Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ebben a topikban a a Kriptovalutákhoz tartozó adózásokkal, pénzfelvét/utalással kapcsolatban lehet olvasni.
Mielőtt kérdezel olvasd el az összefoglalót!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
Ez így egyáltalán nem igaz.
Egyrészt évi 600k - ahogy X Factor kolléga is írja - másrészt ez bevételre vonatkozik. Tehát ha van számlád a kártyáról, amit kiadásként fel tudsz mutatni, akkor igaz ez. Máskülönben életbe lép az évi 200.000 forint jövedelem (bevétel és kiadás különbözete) szabály.
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Reggie0
félisten
Az azert kell, hogy penzt vegyenek ki a cegbol, ugyanis a vett szamlaval kiadasuk keletkezik. A penzmosas forditott irany, pl. eladsz egy tonna kokaint akkor abbol nem tudsz yachtot venni, mert kiszurja a hatosagok szemet, tehat neked ezt legalisnak kell feltuntetned es egy vallalkozasba bevinni az eredetet elfedve. Azaz itt pont a szamlaado a gyanus - mivel neki van bevetele -, nem a szamlavasarlo, viszont ha a szamlaado banyaszott, ami tokeletesen bizonyithato, akkor nincs semmilyen penzmosas, mert legalis uton szerezte a penzt.
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
-
zichie
senior tag
"De, kellett volna. Amikor terméket vettél, át kellett volna számolni fiatra, és a nyereség után is adóznod kellett volna."
Ezzel több gondom van:
- Már régen (2016-ban) volt a vásárlás, de kb. két és félszer annyi fiatot váltottam bitcoinra, mint amennyit elköltöttem
- Három alkalommal váltottam, az első két alkalommal magasabb volt a btc árfolyama, mint amikor fizettem, tehát nem nyereségem volt, hanem veszteségem
- A harmadik váltásom esetében alacsonyabb volt a btc árfolyama, mint amikor fizettem, tehát nyereségem volt, de a fizetés abból a btc-ből ment, amit első két alkalommal váltottam
- A három forint-btc váltás a vásárlás előtt bitcoin ATM-ből történt, amiről semmilyen bizonylatot nem kaptam
- Mindez 2016-ban történt, a NAV a kriptopénzekkel kapcsolatban tudomásom szerint 2017-ben (az adóbevallásom leadása után) adott ki infót, hogy minek is tekinti a bitcoint és hogyan kell adózni
- A cég akitől vásároltam olyan PDF számlát adott, amin nem szerepel bitcoin összeg, csak euró, semmi nem utal arra, hogy bitcoinban fizettemAdószakértő legyen a talpán, aki ez alapján megmondja, hogy hogyan kell most 2018-ban adózni és mennyit, ill. valóban kell-e. Itt nem milliós összegekről van szó, hanem pár ezer forintról, ami nem tavaly volt, hanem 2016-ban.
[ Szerkesztve ]
-
X Factor
addikt
Amíg adóoptimalizálás allatt legális, törvénybe nem ütköző dolgot értünk, az szerintem belefér. Minden más esetben 1 mondattal rövidre lehet zárni az egész diskurzust, miszerint egyéb jöv, ami szja+eho, pont.
Az utóbbi nem túl érdekes téma, az előbbi, meg vélhetően több embert érdekel, és érdekesebb témakör.
Továbbra is, nem arról van szó, h. hogyan lehet elkerülnia fizetést, hanem h. hogyan lehet a legjobban őgy kijönni, h. az ember befizeti az adót. Ez itthon, sokkalta többe kerül, mint máshol, sajnos.
Reggie0 Miért kéne szerződés számla kiállÍtásához ? Ha te tűzoltó vagy és mellette kata-sként masszirozol, akkor se szerződsz le az ügyféllel, hanem belépsz pl. a szamlazz.hu-ra, aztán kiállÍtasz Gipsz Jakab-nak, 5k/óra-ról masszÍrozásról számlát. Vagy adsz papir alapu számlát.
[ Szerkesztve ]
Make things work
-
X Factor
addikt
Egyrészt azért feltűnő, ha rendszeresen adsz el fűnyírót - bányászatnál elég rendszeres a bevétel, s nav tuti ránéz a ledgeredre.
És? A NAV egy hatóság, az alapján tesz/tehet dolgokat amit a jogi környezet lehetővé tesz neki. Dolgozik itthon 1 millió ember minimálbéren, mindeki tudja h. nem ennyit keresnek, a NAV-nál is, de amÍg jogi értelemben rendben találják a dolgokat, addig a rendszer magatehetetlen. Szóvak Kis Géza főtörzs, hiába sejti h. a CB kiutalás az biztos bányászatból származik, azzal még nem megy semmire.
Senkit nem buzdÍtok semmire, csak azt mondom, h. ha valaki ismerkedik a rendszerrel és esetleg van havi 10-20k-ja ebből, akkor várjon 6 hónapot, és kivesz egy százast, akkor azért a NAV vélhetően nem töri rá az ajtót, ha meg igen akkor azt mondja, h. egy használt laptopot eladott a neten, és valami kacifántós módszerrel akartak neki fizetni.
Másrészt ha így is lenne, s eladod a fűnyíród ethért, akkor is adóznod kell ha felmegy közben az eth ára a nyereség után - kivéve, ha rögtön eladod.
Ennek a gyakorlatára azért kiváncsi lennék... Tudom, h. így van, de ez kb pont annyira életszerűtlen, másfelől meg tényleg visszanézika főkönyvben h. akkor én most mikor jutottam eth-ra mikor lett fiat-ostiva stb??? És ha nem az én nevem alatt történt... stb...
Make things work
-
-
butch3r
senior tag
erről már több helyen beszéltünkforumokon, és elvileg itthon nem lett az eu-s jog harmonizálva miszerint a btc az valuta lenne így itthon commodity-nek minősül (nem ugrik be magyarul).
ha valuta lenne, akkor lehetne próbálkozni az szja törvény vonatkozó részére, miszerint nem üzletszerű a tevékenységed (állandó példa erre a nem trade-lőknek, hogy ha vettél btc-t akár 1000usd-s árfolyamon és hold-oltad, akkor az nem üzletszerű. ugyan úgy mintha vettél usd-t 120as árfolyamon 2008-ban és most úgy döntesz eladod akkor elvileg nem kéne adóznod az elért nyereségen)
-
Enter65
senior tag
Ezt kene tisztazina a vilagnak. Valaki azt mondja ertekpapir, valaki az mondja elektronikus valuta. Ez mind nezo pont kerdese.
Ha tozsdezel vele, akkor ertek papir, mondjuk.
Ha banyaszol akkor meg fizetes, tehat ertekvaluta, mondjuk.Ebbol indulva dontsd el melyik...
[ Szerkesztve ]
-
Gabás
addikt
Sajnos nem, és a 450e Ft-os limit is kétséges számomra, mivel az vállalkozásokra vonatkozik
Érdemes átolvasni a már linkelt összefoglalót, benne van, miért nem minősül árfolyamnyereségből származó jövedelemnek:
a Szja. tv.-nek az árfolyamnyereségre irányadó szabályai (67/A.§) sem alkalmazhatóak, miután az Szja tv. alkalmazásában a bitcoin nem tekinthető értékpapírnakÉs ugye a Paypalre utalt összegeket is illene bevallani...
[ Szerkesztve ]
-
fireman123
őstag
ha a cryptót fiatra váltod és keletkezett hasznod, azt kell leadózni (de ha közben még crypto-crypto között is váltasz párszor és csak utána váltasz fiatra, akkor azt nem lesz egyszerű kibogozni, hogy mennyi is haszon,)...főleg ha nem annyi coint és nem is azt a coint váltod vissza fiatra, mint amit először megvettél fiatért
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Latitude E7450 (14FHD/I5-G5/8GB/500HDD/MagyarVilágítós/AkkuX)
- Apple watch Ultra 2 titan milanese loop 2027.11.15. Apple jótállás
- Dell Latitude 3460 laptop (14/i3-G5/8GB/500HDD/Magyar/Excellent)
- Oppo A17 /// Újszerű // ÁFÁS Számla + 1 Év Garancia
- Kis hibás Dell Latitude E5470 (14FHD/I5-G6HQ/8GB/128SSD/Good)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest