Hirdetés
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Róth
aktív tag
válasz #27070592 #5281 üzenetére
"Számítani lehetett rá hogy ha komolyra fordul a válság le fogják alázni a forintunkat."
Én már 3 éve számítottam rá, mégpedig attól a naptól, amikor 2005 nyarán bejelentették a CSP megduplázását, és dollárt vettem egy csomót, gondolva, hogy az 5%-os USA GDP-emelkedés, az 5%-os kamat mellett jó döntés. Nos, ettől kezdve hónapról-hónapra kezdték tönkretenni a magyar gazdaságot, egészen 10% fölé vitték az áht-hiányt, ezzel párhuzamosan viszont elkezdett száguldani a forint egészen 230-as euróig, miközben hanyatlott ezerrel a dollár (a jennel együtt). Most, hogy fél százalék a dollárkamat és majdnem nulla a jen, mindkettő száguld, a forint pedig 12% ellenére gyengül. Ilyenkor hol vannak a carry-trade pénzek? Amikor 5% volt a ft-kamat és 1% a jen, akkor dőlt a pénz ide, most hogy 12% a ft-kamat és nulla a jen, minek megy vissza?
Utólag mindent könnyű megmagyarázni, de egy biztos: a devizaárfolyamoknak semmi közük nincs az adott országok gazdasági kondícióihoz, a részvényáraknak pedig az adott vállalatok teljesítményéhez. Ez az egyedüli törvényszerűség a múltra és a jövőre nézve.Tiit, tiit, tibadam, tibadam!
-
Róth
aktív tag
Lelki szemeimmel látom a tüntető nyugdíjasokat, ahogy követelik a fidesztől, hogy egyezzen bele az IMF-megállapodásba.
A Valutaalap diktátumát mindenki meg fogja szívni: adófizető, nyugdíjas, eltartó, segílyezett, hiteltörlesztő, mindenki. Szóval, óva intenék mindenkit a várakozástól.
Persze ha 300 mrd-os lefaragással beérik, akkor nincs baj....bár kétlem, hiszen csak a 12 mrd dolláros készenléti hitelért el fognak kérni ennyit.
Arról a közvetett kárról nem is beszélve, ami az IMF védelem miatt hosszú évekig terhelni fogja az ország reputációját.[ Szerkesztve ]
Tiit, tiit, tibadam, tibadam!
-
Róth
aktív tag
-
Róth
aktív tag
válasz glutamin #5030 üzenetére
A hitel az egy nagyon jó találmány, csak élni kell tudni vele, mint a jó borral.
Teljesen érthető, ha egy fiatal pályakezdő házaspár hiteles lakásvásárlásba menekül az albérlet elől, akár önrész nélkül is. Akkor is jó döntés, ha az idők során kedvezőtlenül alakulnak a körülmények. 10-20 év futamidő alatt sok negatív eseménnyel kell számolni. Sajnos.[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
"Btw amikor már mindenki arról beszél, hogy az OTP csődbe fog menni akkor fog megindulni a részvény felfelé."
Nekem is ez az érzésem. A KBC elemzői már megtették az első lépést
A portfolio.hu otp-s topikjában szaporodnak az "aki teheti, most szálljon ki" jellegű tanácsok, és ez jó jel.[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
válasz concret_hp #5025 üzenetére
100 kuka = 1 millió. Ha gyengül a ft 300-ig, az további 2% kamatemelés = 200 mrd. Én valahogy az utóbbi miatt aggódnék.
-
Róth
aktív tag
válasz Dare2Live #4883 üzenetére
"hát ebrokerhez képest maga a megváltás az equitas"
Ma hülyeségből adtam megbízást pár darab MOL-ra az equitasnál, hogy belekóstoljak a dologba. A gombnyomás pillanatában jött a visszajelzés, hogy "Teljesült". Arra már nem is volt idő, hogy "Regisztrált megbízás", aztán "Teljesíthető", meg a többiek. Nem hittem a szememnek. Egyébként az ebrokernek adtam még egy esélyt, de ismét beragadt egy álló napra a megbízás. Megjegyzem, szerencsére
-
Róth
aktív tag
válasz Flashcash #5013 üzenetére
"Audi/Suzuki mellett több más márkának (Seat, Volvo, Ford, VW stb.) gyártanak nálunk autóipari alkatrészeket."
Hú, de még mennyit. Linamar (Békéscsaba), Musashi (Ercsi), Denso (Fehérvár), hogy csak a legnagyobbakat említsem. Csak a Densóban 4000 ember melózik. Ez utóbbi szerintem benne van a top 10-ben létszámilag. Meg aztán van még több száz közepes és kis cég.
-
Róth
aktív tag
"itthon minden harmadik negyedi autó suzuki swift mert már 9900 tól elhozhatod havonta"
Látod, nekem is buzukim van, pedig akár vadiúj A4-es audit is tudnék kápére venni, de nem látom értelmét. Ráadásul kifejezetten élvezem, ha lesajnálnak miatta
Ja, és fapadosat vettem, mert nem ért meg 600 rugót a hátsó légzsák, meg az alufelni stb. Láttál már ekkora balféket, mint én?
[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
"hogy azt is hitelre amire amúgy lenne éppen kess."
Az nem feltétlenül baromság. Nekem például van lóvém, és soha nem volt egyetlen fillér adósságom, de ennek ellenére bármikor rá lehetne beszélni egy valóban hitelkamat- és költségmentes áruvásárlásra. A hitel nem csak annak szól, akinek nincs pénze.
[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
"kapásból befagyasztatnék mindenféle fogyasztási hitelezést egy időre"
Akkor leesik a kiskerforgalom a felére. És a szolgáltatóipar. Nézd meg, mennyi volt az újautó-eladás mondjuk 2000-ben. Talán a 40 ezret sem érte el, most pedig 160 ezer. És nem a fizetések nőttek ennyivel, hanem piacra lépett a devizahitel. Hányan vennének ma autót, ha nem adnák részletre? Hány embernek van ma kesben 2,5 milliója autóra? Max 20-30 ezernek, mint a 2000 előtti években.
Szal, csapdahelyzet van kialakulóban. Nem lehet kitörni belőle recesszió nélkül. Különösen a lakossági szolgáltatásokra specializálódott vállalkozások fognak szívni.
Ha igaz a pletyka, és 0%-ra kell kihozni az idei hiányt az imf miatt, akkor a szolgáltató vállalkozások legalább 20%-a tönkremegy.Tiit, tiit, tibadam, tibadam!
-
-
Róth
aktív tag
válasz Dare2Live #4973 üzenetére
Ugye az tény, hogy a Bank of New York csökkenti a részesedését az OTP-ben, ami 10% volt, mára 5% alá esett. Ez legalább 50 mrd forint eladást jelentett az elmúlt egy-két héten, de az is lehet, hogy már a végefelé jár a kiszállás. Ha valóban így van, akkor megszűnik az eladási nyomás, persze mit sem ér, ha nem lép a helyébe vétel.
-
Róth
aktív tag
"A Goldman elemzője eladásra javasolja a Citigroup részvényeit, mivel véleménye szerint a bankóriás nem fog tudni profitot termelni a következő 12 hónapban. A részvényeseknek azt ajánlják, hogy adják el Citigroup részvényeiket és vegyenek helyette Morgan Stanley papírokat."
-
Róth
aktív tag
válasz Dare2Live #4945 üzenetére
"Van vki itt aki szerdán vmi poziba be mer állni, vmi pozit meg mer hagyni? ha igen mibe?"
Például én
Na jó ez csak vicc volt. Most kicsit visszavettem az arcomból, mivel tegnap 2950-en vettem, és hát nem jól tettem. Még szerencse, hogy csak az erre a célra elkülönített pénzem harmada van benne. Úgy tervezem, hogy holnap alsó limit környékén beleállok, de ez sokmindentől függ.Mégvalami. A tisztesség megköveteli tőlem, hogy beszámoljak az ebrokerrel váltott levelezésem legújabb fejleményéről. Pénteken vagy előtte írtam róla itt a ph-n, hogy 200 rugót buktam azzal, hogy nem engedett a rendszer alsó limit közelében venni, egész nap beragadt az ügylet, amit zárásra visszautasítottak. Nos, kivizsgálták a problémámat, és az általam vélelmezett kár harmadát felajánlották kárpótlásul. Meg vagyok lepve
[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
válasz attiati #4925 üzenetére
"Rossz, fentarthatatlan fogyasztás.... évtizedek óta, és most vége."
Nem vagyok én abban biztos, hogy az évszázados piaci modell csak úgy csapásra megváltozik. Az erre utaló nyilatkozatok gazdái (államfők) nincsenek abban a helyzetben, hogy fordítsanak, csak a média tulajdonít nekik potenciált. A globalizmusnak sem tud megálljt parancsolni a politikai vezetés, pedig vóna rá igény választói részről (lásd: eu népszavazások).
-
Róth
aktív tag
-
Róth
aktív tag
92-ben vettem életem első részvényét, Postabankot
200 ezer forintért, névértéken, ez akkoriban nagy pénz volt (3 millióba került 95-ben egy normális budai kéró). Az árfolyam mindvégig névérték alatt maradt, de három év után névértéken visszavásárolta a bank, tulajdonképpen rendes is volt. Az eltelt három év alatt sima bankbetéttel megduplázhattam volna a pénzem, mert 20-30%-os kamat jellemezte azt az időszakot. Ezt követően elkezdtem befektetési-alapozni adóhiteles konstrukcióban valamikor 2007 környékén. Most nem puskázok, de úgy emlékszem, hogy 97-ben ugyanúgy állt a bux, mint 2002-ben, valahol 8000 pont környékén, ennek ellenére 20%-kal kevesebbre jött ki a pénzem a BB növekedési alappal ÖT ÉV alatt. Nem jött be az elképzelésem, miszerint meg kell lódulnia az indexnek a közelgő eu-s csatlakozás hatására (szakértőktől vettem a koncepciót, nem saját találmány). Nos, tévedtem, mert a fellendülés (kis túlzással) naptári pontossággal megvárta a csatlakozást, szóval nem volt előzetes beárazás (ahogyan azt a könyvek írják). Végül abbahagytam a spekulálást, és teltek az évek egészen mostanáig, miközben folyamatosan figyeltem a történéseket, és irigyeltem azokat, akik szakítottak a különféle események alkalmával. Viszont most úgy érzem, hogy ritka nagy fennforgás van készülőben. 4000-es otp-nél 1x fennforgás volt, 3000-es otinál 5x fennforgás van, 2000-esnél pedig nx fennforgás lesz. Úgyhogy, kéretik nem lebeszélni Ilyen alkalom (legyen az bukás vagy menetelés) száz évben max kétszer fordul elő. És ez nem csak otp-re értendő, hanem szinte mindenre.[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
válasz attiati #4916 üzenetére
"Szakmabeliek rengetegen beszálltak otp-be 4500 ft környékén.....Kosztolányinak van is egy jó mondása..."
Kosztolányi azt (is) mondta, hogy amikor részvényt vesz, utána összehúzza magát évekig, hadd fújjon a szél...
Nekem meg az a véleményem a 4500 ft-osokról, hogy jól döntöttek, de csak akkor, ha szabad pénzt fektettek be, és annak is csak az ötödét, és emellett van kidolgozott portfóliójuk arannyal, ingatlannal, egyebekkel. És amúgy is rendben van az egzisztenciájuk.
[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
Hétfőn mi lesz? Ki mit csinál?
-
Róth
aktív tag
Skacok!
Az equitasból hogy lehet elutalni? (ha már nem fér el a nyereség rajta )Tiit, tiit, tibadam, tibadam!
-
Róth
aktív tag
válasz Dare2Live #4883 üzenetére
"majd csak kakukolsz amikor ok lenyomása után 2sec alatt bent is vagy könyvben"
Most gyűröm. A felület az kegyetlen. Nem is gondoltam volna, hogy ekkora különbség lehet két nagyjából azonos cég között.
Az 50 ft engem nem érdekel. Legyen 200, de az halálbiztos legyen."most végülis mi az elmult 2hétben az egyenleged? jóistense tudja követni.... "
Húh, röviden:
Múlt hét pénteken még nem volt ebrokerem (boldog idők), ezért az unicreditnél vettem 3300-ért otit (real adat nélkül mákosan eltrafáltam a legjobb árat). Ezt el akartam adni 4400 körül, de T+3 miatt nem engedte, így csak 3890 körül tudtam eladni (csak azért adtam el, hogy legyen lóvém átutalni az ebrokerre). Asszem hétfőn indítottam az ebrokit, ahol sokat bénáztam, és most +5% lenne az egyenlegem, ha nem ragad le egy megbízásom (majdnem egy álló napig, annak ellenére, hogy több levelet is váltottam velük). Az ebrokinál mínusz 6%-on állok, de sokkal kisebb pénzzel, mint az unicreditnél (ahol még mindig nincs a számlámom az a kurva pénz). Szóval, olyan 200 rugóval összességében beljebb vagyok, de ki sem merem számolni, hogy mennyin állnék, ha nem lett volna a T+3 (ami az én hibám) és az ebroker (feldolgozás alatt című) leragadása. Olyan 500 pluszban lennék, ha minden frankón ment volna.[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
Elvtársak! Equitas-os vagyok.
-
Róth
aktív tag
ebroker: pföjj
-
Róth
aktív tag
Három-négy nap kényszerpihenőt tartok, amíg átkavarok az ebrókertől az equitashoz. Remélem, addig nem lesz volatilitás
-
Róth
aktív tag
-
Róth
aktív tag
2805-ös vételen gondolkodom. Vélemény?
-
Róth
aktív tag
Holnap vegyetek otp-t!!!!!!
Én szóltam előre!Tiit, tiit, tibadam, tibadam!
-
Róth
aktív tag
"Én pont mostanában akarok venni sok USD-t..."
Én meg most (holnap) szállok ki belőle. 2005-ben vettem ölég nagy tételt, mert USD/EUR trendfordulót véltem felfedezni egy gyenge pillanatomban. Három éve szívok vele, és most érte el (majdnem) az akkori árfolyamot (200-210ft). Ahhoz képest, hogy menedékdevizaként funkcionál ezekben a válságos időkben, ráadásul az olaj ára is feleződött pár hónap alatt, nagyon gyengén bazsevál. Nincs türelmem tovább várni. Eddig is sokat buktam rajta (kamatkülönbség). Forint rulez!!
[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
OTP mai vétel: 3370, elad 3550.
Mára 5%. Huh.Tiit, tiit, tibadam, tibadam!
-
Róth
aktív tag
Nyitás előtt beállítottam 3500-ra, és sikerült eladni. Most sem értem, mert a nyitás után egyből 3400-ak voltak a könyvben. Na mindegy, 35% nyereség helyett 6-7%. Most sírjak vagy nevessek? Vagy visszaszálljak? Maj' hónap
-
Róth
aktív tag
válasz attiati #4761 üzenetére
"Majd látni fogod melyik az a vevő, aki nem ad el.... majd akkor fogynak el az eladók"
Ez nem vitás. Ha nem lesz nyoma felvásárlási szándéknak, akkor az otp abbahagyja az srv-t, feltéve, hogy a kisbüfik szopatását is megunta.
Ebből az következik, hogy az otp-nek több esze van, mint a kisbüfinek (na, ezt meg is írom Vakmajomnak).Tiit, tiit, tibadam, tibadam!
-
Róth
aktív tag
válasz attiati #4761 üzenetére
Te jobban értesz a témához, ezért nem akarok kakaskodni veled, de volna azért egy megjegyzésem a kisbüfik nevében. A kisbüfik jellemzően rossz döntéseket hoznak, de ez nem fiziológiai probléma, hanem a bennfentes infók totális hiányára utal. Vegyünk egy aktuális példát, a ma reggel megjelent BÉT-es közleményt, amely arról árulkodik (röviden), hogy Csányiék már tavasszal számítottak/felkészültek az őszi 2500 ft-os árfolyamra (hogy passzívan vagy aktívan, ez mindegy). Namármost, ezt az ügyletet valakik eldöntötték, valakik bonyolították (értsd: titkárnőstül, szeretőstül, éjszakai takarítóstul, ügyvédestül), magyarul az eltelt fél év alatt a világ összes nagybüfijéhez eljutott a hír.
E tény tükrében valahogy nem tudom lenézni a kisbüfiket (házinéniket), sőt, igen fejlett magatartásnak tartom azt a módot, ahogy rámozdultak egy jól gazdálkodó bank részvényeire, mert átlátták, hogy egyetlen év alatt harmadolódott az árfolyama, és a stop-loss lebonyolítása is nagykönyvbe illőnek tűnik. Ez azért fejlődésre vall, nem?
[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
válasz attiati #4744 üzenetére
"Vakmajom szerint majd ha már nem marad aki eladjon, akkor jön megnyugvás."
Ilyen okosat félrészegen is tudok mondani, nem kell ehhez Vakmajom. Kapásból egy: ha növekszik a kereslet x termék iránt, akkor bizony megnő az ára. Na ugye.
Az otp kapitalizációja harmadolódott az elmúlt egy év alatt. Ha jól tudom, elenyésző a kisbüfik tulajdonlási aránya, tehát a tőkevesztés zömét a nagybüfik eladása okozta. Vagy nem?Tiit, tiit, tibadam, tibadam!
-
Róth
aktív tag
HUF/EUR: 270
-
Róth
aktív tag
-14,99%-on megmakacsolta magát az otp.
A háziasszonyok elbukták a pénteken betolt lóvét.Tiit, tiit, tibadam, tibadam!
-
Róth
aktív tag
Urak! Hiába gugliztam, úgyhogy felteszem a kérdésem:
Van ugye a stop limites eladás, ez világos: van 1000 ft értékű részvényem, eszemben sincs eladni, de mivel magára kell hagynom, beállítom 800 ft-os eladásra (balhé esetére), és 802 ft-on határozom meg a könyvbe való bekerülését (mert ha stop-limit (802) nélkül simán adnám meg a 800 ft-os eladási árat, akkor másodperceken belül elvinnék, mivel éppen 1000 körül megy a kereskedése, én pedig nem akarom eladni).
Na de hogy néz ki a stop-limites vétel? Ezt nem érem fel iq-val.
Le tudná valaki vezetni úgy, hogy a magamfajta primkó büfi és megértse?[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
Tudom, hogy korai arról nyilatkozni, hogy valóban pénzügyi válságot élünk-e meg vagy csak szimpla átbaszás az egész, mindenesetre meg kell említenem egy fontos momentumot az elmúlt hetek történéseiből, ami rendesen mellbe vágott: amikor breaking news bejelentették, hogy beszart a lehmann, rá egy órával már mutatta is a cnn a sokkoló képeket, ahogy vonultak kifelé a székházból a kirúgott alkalmazottak leszegett fejjel, többek hálózsákkal(?) a hátukon. Nagyon teátrálisnak és totál életszerűtlen performasznak tűnt az egész. Beszarik egy világcég, és két óra múlva megalázva kikúrják az ajtón a sztárgázsin hízlalt brókereket? Hm.
Attól a pillanattól kezdve nem tudom komolyan venni az egészet, bár lehet, hogy tévedek.[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
Ebben igazad van, a várható volatilitás akaszthatta meg az mkb-t. Habár ezt ki lehet kerülni kamatemeléssel vagy mással.
Egy biztos, a ft-árfolyam gyengülni fog, ha általánossá válik a felfüggesztés. Ez viszont nem érdeke a bankoknak, mert a meglévő hitelesek kerülnek szar helyzetbe, márpedig ők alkotják az ügyfélkör 100%-át a jelen pillanatban. Ebből kifolyólag én az anyabank megreccsenésében látom a probléma okát.[ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
válasz fokukac #4669 üzenetére
"gondolj bele, mennyire nem buli 270-enb adni lakáshitelt a júzernak, aztán két nap múlva meg csak 250 az árfolyam, máris bukna a bank egy csomót..."
Már miért bukna? Ne csináld már. Devizában történik a hitel folyósítása és a törlesztés is (függetlenül attól, hogy ft-ban törleszt az adós). Ha változik az árfolyam, az kizárólag az adóst érinti (akár kedvezőtlenül, akár kedvezően). A bankot csak annyiban érinti, hogy az adós számára kedvezőtlen árfolyamváltozás esetén hitelképtelenné válhat az adós. A banknak tökmindegy, hogy miként alakul az árfolyam a futamidő alatt.
Devizahitelről beszélünk!!![ Szerkesztve ]
-
Róth
aktív tag
válasz Kraptor #4668 üzenetére
"Szerintem arra játszanak, hogy erősődni fog a forint és ugye az nem jó nekik"
A bank szempontjából tökmindegy, hogy miként alakul a ft-idegen deviza árfolyam. Sőt, kivételesen megegyezik az érdeke a hitelfelvevőével, vagyis minél gyengébb ft mellett történjen a szerződéskötés, és a teljes törlesztési futamidő alatt erősödjön, mert az könnyíti az adós helyzetét.
-
Róth
aktív tag
"valszeg 4200 környékén."
Nem fogod elhinni, pont 4200-on akartam eladni (a reggeli őrületben), de letiltott az unicredit, mert t+3 alatt nem enged eladni. Felhívtam őket, azt mondták, hogy azt csak személyesen lehet
Azóta nyitottam az ebrokernél. A real árfolyam nagyon kaffa dolog. Pénteken vakon trafáltam bele a 3300-ba.
Tényleg, az ebrokernél lehet t+3 alatt eleadni?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Eredeti játékok OFF topik
- Projektor topic
- Elemlámpa, zseblámpa
- A hivatalos árnál jóval többe kerülhetnek az új GeForce-ok
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- Egyre több pletykában merül fel az Intel eladása
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest