Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz Daelion #12935 üzenetére

Azt még nem próbáltam, mert le is van tiltva az alaplapi hangcirrentő,. De már a játék eredeti megjelenésekor is HDMI-s AVR keltette nálam a hangot (úgy kb. 2010 óta). Illetve más játék, vagy webböngészős youtube sem produkál semmi furcsát (a filmek passhthrough-ban mennek, szóval azt kár is listázni). De átnéztem, hogy ki van-e kapcsolva minden "enhancment" a Windows-ban (a HDMI-s nVidia audio driver-nek nincs külön control panele, mert nincs is rá szükség).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

• janos666

nagyúr

válasz Daelion #12933 üzenetére

Na, a következő cutscene-ben durvább, és ez stereo-ban is átjön. A legtöbb cutscene ilyesmi, de hallottam már ettől durvábbat is cutscene alatt. [link]
    Nincs semmi mod, vagy trainer cheat, csak a DoF effekt van kikapcsolva INI file-al (mind három részhez ezt az INI-t használtam), és a coalasced.bin-ben van átírva editorral a bolygó-scan hatótáv (de már a játék legelején visszhangzott, mielőtt ahhoz hozzányúltam).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

• janos666

nagyúr

válasz Daelion #12931 üzenetére

Lehet, hogy a 4.1 hangdoboz is közrejátszik, mert a ShadowPlay csak stereo-t rögzít (az AfterBurner pedig diavetítésben rögzít 4k képet + multichannel hangot), és így a videót visszanézve nem annyira visszhangzik. 4.1-en hallgatva a videó eleje hasonlóan visszhangos (kicsit rosszabb), de a végén az utolsó pár másodperc nagyon bedurvult közvetlenül hallgatva. [link]

• janos666

nagyúr

válasz Ryder62 #12929 üzenetére

Ha már Omega. Aria bunkerében annyira halk és visszhangos a beszédhang, hogy csak a feliratot tudom elolvasni (fentebb tekertem a hangerőd addig, hogy ha hirtelen robbant volna valami egy cutscene-ben, akkor a szomszéd is kiszalad a házból, hogy mi robbant :)) de "el is van kenődve" a beszédhang, nem csak tűrhetően visszhangos, mint a legtöbb helyen).

Az ME1-en is az a ráncfelvarrás ~90%-a, hogy rendbe tették az árnyékokat, amik mindig nevetségesen rosszak voltak, mert ott a HDR képmód sem adott hozzá sokat.
    Az ME2 pedig szerintem nem olyan túlzottan sötét, mint régen, de lehet, hogy csak a HDR képmód miatt, ami itt már jobban átjön. De a 3. részben tényleg szinte egyedül a HDR képmód az egyetlen extra (és hogy kaptak egy minimális béna "mocorgás" animációt a háttérben ácsorgó passzív NPC-k). De nem emlékszem, hogy ilyen sok helyen ennyire rossz lett volna a beszédhang, hogy néhol kivehetetlen normál hangerőn.

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #12927 üzenetére

Egy másik "csodás" remaster feature? "Glans flares EVERYWHERE". [kép] :))
    ... Sőt, nem csak zárt, de nyílt terepeken is visszhangzik a hang, mint az áttlat.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #12926 üzenetére

Egy másik kedvencem. "We retrofitted the Normandy to Alliance Standards" -> vagyis szigeteletlen végű kábelek futnak keresztbe-kasul mindenhol egy szál "Vigyázz, ne bukj fel a kábelben!" felirat nélkül (az életbiztosító tuti finanszírozza majd a magaszfesz áramütést). :DDD
    [kép]

• janos666

nagyúr

Már nem emléksze: Ez egy Legendary Edition újítás, vagy a sima Mass Effect 3-ban is állandóan erősen visszhangzik a legtöbb zárt térben zajló beszélgetés?

• janos666

nagyúr

válasz deedee #12087 üzenetére

"most mi van?"

Vagy lezárod magadban úgy, ahogy tetszik, vagy megnézel még 10-20 órányi dokumentumfilmet, ami segít még egy kicsit elmélkedni róla. :)) :D :o ;]
    De ez a sorozat egyébként tényleg nem rossz, függetlenül az "igazától": Choose Wisely, de azt hiszem kronológiailag ez volt előbb, csak ez uncsibb: The Indoctrination Theory - A Documentary (ennek is van vagy 3 része, csak nem találtam most hozzá lejátszási listát, ami összeszedi, az EC-s az utolsó?).

---

Hát nem sok, kicsit más színe van a videónak a végén. :P
    Kivéve, ha magas az EMS, akkor lehet egy kis extra meglepi a jobb végén.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz cyberkind #12082 üzenetére

Nekem is fura. Én kapásból ráfutottam a Liara<->Ash jelenetre.
    De végleg eldöntötte nálam a kérdést, hogy Ash sértődve lépett le, míg Liara nyugisan maradt ott a "mi lenne, ha mi így hárman..." reakcióm után.

(#12078) deedee
    Egy rész / hét?
    Nekem 60-80 órák rémlenek játékonként, ami napi ~10 óra, de ha semmi dolga az embernek, még akkor is kell néha működtetni a szervezetet.
    Nem tudsz rendesen aludni? (Bár mondjuk átlag emberhez képest én se a napi 10+ órával. :D)

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz #58450688 #12051 üzenetére

Szerintem 2015 vége sem lenne túl korai. A nagyja elvileg már kész van, a DAI megjelenése utáni negyedévben egy kis reklámidőhöz is juthat már, nyár lejére legtöbben befejezik a DAI story-t, őszre kinyaralják belőle magukat...

• janos666

nagyúr

válasz oriic #12035 üzenetére

Tedd hozzá, hogy én a Red vs. Blue sorozatos Sarge-ra asszociáltam. :))
    (Ami kicsit még illik is rá az utolsó fél-egy órában nyújtott szereplése után. ;])

Másnak is feltűnt, hogy az elején másképp ejti a narrátor az Effect szó első betűjét, mint később?

Amúgy tényleg jó, még az olcsó sztereotípiaátemelésekkel is, mert van benne pár eredeti poén. :C

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

Még egyel kevesebb ember maradt a Bioware-nél, akik az ME (és DA) szériákat indították: Casey Hudson’s Departure from BioWare/EA, de amiért tényleg ide kapcsolódik, hogy a "búcsúbeszédben" azt mondja jól halad a következő ME rész és elégedett vele (mondjuk ebben a helyzetben nem igen mond(h)a(t)na mást :D).

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #12030 üzenetére

Na, ez olyan hosszú lett, hogy kifogtam vele a saját rossz szokásomon, hogy begépelek és beküldök egy hsz-t és csak utána olvasom vissza, hogy helyenként belejavítsak (azért szoktam meg így, mert néha a tördelés is más a gépelhető szövegdobozban, így azt sem árt ellenőrizni).
    Most ebbe is belejavítgattam/toldogattam/törölgettem helyenként, de amilyen hosszú, így a végére letelt a 15 perc és nem tudtam leütni az OK-ot. :))

• janos666

nagyúr

válasz nanorambo #12029 üzenetére

A Shadow Broker és Omega nekem olyan értelemben kötelező DLC-k, hogy abszolút egyértelmű volt, mikor az alapjátékkal játszottam, hogy ezeket valamiért durván kivágták a játékból, úgy hogy túl nyilvánvalóan ottmaradtak a nyomaik (a 3. részben tapasztalatból már azonnal kapcsoltam is hozzá a DLC gondolatát, de a 2. részben még egyszerűen csak tanácstalan voltam, amíg elhintették a első ilyen DLC pletykát).
    Szerintem abszolút egyértelmű, hogy pusztán pénzügyi döntés volt, hogy ezek fizetős DLC-k, nem pedig az alapjáték szerves részei.
    Persze az már más kérdés, hogy szerintem abszolút méltányos az áruk, tekintve hogy mennyi tartalom van már az alapjátékban, de épp úgy ezekben a DLC-kben is, összevetve mondjuk egy 5-10 órás cső-FPS játék árával... Ezek szerintem egymástól független tények, ami külön-külön igaz.

És bár ez többé-kevésbé szinte minden ME3 story DLC-re (sőt, kicsit már magára az alapjátékra is) igaz (ami így eléggé hígítja a képet), de még az Omega sem túl koherens és/vagy konzisztens a játékvilág magjával (de akár más alapjáték részekkel).
    Aria önkényesen elrángatja a Föld és a Galaxis megmentésének égető terheitől az idegösszeomlás szélére taszított Shepard-ot egy all-in jellegű (már-már "öngyilkos"-) küldetésre, csak hogy visszanyerje Omega-t, miután a csúnya Cerberus-os bácsi ellopta tőle.
    Egyáltalán nem kritikus a Reaper háborút tekintve (én legalább is nem éreztem annak), viszont hatalmas kockázattal jár (amit a játékon belül is egyenesen kimondanak). Gyakorlatilag csak a vak szerencsén múlik, hogy túléli és nem esik fogságba Shepard, aki hátrahagyja a képzett társait/barátait, csak mert Aria (egy öntörvény kvázi-bűnöző) így fütyül (még ha szabad döntésünk is az, hogy elvállaljuk-e a küldetést, de így hogy fizetős DLC, szerintem logikus, hogy aki megveszi, az már el is vállalja, illetve hogy minden rajongó megveszi a nyers tartalommennyiség miatt -> ezt a kettőt összeadva szinte miden rajongó elvállalja a küldetést...).
    Csak ez után jönnek azok az apróságok, hogy régóta úgy tudjuk, hogy ebből aszteroidából már réges rég kibányászták az utolsó értékes ásványokat is, most mégis gőzerővel robog az ezo bánya (bár mi csak a finomítót látjuk működni, ami magyarázható úgy, hogy itt dolgozzák fel a közelben bányászott nyersanyagot -> ez abszolút logikus lenne, de a játékon belül ezt nem így vázolják fel nekünk, hanem ezzel ellentétesen egyenesen bányaként hivatkoznak rá többször is) ; na meg hogy nyugodtan sétálgatsz a (néha nagyon fontosan bezárandó) légzsilipek külső oldalán sisak nélkül (amit esetleg felvehetnél olyankor is, mikor veszélyes, hogy kinyílik a zsilip -> de ez valamiért nem jut eszetekbe, csak hogy be kell zárni a zsilipet...).

A Citaled DLC-ről pedig már hosszasabban is leírtam egy-két hónapja, hogy bár önmagában tényleg nagyon élvezetes, de szerintem annyira passzol bele az ME3 történetébe, mint egy barna betonkaró, amit egy hatalmas gemkapoccsal akasztottak rá egy diófára, aztán várják hogy mikor lesz rajta termés.
    Gyökeresen és abszolút más az alapjáték és a DLC hangulata, amik közt mindenféle átmenet nélkül járkál Shepard és a játékos. Egyszer még összeveszünk a Normandi-n Joker-el, hogy azért viccelődik velünk, mert fél hogy összeroppanunk a stessz alatt, gyötörnek minket a rémálmok, tudjuk hogy pusztul a világ, stb, stb (szóval a komplett ME3 alajáték storyarch...), aztán leülünk suchi-zgatni egy étteremben és vidáman viccelődünk arról, hogy miként akar minket megölni valaki, a végén pedig partit rendezünk, iszogatunk, story-kat mesélünk, zero-stressz, aztán hirtelen díszletcsere, vissza a hajóra mint ha misem történt volna, folytatódhat a világégésről szóló jelentések és rémálmok sorozata ahol abbahagytuk (persze a konkrétabb példák, amiket hoztam függenek attól is, hogy épp mikor játsszuk a DLC eseményeit, de szerintem bármilyen lehetséges ütemezésre igaz a gondolatmenet lényege, akár a legelején, legvégén, vagy szétszórtan játsszuk -> szerintem talán ebben a sorrendben a legrosszabb kohézió szempontjából).

A Leviathan pedig -szerintem- kicsit kakukktojás, mert azon túl, hogy önmagában -szerintem- nagyon jó DLC (visszahozza a játékba a rejtélyes és misztikus legendák adta hangulatot, még ha kicsit túl erős is lett a hangsúly ezek dedikált nyomozásán, vagy akár csak a legendák számbavételén a puszta rejtélyességen, a hangulatfestő szerepükön túl, minthogy ez inkább sci-fi mint fantasy, vagy épp "Miami helyszínelők" jellegű nyomozós játék...) ráadásul akár koherens és konzisztens is lehetne a játékvilággal..., csak valamiért mégsem teljesen az... Még mindig sokkal inkább az, mint a Citadel vagy akár Omega (sőt, nekem a From Ashes is határeset, de erről majd később...).
    Ugyanis szintén kicsit túl élesen emeli ki a játékost a fő történeti szálból, illetve hasonlóan túlzott közvetlen kockázatnak teszi ki Shepard-ot (még ha közel sem annyira indokolatlanul és agresszíven, mint a korábban tárgyalt DLC-k). Bár itt ez még kellemesen vitatható, hogy a Leviathan rejtély megérte-e, hogy Shepard kockáztassa az életét (ugye csak egy hajszálon úszta meg, miközben nem volt semmi garancia, hogy a háború szempontjából effektíven is hasznos dologra/tudásra lelhet) és hogy az egész misztikum jellege indokolja-e ezt a hangulatváltást. Most így végiggondolva én meg is adom az igazat ezeknek az érveknek. Csak hogy ... !!! Az a probléma továbbra is fennáll, hogy egy ilyen rejtély leleplező story úgy végződik, hogy csak Shepard kommunikál a lényekkel, sőt még ő is csak álomszerűen. Olyan állapotban találkozik velük, ahol mindenféle ősi lények tényleges jelenléte nélkül is nekiállhatna egyedül hallucinálni (attól is folyhat a vér az orrából és képzeleghet, amitől a műszeres sivítoznak körülötte, hogy baj van, veszélyben a gép működőképessége / gépkezelő élete). Vigil-el legalább két másik szemtanú jelenlétében beszélgetett, de még így se nagyon hitt neki senki. Ahogy itt beszélgetett, még én, a játékos sem igazán tudom, hogy higgyek-e neki (mármint hogy ez nem csak egy alaptalan hallucináció, egyenesen Shepard elméjéből, nem létező dolgokról...) és a játékvilág sem teszi ezt meg később (jó, persze, ez azért -is- lehet -és valószínűleg van- így, mert ez egy DLC, de egy ponton élesen vége a DLC-nek és onnantól mint ha meg sem történt volna az egész, pedig szerintem elég érdekes és lényeges esemény volt ez a játékvilág szempontjából, ami sok későbbi beszélgetésben felbukkanhatna - nem csak a legvégén megjegyzésként -> már ha valóban így történt, ahogy mi játékosok és Shepard megéltük...).

És akkor From Ashes... Szerintem logikusan nézve az egyik legnagyobb kamu (akkora, amivel már csak az utolsó ~30 perc vetélkedhet -> már ha így értelmezzük a lezárást...). Túlontúl kényelmes ez, hogy pont most épségben kiolvasztanak egy prothean-t, aki szóbáll velünk.
    Érdekes és jó vele beszélgetni, illetve elvinni egy-két helyre (főleg Thessia-ra), de ettől nekem még túl mesterségesen odabiggyesztettnek tűnik (nem annyira, de hasonlóan, mint az Omega vagy Citadel, még ha utóbbit nem is nagyon lehetne űberelni, esetleg egy játékon belüli easter-eggs My Little Pony minijátékkal, vagy hasonlóval), de én most sem vagyok hajlandó összekeverni a jó játékélményt a jó történetírással. Szerintem ez is csak az előbbi, nem az utóbbi, utóbbi csak egy kifogás, nincs valódi logikus magyarázat (bár legalább nem is próbálnak ráerőltetni valami hülye magyarázatot, csak hagyják elsiklani annak hiányát).
    Én ezt úgy oldottam volna meg, hogy Liara (ahelyett, hogy végig halál depis - amit gondolom főleg azok vették észre, akik Shepard-je románcot próbált vele folytatni) beszél nekünk arról, hogy milyen új érdekes és részletes dolgokat tudott meg (korábbi szenvedélyének tárgyáról...) a prothean civilizációról a most Mars-on talált új archívumokból. Vele is szívesen beszélgettem volna jó sokat valami érdekesről, amiről szívesen beszél és engem is érdekel. (Ez még arra is kiváló lett volna, hogy látszólag menjen tovább a "románc", mikor szenvedélyesen beszél nekünk róluk, mi pedig őszinte kíváncsisággal figyelünk rá... -> És itt most vissza is utalnék egy kicsit a korábbi érveimre, hogy mennyire hangsúlyos a 3. részben --mármint az alapjátékban--, hogy mindenki depis --- kontra Citadel DLC...)

Lassan jöhetne már valami hír a következő játékról. Bár erősen kétlem, de talán legalább egy kicsit okosabbak leszünk belőle az első 3-ra nézve is.

• janos666

nagyúr

válasz Apollyon #12026 üzenetére

"De ha a Pinnacle Station-ön eléred az első helyet vagy valami ilyesmi, akkor a ME 2-ben elérhető lesz Shepard lakása az egyik bolygón."

Őőőő? :U
    Pont ezt akartam hozzáfűzni (mikor az kérdést olvastam), hogy nyerhet az ember egy házat, ami kb. semmire nem jó, már csak azért sem, hisz a gyakorlópályák nehézsége miatt valószínűleg a játék vége felé kapja meg, a második részben viszont már "nyilván" nem lesz elérhető (mondjuk logikus is, ha valaki megörökli, mikor halottnak nyilvánítják főhősünket).

Akkor csak én nem találtam meg a 2. részben, vagy belefutottam valami bugba? :F

• janos666

nagyúr

válasz Ryder62 #11915 üzenetére

Csak a főküldetések számítanak a már elrabolt legénység sorsába, a mellékküldetések és DLC-k nem? Én azt hittem minden, esetleg a nagyon apró lótifuti mellék-mellék-küldetések nem.

Én legutóbb kinyitottam Legion-t editorral az elején. Bár ez csak akkor működik rendesen, ha HDD-ről, vagy esetleg BD-ről fut, a dupla DVD-s kiadással gáz.

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #11888 üzenetére

Hopsz, rossz helyre toldottam be szerkesztéssel egy mondatot. Az (utóiratot nem számolva) utolsó helyett az egyel megelőző bekezdéshez szántam azt a kiegészítést. Bár így kicsit viccesebb. :D

• janos666

nagyúr

válasz bacsis #11880 üzenetére

2007 vége, az én PC-s szemszögemből 2008 közepe óta, tehát már 6 éve, ~2200 napja kint van az első rész. Egy végigjátszást én átlagban 90 órára saccolnék (ez inkább felfelé kerekítve). Így 5+4+3=12 végigjátszással ez ~1100 óra, ami átlagosan napi 0.5 órát jelent.

Összességében szerintem átlag napi 1 órát játszottam az utóbbi 6 évben.
    Nem mondom, hogy ez nem sok (mivel nyilván van, hogy több egymást követő nap egy percet sem játszom, így van olyan nap, amikor több órát is), de azért még nem nő hozzá az ember a fotelhez. :))
    Ami tényleg betegesnek hangzik, hogy ennek ~50%-a a Mass Effect. :DDD
    A maradék 50%-ból, mondjuk 20%-ot vihetett el a Dragon Age sorozat, 10% lehetett a Skyrim, 10% az Assassin's Creed sorozat, és 5% a StarCraft2+kieg, továbbá 5% vegyes hülyeségek, amikre hirtelen nem is emlékszem és valószínűleg be sem fejeztem, csak kipróbáltam és töröltem (kicsit megerőltetve magam, még a Portal 2 volt ebben az időszakban, ami tetszett).

Az első ME1 végigjátszás nálam is nagyon hosszú volt normál nehézségen, mert nagyon szokatlan volt számomra ez a játékstílus (előtte lényegében csak hagyományos FPS-ekkel, és egy-két C&C RTS-el játszottam, TPS-el se nagyon, RPG-vel pedig egyáltalán, a TPS-RPG pedig tudtommal mindenkinek viszonylag új dolog volt) így sűrűn meg is haltam, illetve jelentős idő volt beletanulni az inventory és skill point rendszer kezelésébe, a TPS irányításba, stb.

Ezt követően a további végigjátszások (akár >1. rész, akár ismét az 1.) már jelentősen gyorsabban mentek. A >100 órából lett max 80 (mindenestől, DLC-vel, összes melléküldetésekkel). Mivel nem kezdtem el emelgetni a nehézségi szintet (esetleg az elsőt tettem nehézre olyankor, mikor importáltam egy hadviselt karaktert, mert akkor volt némi előnyöm, de sohasem maximumra), így már csak véletlenül haltam meg (szerintem így racionális játszani, nem úgy ha 10 percenként nyomja valaki a quaickload-ot, Shepard csak egyszer hal meg és támad fel a story-ban, inkább arra "gyúrtam", hogy minél gyorsabban és hatékonyabban irtsak le minden normál nehézségen játszó ellenfelet, szóval tényleg valahogy úgy nézzen ki a dolog, mint ha egy olajozott profi katonai hadművelet lenne -"fel sem fogták mi történt, mielőtt kifeküdtek" stílus-, nem egy szimuláció, ami szinte lehetetlen helyzetet teremt, de újra és újra megismételik, míg valahogy sikerül túlélni).

Már tudom, hogy milyen sorrendben érdemes végigjárni a galaxist, hova melyik csapattársat érdemes választani és mikor melyiknek milyen fegyvert (ME1-ben modokat) érdemes adni, hogy a lehető leghatékonyabban irtsuk az ellenfeleket, így a combat rész rengeteget gyorsult fix nehézség mellett.
    Aztán az ME2-ben már az RPG elem is sokkal kevesebb volt, és az első végigjátszás után sohasem játszottam többé a bolygó scan-erel, ami szintén sok időt megspórol (helyette inkább adtam magamnak ásványokat egy save editor-al, mert az első végigjátszáskor folyton anyáztam scan-elés közben).
    A harmadik rész pedig eleve nagyon rövid a DLC-k nélkül, ha már sok a tapasztalatod az ME játékokkal. Így hasaraütésre talán 10 óra alatt át lehetne rajta szaladni, ha normál nehézségem sohasem halsz meg és csakis a kritérium küldetéseket csinálod (ha átugrod a beszélgetést, amit enged, akkor talán még kevesebb).

Nem vagyok rá büszke, hogy lényegében egy antiszociális depressziós ingyenélő vagyok, így rengeteg az egyedül eltöltendő szabadidőm, de nem is szégyenlem. Ha ilyen kérdést szeretnénk feszegetni, ez nem is úgy néz ez ki, hogy imádok játszani, hanem úgy, hogy nem tudok mit kezdeni magammal, de szerencsére elég jól lekötnek ezek a játékok. Ha nem lennének, valószínűleg már vagy megőrültem volna (de ebben az irónia az, hogy van aki most is annak tekint ennyi Mass Effect után :D), vagy rendszeresen tudatmódosító szereken lógnék (egy időben majdnem az lett a hobbim, de a tapasztalat alapján ahhoz is kellett a társaság, amivel sohasem jöttem ki jól, még olyankor és úgy sem, mikor mindenki be volt állva valamitől...), az idióta mellékküldetéseit pedig szépen csoportba lehet fűzni egy-egy galaxisjáró scan-körútba és citadel-körútba, ha már tudod mi a téma.

Na de inkább "viszlát kedves naplóm, de itt most félbehagylak". :))

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Ryder62 #11876 üzenetére

Eleinte (az első részre nézve 2. és részlegesen 3. végigjátszás [rész]sorozat) azért, hogy az aktuálisan következő rész előtt átismételjem és kicsit még jobban megismerjem a világot, mert elég nagy ahhoz, hogy elszaladjon az ember pár apróság mellett, illetve hogy egy éven belül homályosodjanak az emlékek (legalább is, mikor még csak 1x vagy maximum 2x játszotta végig az ember, később, többszöri ismétlés után már nyilván nehezen felejt el bármit, akár hosszabb idő alatt is).

Később (az első részre nézve már 3., 4. menet, későbbi részekre nézve rendre n-1, illetve n-2) részben azért, hogy több rész történetének ismeretében tovább iteráljam a döntéseim (dacára annak, hogy a 3. rész vége után - bár ez nyilván csak azóta van érvényben, hogy a 3. résznek is elértem egyszer a végéhez - ez már végképp hamis ábrándnak tűnik, hogy számítana bármit, de sejtettem ezt korábban és e tekintetben mindig is a döntési képesség illúzióját igyekszem élvezni annak, amit nyújt), ezzel valamiféle "tökéletes" végigjátszást kreálva (noha ez nem elsődleges cél volt, nem így álltam hozzá, de a jövő ismeretében nehéz úgy játszani, mint ha még nem tudnám, hogy mi lesz az egyes döntések következménye...) illetve egyszerűen csak azért, hogy tovább élvezhessem a játékok puszta hangulatát, még egy kicsit tovább lehessek Shepard bőrében.

És most még ugyan ezért, a hangulat élvezetének lehetőségéért próbálok kiegyezni magammal, hogy nem lenne beteges egy sokadik végigjátszás (az elsőre részre nézve már - ha jól számolok - az 5. többire rendre 4. és 3.), azzal érvelve, hogy a 3. rész story DLC-ivel még csak 1x játszottam, és odaígértem magamnak egy olyat, hogy most egy renegade női főhőssel játszom végig, nem a szokásos férfi karakterrel, aki igyekszik nagyjából úgy viselkedni, mint ahogy én tenném (persze itt is megjegyezve, hogy a legelső végigjátszás óta nehéz úgy dönteni, mint ha nem ismerném a jövőt -> de fantasy és akár még talán sci-fi történetben is elfogadható, ha a főhős részben ismeri a jövőjét úgy, hogy ezt senki más nem tudja, csak ő :D).
    *Pontosabban az első rész 2. végigjátszása is ilyen volt már, de aztán a férfi karaktert vittem tovább a második részben, közben pedig elveszett a nő mentése (akkor még nem volt steam cloud és nem tartottam nagy becsben, a férfi karakterről volt csak dupla backup).

Bár ha többet tudnánk egy esetleges remastered trilógia kiadásból (amiről pletyka már volt) akkor inkább megvárnám azt, mert talán többet nyújtana (ha pl. legalább a durvább bugokat kijavítanák, vagy integrálva megkapna minden előrendelői/promóciós DLC-t, amihez most legálisan nem is juthatok hozzá), de annyira nem többet, hogy még megint ismét csak újra elölről mindet. Bár lehet, hogy addig sem lesz semmi új játék, ami többet ér, mint akár századszorra is ME-vel játszani. Mondjuk az új Dragon Age talán nem lesz rossz.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz robyg #11867 üzenetére

Nekem a Citadel DLC-ben volt először érdekes Miranda. ;)
    (Mint ha ő is kapott volna egy kis szelet "lelket" Martin Legion-től. :P)
    Így visszagondolva, az első részben erősen sugalmazott Liara románcot erősen lerombolták a végére, amin a Citadel sem segített (a szeretni való ártatlan régész lányból, aki spontán beléd szédül, a felvonások közt tett kényszerpihenő alatt lett egy olyan zárkózott hideg blubitch, akit az új munkája és hobbija mellett Shepard már képtelen érdekelni, nem még őszintén lázba hozni, újabb 'álmok' ide vagy oda). A beamrush előtti búcsúzóról már nem is tudom eldönteni, hogy azért volt egy "meghitt sötét űr", mert lusták/időhiányosak voltak megcsinálni, amit eredetileg odaterveztek, vagy ez is csak azt fejezte ki, hogy milyen üressé és hideggé vált ez a "kapcsolat" (mint az Űr).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz robyg #11862 üzenetére

Erre válaszoltam kettővel lentebb.

• janos666

nagyúr

válasz robyg #11855 üzenetére

Sorban találkozgass mindenkivel, aki szeretne veled összefutni és előbb-utóbb ő is előkerül (de nem sok időre, nem ragad ott nálad utána, illetve nem tudom hogy folytatják-e románcukat, nálam csak barát volt).

• janos666

nagyúr

válasz robyg #11837 üzenetére

A Quarian-Geth dolgot én sohasem fogadtam el érvnek a befejezés boncolgatása kapcsán. Az én értelmezésemben, az irracionálisan túláradó ipari/kulturális/spirituális utópisztikusság agyonhangsúlyozásával együtt is, ez még csak nem is béke, hanem egy törékeny tűzszünet. De mondjuk, hogy legyen béke... Na de meddig? Nem tudom mennyi idő telik el pontosan a játékban onnan, hogy Legion és Shepard a földre rogynak saját világmegváltó küldetésük végén, de szerintem napok, hetek, legfeljebb is egy-két hónap. Ez így szerintem még messze nem precedens értékű egy "ion"-ok (na ezt sem tudom mennyi idő, de gondolom sok nagyságrenddel több idő) óta létező, Geth-ektől nyers hardware-ben és szoftverben fejlettebb AI elemzésével szemben. Avagy, még ha úgy is lenne logikus, ha a StarChild hazudik vagy téved, én hamarabb hiszem el neki, hogy ez a konfliktus sohasem fog megoldódni, mint Tali-na és ... Legin-el már nem is tudunk beszélni erről ..., hogy most már "örökké" tart majd az öröm és boldogság (*), sohasem újulhat ki a viszály bármiféle külső vagy belső hatásra. (* Emlékeztek arra a beszélgetésre az Illium-i bárból, hogy a Quarian-ok ruháiban - amibe később Tali elmondása alapján a Geth-ek is letöltődhetnek - ... na ezt a mesét most inkább nem folytatom :)) :DDD ;] :P).

Legion pedig könnyen lehet, hogy az Illusive Man-től kapta kölcsön a "lelkét" (miután neki már nem kellett az utolsó implantátuma után), amiről azt hitte, hogy az övé. Bármi áron - beleértve a Reaper kódrészek használatát is - újabb lépcsőre akarta hozni a a Geth-ek evolúcióját - miután korábban egyértelműen leszögezte, hogy szerintük ez egy helytelen út.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #11830 üzenetére

Lejárt a szerkesztés, de az utóbbira ("lehajítok még pár generic NPC-t") van is példa a játékban, pl. bent a Purgatory-ban a bejárható szint alatt. Nem csinálnak semmit, csak úgy oda vannak halmozva tucatjával "dísznek", nem külön rajzolták meg őket oda és arra a célra jó, rossz, vagy optimalizált minőségben, egyszerűen csak lehajítottak sok standard minőségű 3D modellt. Közben viszont a mi szintünktől magasabban ismét lehet látni butított modelleket is.

Szóval szerintem a standard generic NPC lehajigálásával kezdtek, aztán nekiláttak papírmasézni, míg elfogadható fps-t kezdett produkálni minden tesztelt (PS3, X360 és egy választott PC) gépeken. És ez az, amire nem volt elég idő, hogy átgondolják hogy mit és mennyire lenne érdemes lebutítani.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz nanorambo #11829 üzenetére

Ez szerintem más formában lehetett időprobléma. Pl. a PS3 és Xbox 360 konzolok tudásának aránytalan felhasználása.

Alapvetően jó döntés lehetne, hogy ami sűrűn és közvetlenül a szemünk előtt van, az legyen a lehető legszebb, ami viszont csak ritkán látsz és sokszor csak a képernyő szélén, az lehet akár viszonylag csúnya is. Csak ahelyett, hogy (mint normális esetben) kerestek volna egy optimális kompromisszumot (ami elég időigényes iterálgatássá válhat: elkészíteni több verziót, aztán mindent kiértékelni, hogy melyik hardware hogy bírja és hogy néz ki), ez elment az abszolút végletekbe, mert a vázlatszintről indulva nem volt idejük kísérletezgetni, hogy mi az, amit egyik oldalon még megéri kicsikarni, illetve a másikon már elfogadhatatlan lefaragni, viszont ki volt adva parancsba, hogy "szépnek kell lennie", aztán bíztak benne, hogy főnök úgyse néz be a sarkokba. :DDD

Szerintem a fejlesztés korai stádiumában egyszerűbb lett volna nekik odatenni mereven egy helyben álló, de rendesen kidolgozott 3D-s NPC-ket (copy-paste stílusban, először ME2 NPC-ket, aztán hasra ütés szerűen kicserélve random ME3-asakra, amiket előbb-utóbb úgyis el kellett készíteni máshová), mint ezeket a papírmasékat, mert ezt szándékosan kellett így összerakniuk, kimondottan erre a célra. Még ha nem is volt nagy munka, de külön egyedi tevékenység volt, hogy ők most összedobják ott azt a papírmasét, nem pedig csak nyomkodták a gombot, hogy "na, akkor lehajítok még oda pár 'generic NPC'-t".

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz oriic #11826 üzenetére

Ezt az első képet én máig nem értem. :(
    Az még ímmel-ámmal rendben (ha nem is el-, de felfogható), hogy multiplatform játéknál a leggyengébb gép szabta korlátokat lustaságból a többi is megsínylette, és ha ezek közt a megszorítások közt evickélve úgy döntöttek, hogy a legtöbbször csak perifériás látótérbe kerülő dolgok modelljei lehetnek elnagyoltak, de egyrészt ez már akkor is borzasztó nagy túlzás (önmagában is, bármilyen messze lennének az itt belátható távolságon belül), másrészt az szerintem már végképp érthetetlen, hogy a közelebbi és jobban megvilágított modellek nem csak kevesebb poligonból állnak, de abszolút textúra nélkül, mint a tőlük távolabbi, sötétben ácsorgók, akik már megérdemeltek egy laza Quake 3 minőséget.
    (És akárhogy is, akkor is szégyen, hogy legalább PC-n nem cserélték le ezeket az ajtónállókat rendes NPC-kre, akármilyen hülye fapados idle animációval.)

Bár én csak PC-n játszottam. Lehet, hogy valamelyik konzolon a textúra nélküli 3D modellek mögött már nem textúrázott 3D modellek, hanem egy szál textúra (mint egy fal, amire álló emberek képét festették) áll? Mert akkor már talán érthető (de akkor még kevésbé az, hogy ha már hozzányúltak PC-n, ahol nem így van, akkor az előtérben álló textúra nélküli modelleket miért nem cserélték 3D-s NPC-kre).

Még csak játékok fejlesztés közben kilopott verzióiban láttam ilyesmiket (több ilyen jellegű dolog is van az ME3-ban), ahol még abszolút csak vázlatszinten van összetákolva pár dolog, amiről még talán nem is döntöttek, hogy később rendesen kidolgozzák vagy kidobják.
    Az is fura kicsit, hogy a legzavaróbb bugokat sem javították soha a DLC-zős időszakban.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Ryder62 #11816 üzenetére

Nőt, vörös hajjal és renegade hajlamokkal. ;) :B :K
    Mondjuk olyasmit, mint ez (még nem találtam még a facecode-jait): 1, 2

A két hasonló képet pedig azért így szúrom be, hogy megkérdezzem: Másokat is idegesít esetleg - főleg mondjuk azóta, hogy / és ha esetleg nézegettek "*** elmélet" videókat - hogy az ME3-ban rendszeresen a "kamerába" nézve fejezi be a mondandóit Shepard, vagy mikor ő háttal áll nekünk, akkor más szereplők, akik addig Shepard szemébe néztek (esetleg mindenki belemered, ha oldalt álltak neki)?

Mikor először játszottam, akkor tudatosan nem is igazán tűnt fel, főleg nem zavart, de mióta felhívták rá a figyelmem, azóta folyton szurkálnak ezek a tekintetek. :P
    Ezzel most nem ezeket az elméleteket akarom még tovább bizonygatni vagy vitatni, hanem konkrétan az a bajom, hogy ez most nekem már elvesz a játék élvezeti értékéből (mint egy pixelhiba a monitoron, vagy karc a szélvédőn, amit akár hónapokig észre sem veszel, de ha egyszer megtalálod, akkor nem tudod többé nem meglátni, akárhányszor ránézel zavar...). :DDD

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz bacsis #11795 üzenetére

Ha már van ME3 mentésed, akkor indítasz egy új játékot ugyan úgy, mint ha először szeretnél játszani az ME3-al, csak új karakter helyett importálod a régit, hasonlóan, mint mikor a 2. vagy 3. rész kezdetekor importálod a megelőző részek karakterét.

Ezt amúgy én sem tudtam, hogy a 2. és harmadik részben is magasabb szintre lehet jutni, ha többször játssza végig az ember.
    Nekem logikusabbnak tűnik, hogy ha ismételni szeretne az ember, akkor az első résztől kezdi és még talán azt is egy új karakterrel (pl. másik "kaszt"-ú vagy esetleg másik nemű főhőssel, stb).
    Kicsit fura, hogy sorban minden részt kétszer-kétszer kéne egymás után végigjátszani. :))

• janos666

nagyúr

válasz tiv83us #11776 üzenetére

Nekem sokkal jobban tetszik a vége EC nélkül. :P

Sovering: [...] reasons beyond your comprehension [...]
    Sehpard: Shit, that advanced AI thing scared the shit out of me!
    Liara: Yeah. By the Godess! I am so scared!
    --- A few years later. The same topic with an even more advanced AI ---
    EC-StarChild: It's pretty simple, really. Just let me explain it like you were 10 years old. I am sure you will completely understand everything in a few short minutes. So, [khmm] a veeeery long time ago, in a galaxy faaaar faaaar awaaay, there was aaa ... ... ...
    Shepard: K, thanks. Jeez! It was a pretty cool story, bro. Got it! Right! KK!!! It wasn't complicated at all, I see and understand everything now!
    EC-StarChild: Would you like me to explain it again with a little extra details? Just to make sure you got it?
    Shepard: KK, thankZ! Shoot! I am all ears. You are soo kind! Love your stories!
    EC-StarChild: So, in a Galaxy, far, far away... ... ...
    Shepard : Zzzzz ZZZZZZ ZZZzzzzz

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz bacsis #11773 üzenetére

"végülis úgy lezárták, hogy ha lesz is Mass Effect4, ezt a történetet már nem lehet folytatni"

Pedig a játékon kívül még folytatódik. :DD
    Ez korábbi és hangulatosabb: Indoctrination Theory (3db ~1,5 órás rész)
    Ez pedig frissebb és izgalmasabb: ChooseWisely (4 epizód)
    Szerintem az, hogy utóbbinak még most készül az 5. része, elég jól jelzi, hogy még nem mindenki zárta ezt le magában. :))
    Mindkettőben különbözőképp jelenik meg a túlzott "belemagyarázás" és szándékos egyoldalú értelmezés, de ettől függetlenül szerintem mindkettő érdekes (főleg annak, aki úgy van vele, hogy Mass Effect-ből sohasem elég, de már szégyellné újra végigjátszani :D) és nekem jobban tetszik a CW sorozat.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz nanorambo #11771 üzenetére

Nagyon jó lenne az agresszív perlin noise nélkül (amitől ráadásul még a sötét árnyékos rész is túl világos szürke lesz, jobb lenne feketén...). :O
    Az első részben hihetetlenül utáltam a film grain effektet, már a Citadel-en jártam Eden Prime után, mire végre megtaláltam, hogy mit kell kikapcsolni.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz bacsis #11766 üzenetére

Ha nem kerültem volna a spoiler-ezést, akkor javaslatom volna, hogy a gyermekközönség előtt a középsőt választ, mert szerintem ez a legszebb.
    A másik kérdés azóta is folyamatos vita tárgya, ami talán sohasem zárul majd le végérvényesen (leghamarabb is a következő Mass Effect játék bemutatásakor, de valamiért nem bízom benne).
    Nekem az az ME3 autosave van eltéve, amit a StarChild-al folytatott beszélgetés végén készít a játék, hogy válassz egy irányt. :))
    Én pillanatnyilag a vörösre hajazok, mint legjobb és kékre, mint legbutább.
    Élőben az első ME3 végigjátszáskor én is a zöldet toltam.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz tiv83us #11762 üzenetére

Hehe, vicces, mikor évekkel később tényként emlékszem vissza valami hülyeségre, amit csak poénból találtam ki. :))
    Lehet, hogy több köze van a héber igazsághoz (~ Názáreti Jézus, Nazar...). :DDD

Olyan, mint amelyik így rácuppan a Citadel rudjára: [link] :P

De amúgy tényleg hasonlítsd össze Harbinger-el... Ha minden áron rá akarod erőltetni a földi emlősök nemi jellegeit, akkor szerintem sikerülni fog (karcsúbb, kecsesebb) és valamelyest "anyáskodóbb" is (Sovering, még ha erős hátsó szándékkal, és hasnló végső célokkal is, de hosszabb időre és csoportokban gyűjti maga mellé, akit tud, míg Harbinger inkább olyan mint ha fennakadt volna a "megölök mindenkit, megölök, megölök, meg meg" Dopeman szám :DDD).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz tiv83us #11760 üzenetére

Szerintem ezt könnyen meg lehet magyarázni, hogy a Galactic Codex miért volt szimplán out-of-date (vagy akár egyenesen pontatlan is), amikor könnyen halott/sérült lehetett már sok felelős szerkesztője/lektora, és amúgy is problémás lehetett a szinkronizálása a hagyományos kommunikációs hálózat zavarai mellett.

Sovering vajon tényleg "nő" jellegű tudat volt (Legion beszámolója után)?
    Ezen a képen tényleg sokkal kecsesebb, mint Harbringer. :B ;]

• janos666

nagyúr

válasz #85552128 #11746 üzenetére

Tudom mit jelent az IP, ezért esett nehezemre összerakni, hogy akkor mi van.
    Megy a Mass Effect menü zenéje, beszél pár arc a Mass Effect stábjából, mutogatnak olyan képanyagokat, amik akár egy új Mass Effect-hez is tartozhatnának, és akkor jön egy K.O., hogy "mi már valami tök mással foglalkozunk, míg a montreáli csapat csinál még egy ME játékot".

A DA2-t még elfogadtam olyannak, amilyen, de egy ahhoz hasonló ME folytatást már nem igazán bocsátanék meg nekik (a DA2 és az ME trilógiazáró kalamajka után), de ettől az interjútól olyan érzésem lett, hogy a most következő ME még olyan sem lesz.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

Segítene valaki megérteni, ami ebben a BioWare E3 Official Trailer - Mass Effect and New Title Update videóban elhangzik?

Először azt hittem, hogy a következő Mass Effect játékról beszél Casey Hudson, de amint megszólal az ME1 menü intrója (amit nem bírok megunni a hozzá kapcsolódó érzelmek miatt :B), akkor egy pillanatra elsötétül a kép a fejemben attól, hogy:
    "While the Montreal studio is working on the next Mass Effect game, our team here in Edmonton is developing a completely new IP."
    Szóval ezzel ő itt most nyíltan kijelenti, hogy a következő Mass Effect játék csak egy szimpla rókabőr lehúzó copy-paste szar lesz, melynek készítésben legfeljebb nagyon kis részben vesznek részt azok, akiknek köze volt az első három részből legalább egyhez, mert az a csapat már egy új ME szerű, de nem ME játék koncepciótervein ügyködik?

Mondjuk mint ha egyszer olvastam volna már valami hasonlóról, de azt hiszem akkor még nem volt ennyire biztos/hivatalos, hanem abszolút csak pletyka, így nem is nagyon maradt meg bennem, időközben pedig nem olvasgattam az új pletykákat vagy néztem hasonló "interjúkat".

Azt hiszem kicsit csalódott vagyok, és hogy a Dragon Age-re jobban fogok figyelni a közeljövőben, mint az ME-re.

-> Ez amúgy mindig érdekes kérdés volt nálam, sohasem tudtam dönteni, hogy melyiket szeretem jobban, de miután a DA2 túl jellegtelen volt, az ME3 vége, és emiatt a komplett ME sorozat viszont egyáltalán nem megy ki a fejemből máig sem (miután nézegettem ezeket a teóriázó videókat, próbálok fejben tartani minden apró részletet), így erősen erre helyeződött a hangsúly. sokkal jobban érdekelt most az ME az E3-ról, mint a DA3 és mikor mégis láttam a DA3-at, csak a grafikája tetszett, a többivel kapcsolatban erősen szkeptikus voltam. Bár a fenti idézet tényleg egy WTF moment volt most nálam, vissza is tekertem.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz bacsis #11734 üzenetére

alapjába véve felnőtt fiúknak/férfiaknak készülő játék

Ez azért nem annyira egyértelmű. Pl. talán még jobb is a női karakter hangszínésze.

Bár a renegade Jane karakterem sohasem élte meg a harmadik részt (már nem is emlékszem, hogy a másodikban meddig jutott, ha egyáltalán elkezdtem vele), szóval inkább csak a befejezést boncolgató videókban láttam/hallottam.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz bacsis #11732 üzenetére

Hát #11724 :B
    Nekem gyerekem nincs, a legközelebbi a húgom. Őt sohasem sikerült rávennem, hogy próbáljon megismerkedni a Mass Effect-el, pedig a The Longest Journey-t és a Dreamfall-t pl. egyedül is végigjátszotta és szerette nézni az Assassisn's Creed-eket, de néha még azt is, ha épp erős VGA-m volt és techdemó gyanánt tettem fel különböző látvány-játékokat. A Dragon Age-re sem szánt annyi időt sem, mint mondjuk a Crysis-re. (Most pedig már nem is fog, mert külföldre költözött, repül az idő...)

• janos666

nagyúr

válasz bacsis #11730 üzenetére

A póló sem rossz, de én azt javasoltam volna, hogy készíttess valakivel egy bábut, ha a plüss is megfelel. Egy olyasmit szerintem bármilyen tehetségesebb varrónő összerak, vagy esetleg valamilyen művészképzőbe járó lelkes diák (én így rakattam egyszer össze valamit, amiből az eredeti dollárban, nem forintban rugdosta az ezreseket és ehhez mérten bőven jó lett a másolat).

Jó volt olvasni az eredeti hozzászólásodat. :B

• janos666

nagyúr

válasz alratar #11695 üzenetére

Úgy látszik túl felületesen futottam át az eredeti szöveget. Abban tényleg egyértelműen benne van, hogy John és Jane a legpopulárisabbak, csak az ábrán nincsenek ezek sehol sem feltűntetve.
    Ezt akartam felróni nekik, hogy miért nem teszik számomra is egyértelművé, hogy John és Jane van a lista élén. De végül is megteszik, az ábrát megelőző szövegben (bár attól én még elviselném, ha látnám az ábra csúcsán is, hogy első ránézésre is egyértelmű legyen számomra).

De nem is kerítettem volna ebből ilyen nagy ügyet, ha nem kell neked megmagyaráznom, hogy mi nem tetszik.
    Azzal tisztában voltam, hogy mi a statisztikák adatforrása, csak az eredmények prezentálása nem tetszett (legalább is az ábra). Te pedig azt hitted azt nem értem honnan jöttek ezek az eredmények, ezért bonyolúdtunk bele.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz alratar #11692 üzenetére

Nem ezt kérdeztem. Esetleg olvasd el újra.
    Illetve az rendben lenne, ha ők mindig is tudták, de nekem egyáltalán nem egyértelmű a blogpost olvasása közben, ők mégis úgy veszik, hogy nekem is az (nincs rajta a lista csúcsán és a szöveg is csak közvetve utal rá, hogy ha rajta lenne, akkor ott lenne).

---

Más:
    Ki volt már itt valahol tárgyalva, hogy James melyik Collector hajót pusztította el?
    Mikor kijött végignéztem a rajzfilmet, de nem igazán kötött le és így nem is emlékszem tisztán, de ilyen nekem nem rémlik.

• janos666

nagyúr

válasz alratar #11689 üzenetére

Nekem tökéletes volt az alapértelmezett John. ;]
    Miért veszik 100%-ra, hogy nem módosították annyian, hogy egy egyedi megelőzze?

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Ryder62 #11684 üzenetére

Reaper space dildos?
    Szerintem is ez az optimális taktika. Bár először féltem tőlük, aztán kipróbáltam és rájöttem, hogy csak egy szimpla critical mission failure a vége ha elkapnak, semmi különös. :D

• janos666

nagyúr

Ez nagyon jó: [link] :DD
    Amúgy nem rossz ez a komplett videó sorozat sem, de most kifejezetten csak erre a 27:41 - 28:42 részre gondolok.
    Ezen én is zavarba jöttem még az első ME3 végigjátszásom során, de majdnem mindet meg tudtam magyarázni:

1: multiple incoming sources <-> strictly point to point communication
    -> több különálló point-to-point QIC együtt már több bejövő jelforrást jelent, amik lehetnek linkek különböző térbeli helyekre, illetve lehet, hogy egy színes, nagy felbontású hologram képének és hangjának átviteléhez több, egyenként alacsony sávszélességre képes QIC közt kell szétosztani az adatcsomagokat...

2: networking time laggad data <-> lag free communication
    -> Ha a QIC link lag abszolút 0, és szeretnénk átjárókat egy "hagyományos", változó késéssel terhelt hálózat és egy vagy több QIC link közt, akkor máris ott a kettő közti eltérés, amit igényektől függően esetleg kompenzálni kell.

3: coherent situation GIU
    -> Na itt már én is úgy reagáltam, mint a fenti videó főhőse ("makes no sense"). :))

3: Hacket bekapcsolja Anderson-t.
    -> Ezzel semmi gond, hisz ha Hacket-nél van egy QIC a Normandy-ra és egy másik Anderson-hoz is, akkor nyugodtan megteheti ezt. Egyszerűen belefűzi a tőle felénk irányuló adatfolyamba a harmadik féltől hozzá érkező adatfolyamot és ugyan így visszafelé is (még a lag-al sem lesz gond, mert mindkét QIC lagfree, esetleg a sávszél szab határt annak, hogy hány QIC link köthető így össze 3D videótelefonáláshoz).

A többi QIC elmélkedésnek szerintem nincs sok értelme, még a fentiektől is sokkal egyszerűbb megmagyarázni, és szerintem amúgy sem lenne számottevő jelentősége. (Pl interferencia: Maga a QIC lehet tökéletesen zajmentes link, de a szenzor, ami figyeli a részecske mozgását, azt már biztos kalibrálni kell, és még utána is zajos marad valamennyire a mérése.)

Kivéve esetleg 25:40-től, hogy "secondary QIC", mert az is ugyan úgy piszkálta a fülem az első végigjátszáskor is, hogy Hacket miért épp a másodlagos QIC-t használja. Mármint, lehetett az elsődleges a földi parancsnoksághoz, de ezt miért hívják másodlagosnak...? Ha több is van, miért nem egyszerűen csak számozott, vagy címkézett, hogy 1,2,3... A,B,C... "földi központ", "mars állomás", "Hacket parancsnoki hajója", stb...? De ez sem egy eget rengető dolog.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz alratar #11653 üzenetére

Én mindig felraktam, ami legjobbnak tűnt, aztán újra elkezdtem görgetni, és néztem, hogy van-e még jobb, és így tovv, 3 iterálási lépcsőnél több szerintem sohasem kell.

• janos666

nagyúr

válasz alratar #11649 üzenetére

Általában minden küldetés előtt váltogathatod a kiválasztott csapattagok fegyvereit és azok kiegészítőit.
    Továbbá a hajó legalsó szintjén a lifttől balra (és néhány más, akár idegen helyeken) van egy asztal, amin lehet barbálni (de ebben most nem vagyok biztos, hogy mikor kiét, de magukat a fegyvereket tuti, és valószínáleg a saját cuccaid is, csak azt nem mondom biztosra, hogy mindenki másét is, főleg aki épp nem aktív cspattag).

• janos666

nagyúr

válasz S1M0N #11621 üzenetére

"Ronda fekete ablak". LOL
    Az inkább egy informatív valami, amin látod mi történik és halad-e vagy sem. :P
    Én biztos nem rejteném el. Ha akarod át tudod színezni a karaktereket mátrix stílusú zöldre, az már talán "menő" lesz (legalább is úgy 6 évvel ezelőttre :)) ).

• janos666

nagyúr

válasz GypsFulvus2 #11615 üzenetére

Nekem az vált be, hogy míg közel ér a lézer, addig mereven állsz és nyomod a [tűz] gombot, mert ilyenkor álló célpontként kezel a Reaper (horizontálisan nem, vagy kevésbé fog mozogni a lézernyalábja, mint ha mozgó célpont lennél) és a te célpont bemérésed is gyorsabban halad, mint ha mozognál célzás közben. Persze még időben el kell állni az útjából és lehetőség szerint közben is célozni.
    Az utolsó körnél pedig azt hiszem már nyugodtan lehet mozogni is, mert nem lassul már tőle a célbemérés, és nem lesz már ideje üldözni a nyalábnak, mert addigra jön a cutscene (de ez már ködösen él bennem).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz #85552128 #11598 üzenetére

A Citadel-ről én sem mondtam mást. Nagyon jó játék. Csak szerintem ez egy külön kis mese, amit az ME3-ból lehet végigjátszani, nem pedig Mass Effect 3 DLC. Homlok egyenest keresztbe megy a Priority küldetéslánccal, ami az egyre tornyosuló stresszről és depresszióról szól, míg a végén szinte összeroppan Shepard (aki ezt nem érzi a játék során, annak így szavakkal is elmondja ezt Joker), ahogy mindenki más is egy pusztulás előtt álló világban rohanva az utolsó reményéért. Ez így nekem nem fér össze. De azért élveztem, nevettem, szerettem.

Részben érvényes ez az Omega DLC-re is. Csak ott legalább meg van indokolva, hogy az Omega és Aria befolyása egy hasznos 'war asset", így megérheti kitérőt tenni a Catalyst-ért történő hajsza és a világ népeinek kibékítése közepette is. Amúgy pedig viszonylag sok a cutscene az alapjátékban, így a csőlövölde is belefér.

A Levi-s véleményem így zanzásítottabban, hogy "nesze semmi, fog meg jól". Itt a logikus és tényszerű magyarázat a kérdéseidere... Amiről aztán persze kiderül, hogy egy újabb pofon az arcodba, mert ugyan úgy nyitva van az ajtó, hogy az egész csak egy hallucináció/látomás/hazugság volt, így továbbra sincs "bizonyíték" semmire, amire szeretett volna valami kézzelfoghatót az ember (függetlenül attól, hogy az tetszik-e neki, vagy sem). Játszani pedig azért volt ezt jó, mert nem nagyon volt más hasonló detektíves/rejtélyes mellékszál ebben a részben, mindig ki volt jelölve az utunk. (Jó, a Catalyst mibenléte ismeretlen volt, de nem volt igazán izgalmas rejtély, csak annyit kellett róla tudni, hogy "mindegy mi az, kell és kész!".)

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

Befejeztem az "utolsó nagy ME trilógia végigjátszásom" (nulláról indulva gyakorlatilag minden értelmes DLC-vel, az Omega, Leviathan és Citadel DLC-kkel legelőször játszva).

Még mindig az első részt érzem a legjobbnak, a középsőt raknám a "mostoha trilógia-középső részek" keserű sorába, a harmadikat pedig hagynám közepesnek, bár így összesen harmadjára végigjátszva az ME3 kidolgozatlansága már sokkal idegesítőbb, mint elsőre volt, és így már elkezd vetélkedni a második rész számomra egyik legnagyobb problémájával, a 2 korongos Xbox360 kiadás miatta megkötések erőltetett történetszál-csövezésével (pl. csak csalással lehet "időben" összeszedni Legion-t, de megérezni ezt máshol is, ha már ennek tudatában vizsgálja az ember a játékmenetet). Persze a 3. rész is kötöttebb, mint az első, és az sem egy sandbox játék, csak nem mindegy, hogy mennyire érződik ez logikusnak és természetesnek, mintsem mesterségesnek és erőszakosnak.

Az első résznek továbbra is van egy saját aurája, ami miatt beleszerettem a játékba. Ezt a második rész elvettem, a harmadik viszont legalább emlékeztet rá a történetbe passzoló nosztalgiázós jelenetekben.

Ami az új DLC-ket illeti, amikkel most játszottam először (SPOILER):

Omega: szórakoztató, és hiánypótló azután, hogy az alapjátékban egyértelmű volt, hogy elő van készítve és ki van vágva későbbi DLC-hez, de igazából semmit nem tesz hozzá a játékhoz, bár legalább nem is vesz el belőle (csak egy picit lóg ki a fő történeti szálból, amennyi még bőven belefér). Játékidőt ad, lövöldözhettem, kicsit több időt tölthettem Aria-val, aki érdekes karakter. De ennyi...

Leviathan: Számomra elég idegennek érződött a komplett trilógia ízéhez képest, de legalább egy kellemes új ízt adott neki, ami számomra tökéletesen belefért a történetvilágba. Legalább is addig a pontig, míg alámerülünk, mert onnantól csak összekuszálja az ember korábbi elméleteit anélkül, hogy a végén ténylegesen is kézzel foghatóbb és konkrétabb válaszokat adna. Ugyan tekinthetnénk rá úgy is, mint a hiányzó láncszem egy véglegesnek tekinthető, logikus és racionális magyarázathoz, ami után végre békében lezárhatjuk az egész trilógia összes kérdését, de már megint minden álomszerű, tudat/alattiba erőszakosan behatolósan hallucinálós..., tehát objektíven továbbra sem bizonyító erejű.

Citadel: Bár önmagában élvezetes, de szerintem túlzottan erőltetett, és nagyon kilóg a játékból. Eddig az egész rész arról szólt, hogy a játék első percétől az utolsóig egyre csak halmozódik a Shepard-re nehezedő nyomás, az összeomlás szélén táncol be a lezáráshoz. Na meg a pszichéken túl a materiális dolgok is csak rohadnak le az ember körül, ahogy megy az aratás a galaxisban. Egy feszült ámokfutás az egész, hogy ráncba kell szedni a galaxis fejeseit, mert ömlik a vér és porrá lesz mindent. Na..., hát ennek a DLC-nek így, ebben a formában, ebben a környezetben kb. semmi keresnivalója. Ehhez képest ez egy cukros-mázas piknik, ami logikusan és objektíven sehogy sem illik ide, ennyire ömlesztve. Értem én, hogy kellett egy kis hasonló tevékenység is, de sokkal szétszórtabban, a történetbe integráltabban kellett volna. Lopott kis szabadidőkben összezörrenniük az embereknek, összegyűlni akár egy Citadel szórakozóhelyen, vagy a Normandi-n egy szobában (amit nagyjából csinálgattak is, csak elég összecsapottan és bénán), nem kivenni egy szabadnapot a világégés közepén, úgy tenni, mint ha semmi baj nem lenne, önfeledten szórakozni, aztán úgy zökkenni vissza a "valóságba", hogy ugyan ott fojtatjuk a fokozódó depressziónkat, ahol hagytuk, egy kicsit sem felszabadultabban.

Amúgy pedig még mindig nem tudtam eldönteni, hogy milyen mentést tegyek el egy esetleges ME4-hez (ha netán lesz és kér majd ilyet). Még mindig nem tudok egyértelműen dönteni a három szín közül. :P
    A kék mindenképp az utolsó a sorban, de a piros és zöld közt nem tudok dönteni. Viszont a most már lehetséges "nem tudok/akarok dönteni" verziót sem szeretném "választani".

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Apollyon #11571 üzenetére

Azért sokkal több élet volt már a játékban, az animációk is sokkal jobbak stb.

Ugyan azt a Mass Effect-et játszottuk?

Én most játszom végig megjelenés óta harmadjára a 3. részt, így most már tényleg alig van olyan apróság, ami elkerülte a figyelmem (nem koncentráltam már csőlátás szerűen a lényegre, és hogy haladjak, hanem pl. megállok nézelődni csak úgy akkor is, ha közben lőnek :D), és borzalmas dolgok vannak a periférián (ami néhány pillanatra néha az orrod elé villan), amik mellett sokan könnyen elsétálnak első végigjátszáskor, de azért nem minden mellett.

A rengeteg egy centiméteren toporgó NPC is halál, de a megfagyasztott bábuik közt még zavaróbb jelenség, sőt, mikor ugyan ez alacsony LOD-al tűnik elő, az már tényleg fertelem. Ilyen egy alpha stáduimban lévő játékban szokott lenni. A karakter animációk pedig olyan béta állapotúak, még a mai napig szeretnek 120 fokot tekerni a nyakukon az emeber miközben tovább gépelnek. Hihetetlen, hogy ezeket nem tették rendbe egy patch-el a két utolsó nagy DLC megjelenése környékén.

A DLC tartalmak is nagyon hiányoztak az alapjátékból. Főleg, hogy szokás szerint eleve ordított némelyik, hogy az ott le lett nyisszantva, és majd DLC lesz. Illetve nagyon kellettek a velük bekerült helyszínek pusztán a bejárható négyzetméter miatt is.

A végét illetően pedig, ha már eddig vártál, akkor szerintem még várd meg a 4. részt, hogy az után mennyire lesz összeegyeztethetetlen azzal.

• janos666

nagyúr

Azt hiszem belefutottam egy kis bugba a Citadel DLC |SPOLIER| party részénél.
    (Először játszom az EC utáni DLC-kkel.)

Elkezdtem kapni az email-eket, hogy ki akar beugrani hozzám és/vagy összefutni velem a környéken. Aztán egyszer megnéztem a listát, hogy kiket tudok meghívni a partira és bejelöltem az "invite all" opciót (nem a "start party"-t, hacsak véletlenül át nem ugrott oda a kurzor). Ekkor Glyph azonnal megkérdezte, hogy csendes/hangos, én pedig mondtam, hogy most még semilyen, majd később. Elmentem portyázni a kaszinóba, visszaértem, megint kaptam új leveleket, futottam még egy kört, és most új levél már nincs, de még négyen várják, hogy meglátogassanak otthon. Viszont bármelyikükre kattintok, hogy meghívjam, azonnal Glyph elé teleportálódok, aki újra és újra felteszi a kérdést, hogy csendes/hangos, a vendég viszont nem jön.

Felütöttem a Mass Effect WiKi-t, és nem adott erre megoldást, csak egy tanácsot, hogy érdemes még a party előtt lerendezni az összes ilyen kétszemélyes légyottokat. :U

Nagyon nincs kedvem előről kezdeni az automata mentéstől azután, hogy halálra szidtam szerencsétlent, aki kitalálta, hogy nyomjam meg 184x felváltva a jobb és bal egérbombot miközben Vega dícsérget, hogy jól nyomom. De mikor már egyszer elkezdtem, reméltem, hogy pár gombnyomás után jön egy fast-forward és kész, aztán meg már túl sok "munka" volt benne, hogy otthagyjam. Ez elég hülye ötlet volt. :P

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz S1M0N #11329 üzenetére

El is felejtettem, hogy olyan is van. Ha felraktam az Origin-t és a játékot, majd kiderül letölt-e onnan valami mentést.

• janos666

nagyúr

Kellett nekem szidni az ME3-at. Ma egy balesetben elvesztek a mentéseim.
    Nem is tudom elővegyem-e a régebbi (>=1 évvel ezelőttről archivált, nem idén őszi) ME2 mentésem, átnézzem egy editorral, ami átmegy ME3-ba és megint nekilássak, vagy se.
    A DC után nem játszottam egyik DLC-vel sem, de elment tőle a kedvem.

• janos666

nagyúr

válasz KubanitoS #11324 üzenetére

Látom félreérthető lett az a rész. Ha eleve nem tudnék újabb játékokkal élvezhető beállításokkal és stabil 60fps-el játszani, akkor jobban terítéken lenne egy régebbi játék újbóli elővétele, mint így. De ez csak egy megerősítés, nem kiváltó indok abban, hogy úgy érzem továbblépek ezeken az Xbox360/PS3 érás Bioware játékokon.

Igazából mikor nyár végén elkezdtem az ME1-et, akkor is azt mondtam, hogy utoljára. (És megjegyzésül, akkor még nem tudtam mikor veszek új VGA-t) Most az ME3 kiváltotta érzések (tele van zavaró ocsmány bugokkal) csak rátették erre a pontot.

De mindezekkel együtt is szép emlékekként búcsúzok én ezektől. Csak azért mégis búcsúzok.

• janos666

nagyúr

válasz Ryder62 #11321 üzenetére

Először engem sem zavart, mert még jobban a fő történeti szálra tudtam koncentrálni (izgultam mi lesz a vége, stb). Most viszont, hogy már csak a teljesség igényéért játszom végig, és épp ezért jobban figyelek az apró részletekre is, így már nem csak feltűnik, de zavaró is. És az előző ME részekhez relatívan szólva értem ezt, nem csak önmagában állva.

Nem mondtam, hogy nem szeretem az ME3-at. Sőt, a fórumozóknak szerintem ki százaléka szereti annyira az ME szériát, ha beleértjük az ME3-at és főleg annak utolsó pár percét is (tehát tényleg, mint egy komplett egész) mint én. Csak most megjegyeztem a fentieket, és azt hogy így visszagondolva a komplett szériára, talán mégsem lesz nálam egy ténylegesen örök klasszikus. A maga éveiben jó volt, de globális viszonylatban azért nem akkora örök klasszikus.

Ez csak annyit próbált kifejezni, hogy ha már az újabb játékokból is nyugodtan válogathatok, akkor már végleg értelmetlenné válik a szememben egy régi Bioware játék újrajátszása. Úgymond "kijátszottam már belőlük a szart is". És amint kimondhattam ezt, akkora tettem még mellé, hogy sajnos így visszagondolva tényleg csak a maga idejük nagyjainak tartom őket, nem örök klasszikusoknak. De szerintem ez sem szitkozódás.

• janos666

nagyúr

Borzasztó amúgy ez a 3. rész így >=1 év szünet után végigjátszva ME1->ME2->ME3

Az első kettő sem volt tökéletes, és első végigjátszáskor az ME3-nak is elnéztem a sok bugot, mondván siettek vele, de talán majd javítják a legdurvább hülyeségeket, maga a story pedig azért nem akad el és nem fagy ki a motor 5 percenként, tehát játszható és a lényeg megvan.

Most viszont, hogy nincs már bennem a kíváncsiság, ami régen hajtott és másra terelte a figyelmem, így a játék minden percében azt érzem, hogy egy félig kész BETA-val játszok: dialógusok közben össze-vissza tekergőző fejek, nem létező korlátokra görnyedő, vagy épp gyakorlatilag teljesen mereven egy helyben odafagyott emberek, és még sorolhatnánk hosszasan (meg is történ már régen, csak megjelenés utáni végigjátszáskor nekem elfértek a periférián, most viszont nem tudok észrevétlenül elnézni mellettük).

Jó, az ME2-ben is kitömött karaktermodellek álltak az Afterlife felső szintjén, és még pár helyen, de itt a mozgalmas terek közepén is. Egyszerűen ezen a játékon még dolgozni kellett volna. Átnézni és finomítani minden scrip-elt jelenet lefutását és befejezni az ilyen "odabodtam a placeholder-t, majd később leanimálom rendesen" dolgokat. És szomorú, hogy ezek egy részét a megjelenés után sem pótolták,mert egy dolog, ha kapkodni kell a megjelenési dátum miatt, egy sürgető kiadó mellett, és egy másik, ha utána is szarnak az egészre. Az ilyen apróságokhoz elég lett volna pár nem túl fontos ember, nem kellett volna hozzá a nagy agytröszt, akit már más project foglalkoztat.

Mindegy, az EC utáni DLC-k miatt még befejezem a végigjátszást, de így hogy tegnap vettem végre egy új VGA-t, így most már tényleg ez lesz a végleges ME trilógia végigjátszásom. Búcsút veszek a 2013 előtti játékoktól, és ha mégis előveszek majd később egy-egy klasszikust, abba az ME 1-3 (vagy épp DA1-2) már nem fér majd bele (ami ezen a listán marad az marad, az kb. a Half-Life 2 és a Dreamfall / The Longest Journey).

• janos666

nagyúr

válasz tiv83us #8911 üzenetére

Én ma kezdtem újra az ME3-at (nem játszottam még az új DLC-kkel) és nekem is feltűnt, hogy megszólal a "serve us" effekt, mielőtt Anderson megtalálja a rádiót. Bár nem tudom, hogy akkor is hallanám-e, ha nem lenne telepítve az EC DLC.
    De ebbe is bele lehetne magyarázni, hogy talán akkor is csak "kábítanak".

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz KubanitoS #11098 üzenetére

Megnéztem a könyvespolcot. A titkok kamrája című 2. könyvet olvastam el (magyarul, akkor még nem igazán ment az angol), mert mikor valaki nekem ajándékozta (amúgy viccből, nem hitte, hogy tényleg elolvasom :DDD), addigra már láttam moziban az elsőt.

Aztán valóban olyasmire emlékszem, hogy nem voltam elégedett a második mozifilmmel a könyv után. Olvasni viszont nem volt kedvem, csak ímmel-ámmal néztem meg a többit, inkább csak a látvány miatt, de az utolsó két rész (mármint ugye a film, mert több könyvet nem olvastam) szerintem tényleg gáz volt már (a Part 1 után már tényleg csak azért néztem meg a Part 2-t, hogy "ha már eddig, akkor...").

A könyvnek más a vége, mint a filmnek? :P ;]

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz KubanitoS #11095 üzenetére

Jajj neee. A HP szerintem tök pocsék lett a végére. Az egyik korai részt még papír alapú könyvben is elolvastam, de ahogy haladt előre egyre bénább lett, a vége pedig ennek megfelelő, nem is vártam már jobbat.

• janos666

nagyúr

válasz Rossi #11080 üzenetére

Épp ez lehet a gond, ha hozzá vagy szokva egy sablonhoz, és egyszer egy másikat tolnak eléd, amit más logikával állítottak össze. ;]
    Szoktam így totál hülyeséget írni kérdőív szerű űrlapokra, mikor valaki nem követi a szokásos sorrendet a levelezési címmel és hasonlókkal.

• janos666

nagyúr

válasz KubanitoS #11067 üzenetére

Ilos-i szobor. Tele van velük a hely landolás és Meko-zás közt. Nekem is sokat foglalkoztatták a fantáziámat az ME1 alatt, és azután is, hogy kiderült a Collector-okról, hogy nagyjából így néztek ki a Prothean-ok, majd ME3-ban megerősítették, hogy nem sokat módosítottak rajtuk a Reaper-ek (már ami a külső megjelenést illeti úgy nagy vonalakban).

• janos666

nagyúr

válasz subatom #11057 üzenetére

Pedig plazmán még zavaróbb a 30fps, és még élvezetesebb a 60. ;)

Régebben volt, hogy bőszen ajánlottam a plazmát játékra, aztán jött a panasz, hogy az új TV-n duplázódva látni látni a képkockákat (mert nincs gyárilag beépített motion blur), nem úgy, mint a régi LCD-n. (Azóta ezzel finoman bánok, de egyeseknél ugyan úgy megvan ez még 24fps-nél is). LCD-ből pedig nagyon ritka az olyan gyors, ami tényleg mindig, minden szituációban tud valódi 60fps-t (magas kontrasztú jeleneteknél sokszor csak elindul a kristály az új helyzete felé, de sohasem ér oda, mert megint a másik irányba kell forognia a következő képkockához, vagy épp túllövi az over-drive és az sem szép, széthúz mindent fekete vagy fehér felé, hamisan).

Nem akarlak megbántani, de amúgy kicsit gáz azért a final battle videó, picit nagyon szaggat, 30fps alatt én nézni sem bírom az ilyen diszkrét időpillanatokra renderelt képsorozatot. :U

• janos666

nagyúr

válasz subatom #11053 üzenetére

Nekem 2500K@4.5Ghz, HD5850@1000/1200. Ez ME-ben bírja a 30fps-t, de a 60-at tömörítetlenül már nem, pedig úgy szeretnék játékvideót csinálni. Pontosabban csak úgy csinálnék, mert akkor marad számomra is élvezhető a játék, nem zseretem ha 30fps-el szaggat. Amúgy valahol 45 körül lenne, ha nincs frame rate lock, de akkor egy 30 kockát megőrző videó jobban fog szaggatni, mint ha eleve 30-at renderelt volna a VGA.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz subatom #11032 üzenetére

Nekem 2 év rémlik.

• janos666

nagyúr

válasz KubanitoS #11028 üzenetére

Szerintem már csak azért sem közeledik a sugár, mert előtte mindig pontszerűen lő Harbi. Ezt a dokumentumfilm készítője is kiemeli (kivétel az EC-s jelenet, ahol felfordul a harckocsi és a csapattársak vagy túlélik, vagy sem, de ott is kiemeli ő is, hogy az rendhagyó eset, hogy mozog a nyaláb, nem pontszerűen üt, illetve az már az EC, és én az eredeti verziót tekintem eredetinek :D).

Szerintem pontszerűen lecsap, és hirtelen felizzik körülötte minden, amitől egy pillanatra elvakul és elveszti az eszméletét, bekap néhány "repeszt" (karcos páncél), picit megpörkölődik a bőre (piszkos arc), stb, de semmi, amit ne élhetne túl, vagy akár ne tudna utána feltápászkodni és elbicegni.

Az, hogy pontosan milyen messze volt a nyalábtól, és hogy ilyen távolságban milyen fizikai körülmények alakulnak ki, és hogy miként viseli ezt valaki egy olyan felszerelésben, mint amiben Shepard van (ne feledjük a kinetikus pajzsot a páncél körül), az szerintem hihetetlen vad becslés, így csak arra alapoznék, ami történik: Shepard életben maradt, és kész (legalább is egy időre, és akár éberen, akár haluzva, de nem ég porrá és nem áll be az agyhalál sem még legalább percekig).

Abból ítélve, amit akkor látunk, ha nézzük ahogy a sok egyforma katona rohamozza a csodasugarat, szerintem elég kis sugárban halálos a lézer. Egy-egy embert éget porrá egyesével, nem tucatjával dönti le az embereket a lábukról. A játékban így van, úgyhogy ezt így kell elfogadni, nem azon gondolkodni, hogy ha a garázsban építenénk egy valódi Repaer-lézert (amire kezdjük ott, hogy csak rámondjuk, hogy lézer, de amúgy igazából csak annyit tudunk róla, hogy egy piros fénysugarat látunk, ami mindent átvág, de ki tudja mi az valójában), az pontosan mit csinálna Józsival (már csak azért sem, mert építeni kéne mellé egy kinetikus erőterekkel pajzsoló páncélt is, amit ráadunk Józsira - sőt, előtte ugye meg kéne ölni, aztán implantátumokkal újraéleszteni szegény Józsit...). Szóval maradjuk annyiban, hogy szerintem ez a leghihetőbb, és akkor Józsi is nyugodtan alszik. :DDD

Annak abszolút semmi értelme nem lenne, hogy Shepard porrá és gőzzé/gázzá változott egy másodperc alatt, mert akkor már legfeljebb csak Istennel beszélget. És legyen ez bármilyen érdekes ötlet, hogy a Citadella torony az a purgatórium, ahonnan vagy a mennybe vagy a pokolba, esetleg tisztítótűzbe küldik, ezt szerintem inkább hagyjuk. :))

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz KubanitoS #11020 üzenetére

A legelső ME3 végigjátszásom alatt, ami előtt óvakodtam mindenféle spoiler-től, számomra 100%-ig egyértelmű volt, hogy az a lézer NEM találja el Shepard-ot!

Ez akkor sem értettem, mikor az IDT dokumentumvideós gyerek kb. 1 fps-re lassítva játszotta le azt a jelenetet a videójában, miközben azt magyarázta, hogy így meg úgy éget porrá máskor mindent az a lézer. Sőt, később újra elővette, és kielemezte azt a fényes ellipszis jelenetváltó képet is, hogy az miért van, és akkor sem hívta fel rá a figyelmet, hogy először látjuk a lézernyalábot tőlük viszonylag messzire, majd ezt az ellipszist.

Szerintem teljesen egyértelműen az látszik abban a jelenetben, ahogy a lézer betalál Shepard orra előtt minimum 5, inkább olyan 10-20 méterrel, ami hirtelen felhevíti a talajt és a levegőt, elvakítja, majd lábáról ledöntve Shepard-ot.
    Szerintem nem csoda az erős lézer fényétől elvakulni, a hőtől pedig elszédülni, még jóval azelőtt, hogy ropogóssá sülnénk. Ilyenkor sokan összeesnének anélkül, hogy bármi maradandó sérülést szereznek, mert pl. levegőt sem kapnak egy rövid ideig, és már az is elég az ájuláshoz a sokkal együtt.

Persze, hogy nem élné túl, de nem tudom, hogy miért tűnik úgy sokaknak, hogy egy közvetlen találatot él túl, mikor szerintem épp az látszik, hogy ezt megússza. Olyan, mint ha melletted csapna le egy villám. Besz@rsz, behugyozol, feláll minden szőr és hajszálad, de nem ég szét a tested, mint a melletted álló szerencsétlennek, akin keresztülment a mennykő.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz KubanitoS #11011 üzenetére

Aha! Akkoriban végignéztem én szerintem így videóból minden eshetőséget, csak ez nem tűnt fel, mert a tábla ugyan úgy megjelenik Shep nevével a fal előtt, csak nem kerül fel rá, így viszonylag könnyű elsiklani afelett, hogy mikor jön a vágás, akkor nem történt meg, ami máskor szokott, így tudat alatt kiegészítesz azzal, amit vártál (feltételezed, hogy "a sötétben" megtörtént, ami máskor szokott).

Szóval ahhoz képes ez is light-os, mert el lehetett felette siklani, ha nem állt neki túlanalizálni valaki, vagy nem volt úgymond szerencséje, hogy épp felfigyelt rá.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz KubanitoS #10995 üzenetére

a lélegzős befejezésnél a love interest nem rakja fel Shep nevét az elesettek emléktáblájára - Erről eddig nem is tudtam, és ez tényleg elég erős (főleg így, hogy ez már az EC). Azt a lélegzős dolgot először egyszerűen csak nem tudtam hová tenni, illetve hajlottam volna rá, hogy más N7 legény is fekhet a romok közt, és ez csak ilyen formában átverés, de ezzel együtt...

• janos666

nagyúr

válasz WayneGace #10983 üzenetére

Szerintem függetlenül attól, hogy Shepard tényleg mindent csak hallucinál onnantól, hogy egy kis időre elveszti az eszméletét a londoni sugárnyaláb roham közben bekapott találattól (én ezen egy éven át rágódtam, de végül emellett az értelmezés mellett köteleztem el magam), vagy sem, azt mégis érdemes lehet mérlegelni, hogy a Catalyst talán nem mond mindenben teljesen igazat, vagy legalább is annyira túlegyszerűsít, hogy ezáltal válik megtévesztővé a mondandója.

Tegnap fejeztem be az első rész újrajátszását. Az ME3 végén még érdemes emlékeztetni magunkat az első részből nem csak arra, hogy miket és hogyan mondott Saren (aki ebben a hallucinálós teóriában a gyakorlatilag a szintézist választotta a saját "próbatétele" során), hanem a Sovering hologramra is, ami egyértelműen kijelenti, hogy számunkra felfoghatatlan, és ami fontosabb, hogy rajtunk (az organikus civilizációkon) túlmutató (tehát nem közvetlenül minket érintő) motivációk hajtják őket (vagyis ismételve: nem mi!). Tehát a Catalyst meséje mindenképp túlegyszerűsített, és ezáltal félrevezető akkor is, ha Shepard nem csak hallucinál. De érdemes mellégondolni azt is, ami az ME2-ben történt, hogy elkezdtek emberi alapanyagból építeni egy új Reaper-t, szóval valószínűleg megvannak a saját elfogalatságaik, netán egyenesen szükségleteik (amik természetes organikus létformákhoz kötődnek) azon túl, hogy szimplán jönnek és rendet csapnak az egymás torkának ugró gyerekek közt egy "sterilizálással".

Vagy mondjuk inkább úgy, hogy annak a magyarázatnak arra, hogy miért teszik azt, amit tesznek, valóban leginkább semmit értelme nincs (puszta logikával sem, amit gép és ember egyaránt megérthetne), és ez valószínűsíti, hogy akkor talán nem is ez az igazi indok.

Talán majd kiderül a következő ME játékból. :)

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz nanorambo #10936 üzenetére

Köszönöm a buzdítást. Ezen felbuzdulva én is elkezdtem írni egy Mass Effect témájú logout bejegyzést. Leginkább azért, mert már nagyon rég írtam oda bármi értelmeset (még szakmait is elég rég, de olyat, ami offtopic, csak sózrakozásból, és mégis értelmes, na azt aztán... talán még soha :DDD). Most úgy tervezem, hogy kb. akkor lesz kész, ha lement az ME3 stáblista. Holnap megye Noveria-ra. :D

Kicsit másról fog szólni, mint a tiéd, vagy remélem talán, ha még lehetséges, akkor bárkié :K (legalább egy kicsit, ha nem is nagyon ;]). Vagy kuka. :U

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz janos666 #10935 üzenetére

Igénybevett ugyan pár órát, de végül ingyen oldottam meg a problémát.

Kitakarítottam a játék Binaries, illetve a rendszermappákból (system32, syswow64) mindent, ami OpenAL (OpenAL32.dll, és *_oal.dll), letöltöttem az OpenAL Soft Windows verzióját, kicsomagoltam, átneveztem a Win32-es soft_oal.dll-t OpenAL32.dll-re és bemásoltam a syswow64-be. Aztán átírtam a Dokumentumok alatt tárolt BioEngine.ini-ben a hangeszközt Generic Software-ről "OpenAL Soft"-ra, és van térhangzás, méghozzá elvileg EFX-el, ami papíron az EAX5-től is magasabb 3D hangeffektezési szint.

Kár, hogy az ME2-vel és ME3-al már nem lehet majd ezt eljátszani, mert azokból kiherélték az OpenAL-t (részben jogosan, de ha inkább ezt az OpenAL Soft-ot mellékelik a Creative féle software wrapper helyett, azzal mindenki csak nyert volna, akár van X-Fi-je, akár nincs, mert a wiseaudio is hulladék, csak az stabilan béna...). :(

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz nanorambo #10888 üzenetére

Ma eljutottam addig, hogy telepítettem, és egy percre elindítottam az ME1-et.
    Hihetlen, hogy már a menü zenéjének milyen hatalmas szentimentális ereje van rám nézve még (és/vagy talán már?) ma )is(.

Akkora, hogy egyelőre "meg is futamodtam" onnan, és kicsit piszkálom az ini fileokat, amiket a menüs beállításimból generált (hogy vizuálisan kicsikarjak belőle mindent).
    Sőt, még a hardveraprón is szétnéztem, hogy mennyibe fáj most egy X-Fi Titanium hangkártya, mert gyakorlatilag az ME1 az egyetlen EAX5-ös játék, de épp ezért már eladtam a saját Creative hangkártyám, mikor HDMI-s erősítőre váltottam (az X-Fi-n "csak" optikai kimenet van, a VGA-ból viszont HDMI-n kijön a filmek HD hangja. Hardware DSP és EAX viszint nincs, csak nem hittem, hogy még szükségem lesz rá, hisz ME-n kívül nincs EAX5 játék, csak pár EAX4, de kb. 2006 óta már az se), csak hogy a hangzásból is kihozzam a maximumot. :DDD

Na... ilyen lendülettel talán szeptemberre eljutok addig, hogy összeállítom a karakterem. Bár ha válaszolna ma az X-Fi hirdető és megengedné, még ma kocsiba ülnék és mennék érte. De lehet, hogy inkább észhez térek, és elkezdem anélkül. :))

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Jorus #10915 üzenetére

Akkor szerintem esélyed sincs, ha jól rémlik ő tűzforró homokszobor (legalább úgy bedurcázik, ha rendhagyó módon természetes szekszualitásra biztatod, mint ha egy egészséges heteroszekszuálist győzködnél próbaképp buzulásra :P).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Jorus #10912 üzenetére

Nő vagy férfi karakter?

• janos666

nagyúr

válasz Sonja #10899 üzenetére

A szó számtalan ismétlése helyett itt szögezném le, hogy minden alábbi mondatomba beleértendő: szerintem.

Az egyszerűség kedvéért tölts le minden ingyenes DLC-t, mert nem írják felül a fő történeti szál lényeges elemeit (*), vagy szúrnak bele megkerülhetetlen újakat. Ha telepíted őket, azzal lényegében csak új opcionális elemek kerülnek be, amit a játék során (a játékvilág természetes mechanikájában) dönthetsz majd el, hogy használsz-e vagy sem (észre sem veszed, hogy épp DLC révén van-e ott valami, és épp így kihagyhatsz olyan mellékes dolgokat is, amik az alapjáték részei).

(*) Kivétel az Extended Cut DLC, ami kifejezetten arra való, hogy módosítsa a fő történeti szál utolsó eseményeit. Nekem jobban tetszett enélkül, de amúgy mindegy, a lényegen egyáltalán nem változtat. Vagy dobj fel egy érmét, vagy inkább először játszd végig enélkül, majd az utolsó perceket ismét, ezzel együtt.

ME1: A Pinnacle Station történet szempontjából nem ér 5$-t. Amúgy egész sok időt el lehet vele tölteni, akár hasznosan is annak, aki most kezdi a trilógiát és nem Easy módban hajt ~fullos karakterre.

ME2:
    Minden fizetős Pack hülyeség, csak EA pénzharácsolás, ne vedd meg.
    Kasumi - Stolen Memory - Nekem tetszett, de nem sok múlik rajta, kihagyható.
    Overlord - Hasznos a történet szempontjából, érdemes megvenni.
    Lair of the Shadow Broker - Jó és hasznos, nem hagynám ki.
    Mass Effect: Genesis - Teljesen felesleges, ha az első résszel kezded.
    Arrival- Bizonyos szempontból fontos eleme a történetnek.

ME3:
    A Pack-okkal itt is ugyan az a helyzet, pénzkidobás, ahogy a Genesis 2.
    Mass Effect 3: From Ashes - Az alapjáték viszonylag szerves elemét vágták ki, jó pótolni.

Innen jönnek azok, amikkel én még nem játszottam, de annyit már olvastam róluk, hogy ha legközelebb előveszem az ME-t, akkor fogok:
    Leviathan - Elvileg egész hasznos eleme a játéknak.
    Omega - A Shadow Brokerhez hasonlóan pofátlanul kivágott rész, és azt mondják nem olyan rossz, de globálisan nézve kihagyható lenne (a Shadow Brokerrel ellentétben kevésbé fontos, inkább csak azért kell, hogy ne idegesítsem hogy ki van vágva a játékból, vagy ha szeretnél többet játszani).
    Citadel - Sokaknak tetszett, de azt hiszem ez sem kritikus, és csak a pillanatnyi játékélmény miatt, vagy akkor kell, ha maximalista vagy.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Jorus #10892 üzenetére

Na igen, de egy olyan csomagról van szó, amiben a legújabb játék is >1 éves, aminek ráadásul elég vegyes fogadtatása volt (a többi pedig még régebbi, >3 és >5 évesek, és az elsőhöz nincs is fizetős DLC). Így mindent egybevéve én ~15k-t éreznék most reálisnak egy teljes csomagért, amiben minden létező DLC is benne van, de legyen akkor 20k (szerintem az is jobb, mint ha félkész csomagot kapsz gyűjtőkiadás álnéven).

• janos666

nagyúr

Mire elér az ember a 3. részig, ott még számít, hogy az ME1-et a nulláról, vagy egy ME1 végigjátszásból importált karakterrel kezdte?

Az még biztos, hogy az első rész alatt nem mindegy, mert megmaradnak a skillek, és enélkül az előny nélkül talán nem is lehet elérni a maximális skill limitet (vagy talán minden side-quest-el és talán a kis DLC-kkel együtt...?).
    De már abban sem vagyok biztos, hogy az ME2-nek számít-e, hogy egy ilyen, az ME1-ben oda-vissza importált (>=2 végigjátszásos) ME1 karaktert kap-e, vagy csak egy ME1-et egyszer végigfutottat. (Vannak bizonyos bónuszok az ME1 eseményekből, de szerintem ahhoz nem feltétlenül kell két ME1 végigjátszással kimaxolni mindent. Olyan pedig nem rémlik, hogy még az ME3-ban is járna ilyesmi az ME1 folyományából.)
    Na, és akkor itt jön még az a csavar, hogy megjelenéskor teljesen nyilvánvaló volt, hogy a fejlesztők és tesztelők sohasem próbáltak meg az ME3 "gold" (1.0-ás megjelenési) verziójába ténylegesen egyedi ME1->ME2, csak ME2-vel kezdett karaktert importálni, mert ME1->ME2->ME3 mentésfolyammal csak a hülyének nem tűnt volna fel, hogy egyáltalán nem veszi át az egyedi arcokat ME1-ből. (Persze később ezt javították, de elég vaskos tipp arra nézve, hogy az ME3-at nem igazán érdekli, hogy mit csináltunk közvetlenül az ME1-ben, csak az, amit az ME2 kiolvasott az ME1 mentésből, és a saját módján újra lejegyzetelt magának).

Készülök egy utolsó nagy ME 1->2->3 végigjátszásra most, hogy már kint van minden elképzelhető DLC és már patch sem nagyon várható egyikhez sem (még az Omegával sem játszottam), ME4 meg ugye mégis lesz, és mostanra teljesen megemésztettem az ME3 végét. -> Első végigjátszásom napjától mondom, hogy nincs azzal semmi komolyabb gond. Bár míg ez elsőre csak úgy zsigerből jött, azóta teljesen másképp értelmezem már, és így már nem csak azt mondom, hogy nincs vele gond, de hogy briliáns (még akkor is, ha egy évbe telt elfogadnom, hogy elsőre gyakorlatilag elbuktam a "final fight"-ot).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz nanorambo #10884 üzenetére

Azért kár, hogy a DLC-ket nem kanyarintották bele (mindet, még a mára rég lejárt promóciókban beszerezhetőeket is). :U

• janos666

nagyúr

válasz KubanitoS #10882 üzenetére

Megvette és végigjátszotta, vagy végigjátszotta és megvette... Most tényleg a sorrend a fontosabb, mint az, hogy mindkettő megvolt?

• janos666

nagyúr

#10870 - #10873
    Remélem nem vettétek túl komolyan. :P Bár van egy kis eltorzított valóságalapja (lásd alább) és igyekezett áltudományos hangnemben szarkasztikus lenni, azért, hééé :)). (Gondolom ti is így értelmeztétek, de három hasonló reakció után azért már elgondolkodtam. :D)

Ez velem is megtörtént az első végigjátszásom alatt. :C
    Liara viselkedése nagyon tetszett, John Shepard itt döntötte el, hogy tényleg érdeklődni fog iránta. Ashly-t viszont emberileg teljesen leírta, mint veszteség (intellektuálisan éretlen, 20. századi tinédzser szinten álló apuci-problémás katonaleány, akit az én személyiségemből ME világba adaptált lényem sohasem találna többé vonzónak), és elmerengett, hogy "inkább Kaiden-t kellett volna hazahozni, mert Ashly-re már nem merek rábízni semmit". :P

Bár tény, hogy volt némi karakterfejlődés az Ashly-hez hasonló karakterek közt, az első részben felvett előítéleteimet már nem tudták eltörölni. A legfurább pedig Udina személyiségváltozása volt, kezdettől fogva gyanakodtam rá a 3. részben, hogy valami nagyon nem stimmel vele.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz mrhitoshi #10868 üzenetére

Az, hogy így Liara, aki közismerten egy nagyon buta kislány, azt fogja hinni, hogy mikor Ashly-t mentjük meg, aki szintén köztudottan hasznavehetetlen bármi másra, mint a katonatisztek fizikai kényeztetése, Kaiden, a mindenki által elismerten tehetséges biotikus harcos helyett, az csakis azért lehet, mert Ashly rendszeresen jár a kabinunkba esténként, és annyira elégedettek vagyunk vele, hogy még a háború szempontjából fontos katonáinkat is előbb áldozzuk fel, mint hogy megváljunk az egyéb ügyekben hasznavehetetlen Ashly-től., ezért féltékenységében aszári átkokat szór ránk a szobájában, hogy száradjon el Shepard szerszáma, így talán a feladatára is koncentrálni fog és akkor a legénységnek, köztük neki is több esélye lesz életben maradni.

Bár lehet, hogy hiba csúszott az elméletembe, mert úgy kezdtem, hogy Liara buta, ebben a felállásban mindannyiuk közül mégis ő gondolkozna legtöbbet és látná át legjobban a dolgokat. Szóval, hmm, legyen inkább bolond. De olyan, aki egyszerre intelligens és bolond, szóval olyan aszári tudós féle, mint az annya, hogy közben világuralomra tör, pedig azt sem tudja merre van a laborban a mosdó. Vagy mivan...? Bocs, belezavarodtam. :))

• janos666

nagyúr

válasz #85552128 #10803 üzenetére

Az első résznél nagyon gáz az alapértelmezett film grain. Ha nem lehetett volna kikapcsolni, talán sohasem játszom végig. Hihetetlen idegesítő volt számomra. Nekem semmiféle mozis hatást nem ad, mert a mozifilmekből is azt szeretem, ha minél kevesebb a szemcse (új digitális kamerák, vagy jól választott nyers filmek és lencsék, nem post-process zajszűrés!) és nem is hasonlított eléggé a film grain-hez, szóval egyszerűen csak szar lett tőle a kép.

Én viszonylag erős VGA-val is mindig kilövöm a motion blur-t. Nekem ne maszatoljon semmit, azért is játszok plazma TV-n, hogy éles legyen a mozgókép. a szemem majd maszatol, ha a valóságban is maszatolódna egy gyors mozgás (illetve még a plazma sem tökéletes mozgásban, csak mondjuk 50 vs 90%).

Ez a fenti két dolog csak eszi az fps-t és rontja a képet. De minden post-process filtert nem nyomnék ki, attól már nagyon más lesz a hangulata.

A karakterárnyékok (élesben, nem "cinematic" módban) pedig csak az első részben bugosak igazán. Én azt a másik oldalról oldottam meg: növeltem a shadow map felbontást és tweakelgettem a depth bias értéket, de már nem emlékszem hogy. A második résznél ilyenre már nem volt szükség. Ott a DOF volt határeset, hogy inkább ki vagy be. A harmadiknál már nem emlékszem ilyen problémára.

Konklúzió: Legalább 3 részt ki kell majd hozni Frostbite-on, hogy legyen egy grafikailag kiforrott részt is. :))

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz leviske #10787 üzenetére

Ja, jó ha egy maroknyi játék hasnálta az box360 GPU-jának tesszelálási képességeit. Mondjuk azt hiszem csak a mékózós hátterekhez és PC-n ugyan azt a poligonszámot kaptuk tesszeláció nélkül is. De szerintem azért jó indikátora ez annak, hogy igyekeztek kihozni belőle a maximumot, az ekkor elérhető legjobb programozási eszközökkel és hardware/API technológiákkal.

• janos666

nagyúr

válasz VoidXs #10779 üzenetére

Miért?
    A DAO önmagához képest számomra nagyon kidolgozott hatású. Mármint megjelenési dátumához képest alacsony a textúrafelbontás és a poligonszám, abból viszonyt úgy tűnik kihozták, amit lehetett, és gyönyörű környezeteket alkottak.
    A DA2-ben a HR pack-el sokkal nagyobbak a textúrák, főleg tesszelációval együtt már nagyságrendileg több a poligon is, sokkal részletesebbek a DX11 shaderes effektek, mint a DX9-esek voltak DAO-ban, de mégis szárazabb az egész. Minden egy színű és jobbára semmitmondó.
    Ha összeraktuk volna a kettőt, és a DAO a saját korát megelőzve egy DX11-es motorral és szemtelenül nagy textúrákkal jött volna (és amiatt több DVD9 korongon), akkor igazi vizuális orgia lehetett volna azoknak, akiknél az SLI/CF rendszer elbírja Very High beállításokkal. (A játék nemsokkal a HD5800-as VGA-k után jött, így megoldható lett volna AMD-s segítséggel egy -ha nem is túl kiforrott- DX11 renderer.) De akár a DX10.1 is elég lett volna a részletesebb effektekhez, illetve maga az elhatározás kellett volna még textúra ügyben, hogy igényelhet-e akár 20+Gb tárhelyet és tényleg izmos, sok VRAM-al szerelt kártyát a legmagasabb beállítás.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz boost #10776 üzenetére

És én még voltam oly balga, hogy azt hittem valami komolyabb levezetést kapok, mint hogy [tegyük félre a végéig a "Luke, én vagyok az apád." sort], illetve hogy ettől azért többről szól az SW (bár már nem tartom nagyra, csak kisgyermekként szerettem, az új részek pedig elmosták annak a szép emlékét is, így mai szemmel már egyik rész és az egész sem tetszik igazán).

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz -KP- #10758 üzenetére

Annak idején én azzal kezdtem. :P
    Kisgyerek voltam, mikor kaptam egy díszdobozos SW trilógiát VHS-en. Előbb megnéztem a 3. rész elejét, mint egy flash-forward, aztán 10-20 perc után ki, és kezdtem az első rész elejétől.

Sőt, a Dreamfall-t is előbb játszottam végig, mint a The Longest Journey-t.

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz vitaro #10747 üzenetére

Érdekesen jött volna össze a sötét anyag kutatás és a mélyalvás. :D Mármint egy olyan verzióban, ahol a Reaper-ek azért aratnak, hogy féken tartsák a sötét anyag babrálását és azért szaporodnak közben, hogy tudást gyűjtsenek a probléma megoldására. Biztos "meg akarták álmodni." :P

Nekem egyre jobban tetszik az ME3 vége, még ha szubjektíven nem is tetszik az, ami felé húzok, hogy mit is jelent ez rám (az én karakteremre) nézve (kvázi critical mission failure és game over).

• janos666

nagyúr

válasz zolee0307 #10722 üzenetére

Én nem sajnálom, hogy kukázták a "dark matter" témát. A 2. rész idején a csapból is fekete anyag folyt minden sci-fiben. Bár olyan tekintetben vicces, hogy talán épp emiatt a legtöbb sorozat szinte mind kukázta is, és a sötétben maradtak ezek a fekete szálak. Úgy tűnik a végén már mindenki félt, hogy őt is csak elnyeli. :DDD

Az Eredet-nek va valami nem egyértelmű befejezése? Ohh. Lehet megnézem újra aztán elolvasom a poiler-t. :U

• janos666

nagyúr

válasz Zoli133 #10704 üzenetére

És már rég kijött az utolsó DLC...
    ... és sajnos valószínáleg patch is, bár nem tudom mennyi bug maradt még meg máig, az EC DLC-kor vettem elő utoljára.

• janos666

nagyúr

válasz Tnil #10677 üzenetére

Ha 4 nap alatt le akarod tolni, akkor szerintem neked sem marad életben mindenki (ja, kifejezetten Ashly és Kaiden, főleg ha nem az első résztől kezded :DDD).

Én azóta sem tudom, hogy most nyár elején végigjátsszam-e az egész trilógiát (egyetemi vizsga után, nyaralás és aratás előtt lenne idő egyben, friss ME3 DLC-kkel együtt), mert még mindig nem határoztam el magam véglegesen a befejezés értelmezését illetően. :D

Nekem mindig mindenki életben maradt (Kaiden-t kivéve) már az első körben, pedig mindig mozgott a Paragon és Renegade csíkom is (előbbi gyorsabban, utóbbi lassan de biztosan :))).

• janos666

nagyúr

válasz Ryder62 #10540 üzenetére

Akkor ezek szerint már tegnapra kész vannak. :DDD

• janos666

nagyúr

válasz Televan74 #10533 üzenetére

Na ez nekem nem esett le, hogy quarian és quarantine suit. :DD
    A másodikból érdekes, hogy ilyen szabadon animálhatóak a karakterek, mert nem láttam eddig egyedien animált videókat olyanoktól, akik más játékkal csináltak már ilyet és ME-vel is másféle videót.

• janos666

nagyúr

válasz Fitzgerald #10510 üzenetére

Sokáig merengtem rajta miként fog ez a mese összekapcsolódni a Mass Effect-el, és kicsit lógni hagyott a nemlétező, mindent megmagyarázó befejezés. :DDD
    De már úgy is rég láttam: Mass Effect 3 Romance Parody
    Don't use the "Harbringer talk" even if your girlfriend HAS played Mass Effect. :D

• janos666

nagyúr

Ez az ember is szépen összefoglalta, amit magam is mondtam tömörebben: I Really Didn’t Need Those New Mass Effect 3 Endings, a legutóbbi ME postban pedig érdekes milyen sokan választották a szintézist:One Last Tribute, Before Commander Shepard Is Gone Forever

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz genndy #10437 üzenetére

Jaja, azt tudom. :D

Igazából elkezdtem egyszer gonosz nőként, de nem lett túl hosszú Jane pályafutása. Olyan önteltté vált, hogy kénytelen volt megkóstolni Morinth-ot. :DDD

Valóban a gonosz női hang is segített, de magában az is, hogy nő, mert én alapvetően nem vagyok gonosz, de nő se, így segített átszellemülni, jobban elválasztani magamtól a karakteremet és saját magam.
    A gonosz női oldalam játszott helyettem. :P

Amúgy nem egészen karót nyelt jófiúként játszottam én férfit se. Magamból próbálom megformálni a karaktert. Volt, akit hátba szúrtam, fejbe lőttem a vallatás végén, rávettem Saren-t, hogy lője magát fejbe, ... kinyírtam a tanácstagokat, ... odaadtam a Collector bázist Martin Sheen-nek. :))
    Szóval senki sem vádolhat, hogy túlzásba vittem a jópofizást, de amikor nem fájt, akkor arra törekedtem, hogy mindenkinek jó legyen. Illetve megvolt a csapatszellem, jót tettem velük akkor is, ha nem tetszett az ötletük és akár rühelltem is őket, "gondját viseltem az enyéimnek". :B És összességében "a világnak" jót akartam még akkor is, ha ahhoz renegát módon kellett eljárni pár kérdésben.

De a 3.-ig el sem jutott a gonosz nő, és úgy még őt beleszámolva sem játszottam az első kettőt sem, ahogy a teljes játék ismeretében ideálisnak érezném. Mindig inkább békét akartam, mint népirtást, viszont úgy, hogy nem áldozom fel magam. És most már tudom, hogy ehhez csak egyetlen út vezet. Egy olyan, ahogy játék közben nem gondolkodtam még soha. ;]

[ Szerkesztve ]

• janos666

nagyúr

válasz Televan74 #10435 üzenetére

DC DLC óta nem vettem elő, de ez elég érdekes. Én úgy éreztem, hogy a forgatókönyv vezérfonala épp az volt, hogy folyamatosan érezd a nyomást, hogy megállíthatatlanul zajlik az invázió, és ez csak egyre rosszabb lesz. Érdekes, hogy most mégis enyhítettek ezen egy kikapcsolódós DLC-vel.

Most, hogy "mindennek vége" (mármint egyik részhez sem jön már DLC, és talán új rész sem - legalább is ami mentést importál), lehet, hogy előveszem majd a legelső résztől, és a végét (illetve annak szinte összes lehetséges értelmezését :DDD) is ismerve paragon helyett inkább renegát hozzáállással játszom végig.

Így rápihenve kezdem elhinni, hogy a jópofi főhősöm rossz döntést hozott a végén, de ahogy bennem él az előéletének emléke, úgy ő csak így dönthetett. Vagy mondhatnám, hogy a "helyes" döntéshez egy gyökeresen más karakterre lett volna szüksége a bennem leképeződött ME univerzumnak. :))
    (Mostanában néztem a The Walking Dead sorozatot, és végig ezzel vonogattam le párhuzamokat az ottani karakter-szocio/pszicho-drámákból. :D)

• janos666

nagyúr

válasz Ryder62 #10371 üzenetére

Nálam egész jól működött az, hogy az első részt magyarul játszottam, majd úgy kezdtem a 2.-at, de nem bírtam, hanem átváltottam angolra, és később angolul végigjátszottam újra az elsőt is. Így az ME világban gyakori, de amcsi TV sorozatokban viszonylag ritka, vagy szinte csak itt létező (fantáziavilág beli) szavakat nagyjából összepkaolta az agyam.

Később a DAO-t is elővettem újra, magyar után angolul, így nem volt gond később a DAII se angolul.

• janos666

nagyúr

válasz Tnil #10199 üzenetére

És tudjuk már, hogy mi lesz?

• janos666

nagyúr

válasz #85552128 #10155 üzenetére

Ez komoly? Mármint, hogy hivatalosan is ez a kettő lesz a legutolsó két DLC?
    Azért furcsállom, mert nemrég még érdekes pletykákat olvasgattam készülőfélben álló DLC-kről, de ez nem éppen az, amit a pletykák alapján vártam. :((

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák