Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Milyen routert?
- Mikrotik routerek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- ASUS routerek
- Windows 10
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- OpenMediaVault
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Norby86
őstag
válasz Core2duo6600 #56902 üzenetére
A Zyxel média szervert is NAS-ként vettem annó, ugyan az volt a leg olcsóbb kategória ez meg is látszott rajta, de olcsón ki akartam hozni egy szervert. Most meg már ugy vagyok vele hogy nem költenék ennyit egy szerverre,hiszen nekem csak alap dolgokra kell,mint hogy távolról ftp-n egy évbe párszor amikor kell elérjem a winchesterem tartalmát, itthon a wifis Samsung TV-n tudjak közvetlen DLNA-n filmeket nézni, plusz ha ugy van (bár most nem használom jelenleg) akkor a torrentekre ott a transmission.
(#56904) csixy:
Jó, késő volt már aztán kicsit benéztem amit írok.
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz Core2duo6600 #56876 üzenetére
Ne haragudj, de ezzel azért vitatkoznék. Már közel 5 éve használok routerre kötött vinyót minden fajta megelégedéssel. Nincs az a pénz hogy én 30-40 ezer forintot kiadjak egy NAS szerverre pár extra funkció miatt. Szerintem semmi baj nincs azzal hogy routerre kötött vinyót használok, mert ez is tud mindent amire szükségem van DLNA, FTP, Torrent, csomagokat telepíthetek rá, akár még az icecast rádió szerver is elfut rajta. Úgy érzem megint kezd elmenni a téma abba az irányba hogy mi a jó, mi nem való erre, arra. Kezdetben jött kb. 10 vélemény hogy MBR vagy GPT partíciós tábla e a jobb, jött is pár nézeteltérés a fórumozók között hogy rendszermeghajtónak GPT mert a particiós tábla megsérülhet, majd mégis jó az MBR mert már ős régi és 1993 óta stabil, sosem lesz vele gondom, aztán mégis GPT mert az a modernebb, biztonságosabb, de ha már ugy alakult jó lesz nekem az MBR, aztán dűlőre jutottam nagy nehezen ebben a témában. Majd most már inkább a NAS szerver a jó, a routerre kötött ez meg az nem. Nekem volt amúgy NAS szerverem Zyxel 310-nek hívták...soha többet. Zajos ventilátor, semmivel sem tudott többet. Egy évet megélt nálam mire eladtam és örömmel adtam túl rajta.
Szóval én maradok a jól bevált vinyóra dugott HDD-nél. De hozzáteszem majd lecserélem egy 3,5"-os külső tápos USB 3.0-ás HDD-re a cuccost és onnantól már nem lesz gond az sem hogy a táp ellátása esetleg szórakozik.-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz King Unique #56872 üzenetére
Akkor csak bízni tudok benne hogy ez az új router megfelelő tápelletást ad a winchesternek. Direkt ezt vettem hogy át álljak 3,5"-os külsőről 2,5"-os külső merevlemezre, de akkor lehet rosszul döntöttem utólag. Minden esetre nem hiszem hogy gond lenne ebből.
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz King Unique #56869 üzenetére
Én nem misztifikálom túl, csak sok-sok tanács jön erről meg arról az oldalról is, kb. naponta más véleményeket olvasok és ezek között próbálok bölcs döntést hozni. De bevallom így elég nehéz ha van mondjuk tíz ember akiből négy azt mondja MBR, hat a GPT -re esküszik és akkor döntsem el. Bevallom nem megy..., de már nem bolygatom tovább mert nincs értelme. Marad a GPT és kész. Mellesleg én is azt az elvet vallom hogy tárolási célokra használva nem a partíciós tábla sérül először hanem a vinyó megy tönkre hamarabb, ha szar. De lekopogom, itt volt ez előtt (ami most a gépembe van) egy 3,5"-os külső HDD még a TP-link routeremre kötve. Már konkrétan ötödik éve gyönyörűen működik 100%-os hatásfokkal (igaz az külső tápos volt). Aztán most ugye megvettem ezt a külső 2,5"-os WD Mypassport USB3.0-ás HDD-t mert a WD-ben sosem csalódtam ezelőtt. Úgyhogy bízom benne hogy ez is hosszú éveket kibír majd nálam és nem megy tönkre. De ha meg igen, akkor 98% hogy az elektronika, azt meg lehet hozzá kapni külön, javítottam is már úgy vinyót a haveromnak hogy azt mondta ott van 4 éve a winchestere rajta rengeteg régi családi fotóval de nem működik. Mondtam vegyen használtan egy ugyan olyan vinyót és átraktam neki az elektronikát máris elindult. Tárolásnál amúgy szerintem a szektorok csak lassan mennek tönkre, mert eleve ritkán van írás a vinyóra, inkább olvasás van róla (legalábbis nálam).
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz Smiley #56860 üzenetére
Még tudok rajta módosítani, bár akkor megint format meg ilyenek. De ha ez a biztonságosabb ténylegesen akkor meg átváltok GPT-re azt csókolom. Lényeg hogy azért lassacskán át kell erre a vinyóra pakolnom a dolgaim,mert a másikat elfogom adni ami a gépbe van. Mindenképp egy stabil megbízható tároló vinyót szeretnék összehozni.
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz ubyegon2 #56856 üzenetére
Igen, szerintem kölcsönösen megtudtunk sok infót egymástól.
Még egy kérdés a végére. SSH-n keresztül létezik olyan parancs amivel letudom tesztelni az adott tárhely (jelen esetben winchester) írási és olvasási sebességét? Mert furcsa mód a windows fájlkezelőjében hol csak 40 MB/s sebességgel olvas a hálózaton keresztül a routerre dugott vinyórol, hol meg 80 MB/s sebességgel. Most vagy a hálózati kábelem szórakozik, vagy más probléma fordul elő random időnként.-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz Frawly #56847 üzenetére
A Gparted-ben nekem nem engedte partíciós tábla nélkül ext4-re formázni a lemezt. Azt írta előbb hozzak létre partíciós táblát. Végül maradt az MBR. Bootolni erről úgysem fogok, és sokan inkább a bootolás szerepéről beszélnek meg a rendszerről ahogy olvasom. De itt nincs ilyen ezen a vinyón. Ha valamikor lesz is, úgy is leformázom előtte újra. De ez sima tároló lemez, amin lehetne akármi, a lényeg nekem hogy az írási és olvasási sebességem legyen minél jobb. Most egy érdekes példát hozok, persze sokaknak biztos ismeretlen amit írok, de mikor megrendeltem a xiaomi routerét, azon volt gyárilag openwrt alapú kínai rendszer (szó szerint kínai mert mindent fordítani kellett). NTFS vinyó rádug, írási és olvasási sebesség letesztel, áll leesik...nézem olvasási sebesség 80 MB/s, írási meg 45 MB/s. De sajnos se DLNA szerver, se semmi extra nem volt abba a firmware-be amit gyárilag rátettek így jött képbe a Padavan. Feltesz, NTFS vinyó bedug, szomorkodás... olvasási sebesség 35-40 MB/s, írási 25-30 MB/s. Mondom akkor irány az ext4, ekkor csatlakoztam be a topik témába. Most hogy MBR-es a partíciós tábla és ext4 a fájlrendszer rajta, olvasási sebességem újra 80 MB/s, írási viszont nem lett 45 MB/s, csak 30-35 között (döcög). Ezért kezdtem el gondolkodni hogy esetleg a GPT partíciós táblával nem e lenne gyorsabb, de hamar felvilágosodtam hogy ez nem befolyásolja a sebességet. Így végül sok tanács hatására amit ubyegon2-nek is köszönök, döntöttem az MBR mellett. Remélem nem döntöttem rosszul
-Norbi-
-
Norby86
őstag
Tehát akkor az egy terás vinyón, ami csak egy particiot fog tartalmazni és adattárolási célt fog szolgálni maradhat az MBR, tehát az msdos particios tábla kiválasztása a gparted-ben? Vagy inkább GPT? Nemtudom, valami haszna adattárolásnál van e a GPT-nek?
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz growler #56812 üzenetére
Nem hiszem hogy a naplózás okozná. Ezt onnan tudom hogy előtte ext2-es fájlrendszerrel is próbáltam hátha az a baja, és ott is csak 916 GB-ot mutatott, pedig úgy tudom ext2-ben nincs naplózás még. Szerintem úgy hagyom, mert lehet hetek eltelnének mire meglenne a hiba és a topikot sem akarom ezzel tele szemetelni. Pedig én mindent jól csináltam. Most este nyomok neki még egy zero format-ot (az bő 8 óra), aztán elkészítem az ext4 fájlrendszert gparted-el és letiltom a rezervációt azt ennyi.
Még egy kérdés: (ugyan mindkettő módot kipróbáltam) de msdos vagy gpt particiós táblát érdemes létrehozni inkább?-Norbi-
-
Norby86
őstag
-
Norby86
őstag
válasz King Unique #56797 üzenetére
A router is 916 GB-nek látja... akkor ez marad az x-akták kategóriába hogy mitől van amikor 931-nek kéne ott lenni.
/home/root # df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
rootfs 8.4M 8.4M 0 100% /
/dev/root 8.4M 8.4M 0 100% /
tmpfs 8.0K 0 8.0K 0% /dev
tmpfs 2.0M 176.0K 1.8M 9% /etc
tmpfs 1.0M 4.0K 1020.0K 0% /home
tmpfs 8.0K 0 8.0K 0% /media
tmpfs 8.0K 0 8.0K 0% /mnt
tmpfs 24.0M 88.0K 23.9M 0% /tmp
tmpfs 4.0M 208.0K 3.8M 5% /var
/dev/sda1 916.9G 916.3M 916.0G 0% /media/WD_Mypassport[ Szerkesztve ]
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz King Unique #56797 üzenetére
Erről a df -h parancsról még nem hallottam. Ez hogyan is működik pontosan? Ugye az elérési útja a vinyómnak /dev/sdc, tehát ezt a parancsot hogy adjam ki? És ezt azután kell kiadni miután a rezervációt már levettem?
[ Szerkesztve ]
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz herdsman12 #56776 üzenetére
Csak hogy lássátok, nem én szúrom el a dolgokat, készítettem egy videót arról amint ezt a különös winchester-t leformázom Gparted-el. Először is töröltem a partíciós táblát, létrehoztam egy újat (msdos), majd a partíciós táblán csináltam egy ext4-es fájlrendszert. Eredmény pedig hogy továbbra is lefoglalja azt a tárhelyet a 931 GiB-ból amit mondtam.
A videó itt elérhető: [link]Persze ha van ötletetek szívesen várom, hogy ez mitől is lehet.
[ Szerkesztve ]
-Norbi-
-
-
Norby86
őstag
válasz King Unique #56780 üzenetére
Pontosan, én is ezt vettem észre, 14.7 GiB foglalást írt nekem (gondolom kerekítette) és 916 GiB használható tárterületet. Tehát akkor mégsem nálam van a hiba? Csak azért kérdem mert ugye reggeli hsz.-ben fórumtárs szerint én cseszhettem el valamit, de akkor mégsem?
Lefutattam egy
sudo fdisk -l
parancsot és ez jött ki:Disk /dev/sdc: 931.5 GiB, 1000170586112 bytes, 1953458176 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x332f2f4f
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdc1 2048 1953458175 1953456128 931.5G 83 Linux-Norbi-
-
Norby86
őstag
Az biztos hogy gparted amikor leformáztam a vinyót kiirta hogy ha jól emlékszem 14,7 Gb foglalt a 931 GB helyből, mindezt úgy hogy full format-ot nyomtam, nem volt rajta semmi.
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz herdsman12 #56776 üzenetére
Gparted-el particionáltam le ilyen pendrive-s linux rendszer alól. Mi van elcseszve szerinted? Mert akkor még most kéne kideríteni, mert már pakolom át a fájlokat rá.
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz Frawly #56771 üzenetére
Ezt nagyjából tudtam is amit leírtál. Tisztában vagyok vele hogy az nem lesz 1 tera 1024 GB méretű, csak arra akartam célozni hogy NTFS-en 931 GB valós adathely maradt míg ext4-en 916 GB. De bizonyításképp csatolom ezt a képet:
Itt a piros sávval jelölt vinyó ami a gépbe van 1 terás, full tele, alatta a NAS meg amit rákötöttem a routerre és most a gépben lévő vinyórol ami NTFS-re van formázva, pakolom át az adatokat a NAS nevű külső vinyóra ami a routerre van kötve.
De nem problémázok igazából 16 GB-on, az csak nem lesz gond. NTFS-el meg nem jártam volna jól, mert azt pocsék sebességgel kezeli a linux alapú Padavan amit a routeren használok. Úgy csak 25-30 MB/s írási és 40 MB/s olvasási sebességet értem el, így meg ext4-en 35 MB/s írási és 80MB/s olvasási sebességet hálózaton.-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz ubyegon2 #56769 üzenetére
Jól van, köszönöm mindenkinek az infókat. Hagyom így akkor 0%-on, ez a kérdés lezárva. A meglátásod teljesen helyes, ebben én is biztos vagyok hogy ha tele töltöm akkor már több adatot nem tudok rá másolni. De 916 GB szabadom van nem 931. 931 NTFS alatt volt, ext4-en most 916 0% rezervációval. De jó ez így most. Több kérdésem már nincs egyenlőre.
[ Szerkesztve ]
-Norbi-
-
Norby86
őstag
-
Norby86
őstag
válasz #73749248 #56761 üzenetére
Közben lefordítottam magyarra amit írnak és azt hámoztam ki ebből hogy ha kifejezetten olyan adattárolási célra van használva a vinyó amin nincs nagy mennyiségű gyakori adatmozgás akkor nem kell rezervált terület. Bár én már ebben is összezavarodtam eléggé. Valaki megmondhatná a frankót kell vagy sem Mert most már pakolom rá a fájlokat éppen, nincs kedvem megint formázgatni, meg állítgatni.
-Norbi-
-
Norby86
őstag
Mindenkinek köszönöm a segítséget! Kicsit mondjuk tényleg vakartam a fejem eleinte hogy most akkor ext2 vagy ext4 vagy már JFS? Bár a JFS itt ki esett volna nekem, mint mondtam sima adattárolásra kell és routerre kötve, 0-24 rákötve tehát ugyan az áram elmehet óhatatlan, de bízom benne hogy az adataim nem fognak eltűnni róla. Kicsit off, de ha NTFS-ről nem tűnt el soha, akkor ext4-ről már csak nem fog. A rezervációt pedig kikapcsoltam, 0%-ra vettem. De az úgy is mint hallottam csak az operációs rendszerhez kell, ezen meg semmilyen rendszer nem lesz soha, csak zene, film, meg játék, iso, rar, exe, zip és még sorolhatnám.
De legalább a sok válaszból már azt is megtanultam hogy ha egyszer linux rendszert telepítek akkor érdemes JFS-t vagy ext4-et használni és ott már a rezervációs részt sem szabad kikapcsolni.
Szóval most megoldódott minden, ext4 lett a győztes.[ Szerkesztve ]
-Norbi-
-
Norby86
őstag
Egy kezdő kérdésem lenne hozzátok. Ext2-es fájlrendszeren ha adattárolási célra használom kizárólag, van fájl méret korlátozás? Mert valami olyan olvastam hogy 16 Gb-nál nagyobb fájlméretet nem lehet rajta tárolni. Ez igaz?
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz ubyegon2 #56681 üzenetére
Tény hogy okosabb lettem valamennyivel a leírtakat elolvasva. Szóval hasznos infó volt ez. De ahogy olvasom a hozzászólásodat "...ha valami miatt a rendszer a saját megmentése érdekében helyigényes műveleteket kényszerül végrehajtani" nekem az jön le hogy ez a plusz hely inkább ott fontos ahol van rendszer a lemezen. Nekem ez csak adattárolási célt szolgál a routerre dugva. Mivel Padavan van a routeremen ami ugye linux alapú és a hálózati fájlmásolási sebesség miatt kénytelen voltam Ext4-re formázni az 1 terrás külső vinyómat. Aztán látva hogy mennyi hely elmegy a levesbe, gondoltam megkérdezem tőletek hogy miként lehet felszabadítania azt a root műveletek számára fenntartott helyet. Most ugye van 916 GB szabad tárhelyem, amit jónak mondok, mert így már tudom hogy azt Ext4 hely igényesebb, ebből már nem lesz 931 GB mint NTFS partíción, de nem probléma, marad így. Gondolom Ext2-re nem érdemes átformázni, mert úgy sebesség csökkenést érnék el. Hozzáteszem ez csak adattárolási célokat szolgáló vinyó, rendszer ezen sosem lesz.
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz ubyegon2 #56666 üzenetére
Oké, akkor hagyom így. Most az a pár giga már ne oszt nem szoroz remélhetőleg.
(#56668) nahaggyámár
E szerint a parancs szerint cselekedtem:
sudo tune2fs -m 0 /dev/device
Előtte persze volt egy ilyen is biztos ami biztos:mkfs.ext4 -m 0 /dev/device
A 60G-t onnan vettem hogy mielőtt ezeket a parancsokat végre hajtottam, simán csak leformáztam ext4-re az 1 terrás vinyót és így rezervált rengeteg helyet, ami ha a 931 Gb-ot nézem (NTFS partícióval ennyit látott az 1 terrából), akkor közel 60 Gb hellyel kevesebb volt, mivel csak 870 Gb szabad helyen volt körülbelül az üres vinyón.
-Norbi-
-
Norby86
őstag
Sziasztok!
Routeremen van openwrt alapú firmware, amire rá van dugva egy terrás ext4-re formázott vinyó. Kérdezném hogy milyen windows-os programmal lehetne úgy leformázni az 1 terrás adattárolóm, hogy ne rezerváljon az egy terrabájt adatból közel 60 gigabyte-ot? Mert most az a helyzet hogy rengeteg helyem foglalt úgy hogy nincs is rajta adat. Nekem meg jó lenne ha megmaradna minél több helyem.-Norbi-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- Óvodások homokozója
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Diablo IV
- Apple notebookok
- Vicces képek
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Milyen nyomtatót vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.