Hirdetés
- Mikrotik routerek
- AliExpress tapasztalatok
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Mesterséges intelligencia topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 11
- Sweet.tv - internetes TV
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Norton védelmi programok (NAV & NIS & N360)
- Milyen NAS-t vegyek?
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
3.Aragorn
addikt
válasz Bélabácsi #90888 üzenetére
Úgy tudom a kiterjesztett garancia a bolt szolgáltatása és úgy kell elképzelni mint egy biztosítást. Tegyük fel h 20-an kérik ezt a szolgáltatást, ebből 1-nek megy tönkre a lapja a rendes gari időn túl, de a kiterjesztett gari időn belül. Ennek a költségét a bolt benyeli, de mivel a többivel nincs semmi baj, az azokból befolyó pénz bőven fedezi ezt a veszteséget nekik. Te meg kapsz egy új lapot a régi árában.
-
3.Aragorn
addikt
Egész pontosan mi az a TMPIN3? Úgy látom, hogy a az alaplapi led a HWMonitorral összevetve ennek az értékét írja ki. Az érték egyébként szinte mindig a processzor hőmérsékletekkel egyszerre mozog. Talán a processzor közelében elhelyezett alaplapi érzékelő? A google szerint viszont a gpu-hoz lehet közel...
-
3.Aragorn
addikt
-
3.Aragorn
addikt
Közben összeállt a rendszer, minden szuper.
Az alaplappal kapcsolatban néhány tapasztalat:
Szerelés: A sata aljzatok kissé mozognak a helyükön, ezekkel érdemes óvatosan bánni. A 24 pines kábel nehezen talál a helyére szinte az alaplapi tálcáig hajolt a lap, mire a helyére került - biztos még be kell járatni.
Alaplapi hang: korrekt, bár én nem vettem észre eget rengető különbséget az Asus P5Q-val szemben. A direct power funkció használatával sem. Bizonyára az erősítőm és a hangfalaim kevesek ahhoz, hogy az apró módosulásokat megszólaltassák/észrevehetővé tegyék.
Az Uefi funkcionalitása nekem megfelelő, mindent megtaláltam benne, elég logikus a felépítése. Egyedül az bosszantott, hogy nem lehet (vagy csak nem tudom, hogy hogy kell... ) állítani a megjelenítést benne, így a széles monitoron elnyújtja a képet - szerencsére van a kijelzőben olyan hardveres funkció, hogy visszategye 4:3-ba, ezzel kihasználatlanul hagyva a kép széleit - valamint az egér érzékenységet sem, így a razer egerem szuper-érzékenyen rohangál a képen, alig találok el vele valamit - mindegy, a billentyűs navigáció is ok.
A bios frissítés is sikeresen megvolt, köszi bluyoo.[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz Norberto25 #61607 üzenetére
Aminek most elég hosszú támogatottsága lesz, az az intel x97-es platform (H97, Z97 lapok). Abba belemegy a "régi" haswell, a haswell refres+devil's canyon, illetve majd a broadwell cpu-k is. Ha ilyen hosszú távban gondolkodsz, érdemes lehet megfontolni ezt is.
-
3.Aragorn
addikt
válasz Norberto25 #61605 üzenetére
Egyáltalán nem biztos, hogy lesz abba a platformba új proci 3-4 év múlva. Vagy ha az a kérdés, működni fog-e annyi év múlva... Valószínűleg igen.
-
3.Aragorn
addikt
-
3.Aragorn
addikt
válasz MiklosSaS #61547 üzenetére
Egyelőre egy i5 4590 (új, dobozos, 3 év garival 45-ért), majd egy év múlva tervezem lecserélni egy tuningos devilre, vagy broadwellre, még meglátom. Igazából az intel dual core után ez is akkora ugrás lesz, hogy nem is találok szavakat. Most rakom össze éppen a gépet, szorítsatok!
[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
Dicső nap ez a mai: [link]
-
3.Aragorn
addikt
-
3.Aragorn
addikt
válasz MiklosSaS #61399 üzenetére
Ütős lap ez. A színe pedig egyedi. Ez legalább nem az a szokásos piros-fekete kombó, amit manapság annyi gyártó használ. Mellé raksz néhány színben passzoló házventit - pl. Coolink (SWIF2-1201) - és máris jó lesz az összkép.
Ha minden jól megy, pénteken már én is jelentkezem egy piros-fekete lapról készült képpel...
-
3.Aragorn
addikt
Asus P5Q: Meg tudom-e oldani valahogy, hogy a hátlapi audio out kimenetet reallokálom valamelyik másik csatlakozóra - pl. mic_in?
-
3.Aragorn
addikt
válasz BomiBoogie #61151 üzenetére
De még mennyire.
Vajga: Ahogy a kollégák is írják, azt kell megnézned, hogy a sok felsorolt feature-ből mire van szükséged. Ami ezen felül van és soha nem használod ki, azért fölöslegesen adsz ki pénzt.
Pl. nonK Cpu alá fölösleges megfizetni a Z-s lap felárát, hiszen nem fogod tuningolni benne.rudii: Milyen processzor lesz benne?
[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz Devilhun_HUN #61141 üzenetére
Jelenlegi információk szerint igen, legfeljebb uefi frissítés kell.
-
-
3.Aragorn
addikt
-
3.Aragorn
addikt
válasz csucsbicep #60938 üzenetére
Engem is érdekelt. Örülök, hogy bevált!
-
3.Aragorn
addikt
válasz bluyoo #60864 üzenetére
Nos, sikerült közben egy ilyen Vga-t beszereznem: MSI R9 270 TwinFrozr Gaming OC, azt hiszem, ez el is döntötte a kérdést, hogy melyik lapot vegyem...
-
3.Aragorn
addikt
válasz bluyoo #60866 üzenetére
Hát, én is csak közben jöttem rá, hogy ez mekkora munka. Főleg, hogy közben használom is a gépet, így már a fotózáshoz is szét kellett szedjem, ill. még csak a bemutató rész van meg hellyel közzel, a teszt részébe bele se fogtam, hangnyomásmérőt még nem sikerült kölcsönöznöm stb...
-
3.Aragorn
addikt
válasz csucsbicep #60853 üzenetére
Egy, másfél hét múlva. Ha belefér az időmbe, még jövő hét végén szeretném rendezni.
[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz Pete55555 #60849 üzenetére
"Azóta viszont belekerültem a sok helyen csak "BomiBoogie csapdának" nevezett jelenségbe"
(#60851) szacsee:
ALC1150-et akartál írni. Rövidzár elleni védelmet elvileg a pro is tudja.pro-hero-contra felsoroláshoz:
1. Addig értem, hogy vannak prok és kontrák a kérdésben, de mi a hero? Az arany középút?
2. Világos, van a pro meg a hero, de mi az az Asus Contra? A nagy sikerű videójáték 27. évfordulójára kiadott Rog szériás lap?(Mielőtt valaki belekötne a dátumba, az első Contra játék '87-es)
[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
"Lassú voltam, szacsee megelőzött."
Nem baj, azért köszi.
Korábban ezt is ajánlotta valaki: MSI H97 GAMING 3(#60821) szacsee: Természetesen nem. 40k a fájdalomküszöb.
[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz szacsee #60806 üzenetére
Köszönöm ezt a részletes leírást! Még a manualt is áttanulmányoztad.
Azért nem a H97 pro-t hoztam föl példának, mert ott
1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16 mode, gray) van így egyértelműnek gondoltam, hogy ott a felsőt kell használni és kész.
Sejtettem, hogy az efféle mókához Z97-es chipsetre lenne szükségem.
Ha jól értelmezem, akkor pl. az Asus z97 pro -nál mindegy melyik slotot használom, mindkettőre képes a 16 sávot kiosztani, ami csak akkor feleződik, ha mindkettőt használom.
2 x PCIe 3.0/2.0 x16 (Single at x16, dual at x8/x8)(#60808) bluyoo: Nem tudom, hogy mennyit nyernék ezzel az unortodox elhelyezéssel, de szívesen letesztelném.
"Mondjuk a lapok felhasználói kézikönyvében a sokatmondó "N/A" -t olvashatjuk [...]"
Az köszi. Még jó, hogy ismerik a saját portékájukat...(#60809) s10: "lane és nem line"
Miért, mi a különbség?(#60809) s10: Ott van még az Asus H97 plus is, ha elegendő a funkcionalitása, spórolhatsz rajta valamennyit.
[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
(#60781) bluyoo: "Nem mindegy melyikbe helyezed a VGA-t. Alapból pl. a B85-ös lapokon csak az egyik slot PCI-E 3.0-ás."
Alapvetően én is azt tervezem majd, hogy a vga-t egy slottal lejjebb teszem. Így az elülső házventik jobban átszellőztetik a környékét és a vga hője sem közvetlenül a proci részlegre száll.
Lényegében ehhez ezt kell néznem, hogy 2x pci-e 3.0-ás foglalat legyen benne?[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz csucsbicep #60762 üzenetére
Az köszi.
-
3.Aragorn
addikt
válasz bluyoo #60746 üzenetére
Itt külön tápkábelt kell csatlakoztatni az audió részlegre. Ilyet nem láttam máshol.
"Szerencsére senki nem fogja látni a házadban (már ha nem ablakos a házad)."
De ablakos. Máskülönben nem érdekelne ennyire az esztétikai rész."Mi lesz ha emelkednek?"
Pillanatnyilag lehet, de hosszú távon mindenképpen csökkenek. Nézd meg, mennyiért mennek manapság pl. a Socket 370-as alaplapok.A szurkálódáshoz: jogos.
-
3.Aragorn
addikt
válasz csucsbicep #60742 üzenetére
Durva. Milyen proci megy majd bele?
-
3.Aragorn
addikt
válasz BomiBoogie #60740 üzenetére
Olyan, hogy DS3, tudtommal nem létezik. A DS4-re gondolhattál, az az mAtx-es.
-
3.Aragorn
addikt
válasz BomiBoogie #60724 üzenetére
Láttad volna, gépházat mennyi idő alatt választottam...
(#60738) BomiBoogie: Én sem bántam meg a magamét.
mATX? Viccelsz? Full tower. [link]nimfas: Egyelőre nem hemzsegnek az aprón az 1150-es procik, szerintem ha kijön a devil's canyon, akkor lesznek jó páran, akik földobják a régi haswelleket - főleg a tuningos darabokat - mert elsősorban a tuningosoknak érheti meg a csere a jobb paszta miatt. Alapvetően én hajlok a használt procira, hiszen ha nincs szénné húzva, vagy fizikailag tönkre téve, örök darabok. A rövidebb garanciát leszámítva semmi hátrányom nem származik belőle, hogy használtat veszek. Ugyanez vonatkozik a memóriára is.
[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz bluyoo #60636 üzenetére
Hasonlóan kevés különbséget látok az MSI Z97-G45 GAMING és a MSI Z97 GAMING 5 között. Az eltérő hűtő designon túl a g45-ön van m-sata, az 5-ösön ehelyett M.2 port, más az usb portok leosztása, és a g45 hátsó paneljén a 6-os kimeneten túl (vagy ezen belül) van koaxiális/optikai spdif... ami egyébként miért is jó nekem? Mindegy, a hangrendszert elnézve, az 5-ös tartalmaz több újítást (izolált audio áramkör, direct power), Nichicon kondik...
Egyébként mi a véleményed erről a direkt táp becsatlakoztatásról a hangrészlegre?(#60684) jim bcs: "erre nesze nektek nem csak az Asus de még az MSI is meghalgatta az imáimat!"
Vagy csak dolgoznak az influenza-védőoltás során bejuttatott - fogyasztói igényeket mérő - nano-chipek...(#60699) bluyoo: Helyes. Legyél te az első a fórumról, akinek fehér-tigrises alaplapja van!
Engem pedig kezd az msi gaming 5 kinézete csábítani. Szégyen-nem szégyen, megtetszett a hűtőbordák sárkánykarmos rögzítése...Belső monológ: Bár azt nézem, a Ranger ára is szépen kúszik lefelé, lassan utoléri a gaming 5-öt. Ha 40 alatt hozzá lehetne jutni a gaming 5-höz, szerintem vinném... Egyedül az bátortalanít el a vételétől, hogy csucsbicep sem ezt javasolta, illetve Te is inkább az Asus mellett érvelsz. Amit meg is értek, nekem is pozitív tapasztalataim voltak csak a márkával.
Racionálisan végiggondolva nekem elég lenne egy Asus H97 pro (31k), vagy egy MSI H97 GAMING 3, tuningos oldalról pedig egy Asus Z97-A. Ez utóbbi viszont már 39k, de akkor már ott van a Gaming 5 42k-ért, vagy a Ranger 45-ért, vagy az Asus z97 pro 50 körül és így tovább, lehet fölfelé lépkedni a végtelenségig. Valahol meg kell húznom a határt. Így is egy valag pénzben lesz a gép. Legyen ez a határ 40k. Még egy-két hetet várok, hogy lejjebb menjenek az árak, aztán meglátjuk mire lesz elég. A tuning lehetőségét viszont nem szeretném eltemetni. Pedig ha most nem tuningos lapot veszek, akkor biztos, hogy sok-sok évre kizárom ezt a mókát az életemből. Így magáért a tuning lehetőségéért kb 8 ezer Ft felárat fizetek, ami nem túl sok. Azzal tudom kompenzálni a drágább tuninglap vételét, hogy nem veszek bele rögtön legújabb haswell refresh, vagy devils canyon cpu-t, hanem nézek apróról valami egyszerűbb i5-ös alternatívát, így megspórolva 10-20 ezret. Nagyobb procierőre most úgysem lesz szükségem, amikor pedig lesz, nem kell alaplapot is cserélnem, csak a monitor-vga-proci triót... Szóval egyelőre ezt találtam ki. Valószínűleg a topic rendszeres olvasói már a fejüket fogják kifacsart gondolatmeneteimet olvasva, de ez van...[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz bluyoo #60685 üzenetére
Egyébként ütős ez a winter-camo' design. Az emberek tényleg lobogtatni fogják a pénzüket és kidobálják majd a régi lapjaikat, csak hogy fehér deszkájuk lehessen...
Én pedig abban a tudatban nyugodhatok meg egy fekete alaplap mellett, hogy végre nem mindenkinek ilyen van...menledge: "Az egyelőre mit takar? Mármint ha esetleg kidobnak egy ilyet, akkor kb 1-2 hónapon belül?"
Könnyen előfordulhat. Szerintem minden gyártó tartogat még meglepetéseket.[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz nimfas #60672 üzenetére
Ha ez igaz, akkor még az is lehet, hogy megvárom. És mégiscsak tuning vas lesz a dologból...
Szorzózármentes pentium? Na, végre valami! Lesz lehetősége a kis pénzű embereknek is egy kis tuningra. Helyes, helyes. Szerintem ultra nagyot kaszálnak majd ezekkel a pentiumokkal. És talán végre rájönnek, hogy nem érdemes szorzózárat beépíteni minden gyengébb cpu-ba.
Mire megérkeznek, a lapot is sikerül kiválasztanom szerintem.
Shut Up And Take My Money[ Szerkesztve ]
-
-
3.Aragorn
addikt
válasz bluyoo #60617 üzenetére
"Szóval ha van egy magas keret, és mindent max.-ra akar húzni minden játékban, még a hangerőt is"
Sok nekem ez így korán reggel...Hangkártya vétele: Hm... Ami már ér is valamit, az 10k fölött kezdődik, ha ezt a pénzt alaplapra költöm, már ott van pl. az MSI Gaming 5, ahol az alaplapi hang is viszonylag jó, tuning lehetősége is megvan.
A mainstream asusokban (Z97A, H97plus, H97pro) a hangkeltő rész már ránézésre is meglehetősen puritán, a Z97pro már egy fokkal jobb, de meg sem közelíti a Ranger Supreme FX-ét, vagy az MSI Audio Boost 2-jét.Egy diszkrét hangkártya természetesen bármelyiknél jobb megoldás lenne. Csak hát ugye sem az erősítőm, sem a fejhallgatóm nem egy komoly Hi-Fi-re való darab. Emiatt nem biztos, hogy ez is nagy előrelépés lenne. De akkor már a komolyabb alaplapi hang még kisebb ugrás ugyebár. Utánanézek ennek a dolognak...
Mindenesetre lehet igazad van: Tényleg a gamer deszkákat kellene nézegetnem.
-
3.Aragorn
addikt
válasz regener #60639 üzenetére
Éppen a minap gondoltam, hogy a sok fekete meg piros-fekete lap között mekkora feltűnést keltene egy fehér deszka. A népek biztos harapnának rá. Erre tessék.
Mellesleg az én színvilágom a fekete lenne, mind házban, mind lapban. Arról nem tehetek, hogy mára mindenhol ez lett a mainstream. Csak ezért nem fogok fehér lapot venni... -
3.Aragorn
addikt
válasz MiklosSaS #60613 üzenetére
Hát, én még nagyon kevés vagyok ehhez az alaplap témához. A saját lapomat sem sikerült még kiválasztanom. De olvasok sokat... Az 5-ös verzióját nézegetem én is, pontosan azért, mert elég szép feature set-tel bír és ehhez képest agresszívan árazták. Mindenesetre van aki szerint nem ez a legjobb választás. Várd meg, mit mondanak erre a "nagyok".
Addig is itt van néhány teszt róla: [link], [link], de a fenti tesztben is szerepel.(#60611) 3.Aragorn: természetesen lapot akartam írni, nem kártyát...
[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
Nos, találtam egy részletes összehasonlító tesztet, ami talán másoknak is hasznos lehet: 19 Intel Z97 chipset motherboards review.
Az alaplapi hang részt is boncolgatják benne, ami részben meg is válaszolja a kérdéseim. Az 1150-es codec sztereó áthallásban és jelszintben jobban teljesít mint a 892-es, de eget rengető különbségek azért nincsenek. THD-ban pedig az Asus lapok elég jól szerepelnek. -
3.Aragorn
addikt
Úgy is megfogalmazhatnám a kérdést, hogy tudtok-e H97-ben az Asus H97pro-énál komolyabb hanggal fölszerelt kártyát, ami ajánlott?
-
3.Aragorn
addikt
válasz 3.Aragorn #60609 üzenetére
Továbbá itt van a ROG SupremeFX is...
Csupán azért foglalkoztat ennyire ez az alaplapi audio dolog, mert sok időt töltök zenehallgatással (lényegesen többet, mint játékkal). Ha tehetem, veszteségmentesen tömörített anyagokat hallgatok.
Egy Orion SE1025B típusú erősítőm van, két db kétcsatornás hangfallal használom. Időnként pedig képbe kerül egy AKG K512-es fejes.
A jelenlegi lapom - egy asus p5q - Realtek ALC1200-as hangkodekkel rendelkezik. Tűrhető hangja van, lényegesen jobb, mint az előző lapomé. Mindenesetre előrelépést szeretnék ezen a téren, akár egy jobb alaplapi hang, akár egy diszkrét hangkártya formájában. Ugyanakkor nem tudom, hogy egy ilyen kis erősítő mellett érdemes-e egyáltalán a bemeneti hang minőségén rágódni. Lenne-e érezhető hangminőségbeli különbség a jelenlegihez képest bármelyik fenti hangkodekkel, esetleg egy diszkrét hangkártyával? -
3.Aragorn
addikt
válasz csucsbicep #60608 üzenetére
Eddig világos, de miben/mennyiben?
-
3.Aragorn
addikt
válasz nimfas #60602 üzenetére
Az elég valószínű. Nálam is ez az egyik visszatartó erő a k-s prociktól, hogy 4670k-t már nem szeretnék venni, 4690k meg ki tudja mikor lesz, munkám jellegéből adódóan nyáron lenne időm használni a gépet játékra, szóval nem tudom kivárni...
bluyoo: Az árrés meg abból (is) adódott, hogy úgy gondoltam, a két pro alaplap van partiban egymással. De jobban megnézve a specifikációkat az Asus összehasonlító oldalán, a H97 pro inkább a Z97A-val egy szinten tudásban. Jól gondolom?
Ezt sajnálom is, mert csak ALC892 audió van a mindkettőn, szemben a Z97 pro ALC1150 audiójával szemben.[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz csucsbicep #60586 üzenetére
Gondolkoztam már rajta, hogy kidobom k10-zel, hogy mi legyen.
-
3.Aragorn
addikt
válasz bluyoo #60584 üzenetére
Pont ez az, hogy azért nem olyan vészes az árkülönbség.
Bár szemét húzásnak tartom az inteltől, hogy csinált egy külön tuning platformot (k-s procival és z-s chipkészlettel), ahol minden alkatrész drágább. Így azok, akik anno azért tuningoltak, hogy a kis pénzből összerakott vasukból kihajtsanak még egy kis kakaót, cseszhetik. Ma már csak az tuningol, aki "megteheti"...
Hát igen, jóslatok...
Ami biztos, hogy most nincs szükségem tuningra. Ha egy év múlva mégis szükségem lesz rá, még mindig el lehet adni a lapot+procit is. Sajnos nem tehetem meg, hogy olyan dolgokra költsek fölöslegesen a gépben, amit nem használok ki. A tuningot pedig úgy néz ki, nem használnám ki.
Maradok a H97-nél. A felsorolásom a fenti. Ezek közül ti melyiket választanátok? Esetleg jött ki azóta jobb alternatíva, amíg itt beszélgetünk? -
3.Aragorn
addikt
válasz csucsbicep #60577 üzenetére
Lényegében immár két felsorolásról beszélünk:
Z97-es:
MSI Z97 GAMING 5, Asus Z97-A, ASUS Z97-PRO, Sabertooth Z97 Mark 2, ASRock Z97 Extreme4, Asus Ranger
Erre mondtad is, hogy pro vagy ranger. De nem indokoltad meg, hogy miben kevesebb a Gaming 5H97-es:
Asus H97 Pro, Asus H97 Plus, MSI H97 GAMING 3, esetleg ASRock Fatal1ty H97 Performance, MSI H97 GUARD-PROItt megint felbukkan az Msi.
Jelen pillanatban még mindig nem döntöttem el, hogy H vagy Z alaplapra fizessek be, de nagyon úgy néz ki, hogy a H-val jobban járok, mert 30 körül mennek a csúcs lapok, a Z-nél ez még csak a belépőszint alja. Az Asus z97 pro 50k fölött van. Az i5 4690 vagy 4590, amit tervezek, procierőben messze túllő a célon, hiszen max egy R270-es vga lesz mellette, aminél erősebbre pedig amiatt nincs szükségem, mert egy LG W2043S típusú, 1600x900-as max felbontású monitorom van. Később, talán 1 év múlva lesz cserélve egy minimum fullHd-s Ips-es monitorra, ezzel együtt egy izmosabb vga-ra, de a fenti procik még oda is elegek lennének. Ergo tuningra nem igazán lenne szükségem még hosszú ideig. Ergo kár is tuning cpu-t venni. Ergo a tuning lap is fölösleges. Egyáltalán azért merült föl bennem a Z-s chipkészlet, mert úgy nézett ki, jó áron hozzájutok egy 4770k-hoz, de ez egyelőre nem jött össze.
[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz csucsbicep #60575 üzenetére
"Nincs velük gond alapvetően, de ebben a felsorolt lapok közül nem ezt tartom a legjobbnak."
Megkérdezhetem, hogy akkor melyiket? -
3.Aragorn
addikt
Még egy dolog. Az MSI H97 GAMING 3-nál olvasom ezt a OC Genie és Gaming App funkciókat. Nem úgy volt, hogy ez egy nem tuningolható lap?
[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz bluyoo #60538 üzenetére
(#60546) csucsbicep, (#60538) bluyoo: köszi a válaszokat! A tápellátás milyenségét értem.
Már csak azzal nem vagyok tisztában, csucsbicep: miért nem ajánlod az Msi lapokat? Mi a gond ezekkel?Belső monológ folytatás: Alapvetően azért kezdtem el Z-s lapokat nézegetni, mert úgy tűnt, jó áron hozzájutok egy K-s procihoz. Ez az üzlet azonban meghiúsulni látszik. Belegondolva árban nem sokat nyertem volna vele, sőt. Csak a Z-s H-s lapok árkülönbözete nagyobb, mint amit reálértékben nyerek. Így jelen állás szerint könnyes szemmel, de lemondok a tuning lehetőségéről. Remélem nem haragszik meg rám senki, hogy fölöslegesen raboltam az idejét, a fenti eszmefuttatások pedig talán másoknak is okulásul szolgálnak majd.
Aktuális jelöltek: Asus H97 Pro, Asus H97 Plus, MSI H97 GAMING 3, esetleg ASRock Fatal1ty H97 Performance, MSI H97 GUARD-PRO.
Szerintetek mi lenne most az ultimate megoldás?
Erős szempont továbbra is az alaplapi hang minősége, az alkatrészek tartóssága, az uefi sokoldalúsága (nyilván egy nem tuningos laphoz képest) és kezelhetősége[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz MiklosSaS #60533 üzenetére
Mellesleg itt egy összehasonlító teszt az Asus Maximus VII Ranger szereplésével. Szépen teljesít.
Viszont ezen az alaplapi tápkör dolgon nem tudok kiigazodni. Itt van pl. az asus z97 pro a maga 12 fázisos felépítésével, de még a nem tuningos H97 pro is 6 fázisos tápellátással bír.
Tudom, hogy a "Fázisok száma közel sem minden" - hogy ismét csak csucsbicep kollégát idézzem - de örömömre szolgálna, ha valaki fölvilágosítana, hogy mégis mekkora szerep jut ezeknek az áramköröknek a lapok stabilitását és a tuningolhatóságot illetően. Avagy teljesen felesleges ezzel a tulajdonsággal foglalkoznom?Egyébként a z97-proról nem találtam még tesztet, csak a Z97-Pro Wi-Fi AC-ről van. Ez mennyire releváns kiindulási alap a pro-val kapcsolatban?
Belső monológ: [...] Illetve elnézegetve a H97 pro-t, felszereltségben nem sokkal kevesebb a a z97-es testvérétől, főként annyi, hogy nem tuningolható. Viszont 20k-val olcsóbb... Ehhez jön még az olcsóbb proci, illetve az olcsóbb hűtés, könnyen lehet, hogy 30k-val is több maradna a zsebben, ami a jelenlegi felállásban azért is érdekes, mert nem is lenne szükségem tuningra 1 évig biztosan, de előfordulhat, hogy még utána sem egy jó darabig. Ha hozzávesszük azt, hogy eleve nem bírom kivárni a devil's canyon K-s szériájának eljövetelét, könnyen lehet, hogy jobban járnék egy H szériás lappal, amibe bepattintanám a jelenleg kapható legerősebb nonK devil's canyon i5-öt és megnézném mekkorát szól. Úgymond "hobbituningra" nem biztos hogy el kellene költenem +30k-t ezekben a sötét időkben [...]
Ennek okán az lenne a kérdésem, hogy az Asus H97 pro mellett melyik H-s lapokat lenne érdemes nézegetnem? Melyik a legjobb? Tesztek terén sem túl bőséges a felhozatal...
Ottó58: Nekem egy Asus P5Q szolgál idestova 6 éve, minőségi japán kondik, stabil működés jellemzi. Soha nem volt vele baj.
[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz bluyoo #60473 üzenetére
Teljesen félreértettél. Nem azt állítom, hogy a TUF szériás minőséget egyszerű marketingfogásnak vélem, hanem azt, hogy minden gyártó azt hirdeti, hogy az ő termékük kivételesen tartós. Függetlenül attól, hogy valószínűleg elég jó minőségű alkatrészeket használnak mind... Éppen emiatt irritál a tény, hogy minden alaplapot a "tartós alkatrészekkel" próbálnak eladni, jobbnak mutatni a többinél, miközben azok is minőségi darabok és mindenféle probléma nélkül üzemelnek azok is sok sok évig. Pl. minden nagyobb gyártó magas minőségű japán kondenzátorokat használ, de ezt olyan köntösben tálalják nekünk, hogy ők kivételes minőségű heavy ultimate alkatrészeket használnak, szemben a többiekkel, akik minőségtelen, egy hét alatt felpukkanó, silány, bazáros, kínai bóvli szarokat...
Remélem így már érthető, mire gondoltam a marketing témát illetően.
A TUF lapok garanciaideje természetesen sokat elárul ezen lapok valós minőségbeli magasabb színvonaláról, ez a napnál is világosabb, erről szükségtelen engem "meggyőzni".
Ugyanakkor egyetértek csucsbicep-pel:
"Te ebbol a TUF extra strapabirosagbol nem sokat fogsz kamatoztatni elhiheted."
Való igaz, jobbak, strapabíróbbak - ami önmagában is egyfajta biztosíték - plusz lehet hogy nem 7, hanem mondjuk 10 évig bírják, de mi előnyöm lesz belőle, ha 4-5 év múlva úgyis túl adok rajta. Eladni el fogom tudni mindkettőt, de a gépem nem lesz gyorsabb tőle, viszont elszórtam egy csomó pénzt olyan extrákra, amirke igazándiból nincs szükségem. Pl.a ROG lapok ebből a szempontból sokkal kézzelfoghatóbb extra szolgáltatásokat nyújtanak hasonló pénzmagért cserébe. Ez persze csak egy vélemény, ne kövezzetek meg! -
3.Aragorn
addikt
válasz nimfas #60462 üzenetére
Több lesz az picit mire a boltokba kerül. Hallottam már pletykákat, hogy csak szeptemberben lesznek kaphatóak, mindenesetre biztos csak az lesz, ha valóban kijön. Ígérgetni lehet akármit...
-
3.Aragorn
addikt
válasz szacsee #60457 üzenetére
Köszönöm válaszod!
A Tuf témához: Alapvetően elég nagy a hype körülötte, már csak ezen a fórumon is. Én sem tudom mennyi a valóság alapja. Alapvetően minden gyártó minden lapját azzal hirdeti, hogy mennyire kivételes minőségű heavy ultimate alkatrészeket használtak és hogy neked ez mennyire jó lesz... Idő után már nevetséges ez a sok marketing bullshit.
A "pro" nekem is jónak tűnik. Tesztet láttatok már róla?
"Neked kell dönteni, hogy mi alapján döntesz."
Igen. Úgy gondolom, hogy a fent említett gyártók (illetve ami kimaradt: Gigabyte GA-Z97X-UD3H) azért többségében minőségi alkatrészeket használnak, szerintem nem lesz ezzel a résszel gond, bármelyiket is választom. További szempontok: alaplapi hang minősége, normális hűtés, illetve az esztétikai rész is beleszól valamelyest a döntésbe, hiszen ablakos házban lesz.[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz BomiBoogie #60454 üzenetére
Ha már itt vagy, mi a véleményed a fentiekkel kapcsolatban?
csucsbicep: Értem.
"én az Msi-t nem fogom neked ajánlani"
Rossz tapasztalatok? Vagy meg tudod indokolni hogy miért?[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz csucsbicep #60450 üzenetére
Köszi a választ! Az Msi-vel mi a gond?
Az AsRock nem rúg labdába a Ranger és a Z97 Pro mellett? -
3.Aragorn
addikt
válasz bluyoo #60413 üzenetére
Ja, közben utánaolvastam ennek az uefi dolognak, már nem vagyok olyan sötét, mint néhány napja.
"Melyik lapot nézegeted komolyabban?"
MSI Z97 GAMING 5
Tetszenek a specifikációi - 8 fázisú cpu power, M.2 port egy napon jól jöhet - elrendezése, nincs telepakolva legacy pci slotokkal - már az Asus P5Q esetében sem használtam őket - valamint külseje - bejönnek a sárkánykarmok által megmarkolt hűtőbordák .
Továbbá elég jól átlátható az uefi. Azt írják, az msi féle uefit meg kell szokni, de nekem a többit is meg kéne, szóval nem lennék vele előrébb, ha más uefivel kezdenék...
Military Class 4 minőségű alkatrészek... ezek milyen viszonyban vannak a TUF szériás alkatrészekkel? Gondolom nem olyan tartósak azért. És valószínűleg nincsenek is annyira extrém körülmények között kitesztelve.
Külföldi oldalakon panaszkodnak a "killer lan" funkcionalitására, illetve eleve fölösleges voltára.Asus Z97-A
Bennem eléggé butított hatást keltett. Mármint nem én éreztem magam tőle butábbnak , hanem ránézve a nyákra, egyből szemet szúrt a kondik szerény mennyisége, főként a hangkeltő részlegen.
Fölösleges legacy pci portok, Viszont legalább van M.2 support, szép Asus uefi, 8 fázisú cpu részleg. Az összehasonlító tesztben elmarad a a többiektől.ASUS Z97-AR: Keveset tudok róla. Ezüst színű bordák jellemzik. Milyen viszonyban állhat a sima "A"-val?
ASUS Z97-PRO: Szintúgy.Sabertooth Z97 Mark 2: Tartós, funkcionálisan elegendő, az M2 portok hiánya annyira nem vészes, viszont egyszerűen nem tudok túllépni a tényen, hogy a nagy testvér árnyékában lépked. Ő viszont nagyon drága...
ASRock Z97 Extreme4: Jól felszerelt, olcsó, 12 fázisú tápkör, stb. Nem tudom, minőségben mennyire marad el mondjuk a fent említettektől?
És akkor itt vannak még az Asus ROG szériás lapjai. Sajnos a Ranger eléggé butítottnak tűnik, a Hero pedig drága. Ami megfogott bennük, az a Sonic Radar. Ez a "gamer" funkció tényleg hasznosnak tűnik.
Erős szempont lenne az alaplapi hang minősége, a cpu tápkör minimum 8 fázisú volta - jelenleg is ilyen van, nem szeretnék visszalépni -, a jó hűtés, valamint a minőségi alkatrészek használata. Az M.2 portot egyelőre nem használnám ki, de ha van, az csak előny. Ki tudja, 1-2 éven belül elterjednek az ezt használó ssd-k. A lapot 4-5 évig nem szeretném cserélni!
Ha tudsz egyéb alternatívákat, hallgatom!
[ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
válasz bluyoo #60382 üzenetére
Köszi!
uefi: Ez is úgy működik, mint a bios, vagy kell hozzá telepítenem valamit, esetleg van-e befolyással a használt oprendszerre és viszont?
"a kinézett laphoz nézzél átfogó teszteket."
Ez a terv, de egyelőre nem hemzsegnek a z97-es tesztek a neten...
jános, köszi neked is![ Szerkesztve ]
-
3.Aragorn
addikt
Szoftverek terén egyébként mik a tapasztalatok a z87-es lapokkal (gondolom a z97-esekkel még nincsenek, de feltevésem szerint a progik valószínűleg nem sokban változnak)?
Bios, UEFI,
ASUS FanXpert, Thermal Radar, MSI Command Center, GIGABYTE App Center, ASRock Cloud és társai... -
3.Aragorn
addikt
Mi a különbség a z97 és a z97 express chipsetek között?
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest