-
IT café
Ebben a topikban a a Kriptovalutákhoz tartozó adózásokkal, pénzfelvét/utalással kapcsolatban lehet olvasni.
Mielőtt kérdezel olvasd el az összefoglalót!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
Ez így egyáltalán nem igaz.
Egyrészt évi 600k - ahogy X Factor kolléga is írja - másrészt ez bevételre vonatkozik. Tehát ha van számlád a kártyáról, amit kiadásként fel tudsz mutatni, akkor igaz ez. Máskülönben életbe lép az évi 200.000 forint jövedelem (bevétel és kiadás különbözete) szabály.
-
Reggie0
félisten
Az azert kell, hogy penzt vegyenek ki a cegbol, ugyanis a vett szamlaval kiadasuk keletkezik. A penzmosas forditott irany, pl. eladsz egy tonna kokaint akkor abbol nem tudsz yachtot venni, mert kiszurja a hatosagok szemet, tehat neked ezt legalisnak kell feltuntetned es egy vallalkozasba bevinni az eredetet elfedve. Azaz itt pont a szamlaado a gyanus - mivel neki van bevetele -, nem a szamlavasarlo, viszont ha a szamlaado banyaszott, ami tokeletesen bizonyithato, akkor nincs semmilyen penzmosas, mert legalis uton szerezte a penzt.
-
zichie
senior tag
"De, kellett volna. Amikor terméket vettél, át kellett volna számolni fiatra, és a nyereség után is adóznod kellett volna."
Ezzel több gondom van:
- Már régen (2016-ban) volt a vásárlás, de kb. két és félszer annyi fiatot váltottam bitcoinra, mint amennyit elköltöttem
- Három alkalommal váltottam, az első két alkalommal magasabb volt a btc árfolyama, mint amikor fizettem, tehát nem nyereségem volt, hanem veszteségem
- A harmadik váltásom esetében alacsonyabb volt a btc árfolyama, mint amikor fizettem, tehát nyereségem volt, de a fizetés abból a btc-ből ment, amit első két alkalommal váltottam
- A három forint-btc váltás a vásárlás előtt bitcoin ATM-ből történt, amiről semmilyen bizonylatot nem kaptam
- Mindez 2016-ban történt, a NAV a kriptopénzekkel kapcsolatban tudomásom szerint 2017-ben (az adóbevallásom leadása után) adott ki infót, hogy minek is tekinti a bitcoint és hogyan kell adózni
- A cég akitől vásároltam olyan PDF számlát adott, amin nem szerepel bitcoin összeg, csak euró, semmi nem utal arra, hogy bitcoinban fizettemAdószakértő legyen a talpán, aki ez alapján megmondja, hogy hogyan kell most 2018-ban adózni és mennyit, ill. valóban kell-e. Itt nem milliós összegekről van szó, hanem pár ezer forintról, ami nem tavaly volt, hanem 2016-ban.
-
X Factor
addikt
Amíg adóoptimalizálás allatt legális, törvénybe nem ütköző dolgot értünk, az szerintem belefér. Minden más esetben 1 mondattal rövidre lehet zárni az egész diskurzust, miszerint egyéb jöv, ami szja+eho, pont.
Az utóbbi nem túl érdekes téma, az előbbi, meg vélhetően több embert érdekel, és érdekesebb témakör.
Továbbra is, nem arról van szó, h. hogyan lehet elkerülnia fizetést, hanem h. hogyan lehet a legjobban őgy kijönni, h. az ember befizeti az adót. Ez itthon, sokkalta többe kerül, mint máshol, sajnos.
Reggie0 Miért kéne szerződés számla kiállÍtásához ? Ha te tűzoltó vagy és mellette kata-sként masszirozol, akkor se szerződsz le az ügyféllel, hanem belépsz pl. a szamlazz.hu-ra, aztán kiállÍtasz Gipsz Jakab-nak, 5k/óra-ról masszÍrozásról számlát. Vagy adsz papir alapu számlát.
-
X Factor
addikt
Egyrészt azért feltűnő, ha rendszeresen adsz el fűnyírót - bányászatnál elég rendszeres a bevétel, s nav tuti ránéz a ledgeredre.
És? A NAV egy hatóság, az alapján tesz/tehet dolgokat amit a jogi környezet lehetővé tesz neki. Dolgozik itthon 1 millió ember minimálbéren, mindeki tudja h. nem ennyit keresnek, a NAV-nál is, de amÍg jogi értelemben rendben találják a dolgokat, addig a rendszer magatehetetlen. Szóvak Kis Géza főtörzs, hiába sejti h. a CB kiutalás az biztos bányászatból származik, azzal még nem megy semmire.
Senkit nem buzdÍtok semmire, csak azt mondom, h. ha valaki ismerkedik a rendszerrel és esetleg van havi 10-20k-ja ebből, akkor várjon 6 hónapot, és kivesz egy százast, akkor azért a NAV vélhetően nem töri rá az ajtót, ha meg igen akkor azt mondja, h. egy használt laptopot eladott a neten, és valami kacifántós módszerrel akartak neki fizetni.
Másrészt ha így is lenne, s eladod a fűnyíród ethért, akkor is adóznod kell ha felmegy közben az eth ára a nyereség után - kivéve, ha rögtön eladod.
Ennek a gyakorlatára azért kiváncsi lennék... Tudom, h. így van, de ez kb pont annyira életszerűtlen, másfelől meg tényleg visszanézika főkönyvben h. akkor én most mikor jutottam eth-ra mikor lett fiat-ostiva stb??? És ha nem az én nevem alatt történt... stb...
-
butch3r
senior tag
erről már több helyen beszéltünkforumokon, és elvileg itthon nem lett az eu-s jog harmonizálva miszerint a btc az valuta lenne így itthon commodity-nek minősül (nem ugrik be magyarul).
ha valuta lenne, akkor lehetne próbálkozni az szja törvény vonatkozó részére, miszerint nem üzletszerű a tevékenységed (állandó példa erre a nem trade-lőknek, hogy ha vettél btc-t akár 1000usd-s árfolyamon és hold-oltad, akkor az nem üzletszerű. ugyan úgy mintha vettél usd-t 120as árfolyamon 2008-ban és most úgy döntesz eladod akkor elvileg nem kéne adóznod az elért nyereségen)
-
Enter65
senior tag
-
Gabás
addikt
Sajnos nem, és a 450e Ft-os limit is kétséges számomra, mivel az vállalkozásokra vonatkozik
Érdemes átolvasni a már linkelt összefoglalót, benne van, miért nem minősül árfolyamnyereségből származó jövedelemnek:
a Szja. tv.-nek az árfolyamnyereségre irányadó szabályai (67/A.§) sem alkalmazhatóak, miután az Szja tv. alkalmazásában a bitcoin nem tekinthető értékpapírnakÉs ugye a Paypalre utalt összegeket is illene bevallani...
-
fireman123
őstag
ha a cryptót fiatra váltod és keletkezett hasznod, azt kell leadózni (de ha közben még crypto-crypto között is váltasz párszor és csak utána váltasz fiatra, akkor azt nem lesz egyszerű kibogozni, hogy mennyi is haszon,)...főleg ha nem annyi coint és nem is azt a coint váltod vissza fiatra, mint amit először megvettél fiatért
Új hozzászólás Aktív témák
- Citizen Promaster Aqualand - BJ2169-08E
- Xiaomi Redmi 14C 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti VISION OC 8G - újrapadozva és pasztázva
- Eladó 4 hónapos Samsung Galaxy S24 Ultra (12/256Gb, titán fekete), garanciális, ajándékokkal
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P53 - i7-9750H I 16GB I 512SSD I FHD I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG OLED Televíziók: ÁPRILIS MADNESS -30%
- Samsung Galaxy Z Flip 5 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest