- AliExpress tapasztalatok
- ASUS routerek
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Milyen routert?
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Direct One (műholdas és online TV)
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Bitcoin topic
- Microsoft Excel topic
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
7
addikt
válasz Bundás22 #5104 üzenetére
Megint nem néztél utána azoknak, amiket ajánlottunk. Így azt fogod elérni, hogy nem segít neked a későbbiekben szinte senki.
Linuxokon nem azért nem futnak a játékok, mert a fejlesztők lusták megírni bármiféle kompatibilitási modult, hanem azért, mert a Windows APIja kéne hozzá, ami jogvédett.
Sok user-friendly Linux van, csupán máshogy működnek, mint amit egy átlag Windows-felhasználó megszokott. Tekintsd úgy, mint egy másik nyelvet. Attól még, hogy nem tudod beszélni, mert alig pár napja találkoztál vele, még nem biztos, hogy nehéz és rosszabb a többinél. -
rollins
őstag
Lehet hogy kicsit elijesztettünk, de hidd el nem olyan ördöngős használni. Csak kicsit kell vele tisztában lenni és néha még felasználóbarátabb is tud lenni mint a windows. Magam is alig értek hozzá. Csak mivel erősen a kinézetre hajtasz, kis csodálkozást váltott ki szerintem itt a többségből.
Ha teszem azt, nekem most valamilyen BSD -t kellene telepíteni, akkor néznék mint a lukinyúl, mert nem ismerem és az egy picit megint más mint a Linux. Illetve a BSD az nem teljesen hétköznapi embernek való. Linux viszont könnyen lehet hasznos társ is bárki számára, de nem lehet azt várni tőle mint a windos-tól amire rengeteg programot találsz és ami majdnem mindent a fenekünk alá tól.
Nem szeretem ha velem van tele egy téma (topic), de gondoltam ez még leírom.[ Szerkesztve ]
-
rollins
őstag
Egyébként megismerkedhetsz valamelyik distro LiveCD-jéről is, letöltöd, kiírod cd vagy dvd-re és bebootolsz vele. Érdemes a legújabbat kipróbálni. De van ez a wubi, amit próbaképp a windows alá is telepíthetsz. Nem ismerem ezt sem, de gondolom próbának biztos jó.
[ Szerkesztve ]
-
valóságépítő
tag
Ubuntu: Linux for human beings, ez az ubi szlogenje,
de ha elmész pl a distrowatch.com -ra és kicsit tallózol ott, megtudhatod melyik disztrónak mi a filozófiája.
Minden disztro szentel egy bekezdést erre is és ha jól olvastam, eddig még egyikben sem találtam utalást ablakokra[ Szerkesztve ]
valóságépítő technikum
-
Tuschke
tag
válasz Bundás22 #5101 üzenetére
Itten félreértés vagyon. A linuxnak nem célja, hogy sikeres legyen, és sokan használják.
Ez nem szempont a fejlesztöknek - mivel ingyenes a rendszer, teljesen mindegy, hogy húszan használják ingyen, vagy húszmillióan.
http://www.szszi.hu/kozlemenyek/sajto/2006/03/29/linux_nem_windows/Ha az ördöggel táncolsz, az ördög ugyanaz marad - Téged formál a képére
-
valóságépítő
tag
válasz Bundás22 #5096 üzenetére
+1 az ubuntura
én kb 3 hónapja kezdtem főállású kulturantropológusként azaz abszolút nulláról.
az első napokat kb totális pánikban töltöttem el, az első héten meg leginkább csak copy pasteltem különböző halandzsákat amiket fórumokot láttam és mivel baromira zavart, hogy lövésem sincs arról, hogy mit is jelentenek ezek a halandzsák elkezdtem vadul olvasni. Mostanra már kezdem kapizsgálni a dolgokat, de ehhez tényleg az kellett, hogy elolvassam az alapokat.Mivel még van egy kis időd, simán elkerülheted a pánik és a copy paste fázisokat, szerintem ténzleg olvass el pár alapdolgot, a csicsákkal ráérsz majd később foglalkozni
[ Szerkesztve ]
valóságépítő technikum
-
rollins
őstag
válasz Bundás22 #5096 üzenetére
Már írtam, hogy nem ismerem. Te csak a mázt látod rajta. Nem akarlak elijeszteni de így.. izé, lehet hogy azzal is akkorát fogsz ***pni vele, mint ide lacháza. :>> Bughalmaznak fogod találni, és majd szidod milyen szar a linux. Ilyen is előfordulhat.
Remélem Vladi nem haragszik hogy ellenkeztem vele. [puncs]Neki amúgy bölcsész léte ellenére nagyobb tapasztalata van a különböző "disztrókkal". :>[/puncs][ Szerkesztve ]
-
rollins
őstag
válasz Bundás22 #5087 üzenetére
distribution, disztribució, mint a különböző linux kiadások: ubuntu, fedora, debian, stb.
bootmanager lesz: ez a grub, telepítéskor majd úgy is kérdezi melyik oprendszer induljon alapértelmezetten
Ha Koffice-t akarsz, telepítéskor a KDE ablakkezelőt válaszd.
Többi már a te dolgod. Más bináris (előre lefordított) programokat csomagokban tárolják, online elérhető, csomagok: legelterjedtebb a .deb, .rpm
Tényleg nem lehet 0 előkészülettel nekiugrani, csak egy kicsit olvass utána, hogy legalább a telepítés menjen.
Vladi már szépen leírta.
Vladi: Fedorat mé nem? Az a legjobb szerintem.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz Bundás22 #5089 üzenetére
elvileg ennyi. De mi lesz veled, ha valamit kérdez a rendszer? Márpedig fog. Aztán ha valamit be akarsz állítani. Például teszel be egy hdd-t. akkor mit csinász? Nem fog csak úgy felugrani a fájlrendszerbe.
A linux azt csinálja, amit modasz neki. De tudni kell mondani!Hidd el nekem elég sok teljesen kezdővel találkoztam már. Ha 0 tudással kezdesz neki, az lesz a vége, hogy: deszar a linux. Ez senkinek nem hiányzik. Neked sem.
Ez nem windows. Egészen más. Például programot sem úgy teleptesz, hogy install.exe. Hanem úgy, hogy csomagkezelő, rákeres, install...
stb... ezért linkeltem a doksikat. Azokat tanulmányozd át. Sok mindent meg fogsz érteni.A disztribúció:
A Linux önmagában csak egy rendszermag. Az operációs rendszer legmélye. Semmit nem tudsz kezdeni vele.
A disztribúció a Linux rendszer magjára épülő operációs rendszer és alkalmazás gyűjtemény. Disztrót lehet telepíteni, tartalmaz programokat (pl: office) rendszer eszközöket (pl: partícionáló) drivereket... stb... kvázi egy összeállított csomag, amiben minden van, ami kellhet a munkához.Sok van belőle. A legismertebbek és leg egyszerűbbek: Ubuntu, OpenSuSE. Disztró választó oldalt is linkeltem. Azt is csináld végig.
Fedórát nem javaslom.il sole non sorge più ad Est!
-
7
addikt
válasz Bundás22 #5083 üzenetére
Nézz utána kicsit a Linuxoknak, olvasgass kicsit ebben a topicban, nézz rá a HUP.hu-ra, Wikipedián rágd körbe magad, ugyanis alapvető kérdésekkel nem vagy tisztában, illetve a terminológiát sem igazán ismered.
Nincs olyan, hogy "legszebb" Linux. Egyrészt azért, mert a szépség szubjektív, másrészt azért, mert a különböző disztrók egyszeri felhasználó szempontjából csak a telepítés után megkapott rendszer összeállításában különböznek. Mivel te még erősen kezdőnek tűnsz, javaslom az Ubuntut tanulódisztrónak.
Általában véve az egyszeri hobbijúzer által használandó programok ingyenesek. Openoffice, Koffice, Abiword, Gnumeric és társai mind-mind könnyen elérhetők a legtöbb disztró csomagkezelőjéből.
Amit nem javaslok: Wine, Cedega. Ha nincs rá alternatíva Linuxon, akkor érdemes megfontolgatni, de érdemes fejben tartani, hogy a legtöbb program Wine alatt messze nem fut olyan jól (ha egyáltalán fut), mint natív Win-es környezetben.
-
rollins
őstag
válasz Bundás22 #5083 üzenetére
Hogy őszinte legyek a RedHat/Fedora linuxokon kívül mást nem igazán ismerek.
Ilyen hogy legszebb Linux nem tudom mit jelent, de gondolom valami csicsás ablakkezelőre gondolsz meg az aiglx, compozit hatásaira. Gnome, KDE van általában. Linuxra inkább az Nvidia vga javasolt, de péld. Fedora 8 alatt már megy az aiglx is Radeon vga-val az új Livna -n található fglrx drivernek köszönhetően, még a HD 38xx-val is (csak még kicsit alkalmatlan a Quake Wars játékra multiban )
Sabayon elég csicsás alapból úgy tudom, azt nem ismerem és hogy fog -e menni a vga-dal, fogalmam sincs.
OpenOffice szerintem elég lesz, az alapból van legtöbb disztrón. Nem minden MS doksikat tud beolvasni, de a túlnyomó többségét igen.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz Bundás22 #5080 üzenetére
Jönnek a zsaruk... ez tetszik..
Na van még itt 27 napod, akkor lesz még időd elolvasni ezeket a doksikat. A rendszerleírásokat. Ne zavarjon, hogy uhu, nagyon sok fontos dolgot írnak.
Válaszok röviden:
Legális.
1. disztró weboldaláról. ja, válassz disztrót. Bármelyikből csinálsz olyat, mint a videón.
2. Passz. Neked mi a nehéz? Nekem könnyű, sőt külön öröm leírtani a vistát.
3. Rá lehet, de minek. Ott az Open office, vagy bármely linuxos office. (Abiworld, Koffice stb.)
4. Megint mi az, hogy könnyű? Nyugi. Az adsl jelszavadat nem fogja kitalálni.
5. Lehet. Könnyen.Néha tv-s vetélkedőben érzem magam.
il sole non sorge più ad Est!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- iPhone topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Gurulunk, WAZE?!
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- EAFC 25
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- CES 2025: A headset, ami megmentett egy házasságot
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Politika
- Akvarisztika
- További aktív témák...