Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz leviske #69488 üzenetére
Mint írtam, nem vagyok otthon a SUSE-ban. Viszont az még mindig nem biztos, hogy a zárt van használatban: erről még nem írtál, nem nézted a driver-t.
Mondjuk laptopon eleve az Intel-t érdemes használni és az Nvidia-val legfeljebb csak egy adott programot futtatni, ha kell (meg persze a HDMI használatához).Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
törölt tag
válasz leviske #69461 üzenetére
Tudom ajánlani Arch ismerkedésnek az ArchLabs-ot, ha nem az alapoktól akarod kezdeni az építkezést. Komplett GUI-t kapsz a telepítés végén. Nem live rendszer, hanem install szkript. Nagyon egyszerű. Van mit beállogatni bőven install után.
A BunsenLabs ihlette a fejlesztőket. Van egy saját repojuk pár témával és általuk írt programmal. Más nincs hozzá piszkálva.
[link] -
samujózsi
senior tag
válasz leviske #69453 üzenetére
A gép kapcsol ki vagy csak a kijelző vált feketére?
18.04-nél még nem néztem, de ha ez nem változott, akkor egy ctrl-alt-f1(esetleg ctrl-alt-f2) kombinációval karakteres konzolra kellene váltania, ha csak vga driver probléma. Onnan meg talán az nvidia oldaláról letölthető, zárt forrású driverrel tovább tudsz lépni.
Ha ténylegesen kikapcsol a gép, akkor nem tudom, hogyan lehetne javítani.[ Szerkesztve ]
Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
őstag
válasz leviske #69453 üzenetére
Próbálkozzal Arch-al Viccen kívül. Lehet hogy macerás a telepítés, de legalább nem erőlteti a grafikus felületet. Az alaprendszer telepítése után kapsz egy konzolos rendszert és utána úgy konfigurálod az X-et ahogy akarod, olyan komponenseket raksz fel amilyeneket akarsz. A wikije nagyon jó, sokat segít.
SuSe-ból a tumbleweed-et vagy a leap-et próbáltad? Ha leap-et, akkor próbáld ki a tumbleweed-et is, lehet hogy a leapben levő kernel régi a laptopodhoz.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
nagyúr
válasz leviske #69179 üzenetére
Ha nekem is ajánlottad, akkor köszi. Ez esetleg mutatja közben a hőmérsékleteket?
Aham, mindenkinek, bár tőled jött a kérdés! Nem ismerem a programot, de a sensors parancs is benne van! De hogy ez CLI alatt vagy GUI alatt miként működik......
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz leviske #69165 üzenetére
Friss biosz fent van? Az után azt csinálnám, hogy futtatnék egy memtest86+ tesztet, mert az a memória órajel soknak tűnik első gen ryzenhez.
Wine-al simán futtathatod szerintem az IBT-t vagy a Prme95-öt, most Linuxos cpu streszt teszter jobb nem jut eszembe.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
BoB
veterán
válasz leviske #68221 üzenetére
Tömören:
Mivel a flatpak alkalmazások sandbox-ban futnak, ezért azoknak külön futtatókörnyezet kell.
3 különböző van: Freedesktop, GNOME és KDE.
Ezek azt biztosítják hogy a programok tudjanak olyan apróságokat használni mint a hang, a képernyő, és így tovább (pl. GTK3, d-bus, X11, Wayland, Pulseaudio).
Ezeket egyetlen egyszer kell feltelepíteni. Tehát ha felrakod a flatpakos VLC-t aminek kell a Freedesktop, de még sosem raktál fel flatpak csomagot, akkor felrakja az 1GB-os futtatókörnyezetet, majd a 70 vagy akárhány MB-os programot. Nyilván ha ezután raksz fel még mást is aminek a FD kel akkor azt nem teszi fel mégegyszer.
Ez az összes disztrón pontosan ugyanúgy működik, tehát megszűnik az a jelenség hogy valamilyen program "máshogy" vagy hibásan működik Ubuntun meg máshogy Fedora-n (pl. utóbbin nem ér el egy library-t mert nincs beállítva egy környezeti változó ami előbbin be van, stb).
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
-
Plasticbomb
addikt
válasz leviske #68050 üzenetére
Ugy néz ki, hogy Vulkan issue, illetve hiány.
El ileg az már megy, hogy ne az integrált IGPt válassza ki 3Drender esetén, de ott világos, egy integrált és egy dedikált eszköz van jelen, nálam meg két egyforma dedikált.
10-15 napos diszkurzust találtam róla, elvileg valami alakul körülötte, de nem olvastam tovább tegnap éjjel.
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
leviske
veterán
válasz leviske #67972 üzenetére
Úgy tűnik a videó dolgot a RPMFusion repóból sikerült megoldani. Az RPM telepítés meg terminálból már megy, szóval gondolom a discovery integrációjával van a gond, hogy nem kér kódot a telepítés során.
Van itt valaki aki Fedora/KDE párost használ és megtud a feltételezésemben erősíteni?
-
nagyúr
válasz leviske #67876 üzenetére
Azt nem próbáltam, hogy olyan disztróra tegyem fel, ami nem támogatja.
Olyant még én sem. Alapvetően ilyen nincs, amit itt említesz, bár én nem is KDE-t raktam a Mint Cinnamonra valójában, csak plasma-t. (bár ez is sánta kicsit így.....)
Te akkor próbáltad 3 módon az Ubuntu+KDE-t, ha jól értem.
Ubuntu+KDE
Kubuntu
KDE NeonEz a három amúgy ugyanaz, csak részleteiben és az alaprendszer verzióiban van különbség. Már amennyire én értek hozzá.....
Akkor a fentiek közül már egyiket sem használod, ha írod, hogy felhagytál az Ubuntu vonallal? Ez nekem most nem tiszta....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz leviske #67846 üzenetére
Szerintem egy olyan disztrón, amire hivatalosan már nem elérhető a KDE, nem kapja az ember azt az élményt a KDE-től, ami alapján megtudná ítélni, hogy tetszik-e.
Szerintem meg de. Tőled is megkérdezem, mint Kapitánytól, próbáltad már? Ja hogy nem.....értem.
Még kifejezetten olyan KDE-s disztrók is vannak, amik alkalmatlanok a KDE élmény átadására (pl Kubuntu, szerintem).
Ez így marhaság. Nálad a Neon jobban működik a stabil Ubuntu alapra húzott teszteletlen új plasma csomagokkal, de ettől még egy normál gépen ugyanolyan jó lehet a Kubuntu is, mindháromnak bőven megvannak a saját marhaságai, amit a fanok persze kicsinyítenek. Ja igen, a 3. a Manjaro, ha már háromról tettem említést.
Szóval a Neon is egy Kubuntu egyébként quasi, csak jól megkevertek benne dolgokat.
A Manjraro-n még túl új vagyok, hogy nyilatkozzam róla, de egyelőre ezt is jobbnak érzem, mint az alap, Gnome-os Ubuntut, minden szempontból.
Már én is unom, annyiszor leírtam, az a jó disztró és DE, amit a géped és te is készségszinten használni tudsz, ismersz és minden számodra fontos feladatot megoldasz vele.
(nem tudom használni a Szamárpingvin nevű disztrót, pedig néhány embernek az a legsuperebb....)Én 6. éve Mint Cinnamont használok, sose volt vele gondom, akárhányan leírhatják, mennyire fényévekkel jobb a Manjaro.....elismerem, a legtutibb. Nekem megfelel a Mint. (imént kifejtettek miatt)
[ Szerkesztve ]
-
-
Dave™
nagyúr
válasz leviske #67792 üzenetére
Nem tudom, sosem használtam dual bootot, amikor váltottam végleg magam mögött hagytam a Windowst (illetve VM-ben nagy ritkán használok, de ennyi). A rollinggal nincs semmi baj egyébként, Manjaron 3 tierből lehet választani, a stable elég konzervatív. Van egy gép amin féléves kihagyásokkal frissítek csak, annak sincs semmi baja. Kiváló rendszer szerintem.
-
válasz leviske #67788 üzenetére
Fedora KDE spin-nek is adhatnál egy esélyt. Friss csomagokat kapsz, de még nem rolling.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Dave™
nagyúr
Szerintem két rendszer van, ami szóba jöhet: a KDE Neon és a Manjaro. Előbbi esetén előny, hogy Ubuntu alapú, annak minden előnyével, és a KDE csomagok rolling rendszerben frissülnek, már emiatt is sokkal jobb, mint a Kubuntu. Plusz ez gyakorlatilag egy fejlesztői "disztribúció" (valójában nem az), ennél közelebb semmi sincs a KDE csapatához. Stabilitásról olvasni jót meg rosszat is, nem használtam még, így nem tudok erről nyilatkozni.
A Manjaro KDE teljesen más alapokon nyugszik, ott az alap egy Arch Linux, amihez a Manjaronak saját tárolói vannak, némi extra késleltetéssel a biztonság érdekében (teljesen rolling, az Archhoz képest akár 2-3 hét plusz tesztelési időszak). Az AUR ugyanúgy hozzáférhető, és van pár Manjaro specifikus extra is (Kernel telepítő, HW konfiguráló, TLP csomagok alapból stb.) Ezt a rendszert használom már harmadik éve több eszközön is, semmi gondom vele.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha elhagyom a Chakrát mostanában, mert ott most manpower hiány van, akkor Manjaro KDE lesz felrakva. De ott nem féléves, hanem sűrűbb frissítéseket fogsz kapni. (és pont ez a jó benne)
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
gregory91
senior tag
válasz leviske #67653 üzenetére
Pedig a grub-ba kellett ezeket gépelkedni.
Ha nem adott ki eredményt akkor csak így:
find /vmlinuzHa find-et nem találja a search -f /vmlinuz -t talán igen
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
gregory91
senior tag
válasz leviske #67605 üzenetére
Akkor indítsd el manuálisan a rendszered.
Valahogy így:find --set-root= /vmlinuz
Megkapod a partició azonosítóját(hd0,0 vagy hd0,1 és társai) majd a továbbiakban ezt a "jelölést" használod.
uuid (partició-azonosító)
<<<<<<< igen a zárójel is fontosEzzel meg is kaptad az uuid-jét a particiódnak,hogy erre miért van szükség? Ezért:
kernel (partició-azonosító)/vmlinuz root=UUID=uuid azonosítója
initrd (partició-azonosító)/initrd.img
bootHa valamiért nem indulna el akkor próbáld meg másik kernel/initram verzióval ezt pedig a
ls (partició-azonosító)/boot/(CODE) paranccsal tudod megkeresni.
[ Szerkesztve ]
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
saiyajin
senior tag
válasz leviske #67347 üzenetére
Tegnap futottam bele én is. Már korábban is feltűnt, hogy egy usb3-as pendrive-ra (usb3-as porton természetesen) lassabban másol a Dolphin fájlkezelő Manjaro KDE-n, mint windowson, de annyira nem volt vészes.
Tegnap viszont egy régebbi 8GB-os, 2.0-s pendrivera (szintén fat32-es) akartam három videófájlt másolni, kb 4GB-nyi összesen, és három negyedóra alatt nem ért át. Rákeresve, több helyen is említik a problémát, de érdemi megoldást nem találtam. Pl.: [link]
A más fájlrendszerre való formázás segíthet, de az nem mindig elfogadható. Ha ad valaki egy telepakolt pendrive-ot, hogy huzzám már rá a hétvégi kirándulós videót, nem akarom formatálgatni a pendrive-ját. És windowson semmi gond pendrive-val, szóval nem a végét járja."I don't even close my fuckin' eyes when I sneeze"
-
Apollyon
Korrektor
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz leviske #67349 üzenetére
Csináld amit growler írt. A bizt. eltávolítást mindig kellene használnod. Mikor penre másolok, a folyamatjelző szerint már kész a feladat, de ettől még akár 1 perccel később is szöszöl a pennel (villog rajta a hozzáférést jelző led is), még ír rá dolgokat. A biztonságos eltávolítás ilyenkor megvéd az adatvesztéstől.
-
leviske
veterán
válasz leviske #67126 üzenetére
Arra az esetre, ha később valaki belefutna:
Az első sikeres, hosszútávon megtartott telepítésnél mindent automatán hagytam, titkosított LVM-el. Mikor a rendszer nem tudott frissülni a 16.04-ről 18.04-re helyhiányra hivatkozva (elvileg a boot partíció volt kicsi), újraraktam a gépet, ugyancsak automata beállításokkal. A jelek szerint ez azt eredményezte, hogy a titkosított boot táblát nem tudta törölni, ezért lett a gépen két boot partíció. Végeredményben pedig valószínűleg valamelyik grub frissítés tette be a kaput.
MÁS:
Ha valaki szokott Linux-on Overwatch-al játszani, az most az 1.35-ös patch-nél észrevett shader gondokat? Maga a játék jobban fut, mint eddig (legmagasabb modell és textúra részletesség, plusz többi beállítás low/medium fokozat mellett 160-220fps az event matcheken, 110-170 pvp-ben), viszont a fák lombozata helyett
artifactszerűség(jobb szó a "zavar", mint amikor a meleg levegő zavarja meg a tájat a szemed előtt. csak itt lombok helyén) jelenik meg zöld szín helyett.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz leviske #67106 üzenetére
dmesg
illetvesystemd-analyze blame
kiíratással is nézted pontosan mi felelős a lassú bootért?Én pont most költözöm Kubunturól (KDE) Linux Mintre (Cinnamon), mert elegem lett a KDE nyűgjeiből. Az elején pikk-pakk felállt a rendszer, az utóbbi időben simán volt másfél-két perc. Aztán menet közben az egyre lassan reagáló felület is kezdett idegesíteni, amit az elején elintéztem annyival, hogy hát megjött a Meltdown és Spectre bugra a javítás, ami bekorlátozza az i3-as proci sebességét. De a végén mikor már az volt, hogy egy videó elindítása után 5 perc homokóra után eltűnt a tálcáról a VLC ikonja, majd egy perc (!) múlva indult el a videó. Találtam a neten minden félét, hogy a Baloo lassítja be, oké, akkor kapcsoljuk ki. Nem segített. Akkor távolítsuk el. Az sem. Ez így ment egy ideig, minden hétvégén órákat töltöttem azzal, hogy rájöjjek mitől van ez.
A vége a rendszer cseréje lett. Ami abszurd, de hát ez van...
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz leviske #67109 üzenetére
Az update-grub az nem biztos, hogy úgy működik ahogy várod. Az valami makró féleség és nem is minden disztrón van ilyen.
Próbáld meg így, ez lenne a "hivatalos" megoldás:
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
A 30 másodperces playmouth viszont érdekes kérdés. Chakrán annyira gyorsan betölt a KDE desktop, hogy nem is igazán látom a töltőképernyőt.
-
Rimuru
veterán
válasz leviske #67106 üzenetére
- grub, tobbfele varakozasi ido van, [link]
- splash, kikapcsolhatod, valamennyit nyersz is vele, de ott nem csak a splash viszi az idot. grub configban a cmdline-bol vedd ki a
splash
szot (es ha nem lenne ott akkor ird bele aquiet
-et - bar splash miatt benne lesz)- Firefox policies
meg ennyit segitek, mert gentoo-n ez alapbol benne van a binaris csomagban:
{
"policies": {
"DisableAppUpdate": true
}
}[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz leviske #66877 üzenetére
Ezek a beállítások nem a KDE-n keresztül állíthatóak. Itt a megoldás rá: https://logout.hu/bejegyzes/cpt_pirk/linux_alatt_bitmelyseg_es_mintavetelezesi_frekvenc.html
-
Dave™
nagyúr
válasz leviske #66874 üzenetére
Passz, sose láttam, szerintem nem fogod elérni csak konzolból. Van egy átlagosnál jobb láncom, de őszintén sosem érdekelt, hogy éppen hány kHz, jól szól és kész. Windowsban sem értettem sosem miért jó feltenni a maximumra ha a forrásanyag csak 44,1kHz.
Ezt tudod szerkeszteni elvileg: /etc/pulse/daemon.conf
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz leviske #66744 üzenetére
Nekem eddig a fedora jött be mint friss disztró. Igaz, hogy félévente (de legalábbis évente) reinstall érdemes az új verzió miatt, de itt ez nálam sosem járt a beállítások elvesztésével. Nálam egyszer a disztro update is simán ment (28->29), de csak egyszer próbáltam. Valamiért erről sokan lebeszélik az embert, és a reinstallt javasolják.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Frawly
veterán
Annyira van biztonságos, mint egy nem működő, nem bootoló gép. Veszteni való nincs, meg kell próbálni. Valóban lehet az a PPA, amit írtál, az ukuu (eredeti óklingonban Ubuntu Kernel Update Utility) is ilyen külső tárolókról szedi az új kerneleket. Az 5.1 RC1 nem fontos, lehet 5.0.3 stable is, az is vadonat új, lényegében az 5.1 RC feauture-ei vannak backportolva az 5.0-ás ágba.
A rolling disztró viszont azért lenne ajánlottabb ennyire modern gépre, mert azon nem csak a kernel, hanem minden nagyon friss, mesa, Steam, Wine, stb.. Ubuntun állandóan lehet fetrengeni, hogy most kernelből kell frissebb, majd a mesa lesz neki régi, de akkor meg ebből is meg amabból is újabb kell. Sokan nem hiszik el nekem, de nem éri meg ezzel szenvedni. Nem instabilabb semmivel egy Manjaro, Arch sem egy ukuu-val reszelt, agyon PPA-zott, szénné hekkelt Ubuntu-vonalas disztrónál.
Szerk.: ja, látom, hogy félreértettél minket. Nem téged akarunk rollingra átállítani, hanem a kolléga felmerült bootképtelenségi problémáját megoldani. Ő tegnap telepítette a rendszert, nem lakott be semmit. De ez a belakás is nagyon relatív, vasárnap éjszaka tettem fel egy Archot, nem egészen 2 nap alatt be van lakva, meg lagzilajcsizva. Ennyit a belakott rendszer szentségéről. Igaz a /home megmaradt, meg a /boot is, ey csomó minden vissza van húzva config fájlokból. Ha nincs bajod a géppel, akkor valóban, elvi alapon felesleges váltani. De ha mondjuk újratelepíted egyszer a rendszert, akkor adhatsz esélyt az Arch/Manjaro-vonalnak.
[ Szerkesztve ]
-
egy belakott, de nem rolling release rendszerről átálljak
Minek? Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani. Amúgy a programok 99%-nak beállításait a home mappában tárolják, vagyis elég a home mappát átvinned az új rendszerre, és a programjaidat feltenni. Elméletileg. Gyakorlatilag a verziókülönbségektől kezdve bármi okozhat meglepetést.
growler
Meg is tudom érteni, meg nem is. Én pl. kedvenc podacsatomat is támogatom egy havi fix, de szerény összeggel. Sokaknak nem jut eszébe, hogy kedvenc programjuknak készítője is csak pénzből él, és ha egy jelképes összeggel is de jólesik neki a támogatás. Szerintem nagyszerű érzés ha a világ túloldaláról is küldenek 1€. Itt nem a pénzösszeg nagyságán van a hangsúly, és nem hiszem el, hogy akinek számítógépre, internetre futja, nem képes évente/havonta egy kávé árát kisorsolni kedvenc programjainak készítői között. Persze a másik dolog, hogy sok kicsi sokra megy. Ha évente van 1000 hálás felhasználó, az már igen szép összeg.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz leviske #66661 üzenetére
KDE megjegyzi a nyitva hagyott alkalmazásokat, ez azt hiszem alapbeállítás. Ha ez nem tetszik, ki tudod kapcsolni.
2: nézz rá a dmesg kimenetre, hogy mit ír a netre, ott szokott lenni ezzel kapcsolatban infó. Így látatlanban nehéz találgatni.
-
-
lev258
veterán
válasz leviske #62886 üzenetére
Mindent leírtál, csak a hasznos infókat nem.
lspci a hangvezérlőről és az ethernet-ről.
Alsa-t és pulse-ot csak akkor piszkáld, ha már minden máson túl vagy.
Kernel verzió?
Nézd meg az Indítópultot. Lehet a Neon nem kezelte le a Dropbox-nak adott nemleges választ.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
válasz leviske #62728 üzenetére
Ezek alapján te is meg tudod nézegetni, mennyire csak a KDE-vel foglalkoznak a Neon-osok:
ez a saját repojuk:
deb http://archive.neon.kde.org/user bionic main
deb-src http://archive.neon.kde.org/user bionic main
csomaglista a linkbőlItt meg az Ubuntu alap sources.list
Ezt is nézd meg.
Ha friss KDE-s disztrót akarsz, itt is van a Mint-re analogizáló megoldás, persze nem ugyanattól a cégtől. van Debian alapú friss KDE-s disztró is, a Neptune 5.5
[ Szerkesztve ]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz leviske #62723 üzenetére
Vannak gondok a Kubuntuval? Most tervezem feltenni a céges gépre dualboothoz... Chakrát tennék, de beágyazott HW fejlesztéses dolgokhoz kell ez a gép, oda meg a Debian vonal a célszerű.
[ Szerkesztve ]
-
-
lev258
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz leviske #62647 üzenetére
Külön topicra gondoltál? Itt is szóba szokott kerülni a játék, a t. összefoglalóban is van pár link ezzel kapcsolatban. Külön topic egymagából ebből szerintem nem élne meg, de pl. egy logoutos bejegyzés szépen ellenne. A "Nagy csilis topic" is csak egy személyes bejegyzésből indult.
-
nagyúr
válasz leviske #62552 üzenetére
(#62551) lev258
Teljesen normál telepítője van, a dev verziót nem néztem.
Ha az User verziót telepítetted és a telepítő particionáló részében a Kézi particionálást választod, akkor a telepítő nem csinál semmit a /-en kívül.
Mivel kíváncsi voltam az új Plasma-ra (5.13.5), így felraktam az új Neon-t és így tutira mondom. Neked kell odafigyelned, hogy ne csinálj külön /boot particiót!
A ma kijött Kubuntu 18.10 is Plasma 5.13.5-tel jön ki, de ez még béta állkapotban van, gondolom a kernel, xorg, mesa miatt. Ezek a Neon-ban még a 18.04-es Ubuntu verziók.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz leviske #62550 üzenetére
Ez a külön /boot a Neon saját hülyesége lehet. Normális telepítő nem csinál ilyet automatikusan. Pont az ilyen problémák miatt. Azok szoktak ilyet csinálni, akiknek specifikus igényeik vannak és pontosak tudják, mit akarnak és hogyan (vagyis folyamatosan karban is tartják).
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz leviske #61856 üzenetére
Még sosem fordult elő, hogy hibernáltam volna. Egyik gépemen se.
Ilyen módon meg 32GB ram mellé ha csinálsz is swap-ot, kb. 0 kihasználtsága lesz. Amúgy nincs minimum mennyiség a swapra, te tudod, hogy miket csinálsz és ahhoz mennyi memória kell. Linuxon én egy dologgal tudtam eddig kifutni 8GB ramból mikor androidot fordítottam a telefonomra, az párszor elérte a 10..12GB mennyiséget.
-
Frawly
veterán
válasz leviske #61856 üzenetére
Igen, 32 GB RAM-nál 32 gigás swap kell legalább. Egyébként SSD-n nem érdemes hibernálni, mert a normál boot is pár másodperc vele, és a modern ablakkezelők, DE-k, meg normális alkalmazások tudnak sessiont visszatölteni normál boot után is, így lényegében sem időt nem vesztesz, sem annak az esélyét, hogy onnan folytasd a rendszer használatát, ahonnan abbahagytad. Frissítéseknek is jót tesz, ha újra bootol a rendszer, meg nem kell sok giga swapot tartanod. Plusz Linux alatt a hibernáció elég bizonytalan dolog, inkább az a jellemző, hogy vagy nem éled fel a gép belőle, vagy feléled, de bugokkal.
-
Frawly
veterán
válasz leviske #61818 üzenetére
Átlag felhasználásra nem éri meg NVMe-set venni. Ha nem dolgozol állandóan nagy fájlokkal, akkor nem lesz gyorsabb a sima SATA-shoz képest, nem fognak a programok gyorsabban betöltődni, nem bootol gyorsabban a gép (vagy csak olyan kevés tizedekkel, hogy csak stopperal tudod kimérni), meg igazából a Linux kernel cache-elése fejlettebb, a linuxos fájlrendszerek gyorsabbak, ez pedig jobban elmossa az SSD-k közötti különbséget, mint azt Windows alatt tapasztalni.
Cserébe az NVMe drágább, jobban melegszik, néhány alaplapnak gondja van vele, elvileg a Z370-nek nincs, de lehet BIOS frissítést az is fog igényelni. A Linux kezeli, a TRIM NVMe-s megfelelője is megy rajta külön discard opciós mount nélkül is. De megérné átlag felhasználásra inkább kb. azonos áron egy kétszer akkora tárterületű SATA SSD-t venni, mondjuk Samsung 860 EVO, Crucial MX500, Kingston UV500, Adata SU800. Esetleg ha sokat írsz rá (bár a Linux még a Windowshoz képest is sokkal kevesebb ír rá), akkor Samsung 860 Pro, Adata SU900, vagy ha találsz leárazva 850 Pro-t.
A Samu 8XX-es sorozat a kernelben feketelistázva van queued TRIM ügyében, de ez a gyakorlatban nem jelent semmit, csak annyit, hogy elsősorban lehetőleg nem a discard TRIM-et érdemes vele használni, hanem az fstrim.service-t, de a legtöbb disztró eleve az utóbbit használja, az Ubuntu-vonal, így a Neon is. De Adatáknak, Crucialoknak nem téma a queued TRIM sem. Meg a Samuk közül a 9XX-es NVMe sorozatnak sincs ezzel gondja, igaz azok nem is ilyen fajta TRIM-et használnak, hanem egy ezt helyettesítő NVMe parancsot.
-
nagyúr
válasz leviske #61830 üzenetére
Egyébként egy jó processzor és megfelelő mennyiségű memória mellett asztali gépben nem vennéd észre az NVME többszörös gyorsaságát a SATA3-as SSD-vel szemben. Aki viszont csúcshardverekkel AAA-s játékokkal nyomul (persze ez eleve nem Linux lesz) az közel annyit költhet az NVME SSD hűtésére pluszban. (bár lehet, hogy nem is játékok izzasztják meg az SSD-t, hanem egyéb melós programok)
(#61831) 7etape
Ezt a Chakra-t csak poenból mondtad Kapitánynak, gondolom. Szerintem ő is valami friss disztróra gondolt. (A legújabb Chakra kb 1 éves)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz leviske #61818 üzenetére
Szia!
A 4.10 kernelben volt bug, ami latency hibákat okozott a Samsung meghajtóknál. 4.11-től patch javította ezt a hibát.
Egyébként a 4.3 kerneltől benne van az NVME driver.
Általános használatra desktopba Linux alá (mivel nem gamer gép lesz) nulla értelme van SATA-s SSD helyett NVME SSD-t venni. Szerintem.
Ha mégis azt veszel, nincs jelentősége, hogy Ubuntu vagy más vonal, a kernel számít.
NVME-nél adiscard
opció valóban nem használható.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz leviske #58926 üzenetére
Van. .... Gparted .... új DOS partíciós tábla felrakása ... esetleges rendszerüzenetek figyelmen kívül hagyása .... ezután gparted leállítása és a pendrájv kihúzása. ,majd visszadugása és megint Gparted .... új partíció létrehozása ,például fat32 és alkalmaz és kész.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
King Unique
titán
válasz leviske #58932 üzenetére
Ha már Windowst említesz, akkor ilyenkor nyilván annál is megoldható a pendrive újraparticionálása. Ehhez ott van pl. parancssorban a DiskPart, amelynek ez esetben a használatát az alábbi leírás szemlélteti. Grafikus felületen meg simán megcsinálja pl. a Rufus, de az előző válaszban említett FMW szintén, amely utóbbi elérhető Windowsra is. Ahogyan nyilván külső particionáló programokkal (példák) is meg lehet ezt oldani.
-
nagyúr
válasz leviske #58932 üzenetére
Legközelebb említsd meg, ha Win alatt produkál ilyesmit, hamarabb kiderülhet, mi a probléma.
Ha nagyon kezd vacakolni egy pendrive, mindig újrainicializálom vagy mi a neve ennek, gparted-ben.Eszköz/Particiós tábla létrehozása
Ha ettől sem jön helyre, akkor másik port, ha ez sem segít, kalapács/kuka.
(#58933) Frawly
Azóta se, ha az nem megoldás, hogy inkább ne használd. Ezért eccerű az Arch.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
-
King Unique
titán
Azért attól normál esetben nyilván nem megy tönkre egy pendrive, csak mert ki lett írva írva egy lemezképfájl. Itt valószínűleg az lehet a gond, hogy a Linux beépített eszközei általában eleve a nemrég említett DD képfájl mód szerinti írást használják és az alakít ki a pendrive-on egyedi partíciószerkezetet. De ezt csak simán újra kell particionálni és kész. Bár grafikus felületen pl. a DIsks, GParted ugatni szokott miatta és van, hogy nem, vagy csak többszöri nekifutásra sikerül újraformáznia / újraparticionálni a pendrive-ot... De pl. a Mint beépített pendrive formázója már megcsinálja egyből, valamint a Fedora saját médiaírójának is van helyreállítási opciója. Vagy terminálban, amit a leírás végén lévő parancs szemléltet.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Azóta viszont sehogy nem tudom visszahozni az életbe a pendrive-om.
Nem lélegzik vagy mi van vele? Ennél bővebbet nem írnál? Nem ismeri fel fájlkezelő vagy particionáló vagy nem tudsz rá írni vagy mi? A hiba pontos leírása néha segít a megoldásodban, mert erre a kérdésre konkrétan egy válaszom van:
Ezzel van valakinek tapasztalata?
Igen. Ebből van, kuka és van más végkifejlet is. Attól, hogy a Rosa írójával írtál rá, tuti semmi baja nem lesz.
(#58925) Bici
Szerintem erről a Nautilusos dologról lemondhatsz, Caja-ban nem találtam ilyen opciót, de ahogy visszaemlékszem, Thunarban se nagyon van ilyen topbar-szerű. Rajk fel Nautilust, ha nagyon vacak fájlkezelőt akarsz használni.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz leviske #58901 üzenetére
16 giga RAM mellett nem kell swap. Ha esetleg a jövőben kell is, létrehozol utólag swap-fájlt, nem muszáj swap-partíciót tartani. Nálam is 16 giga memória van, és annyira rengeteg Linuxhoz, hogy egyszerűen nem tudom kihasználni. A kernel 1-2 gigát behúz pluszban cache-eléshez, meg csináltam rá két böngészőnek 5 giga böngészőcache-t, de még így se tudom kihasználni, akkor sem, ha két böngésző fut egyszerre csomó füllel, meg mellette még egy csomó terminál, fájlkezelő, LibreOffice, qBittorrentm és még rengeteg más, magyarán igyekszek semmit be nem zárni.
16 giga RAM-ot max. csak ilyen 3D renderelésnél, szimulációnál, masszív virtuális gépezésnél (ahol több gép fut párhuzamosan), speciális fejlesztőkörnyezeteknél, legújabb AAA-s játékcímeknél lehet csak kihasználni, átlag felhasználásra (régebbi játékok, böngészés, film-sorozatnézés, zenehallgatás, irodai programok, kocaprogramozás, stb.) egyszerűen overkill még.
-
nagyúr
válasz leviske #58826 üzenetére
Szia!
Ha a szénné konfigolható KDE-ben nincs ilyen bveállítási lehetőség, akkor marad az xinput
Lowering Mouse Sensitivity in Ubuntu and Fedora
How can I change mouse sensitivity using a GUI/slider?
How can I set mouse sensitivity, not just mouse acceleration?
https://www.x.org/wiki/Development/Documentation/PointerAcceleration/Több tippem nincs, nem ismerem a KDE felületet. Cinnamonban így van (de az többek szerint elég szegényesen konfigolható felület):
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz leviske #58698 üzenetére
A frissítés azért javította meg a grubot, mert kernelt is pakolt fel és emiatt automatikusan frissítette a grub boot menűt , amit te legközelebb ilyen esetben egy sudo update-grub felrikkantással tudsz elköveni parancssorból szükség esetén, amint azt már az imént a Kapitány Úr is mondotta volt.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
leviske
veterán
válasz leviske #58694 üzenetére
Közben megoldódott. Nem gondoltam, hogy most kell xdg-user-dirs-gtk-update.
Érdekes, hogy disks-ben csak annyit csináltam, hogy levettem auto-ról a beállításokat, meg a mount point-ot változtattam meg és mostmár működik gond nélkül.
(#58696) lev258: Tudom, hogy root jog kell, azért akartam terminalból közelíteni.
(#58695) CPT.Pirk: A grubos dolog megoldódott azzal, hogy úgy nyomtam most egy újraindítást, hogy engedtem frissítéseket feltenni. Számomra is meglepő volt, mindenesetre azért is töröltem a hsz-ből, mert random elmúlt. Pedig nem egy alkalom után panaszkodtam, hanem a kezdetektől ilyen volt.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
fstab szerkesztéséhez root jog kell. Vagy itt, vagy az Ubuntus összefoglalóban biztos írtunk róla. Jobb lenne, ha előbb néhány alapvető ismerettel és/vagy kérdéssel kezdenél, mert ezen az úton idővel a rendszer fogja bánni.
Úgy néz ki, lassan hetente le kell írnom. Ennek a rendszernek is meg kell tanulni a használatát, ahogy annak idején a Windows-ét is. Csak ezt sokan hajlamosak elfelejteni.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A gedit nem is arra való, hogy terminálból futtasd. Terminálban ott van a nano mint szövegszerkesztő, ez alapból fent szokott lenni minden disztrón, valamint ha kicsit barátságosabb megoldás jobb lenne, akkor tedd fel az mc (midnight commander) progit, abban van rendes szerkesztő az F4 gombot megnyomva. Ezeket mind lehet sudo-val indítani. (nyilván először ne sudo-val nézd őket, biztos ami biztos)
Ha az ntfs-es partíciód nincs benne az fstab fájlban, akkor nem kerül csatolásra boot időben, ezért nem is tölt be róla semmit a rendszer. Sőt, igazából még szerencsés vagy, hogy a be nem töltött fájlok hiánya nem okozott egyéb gondokat.
A grub-ra meg nem tudok mit mondani, ilyennel eddig még nem találkoztam. Esetleg egy
sudo update-grub
parancs megjavíthatja, de ha nem, akkor azt tudom javasolni, hogy Ubuntuból csak LTS verziót használj.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest