Hirdetés
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
palfitom
félisten
válasz DravenMoral #99099 üzenetére
Ha nem lesz később proci fejlesztés, akkor mehet a 10100 alá gyengébb lap is (akár H410).
Szintén: ha nem lesz később proci fejlesztés, akkor mehet a 1151v2, de ha lenne fejlesztés, akkor egyértelműen az LGA1200 a jobb vétel.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
DravenMoral
senior tag
válasz palfitom #99098 üzenetére
Elgondolkoztam a 1151 v2-es lap/procikon is, használt vételnél.
I5 9500-as proci megy annyiba használtan, de még garanciával, mint az i3 10100f.
6/6-4/8 mag-szál, igazából erősségre ugyan ott vannak nagyjából.Ezekhez a 1151 v2-es alaplapok olcsóbbak, amiatt nézek inkább ilyet.
Most eléggé megszorultam pénzügyileg, szóval kimaxolom azt, amit ki lehet. -
palfitom
félisten
válasz DravenMoral #99091 üzenetére
Gigabyte B460 HD3 ~34k
3 sys-fan csatija van, de egy Y-elosztóval 4 ventit is ráköthetsz.Drágábban: MSI B460 Torpedo ~40k
Rajta már 6 sys-fan csati van.Kiegészítések:
-nem kell rá integrált vga - Már sok-sok éve nincs alaplapi IGP, átköltöztek a procikba (már amelyikben van).
-4db ram foglalat, legalább 2933mhz támogatás - A maximális ram órajel a prociktól függ, i3 és i5 esetén 2666 MHz, i7 és i9 esetén lesz 2933 MHz. Ha Z490-es lapot veszel (pl. az említett MSI Z490 A-Pro), akkor azokban mehet magasabb órajel is.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
Ez egy vásárlós fórum. A vásárlás utáni beállításokkal, egyebekkel keresd fel a procid topikját, vagy az azonnali alaplapost. (de ez inkább az előzőbe illik)
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
-
Kowi84
aktív tag
Eddig azt hittem, hogy sikerült kiválasztanom egy jó lapot, az MSI B460M Mortar-t, de ahogy olvasgatom a hozzászólásokat, ez miatt a LAN szarság miatt elbizonytalanodtam.
Úgy vagyok vele, hogy inkább legyen egy kicsit "butább" a vezérlő, de működjön stabilan. Nekem az 1000 is utópia, nemhogy a 2500.
Ennek fényében a fenti MSI és az ASrock Steel Legend is kiesett, így maradt az
- Asus TUF GAMING B460M-PLUSvagy
- Gigabyte B460M AORUS PROEgyenlőre egy i5 10400f lenne belerakva, de jó lenne, ha legalább egy processzor frissítést elbírna a későbbiekben, és gond nélkül megküzdene egy erősebb i7 vagy akár i9 procival is.
A fenti kettő közül melyiket ajánlanátok inkább, vagy esetleg 3. (vagy 4.) lehetőség, ami elkerülte a figyelmem??? -
kolopele
nagyúr
válasz DravenMoral #99091 üzenetére
Nagyon más nincs ezen kívül ha ATX kell:
[link]
A javasolt viszont inkább 50k körül egy MSI Z490 A-PRO.[ Szerkesztve ]
-
DravenMoral
senior tag
Néztem magamnak egy pár 1200-as platmormú alaplapot..
Elég nagy a választék, az lenne a kérdésem, hogy szerintetek melyiket érné meg a legjobban megvenni számomra, ezek az igényeg figyelembevételével:-Atx méretszabvány
-nem kell rá integrált vga
-4db ram foglalat, legalább 2933mhz támogatás-(i3 10100F - Artic Freezer duo 34
+Gtx 1070 megy bele)-4db hűtést legalább kezelnie kellene a házban. Mindegy, hogy 3 vagy 4pines csatlakozás.
Mehetnek 100%-on is a hűtések, folyadék csapágyasak, szóval hang az nuku.40.000ft környéke, inkább alatta érdeklődnék.
Akár használtan is szóba jöhet, habár nézegettem már, de ott nyilvánvalóan nincsenek jó, olcsó darabok.
-egy db m.2-es ssd foglalat sem ártana, de ennyi pénzért inkább az előzőeket preferálom, mint ezt.A válaszokat előre is köszönöm!
-
Freezee
senior tag
Sziasztok,
Gondolkodóba estem, mert jelenleg egy MSI B360 Gaming Arctic alaplapom van, és gondolokozom a cserén, de nem tudom van-e jobb elérhető áron ( 60.000Ft a keret kb)
Jelenlegi hozzávalók:
Intel i7-9700F
GTX 3070
Corsair Vengeance pro 32GB
Samsung 860EVO SSD
AIO NZXT víz
SoundB. AE 5
Semmi tuning, bőven van hely a házban tehát normál atx lehet. Jó lenne ha fehér lenne, de ha nem túlélem
Köszönöm -
őstag
MSI B550 Tomahawk XMP profilon kívül kell valamit állítani?
-
arabus
addikt
válasz conexke #99081 üzenetére
Semmi változás lenne.
Csak annyi ami plusz feature-kat tudna egy drágább lap wifi stb..[ Szerkesztve ]
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
Milka 78
nagyúr
válasz conexke #99081 üzenetére
A pcie 4.0-án kívül amiből egy picit a 3070 is profitálna nem sokat. Ha meg működik hiba nélkül nem nagyon babrálnám, mert az 500-as lapoknál van fejetlenség (lan kártya, bios hiba) rendesen. Ha nagyon váltanál akkor tavasz környékén kéne addigra talán összekapják magukat a gyártók.
-
conexke
tag
Sziasztok alaplap fejlesztés és vagy tanácsot szeretnék kérni.
Olyan kérdésem lenne hogy most van egy b450 aorus elite alaplapom legfrissebb biossal es abba egy r5 5600x + 3070 vga és meg szeretném tudni hogy next gen alaplapból melyiket lenne érdemes meg venni vagy maradjon ez a lap ami most van milyen változást hozna egy új lap?
Köszönöm a segítséget -
bisiz
tag
Sziasztok. Újabb alaplaloknal tenyleg lehet gond a régebbi vgakkal való kompatibilitás? Olvastam már egyszer ilyet és most az msi oldalán is látom. 980ti menne bele, de nem látom a listában. [link]
[ Szerkesztve ]
MSI x570-a pro, Ryzen 7 5600x, BQ Dark Rock pro 4, G.skill DDR4 2x16gb 3200, AMD Radeon 6900XT, Corsair rm650x
-
palfitom
félisten
Azt azért hozzáteszem, hogy 10. generációs procival nem fogja tudni a PCIe 4.0-t, az majd a 11. gennel jön, és ELVILEG az MSI és Gigabyte lapokkal működni fog, Asus Z490-nel nem.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
xact
tag
Sziasztok!
I5-10400F alá keresnék olyan lapot, ami jó VRM-mel rendelkezik és jó a hűtése, ha tudná a PCIe 4.0-t ( RTX 3060 vagy 3070 mellé) az jó lenne.
Tuningolni nem szeretnék, viszont nem tudom hogy ezek a lapok mennyire standardként kezelik a hűtők vezérlését? Házamban 5 venti van és jó lenne a lehetne szabályozni alaplapról.
Keret: Max 55.000.-
Köszi.[ Szerkesztve ]
-
Mans20
addikt
Nézegetem a lapokat a 10400 alá, az B460m mortar miért nem támogat 1050 alatti vga-t?
-
bisiz
tag
-
bisiz
tag
Sziasztok!
Édesapámnak néztem játékra i3 10100-at és ehhez néztem b460-al lapokat MSI B460M-A PRO lap elég lenne hozzá?
MSI x570-a pro, Ryzen 7 5600x, BQ Dark Rock pro 4, G.skill DDR4 2x16gb 3200, AMD Radeon 6900XT, Corsair rm650x
-
kolopele
nagyúr
válasz DravenMoral #99058 üzenetére
Nem melegszenek jobban egy jó matx lapban az alkatrészek, nézd csak meg az MSI B460M Mortart, ver nem egy Z - s lapot is. Jelenleg annyi a hátrányuk (már ha ez Intel esetében akkora hátrány) hogy I5 mellett 2666 mhz - en futnak a ramok, ami kb. 5% fps eltérést okoz mínuszban mondjuk a 3000 - res ramokhoz képest.
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
válasz csucsbicep #99063 üzenetére
Majd nézz rá, hogy jó lesz-e benne a 2.5G LAN. Én is meg fogom nézni azt az egyet, ami a közelemben van.
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Pörp
senior tag
Sziasztok!
Most egy Asus Z370 Prime-P II alaplapom van. A bus speed 99,93...100,03 között ugrál, de BIOS-ban ez 100-ra van beállítva. Ez normális? Később egy non-k i7-et is elvinne a lap?[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
válasz joysefke #99048 üzenetére
Több helyen írták, hogy lehet minőségbiztosítási hiba, ami tényleg a hardveres hibát támasztja alá.
Egyelőre vettem most egy TP-link LAN kártyát, ezzel megvan a 933/300. Kicsit csúnya a szép házban, de majd nyomtatok rá egy burkolatot.
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
palfitom
félisten
-
DravenMoral
senior tag
-
vhw
addikt
A Gigabyte Z490M laphoz mit szóltok? (az Ultra durable szériából, nem a Gaming X)
VRM téren igen "minimalista", de csak 42-43 ezerbe kerül, ami nem olyan sokkal több, mint egy csinosabb B460M.
i5 10400 alá - játszani a magasabb memória frekvenciával opció lehet?"Mi' csinálsz apa? Kapcsold ki a gépet!"
-
joysefke
veterán
válasz bajusz15 #99054 üzenetére
Közben néztem még lapot ha az MSI mégsem jönne szóba: az Asrock b460 steel legendről mi a vélemény?
Nem értek különösebben az alaplapokhoz (najó az enyémmel éppen van már pár hét tapasztalatom) főleg nem az intelesekhez.
Egyszerűen jelezni jöttem a fórumba, hogy ilyen hiba is van. Szvsz mATX-es lapoknál igazán kritikus ez a próbléma, mert jó eséllyel a GPU-t zavarni fogja egy esetleges Ethernet bővítőkártya
[ Szerkesztve ]
-
bajusz15
senior tag
válasz joysefke #99047 üzenetére
Na közben kivettem a pipát a power saving miatt a gép hozzányúlhat a lan-hoz részből, újraindítás után nem is észlelte a netet, azt írta, hogy valami nem oké ezért kikapcsolta
Úgyhogy jött a jó öreg eszköz eltávolítása/újraindítás, és lehet ez csak szerencse, de 1.5 óra játék után nem dobott le.
Közben néztem még lapot ha az MSI mégsem jönne szóba: az Asrock b460 steel legendről mi a vélemény? Ezen is 1200-es codec van, 2.5gb nem realtek helyett dragon-nal, hasonló árban. 10400f megy majd bele, később sem lesz benne nagyobb ez 99%. -
Milka 78
nagyúr
válasz csucsbicep #99051 üzenetére
A Vision G nagyon faja kis lap, bár nekem a Giga bios kicsit szokatlan (megszokás kérdése). Az már más kérdés, hogy megér e neked +15 ropit mert ha csak puszrán a proci futtatását nézzük akkor a Toma olcsóbban elvégzi ugyan azt a feladatot...meg a 2db lan közül az egyikk legaláb tuti működni fog
A Z590 már más tészta. Elméletileg az Asus lapjain kívül nincs ok arra, hogy neksphatnák meg a pcie 4.0-ás plecsnit, mert alkalmasak arra, de e téren Intel bácsi fogja kimondani az átment. Lehet kivárnám most már az új deszkákat, főkánt a lan mizéria miatt is, de számora kicsit ködös ez az egész sztori pcie fronton. Persze lehet én képzelek bele többet vagy vagyok túl bizalmatlan. Az Asus lépése nekem érdekes, hogy a csúcsdeszkán kívül nem is törekedtek pcie 4.0 komatibilitásra...érdekes. -
csucsbicep
nagyúr
válasz Milka 78 #99032 üzenetére
Lan a legkevesebb, csak jó, hogy leírták, mert így nem kell nyalókázni, hogy mi lehet rossz.
Intel vonalon az említett Z490 Vision G mennyire jó lap, láttam egyet és eléggé tetszik? Milyen tapasztalatod van ezekkel a gigákkal? Ha felejtősek, akkor marad a Tomahawk.
Illetve áll még a kérdésem, hogy van értelme a Z590-re várni? A PCI-E 4.0-át a Z490-ek is tudni fogják majd az új procikkal?
joysefke:
Most az én esetemben nem és elég sok szívás van még az új szériával. -
joysefke
veterán
válasz Saccco #99035 üzenetére
Ahogy többet olvasok a dologról, nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy hardveres a probléma és az "új verzió" az új reviziós 2.5GbE chipeket jelent (mind Realtek mind intel oldalon), tehát akinek szar annak jó eséllyel új Ethernet driverrel sem lesz megoldva a problémája
[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
válasz bajusz15 #99046 üzenetére
Killer E2200 Gigabit Ethernet Controller Randomly Cuts Off Internet : pcmasterrace (reddit.com)
A fenti linken az első tovább mutató link nem oldja meg a KILLER problémáját? A KILLER-rel szemben az én alaplapomnál a specben nem írták hogy "gémer hálózat adapter" van benne. Ha írták volna azonnal tudtam volna, hogy gáz lesz vele...
[ Szerkesztve ]
-
bajusz15
senior tag
2.5gb lan kérdéssel jöttem ide, átolvasva/keresve a témára pont azt találtam, amit nem akartam
A jelenlegi i5 4670k/msi g87-z45 kombó kezd kevésnek lenni, úgyhogy váltanék egy 10400f/msi b460m mortar kombóra. 1000-es digi net van bekötve, egyetlen játékkal játszok (nem is tervezek mással) kikapcsolódás képp, az pedig a WoW. Én nem tudom, hogy a 8gb, a proci/lap/2gb vram kevés-e neki, de van, hogy 2-3 percenként ledobál, és van, hogy 30-40 percig semmi, aztán ledob, ez pedig lényegében játszhatatlanná teszi a WoW-ot... 3 fajta routeren is ki lett próbálva, mindenhol jelentkezik a probléma sajnos.
Ezen a lapon Killer E2200-as vezérlő van, azt gondoltam, a 2.5gb talán megoldaná a problémát, erre olvasom, hogy pont ilyen problémák vannak a realtek-kel?! Érdemes megpróbálni a cserét (nyilván nem csak emiatt, a 6 évével így is jó szolgálatot tett) vagy a b460-nal/16gb rammal is ez lenne? Köszi! -
aladarka
tag
válasz palfitom #99040 üzenetére
Szia!
Köszi a gyors választ. Bár nem említettem az összefoglalót átnéztem előtte. Igazából abban reménykedtem, hogy annak megírása óta lett valami ASUS lap, ami hasonló árkategóriában mozog, mint az MSI Tomahawk.
Az ajánlottak között a ROG STRIX Z490-F tűnik fel, ami ugye mATX formátum, én viszont ragaszkodnék a normál ATX-hez. Az -A, -E, -F, -H végződésű ROG STRIX típusok miben nyújtanak mást? Ezek csak azért nincsenek a listán, hogy ne 20-30 típus legyen felsorolva? Vagy szimplán nem éri meg azt az ártöbbletet? Esetleg azokkal a sorozatokkal több gond van valamilyne téren?
Köszi.
-
HdRew
őstag
Sziasztok!
Az MSI B450 Tomahawk MAX-ba be lehet dobni az új Ryzen procikat? Csak mert később jöttek ki, mint a rendes B450-ek, és mintha anno arról szólt volna a pletyka, hogy jók lesznek a következő generáció processzoraihoz.
Köszi előre is a segítséget!
-
Saccco
nagyúr
Asus 1Gb router. Ha megy a torrent és frissítgetem például a PH!-t, akkor rövid időn belül eldobja magát.*/**
Wifi-n hibátlan, de ott meg a router miatt csak 400-450 megabit megy át, sajna nem ax a router.Ismeretségi körömben van B550 Tomahawk, de nem tudok róla, hogy annak baja lenne. Elképzelhető, hogy csak nem vették észre.
Pont most szeretnénk még egy gépet építeni egy másik ismerősnek, de így kicsit kánya ilyen LAN-nal szerelt lapra alapozni...
*A 7 éves 3570+Z77 nem hibázott ugyanilyen felhasználás mellett.
**Provokálás nélkül is eldobja magát időnként.[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz aladarka #99036 üzenetére
Szia,
A Tomahawk erős középkategória, simán jó a tuningos i7 alá, a VRM-je is stabil, ajánlott lap!
További lapokat találsz az Összefoglalóban, válogathatsz kedvedre. Még picit olcsóbban is találhatsz lapot (ha ez számít), pl. MSI Z490 Gaming Plus / Gigabyte Z490 Gaming X, és persze mehetsz följebb is, de annak már nincs sok értelme.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
senior tag
Tapasztalati úton megoldva néhány probléma.
Az UEFI és a CSM mozaikszavakkal jelzett dolgok körül volt gond. Bár így is árulást sejtek a Gigabyte vagy az Intel részéről, de egy új UEFI kompatibilisebb telepítés megoldotta a DVI és a dual monitor problémáját. További kérdések merültek fel, de arra nem itt keresem a választ...Ha valaki tudja, hogyan lehet az alaplapi LED világítást kikapcsolni app nélkül, kvázi hardveresen, BIOS-ból vagy hardveresen sérülés nélkül, az mondhatja!
"... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."
-
senior tag
Szervusztok!
A Gigabyte topikba írtam, de ez jobban pörög, hátha valaki lesz, aki segít: szívesen konzultálnék, olyannal, aki már használt vagy jelenleg is használ Gigabyte B460 HD3 alaplapot. ...ha a sajátom lenne, már átdugtam volna rajta a csavarhúzót! Elmúlt két napban teljesen idegállapotba kerültem miatta!
Gigabyte B460 HD3 alaplap, i3-10100 CPU, Intel HD630 IGP, 2×8GB DDR4 2667, m.2 SATA WD500 Blue 3D. A legfrissebb F3-as BIOS van a lapban.
(1) a bootolás volt gond optikai meghajtóról (megoldva), elég exotikus BIOS beállításokkal, de nagyon nehezen összejött,
(2) az alaplapi LED világítás kikapcsolása a rettenetes és pl. minden FAN BIOS beállítást kérdés nélkül felülíró Gigabyte app telepítése nélklül. Ki lehet kapcsolni valahogy?
(3) a DVI nem megy, csak ha a csillagok is azt akarják. A DVI-n a BIOS akkor megy, ha percekig ki van véve az elem a lapból és ki van szerelve az M.2 SATA drive, de nem tudom akármikor reprodukálni. Összefügg a DVMT és az apertúra mérettel? 16GB RAM van a gépben, gondoltam adok neki maximumot mindenből.
(4) DVI/D-Sub duál monitort még nem sikerült összehozni sem BIOS-ból sem Windows-ból, papíron 3 monitort is képes kezelni Windows driverrel.
(5) egyébként hogyan lehet reset-telni a BIOS-t teljesen, mert a dátum sem áll vissza alapállásba 2-3 elem és árammentes perc után sem?
Az egész azért gond, mert az ismerős nem hozzáértő és nem leszek ott a gép beüzemelésénél. Gyanítom DVI-n akarja használni monitorral és második kijelzőnek HDMI TV-vel. Nálam meg egyelőre csak az analóg D-Sub-bal akar menni. azt gyanítom ha összedugja, akkor csak a nagy fekete sötétség lesz.Ma összeraktam egy ASUS H110-es lapot is, ott a dual monitor gond nélkül, BIOS-ból is ment.
(Biztosan megöregedtem, 1993 óta építek gépeket, de ennyit még lappal nem bajlódtam, már az is felmerült bennem, hogy hibás.)"... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."
-
aladarka
tag
Sziasztok!
Abban szeretnek segitseget kerni, hogy az alabbi konfighoz melyik lapok johetnenek meg szoba?
MSI MAG Z490 TOMAHAWK a kiindulo pont, de nem tudom mennyire kell felni a VRAM melegedestol. Tud vki tapasztalatot megosztani errol? Milyen mas lapokat kellene meg megfontolnom?Holnap (vasarnap) este megrendelem a fenti lapot, ha addig nem jon mas hasznalhato alternativa (leginkabb Asus preferenciaval), igy az addig erkezo tanacsok lehetnek hasznosak.
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
Amennyire latom br 70e-nel indulnak az ertelmesebb Z490e-esek. Stabilitasban, hasznalt extra funkcioban ha valami tud tobbet, akkor szivesen aldozok meg ra, de 1-2% plusz sebessegert nem.
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
i7 10700K, Dark Rock Pro 4, G.Skill 32GB (2x16 kit)/3200MHz DDR-4 Aegis (F4-3200C16D-32GIS), 1TB Samsung EVO Plus m2, jelenleg 1080-as kartya, 3070 van tervben, Fractal R6 vagy Meshify 2 hazban lesz
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
ATX
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
M.2, előlapi USB3, idealis lenne egy USB-C is
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Egyik sem
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Igen, de nem extrem tuningot, a stabilitas fontosabb sokkal
7. Használt, vagy új alaplap?
Uj
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
NemAlaplapi Wifire nincs szükségem, SB AE-5 hangkártyát használok, az időtállóság miatt PCI-E 4.0 jó ha van, meg USB-C
-
Saccco
nagyúr
A B550 Tomahawk-on rajta van még a régi gigabites LAN is.
1x Realtek® RTL8125B 2.5Gbps LAN controller
1x Realtek® RTL8111H 1Gbps LAN controllerKörbejártam a témát és azt állítják, hogy a RTL8125B nem érintett a packet loss témában. Viszont sok UDP kapcsolatra az is beadja a kulcsot.
A jelenség nem köthető alaplap gyártóhoz, csak a Realtek-hez. Illetve az Intel 2.5 gigás LAN chip-jei is hibásak voltak, de ott történt egy frissítés, ami helyrehozta a problémát. Gyakorlatilag minden 2.5 gigabit-es LAN-nal szerelt alaplap érintett lehet platformtól és gyártótól függetlenül.
[link][ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
válasz csucsbicep #99030 üzenetére
Intel: i5 10600K + MSi Z490 Tomahawk/Giga Z490 VISION G/Giga Z490 AORUS ELITE AC/ROG STRIX Z490-A GAMING.
Ha AMD oldalon kicsit egyszerűbb lapot veszel akkor kijön az R5-5600X. Az alapon gyorsabb mint a 10600K ésszerű tunninggal.Én például a saját lapommal teljesen meg lennék elégedve, ha nem ez a nyomi 2.5GbE lenne rajta hanem olyan mint a kisebb lapokon.
-
Saccco
nagyúr
válasz Milka 78 #99032 üzenetére
Lehet ezt vajon szoftveresen javítani? Eléggé gáz, hogy direkt a future proof-olás miatt vettem 2.5 gigás LAN-nal szerelt alaplapot. Ráadásul ez az eddigi legdrágább alaplap erre kuka...
-
Milka 78
nagyúr
válasz csucsbicep #99030 üzenetére
Mondjuk az amd-nél veszel olcsóbb lapot mint az MSI B550 A-Pro vagy Gaming Plus. Azon régebbi, gigás lan van ami nem érintett a buliban...vagy veszel 3 ropiért egy lan kártyát addig amig nem lesz javítva a hiba.
Inteles oldalon meg a Toma tök jó lesz mert van rajta Intel I219V, gigás lan ami egy régebbi verzió amivel nincs gond.
Az Intel 2.5gb-s vezérlője is hibás (hardveres hiba, volt róla hír a neten), viszont ott jóval ritkább a hiba előfordulása/bizonyos feltételek mellett jön csak elő a hiba, de ott is 1gigás netig nem szokott frixi lenni illetve ha lekorlátozzák az említett sebességre akkor nincs gáz. -
z123456z
őstag
Sziasztok. Továbbra sem vettem még lapot és procit sem, de napi szinten nézegetem az aprót. Hetek óta árválkodik ott egy b460m bazooka. Mi bajom lehet vele, ha nem lesz OC semmilyen formában? Gari nincs rá.
Köszi. -
csucsbicep
nagyúr
Még jó, hogy írtátok ezeket a LAN gondokat...
Össze akarok rakni egy Inteles és egy AMD opciót magamnak a gépvásárláshoz.
AMD: 3600XT + Asus B550 Strix-A/Giga B550 Aourus Pro/MSI B550 Tomahawk.
Intel: i5 10600K + MSi Z490 Tomahawk/Giga Z490 VISION G/Giga Z490 AORUS ELITE AC/ROG STRIX Z490-A GAMING.
AMD vonalon ez a három lap közül az jött le, hogy kb. majdnem mindegy melyiket veszem. Talán a gigánál írtáktok, hogy USB gondok lehetnek illetve, hogy a Bios átláthatatlanabb, viszont jól felszerelt. MSI és Asus elég hasonló, utóbbi kicsit felszereltebb, viszont Tomahawkot meg sokan dicsérik.
Intel vonalon a felsorolt lapok közül melyiket vegyem, ha a köv genes Inteleket is majd bele szeretném tenni és lehet, hogy i7 is be fog figyelni. Tuning lesz ram és cpu fronton is.
Arról esetleg lehet tudni valamit, hogy a Z590 mivel fog többet tudni, mint a Z490? Mert 2021 Q1 jön, de nem szívesen várnám meg, mert nincs desktop gépem, csak laptopról tudok dolgozni.Fontos, hogy munkára (is) lesz a gép és mostanság utolér a technika ördöge sokszor, ezért is inkább az Intel felé húzok még, ha drágább is és több eszik, de talán kevésbé lehet problémás.
-
Saccco
nagyúr
Teszt jelleggel átraktam Wifi-re. Egyelőre nem tapasztalok hibát. Pedig már azt hittem, hogy a szolgáltatónál van a hiba. Most építették át optikára a hálózatot.
-
-
Saccco
nagyúr
válasz Milka 78 #99023 üzenetére
Mimimimimi? Hibásak az alaplapi LAN részek? Hardveres vagy szoftveres?
Nekem is néha random szakad a net.
MSI B550 Gaming Carbon Wifi lapom van.█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
aradebil2
senior tag
[Best Motherboards for AMD Ryzen 5000 CPUs: X570, B550 for Gaming & Content Creation ]
TLDW
01:32 - Best All-round B550 boards
02:20 - MSI B550-A Pro
04:49 - Gigabyte B550 Aorus Pro V207:18 - Best X570 boards
ASUS TUF Gaming X570-Plus
08:56 ASRock X570 Taichi
12:34 - ASRock X570 Creator14:11 - Best microATX boards
MSI B450 Mortar
15:41 - Gigabyte B550M Aorus Pro-P17:25 - Best cheap microATX boards
ASRock B550M Pro4
19:45 - Gigabyte Aorus A520M Elite21:51 - Best Mini-ITX mobherboards
ASUS ROG Strix X570-I Gaming
24:04 - Gigabyte B550I Aorus Pro AX26:27 Cheapest ITX board worth buying:
Gigabyte A520I AC -
Milka 78
nagyúr
Ha csak pusztán a lapot nézzük a Strix bőven megfelelő lesz számodra. Bios téren viszont belefuthatsz kisebb bugokgba, de ez minden gyártó 5xxx-es biosára igaz, viszont folyamatosak a javítások.
A lan-ról meg fent írtam, hogy full random a hiba, viszont az igaz, hogy a Strixnél legalább mindkettő van vagy veszel 3 ropiért egy lan kártyát ha minden kötél szakad. -
Milka 78
nagyúr
válasz joysefke #99018 üzenetére
És el is érkeztünk a probléma forrásához. Mindkét gyártó terméke random hibás tud lenni, ergo nincs ajánlott lap. Az Intel el is ismerte, hogy hibásak a vezérlői és ezen csak a javított verzió segít amit viszont a gyártó külön nem tüntet fel (volt régebben szó itt róla), míg a RTL 8125-el is sok a baj, külhonba is sok vele a frixi...van akinél meg full hibátlan.
Tehát kb a topik zárható, mert nem maradt a budget kategórián kívül ajánlott lap -
AtHoS
nagyúr
Sziasztok!
Az új konfigból remélhetőleg már csak az alaplap hiányzik.
redgoat AM4 kínálatából [link] rendeltem egy GIGABYTE X570 AORUS PRO WIFI lapot még hónap elején, de nem igazán méltat válaszra azzal kapcsolatban, hogy jövőhét elején átvehető lenne-eEmiatt keresnék olyan javasolt alaplapot
+ 5800X
+ Arctic Liquid Freeze II 360 (rev 3.)
+ Corsair Vengeance LPX 3000 C15 32GB (cmk32gx4m2b3000c15)kombinációhoz, amit jövőhéten meg is tudnék venni.
Mivel a fenti alaplapot nem találtam egyik fizikai bolt kínálatban sem, így a legalább hasonló paramétereket (értelmes VRM alapszintű tuninghoz, 5800X-el egyből legyen használható vagy vakon történő BIOS frissítést tudjon, normális hangcsip, LF II rev3 felfogatható, BIOS/UEFI-ből beállítható normális ventikezelés, CF/SLI nem opció) megugró lapok közül kellene számomra ajánlás
pl. néztem a GIGABYTE B550 AORUS MASTER és az ASUS ROG STRIX X570-E Gaming lapokat, melyeket talán meg is tudnék konkrétan venni és nem csak majd valamikor érkezik a státuszuk.
A memória még problémás lehet, ahogy olvastam eléggé háklisak az AMD rendszerek a memóriára és ha ez pont kijönne, akkor még azt is cserélnem kellene jövőhéten
LAN problémát is olvastam, hogy felmerült, de van ahol a gigabites Intel-t írták, máshol meg a 2.5 gigabites Realteket problémásnak, bár azt nem írták mi is a probléma tárgya a Strix ez alapján jobb választásnak tűnhet, mert mindkét LAN megtalálható a kínálatában (vagy emiatt lenne problémásabb )
Minden esetre nem találtam róla 5000-es processzorokkal tapasztalatot
A segítséget előre is köszönöm
read-only mode on the forum
-
palfitom
félisten
válasz puritan #99017 üzenetére
Szia,
Mivel gyakorlatilag a Pentiumaik között alig van árkülönbség, viszont a 8. és 9. generációs 4 szálas i3-mak 6-7k-val drágábbak, mint a 8szálas i3-10100, ezért semmi értelme nincs a 1151v2-nek.
-
joysefke
veterán
Ez elég aggasztó. Már majdnem elhatároztam magam, hogy váltok valami B550 AMD alapú konfigra, de akkor még várok a lan probléma miatt. Nem szeretnék külön hálózati kártyát használni.
Ez a 2.5GbE Realtek chip problémája, ha az intel lap van ugyanezzel szerelve akkor ott is problémát okoz. (Kicsit följebb nem fogalmaztam egyértelműen. Az intel lap max abban előny, hogy ott nagyobb eséllyel lesz nem 2.5GbE Realtek adapter. Ez nem tudom mekkora előny, mert másik topikban valaki az intel 2.5GbE adapterekre is panaszkodott. )
[ Szerkesztve ]
-
puritan
csendes tag
Kedves Mindenki!
Egyelőre egy nagyon puhatolózós kérdés.
Otthoni internetezős, dolgozós gépet szeretnék Intel alapon. Nincs játék, nincs tuning. Max youtube, vagy filmnézés. Viszont azt szeretném, ha 10 év múlva is működne.
Érdemes socket 1151-ben gondolkodni, vagy inkább 1200-ban? Esetleg valalami más megoldás? -
Katsu
aktív tag
Sajnos B460-as chipsettel ITX-es verzióval, amin van 2SSD foglalat és USB-C header nincs még 1. A következő elérhető alaplap bár a Z490-es chipset. Az pedig 35-40 pénzzel több.
Ha nem ITX-es házba lenne, akkor lehet, hogy én is vennék egy bővítőkártyát, de így csak az átalakító marad. Azt meg annyira gányolós megoldásnak érzem.
De lehet ez marad és imádkozom, hogy javítsák a dolgot.
Azért ez jónak blama. Vicc, hogy így engedik, hogy ezek forgalomban legyenek... -
joysefke
veterán
6-napig ment rajta a Yt az nem teszt. Ha magamnál elindítanám a Yt-t akkor valszeg itt is menne akadás nélkül 6 napig. Milyen kár hogy az internet nem annyi hogy elindít az ember egy Yt-ot...
Te tervezed visszavinni az alaplapot? Mit lehet helyette nézni?
Inteles lapod van, ezért jó eséllyel találsz helyette olyat amin 1GbE ethernet interface van. Én olyat vennék. AMD-re ez problémás lesz. Én ha az enyémet cserélem valszeg olyat nézek amin gigabites Realtek lesz a jelenlegi 2.5Gigabites Realtek helyett. -
Katsu
aktív tag
válasz joysefke #98996 üzenetére
Szia,
Én már 1 hónapja küzdök egy szervizzel, mert náluk állítólag nem jelentkezett a csomagvesztés, miután garanciális ügyintézésre ott hagytam a lapot. Megkérdeztem, hogy mit csináltak vele. 6 napig ment rajta a youtube...
Én meg itthon nem tudok rendesen VPN-nen keresztül dolgozni vagy akár VPN nélkül játszani hálózaton, esetleg a TV-re streamelni videót, mert 1 órán belül Request time out és general failure van.
Te tervezed visszavinni az alaplapot? Mit lehet helyette nézni? Nekem ráadásul korlátozott a lehetőségem, mert ITX-es változat kell. A mostani egyébként egy MSI MPG B460i Gaming Edge. Nagyon sokat szenvedek emiatt a hiba miatt.
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz Tomdriver #99008 üzenetére
Szívesen.
"érdemes e váltani felsőházas Intelről" - Nem igazán, főleg ha 1440p, vagy fölötti monitorral használod. Oda elsősorban VGA kell.
-
Tomdriver
őstag
válasz Paxker315 #99005 üzenetére
Paxker315 & palfitom:
Köszönöm a válaszokat! Megnézem a linkelt teszteket is, még nem láttam.Ezek szerint OC nem lesz és marad egy csomó időm.
A bench meg csak e-penis-re jó, ha játékban nem hoz többet a proci akkor minek a váltás miatti kb. 200k bukó?
Ha vannak még bugok, akkor lehet várni kéne míg javítják, illetve idővel (talán!) az árak is csúsznak lejjebb.Ezek után tényleg elgondolkoztató, érdemes e váltani felsőházas Intelről...
Hasznos volt, köszi még 1x!
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
válasz Tomdriver #99004 üzenetére
Gamingre nincs sok értelme 5800X fölé menni, de ha benchelni is szeretnél, akkor OK.
A CB 2077 nagyon rosszul optimalizált, az tény, de az is főleg a VGA-kat zabálja meg elsősorban.Igen, IPC-ben erősebbek, és 4700-4800 MHz-eket mennek PBO-val is, viszont manuális tuninggal sem tudnak sokkal többet.
Az Összefoglalóban vannak ajánlott lapok, és nem is feltétlenül kell X570-ben gondolkodni, pl. egy MSI B550 Tomahawk is szinte bármire elég.
Viszont vannak még BIOS-bugok, erre készülj fel! Folyamatosak a javítgatások, biztos lesz még pár hét, mire beállnak a rendszerek.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Tomdriver
őstag
válasz palfitom #99001 üzenetére
Kimondottan gamingre és VR is építeném. Játékok közül néhány új cím, mint a CB 2077, vagy Call of Duty cold war, de inkább szimulátor, DR2, iR, RaceRoom.
Köszi, nem tudtam, hogy ezekben nem igazán van tuning potenciál, benchelni is szeretek és azt mondjuk látom, hogy az 5xxx sorozat itt beelőzi az Inteleket rendesen - ezek szerint tuning nélkül is.
Fentiek ismeretében mit javasolsz?
-
CzKrys
csendes tag
válasz CzKrys #98997 üzenetére
Közben az ASUS Magyarországgal felvettem a kapcsolatot.
Ha valaki mást is érdekel az esetem, akkor itt hagyom a válaszukat:"A 4007-es BIOS óta támogatja az alaplap a Ryzen 5 5600X processzort, szóval amennyiben felfrissíti legalább a 4007-es BIOS verzióra a jelenlegi processzorral, úgy működni fog."
-
Paxker315
addikt
válasz palfitom #99001 üzenetére
"A Zen3-nál is úgy tűnik, hogy gyárilag eléggé csúcsra vannak járatva, így az über-tuninglapoknak sincs sok értelme."
mehetne topikösszefoglalóba nyugodtan, Mert tény, hogy stock-on járatva elég "toleránsak" az új Zen3-as procik az alattuk levő lapokkal szemben, manual OC-zni meg nem igazán érte meg (első tesztekben még kis teljesítménycsökkenés is volt manuál all-core OC esetén, nem tudom, ez azóta hogy módosult) -
palfitom
félisten
válasz Tomdriver #99000 üzenetére
Szia,
Mire használod a gépet?
"ismerni már annyira az 5xxx sorozat tuning potenciálját, hogy esetleg bekerült a körbe ezeknél újabb vagy speckósabb lap?" - Kb. nincs tuning-potenciál, legalább is általánosságban. Már a Zen2-t sem volt általában érdemes manuálisan tuningolni, csak kis részükben volt tartalék. A Zen3-nál is úgy tűnik, hogy gyárilag eléggé csúcsra vannak járatva, így az über-tuninglapoknak sincs sok értelme.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Gyúrósok ide!
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Linux kezdőknek
- Politika
- Cáfolta az Intel és az AMD egyesülését az utóbbi cég vezetője
- TCL LCD és LED TV-k
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen egeret válasszak?
- SSD kibeszélő
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- További aktív témák...
- Gigabyte 4.gen i7-es félkonfig! fejlesztés miatt, eladó! FoxPost ON!
- Beszámítás! GIGABYTE Z270X Ultra GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Kingston Fury Beast memória - 2x8 GB DDR5, 5200 MHz, CL40 (KF552C40BBK2)
- Gigabyte GA-Q77M-D2H rev:1.0 LGA 1155 alaplap
- Beszámítás! MSI H81M-E33 Alaplap H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest