Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
totyax
aktív tag
Nekem olyan gondom van hogy az értesítési terület (gnome) szinte minden indításkor rosszul jelenik meg. Pl.
Nem csak a kirajzolás hibás, ahol elvileg az ikon ki nem rajzolt része van, az sem kattintható. Megoldás az ha kijelentkezek majd vissza és jó lesz, vagy kikapcsolom az értesítési területet majd vissza. De nem csak az értesítési területtel van gond, néha az óra is rosszul jelenik meg, pedig az egy külön panelen van. Nem normális hiba szerintem, ötlet?
-
totyax
aktív tag
válasz #16820480 #52 üzenetére
Kösz, nyilván így van, de mint kiderült a gnome szórakozott velem, mert elrejtette amit nem kellett volna
A synaptic szerint a Mobloquer könyvtárstruktúra ez. Függőségei sem tűnnek vészesnek.
A beállításaiban megadott könyvtárak meg ezek. Csak a legutolsó sort írtam át, eredetileg kdesudo volt ott.
Minden oké rajta, kivéve a file/manage backup/create backup nem működik. Mivel túl sűrűn nem változtatom (soha többé) nem nagy gond, persze ha valaki...
-
totyax
aktív tag
Igen látom kösz, "exec=" sort módosítva, valóban így is kis méretben indul.
Viszont ha csinálok egy session mentést, szépen felülírja a beállítást. Szóval... Próbáltam elvenni az írásjogot arra a fájlra, de nem zavartatta magát a rendszer, megadta a szükséges jogot és felülírta.
Szóval tökéletes megoldás nincs, de legalább már tudom hol tárolja a rendszer ezeket a titkolt beállításokat.ntomka: Autostart nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Nincs fenn nekem KDE, csak Gnome. -
totyax
aktív tag
Közben rájöttem... van az indítópultnak egy másik oldala is.
Ha kiléptem a a Mobloquer-ből, és megnyomtam a "futó alkalmazások megjegyzése" gombot, akkor nem indult el automatikusan, tehát előzőleg valamikor csinálhattam egy mentést. Ami fel sem tűnhetett, mert ezek szerint a lista rejtett hogy mit is mentettünk el. Azért ennyire nem kéne egyszerűsíteni szerintem.
A lényeg hogy a "láthatatlan listából" törölve a Mobloquer-t, majd az indítópulthoz hozzáadva tudom indítani kis méretben a megadott paraméterrel. Viszont ha megint a "futó alkalmazások megjegyzése" gombot nyomom, megint kétszer indul el Dehát nem nyomkodom akkor. Kíváncsi leszek azért hol lehet ezt a láthatatlan listát megnézni és módosítani
-
totyax
aktív tag
Pont lejárt a mod idő, mindegy, szóval ez látható az indítópultban.
-
totyax
aktív tag
Szia, az általam idézett fórumbejegyzés óta eltelt két év, és ez nem egészen ubuntu, szóval a kérdéses menü nincsen meg. Lefordítani én is letudom, de még annyi sem kell, mivel bejelentkezéskor meg tudom adni milyen nyelvet akarok látni. Amit találtam (Mint/Gnome) az indítópult/startup manager (gnome-session), de ebben természetesen nem volt benne ez a program, ezt lehet nem írtam, de evidens hogy megnéztem, és ezek után kérdeztem.
-
totyax
aktív tag
Egyelőre még mindig fent van a Mint, ami nálam nagy szó. A szokásos linux feeling már megvolt, pl a (gui) naplónéző szarrá fagyott, meg megevett másfél giga ramot, nem tudom mi olyan bonyolult log fájlok nézegetésében. Kitöröltem a naplófájlokat fizikailag is, meg a naplónézőből is. Így legalább elindul, igaz manuálisan kell betallózni a naplófájlokat amiket meg akarok nézni. Persze sokat amúgy sem értek belőlük Ha elő akarom állítani az eredeti állapotot, tehát hogy automatikusan legyenek a naplónézőben (bal oldalon) azok a (létező) naplófájlok betallózva, amik telepítés után voltak, akkor mit tegyek? Persze valószínű így megint tönkrefagy az egész, de érdekel.
Másik, felraktam egy Mobloquer nevű IP blokkolót, helyesebben ez csak a GUI-ja a moblok-nak, a lényeg hogy mikor bejön a rendszer akkor nem csak tray-en indul hanem ablakban, ami cseppet zavaró. Nincs benne opció arra nézve hogy csak a tray-en induljon.
Fórumon a következő megoldást megoldást találtam erre, idézet:Of course, just go to System->Preferences->Sessions and add the following as a command to start mobloquer minimized every time gnome starts:
Code: mobloquer --trayÜhüm, nekem magyar nyelv van beállítva linuxon, de ez gondolom az indítópult akar lenni (gnome-session-properties).
A gond csak az hogy ide berakom, akkor már kétszer fog elindulni. Nincs ugyanis a Mobloquer-ben opció arra hogy automatikusan induljon-e vagy sem, mindenképp elindul, csak a Moblok automatikus indulását lehet benne állítani. Szóval meg kéne keresni vajon hol indul el ez a Mobloquer program, és oda be lehetne szúrni a --tray kapcsolót. Van ötlet hogy vajon hol találom azt a parancssort ahol el van indítva, ha már a fejlesztőt nem érdekelte hogy ne kelljen szívni ilyen butaság miatt? -
totyax
aktív tag
Feltettem, felment, első látásra szépen megy minden. Ez lenne az alap szerintem egy olyan linux disztribnél amit embereknek szánnak. Viszont a memóriakezelés érdekes, az előbb semmi (külön elindított felhasználói program) sem futott, mégis 1,3GB-ot jelzett memóriahasználatnak a rendszer. Az előző Fedora ennél jóval lightosabb memória fogyasztású volt. Lehet hogy van lemezgyorsítótár, bár nem tudom azt hol lehet megnézni. Egyelőre viszont tetszik.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Azonnali fotós kérdések órája
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Elite: Dangerous
- Elfelejtettem a film címét
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Linux kezdőknek
- Xbox tulajok OFF topicja
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Jövedelem
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest