Új hozzászólás Aktív témák

  • Hi!King

    őstag

    válasz Lauda #60504 üzenetére

    Azt felejted el, hogy ahol mondjuk 0.5 ezrelék a határ, ott ha az illető balesetet okoz, akkor figyelembe veszik az alkohol fogyasztását, tehát vagy súlyosbítják a büntetését, vagy nagyobb felelősséget állapítanak meg a balesetben.

    A másik fele, hogy itthon nagyon kicsi az esélye, hogy ellenőrízzenek, szinte kizárólag fesztiválok környékén vagy szórakozónegyedek környékén szondáztatnak. Nekem 2005 óta van jogsim, kb. 2012 óta vezetek sokat, és Magyarországon soha nem fújtam, más országban viszont előfordult, és nem a külföldi rendszám miatt, mert sorban majdnem mindenkit megállítottak.

    Szóval van az egyik megoldás, hogy zéró tolerancia, de basznak ellenőrízni, miközben a fél ország ittasan vezet. Ezzel szemben van egy másik modell, amelyben van egy ellenőrző szerep, amihez van egy határérték, baleset esetében figyelembe veszik az ez alatti szintet is, utóbbit a sofőrre bízzák, ezen körülmények között fogyaszt-e alkoholt, és ennek megfelelően egyáltalán nem gyakoribb az ittas vezetés mint nálunk, a részeg vezetés meg nagy különösen nem gyakoribb.

    Szerintem ez az egy törvény csak egy apró részlet, egyébként nálunk, és még pár más kelet-európai országban szinte mindennél ez az elv, a szabály szigorú, a betartatás pedig nulla, így teljesen általánossá válik a szabály szegés. Ja, meg tettenérés esetén is megy a simlisség, összekacsintás, hogy mit írnak be a rendőrök, mennyit fogyasztott az illető. Ebben az egész problémakörben a zéró tolerancia csak kis része az egésznek, de ez is része a problémáknak. Igazából ha kardoskodsz a zéró tolerancia mellett, akkor azt a rendszert élteted, amiben sok az erősen ittas sofőr.

Új hozzászólás Aktív témák