Új hozzászólás Aktív témák
-
PWR
aktív tag
ha nincs hangja a filmeknek, zenéknek de amúgy van, akkor nézd meg a lejátszó haneröszabályozóját és az összes csatornát egy keverön (pl. a kdemix-ben vagy a gnome volume controlban). A graf. felületbe bejelentkezésnél van vmi alapértelmezett hang, olyat láttam (hallottam) már, hogy csak egy röpke pillanatra indul el aztán elhallgat. Ez ezért lehet, mert bejelentkezéskor visszaállitja az elmentett hangeröbeállításokat, ami ilyenkor 0.
Milyen videolejátszóval inditottad? Ahogy elöttem is mondták, próbáld ki az mplayert, a telepitöCDken is rajta van (vagy urpmi-vel Internetröl újabb verziót is feltehetsz).
Megpróbálok összehozni vmi urpmi lépésröl-lépésre-t a héten...
ja és mi a hibaüzi?
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
válasz
T. Almeida #259 üzenetére
jajaja
-
PWR
aktív tag
a shorewall, ami mandrake-n van szerintem elég tüzfalnak. menj be a Csomagoló menübe, válaszd a Szoftvertelepitést és keress rá. Vagy keress rá a Firestarter-re amit itt emlitettek (én nem ismerem).
Ha a Szoftvertelepités alatt nem találod, akkor valszeg már fent van. Nem tudom, hol próbáltad beállitani, lehet, hogy több heylröl is elérhetö a menü, próbáld meg a Rendszer>Beállitás>A számitógép beállitása>Biztonság>Tüzfal alatt. Ha nem indul el ez a modul, akkor próbáld meg újratelepiteni a shorewall-t (Csomagoló>Szoftvereltávolitás alatt szedd le majd Szoftvertelepités alatt tedd fel újra).
Ha ez se megy, akkor lehet konfigolni közvetlenül az iptables-t is, nem nehéz
Viruskergetö, hmmm, nemigen használok de ha keresel egy urpmi mirrort ahol fent vannak a Mandriva 2006 free rc2 csomagjai, ott a main-ben kell legyen ClamAV. Urpmi-vel 1xüen felrakható. -
PWR
aktív tag
nem egy nagy ördöngösség az urpmi. ha bemész a control centerbe, ahol a porgramok telepitése és eltávolitása menük vannak van egy Media Manager menü is. Ott tudod belöni, hogy honnan telepitsen. Itt alapból a 3 telepitöCD van felvéve (ha telepitve kaptad, akkor lehet más is) és itt tudsz hozzáadni további médiákat, pl. ftp szerver helyeket. ftp szervert tudsz itt keresni:
http://easyurpmi.zarb.org/
kiválasztod a verziót és a platformot, azt, hogy milyen csomagokat szeretnél (main, ami a telepitöCDken is rajta van, contrib amik már nem kerültek a CD-re, stb.) egy ilyen URL-t felveszel a media managerben és onnantól a szerveren levö csomagokat is tudod telepiteni.
Elvileg müködnie kéne egyszerre több forrással is, nekem ez nem mindig müködött, szvsz egyszerre egy forrás legyen kiválasztva (felvehetsz több URL-t is de csak egy legyen belölük aktiv).
Az urpmi parancssori használata meg 1xü, ''urpmi csomagnév'', ha több hasonló nevü csomag van, akkor mindegyiket kilistázza és megkérdezi, melyiket szeretnéd. De használhatod a graftelepitöt is persze. -
PWR
aktív tag
nézd meg mit ir ki arra hogy ''iptables -L''
konzolban ird ezt be rootként, ebböl meg lehet tudni, müxik-e vmilyen tüzfalszabály. A grafikus beállitását a tüzfalnak fejböl nem vágom, ha addig nem segit benne más, akkor este tudom megnézni, itt nincs mandrake meg semmilyen Linux se
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
válasz
T. Almeida #241 üzenetére
azért nem olyan nehéz a mandrake és ott az urpmi is
de az UHU igy elsö látásra (tegnap tettem fel) nagyon király!!!
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
hello,
tüzfal: pl. a shorewall-t használhatod, ezt már a telepités alatt is be lehet löni
viruskergetö: a 2006 free verzióban már van ClamAV alapból, szvsz urpmi-vel ezt is tudod telepiteni (urpmi-nek érdemes kicsit utánanézni, leegyszerüsiti a telepitéseket!)
mikor használtam viruskergetöt, akkor az fprot-ot használtam, otthonra ingyenes, egyszerü parancssori cucc, be lehet tenni egy cron jobba (ütemezed) és utána már megy minden magától, a frissités meg a keresés is
A tar végzödésü fájlokat kicsomagolod, nem biztos, hogy van benne install script, ami mindent megcsinál, minbt a firefoxnál. Viszont van egy INSTALL nevü textfile, amiben le van irva, hogy hogyan kell. Ha nincs install script, akkor általában a configure, make és make install parancsokkal tudod felrakni. De elöbb próbáld az urpmi-t!
A témákat be kell másolni a helyére, fejböl nem vágom hova (KDE? GNOME?) de a témaválasztóban (Control Centerben) talán kiirja a fájlok helyét is és/vagy ott be tudod másolni a megfelelö helyre -
PWR
aktív tag
-
PWR
aktív tag
Hello, MDK-n engedelyezve van a grafikus lilo, Gentoo-n nincs es mind a kettön uazt az xorg.conf-ot hasznaltam es nem volt ilyen gondom. Szerintem a config file-on nem mulhat. Az X a logfileba mit ir? Esetleg küld el mailben (schmittharald(KUKAC)freemail(PONT)hu -ra)
Üdv: PWR -
PWR
aktív tag
OpenOffice-t en a telepitö cd-n talalhatot hasznaltam. Az AMSN-t forrasbol raktam fel, nem volt vele gondom, probald meg esetleg te is tar-gz-böl. KDE-t mar nagyon reg hasznaltam, nem emlexem ra sajnos. Ja, AMSN helyett/mellett ott van a Gaim is, a telepitön rajta van.
PWR
aktív tag
hat nekem meggyözödesem, hogy az rpm-es disztroknal gond nelkül csak nehany egyszerübb alkalmazast lehet telepiteni (itt erdemes forrasbol, nem rpm-böl) es különben be kell erni azokkal, amik vannak a telepitö cd-ken. elöfordult mar, hogy leszedtem egy mdk-ra irt rpm-et, függösegek miatt nem ment fel, leszedtem a forrast, az se ment fel, vegül eszembe jutott, hogy hatha fent van a telepitö cd-n, fent volt es onnan persze feltelepült... ha valaki nagyon vagja a temat, akkor biztos jobban elboldogul az ilyen problemakkal, mint en. mar több, mint egy eve van fent MDK nalam es vegülis meg voltam vele elegedve de performance es telepitesi gondok miatt en is masfele kezdtem el nezelödni (Gentoo). Mindettöl függetlenül jo kis diszto annak, akinek nincsenek nagy igenyei, tudtam vele netezni, chattelni, skypeolni, office cuccokat csinalni, cd-t es dvd-t irni meg ilyen hetköznapi dolgok es soha nem hullott szet a rendszer, szoval nem olyan rossz ez, csak van jobb is. szerintem minden rpm-es disztronal elöbb-utobb beleütközik az ember olyan telepitesi nehezsegekbe, amitöl ketsegbeesik
szoval en szakitok a SuSE, a Redhat es a Mandrake utan az rpm-el. Jo volt de eleg volt
-
PWR
aktív tag
válasz
#64791808 #148 üzenetére
Hello,
nezz utana a hdparm nevü parancsnak. Ezzel lehet belöni, finomhangolni a hdd-k müködeset (dma, udma, stb.). Mindenkepp nezd meg a man oldalait es/vagy egy Howto-t, mielött csinalsz vele valamit. Lehet, hogy azert lassu, mert nincs pl. dma engedelyezve.
Az, hogy az egyik hdx-nek a masik pedig sdx-nek ismeri fel nem okozhatja a teljesitmenyromlast, valszeg arrol van szo, hogy az egyik MDK devfs-t hasznal, a masik nem.
PWR
aktív tag
sikerült összehoznom végül. az fglrxconfig-al készitettem el az xorg.conf-ot. Ja, xorg.conf, neked melyik van telepitve, az xorg vagy az xfree86? most upgradeltem 10.2-re és azon már az xorg van. nem tudom, hogy xfree86-on jók lennének-e a beállitásaim. Elküldöm e-mailben az én conf fileomat. Ha neked az xf86config egy link az xorg.conf-ra, akkor biztos xorg-od van és müködnie kell az én configfileommal. Egy dolgot kellett módositanom a conf fileban, miután az fglrxconfig megcsinálta, a drivert ''fglrx''-röl ''radeon''-ra kellett átirnom, máskülönben nem müködött.
PWR
aktív tag
még egy ötletem van, próbálj meg eljátszani ebben a sorban a számokkal:
Option ''ZAxisMapping'' ''4 5''
pl. ''5 6'' ''6 7'', stb. de mindig két egymást követö szám legyen. Nálam pl. ''5 6'' van és ha ezt másra állitom, akkor vagy csak az egyik irányba müködik a scroller vagy semerre se. Asszem, hogy a számok attól függenek, hogy hány gombos az egér.
PWR
aktív tag
ezt probald meg megnezni az XFree86config fileban:
Section ''ServerLayout''
Identifier ''XFree86 Configured''
Screen 0 ''Screen0'' 0 0
InputDevice ''Mouse0'' ''CorePointer''
InputDevice ''Keyboard0'' ''CoreKeyboard''
EndSection
es ez lesz a fontos:
Section ''InputDevice''
Identifier ''Mouse0''
Driver ''mouse''
Option ''Device'' ''/dev/mouse''
Option ''Protocol'' ''PS/2''
Option ''Emulate3Buttons'' ''off''
Option ''ZAxisMapping'' ''4 5''
EndSection
itt az Option ''ZAxisMapping'' ''4 5'' mindenkepp legyen benne, nalam okosabbak azt mondjak, hogy ettöl müxik a wheel...
PWR
aktív tag
Joreggelit, innen letölthetö egy xfree86 config file is:
http://lunar-linux.org/?q=node/view/188
sajna ez is angolul van. es asszem, hogy xinerama-ra van szükseged, amiröl en csak annyit tudok, hogy a kepernyö kiterjesztesere hasznaljak, az XFree86 egy kiterjesztese es ezzel müködnie kell annak is, amire szükseged van. Ha mar igy felmerült ez a tema a hetvegen lehet, hogy en is kiprobalom. Addig meg hatha erre teved vki, aki ert hozza, nem olyan lamer, mint en
PWR
aktív tag
Szia, hat csak egy tipp, föleg hogy nem vagyok a gepem elött: nem lett veletlenül a 3gomb emulacio bekapcsolva es ez kavar be? Nem biztos, csak igy eszembe jutott. este meg tudom nezni otthon, nekem nem volt ilyen gondom a logitech-el - a tipusat fejböl nem t'om, cordless ledes cucc.
-
PWR
aktív tag
pontositok: a mandrakelinux control centerben a plug and play monitort választottam ki, nincs az LG-k között az én moncsim. Van valami más módja a képfrissités beállitásának, mint az application->system->configuration->gnome->screen resolution alatt, ahol a kiválasztható legmagasabb képfrissités a 85 Hz? A monitor biztos birná a 100 Hz-et.
PWR
aktív tag
Hello! Nagyon fincsi a Mandrake10
egy apro kis gondom van vele: az alairasban szereplö konfigon fut (ez meg nem baj),a vidkarit is felismerte, a monitort is felismerte, de max 85Hz-et lehet kivalasztani barmilyen felbontasban. A beallitasokat kizarolag grafikus felületen probalgattam. Van vmi ötletetek, mit lehetne tenni annak erdekeben, hogy menjen 100Hz-en?
Új hozzászólás Aktív témák
- Bezámítás! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Ultra 5 135U 16GB RAM 256GB SSD Intel Graphics W11
- 103 - Lenovo Legion 7 (16IRX9) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- BESZÁMÍTÁS! Dell Alienware AW2523HF IPS 360Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest