinne el, szemben azzal a kettővel, amit a jelenlegi 2 fiókos és a most vásárolandó másik 2 fiókos emésztene fel. Plusz összességében 2 HDD-vel többet tudnék kezelni, mivel a jelenlegi NAS-t is megtartanám. Szóval egyébként jobban örülnék az egy 4 fiókosnak, mint a két 2 fiókosnak. Persze utóbbi is megoldható, de azzal feláldoznám az utolsó szabad LAN-portot a router-en.
"én inkább vennék egy normális két lemezest"
A leírtaktól függetlenül nyitott vagyok erre a megoldásra is.
Szóval ha 2 fiókos, akkor mi az ajánlott? Mondjuk egy SYNOLOGY DiskStation DS216j? Ez árban közel ott van, mint a 4 fiókos D-Link DNS-340L. A leírtak mellett sem ajánlott az utóbbi és inkább a Synology a jobb választás? A 4 fiókossal megvolna az az előny, hogy (nagy eséllyel) bele tudnám pakolni adatmozgatás nélkül a jelenlegi két HDD-t (már ha a két D-Link NAS hajlandó egymás HDD-it kezelni) és még további kettőt tudnék beletenni, plusz megmaradna a jelenlegi NAS még további két HDD-nek, azaz összesen hat meghajtót tudnék hadra fogni később. Kicsit tanácstalan vagyok. Ugyanakkor én is sokallom egy picit a minimum 60 eFt-os árat a 4 fiókos D-Link-ért, tudva, hogy annyira nem jó, mint egy Synology.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ITX félgép - Aorus B550i Pro AX - Ryzen 7 5700x - 32GB G.Skill 3600 - Samsung 500GB 980 Pro - ELADÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest