Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz freaghill #41396 üzenetére
Ez gondlom a CS GO volt. Érdekes, hogy ennyire rossz eredményeket produkált a nyílt driver. Valszeg tényleg fel kell raknod a Catalystot, csak a látottak alapján egy másik disztrón.
Lathronos: nem csak magával az EDID kiolvasással vannak gondok? Kézzel lehet modeline-t csinálni a nem szereplő felbontásokra is. Na persze ha van egyéb lehetőség, akkor nem az analógot célszerű használni, már csak a rosszabb képminősége miatt sem.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz freaghill #41396 üzenetére
Én linux mint alatt játszottam vele és semmilyen driver nem kellett. A gépem adatai a profilnál vannak. Ha kevés az fps, a vsycn-et kapcsold be. Hátha.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
freaghill
őstag
-
-
Lathronos
őstag
válasz lev258 #41391 üzenetére
Na majd teszek vele egy próbát. Az 1.7-et úgysem próbáltam még annak ellenére, hogy telepítve van. Bár állítólag a CrossOver 13.1.2 jobb. Persze az nem ingyenes, ha jól tudom. A specifikációk a PC-re vonatkoznak, nem a T500-asomra. Azon max. passziánsz. A Future Pinball tuti kifektetné.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Lathronos
őstag
válasz lev258 #41388 üzenetére
"Sok dolog zajlik most és a közeljövőben, ami változtathat ezen."
Majd meglátjuk, bár ígéret az már volt rengeteg az elmúlt 10 év során, amiből aztán nem lett semmi. De legyünk optimisták. Nálam a gyenge hardver miatt kizáró tényező a WINE. CPU: E6850, GPU: Radeon HD 4650 1GB, RAM: GEIL Ultra 3 GB DDR II 800 MHz.
(#41389) hcl
Professzionális szoftverek közé tartoznak pl. a különböző fizikai és környezeti szimulátorok is, viszont pl. animáció terén már a Blender elég jól áll, és a Photoshop, Corel Draw is futtatható WINE alól. Így a régóta áhított platform függetlenség talán már nincs is olyan messze.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Lathronos #41387 üzenetére
" Ugyanez érvényes a professzionális szoftverek többségére,"
Azért mondjuk azt, hogy azokra a profi cuccokra, amikhez VGA kell, vagy amik alapból csak windózra vannak...
Maya pl. van Linuxra, FPGA tervező dolgok is, meg nem csak az a professzionális sw, amivel rajzolni kellMutogatni való hater díszpinty
-
lev258
veterán
válasz Lathronos #41387 üzenetére
Azért ennyire ne írd le. Tedd hozzá, hogy jelenlegi állás szerint. Sok dolog zajlik most és a közeljövőben, ami változtathat ezen.
Egyébként én minden kizárólag Windows-os játékomat Wine-on játszom már egy jó ideje.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Lathronos
őstag
válasz freaghill #41385 üzenetére
Ha valaki játszani szeretne, egyértelműen Windows-t használjon. Linuxon sosem fog tökéletesen futni a driverek hiányosságai miatt. Ugyanez érvényes a professzionális szoftverek többségére, ezeken kívül minden másra tökéletesen megfelel a linux.
-
lev258
veterán
válasz freaghill #41385 üzenetére
Igen, valószínűleg. Előbbinél, ha nem tévedek, még megpróbálhatod a vsync kikapcsolását, utóbbinál meg a Wine oldalán lehet körülnézni.
De ha nagyon szeretsz kísérletezni, még megnézheted a További illesztőprogramoknál felajánlott driverrel is. Talán ezen a rendszeren nem fekete képernyő a vége.[ Szerkesztve ]
-
freaghill
őstag
Tegnap kipróbáltam a CS:GO-t és a HS-t. Ha jobb eredményt szeretnék akkor inkább rakjak fel mellé egy windows-t, és ne próbálkozzak azzal a driverrel amit találtam?
-
nagyúr
Sziasztok!
Kérdésem lenne. Elementary OS alá a tűzfalat be kell lőni, vagy elég a modem + router kombó tűzfal.
Modem az egy T-home-os optikás a router egy 2543ND.[ Szerkesztve ]
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
válasz Lathronos #41380 üzenetére
És akkor gyanútlanul elereszt az ember egy keresést, és hirtelen kidob egy rakás pont megfelelő RPM-et Imádjuk a gúglit...
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
Nnnna és akkor a következő hullahopp kérdés...
RPM alapú disztrókon a yum fel tud-e tenni egy csomagból két különböző verziót? Úgy, hogy az adott progiból a kétféle működjön?Java esetén pl. szokás ilyet csinálni Android fejlesztéshez... De mással meg lehet-e oldani? Konkrétan az előbb említett krómból kéne többféle...
Ezer éve használtam RPM-es disztrót utoljára
[ Szerkesztve ]
-
-
freaghill
őstag
Lenne ismét egy kérdésem akkor már
Van egy Razer Deathadder egerem. Ehhez találok valamiféle drivert amibe tudok létrehozni Profilokat és ott beállítani egy-egy profilra, hogy mekkora legyen a szenzi? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz kkdesign #41368 üzenetére
Ott is kellene lennie, ahci-ben. Mindenesetre valami megváltoztatja az eszközt magát és ez a valami a biosban lesz.
lev258: jó kérdés, jó esetben csak egy driver telepítés kérdése.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
lev258
veterán
válasz DrojDtroll #41369 üzenetére
Ha usb van a másik végén, akkor általában az lsusb-ben van egy hardverazonosító. Ha viszont soros átalakító, akkor szerintem ez az információ elveszett. Amennyiben ismered az eszközt, a megfelelő módon tudsz vele kommunikálni, ezzel információt is szerezhetsz róla soros porton is keresztül. De ez utóbbi feltételez egy általad kezdetben már jól leszűkített eszközcsoportot.
De ez biztos kezdő topic?[ Szerkesztve ]
-
Hello,
Valaki ki tudna segííteni egy Chrome 45-ös verziójú (x64) RPM-mel? Valaki, akinek megvan még a cache-ben esetleg
Kellene egy 46-nál régebbi (nem nekem) és sehol nincs. Olyan helyet sem találok, ahol Google-s RPM-et le lehetne szedni, régebbit.
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok.
Tegyük fel, hogy van egy USB kábel, aminek nem ismerjük a másik végét. Amikor a géphez csatlakoztatjuk azt látjuk, hogy a /dev mappa a következő két elemmel jelenik meg:
serial
ttyACM0Ki lehet-e deríteni pontosan, hogy mi a csatlakoztatott eszköz?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz kkdesign #41362 üzenetére
Nekem majdnem ez van, csak nincs Windows a gépen de az odd helyére bedugtam egy SSD-t és azon van a Chakra, miközben bent van a rendes vinyó is. Nálad ha jól értettem amit láttam, az eszköz azonosítója változik meg, amivel nem is tudom hirtelen mit lehetne kezdeni, ez valami biosz szinten lévő dolog.
Amúgy nincs véletlen egy sata / ahci mód kapcsoló a biosban? Annak az átállítása esetleg megoldhatja a gondot.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
lev258
veterán
-
kkdesign
senior tag
válasz lev258 #41329 üzenetére
Telepítés a(z) i386-pc platformhoz.
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
A telepítés befejeződött. Nem jelentettek hibát.
root@ubuntu-gnome:/# grub-install recheck /dev/sda
grub-install: hiba: Több mint egy telepítési eszköz?.Ezt kapom ha megcsinálom sda-hoz
Szerintem ott van a kutya elásva, hogy odd helyén van a hdd és nem érzékeli jól a gép.
Külön kérdés:
Van itt olyan akinek laptopja van, és a dvd meghajtó helyén lévő hdd-re telepített linuxot dual bootban, a másik winyón lévő oprendszerrel?
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz freaghill #41356 üzenetére
Először szerintem indítsd el a játékokat. Ha működnek, akkor szerintem ne is cserélj drivert. Ha pedig nem működnek, akkor pl. a terminálban indítva nézd meg mi a gond, aztán másold be ide. Könnyen lehet, hogy csak valamilyen apró library-t kell felrakni hozzá.
lev258: ja, ha az AMD driver nagyja bekerül a kernel környékére, az jó lesz. Remélem ezzel a nagyon tré 2D teljesítményen is javítanak valamit...
-
freaghill
őstag
Elkezdtuk letolteni az ajanlottat. Addig leirnatok mit lenne erdemes a friss rendszerrel csinalni, hogy minden frankon mukodjon?
-
lev258
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz lev258 #41353 üzenetére
Amúgy érdekes, régen is csak a gond volt az Ubuntun, vagy leszármazottain a zárt driverek bekapcsolásával, valahogy többnyire nem ment aztán csak terminált kaptál és old meg... (legalább is az én tapasztalataim ilyenek)
Nem igazán értem a dolgot, pl. Chakrán 4-5 parancs kiadásával és egy újraindítással oda - vissza lehet váltani a driverek között csak azt kézzel kell csinálni, de megbízhatóan működik.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz freaghill #41349 üzenetére
Én teljesen kezdőknek általában megpróbálom a legrövidebb úton sikerhez vezető megoldást ajánlani. Mint-re is tehetsz frissebb nyílt drivereket, vagy megpróbálhatjuk a zárt AMD-t valahogy, de lehet több bosszúságot okozna neked, mint amennyire most vevő vagy. Erre a gépre a jövő tavasszal/kora nyáron megjelenő Mint már teljesen jó lesz, most viszont még nem ajánlanám neked a Linux rendszerekkel barátkozásra ezzel a géppel.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz freaghill #41345 üzenetére
Akkor belefutottál valami hibába. Igazság szerint talán jobban járnál frissebb rendszerrel és nyílt driverrel.
Ctrl+Alt+F2-vel be tudsz lépni konzolosan és ott kellene eltávolítani az AMD zárt drivert, hogy a dolgok visszaálljanak az eredeti állapotra.
sudo apt-get purge fglrx*Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
freaghill
őstag
Telepitettem drivereket. Gondoltam ujrainditom a gepet. Most ez fogad: Nem tudtam elinditani az X-kiszolgalot.... Talaltam neten egy megoldast ami masoknak bejott, nekem viszont nem. Ez a Xorg -configure aztan pedig az ujat atmasolni a regibe. Hogy tudnam megoldani a problemat? Remelem ertheto voltam.
-
freaghill
őstag
Sziasztiok!
Felraktam a gépemre Linux Mint 17.2-t. Szeretnék rajta játszani is (Hearthstone, CS:GO).
Hogy tudod a kártyámhoz drivert letölteni?
lspci parancsra ezt dobta:
[AMD/ATI] Barts XT [Radeon HD 6870] -
Gyb001
senior tag
válasz #68216320 #41336 üzenetére
Szerintem a gyorsabb hdd re rakd. Ha a nem raides eszköz a gyorsabb akor állítsd be hogy néha csináljon biztonsági mentést a raidre (systemback), nem sok hely max 10 gb. Ha van gyors usb3 pedrájvod és az alaplap is támogatja akkor arra is mehet. De én arról is csináltatnék biztonsági mentést néha.
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
lev258
veterán
válasz King Unique #41337 üzenetére
gnome-disk-utility 3.10.0
UDisks 2.1.3 (libudisks2 verzió: 2.1.3)
Ezt adja a névjegy.
Terminálban a gnome-disks paranccsal indul.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Üdv!
Egy amatőr kérdés...
Meg tudja mondani valaki, hogy a Mint 17.2 Cinnamon kiadásban lévő "lemezek" alkalmazásnak mi a hivatalos neve és hányas verzió? GNOME Disks / GNOME Disk Utility?
[ Szerkesztve ]
-
Gyb001
senior tag
válasz #68216320 #41334 üzenetére
A kártyához jár valami szoftver ? Olvassál róla tapasztalatokat.
Gyenge procis gép? Ha nem akkor szerintem egyszerűbb az sw raid. (1 magos 1,5ghz celerontól erősebb?)A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
lev258
veterán
válasz kkdesign #41331 üzenetére
Meglátjuk. Az előző esetben a grub install dobta a hibákat rendesen, ennek most változnia kellene az új leírással. Persze nem garancia. A Lilo-t meg már úgyis ismered, ha szükség lenne rá.
Amúgy korábban azt hittem, a Lilo telepítésével oldod meg a dolgokat (ami egyenlő egy Grub telepítéssel), de valóban van fixmbr funkciója is.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz kkdesign #41328 üzenetére
Nem azon múlik. Ahogy látom, az ilyen megoldások ezzel járnak. OS alatt adattárolóként felismeri a rendszer, de BIOS szinten nem megy a dolog és a boot sem.
Még annyit megpróbálhatsz (ismét a Windows boot-ot kinyírva), hogy a két grub-os lépésben sda-ra cseréled és reméled, hogy a Grub így is le tudja kezelni a dolgokat. Minden más parancs maradjon. És kérem akkor majd az üzeneteket is.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
szeretnék itthonra egy fileserver-t csinálni, amiben lennen egy 1TB HDD és 2db 500GB HDD. Utóbbi RAID1 tömbben. Van egy pci-e RAID kártyám, de szoftveres. Az érdekelne, hogy érdemes azt használnom vagy az Ubuntu ad lehetőséget arra, hogy kártya nélkül csak szoftverrel csináljam meg? Illetve érdekelne, hogy hiba esetén mi lesz majd a teendő. Hogyan veszem észre, ha kiesik az egyik HDD és mit kell tennem?
-
kkdesign
senior tag
válasz lev258 #41324 üzenetére
A képen látszik, hogy miket választhatok, változtathatok. Feljebb beszéltünk arról, hogy ez Laptop, Merevlemez helyén SSD, DVDrom helyén HDD egy erre szolgáló delock tokban. Dvd-romom nincs benne.
Bootsorrendet minden reálissal kipróbáltam már, egy pillanatnyi állapotot látsz a képen, tehát arra amit mondasz, tettem már próbát. (Értsd úgy, hogy: volt első a boot sorrendben a Hard Drive, USB, CD, Diskette is, több esetben hard drive a 2. boothelyen volt)[ Szerkesztve ]
-
kkdesign
senior tag
válasz lev258 #41321 üzenetére
előtte még szólok, nem észlelt semmit ha sdb-n volt a Grub. Első felvonásra sdbre lett téve, betöltött a Windows mintha mise történt volna.
Ekkor jött a képbe az EasyBCD onnan meg a Grub4dos fogadott,
majd a fentebb linkelt videóban meg nem találok el a lemezek között, nem észleli úgy mint a videóban, csak az ssd-t ez a root (hd0,0-s dolog a videóban. Egyszerűen végigzongoráztam egy kb 4x4es mátrixot de semmi, nem lát mást a grub4dos mint az ssd-t -
lev258
veterán
válasz kkdesign #41320 üzenetére
Akkor menj be Live-ba.
Terminál:
sudo mount /dev/sdbx /mnt (sdx helyére a Linuxos rendszerpartíció azonosítója kell, nálad sdb6, ha jól láttam)
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
sudo grub-install /dev/sdb
sudo grub-install --recheck /dev/sdb
sudo umount /mnt/dev
sudo umount /mnt/proc
sudo umount /mnt
Szóköz, / jelekre figyelj, érdemes innen kimásolni pontosan.
grub-install-nál mutasd meg, miket ír. Vagy ha bármikor error-t kapsz.[ Szerkesztve ]
-
kkdesign
senior tag
válasz kkdesign #41319 üzenetére
Probléma megoldva, Windowsból írok.
The method to fix the MBR is:
1. Boot the machine using the Live USB/CD.
2. Install lilo
sudo apt-get install lilo
3. Fix the MBR using lilo using the command:
sudo lilo -M /dev/sda mbrEnnyitől betöltött a windows helyesen.
Mostmár akkor lehet újrakezdeni a Grubos dolgokat
[ Szerkesztve ]
-
-
kkdesign
senior tag
válasz spammer #41316 üzenetére
Ha írsz rá negyed órán belül egy komplett adobe csomagot, továbbá szigorúan Micisoftos Office365-öt, (nem, nem kell alternatíva, nekem ezek kellenek ) Visual Studio-t, Akkor beszélgethetünk erről az opcióról is Nekem Mindegyik rendszerben vannak amik tetszenek Windóz/Mac/egyéb Linuxok én nem fújolom egyiket sem, sőt legszívesebben triple-bootban nyomnám ezeket
-
kkdesign
senior tag
válasz lev258 #41311 üzenetére
Úgy jutottunk ide, hogy grubot telepítettem az SDA-ra. És a fentebb lévő Grub Resque fogad.
Majd [ezt] próbáltam végig, és ahol rosszba váltott a dolog az van kimásolva kódként ide a feljebb lévő hszembe. (Multkor találtam Lilo vagy Lila vagy Lilu vagy bánomisén mit amivel megjavítottam a Windows-t, most is ez lesz a sorsa ha nem jön össze )
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz kkdesign #41307 üzenetére
Valami itt nekem nagyon nem tetszik. A második kép szerint fel van csatolva két partíció, de nem is értem miért. A Grub-ot meg aztán a a másik lemezre próbálod telepíteni. Első körben lecsatolnám azokat a partíciókat, majd keresnék egy leírást a neten Grub újratelepítésről. Lehet az összefoglalóban található nem az igazi (nekem más/máshogy rémlik).
[ Szerkesztve ]
-
kkdesign
senior tag
válasz gvandor #41301 üzenetére
Csináltam végig, majd :
root@ubuntu-gnome:/# grub-install /dev/sda
Telepítés a(z) i386-pc platformhoz.
/proc/devices: fopen failed: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
A telepítés befejeződött. Nem jelentettek hibát.
root@ubuntu-gnome:/#Ennyit tudok tenni hogy ezeket megmutatom, én már tanácstalan vagyok
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Gyb001
senior tag
Üdv.
Terminálban hogyan tudom semlegesíteni a joker (* ?) karaktereket? A jelszavamban van 1 db * (csillag) karakter amit nem fogad el. Mindíg azt mondja a szerver hogy rosz név/jelszó, pedig biztosan jó. Böngészőbe bemásoltam ott egyből belép.Ötlet?
wget --no-check-certificate \
--save-cookies cookies.txt \
--post-data 'gyarfas=foo&JELSZÓ*=bar' \
https://valami.huA bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
válasz kkdesign #41300 üzenetére
Akkor már tedd rendesen új Grub telepítésel.
Igazából ha van egy eszközön egy Grub-od, akkor ez majdnem ugyanaz, ha azt mondod neki, hogy update-grub, akkor be kell húznia az összes OS-t amit maga körül talál.@Jimmy399 : Amúgy igen, normálisabb OS-ek már megkerülik a BIOS-t. Mindenesetre egy próbát megér, főleg hogy akkor onnan bootol, ami engedélyezve volt, és ahova jó esetben a Grub-ot tette.
[ Szerkesztve ]
-
gvandor
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest