Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- DIGI internet
- Open Broadcaster Software OBS
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Adobe Lightroom topic
- AliExpress tapasztalatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen program, ami...?
- Asustor NAS
-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CactuS
Arcképgyáros
Csak pár megjegyzés, ha szabad: én QNAP nassal kezdtem - az épített NAS után. Csak amikor a Fotó kezelő app úgy működött, hogy l*szarta a rendszerben megadott jogosultságokat - tehát mindenki látott mindent - kezdtem érezni, hogy ez nem lesz kerek. Kb. 2 évig volt meg az a Nas, annyi idő alatt nem sikerült ezt a hibát kijavítani, lefejleszteni, pedig több levelet is váltottam a supporttal. Azóta már lehet megy.
Egy bondingra képes switch/router nem egy ház ára és olcsóbb, mint egy 2.5G/10 Gbites hálózat kiépítése.
Illetve a használt PC Nasként való használatának is vannak hátrányai bőven, nem csak előnyökkel jár.
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
CactuS
Arcképgyáros
Sziasztok!
Egyik ismerősnek keresnék egy 2 lemezes NASt, Synology vonalon. Az egyik fő felhasználási módja a Plex server lenne, mellette torrentezés és biztonsági mentés. Én első körben reflexből mondtam volna a 72x szériát, de ahogy nézem azokba is most az új Ryzenek kerültek, amikkel lehet probléma bizonyos esetekben, így nem feltétlenül ajánlott Plexhez. Főleg, hogy sokszor lenne az, hogy távolról érné el a NASt telefonról vagy TVről és úgy kéne filmeket, sorozatokat lejátszania. A fentieket figyelembe véve akkor maradna a DS220+ a mostani kínálatból az inteles J4025 procival?
Illetve magam részéről is gondolkodom a frissítésen, nekem egy 918+ van, szintén Plex szerverként, illetve rengeteg fotót tárolok még rajta - oda is mentem elsődlegesen a fotókat -. Ebben ugye a J3455 dübörög, a 923+ban pedig szintén a Ryzen 1600. Kicsit kételkedek abban, hogy megéri leváltani erre, de abban sem vagyok biztos, hogy kéne várni a 925+ modellre, hátha az jobb lesz.
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Lacielvtárs #24044 üzenetére
Nálam mondjuk alapvetően fotókat tárol, csak a kis Qnap már feladta a harcot a mennyiséggel, főleg az indexelésnél már hallottam a sikítását, amikor betallóztam rá egy jobb hétvégét, néhány száz fotóval. Filmekből, mesékből nekem elég a FHD, abból meg ugye akkor 4-6 terrán már sok elfér, a maradék 2 lemez meg elég a fotóknak.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Lacielvtárs #24040 üzenetére
És még azt hittem, hogy a kis 918+ túlkapás otthonra.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Asustor szoftvere nem rossz. A nagyobb nevük közül - legalábbis amikkel én találkoztam - úgy randsorolnék GUI alapján, hogy Zyxel < QNAP< Asustor << Synology. Viszont Asustort csak érintettem ideiglenesen, nem volt nálam tartós használatban.
-
CactuS
Arcképgyáros
Ahogy a kolléga is írta, az említett modell x86-os procival van szerelve, az általad említett pedig Realtek RTD1296, ha jól emlékszem. Talán tavasszal volt róla szó, hogy van valami alpha állapotú plex szerver, amit készít a gyártó, de gyakorlatban rövidebb azt válaszolni, hogy nincs. Egyszer talán lesz, de nem tudni, hogy mikor.
Annyi, hogy az alpha már elérhető itt.
-
CactuS
Arcképgyáros
Srácok, Synology vonalon mennyire használható az J széria mostanság? Film, zene, nagyon minimális torrent lenne csak a cél, semmi transzkódolás. Egyik kollégám keres ilyet, de én 1 lemezest már nem mernék ajánlani neki, bár abból már van 19-es széria is.
-
CactuS
Arcképgyáros
Srácok, NAS beárazós topik van/létezik PHn? Én nem nagyon találtam, viszont szeretnék egy Qnap 212p-t beáraztatni. Azt néztem, hogy 2 lemezesek közül DSS207,211j,115j vannak már 15-18-20k körül, szóval gondolom olyan 15k reális lehet érte?
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz kelna91 #23682 üzenetére
Én csak annyit tennék hozzá, hogy a mindenből a valami olcsó consumer cucc közel sem lesz egyenlő a HP microservereivel. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. A Microserver nagyon-nagyon tartós, az alkatrész ellátása nagyon sokáig megoldott, mert ugyanúgy szerverként kezeli a gyártó, mint a nagyobb vasakat. Plusz van ILO.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Somatom #23656 üzenetére
Mondjuk az i3 előnyét egy celeronnal szemben szerintem ki sem használja a NAS. A fogyasztás azért nem ilyen egyértelmű, mert egy x86-os gép is tud keveset fogyasztani: [link] Synology termékek, ha megnézed, akkor a megadott fogyasztási értékek között minimális a különbség, pedig az egyik egy Realtek RTD1296, a másik meg egy Intel Celeron J3455 és minimális köztük a különbség. Teljesítményben pedig a 918+ is már bőven elég mindenre, ami manapság szóba jöhet otthon. Az ára más kérdés.
Amit vázoltál az addig működik, amíg csak helyben, helyi hálón játszod le a tartalmat, utána már nem áll meg, lehet bármilyen TV okosítód. A másik, hogy pl: nálam a fotókból és videókból olyan mennyiség van, hogy az ARM-os NAS már nem bírta ezek kezelését, így kellett egy erősebb vas, ami élhetőbb. Igaz nekem eszembe nem jutott volna egy 60 TDP-s prociból NASt építeni, még a HTPC-m, amit a TVn használok is csak egy 5350-es AMD (25W TPD azt hiszem) és hibátlanul teszi a dolgát.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Patice #23634 üzenetére
A fileok nagy része nem nagy, legalábbis amivel a többiek dolgoznak (én meg csak backupolok a NASra). Amikor az irodába jöttünk, akkor egy 100-as 24-es switch volt, azt kicserélve egy TP-Link TL-SG1024D gigabites darabra egyértelműen javult a helyzet, de amikor mennek az órás backup-ok (másik NASra), akkor nagyon elfogy már a kis ARMos cucc és belassul a tallózás.
Van kézközelben Qnap, Zyxel és Syno Nas is, plusz ugye próbálkozok egy OMVvel is, de komfortban sajnos azt kell mondjam, hogy a Syno DSMje a legjobb, plusz a linuxtól elszokott szememnek azért azt a legkönnyebb kezelni, OMV alatt folyamatosan pörgök mindenfelé, mint a mérgezett egér, mire megtalálom amit akarok. Pl ki akartam próbálni a plexet, addig eljutottam, hogy omv-extras-on kéne matatni (mondjuk itt a https nélküli weboldal számomra nem volt túl bizalomgerjesztő), de azt egy rászánt 20 perc alatt nem sikerült felszenvedni a gépre. (Plex későbbi saját projekt lenne, csak kíváncsi voltam, hogy mennyire szenvedős a dolog a DSMhez képest)
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Srácok,
Lassan le kéne cserélnem az öregedő DS214-est a cégnél. Alapvetően 2 probléma miatt: a több ezer doksit nagyon lassan tallózza be és időközben lett ~6-8 user, aki arra dolgozik egy időben. A másik probléma pedig az, hogy az Office 2016 furcsa fagyásokat produkál (excel nem válaszol és kifagy), ha az egyik usernél írásra, a másiknál olvasásra van megnyitva az excel. Ideiglenesen összedobtam régi hardverekből egy OMV-s rendszert, annál nincs ilyen probléma, gyors pörög és nincsenek titokzatos fagyások. Pont emiatt hezitálok, hogy mi legyen a következő NAS. Bár inkább azt gondolom, hogy az MS a hunyó, de kicsit félve választanék egy Synology NASt. A terv egyébként vagy egy HP microserver vagy egy gyári NAS. Én a Syno szoftverét nagyon szeretem, főleg, hogy belőhető teljesen önfenntartónak is, így ebben a kiszemelt modell a DS218+. Jelenleg az 1 Tb van majdnem tele adattal, de ugye 2 lemez esetén ez még bőven mehet feljebb, 6-10 Tbig is, így nem kell a 4 lemezes változat.
Ja igen, szóval pdf, képek, excel, word fileok elérése, akár távolról is. Jelenleg cloudstation fut, de azt elég nyűgös könyvtáranként konfigurálni, így lehet VPN lenne. HA VPN akkor inkább a routerben legyen (Asus) vagy a NASon? VPN-en belül melyik típus?
Mit javasolnátok?
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz #56573440 #21690 üzenetére
Főleg azért kellene, mert jelen állapotban amikor kell a gyerkőcöknek mese (nekünk, illetve családon belül a többieknek), akkor az nem TV-n menne, hanem ami éppen kéznél van (tablet vagy mobil), illetve lakások kívüli opció is kéne, ahol azért a sávszél korlátoz. TVhez van egy régebbi 5350-es AMD-s HTPCm, illetve egy Mini M8S II 4K-em, amit próbálgatok (van néhány kódolás, amit nem szeret, újraindul tőle, de egyébként FHD 3D-ig teljesen elég, ahhoz önmagában a mostani Qnap 212P is elég a kiszolgálásra, de a fotókhoz kevés tudásban).
Lejátszónál nincs külön fétisem, Plex nekem nem jött be (bár főleg a képkezelő részét néztem anno) és mivel elhagytam a WP-s telefonokat a családból így akár a saját app is szóba jöhet pl: droidra. Volt olyan ötletem, hogy távolról (tesóméknál) kiépítek egy lejátszót és az én NASomról húzza le a meséket/filmeket, de ott lehet egyszerűbb, ha simán valami Cloudsync vagy hasonlóval áttolom a 2 NAS között a dolgokat és helyben lejátszom.
-
CactuS
Arcképgyáros
Srácok, két modell között kellene most döntenem: DS416Play és DS418. Elsősorban nagyon sok, nagy méretű fénykép (itt mondjuk az automata tagelés jó lenne), másodsorban a transzkódolás lenne fontos.
Syno oldala szerint a két gép majdnem ugyanolyan transzkódolási képességgel bír.
A 416Play mellett szól a nagyobb erő, x86-os CPU, viszont már 2 éves modell (bár nem tudom, hogy támogatási időnél ez mekkora hátrány) és "csak" 1 Gb rammal szerelték. A DS418 friss modell, 2 Gb rammal jön, de ugye gyengébb a transzkódolási képessége és abban sem vagyok biztos, hogy az arcfelismerés megy ARMos procival (bár azt hiszem DSM6 óta igen). Árban a különbség minimális (~nettó 104k és nettó 110k). Ott lenne még a DS918+, amiben már egy J3455 van, viszont nem hiszem, hogy kihasználnám azt az erőt, ami abban a NASban van, plusz az már ~ 50%-os felárat jelenteni (~nettó 150k).
Szerintetek?
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Dolphine #21645 üzenetére
BF-en az elmúlt években sose volt leárazva értelmes Syno NAS (legalábbis itthon), max vagy nagyon kifutó modell, amit a raktár aljából túrtak, vagy kamu leárazással.
Patice: J-ből a 418j egy hónappal ezelőtt már kijött, azért is gondoltam, hogy akkor a 17/18-as szériából kb. ennyi lesz mostanra.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #21633 üzenetére
Akkor meg lehet megint vissza a kezdőre a 416Playhez. Főleg, hogy a rengeteg fotóhoz is jobban kell a CPU (abban nem vagyok biztos, hogy az arcfelismerés is csak azon megy manapság).
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Patice #21631 üzenetére
Procira. Azaz, a 418 is azért képes csak a transzkódolásra, mert a benne lévő GPU-t kihasználja a Video Station? Tehát a plex ugyanúgy kiesik itt is, mint a 216play esetében.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Patice #21629 üzenetére
Igen, innen nézve jogos, amit mondasz. Az előny lenne, ha nem korlátozódna le a Video Station-re a transzkódolás, mint a 216playnél. Én csodálkoztam, hogy nem jött a 418Play, de belegondolva teljesen felesleges, ha a sima 418 is megoldja ezt a dolgot.
De akkor ha jól értem az RTD1296-ban sincsen annyi nyers erő, mint egy Celeronban, ugye?
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Most, hogy kiderült, hogy milyen modellekkel jön ősszel a Synology még mindig több versenyző maradt. Sajnos 418Play nem jön, helyette DS418 lesz. Viszont sajnos ez sem inteles, hanem egy Realtek RTD1296. A leírásában az szerepel, hogy hardverátkódoló motor: 10-bites H.265 (HEVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2, VC-1; maximális felbontás: 4K (4096 x 2160); maximális képkocka/másodperc (FPS): 30
Ez azt jelenti vajon, hogy ugyanúgy megoldja erőből, mint a Celeron N3060 vagy olyan, mint a 216play, hogy az átkódolás csak a saját videólejátszójában működik? Az ideális, tényleg hosszútávú megoldás tényleg egy DS918+ lenne, csak hát már 200k felett/körül van.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #21497 üzenetére
Ha egyszer meglesz itthonra is a Syno, akkor mindenképpen akarok egy hasonlót. Bár én a Sickrage-et nézegettem, de nekem beletört a bicskám anno.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz interstate76 #21423 üzenetére
Plex sem rossz, néztem én is, de annak is vannak hiányosságai a PShez képest. Plusz amikor én néztem akkor még voltak bugok a fotók kezelésében és szinkronizálásban. De tudásban szerintem a Qnap fotós szoftvere felett van.
Syno is tudja, hogy el van maradva a konkurencia szoftver téren, ezért is tarthatják magasan az áraikat.
Mcgaiwer: ez a sztereotípia már a 90-es évek végén is jól hangzott és már akkor sem fedte a valóságot, a NASok esetén pedig főleg nem állja meg a helyét, amit írsz. Az, hogy tré grafikus felületet programoznak valaminek, nem jelenti azt, hogy majd parancssorból tudni fogja azt, amit a másik.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Alex91 #21419 üzenetére
Maga a felület kialakításánál szerintem Zyxel<Qnap<Synology a sorrend, ha mindent nézünk.
A Zyxel elég fapados, bizonyos esetekben olyan win95-öt idéz a megoldásaival, főleg ami a Photo Stationt illeti.
A QNAP már barátságosabb, de nekem azzal a képek megosztásánál voltak elég komoly jogosultsági gondjaim, amit a support sem tudott megoldani. A Qnappal nálam folyton nyűg volt valamivel, mindig valamin nyivákolt, ~ 2 év alatt nem lettünk jóban, a három közül azt kedvelem a legkevésbé, ezért ismerősöknek sem ajánlom már, de főleg azért, mert nálam az elsődleges a képgaléria funkció, én nem torrentezek a NASon.
Szoftveresen egyértelműen a Syno a nyerő, fényévekkel, már ami a kattintgatós beállítást illeti. Annyit hozzátennék, hogy én először azt használtam, lehet azért esik kézre minden, a többiben meg nem. Viszont jóval egyszerűbb a legtöbb dolgot megcsinálni alatta, legyen szó, akár Let'sEncryptről vagy bármiről pl: droidos appokról (ami Qnapnál szokott bugosodni vagy épp nem kapcsolódik), elég keveset kell parancssorban turkálni, ráadásul érzésre a community is jóval nagyobb emögött, mint a másik kettőnél.
Asustor: ez is rohamosan fejlődik, de szvsz nem ér annyit - még -, mint amennyiért adják, ami engem érdekel, pl: Photo Station, az itt is elég hiányos. A backend kialakítása, amikor utoljára néztem, akkor valahol a Qnap környékén volt.
Itt van pár kép, bár a filekezelőből sok nem derül ki. Első kettő Qnap, aztán Syno, aztán Zyxel.
Még egyszer hangsúlyoznám, hogy engem elsősorban a fotók, videók megosztása érdekel egy NASnál, egybekötve némi filmmel, sorozattal, mesékkel stb., ez alapján állítottam sorrendet. Cég esetén pedig simán dokumentum/promo anyagok, videók, képek tárolása a cél. Szóval a fotók kezelésénél a Syno évekkel előrébb jár a többieknél, utána talán Asustor, Qnap, Zyxel a sorrend. Torrenttel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, így nagyon arról sem, hogy mit bírnak a vasak (ha ráeresztek egy hétvége után néhány száz raw+jpg-t, akkor azért elég sokat szöszmötöl a kis 212p, ilyenkor képes begyújtani a kis 5 centis ventilátornak csúfolt fehér zaj keltőjét és fújtat, mintha muszáj lenne)
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz SunMount3r #21409 üzenetére
Nálam most van üzemben egy NAS326, egy DS214 és egy Qnap 212p. toronymagasan a leghangosabb a 212P, a másik kettő ~ egál. A 326 gumilába egy kicsit merevebb, mint a Syno-é, de nagy gond nincsen vele. Alapvetően minden anyagon érezni, hogy kevesebb, mint egy Syno, pl: a HDD rezgésmentesítő is inkább valami rugalmasabb műanyag és nem gumi. Ettől függetlenül szerintem egyáltalán nem hangos, alapból sem, néha, ha úgy jön ki, akkor valami minimális vibráció jelentkezhet, de ez könnyen orvosolható. Én az utóbbi időben tettem alá egy méretre vágott előszűrő szivacsot a porosodás miatt, azóta nincsen vele ilyen gond.
A lényeg a lényeg: minél kisebb a venti, annál hangosabb lesz és annál nehezebb cserélhető alternatívát találni hozzá (mármint ha cserélnéd a gyári ventilátort).
-
CactuS
Arcképgyáros
Azt néztétek, hogy kihozták a 418j-t? Pedig a 416j viszonylag későn, 2016. januárjában debütált. A CPU egy Realtek RTD1293, 64 bites, de ezen túl sokat nekem nem mond a számozás. Viszont kapott 1 Gb DDR4 ramot és 2 db usb 3.0 portot is.
-
CactuS
Arcképgyáros
Srácok, Synoból az SE, J vehető? Kollégám feleségének és családjának kellene. Alapvetően IOS, droid és windows elérés is lenne, de semmi megterhelő. Képek, videók és egy fél élet tárolása. (Tudom mellé kéne felhő, azure stb. + offline backup, de ahhoz képest, hogy azért akarnak 1 TB-os laptopot MMből, hogy azon tárolják a cuccokat ez a lépés már egy következő kor lenne.) Szóval talán a személyes dolgok mellé idővel felkerülnének filmek és kb. ennyi. Szerintem még torrent sem. Belépőre tudom,hogy NAS326, de annyira ismerem őket, hogy abban eltévednének, plusz az nem "gondozásmentes". Ezért gondoltam a Synora, csak abból nem tudom, hogy az SE/J mennyire vehető. Nálunk bent DS214 van, 512 Mb rammal, de azt viszonylag gyorsan be lehet fektetni, ha valami nagyobbat akarok, de alapesetben kiszolgál elég sok embert, ha dokumentumkezelésről van szó. 1 lemezest én nem ajánlanék, még ilyen felhasználásra sem, így tehát DS216SE, DS216J a cél. Szerintetek?
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20227 üzenetére
Közben agyaltam tovább. Lehet ezt talán máshogy kell megközelíteni. Pl: egyirányú cloudstation vagy hasonlóval, amit akart azt nála leszinkronizálja a helyi meghajtóra tesóméknál és akkor átugorható a TVre transzkódolás. Mobilra, tabletre meg ugye van Syno app, ahol meg megy, elvileg 4k-ig a Synology szerint.
Így, ha akarok arcfelismerést, akkor azt hiszem a DS416 vagy a DS216+II lehet. DS916+ nagyon csábító lenne a bővíthető rammal, de a 150k + Áfa azért soknak hangzik.
4 lemezes annyiban lenne előny, hogy akkor beletolom a mostani HTPCből a HDDket és kisebbre alakítom, akkor elég az SSD bele egy kisebb házba + openelec és kodi. Árban 86k+Áfa vs. 109k+ Áfa.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20227 üzenetére
Jelenleg csak 100/50-es alap csomag van, de tesómék vidéken laknak, ahol sajnos nincsen digi, így szerintem nekik még szűkebb az 50-nél is a letöltésük. Gyakorlatban arról lenne szó, hogy én úgyis gyűjtöm a meséket a manónak, annyit simán tárolhatok "előre", hogy az ő gyerkőce is tudja nézni. De ez még nincs kialakítva, jelenleg a lenti cuccok vannak. Az ő oldalára is ki kéne találnom valami bekapcsol és választhat masinát, ami még nem tudom, hogy mi lesz, de talán Pi3 és kodi, az kicsi méretben is.
Azt sem tudom, hogy a fotó tárolást és a filmtárolást érdemes-e keverni egy gépre/Nasra. Jelenleg ugye a film sokkal többet elvisz, mint a képek és manapság ~ 4 filmből kijön egy évnyi fénykép nálam. Tényleg szeretnék egy olyan rendszert, ami automatikus frissíti magát, nem kell vele ilyen téren foglalkozni és a használatához sem kell sok voodoo (ez főleg a tesómék oldalán lenne fontos, de a médialejátszó nem pont ide tartozik).
Syno ilyen téren előny, van automata frissítés is, elvan magában. x86 proci eseté van arcfelismerős tagelés is, ami jól jöhet - plex is tudja azt hiszem prémiumban, de az elküldi a thumbnaileket a központi szerverre a tageléshez -.
Ha a kabiniből lenne NAS, akkor nem tudom, hogy az N3060-hoz képest a AMD Athlon 5350 mennyire lenne előrelépés egy asztali linux mellett. Linux nekem szinte teljes homály, így nem tudom, hogy egy debian + OMV mennyivel igényel több törődést, mint pl.: egy Syno. Plusz, hogy mennyivel kockázatosabb egy ilyen gép, mint egy célhardver. (Meghibásodás, raid, stb.)
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz CactuS #20212 üzenetére
Még annyi lenne a kérdésem, amire nem sikerült választ találnom, hogy a DS216play-hez hasonlóan a DS216+II is csak a saját appjával lejátszva tud konvertálni? Tehát interneten keresztül mondjuk egy TV-re kötött Kodinál ez a mutatvány megbukik, ugye?
-
CactuS
Arcképgyáros
Sziasztok!
Jelenleg van Qnap 212p-m, és egy HTPC-m (Asrock AM1B-ITX + 5350 Kabini, 4 Gb ram). A Qnapon vannak a családi fényképeim, a HTPC most Kodis filmtároló és lejátszó. A 212p-vel nem vagyok elégedett - és ezen a support sem tudott segíteni -, így mennie kellene majd.
Amire kellene:
- Fotók kezelése (arcfelismerős tagelés jó lenne) és megosztása, normális jogosultság és album kezelés, könytárakon/albumokon (alkönyvtár) belül is. Ez az első és legfontosabb.
- Fotók feltöltése mobilról (droid gondolom oké, WP már necces)
- Néhány film/rajzfilm lejátszása különböző eszközökre, részben interneten keresztül (transzkódolás kellene, mert van, hogy tabletre és mobilra is menne, plusz néhány családtaghoz mondjuk pi3 + kodi)
- Jó lenne, ha automatikusan frissítené magán, ha éppen valami kritikus frissítés jön és nem tudok ránézni.Adatmennyiség:
Jelenleg 3x3 TB csücsül a HTPCben. Ennek nagy része nem lenne megosztva, plusz eleve 4 lemezes NAS felé vinne el. A NAS-on a fényképek éves szinten olyan ~ 100 Gb-os léptékkel fog nőni, vagy több, meglátjuk, hogy alakul a gyerkőc/gyerkőcök mellett.Szóval leírva nem sok, valójában a Zyxel, Qnap, Synology NASokat megnézve gyakorlatilag csak a Synology teljesíti ezeket a dolgokat. Asustorokat nem ismerem.
Az egyik lehetőség lenne, hogy a HTPCre megy egy asztali debian + OMV és a plex próbálja ezeket megoldani. Ezzel az a gondom, hogy a plex képkezelőjét nagyon sok helyen szidják. Plusz akkor kelleni fog a HTPC helyére egy Pi vagy valami, ami kezeli a filmeket (TV egy ~3+ éves LG okosTV, de elég lassúcska, szerintem a Plextől lefeküdne). Ettől egy kicsit tartok, hogy őszinte legyek a filmes HTPCs gépet nem biztos, hogy szívesen összeolvasztanám a fényképekkel egy asztali OS alá, de lehet csak az ismeretlentől parázok.
A másik a gyári NAS és itt azt hiszem, hogy a Syno még mindig verhetetlen. Itt ha jól tippelek, akkor DS216play, DS216+II, esetleg 416play lehetne (bár a 4 HDD-t fényképekkel szerintem nem nagyon fogom elérni). Vagy még a 716+II, bár azt is kicsit túlárazottnak érzem a DS216+II-hoz képest. Tipp, irányvonal?
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Syno PhotoStation-höz hasonló alternatívát eddig még nem nagyon tudott senki felmutatni, igaz, gyári NAS vonalon sem a konkurencia. Plex-et még nem próbáltam, de a fényképes részét szidják, mint a bokrok, azt így kénytelen leszek magam megnézni, hogy gyakorlatban tudja-e azt és ahogy, ami pl.: nekem kellene.
Szerintem így nem lehet általánosítani, hogy csak a belépő NAS-ok a jobb választások, mert igényfüggő. Viszont, ahogy te is írtad, ezeket a köröket már elég sokszor megfutottuk, így fölösleges újra nekiesni.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Ezt annyival egészíteném ki, hogy a te általad felvázolt út is csak addig járható, amíg van legális szoftver az adott igényekhez. Syno pl: a jó és kényelmes szoftvert ad, bizonyos esetekben alternatíva nélküli tudással, ahogy fogtunder írta, kattintgatós élménnyel. Ezt a kényelmet és érzést egy épített hardver nem fogja hozni. Tudom, hogy van Xpenology, de ezt most ne kezdjük el feszegetni. Ennél a pontnál veszed meg az előre gyártott NASokat az erősebb épített helyett. (Vagy szétbontod kettőre, mert a 4 diskes változatok tényleg aranyárasok.)
Olympos: Akinek 4k-ra, de főleg 8k-ra igénye van és van hozzá eszköze is, hogy teljes pompában megjelenítse, az szerinted egy 60k-s NASt fog építeni? 60k-ból melyik gyári NAS játszik le 8k-t?
TMS0: 2 NAS-sal nem fog menni. Ha a TVd nem játszik mindent, akkor talán az egyik legolcsóbb megoldás egy Raspberry Pi-t összedobni kodival. Vagy olyan NASt veszel, amin van HDMI kimenet vagy külön "TV" okosító, vagy épített NAS és akkor linux alól Kodi (ez utóbbi még nálam is tesztelésre vár).
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20164 üzenetére
Nem pont arra gondoltam, de igen. Pontosabban fogalmazva a Syno a gyengébb hardvert jobb szoftverrel kompenzálja és ennek megkéri az árát is.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Andrej1 #20157 üzenetére
Tehát a kérdésem megéri a plusz kb 30k-t a Synology DS216j vagy a Zyxel 326 is tudja ugyanazt ugyanúgy ugyanannyit ?
Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. A Zyxel fapados backendet ad, de erősebb hardvert. A Synology kb. olyan, mint az almás nokia: a hardver arcpirítóan gyenge, de a szoftver magasabb szinten van designban és funkciókban a piaci átlagnál.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20154 üzenetére
Nekem is hibás volt az első 326-osom, majd 1,5 hónap volt, mire jött az új, de nem fröcsögtem róla az értékelésnél. Ez benne van a tömeggyártásban (monitorommal is elégedett vagyok, pedig abból azt hiszem csak a 4. lett pixelhiba mentes). Azóta elég sokat fejlődött a felület is, windows 3.1-ből ugrottunk windows 95-re. A gyári alkalmazásból nem sok van, de szükségesebbek már telepíthetőek guiból is (transmission, gallery, owncloud, Gdrive, dropbox). Akik negatív értékelést adtak, azok valószínűleg Xpenology-ról jöttek vagy azt nézegették és utána nagyot csalódtak. Pedig nem rossz kis vas, fapados, de alap dolgoknak tökéletes.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20049 üzenetére
Jaja, és Penge Borisz óta tudjuk, hogy a súly a megbízhatóság jele, szóval többszörösen jó lenne úgy.
Gen8 ellen szól, hogy ez a lista alapján nem egyszerű hozzá már CPU-t találni, ha egyszer kell, plusz állítólag a hangja is elég magas. Nyilván nem alszom mellette, de fizikailag közel lesz hozzám a melóban, nem hiányzik egy folyamatos dorombolás, még akkor sem, ha egy szervernél a hang sokadlagos szempont.
A másik, hogy megnézve mind a két gépet, eléggé csalódott vagyok a házak kapcsán. Bár lehet, hogy tényleg csak az F51 után ilyen. ECC passzolom, hogy mennyire fontos. Nem emlékszem - vagy nem vettem észre -, hogy sima asztali gépnél vagy NASnál mikor volt ram hibából eredő károm (utoljára talán az amd K2 korszakban, amikor behalt az alaplap, de annak elég egyértelmű jelei voltak). Viszont nem pont a céges adatbázisnál szeretném kipróbálni, hogy milyen az, amikor korrupt adatokkal töltődik fel az adatbázis.
Építve olcsóbb biztosan nem, az már kiderült számomra. ECC támogatás elvben minden Skylake prociban van, pl: a G4400Tben is, így Xeon nem kell.
- GIGABYTE GA-X150M-PRO ECC, 35k
- G4400T, 25k
- 2x4 Gb KVR21E15S8/4 ECC, 26k
- ház + ventik, ~30k
- táp, 20k
Plusz ezen felül ennek már illene valami szünetmentes is, bár az aztán tényleg fekete folt.Szóval ez így 136k, ami még a T20nál is drágább.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20041 üzenetére
Amúgy ez lehet nagyon hülye kérdés, de ez miben különbözik egy ilyen gép attól, mintha én tennék össze egy hasonló teljesítményűt? Megnézve a specifikációt, egy T20 PET203-ben semmim különlegeset nem látok.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20029 üzenetére
Hát igen, ez alapján én is azt érzem, hogy biztosabb a külön hardver. T20 és Gen8 között gondolom inkább a szimpátia dönt, nem? a T20 annyival drágább kb. mint amennyivel erősebb benne a hardver. Legalábbis, ha jól látom.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #20025 üzenetére
Mostani tesztkörnyezet a fejlesztőknél van még, egy asztali gépen fut ubuntu / virtualbox alatt. Szerintem elég lenne a kicsontozott linux, de pontosan nem tudom, hogy van-e valami spéci követelménye. Állítólag nincsen semmi extra. Végül is külön gép is jó lehet és akkor a routerből továbbdobom a portot mondjuk a külön kisgépre, a DDNS maradhat ugyanaz.
NASban kb. mi lenne az a vonal szerinted, ami szóba jöhet?
-
CactuS
Arcképgyáros
Sziasztok!
Jártam már erre párszor, most azonban egy picit új területre mennék. A cégnél most egy DS214-es dolgozik. Nem mondom, hogy egy szélvész, főleg mióta kiváltotta a kollégáknál a dropboxot és arra tolják a dolgaikat, de nagy probléma nincsen vele, teszi a dolgát, frissül magától, van Letsencrypt, szóval anno telitalálat volt ez az ajánlás.
Viszont most készül egy saját belső szoftver, amit akár kívülről is el kell érnünk és kellene alá egy vas. A programnak nagy követelménye nincsen, egy sima virtualbox img, x86 és valamennyi ram, ami kell. Ez egyébként egy adatbázis a saját céges adatokkal, időközönként egy-egy "cron", később facebook chatbot futtatással. A kérdésem az, hogy szerintetek lehet 2:1-ben egy NAS, ami tud virtualbox image-et futtatni vagy ehhez inkább egy külön épített vas kellene? Ha NAS is megteszi, akkor milyet? Az image nem nagy, a tárolt adatok sem hiszem, hogy kilépnének a 2 HDDs limitből.
Hajnalék egy x86-os NAS felé, ami rendesen kezeli a virtualbox image-eket, jó lenne minden egyben, virtualizációval, mehetne továbbra is a saján ddns, stb., viszont olvastam olyat, hogy DSM6 és a virtualbox nem haverok. Qnaptól tartok (212p elég rossz élmény a DS214 után), Zyxel pedig elég fapados ehhez.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Patice #18965 üzenetére
+giorgio:
A Docker station próbálgatásra jónak tűnik, bár ha jól értem, akkor csak 1 évig él, utána venni kell új licence-et.
A verziókövetés kis mérettel jól hangzik, bár nálam javarészt képek és videók lennének, kevés dokumentummal, amit offsite próbálok lementeni (így viszont akkor "felesleges" a helyi gépre).
Egy x86 egy fokkal jobban hangzik, még akkor is, ha egy elég szerény a teljesítmény, legalábbis egy 100k körüli összegű NASnál. Mivel idővel menne arról otthonon kívülre is mese/film, így jó lenne, ha lenne benne ilyen téren potenciál. Mondjuk ebben a Syno oldala szerint hozzávetőlegesen egyforma a play / +II.
(Sajnos a Qnappal nem sikerült megbarátkoznom, legutóbb nyűgje végleg betette a kaput: egy Webdav kapcsolatnál akadtunk el, ahol ismeretlen hibával mindig leállt egy adott file-nál, holott a másik oldalon nem volt gond, másik kliens simán mentett oda, ugyanazokkal a fileokkal. Így kicsit belefáradtam, hogy minden általam használt dolognál van valami nyűgje, csak a családi kasszába való beütemezés várat magára. A support kedves, de érdemben semmit nem tud segíteni, csak sajnálkozni.)
leslieke: Meg lehet kérdezni, hogy mennyi az annyi? (esetleg privátban, ha nem publikos, hogy ki mi hol mennyiért. )
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz leslieke #18962 üzenetére
Azt megkérdezhetem, hogy mi volt az, amiért ezt választottad a DS216play ellenében? (Ugye van egy jó 25k különbség) Én a kettő között a processzort láttam, ami nagyon szembetűnő volt, de nem tudom, hogy gyakorlatban ez mekkora előnyt jelent.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Patice #18882 üzenetére
Másrészt a sebesség szempontjából jelentéktelen. Helyi hálózaton is átmegy a forgalom a routeren (hacsak nincs valami switch is bekötve, amit nem írt), így nem a router lesz a szűk keresztmetszet.
-
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Snoop-y #18796 üzenetére
Az tény, csak méretben 2x-4x nagyobb, illetve épített NASosra nem létezik olyan fotó kategorizáló, mint amilyen a pl.: a Synonak van (sőt igazából még egy QTS szintű sem). Legalábbis még senkinek nem sikerült mutatnia. Plusz ott a távoli filmnézés se tudom, hogy lehetne megoldani (Plex anno nagyon nem jött be, alternatívát nem tudok)
OMV-t próbáltam, de a Syno után nekem legalább annyira fapadosnak tűnt, mint mondjuk egy Zyxel és még idegenebb, mint egy QTS.
Meg ilyen téren nem vagyok a toppon és nem akarom, hogy egy összerakott rendszernél valahol rést hagyjak és elszálljanak a NASon tárolt adatok. OTudom biztonsági mentés, de akkor is. Ilyen téren egy gyári megoldás azért bolond biztosabb, jobban fogja az ember kezét.
Nagyon off: erre esetleg még emlékszel?
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
DS416J-vel van esetleg valakinek tapasztalata?
Egyre inkább hajlok arra, hogy megy a QNAP és helyette Syno lesz. Elgondolkoztam, hogy lehet akkor már 4 lemezes kellene, bár lehet, hogy ez már a dolog túlgondolása. A mostani kép + videó készítés mellett (most átlag ~7 Gb jön össze, igaz pár hete leváltottam a kompakt fényképezőt egy tükrössel, így nő az átlagos képméret).
A fényképek tárolása mellett szeretnék majd néhány filmet, sorozatot és mesét is feltenni rá (alapból ez a kis HTPCn van és már most 4Tb felett van a gyűjtemény, így az marad is abban a gépben, viszont ha elmegyünk otthonról, akkor néhány dolgot jó lenne távolról is elérni). A kérdés az, hogy távoli lejátszásra (+ transcodingra) alkalmas a 416J is? Vagy arra inkább a play kellene? Ha jól emlékszem a 216playnél volt valami kavarás, hogy más, mint a többi NAS, de már nem emlékszem, hogy mi. Nekem igazából 4K nem kell, max képet csinálok akkora méretben, videót nem, plusz a TV is csak fullHD. Viszont a korábbi 214play meg drágább, mint a 216play.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz T_Stark #18785 üzenetére
A felülete sokkal jobb a szemnek, nem ragadtak le a windows 95-nél designban. Van pár extra funkciója és néhány hátránya.
Hátránya fizikailag a kisebb és hangosabb ventilátor.
Szoftveresen: fotóalbum könyvtár jogosultsága szar, nekem nem sikerült rávennem, hogy bármilyen felületen keresztül szinkronizálni lehessen egy Syno NASra, időnként felébred a HDD, még akkor is, ha nincs másik aktív eszköz a hálózaton. Gyakorlatilag majdnem minden megoldandó feladatnál volt valami gubanc, akadály, ami vagy megoldódott vagy inkább hagytam a fenébe. Szóval nem hibátlan, egy Synoval sokkal kevesebb gond és p*csölés van. Support lelkes, de igazából segíteni nem tudnak. Nekem mindig az az érzésem a 212p-vel kapcsolatban, hogy mi a fenéért nem vettem inkább egy 215j-t vagy 216se-t.Szerk.: Lehet nálam az volt a baj, hogy egy DS214-essel kezdtem a gyári NAS pályafutásomat. És bár a Qnapot nagyon szerettem volna kedvelni, valójában inkább megutáltam. Jelenleg úgy állok, hogy többet Qnap-ot nem veszek.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz CactuS #18520 üzenetére
Az Rsync/Webdav-ra van valakinek ötlete? Esetleg csinált már valaki hasonló láncot?
Amit nem értek, hogy Syno DSM 6.0 alatt a fájlszolgáltatásoknál miért nem látom a Webdav beállítási lehetőségeket? Webdav telepítve, súgó alapján ott kéne lennie, de nincsen.
-
CactuS
Arcképgyáros
Ha nem kell grafikus megosztási felület, akkor 90%, hogy Zyxel 325v2 vagy 326 lesz. A kettő HDD (raid) megvéd az estleges hardveres hibától, ha bedöglik az egyik HDD, de egy csomó más dolgot nem zár ki, többek közt: villám/tűz/lopás kárt, aztán ott vannak a ransomware-ek. Ezek ellen úgy lehet védekezni, hogy fizikailag különböző hordozókra mentes és lehetőleg fizikailag is külön tárolod őket.
Más: Rsyc/webdav beállítással kapcsolatban van valahol külön topik? Nem igazán gyártóspecifikus, mert Qnapról szeretném Rsync vagy Webdav segítségével áttolni a cuccokat interneten keresztül egy Syno-ra, onnan meg egy Xyzelre helyi hálózaton keresztül.
-
CactuS
Arcképgyáros
Lehet elmarad a teszt, ez a nyomorult nem látja a WD red HDDt, amit beleteszek. Asztalin már leszedtem mindent nullára, se partíció, se semmi rajta, de akkor sem érzékeli. A led világít és annyi...
-
CactuS
Arcképgyáros
Gondolkodtam rajta, de igazából elég ritka az, amikor valami annyira gyorsan kellene, hogy kellene a 100-asnál nagyobb net. Szerintem eddig egy eset sem volt, igaz én max a 25-30 gigás fullhd filmekig megyek el, 4k meg ilyenek annyira nem érint meg.
-
CactuS
Arcképgyáros
Akkor azt hiszem hazahozom holnap, mert a cégnél a telephelyi 15 Mbites ADSLjével nem lesz nagy akadály. Itthon az 100/50-es digi egy fokkal nagyobb falat lesz.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz CactuS #18335 üzenetére
Ma kaptam meg az új Zyxel 326-ost. Menetrendszerint ennek is meg van karcolva ugyanott a "króm" része az előlapon. Odáig még nem jutottam el, hogy be is üzemeljem, remélem ez már nem lesz NAND hibás.
Lehet lesz majd időm tesztelni, mielőtt berakom a végleges helyére. A kérdés az, hogy hogyan, mivel? Torrent? File másolás?
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Patice #18381 üzenetére
Építeni nem szeretnék, és a HTPCt se bontanám meg, nekem az kényelmes, vezeték nélküli cuccal, ha kell valami asszony tud rajta netezni is. Nálam a nettel nincsen gond, 100/50-es, mesék esetén több, mint elég szerintem, viszont mondjuk szüleimnél a csodás T-home ADSL vonal már lehet, hogy köhögne.
Ha jól értem, akkor Syno esetén az átkódolás is a saját Videostation alatt működik, esetleg Emby alatt? Plex esetében már kéne a nyers CPU erő, ami mondjuk az ilyen vasaknak nem nagyon van. (pl: 216 play)?
Nekem igazából nincs bajom a gyári szoftverrel, ha jól működik, nagy csoda nem kell, még feliratot sem kell kezelnie szerintem, csak működjön távolról is, androidon, illetve esetleg másik asztali gépen, helyi hálózaton kívül. Azt hiszem azt már kérdeztem, hogy Kodinál pl: lehet-e interneten keresztül felcsatolni mappát.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #18379 üzenetére
Igazából most nézem, hogy rosszul fogalmaztam, elnézést. A lényeg a lényeg: nekem ugye van külön HTPC-m, amiben benne vannak a 3 TB-os HDD-t, rajta a kedvenc filmek, sorozatok, stb. Ehhez nem is nyúlnék, részben, mert tök jól teszi a dolgát a kis Kabini (W10 + Kodi), részben, mert akkor már legalább 4 lemezes NAS kéne a kiváltáshoz, ami anyagilag szerintem tuti nem férne bele (vagy ha igen, akkor az asszony nem enged be a lakásba egy darabig ). Szóval a HTPC mellé lenne egy olyan extra, hogy bizonyos filmeket, meséket távolról is el tudjam érni. Gondolom ez helyi szinten úgy működik, hogy Kodinak megadom a hálózati meghatón belül a könyvtárat és simán beindexeli.
Az új dolog a távolról elérés lenne, főleg, hogy mondjuk tabletre nem biztos, hogy fullHD felbontásban kell továbbítani, vagy esetleg le se bírná játszani egyéb okok miatt, azaz transzkódolás kellene (nem stream ). Ez viszont nekem teljesen homály. Azt tudom, hogy erre a 212p szinte 100%, hogy kevés (a sima továbbításra gondolom elég, mert ott a feltöltés az ami szűk keresztmetszet lehet), Synonál ott a Play széria, ha ilyesmi kell (gondolom). Viszont a NAS-on gondolom még kell valami extra szoftver is. Plex, Emby, Popconr time, Serviio, ilyesmi? Ezekből csak a fizetős verzió használható?
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Kis segítséget kérnék azoktól, akik már adtak el NAS-t: a NAS-hoz csatolt cloud nevet lehet törölni, vagy megszüntetni? Lehet, hogy idővel menni fog a 212p, még nem tudom, viszont ugye ahhoz van egy élő myqnapcloud felhasználónév társítva. Azt lehet törölni vagy resetelni?
Más: Streameléssel kapcsolatban itt jó helyen vagyok, vagy van rá céltopik? (NAS -> tabletre, esetleg WAN-on keresztül másik gépre.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz MaCS_70 #18334 üzenetére
Én voltam. Egyrész nagyon vékony a NAS, így a pici venti elég hangos. Hangosabb, mint az asztali gépem alapjáraton. Amikor a dolgozik - pl miniatűröket készít -, akkor hallani, hogy röfög a HDD a gumis alátétek ellenére.
Másrészt igen, a fotóalbum megosztása elég béna, ami gyakorlatban annyit tesz, hogy csak a / alatti directory-knak tudsz jogosultságot adni, a subdirectory-kra nem. Hiába tiltod le még a láthatóságot is az adott subdirectory-ra a NAS szoftverében, azt a Photostation nem veszi figyelembe. Így vagy minden usernek csinálsz külön könyvtárat, vagy nem teszel bele olyan képeket, amiket nem akarsz mindenkivel megosztani.
Elvileg felvették anno requestet feature-nek, hogy kezelje ezeket a jogosultságokat, bár szerintem ez inkább bug 2016-ban egy hálózati meghajtó esetében...
Van Zyxel 326-osom is bent a cégnél, de igazából az első firmware update után nand hibás lett és nem bírt kifelé semmit pingelni (beállítás ellenére nem engedte el az IPv6-ot), így 2,5 hete garanciában van, szóval arról sokat nem tudok mondani. A felülete kicsit fapados volt, de leginkább fotós része az, ami a 2000-es éveket idézi.
Elkezdtem írni egy logoutos memoárt az első találkozásunkról, de a fentiek miatt nem jutottam messzire, ettől függetlenül ide betenném, hátha valakinek ez is információ.
Doboz/kicsomagolás:
-Teljesen rendben van, én rosszabbra számítottam a ZyXELtől. Minden szépen külön becsomagolva, csavarok mellékelve, dokumentáció, táp, tápkábel, UTP kábel (cat 5e), stb.
Külső/Hardver:
- Anyaga érezhetően "kopogósabb" műanyag, mint pl.: a Qnap 212p vagy a Synology féle DS214-es.
- A csavarok fekete festéke már az első becsavarozáskor lemálik.
- A HDD tálcák bolond biztosak, csak egyféleképpen lehet őket visszatenni. Meglepetés volt számomra, hogy a tálcákba integrálva vagy a csavarokhoz egy-egy gumi betét (hááát, vagyis ez inkább olyan, mint a kínai abroncs, nehéz eldönteni, hogy rugalmas műanyag, vagy keményebb gumi, valahol a kettő között lehet).
- Nekem leszedve az előlapi fóliát már karcos volt ledek körül található tükrös rész.
- A doboz szélesebb mint a DS214/212p, ami nem baj, ugyanis ellentétben a Qnap 212p-vel ebbe nem egy 5cm-es zümmögő zajgenerátor került be a hátlap mögé. Hangja kicsit mélyebb a DS214-esnél, javít rajta, ha nem a saját lábán áll - minden talpon van egy gumibetét, de hasonlóan a HDD keretben lévőhöz, ezek is kicsit műanyagosak. Szóval akár egy nem használt egéralátét is segít egy a hangján.Szoftver:
- Nekem a ZyXEL NAS Seekerje fejtörést okozott, állandóan beleakadt a Malwarebytes anti-ransomware-jébe. Sikeres telepítés után sem zavart sok vizet, egyből a NAS admin felületére dobott - azon keresztül történt az admin jelszó beállítás, firmware frissítés is -, így nem is értem, hogy miért kell ez a program. Syno/QNAPnál emlékeim szerint az első frissítést a külső programok végzik.
- Egyből bekezdtünk egy firmware frissítéssel, gond nélkül ment, viszont ha jól láttam akkor nincs lehetőség automatikus firmware frissítés telepítésre, mint a DSM esetén.[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz theboobaq #18234 üzenetére
Qnap / Syno tutira tud felhőbe menteni, Zyxellel még nem jutottam el odáig. Hanggal kapcsolatban: [link]. A 212 elég vékony, cserébe egy pici ventilátor van benne, így hangos. Nekem jelenleg az asztalon van, de folyóson hallani, hogy megy a nappaliban (alapjáraton mindig megy a ventilátor, nem tudod lekapcsolni).
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz theboobaq #18230 üzenetére
Röviden:
Hosszabban: Ezek nem egy kategóriába tartoznak, mi lenne a cél? Mire használnád a NAS-t?
giorgio: Kis céges felhasználásnál röhögve elvoltam a kis E350-es AMDvel, aminek a teljesítménye a eltörpül a linkelt celeronhoz képest. De lehetne említeni a Zyxel 326-os vagy a Syno 214-est. Mindegyik harmatgyenge CPUval van megáldva, de bővel elég fileservernek.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #18192 üzenetére
Hangban úgy tudnék nyilatkozni, hogy Qnap 212p (~zavaró, abban a szobában hallani, ahol van, ha nem megy más, még vívódom, hogy eladjam és veszek egy 216se-t, vagy cseréljem a ventilátort valami nagyobbra/halkabbra.) > NAS326 = DS214. A 326 és a 214 elég halk darabok, szerintem ezek mellett aludni is tudnék, de melóhelyen van, így még nem próbáltam. Ha nem megy az asztalim, akkor ha fülelek éppen hallani őket.
326-ról bővebb tapasztalat nincsen, mert az első firmware frissítés után a NAND bad sectoros lett, így viszem vissza garanciába, csak még nem volt időm.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #18041 üzenetére
Nálunk egyszerűbb annyiból, hogy "okos" a TV, amiben benne van ez a funkció. Beledobtam egy kis házba egy blue caviart, azzal elvan, TV mögött nem látszik. Smart meg jött a többi feltétellel együtt, mert mi akartunk 3D-t, amit a közvéleménnyel ellentétben mi pl.: szeretünk, és ha éppen van időnk úgy nézünk meg 1-1 filmet.
És a Kodival beindexelteted a DL mappát is? De akkor onnan is külön kézzel kell törölni a listából, nem?
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #18038 üzenetére
Egyszerű és gyors. Gyerek mellett asszony elkezdi nézni, aztán a gyerkőc akar valamit, közben felébred, stb. Egy kattintás és elindul a felvétel. Vagy mostanában rákattant a "nemzetközi házvadászokra" - remélem nem költözünk hamarosan. - és azt felveszi, akár előre. Nem ér meg annyit, hogy külön kikeressem, letöltsem, de TVn egy kattintással beállítja, akár időzítve előre is. Ha megnézte, letörli. Nem kell másolgatni, semmi, csak indítja és kész. Olyan filmeknél, műsoroknál, amit valószínűleg nem 1x nézős azt inkább lementem és bedobom Kodi alá.
-
CactuS
Arcképgyáros
Nekem LG TVm van (2015-ös széria) az bár van benne felvétel csak USBs eszközre hajlandó menteni. És ne legyen igazam, de szerintem az összes TV ilyen, lévén úgy vesznek fel, hogy kvázi csak azzal a TVvel tudod lejátszani a tartalmat, még azonos modell sem tudja a másik TV felvételét megnyitni.
-
CactuS
Arcképgyáros
-
CactuS
Arcképgyáros
Fél éve éppen a kollégával megfutottuk ezt a kört, akkor is az épített NAS mellett kampányolt az utolsó leheletéig. Akkor sem sikerült egy normális fényképkezelő alkalmazást mutatni, ami legalább a Qnap PS szintjén lenne. A Synoéról ne is beszéljünk. Akkor is elhittem neki és neked is, hogy mindent visz 40kból az épített csodagépetek, de mit kezdjek a teljesítménnyel, ha nem tudja ami kéne?
Hát, ha nem látod, hogy mi a különbség mondjuk egy egyszerű könyvtár megosztásának lépéseiben, akkor szerintem ne folytassuk a beszélgetést. Amúgy is f*sz méregetésbe megy át, lásd lent...
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz lazydog #17993 üzenetére
Nem az óccsójános beszél belőlem.
Ki mondta?Aki lehet, nem feltétlen szeret, de tud "pötyögni", annak "ideje" is lesz rá.
Az megvan, hogy vízvezeték szerelőnél mindig csöpög a csap? Aki ezzel foglalkozik munkaidőben, ez a munkája és nem a hobbija, az egyáltalán nem biztos, hogy ezzel fog p*csölni a szabadidejében, főleg ha az ideje "megfizethetetlen".Az ilyen ember ideje pedig szinte megfizethetetlen.
Aha, persze...Egyébként, jobb lett volna az OMV-vel próbálkoznod.
Nagyon poénos, de a lényegen nem változtat, a felhasználóbarátsága fényévekre van egy QTS/DSM-től.Tudom, hogy te elkötelezett híve vagy az építésnek - ez jó dolog -, de nem mindenki gondolkozik így, ezt el kéne fogadni.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Neil Watts #17989 üzenetére
Szerintem igen. Viszont ha kicsit visszaolvasol, akkor azért volt pár embernek problémája a 326-ossal, így lehet nem árt vele vigyázni (kellő tapasztalat hiányába azért sem ajánlott). Én is olyat rendeltem ettől függetlenül, viszont nálam a torrent nem játszik, de a halkságot meg tudom mondani holnap.
HDD-ből szerintem a WD Red széria az ajánlott. Abból a 2 TB-os bőven 30 alatt van (26k), a 3 TB-os pedig olyan 32-33k.
lazydog: Hát nem tudom, nekem az E350-esen OMW volt, de baromi fapadosnak tűnt egy Qnap/Synology NAShoz képest és egyelőre hanyagolom is. Xpenology passz, szürke zóna... Nyilván aki szeret pötyögni parancssorban és van rá ideje, az olcsóbban jön ki egy kész terméknél, de hát valamit valamért.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #17978 üzenetére
Eh, remek, pedig a 521-en gondolkoztam még titokban. A másik lehetősé, hogy eladom a fenébe a 212-őt és inkább szenvedek egy 216SE 256 Mb ramjával... Vagy esetleg összespórolok egy 216se-re, az még talán mesék streamelésére is alkalmas lenne (nem 4k és nem is kell transcode-olni). Mivel a HTPC tömve van filmmel és sorozattal, így beolvasztani amúgy sem tudom a kettőt (jelenleg 2x3 Tb van benne, de érik a következő lemez bele), hacsak nem valami 4 lemezes dögöt veszek, de az meg ugye nem ez az árkategória.
Eladásnál vajon nem gond, hogy már regisztráltam egy myqnapcloud nevet a NAShoz?
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz MaCS_70 #17972 üzenetére
Mondjuk ez terhelve nagyon nem lesz, mert torrent egyáltalán nem fog futni rajta(arra otthon is vagy egy külön htpc Kabini alapon, Kodival), az irodába meg egy DS214-es mellé lesz beállítva, alapvetően backup feladatkörbe, így nagyon sok dolgot nem kell tudnia. Azért előtte naná, hogy megnézem mit tud a DS214-hez és a Qnap 212-höz képest.
Egyébként én a Qnapban nagyon nagyot csalódtam, amikor megvettem gondoltam, hogy írok egy logout cikket, hogy végre legyen legalább egy QNAP teszt is, de elment tőle a kedvem. A 212p ventilátora egy dolog, bár még mindig keresek valakit, aki le tud gyártani hozzá egy oldallapot és akkor végre kidobom az a mini zajgenerátort belőle. Szerintem ha szétvágom az oldallapot, akkor ugrik a garancia, hiába lenne jobb egy hang nélküli 8-10 cm-es ventilátor. Szoftverese is egész jó lenne, bár igaz, hogy nagyon más egy DSMhez képest (illetve az automata frissítés sem az igazi, abban is előrébb jár a DSM). Amin viszont elhasal az a photostation: nekem alapvetően egyetlen dologra kellett: családi fotók megosztása. A gyors megosztás katasztrófa, nem frissül a megosztott könyvtár. Oké, akkor mindnekinek 1 usernév a családban és mindenkinek beállítom, hogy milyen képeket láthat. Na ilyen nincsen, ugyanis a hivatalos álláspont szerint a QTS nem támogatja a fejlett (?!) jogosultság kezelést (pontosabban a PhotoStation). Azaz, ha egy könyvtárhoz valakinek jogosultsága van, akkor az alkönyvtárakhoz is lesz a photo stationben, hiába nincs olvasási joga sem az adott alkönyvtárakra. Ebből könnyen kilegózható, hogy viszonylag gyorsan irgalmatlan káoszt lehetne csinálni, gyakorlatilag mindenkinek kéne egy külön könyvtár azokkal a képekkel, amiket láthat... És ez szerintük így normális. De 1,5 hónap levelezés után megkérdezte, hogy felvegye-e feature request-be? Mondtam neki, hogy ez jó vicc volt és röhögnék is ha ezt előre tudom és nem veszem meg a terméküket, de inkább a known bugs-ok közé kéne tennie...
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
A 326 a 325v2-höz képest hardveresen mennyire előrelépés? Annyit sikerült összekaparnom, hogy a 326-ban Armada 385 van 1.3 Ghz-en, a 325v2-ben pedig egy kirkwood 1,6 Ghz-en, viszont azt, hogy ez gyakorlatban mit jelent nem igazán tudom. Ram mérete egyforma abban nincs különbség. ZyXELnél is úgy működik, mint a Synonál, hogy adott termékhez adott évnyi támogatás tartozik?
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
-
CactuS
Arcképgyáros
Nem tudom, hogy a Syno 214 még ajánlott-e, de most emagon akciós. 69.900 Ft. Árukereső szerint a normál ára ennél jóval feljebb van.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Mondjuk azt tegyük hozzá, hogy ez főleg akkor igaz, ha az ember Syno-val kezd és azt szokja meg. Ha nem reflexből én is a Syno elrendezést keresném a Qnapban, akkor nem lenne ilyen gondom.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz trafoka #17611 üzenetére
212p tulajként mondom, hogy a ventilátora kicsi, viszont elég magas hangot ad ki, így simán hallani. A HTPC-m egy Cooler Master Elite 130 házban, egy be quiet táppal egy kategóriával halkabb. Mondjuk a hangja engem nem zavar, a nappaliban van, idővel pedig úgyis kicserélem a ventit, ha addig nem b*szom ki mérgemben a béna könyvtár jogosultság kezelés miatt.
Mankó: Mostantól minden hsz-ben benne lesz áthúzva, hogy árulod a 412+ Syno-dat?
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Sajnos én is láttam NASt, ami bekapott egy Synolockert . Valami hasonló szerintem jó lehet, de csak tippelek. Én ott inkább valami dummy file-ra néznék módosítást/hozzáférést, ha van ilyen riasztás. Mondjuk egy AAA könyvtár, AAA.jpg vagy aaa.docx névvel. File-t úgyse használná senki, de ha változik, akkor mehet a riasztás. De ez tényleg csak egy tipp, lehet ennél jóval komolyabb védelmek is vannak és ez nagyon gányolt változat/elmélet.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #17374 üzenetére
Szerintem akik nem dos-os korszakban nevelkedtek, azok megszokták az ékezetes karakterek használatát file-okban. Régebben ugye sokkal-sokkal macerásabb volt ezeket használni. Én is szoktam mondani kollegináknak, hogy ne használjanak ékezeteket a file nevekben, aztán néztek rám boci szemekkel, hogy miért ne?
Mindezt annak ellenére, hogy pl.: a mai napig problémát okoz pl.: windows felhasználónévben is az ékezet egyes alkalmazások esetén.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #17297 üzenetére
Nálunk cégnél ugye Syno van (214), én most szereztem be ezt az isten átka Qnap 212p-t. Naponta 1x fel akarom gyújtani. Hardver/összeszerelés terén simán párban vannak azzal nincsen gond. Szoftveresen érzésre egy kicsit fapadosabb, néhol butább/más elrendezésű. Illetve a ventilátora egy fokkal hangosabb, azt lehet idővel sajátra cserélem.
Aztán vannak a nyögvenyelős dolgok, pl.: nincs picasa megosztás/feltöltés opció, vagy én nem találtam. A jogosultságok kezelése borzalmaas. Vannak a fényképek mappám, benne almappák, mondjuk A, B, C van xy user, B, C mappához denied jogosultsággal. Ettől függetlenül lazán látja photostation alatt. Írtam supportnak, válaszoltak ~1 nap alatt, de az sem igazán segít (in Shared Folders option, click "edit shared folder permission" and click "Apply and replace all existing permisions of this folder, files and subfolders". It will rewrite all the permissions, so the folder should not be visible.").
A másik, hogy a saját DDNS címemen keresztül elérhetetlen kb a NAS, a support erre firmware resetet javasolt. Nem tudom az miért oldaná meg egy 5 napos rendszernél... De ők legalább lelkesen válaszolgatnak, Syno-nál itt a Ph!-n gyorsabban kaptam választ mindig, mint a hivatalos supporttól.
A 214 se volt egy erőmű, de ezt érzésre könnyebb megakasztani, igaz, azért ez kb. harmadába is került. Meg a másik, hogy már 1,5 éve nyúzom a cégnél a Syno-t, ennyi idő alatt hozzászokik az ember, furcsa, ha kicsit más az elrendezése a dolgoknak. És összességében még mindig azt mondom, hogy ennyi pénzért sokkal rosszabbra számítottam.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz MaCS_70 #16489 üzenetére
Szerintem arra gondolnak, hogy a felhőben tárolt adatokra a szolgáltatók - főleg az ingyenesekre - nem vállalnak garanciát. Kicsi az esélye, hogy baj lesz, de ha igen, akkor előkapják az ASZF-et és mennek tovább, te meg elveszíted az adatokat. Egyébként nálam is van egy Gdrive tárhely, ahova mentek adatokat, de mellette van helyi Rsync + offline (DVD) backup is.
Paneltápos: most az a kérdés, hogy hogyan fúrd át a vékony lemezt a házon?
Más: Syno esetén a VPN kapcsolatnál akkor az OpenVPN ajánlott? Kliens gépen OpenVPN GUI-val?
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Feldobtam gyorsan bent a windows-os verziót. Sokáig nem jutottam, mert a felhasználók felvételéhez már plex pass kell, így azt már meg sem tudom nézni. Plexnél amúgy a kliens oldalon szintén le kell tölteni valamit, vagy asztali résznél gyakorlatilag böngészőből menne ez is?
Pedig jó lenne, ha 1 dobozzal letudnám, otthon kevésbé menne a harc, hogy minek még egy doboz a szobába, amikor már van egy ilyenünk. Szerintem a kis kabini elvinne simán virtualizálva egy DSM-et, de azért annak van 1-2 hátránya egy gyári Synoval szemben.
-
CactuS
Arcképgyáros
Otthon még nincs külön NAS-om. Anno nem volt szempont a fénykép, meg a távoli elérés. Elegem lett, hogy az LG (okos)TV mindig problémázott valamin dlna-n keresztül a filmekkel, így építettem egy Kabini-s HTPC-t, amit HDMIvel kötöttem a TVre, rajta egy Kodi (xbmc)-vel. Az tökéletesen ellátja a funkciót.
Azóta jön a gyerek és próbálom kitalálni, hogy hogy legyen a jövő. Az egyik megoldás a virtualizálás, legyen az OMW, vagy Xpenology. Akkor nem kell plusz egy doboz a lakásba. A ház egy CM elite 130-as, így hely van benne dögivel, ha úgy adódik. A másik lehetőség, hogy külön NAS azoknak a cuccoknak, amit meg akarok osztani a családdal. Mondjuk pl.: nem hiszem, hogy anyám kíváncsi lenne a Star Trek, vagy SG:A sorozatra, amit én szoktam néha nézni, így a teljes tartalmat átdobni egy külön NASba most már felesleges lenne.
Ami a fénykép megosztásos részen felül jött az esetleg a mesék megosztása majd.
Szóval most annyira nem ideális a helyzet, mivel nem 0-ról indulok. Most már máshogy csinálnám. Lenne egy NAS elsőre 2 HDDs, azon a filmek, fényképek, meg mondjuk egy Pi, openelec-vel lejátszóként. Viszont akkor meg ha ezt továbbgondolom, akkor belefutnék abba, amiről beszéltünk korábban, hogy a 2 lemezes hely kevés lenne idővel.
-
CactuS
Arcképgyáros
Ez lehet, mondjuk nekem a 4 fiókos rendszer szükségessége még fényévekre van, HTPCben már azon is elborzadok, hogy van egy tele 3 TBos HDDm. Már azt is kicsit soknak érzem és viszket az ujjam a delete gombon, csak az asszony nem engedi.
De nem úgy van, hogy 4 fióktól és felfelé már minden gyári NAS elkezd exponenciálisan drágulni az épített megoldásokhoz képest? Elhiszem, hogy ekkora rendszernél már megéri külön a dolog, totál homály nekem az a szegmens.
Synonál a Play széria transzkódol, de a 216-osban csak egy Monaco van, ami ARM alapú, ha jól tudom.
Plex prémium: passz, elhiszem, tényleg nem ismeres/használom a plexet. Ha a felsoroltakat nézem, akkor pl.: cloud sync és auto feltöltés szintén van. Vagy félreértem a funkciókat?
Amúgy ez már egy elég hosszú "beszélgetés", ez most offnak számít és hanyagoljuk, vagy még belefér a szakmai/on részbe? Részemről nem flame-elés, plusz van benne új információ tartalom is.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
És akkor majd felhív, hogy valami hibát írt ki neki a program. Mert attól még a picasaban ott lesz a funkció, millió fölösleges ablak, csak nem lesz írási joga.
Dave™: Plex lifetime azért nem olcsó dolog (150 juró). Mondjuk így pár perc alatt átfutva a honlapot ebben is van dögivel funkció. De a filmekre meg már van más megoldásom, így önmagában meg drágábbnak tűnik erre az egy feladatra. (pl.: Zyxel + Plex drágábbra jön ki, mint egy Syno magában, igaz akkor akár a mozgóképeket is be lehetne dobni a kalapba)
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Desktop alkalmazás esetén elvileg nem, ha a telepítéskor kiszeded a pipát a névtelen adatküldésből. Offline alapértelmezésben a képek mellett tárolja a metaadatokat, vagy beleírja a képekbe, így viszont elveszik az eredeti jpg file. (És abban nem vagyok biztos, hogyha becsatlakozik valaki mondjuk VPNen át és ő is elindítja a picasa-t, akkor mi történik. Pl: hogy oldom meg, hogy ő ne tudja a metaadatokat módosítani, stb., sőt neki nem is kell ilyen funkció, csak használni akarja) Ha az online részt használod akkor már igen.
Nem ilyen nagy a paranoia faktor (Droid nincs, de az cég miatt (WP), gmail van, chrome van), egyszerűen csak nem akarom mindenkivel megosztani a családi képeket, nem posztolok 400 képet nyaralás közben magamról a facebookon, stb. Én, bár kőkorszakinak hangzik, de azt sem szeretném, ha majd a gyermekem non-stop szelfizne magáról és mire felnőtt lesz már km-es digitális lábnyomot hagyna maga után.
Tisztában vagyok, hogy manapság minden az adatokról szól, google is ebből él (adwords miatt látom is alapjaiban, hogy mi mennyire kapcsolható össze pl.: amikor asszony esküvői ruhákat keresett, akkor én fél évig ilyen hirdetéseket láttam a gépemen ), és még nagyon sokan mások is (lásd windows 10, kikapcsolhatatlan "kémkedése"). Ingyen ebéd nincs, ami ingyenes, ott a felhasználó a különböző adataival, szokásaival fizet.
Plex-et már jó régen láttam, anno filmeket akartam vele kezelni, akkor kimaradt.
Amúgy nekem bejön ez a vékony kliens dolog, szerintem errefelé halad a világ. Cégnél is ilyen alapú lesz az új belsős programunk. Bárhonnan elérhető, bármin, amin fut egy modern böngésző, nem igényel extra telepítést a felhasználói oldalról, mégis elérhetővé válik egy rengetek funkcióval rendelkező felület. A Photo Station is ilyen.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Valami ilyesmi. Ami ilyen esetben előny, hogy a távolról kapcsolódóknak nem kell semmilyen extra program pl.: a picasa, csak egy böngésző, de a tagelést, helyadatokat, stb. elérik és élvezhetik az előnyét. Plusz nem kell nekik frissíteni az adott programot, stb. Amúgy pont a picasa-t néztem, mint alternatíva, de aztán azt is elvetettem.(Illetve picasahoz képest még előny, hogy nem kerül be a google rendszerébe a családi fotóalbum, bár ez egyéni paranoia kérdése)
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
10 perc kézimunkával sem adsz hozzá olyan képkezelőt, mint ami a Syno Nasokhoz jár. És nevezheted Egységsugarú user-nek azt, aki azt megfizeti, ez akkor is így van. Azt senki nem mondta, hogy nincs valamilyen szintű megoldás x vagy y dologra Zyxelre. Én nem vagyok Syno fan, én is úgy jöttem ide, hogy körbekérdeztem, hogy milyen NAS tudná ezeket a dolgokat. Végignéztem mindhárom gyártó fénykép kezelőjét, mert nekem az egy egy funkció a fontos (vagyis inkább legfontosabb). Te magad írtad, hogy neked erre nincsen igényed, így nem is nézted meg ezeket a funkciókat, de ha valaki azt mondja, hogy ennél többet szeretne, akkor az már hitvita?
Jó öreg putty + mc. Nincs ezzel semmi gond, viszont mondok egy egy példát, ami nekem ebből a szerkezetből hiányozna: ha mondjuk pár év múlva rá akarsz keresni, hogy pl.: mikor járt először a gyermeked, akkor hogy keresed meg? (ha éppen nem írtad bele a könyvtár nevébe és nem ismered a dátumot?) De lehet kisebb dolog is, egy apróság, amit nem írsz bele a könyvtárba, de tagelésnél beletennéd és később nem lesz szükség arra, hogy túrjad a könyvtárakat a keresett kép(ek) után. Távoli elérés esetén meg végignézni mondjuk 100 képet, ha minden kép 3-5 Mb kicsit lassú lesz (ha nincsenek miniatűrök).
Cégnél van Syno is, és épített NAS is omw-vel. Ha úgy alakul lehet a következő Zyxel lesz (otthonra meg valószínűleg virtualizált Xpenology), így szerintem ebből is látszik, hogy nem egypárti vagyok és mindenáron azt védem. Főleg úgy, hogy annak is hangot adtam, hogy árukhoz képest milyen nevetségesen gyenge hardverrel adják a Synokat.
Amúgy nem is értem, hogy jutottunk el idáig, hogy ezen ennyit rágódunk, de szerintem is már kezdünk túl sokat beszélni róla. Én sem akarok feszkót generálni, így leszállok a képkezelős témáról.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Még mindig ott tartunk, hogy akkor a képeket te rendezed, nincs automatikus rendezés, nincs tag, nincs arcfelismerés, stb. Ők VPN után belépnek és windowsban rákeresnek a képek nevére/könyvtárra. Maximum. Már ha jól értem.
Kicsit kapcsolódik csak: nem mostanában (valamikor a Synolocker után) volt valami balhé a VPN-ek körül? Talán az OpenVPN körül. Mennyire biztonságos egy ilyen VPN kapcsolat? Pontosabban mennyire sebezhető olyan értelemben, hogy csak az jöjjön be és lásson, akinek kéne.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Zyxel gyári-t néztem, azzal ne fáradj. Azért írtam, hogy tudásban is le van maradva a másik két gyártóhoz képest. Én is Zyxelt vennék/vettem volna ilyen árazásban, ha szoftver része rendben lenne. Plusz a demo oldal kezdőlapján a chrome már rinyált, hogy nem támogatja a beépülő modulokon alapuló tartalmakat. Ez sem éppen pozitív. (FF ilyen téren barátibb, de a célközönség nálunk Chrome-ot használ.)
Egy normális responsive oldal 2015-ben nem eyecandy. Sőt, lassan 2016 van. Vagy akkor a google is eyecandy mániás és ezért "bünteti" a nem mobilbarát oldalakat.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Engem a no-ip sz*patott szintén, kb. 3 naponta beakadt anno a régi telephelyünkön. Bár korábban is írtam, ott nem volt valami fényes netünk (plusz háború előtti vezetékek a telephelyen belül).
Létezik Zyxelre olyan mobilbarát képnézegető, ami eléri a Syno féle megoldást? Akár 3rd party is lehet. Tagelés, arckép, automatikus kategorizálás/rendezés, raw támogatás, miniatűrök kezelése? Nem az eyecandy a lényeg, hanem az, ha megnézek egy webes felületet, ahol majd a fényképeket nézi a család, akkor ne úgy nézzen ki, mint egy statikus weboldal 1995-ből, plusz funkcionálisan használható legyen.
A csomagok száma nem sokat jelent, ha a minőség alacsony (nem ismerem, de ez nem mérvadó, plusz Syno-nál is lehet bőven hozzáadni csomagforrást, akkor ott is megugrik az elérhető csomagok száma).
MADcat: Tényleg, Syno for Parents +50%
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz MADcat #16442 üzenetére
Baszki, a Syno ráállhatna erre a gyerek projektre...
Nálam is hasonló a helyzet, igazából koppra. Én eltöltöttem vele jó pár órát, amíg nézegettem a NASok szoftvereit. Nekem szintén WP-m van, de családban akad minden. Maga a fényképek rendezése és a webes felület minősége terén a Syno viszi a prímet (tagelés, arcfelismerés stb.). Kicsit lemaradva, de még vállalható a QNAP. Zyxel baromi teszkós felülettel rendelkezik, tudásban sincs sehol a másik kettőhöz képest. Sajnos WP támogatás még a Synonál is kicsit el van maradva, de azt hiszem DS Photo / video van. Cserébe rohadt drága, 30 bruttóból talán a DS115j jön ki, ha jól emlékszem.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #16409 üzenetére
Xpenology esetén nem fél attól, hogy 2 frissítés között becsúszik egy Synolocker vagy hasonló? (Én anno beszívtam, mert pont nem értem rá akkoriban, hogy az USBn meg telnettel patcheljem a DSM-et, aztán jött a meglepetés. Azóta félek az épített rendszert kiengedni a netre ) Xpenologynál nincsen mód automata frissítésre, mindig a pendrive-on lévő loadert kell újraírni, nem? Az otthoni HTPCm egy Kabini 5350, az szerintem win alól virtualizálva is elvinné a DSM-et, csak ha egy mód van rá, akkor nem kódoltatnám le az egész filmtáramat a családi fotóimmal együtt.
Syno DDNShez kell egy eredeti Syno eszköz is, nem?
Synologynak hova lett a live demo-ja? Nekem most a tutorial videókat hozza fel azon a linken.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #16406 üzenetére
Nálam az ingyenes DDNSek valahogy mindig elakadtak, nem frissítettek. Bár ez lehet az előző telephely csodálatos beázós ADSL vonalának is köszönhető.
Azt megkérdezhetem, hogy te melyik Syno-t használod? Nálam a fotók mellé bekerült az az igény is, hogy lehet jó lenne, ha a gyerkőcöknek tudnám távolról streamelni a meséket, így lehet a 215j nem lesz erre elég. Mondjuk, ha megyek szülőkhöz, akkor ne keljen mindig frissíteni egy tableten a cuccokat, vagy esetleg a szülőknél a TVn nézhessék a megszokott dolgokat. (bár azt nem tudom, hogy a TV rá tud-e csatlakozni egy távoli Synora, vagy ahhoz kell valamilyen HTPC (esetleg egy raspberryPi?). Nyilván nem 4k-s anyagról van szó egy mesénél.
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Bár nem használom, de a plex az nem teljesen ingyenes, nem?
A gusztusos, sokat tudó képrendezőt/nézegetőt + normális DDNSt mivel váltod ki? (Nem cinkelés, komolyan kérdezem, hogy milyen alternatíva van pl. akár OMW alá)
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
Fotóknál látom értelmét majd az esetemben. Lévén nem akarom családon belül mindenkinek kiírni/kimásolni a képeket. Plusz nem az lenne, hogy minden elutazáskor végigpörgetik a képeket, amik készültek, hanem látják egyből. A rokonság - legalábbis az a része, akiket érdekelni fog az új jövevény - meg mindenfelé laknak, nem csak az országban, de külföldön is.
Alternatíva talán a letölthető picasa lenne, de kérdés meddig tartja életben a google, plusz annak a webes felülete. Bár nem biztos, hogy szeretném a fotóimat a google kezébe adni (na nem mintha valami különleges dolgok lennének benne).
IP kamera amúgy lakásban is használható értesítés szintjén akár. Bár nekem arra ott van a két nyugdíjas öreglány szomszédom. Nekik a szenzoraik minden szoftvernél finomabbak, bármilyen apró neszre/ mozgásra ugranak.
-
CactuS
Arcképgyáros
Én kipróbáltam, egy E350esen most is fut a cégnél (egészen pontosan már 17 napja 22 órája). Lehet a tudása megvan, de nekem komfortérzetre fényévekre van a Synotól. De igazából csak Rsync backupra akarom majd használni, azt meg sikerült már belőni rajta.
Igazából nagy csoda nincs rajta, csak linux-val utoljára főiskolán foglalkoztam érdemben, az meg már nagyon régen volt. OMW sokkal kevésbé fogja az ember kezét.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Modding és elektronikai kérdések
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- (nem csak) AMD FX / Ryzen tulajok OFF topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Házimozi belépő szinten
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest